KUMARAKOM
Kovalam Busstop Terugblik Zd India
Kumarakom
Wordt omschreven als een paradijselijk gebied waar mangrovebossen worden afgewisseld met kokospalmen, palmbomen, rijstvelden en waterlelies. Het is een populair gebied voor cursussen in yoga, meditatie, Ayurvedische massage, voor het maken van boottochten en voor vissers en vogelaars.
Het dorp is een cluster van kleine eilandjes aan het Vembanad-meer en maakt deel uit van de Kuttanad-regio. Het vogelreservaat, verspreid over 14 hectare, is een favoriete plek voor trekvogels en een paradijs voor ornithologen. Zilverreigers, darters, reigers, wintertalingen, watervogels, koekoek, wilde eend en trekvogels zoals de Siberische ooievaar bezoeken het hier in kuddes en fascineren de bezoekers. Het is ook beroemd om zijn onderwaterleven met Chemeen (Garnalen), de Konju (Tiger Garnalen) en Karimeen.
National Geographic
heeft het gebied onder de geselecteerde bestemmingen in de wereld genoemd die men minstens één keer in zijn leven moet bezoeken.
Op weg naar Kumarakom. Daar zullen we rond het middaguur aankomen dus dat is wel lekker.
Onze eerste stop is bij een tempel langs de weg dit wordt feest we zagen de olifant lopen. Maar dan moet de chauffeur eerst plek vinden om de bus te parkeren. Weg olifant maar niet erg hoor, was toch wel even leuk om hier rond te lopen. We mochten niet te dichtbij komen dat was heilige grond. Er was een duidelijke markering in het zand alleen hadden wij dat eerst niet door. Soms ging ook spontaan een deur dicht voor al die camera's geef ze geen ongelijk. Mooi he die deur als ie gesloten is, ik vind van wel haha.
En bij het offerritueel mocht weer wel gefotografeerd worden. Om er te komen moesten uiteraard wel eerst de schoenen uit dus lekker met je blote voeten in het zand! De mensen hadden er ook totaal geen probleem mee om op de foto te gaan. Sterker nog ze gingen er gewoon voor zitten of staan.
Terwijl we toch nog probeerden die olifant in te halen (ja hoe dom kan een mens zijn haha) zagen we een jongensgroep die een spel aan het spelen waren. Misschien waren ze ook wel aan het oefenen voor een optreden wie zal het zeggen leuk was het wel.
Het is koffietijd dus gaan we een parkeerplek zoeken in het plaatsje Cherthala. Daar op de brug zie ik Indiase vlaggen maar dan met een hand erop ipv het wiel of het complete spinnewiel.
Koffie in India
is gegroeid door inheemse indianen sinds de 16e eeuw. Het concept van koffiehuizen begon in de 18e eeuw een beetje populair te worden in Chennai en Calcutta. Echter, als onderdeel van het rassendiscriminatiebeleid van de Engelse heersers werden de indiaanse indianen niet in deze koffiehuizen toegelaten.
Rond 1900 werd het idee van een "India koffiehuis"keten gevormd. De keten India Coffee werd opgericht door de Coffee Cess Committee in 1936, toen de eerste outlet werd geopend in Bombay. In de loop van de jaren 1940 waren er bijna 50 koffiehuizen in heel Brits India.
Vanwege een wijziging in het beleid in het midden van de jaren 50 besloot het bestuur de koffiehuizen te sluiten. Aangemoedigd door de communistische leider AK Gopalan (AKG), begonnen de arbeiders van de Coffee Board een beweging en dwongen de Coffee Board om de verkooppunten over te dragen aan de werknemers die vervolgens Indian Coffee Workers 'Co-operatives vormden en het netwerk hernoemden als Indiaas Koffiehuis.
Een coöperatie begon in Bangalore op 19-08-1957 en een werd op 27-12-1957 in Delhi opgericht. Later Bellary en Madras. Societies werden gescheiden van hun moedermaatschappijen.
In Oktober 2018, opende het Indische Koffiehuis zijn 9de tak in Jabalpur. De koffiehuizen in Kerala staan ook bekend om hun uitgebreide gebruik van rode biet in hun gerechten. De obers zijn te herkennen aan hun kleding en tulband.
We rijden weer door het groen en water vooral heel veel water waar we langs rijden. Dit zijn ook de backwaters waar wij later gaan varen. Ook zien we de rijstboten al liggen nog even wachten. We zien rijstvelden palmbomen kokospalmen visnetten en ga maar door.
Dan zijn we zonder dat we er erg in hebben ineens in Kumarakom dat is hard gegaan!
Een plaats of dorp zonder kerk danwel een moskee is geen plaats! Maar nu naar het hotel! Volgens Anna is dat geen straf. Ze heeft gelijk gekregen prima verblijf.
De boottocht door de backwaters in Ainanam waar we een prachtig beeld krijgen van de lokale flora en fauna.
Op weg naar de aanlegsteiger. Het ziet er naar uit dat hier een feest gaat plaatsvinden zie ook de stam van de boom die al in geel gewikkeld is.
Eenmaal aan boord is het vooral genieten in de natuur. We zien dat de wateren bijna geheel zijn dichtgeslipt door de waterhyacint. Deze is erg agressief zoals je weet eenmaal in het water vermeerdert hij zich heel erg snel. Een enkeling was ook nog in bloei stel je voor dat alles in bloei stond. Het was dan ook niet makkelijk er doorheen te komen met regelmaat even in zijn achteruit om de wortels los te maken van de motor. Maar mooi is het wel lijkt als gaat de boot over een bollenveld maar dan anders haha.
Het leven langs het water. Dit behoeft verder geen toelichting lijkt mij.
Het leven op/in het water
We zien veel reigers die zich prima vermaken hier en er wordt veel met de boot gedaan natuurlijk dus zien we vooral boten zonder toeristen!
Dan valt ons mond open van verbazing. Onvoorstelbaar zoveel eenden hebben we nog nooit bij elkaar gezien en een herrie dat ze maken ja dat verbaast je niet natuurlijk.
Zij wachten op het moment dat zij de rijstvelden in mogen. Daar doen zij zeer nuttig werk als onkruidverdelgers en als dat werk klaar is? Wat dacht je van rijp voor slacht en vervolgens de pan!
Het leven boven het water
Nog een paar mooie plaatjes en dan begint de zon te zakken. En bij het uitstappen zagen we pas het bord voor de tochten staan haha.
Een processie
Onze bus vast komt te zitten in een processie. Voor ons, achter ons, links en rechts klinkt plots opzwepende trommelmuziek. Een chaotische stoet. Jonge mannen zijn met pauwenveren getooid. Anderen torsen groteske balonnen. De vrouwen en meisjes dragen een bakje met eten of bloemen of een biedermeier. De mannen dragen verder niets.
Toeschouwers sluiten zich aan bij de stoet Verkeersregels? 'De enige regel die iedereen hier respecteert, is dat er geen regels zijn'. Hekkensluiter van die chaos is de rijkelijk versierde olifant. Want om dat dier draait de processie die gehouden wordt. Welkom in India, zoveel is zeker ach voor ons is het bijna vaarwel India snik.
Het was de bedoeling van Anna om op tijd bij ons hotel te zijn om de zon in de zee te zien zakken dat moest een heel mooi plaatje worden! Helaas dat gaat niet meer lukken. Geweldig wat hebben we genoten. Nee we konden er echt niet uit en moesten heel wat kapriolen uithalen om toch nog wat foto's te maken. Je zit er gewoon te dicht en letterlijk bovenop. Maar doe mijn best er een impressie van te geven
Dan toch nog een kiekje bij het zwembad met een mooie lucht die overbleef na de zonsondergang. Die felle lamp kon ik niet ontwijken helaas
Een nieuwe dag. Vandaag is het de dag van de rijstboot maar voor degenen die willen is er in de vroege ochtend eerst een wandeling door het dorp met Presad. Yep wij gaan natuurlijk weer mee. We zien vandaag veel bloemen. En zie je die bananen? Het hele proces duurt 5 jaar.
De mensen oud en jong hebben allen hun eigen bezigheden en allen vinden het leuk om op de foto te gaan en een praatje te maken. Leuk om ook die verborgen hoekjes eens vast te leggen. Ja de kokosnoot je weet het he die wordt hier natuurlijk ook voor zeer veel doeleinden gebruikt zowel het vruchtvlees, water als ook de bast de laatste bijvoorbeeld als opvangbakje voor de latex van de rubberboom tot touw.
De natuur is altijd weer heel bijzonder. Een mooie wandeling eenmaal weer op de weg zien we de kerken e.d weer. Er is zelfs een bushalte waar een bord staat met de vertrektijden zo zei Presad en zie je bovenaan het Ohm-teken?
Dit symbool staat voor eeuwigheid, oneindigheid en het universum en wordt als oorsprong gezien voor alle gebeden en mantra’s.
De Kettuvallam (Gebonden boten)
of 'boot met knopen' wordt zo genoemd omdat kokoslijnen met knopen de hele structuur van de boot bij elkaar houden. Tijdens het gehele assemblagewerk van de boot wordt geen enkele spijker gebruikt. De boot is gemaakt van enorme planken van Jack hout (Artocarpus hirsuta) of 'Aanjili' en samengevoegd met kokos. Met die boten werd rijst en kokosnoten van stad naar stad gevoerd.
Alappuzha / Alleppey, Kumarakom, Bekal en Kollam ook wel 'Het Venetie van het Oosten genoemd' zijn nu wereldberoemd voor cruises op woonboten. Er zijn meer dan 1500 woonboten die klaar staan om de gasten te verwelkomen die de waterschoonheid van het land van Kerala willen leren kennen.
Het is zover. De koffer staat buiten, de rugtas is gevuld. We vertrekken vanaf het terrein van het hotel dus lopen langs het zwembad af naar beneden. Daar kijken we over het water het Vembanad Lake. Kijk daar komt de eerste boot en dan is het zaak in de juiste boot te stappen we hebben een 4, 6 en een 8 persoonsboot. Clubjes mochten we zelf vormen dus we maken er een leuke tocht van.
De boot is voorzien van een zitgedeelte, kleine keuken en 1 tot 3 slaapkamers met eigen badkamer. Let wel ook airco aan boord die werd wel geregeld door de bemanning. Op de andere boot ging hij pas aan toen het al een sauna was in de kamers bij ons gelukkig eerder. Aan boord van elke boot is er een 3 koppige bemanning (de kapitein, de kok en een maatje). Na een korte tocht legt de boot aan voor de lunch, die aan boord door de bemanning wordt klaargemaakt. Daarna varen we door terwijl we genieten van de rust en vogels, waterplanten, bossen en velden die aan ons voorbij zullen trekken. In en op het water varen, vissen, zwemmen en baden mensen en ze doen er de was en afwas. Ook het diner en het ontbijt de volgende ochtend zijn inbegrepen. Boven de foto's van de boot, zijn bemanning en het eten.
We hebben gevaren op het Vembanad Lake en over de Pampa- en de Manimala-rivier in Allapuzha Kerala.
Huizen
die zien we in diverse vormen en maten. We zien ook een boothuis en als je goed kijkt zie je ernaast nog een drakenboot liggen. Dit is een van de geliefde bezigheden in India er worden heel wat wedstrijden georganiseerd.
Kerken
Natuurlijk zien we weer kerken van diverse religies er zaten hele mooie tussen. Alles staat en leeft hier vredig naast elkaar. In de vroege ochtend we zijn net op weg zien we iets aparts naar mate we dichterbijkwamen zagen we dat het een soort tent was. En in die tent werd een koppel getrouwd kijk dat zijn de krenten in de pap haha.
Vervoer
En als je aan het water woont is het logisch dat het vervoer ook over water gaat. Of het nu de kids zijn die naar school moeten of de bevolking die naar het werk moet geen probleem de watertax vaart hen naar de aangegeven plaats
Langs het water
Altijd wel wat te zien natuurlijk ja zelfs de voetballende jeugd vermaakte zich daar prima in het open veld. En verder werden er heel wat hengeltjes uitgegooid in de hoop een visje te vangen. Klimmen in de kokospalm om een vrucht te bemachtigen kun je ook een behoorlijke tijd mee zoet zijn. De was en de afwas of spelen met elkaar ja ook een wasbeurt moest er zo nu en dan aan geloven. Even lekker niets moet ook kunnen.
Op het water
Daar was het best afwisselend er was van alles te zien. Tegen 18;00 uur valt alles stil ook onze boot. De volgende ochtend vroeg, was er al weer bedrijvigheid hoor. Het begon met het rondvaren van de ochtendkrant ja ook die gaat per bootje. En je zult maar met je schepnet over de bodem moeten om wat zullen dat zijn? In ieder geval schelpdieren zo te zien naar boven te halen. Knap zwaar werk.
Ook dit zijn leuke plaatjes. De brug die toegang geeft tot een andere rivier zo hebben we er heel wat gezien en uiteraard ook onderdoor geweest er zijn heel wat zijarmen. We stopten ook nog even bij een kraam waar verse vis werd aangeboden inderdaad zag er heel mooi uit. En vogels hebben we in overvloed gezien maar valt niet mee die vast te leggen Nee niemand met een telelens in de groep.
's Morgens in alle vroegte allen sliepen nog (behalve Ans en ik) was het genieten van de stilte en de gloed van de zonsopkomst want de zon zelf zagen we niet wel de maan maar die liet zich niet vangen hij had er geen zin in denk ik.
Eén van de bemanningsleden kwam vragen of we een kopje koffie wilden lief toch? Natuurlijk zeiden wij geen nee.
Weer in de bus beland.
Kijk daar hebben we gevaren ook van bovenaf is het indrukwekkend. Zie je de was te drogen liggen? Of moet er gebleekt worden kan ook nog natuurlijk en iets verderop wordt even gepauzeerd onder de boom.
Nu op weg naar Kovalam. En het is weer heerlijk druk en kleurrijk onderweg. Zou het uitbetaaldag zijn? De verkiezingen zijn nog niet gestart namelijk.
We zien een flatgebouw en daarvoor maar een heilige geplaatst altijd goed toch? Het aanbod in de winkels wordt steeds gevarieerder.
We klimmen gewoon in de paal om de Electra te repareren. Je ziet t goed we kwamen ook nog langs een App-store. We zijn bijna in Kovalam de gebouwen worden ook steeds groter, mooier en luxer
3 Kerken met daarvoor een zwart kruis geen idee waarom het viel wel op de meeste zijn wit. Ook hier geen gebrek aan kerken voor elke religie is er wel iets te vinden. Zullen ze daar de begraafplaats of de kerk verder uitbreiden? Voor ons zit het er op zoals je ziet geeft het bord Kolovam aan nu naar ons resort voor de laatste paar dagen heerlijk relax.