THEKKADY

Kochi Busstop Terugblik Zd India 

Het gebied van Thekkady

(de naam betekent ’teak’) grenst aan het Periyar National Park. Dit is een dag met een dubbel gevoel. We rijden vandaag door het gebied waar de overstroming 8 augustus 2018 veel mensenlevens heeft gekost en ook heel veel schade heeft aangericht.

Stukje van de NOS;

Tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het water in de door overstromingen geteisterde Indiase deelstaat Kerala. Ze zijn ondergebracht in een van de 4000 tentenkampen die hiervoor door de regering zijn opgezet. Bij de overstromingen, de ergste in 100 jaar, zijn 350 mensen om het leven gekomen.

Als het water zakt, is vooral het risico om dengue, of knokkelkoorts, op te lopen hoog". "Water is een broedplaats voor muggen. Je kunt je niet vaccineren tegen dengue, alleen zorgen dat je niet wordt gestoken. Maar klamboes zijn momenteel moeilijk te verkrijgen en ook deet heb ik nog niet gezien."

Over de weg en door de lucht is het gebied moeilijk te bereiken. Volgens de autoriteiten is 10.000 kilometer weg beschadigd geraakt. Ook het belangrijkste vliegveld van de deelstaat in Kochi (Cochin) is gesloten

Klaar voor vertrek, eerst naar het winkeltje van ons Presad en dan op weg. Het is overweldigend al die plantages zoveel groen je weet niet waar je kijken moet en vast leggen is moeilijk niet alleen omdat je in de bus zit maar je kunt die grootsheid die je ziet niet vastleggen op een manier dat je als t ware naast ons in de bus zit.

Het is hier al thee, koffie en kardamom wat je ziet. Ik vond nog een leuk stukje over de koffie in Kerala

De productie van koffie

heeft een temperatuur nodig van 23 tot 28 ° C en een gemiddelde jaarlijkse neerslag van zo'n 1500 a 1700 mm. De Zuid-Indiase staat Kerala heeft een gunstig klimaat en een redelijk droge periode van 70 tot 90 dagen, waardoor het een ideale plek is om koffie te laten groeien. In Kerala symboliseren ongeveer 76.000 bedrijven met een gemiddelde grootte van 1,1 hectare kleine houderijplantages, maar bieden levensonderhoud aan 100.000 gezinnen, wat nog belangrijker is voor landarbeiders, vrouwen en kinderen. 

Koffie is vanaf het begin van de 17e eeuw in India verbouwd, maar er is niets bekend over hoe de teelt begon. De Robusta variëteit bedraagd 95% van de beplante oppervlakte in Kerala. 

Kerala is goed voor 20,70% van het totale koffieareaal in het land, terwijl Robusta en Arabica respectievelijk 28,59% en 2,10% delen in het land

En hier rijden we dan door zo'n dorpje (Vandiperiyar) dat is getroffen door de overstroming. Je ziet het is best wel een troosteloos aanzien alles is nog niet opgeruimd. De straten zijn nog niet gerepareerd

Hier de mens in het dorp. Ook is heel goed te zien hoe de wegen zijn en je ziet een ieder houdt zijn straatje schoon er moet zo immers weer een kolam komen.

Tuurlijk is er ook een stukje vrolijkheid! India zonder kleur kan bijna niet immers. Je ziet hier dus de wagen met drinkwater voor de bewoners. En de moslimkids worden met busjes opgehaald en op school afgezet. En je ziet dat ook hier de kapseltrend niet stilstaat.

We rijden door een kleine plaats waar iets meer bedrijvigheid is. Zie je het vlees hangen?

We zien fabriekjes en drukke straten. Maar ook zien we de huizen veranderen het worden villa's met grote tuinen

We rijden de natuur weer in kijk nou ook nog een outlet.

Pattumala Matha Church Peerumedu

Dit heilige Schrijn een Maria-pelgrimscentrum, ligt in Pattumlala in Peermade bij Pambanar in het district Idukki in Kerala. De kerk is opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van Goede Gezondheid. Het wordt beheerd door de Congregatie van de Missionary Brothers of St. Francis (CMSF). 

 

Het wordt omringd door grote en kleine heuvels met groenblijvende theetuinen.

De 2 beroemdste theeplantages; AVG en Co en Harrisons Malayalam bevinden zich hier ook. Dit is een plek waar zijdewormen werden gekweekt door de Europeanen.

De zegeningen en Intersessie van Moeder Maria kunnen je helpen gemoedsrust, sereniteit en geluk te vinden in dit Heiligdom.  Deze plaats ligt op ca 30 km  van Thekkady (Kumaly).

De plaats zelf ligt op de top van een kleine heuvel. Er is een prachtige Velankanni Matha-kerk. Het is een beroemd pelgrimscentrum. Ook hebben zij een eigen watertank.

De betekenis van Pattumala is Hill of Silks. 

Pattu betekent Silk en mala betekent Hill. In 1966 bouwden de Franciscaanse missionarisbroeders hier een Asrama en begonnen mensen te werven. Dit werd opgemerkt bij het aanbidden van de Velankanni matha of de Dame van Velankanni door de andere burgers. Vandaar dat de priester dit aan de kerkautoriteiten meldde.

Zo werd in 1981 een beeldhouwwerk van de dame van Velankanni van Velankanni naar Kottayam gebracht, waar het werd gezegend en vervolgens via een processie naar Pattumala werd gebracht. Dit beeld wordt tentoongesteld aan de weg in Pattumala. In 1989  werd deze kerk volledig van graniet gebouwd. De architect was een Italiaan genaamd Br Hipolitus. De oude kapel bevindt zich ook in de buurt van de nieuwe kerk. Pattumala is gezegend met een Visioen van Gezegende Maagd Maria aan een familie op 9 maart 2008. 

Dit was een mooi stukje aarde helaas geen tijd om de grot in te gaan. Maar je had hier werkelijk een schitterend uitzicht

In een volgend dorp zien we net aan de rand zien houtbewerkingsplaats. Zie ik het goed worden hier de kisten voor na de laatste adem gemaakt? Zou zo maar kunnen natuurlijk. Je weet het Thekkady is teak is hout dus er zijn er voldoende grondstoffen aanwezig.

Rubberboomplantage

Kottayam. Ho dit wordt weer een busstop maar ik houd hem wel op deze pagina. Een korte uitleg want de meesten hebben dit al eerder gezien. Een aantal is dan ook in de bus blijven zitten maar even de benen strekken is ook wel lekker.

Rubber

In feite praten we over Latex, rubber is een eindproduct. Latex is een dik, melkwit sap van de boom, ongevulkaniseerde natuurrubber, een vaste maar nog flexibele substantie, die uit het sap van de rubberboom kan worden gemaakt.

Het proces

Pas als de boom 1 m hoog en 45 cm breed is, kan er worden begonnen met het aftappen. In de bast van de stam wordt met een speciaal mes (een soort guts) inkepingen gemaakt onder een hoek van 25 tot 30 graden tot op het cambium ( weefsel tussen stengel en bast dat bij planten zorgt voor de dikte groei.) Aan het einde van de inkeping wordt een gootje met een opvangbakje aangebracht kan bijvoorbeeld ook een halve kokosnoot zijn. Dit gebeurd om de 2 dagen. De bakjes worden geledigd in grotere vaten.

Van het ingedroogde melksap wordt crêpe gemaakt of vellen welke na het drogen worden gerookt om schimmelen tegen te gaan. Hiervan wordt uiteindelijk in de fabriek de rubber gemaakt. Na het tappen duurt het ruim zeven jaar voordat de bast volledig is hersteld en weer opnieuw getapt kan worden.

Het straatbeeld verandert we verlaten het landelijke.

We zien (voor onze begrippen) echte winkelstraten. Weg geraakt dat knusse van de dorpjes. En ja dan ga je natuurlijk ook politie zien. We komen richting Kochi ons einddoel voor vandaag en ondanks dat het een pitoresk havenstadje genoemd wordt, is het in verhouding met waar we vandaan komen natuurlijk best een behoorlijk grote stad.

De kerken toegangspoorten van de plaatsjes en ja ook de moskee krijgt een luxere uitstraling dat is wel even wennen hoor!

Nog eenmaal het vertrouwde gebied zoals je ziet.

Er wordt nog met de hand gewerkt aan de weg alhoewel we een buldozer zien staan dus er is vooruitgang

Al die vlaggen hier wit zijn niet zoals ik al eerder zei van een politieke partij deze hebben net als boven bij de kerk met een prosessie te maken. Er zijn hier met regelmaat grote feesten/vereringen.

We zijn nu bijna in Kochi aangekomen we gaan een hapje eten en dan de laatste meters nog even. We zijn eigenlijk best wel blij dat we zijn geland het was een mooie trip maar hoe dan ook een lange dag in die bus. Nu even heerlijk de benen strekken want we hebben vrij de rest van de dag.

De vlag met spinnenwiel

Toen we door Ernakulam vlak voor Kochi reden kwamen we deze vlaggen tegen.