In het voetspoor van de Ottomanen

busreis van 09 t/m 27 september 2019

 🇳🇱 🇩🇪 🇦🇹  Stap1 🇾🇪 🇭🇺🇷🇸 Stap2 🇷🇸 🇲🇰🇬🇷 Stap3 🇬🇷🇲🇰 🇦🇱 🇲🇪 Stap4 🇧🇦🇷🇸 🇸🇮 🇭🇷 🇦🇹 🇩🇪 🇳🇱 Ook leuk Europa

 

Wie waren de Ottomanen?

Een Turkse stam in Centraal-Azië, afstammelingen van Osman de zoon van Ertugrul.

Een groep nomaden uit het huidige Turkije die de macht kon grijpen en een rijk opbouwde dat zich uitstrekte van het huidige Sarajevo tot aan Jeruzalem, Caïro, Mekka en Medina. 

Kort samengevat

Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Hij kreeg als beloning een klein staatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.

Hij aan wiens naam gekoppeld is.

Osman 1281

In 1281 werd  Ertugrul opgevolgd door zijn zoon Osman. Het rijk Rüm, waartoe zijn staatje behoorde, was in verval, en het christelijke Oost-Romeinse Rijk in het westen verzwakt. Osman besloot dit machtsvacuum te benutten en riep de onafhankelijkheid uit, lokte krijgers naar zijn leger met beloften van oorlogsbuit en begon land te annexeren van zijn buren. Hij stierf in het jaar 1326. 

Bij zijn dood was het rijk nog een kleine staat ten zuiden van Constantinopel. De expansie ging door en de generaties na hem zagen Osman als de stichter van het rijk. Bijna 600 jaar waren alle Ottomaanse heersers rechtstreekse nakomelingen van Osman I. Dankzij de vele mooie vrouwen in de harem beschikte het rijk altijd over mannelijke erfgenamen.

Orhan 1326

Osmans zoon Orhan veroverde in 1326 de Byzantijnse stad Bursa aan de Bosporus, die al snel tot nieuwe hoofdstad gebombardeerd werd, waarna in 1365 de eerste Europese stad, Edirne, ingenomen werd en de Ottomanen Bulgarije en Griekenland introkken. De weg naar Europa lag open voor de Ottomanen

Mehmet II 1481

De Ottomanen werden geholpen door de Hongaarse christen Urban, de uitvinder van het reusachtige kanon de Basilica. Door het kanon wisten de Ottomanen in slechts 54 dagen een bres te slaan in de muren van Constantinopel.

De kathedraal Hagia Sophia werd omgeturnd tot een moskee, meteen op de eerste vrijdag na de overwinning, wat aangaf dat naast territoriale aspiraties ook religie een rol van formaat speelde bij de Ottomanen. Hij was religieus gezien relatief tolerant: andere religies hadden vrij spel, maar aan christenen en Joden werd daarentegen wel een hogere belasting opgelegd.

Na de verovering van Constantinopel in 1453 zagen de Ottomanen zich als erfgenamen van het Oost-Romeinse Rijk. Na 12O jaar expansie heersen de Ottomanen over Anatolië en de Balkan. Daar veroverden ze Roemeniё, Hongarije en zelfs bijna Wenen. Ze veroverde ook gebieden in Rusland. Daardoor werd de Zwarte Zee een Ottomaanse binnenzee.

Murat III 1595

Langs de oostgrens en de Rode Zee kwam er gebied bij, maar het rijk werd verzwakt door de afstanden en de zwakke leiding. Het rijk bereikt zijn grootste omvang. Dan gaat het 300 jaar bergafwaarts.

De nederlaag

Kwam in de WO I en betekende het einde voor het rijk, waarna de republiek Turkije ontstond. De laatste sultan werd in 1922 verbannen naar Italië.

 

info o.a. van Historianet en historieknet

Het Ottomaanse rijk

was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922. Gesticht door de Oguz Turken onder Osman I, de stamvader van de Ottomaanse dynastie en naamgever van dit rijk. Het kan beschouwd worden als de opvolger van het Seltsjoekse sultanaat Rûm. Het Ottomaanse Rijk was een wereldrijk dat bij de grootste uitbreiding een enorm gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa besloeg.

Wat was het Ottomaanse rijk

Het was een Tukrs rijk dat heerste over Noord-Afrika, Europa en Azie gesticht door Osman I. Dat later uitgroeid tot een wereldmacht. Het Ottomaanse rijk was een Kalifaat, dus het was een Islamitische Rijk. Het had een Islamitische staat maar ook niet-moslims leefden in vrede onder de leiding van de Moslims.

De volgende landen vielen onder het Ottomaanse rijk

Bulgarije en Servië Walachije en Bosnië 2/3 van Hongarije Syrië Egypte de Mamlukken en ga maar door. Tot het onsuccesvolle beleg van Wenen in 1683 onder sultan Mehmet IV (r. 1648-1687) bleef het Osmaanse Rijk een nieuwe gebieden veroveren.  Constantinopel groeide onder Osmaanse heerschappij uit tot de grootste metropool in Europa en het Middellandse Zeegebied. 

Vanaf het begin van de 16e eeuw werd de Osmaanse maatschappij volgens het Osmaanse seculiere recht (‘kanun’) onderverdeeld in de ‘askeri’, de militaire klasse, die als dienaren van de sultan een salaris ontvingen, en de ‘reaya’, of onderdanen, die belasting moesten afdragen, waarvan de overgrote meerderheid landbouwer was. De askeri ontvingen hun salaris ofwel direct uit de schatkist, of in ruil voor militaire diensten, in de vorm van een leengoed (‘timar’), waarin zij belasting konden heffen. 

Als slaaf (‘kul’) van de sultan was een Osmaanse staatsdienaar voor zijn hele carrière afhankelijk van de sultan, die hem op elk moment kon promoveren, ontslaan, of zelfs executeren. De macht van de sultan werd echter wel ingeperkt door de machtige positie van de religieuze functionarissen en door het janitsarenkorps (het elite-infanteriekorps), dat zelfs verschillende sultans tot aftreden wist te dwingen

Hier boven een kaart (van het net geplukt) waarop te zien is hoe groot het Ottomaanse rijk eigenlijk was!

We bezoeken er deze reis een aantal van. Je ziet dat er ook een aantal landen tussen zitten die ik al aangedaan heb.

Op mijn reis heb ik 9 landen aangedaan wel allemaal in vogelvlucht uiteraard. Even proeven en wie weet terug voor een uitgebreid bezoek! Het klopt de stad "Constantinopel" zit er niet bij. Als ik was gaan vliegen wel maar dan zou ik 3 dagen in Istanbul geweest zijn en daar ben ik al een paar keer geweest immers. Het was dus een bewuste keuze om deze reis te maken.

Omdat de geschiedenis van de Ottomanen door al deze landen loopt kies ik nu voor een doorlopend geheel. 

Boven zie je de bibliotheek in Ioannina die nog overeind staat uit de Ottomaanse periode.

Dit is wel praktisch denk ik, hier zie je de route die wij zijn gegaan. Bij elke stad die we bezoeken krijg je weer een stukje info. 

Heel vroeg

In de vroege ochtend  vertrekken valt niet mee. Maar ik was op tijd wakker en Roy ook haha

Lekker op ons gemak naar de opstapplaats P+R Westraven gereden.

De bus was op tijd 05:45 uur, instappen en weg wezen we hebben nog 3 stops gehad.

Om 08:10 uur aankomst in Asten. Koffer uit de bus deze blijft onder de overkapping staan. Dan kijken welke bus ik straks moet hebben en naar het restaurant. Daar stonden een heer en dame die ons letterlijk naar een plek dirigeerden. Denk niet dat je mocht kiezen!! Zij mogen trouwens wel een cursus omgangsvormen gaan volgen wat een horken, dat was overigens niet alleen mijn oordeel hoor! Er was het koffie met stukje peperkoek. Hier heb ik de eerste mensen van de groep leren kennen.

09:00 uur

Tijd om naar de bus te gaan wij moeten ons melden bij halte nr 2. We hebben een groep aan 28 personen de laatste 2 hebben we bij station Venlo opgepikt die hebben uit kunnen slapen. Nu echt op weg. We krijgen allen een mapje met daarin o.a. een opschrijfboekje een opblaaskussentje. Joch heb nog nooit iets gehad reis al jaren met KRAS (alhoewel kreeg wel een taart via de postbode (ja een echte) toen ze 50 jaar bestonden).

 

De chauffeur Jan de Waal zeg maar Jan weet veel en verteld ook veel. De touringcar we mogen geen bus zeggen, is op een speciale manier beveiligd. Rijdt een auto voor ons langzamer dan past de bus zich aan bestuurder kan hier geen invloed op uitoefenen

Zelfs bij onverwacht overstekende voetgangers remt de bus af bestuurder kan mee remmen

Aan de voorzijde zit een buizenframe wat samenwerkt met de veiligheidsgordels meer moet je me niet vragen. Even een foto van Jan met zijn maatje Joke.

 

Duitsland 🇩🇪 

Oeps Maar dan toch op weg

We staan stil voor we de autobahn oprijden. We hebben pech, de zijspiegel van de bus heeft een behoorlijk tik gekregen mogelijk op de parkeerplaats, we kunnen niet verder.

Dit wordt voor ons gratis koffie want we moeten wachten op een monteur. Is allemaal goed gekomen.

We hebben een touringcar met WIFI, aansluitmogelijkheid voor usb, panorama-ramen en-dak en 42 zitplaatsen. Dus ruim voldoende o ja ook een keukenblok en hostess Joke aan boord.

Koffie, thee, frisdrank, bier, cognacje en jenever €1,50, wijn is €4,50 per flesje wel 2 royale (plastiek) glazen en soep, je kent ze wel die zakjes voor de middag.

We maken 15 minuten-stops dat is ideaal. Benen strekken en toilet je hebt gelijk een frisse neus dan de bus weer in.

Voor de lunch krijgen we 40 minuten dus goed te doen.

Het beeld stond voor het restaurant waar we een hapje aten. We zien enorm veel windmolens en veel industrie langs de weg. En kijk het vliegtuig zie je natuurlijk door het panoramadak overvliegen al viel dat niet mee om vast te leggen netnet haha. We kwamen ook in de buurt van de luchthaven van Frankfurt kijk een foto van de monorail die door de passagiers zelf bestuurd kan worden nou ja op knopje drukken en dan rijdt hij naar de vertrek/aankomsthal of gate.

 

We rijden naar ons  overnachtingshotel in Berg bei Neumarkt in der Oberpfalz in Duitsland. Een leuk klein plaatsje om even door te lopen de volgende ochtend in de vroegte heerlijk ff de benen strekken.

We rijden veel snelweg om km's te maken. De Rijn komt in zicht en daar hebben we leuk zicht uiteraard. De weg nabij de plaats Elzas brengt enkele miljoenen per jaar op aan bekeuringen voor het rijden boven de 100.

Je krijgt een mooie print waar de bestuurder goed op staat, ook Jan dan wel zijn baas kreeg hem toegestuurd

 

Na een goede nachtrust, rijden we vandaag naar onze eerste stad; Wenen we overnachten in Stockerau.

Bij onze 1ste stop zagen we dat de douane flink aan het controleren was bij de vrachtwagens. We rijden langs de Donau. Uiteraard heb je dan vele vergezichten leuke en dorpjes langs de weg.

 

Passau

Gelegen aan de Oostenrijkse grens, wordt ook wel de ’3 rivierenstad’ genoemd; omdat de Donau, Inn en de Ilz daar bij elkaar komen. Dit is onze lunch-stop voor vandaag.

Deze Beierse stad  is 1 van de indrukwekkendste steden aan de Donau en behoort sinds 1803 tot de deelstaat Beieren.

Het barokke stadsbeeld met zijn mooie torens, pleinen, bruggen en straatjes is het werk van de Italiaanse barokmeesters uit de 17e eeuw, die ook in Bohemen actief waren. Midden in het oude centrum staat de Italiaans-barokke dom "St. Stephan", Hier weerklinkt het grootste kerkorgel ter wereld. 

Van 27 november tot 23 december 2019 vindt de kerstmarkt plaats op het plein voor de kathedraal. 

 

Van oudsher is Passau een belangrijke kunst- en cultuurstad. Rond 1200 ontstond hier het Nibelungenlied, een bekend heldenepos. Talrijke culturele instellingen en evenementen maken van de stad een mekka voor de cultuurliefhebber. Denk aan de ’Festspiele Europäische Wochen', het Stadt-theater Passau en Redoute, het Scharfrichterhaus, de vele concerten en festivals en niet te vergeten de 5 musea die de stad rijk is. Je hebt hier zelfs een tekkelmuseum en lekker eten uiteraard.

De Passau Tölpel

is een stenen hoofd in het oude centrum van Passau. De kop heeft kort haar, grote ogen en dikke, grijnzende lippen. Zijn oorsprong is controversieel. Het zou het hoofd van een standbeeld van de Dompatronat van 1370 kunnen zijn of een Kragstein (begin 15e eeuw) van het fronton van de westelijke kathedraal. 

Volgens de overlevering viel hij in 1662 in het stadsvuur op Corpus Christi Day, toen de geluidsdruk van musketten het westelijke deel van de koepel beschadigden en de gotische westgevel naar beneden werd gehaald.

"Van de kathedraal van Passau viel ik naar beneden en brak mijn mooie lichaam. Toch ben ik nog steeds op en rond en alleen een beetje zwak in mijn hoofd!"

Trennbach Kapel,

bevindt zich aan de westkant van het Domhof, voorheen de westelijke vleugel van het afgebroken klooster uit 1812, tegenover de St. Andrew's Chapel.

Het is een rechthoekig nieuw gebouw (1568 tot 1572), dat werd geplaatst met een geribbeld gewelf in het gotische klooster. De ribben, die ongebruikelijk zijn voor hun tijd van oorsprong, zijn voornamelijk decoratief. In het midden is het hoge graf van de donor, die rond 1570-1580 werd gebouwd. Vanaf de ingang aan de rechter muur wordt zijn stamboom getoond.

De fresco links van de ingang vertegenwoordigt de opstanding van de doden tot het laatste oordeel.

Maar Passau is niet alleen cultuur, het is ook water. Een rondvaart over de 3 rivieren of een tocht door het mooie Donaudal is dan ook een aanrader. Vanaf Passau kun je ook een mooie cruise maken naar de Donaulanden. Hoog boven de rivieren tronen het imposante burchtcomplex Veste Oberhaus en de bedevaartskerk Maria Hilf.

 

Oostenrijk 🇦🇹 

 

Zonder er iets van te hebben gewerkt zijn we in Oostenrijk aangekomen dat heb je met de EU natuurlijk. Niet alleen de waterkant ook aan de andere kant van de weg waren heel mooie plekjes zoals je ziet.

Linz

Is de 3e stad van het land je mag het een echte industriestad noemen. We zien hier veel industrie ook vind je hier een behoorlijk uitgebreid spoornet. En wat ook belangrijk is! Hier mogen de cruise-schepen nog gratis aanleggen om hun passagiers te lossen. Nee wij blijven zitten! 

 

Grein

een echte toeristenplaats ten oosten van Linz in het district Perg in de deelstaat Opper-Oostenrijk.

Al in 1900 kwamen hier de 1ste toeristen naar toe om de mooie natuur en het dorpje te bewonderen. Er zijn vele hotels, campings, restaurants en cafés. Het plaatsje is echt ingericht op vakantiegangers en er zijn veel voorzieningen. Het plaatsje is prachtig gelegen aan de oevers van de Donau. De mooie oude huizen alle laat 16e, 17e en 18e eeuw gebouwd, steken prachtig af tegen de toppen van de bergen in de omgeving. Een omgeving waar weilanden, oude boerderijen en bossen zich afwisselen. Het is ook een vaste stopplaats voor veel rondvaartboten. Boven de Donau op een rots gebouwd staat kasteel Greinburg. Het slot werd gebouwd als verdedigingsslot aan het einde van de middeleeuwen en in de 17e eeuw omgebouwd tot een woonslot. Hier maakten we een toiletstop en kregen we even tijd om iets te gaan drinken mooi plaatsje.

 

We gaan weer verder en genieten van alles langs de weg. Dit is gewoon een willekeurige greep van wat langs kwam.

Het viel mee om vanuit de bus te fotograferen de ramen spiegelden enorm je nam vaak je voor en naaste buren spontaan mee op de foto helaas.

 

Stockerau

Hier staat ons volgend hotel. Hier gaat de tour echt beginnen. 

Stockerau is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Korneuburg. Een mooi plaatsje maar veel is er niet te doen. Ach wij hoeven er alleen maar te slapen immers.

Jan had tijdens de toiletstop geregeld dat we naar een concert (licht klassiek) konden in Wenen als er genoeg mensen waren maar helaas te weinig interesse.

Jammer als je toch in die stad bent hoort het er eigenlijk wel bij normaal ben ik er niet zo voor hoor.

Het geluk was met ons er was nog een KRAS-bus in het hotel zij gingen wel dus degenen die wilden mochten aanhaken.

We kregen gelijk nog een avondtour. We hadden even 2 reisleiders in de bus dus extra informatie.

Toen het concert begon mochten er uiteraard geen foto of video-opnames meer gemaakt worden. Na afloop kregen wij KRAS'ers wel de cd met de muziek, nee ik heb hem nog niet afgeluisterd komt wel.

 

Hagia Sophia in Istanboel 

De Hagia Sophia werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld. Constantinopel viel in 1453 in handen van de Ottomanen, die de Hagia Sophia als moskee in gebruik namen. 

Turkije maakte in 1934 een museum van het gebedshuis, maar dat besluit is deze maand teruggedraaid door de rechter.

24 juli 2020

Moslims kunnen vrijdagochtend voor het eerst in 86 jaar weer gaan bidden in de beroemde Hagia Sophia in Istanboel. Het gebedshuis was ooit een kerk, daarna moskee en nu al lange tijd een museum, maar wordt ondanks internationale kritiek weer als moskee in gebruik genomen.

De streng islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende daarop een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden. De streng islamitische Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende daarop een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden.

President Erdogan, heeft eerder gezegd dat hij vrijdag tussen de 1000 en 1500 gelovigen verwacht in de Hagia Sophia. Het gebouw is een van de grootste toeristische trekpleisters van Turkije en blijft ook open voor toeristen.

Het idee om de Hagia Sophia, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, weer tot moskee te maken, komt van Erdogan. Zijn plan kon al meteen rekenen op felle kritiek uit onder meer de orthodox-christelijke landen Griekenland en Rusland. Ook Europees commissaris Margaritis Schinas toonde zich tegenstander.

 

Ook al ben ik hier deze reis niet geweest zoals gezegd is dit wel informatie die in het geheel niet mag ontbreken

En dan nu op weg naar

Stap 1  🇾🇪 🇭🇺🇷🇸  Ook leuk