De Ciutat de les Arts i les Ciències' (Valenciaans),
De 'Ciudad de las Artes y las Ciencias' (Spaans)
of
'De Stad van Kunst en Wetenschap
Ciutat de les Arts i les Ciències
In Valencia is een nieuwe wijk te bewonderen die voor een toeristische impuls voor de stad heeft gezorgd: de Stad van Kunst en Wetenschap. In het Valenciaans luidt de naam bijna poëtisch. De gebouwen zijn een toonbeeld van moderne architectuur, waarbij de kleur wit een hoofdrol speelt. Strakke vormen, fraaie rondingen en waterpartijen zorgen voor een indrukwekkend samenspel. Dit ‘wetenschappelijke stadspark’ bestaat onder andere uit heel futuristisch ogende bouwwerken. 6 Van de 7 moderne en futuristische gebouwen werden ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava (alleen L'Oceanogràfic aquarium werd ontworpen door Félix Candela). Langs Ciutat de les Arts i les Ciències loopt Jardín del Turia, het prachtige stadspark van Valencia. Het Ciutat de les Arts i les Ciències is een verzameling van musea, attracties en cultuur. Onderdeel van het complex zijn;
Hier dan even een paar totaalfoto's.
Museu de les Ciències Príncipe Felipe
is het wetenschapsmuseum van Valencia. Het strak vormgegeven museum is alleen al vanwege de architectuur het bezoeken waard. Het bouwwerk eveneens ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava ziet er uit als een vrije interpretatie van een walvisskelet.
Het museum bestaat uit drie verdiepingen die ieder een oppervlakte van om en nabij de achtduizend vierkante meter hebben. Het voordeel van een modern museum is dat er bij het ontwerpen direct rekening is gehouden met een hoge mate van interactiviteit en met het behandelen van hedendaagse thema’s zoals de veranderingen in het klimaat. Het Museum is daarom een leerzaam maar ook onderhoudend museum geworden waarbij jong en oud door eigen ervaringen leren over allerlei facetten van de wetenschap. Ook dit is bij avond een bijzonder plaatje
Het L’Umbracle
was eigenlijk bedoeld als stadspark voor de Valencianen in de zomer. Over de skeletachtige constructie zouden klimplanten groeien om zo schaduw te creëren in de warme zomers. Helaas hadden de ontwerpers mogelijk niet goed over dit idee nagedacht. Omdat de zomers zo heet zijn, verbranden de klimplanten vaak ze krijgen niet voldoende water ener werd geen echt schaduwrijk gebied gecreëerd. Het bleef dus snikheet in het L’Umbracle… Het L’Umbracle staat nu vol met bijzondere flora.
Er zijn 99 palmbomen, 78 mini palmbomen en 62 sinaasappelbomen. Verder kun je er nog steeds de klimplanten (kamperfoelie en bougainvillea) bewonderen, alleen zijn deze dus niet helemaal naar boven opgeklommen. In deze tuin zijn ook zo’n 5.500 grondplanten, zoals lotus en geurende planten zoals rozemarijn en lavendel. (Dus we moeten terug in de zomer)
Astronomische tuin
Buiten bij L’Umbracle is een permanente tentoonstelling te bewonderen in de Tuin van de Astronomie. Deze tuin bestaat uit astronomische instrumenten. Je kunt hier verschillende zonnewijzers bewonderen en verschillende objecten die te maken hebben met de stand en beweging van de sterren en planeten. Behalve leerzaam zijn de verschillende instrumenten ook gewoon mooi om te zien. De Astronomisch Tuin is alle dagen van het jaar toegankelijk.
Op de promenade langs het L'Umbracle, was een expositie ingericht van Rogério Timóteo (geboren en getogen in Sintra titel;
"Invasie van de stad Portalegre".
L’Hemisfèric
Eén van de gebouwen in Ciutat de les Arts i les Ciències is L’Hemisfèric. Het gebouw heeft het uiterlijk van een groot oog. "Het oog der wijsheid". Binnen L’Hemisfèric vind je een planetarium, een IMAX-theater en een laserium.
Het heeft een eivormig dak van meer dan 100 meter lang en bevat een grote koepel met daarin de projectieruimte. Een vijver van 24.000 vierkante meter omringt deze structuur in een geheel van buitengewone pracht. De buitenste ring van de Hemisfèric draagt de naam van de grote astronoom Carl Sagan, die erin slaagde ook het grote publiek warm te maken voor deze wetenschap. Vanwege de thema’s kunst en wetenschap bestaan de films die in het IMAX-theater afgespeeld worden veelal uit documentaires. Mocht je interesse hebben om een film te bezoeken en je spreekt geen Spaans, dan is dat geen probleem. De voorstellingen die getoond worden op een enorm scherm van maar liefst negenhonderd vierkante meter worden begeleid door Spaanse, Engelse, Italiaanse en Franse teksten.
Wij zijn niet binnen geweest je moet keuzes maken immers. En let wel de buitenkant is ook bijzonder zowel overdag als bij avond
Palau de les Arts Reina Sofia
is eenvan de grootste gebouwen uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dit wordt het ‘Operagebouw’ genoemd, verwijzend naar de voornamelijk opera’s die er plaatsvinden.
Het is één van de meest iconische gebouwen uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias. In 1995 werd begonnen met de bouw en is sinds 2005 open voor het publiek. De binnenkant van de hoofdzaal is bekleed met donkerblauw mozaïek. De akoestiek is bijzonder goed door de golvende beweging. Verschillende andere zalen zijn van binnen met hout bekleed. Het gebouw is 75 m hoog en heeft een oppervlakte van 40.000m².
Er zijn vier podia voor opera, muziek, ballet en theater. Er zijn verschillende verdiepingen, waar ook vegetatie is te vinden. Als je buiten tegen het Operagebouw aankijkt zie je als het ware een grote tuin. De meningen over wat het Operagebouw moet voorstellen zijn verdeeld. Sommigen zien het gebouw als een ineengedoken vogel, anderen zien het weer als een helm of schip.
De gebruikte materialen voor het Palau de les Arts Reina Sofia, zijn vooral wit beton, glas, metaal en mozaïek. Helaas zijn de mozaïeken tegeltjes van het gebouw gehaald, omdat deze vanaf 2012 van het Operagebouw vielen.
Agora
is het laatst voltooide gebouw uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dit gebouw is te herkennen aan de donkerblauwe kleur en maanachtige vorm. Het gebouw bevindt zich tussen het Oceanogràfic en de brug ‘Puente L’assut d’or’.
Constructie
Het Agora is een bijzonder gebouw omringd door water en heeft een ovaalachtige vorm. Je kunt er van alles in zien: een maan, maar ook bijvoorbeeld een planeet (het Agora) omringd door de ruimte (het water).
Het gebouw is 88 m lang, 66 m breed en 70 m hoog. De overdekte ruimte is ruim 4.800m² groot. Er kunnen zo’n 6.000 mensen in het Agora. Naast een bijzondere constructie zijn er ook bijzondere materialen gebruikt. Het dak is van glas en wanneer er ’s avonds een evenement gaande is, is dit heel bijzonder verlicht. Nu was het geheel niet zichtbaar toen het donker was. Verder is een groot deel van het gebouw bekleed met trencadís in blauw (dit is een mozaïekstijl)
Helaas kan je het Agora niet van binnen bekijken, wat bij de rest van de Stad van Kunst en Wetenschap wel het geval is. Je kunt alleen bij het Agora naar binnen tijdens evenementen die er worden georganiseerd. De 500 Tennis Open van Valencia vond hier plaats.
Pont de l'Assut de l'Or
overspant de droge rivier de Turia. Deze hangbrug is ontworpen door architect Santiago Calatrava en in december 2008 voltooid. Je vindt hem ter hoogte van de Stad van Wetenschappen en Kunsten en ontworpen door Calatrava. Het hoogste punt is ruim 150 m. Assut de lÓr betekent Gouden dam, maar in de volksmond wordt de brug "El Jamón" (de Ham) genoemd. Achter de brug zie je L'agora.
L’Oceanogràfic,
ook wel Parc Oceanogràfic genoemd, is een aquarium in Valencia. Het in 2002 geopende zeedierenpark behoort tot de allergrootste aquaria van Europa. In totaal leven hier ongeveer 45.000 dieren die uit zo’n 500 soorten bestaan. In de 9 watertorens vind je de bassins en aquaria. Het park vooral populair bij gezinnen en speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het zeemilieu. Je ziet er Beluga walvissen, pinguïns en walrussen ook zijn er populaire shows met dolfijnen. Onder de dieren vind je ook watervogels zoals pelikanen en aalscholvers. Het is deels een buiten- en deels een binnenattractie. Het behoort tot de topattracties van Valencia. Je kunt het park bijna alle dagen van het jaar bezoeken. Op Nieuwjaarsdag is het park gesloten. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.
De Pont del Regne
is een brug die de Avenida del Regne de Valencia en de Avenida de França met elkaar verbindt. De brug is aangelegd over Jardín del Turia, het stadspark. De brug heeft nooit over de rivier zelf gelegen, want hij is pas in 1999 gebouwd. Dit is bijna een halve eeuw na de drooglegging. Opvallende elementen zijn de vier bronzen bewakers, twee aan iedere ingang van de brug. De brug is ontworpen door ingenieur Salvador Monleón Burns.
Het stuk van Jardín del Turia dat bij Ciutat de les Arts i les Ciències ligt, is opgeleukt met verschillende kunstwerken. Het open karakter dat het park op deze plek heeft zorgt ervoor dat de gebouwen van deze moderne kunst- en wetenschapswijk mooi te zien zijn vanuit het park.
Gulliver Park
een aanrader als je kinderen hebt.Wij hebben het van een afstandje gekeken. Deze speel- en klautertuin is aangelegd in de rivierbedding van de Turia, nabij de brug Pont del Regne. Het leuk vormgegeven speelobject is geheel gratis . Dagelijks geopend van 10 tot 20 uur en geïnspireerd op het verhaal van Gullivers reizen. Er zijn openbare toiletten en er is een café aanwezig.
Ook in dit deel van het park was veel aandacht voor natuur. Kijk de daken van de flatgebouwen zijn bekleed met koper dat schittert in de zon. En jawel er staan ook nog 2 mooie auto's waar je een ritje in kunt maken. Vooral het mansvolk verzamelde zich rond deze vierwielers.
Havengebied
In het oostelijk deel van Valencia vinden we Puerto de Valencia, de tweede zeehaven van Spanje als we uitgaan van het aantal verscheepte goederen. Ter gelegenheid van de 32ste en 33ste America's Cup werd de haven gerenoveerd en omgedoopt tot Marina Real Juan Carlos I.
Veles e Vents
is een ware eyecatcher het ultramoderne gebouw dat tijdens de wereldberoemde zeilwedstrijd het kloppend hart vormde. Dit moderne gebouw werd in juni 2016 heropend en herbergt nu verschillende strakke restaurants en lounge-gedeeltes. Ook het politiebureau mag hier natuurlijk niet ontbreken
Havenloodsen
In dit symbool van het Valenciaanse modernisme vallen de reliëfs op met verwijzingen naar de handel en de zeevaartkunst en de veelkleurige keramieken mozaïeken over typisch Valenciaanse thema's. Binnen worden evenementen georganiseerd zoals de tapasbeurs of concerten van internationale groepen en vermaakt de jeugd zich daar op de rollerskates. Rondom de haven van Valencia werden van 2008 t/m 2012 ook wedstrijden van de Europese Formule 1 gereden. Je ziet hier nog enkele sporen van op het wegdek. Het Valencia-stratencircuit lag om de jachthaven heen de bochten hadden geen namen maar nummers.
Het gebouw van de Klok
Dit neoklassieke gebouw staatt aan de ingang van de haven en de Marina Real Juan Carlos I. De gevels zijn versierd in neoplatereske stijl.
Marina Real Juan Carlos I
ligt naast Playa de la Malvarrosa een sporthaven speciaal aangelegd voor de America's Cup. In deze sporthaven liggen megajachten zoals je ziet.
Het Malvarrosa strand
is bijna 1 km lang en 135 m breed. Het loopt ongeveer vanaf het Las Arenas hotel tot de pier bij het Patacona strand. Hier vind je zomers de meeste toeristen nu was het heerlijk rustig en kon je nog heerlijk neerstrijken voor een drankje en een hapje. of heerlijk fietsen over de boulevard. Er waren diverse mannen bezig met een zandsculptuur van de stad zoals je ziet
Na een dagje fietsen en rondbanjeren weer terug naar het hotel. Ja ech dat wordt even een probleempje. Ineens staan we voor een wat lijkt autoweg met ons fietsje en geloof me hij ging behoorlijk stijl omhoog waar komen we terecht kan dat met de fiets?? Wij twijfelen en zoeken een alternatief. Een stukje om en ook hier een enorme klim maar het was wel een weg bestemd voor voetgangers en fietsers dus geen onverwachte confrontaties met motorvoertuigen haha. Eenmaal boven een mooi zicht op de wijk en de stad der kunsten.
Parque Natural de la Albufera
Kortweg L’Albufera, is een beschermd natuurgebied dat zich in de onmiddellijke omgeving van Valencia bevindt.
Het park heeft een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare en kent een enorme biodiversiteit. Zo komen er meer dan 250 soorten vogels voor. In het natuurreservaat ligt een groot zoetwatermeer dat door een lange duinenrij van de Middellandse
We stappen weer op de fiets ons doel voor vandaag is de uitgestrekte zoetwaterlagune van Albufera dit is een route door de natuur. Ter bescherming van de flora en fauna is het sedert 1986 een beschermd natuurpark van 21.000 ha. Het is één van de belangrijkste wetlandgebieden van Spanje
De naam van de Albufera komt van de Arabische uitdrukking " al-buhayra ", wat betekent "kleine zee." Dit is een ondiep meer, die nooit meer dan twee meter in de diepte bereikt, maar met 52.200 ha is het vrij uitgebreid. En een paar generaties geleden was het zelfs groter. In feite is de Albufera momenteel minder dan de helft van zijn vorige grootte, omdat hij veel van zijn water voor irrigatie heeft verloren. Vandaag wordt het meer beschermd binnen de grenzen van een natuurpark, en hoewel het nog steeds de naburige rijstvelden voedt, wordt er op duurzame wijze irrigatie gedaan.
De beste manier om de Albufera te bezoeken is een reis naar El Palmar, een dorp aan de zuidoostelijke grens van het meer.
Route naar Albufera
Als echte Hollanders kozen we er voor per fiets naar Albufera (dat ruim 20 km buiten de stad ligt) te gaan. Geen straf om langs het strand te fietsen met een zonnetje. Niet de hele route gaat over het fietspad. Het eerste stuk leggen we fietsend af door de opgedroogde rivier de Turia we komen we langs de stad der kunsten, langs de industriële buitenwijken en dan verandert het weelderige, goed onderhouden groen uit het park en maakt plaats voor een droog landschap. De eerste krekel begint te tsjirpen, het geluid van auto’s verstomt en we zijn even de enige op de weg. We komen weer even langs de haven. Zie daar het bord van het Natuurpark L'Albufera we zitten goed. We rijden langs de brandweer en dan zien we aan de overkant ineens heel veel vogels. Even later vinden we een bord waar beschreven staat wat en welke dieren in dit park huizen.
We rijden door en bij een uitkijkpunt. Hier zagen we dat de visnetten uit waren gezet.Aan de overkant zien we een sluisje uiteraard moeten we dit van dichtbij gaan bekijken dus de fiets blijft staan en we banjeren door het gebladerde heen om het van iets dichterbij te bekijken.
Het water in l'Albufera komt uit:
- het irrigatie-overschot van landbouwgrond en het water van de rivieren Júcar en Turia
- grondwater lozingen door middel van opwellingen of "ullals"
- bijdragen van regenwater
Groene kleurvan het water geeft aan dat er een grote hoeveelheid kleine algen aanwezig is die de ontwikkeling en het voorbestaan van planten en dieren bevordert.
Dan gaan we weer verder en komen bij het strand.
Het pad slingert verder door de duinen. We rijden over zandweggetjes en door het bos. De smalle bandjes van onze stadsfietsen krijgen maar moeilijk grip op het zachte zand. We komen langs het strand waar het bizar rustig is. Waar we krekels horen, en ook de bruisende zee we zien de cactussen ze staan bijna in bloei je ruikt overduidelijk de geur van dennennaalden en het is heerlijk rustig. Ook is hier een mooie joggingbaan aangelegd met natuurlijke fitnesstoestellen.
Het laatste deel van de route houdt het fietspad op en moeten we onze route verder over de autoweg volgen dat was jammer. En eigenlijk hadden we nu een helm op moeten hebben. Veilig en wel komen we toch aan bij het dorpje El Palmer.
El Palmar
is min of meer omgeven door l’Albufera en was vroeger een vissersdorp met hutjes en rieten daken tot bijna op de grond. Tegenwoordig is het nog steeds een slaperig dorpje met de traditionele witte huizen en daken (barracas) maar heeft het meerdere restaurants. Vanaf hier vertrekken de excursies per boot.
Het plaatsje was klein en er was erg weinig leven vandaag. Ja uiteraard hebben we tussendoor wel de inwendige mens van vocht voorzien hoor wees niet bang we zorgen goed voor onszelf. Na hier even rondgewandeld en gefietst te hebben zijn weer op de fiets gestapt richting Valencia en hebben aan het strand heerlijk genoten van een paella. Dat hadden we wel verdiend na zo'n dag. Dit was een mooie afsluiting van onze stedentrip.