In Thailand leven ongeveer 80.000 Akha hilltribes. Door de eeuwen heen verhuisden ze naar Vietnam, Laos en Birma. Begin 1900 vestigden de eerste Akha’s, komend uit Birma, zich langs de Kok rivier in de provincie Chiangrai.
Chiang Rai
is de noordelijkste stad van Thailand en hoofdstad van de provincie Chiang Rai en het district Chiang Rai en ligt op de grens van wat vroeger ‘The Golden Triangle’ heette. Het maakte in die periode van papaverteelt en drugssmokkel gouden tijden door. De stad ligt op een steenworp afstand van de grenzen met Birma en Laos. En ligt zo’n 800 km ten noorden van Bangkok en zo’n 180 km ten noorden van Chiang Mai. De stad heeft ongeveer 62.000 inwoners. De Kok-rivier stroomt door Chiang Ra. Het is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden, een fijn klimaat en het is er een stuk goedkoper dan de meeste andere bestemmingen.
Het is vooral ook een groene stad met heel veel natuur en tempels langs de weg. Maar verder is er ook alles te vinden: ziekenhuizen, scholen, tal van restaurants, hotels, guesthouses. De inwoners van Chiang Rai zijn bijzonder vriendelijk. Een nadeel wat om de hoek komt kijken is dat hun Engels niet al te best is.
Hilltribe Museum
Geschiedenis en de handel in Opium:
Het is een klein maar zeer informatief museum dat zich toelegt op de heuvelstamcultuur en toont informatie over de 5.500 jaar geschiedenis van opium, hoe het Azië bereikte en het effect ervan op Hilltribe mensen. Hier krijg je een beeld van opium en zijn ge-/misbruik.
Samen met kostuums en schriftelijke informatie over de verschillende heuvelstamculturen, is het een goede manier om veel te leren over de mensen die je mag bezoeken.
Het stammuseum toont artefacten en geschiedenis van de inheemse cultuur van negen heuvelstammen waaronder Karen (Kariang), Hmong (Meo), Mien (Yao), Lisu (Liso), Akha (Iko), Lahu (Musoe), Lau, Dun, en Khamu inclusief de minderheidsstam van Malabri. Elke stam bezit een unieke identiteit en cultuur. Het museum vertoont manieren van leven, cultuur, overtuigingen en lokale wijsheid van die stammen, die intellectueel worden vervoerd door artistieke objecten die in het museum worden getoond. Wat vind je van de twee mannen? Niets aan? Kijk eens goed zij waren geheel aangekleed met condooms wij hebben wel gelachen hoor. Binnen mocht je geen foto’s maken sorry.
Night Market van Chiang Rai
Elke zaterdagavond is de Thanalai Road afgesloten en wordt de gezellige Walking Street gehouden De nachtmarkt van Chiang Rai is een stuk kleiner dan de bekende nachtmarkt van Chiang Mai. Toch is de nachtmarkt van Chiang Rai interessanter. Op de markt van Chiang Mai worden veel speciaal voor toeristen gemaakte artikelen verkocht. Sommige souvenirs die je kunt kopen op de nachtmarkt van Chiang Rai zijn uniek en gemaakt door de inheemse bergvolkeren. Zo kan je er bijzondere tassen, maskers en zilveren oorbellen kopen. Stuk voor stuk met de hand gemaakt door de bergvolkeren. De bergvolkeren uit dit deel van Thailand maken prachtige spullen, allemaal uniek en van goede kwaliteit.
De beste plek om deze spullen te kopen is bij de kraampjes van de bergvolkeren zelf. De kraampjes zelf zijn niet meer dan een handdoek op straat met de koopwaar. Op de nachtmarkt wordt verrukkelijk Thais eten verkocht. Het wordt iets minder pittig bereid om aan de smaak van de toeristen tegemoet te komen. Terwijl je eet kun je genieten van livemuziek en locale volksdansen e.d.
House of Opium
Het ‘House of Opium’ ligt bij de Gouden Driehoek. Het bevindt zich op ongeveer een uur van Chiang Rai. Zoals de naam al doet vermoeden is het een museum over de opiumhandel in de Gouden Driehoek (Thailand, Myanmar en Laos). In dit deel van de wereld was de opiumhandel honderden jaren lang gemeengoed. De bevolking die in de regio woonde rookte veelvuldig opium. Het werd daardoor gemakkelijk verkocht of verhandeld en zorgde voor een groot deel van de opbrengsten in de regio.
Het House of Opium neemt je mee terug naar die tijd. Je vindt er een enorme collectie opiumpijpen, gewichten, weegschalen en andere opium attributen. Het museum heeft ook een grote collectie religieuze spullen, uit jade gesneden miniatuur dieren, sierlijke doosjes, kettingen en nog veel meer. Het museum heeft drie verdiepingen en een grote cadeauwinkel. Hier worden grappige opium gerelateerde prullaria verkocht, zoals nagemaakte opiumweegschalen, pijpen, posters, T-shirts, boeken en meer.
De Opiumhal biedt op overzichtelijke wijze informatie in het Thais en het Engels over gebruik en misbruik van opium in de afgelopen 5000 jaar. De introductie ervan in Azië, vanuit Europa, komt aan de orde en er wordt speciale aandacht besteed aan de Opiumoorlogen tussen Groot-Brittanië en China in de 19e eeuw. Indrukwekkend zijn de persoonlijke getuigenissen van vroegere opiumverslaafden en hun families.Alle attributen voor de verbouw en het gebruik van opium zijn hier tentoongesteld waaronder prachtig bewerkte doosjes, gewichten van brons en koper in de vorm van dieren en opiumpijpen. Ook hier Geen foto's!
Golden Triangle
De Gouden Driehoek is het gebied waar Thailand, Laos en Myanmar (Birma) in een drielandenpunt bij elkaar komen en dat in het verleden berucht was vanwege de opiumteelt en opiumsmokkel. Hoewel het verbouwen van papaver in de afgelegen bergstreken rond Chiang Rai nog steeds voorkomt, zijn veel boeren gedwongen overgestapt op de tabaksteelt.
Het plaatsje Sop Ruak vormt het drielandenpunt. De grenzen worden er gevormd door de Nam Ruak- en de Mekong rivier die bij Sop Ruak in elkaar samenvloeien. Dit levert een weergaloos schouwspel op, dat het best tot zijn recht komt vanaf de heuvel waarop zich ook de 1200 jaar oude Wat Phra That Phu Khao bevindt. In noordelijke richting verdwijnt de nietige Ruak in de bergen van Myanmar, terwijl naar het oosten toe de machtige Mekong zich een weg baant door de dorpen en heuvels van Laos. Helaas wordt het prachtige uitzicht tegenwoordig verstoord door een Thais luxehotel met casino. Het is gebouwd op Myanmarees grondgebied en onttrekt zich zo aan de strenge Thaise wetgeving met betrekking tot gokken, terwijl de grensformaliteiten voor bezoekers uit Thailand achterwege worden gelaten.
Sop Ruak wordt beschouwd als het officiële centrum van de beruchte Golden Triangle. Eigenlijk verwijst de Golden Triangle naar een veel groter gebied dat zich duizenden kilometers uitstrekt in Thailand, Myanmar (Birma) en Laos.
Dat de opium zo verbonden is met de geschiedenis van Sop Ruak en de Gouden Driehoek kan je zien in de twee musea die aan dit onderwerp zijn gewijd. (House of Opium en Hill stammuseum)
Het meest noordelijke punt van Thailand,
Mae Sai, ligt in de Gouden Driehoek. Hoewel veel buitenlanders naar Mae Sai komen voor een dagje Myanmar, kan je beter in Thailand blijven en de drukte gadeslaan van dit grensstadje met zijn kilometers lange rijen kraampjes vol prullige souvenirs. De meest noordelijke stad van Thailand ligt op zo'n 60 km van Chiang Rai. Highway 1, die begint in de noordelijke buitenwijken van Bangkok als Thanon Phaholyothin eindigt hier als een brede boulevard met dezelfde naam. Bussen mogen niet helemaal doorrijden en stoppen 4 km voor de grens.
Bergstammen
Thailand huisvest verschillende etnische minderheden, beter bekend als de 'hilltribes' (bergstammen). Toeristen kunnen verschillende hilltribe-dorpjes bezoeken. De meeste van deze dorpjes zijn zeer landelijk en arm, en iedere bijkomende bron van inkomsten is dan ook zeer welkom.
De 7 grootste bergstammen (hilltribes) in Thailand zijn:
Karen, Lahu, Hmong (Meo), Lisu, Akha, Yao en de Lawa.
Deze zijn verder nog op te delen in verschillende subgroepen en hebben allemaal hun eigen identiteit, klederdracht, cultuur, religie en taal.
Ze zijn in de loop der eeuwen vanuit China, Tibet en Myanmar naar Thailand verdreven, waar ze nu leven zonder de Thaise nationaliteit te bezitten. Bovenstaande informatie geld voor bezoek aan alle bergstammen
Wij gaan naar de Akha.
Hoewel de Thaise koning zich intensief bezig hield met het verbeteren van het lot van de bergvolkeren, wordt er door veel Thai minachtend over hen gedacht. De Akha-stam wordt zelfs i-kars genoemd, wat vrij vertaald 'onbeschaafde slaaf' betekent.
Akha
Van origine komen ze uit de in het zuidoosten van China gelegen provincie Yunnan. Ze leefden daar in de bergen langs de Red- en de Black River.
De Akha hebben hun wortels in Tibet en ze leven op vrij grote hoogte in de noordelijke provincies van Thailand. De dorpen van de Akha zijn herkenbaar aan de prachtige uit hout gesneden toegangspoorten waarover gewaakt wordt door beschermheiligen (geesten). Deze poorten scheiden de wereld van de mensen van het domein van de geesten. De poorten worden elk jaar opnieuw gebouwd, zodat veel dorpen een hele reeks poorten hebben, waarvan de oudere verweerd zijn.
Restant schommel
Een ander kenmerk van de Akha-dorpen is de reusachtige schommel (die elk jaar wordt vervangen). Deze rituele schommel vind je op het hoogste punt van elk Alkha dorp het is een bamboestellage met een dik touw erin; die ieder jaar in augustus, tijdens de jaarwisseling van de Akha, wordt gebruikt tijdens ceremonies. Jongens en meisjes in hun mooiste kleding, verzamelen zich dan op deze plek om te schommelen, muziek te maken en te dansen. Enne...... ja wie weet bloeit er iets moois op tussen...
Landbouw
Veel Akha zijn in de afgelopen jaren gevlucht uit het onstabiele Myanmar. In Yunnan leeft nog een grote Akha-bevolking en er zijn gemeenschappen in de buurlanden Laos en Myanmar. Zij staan minder open voor verandering dan andere bergvolken en ze hebben hun oude landbouwmethoden gehandhaaft. Ze leven van de landbouw en doen dit volgens de 'slash and burn'-methode.
En uiteraard moet er ook nog wel eens wat gerepareerd worden dat is dan ook voor de mannen weggelegd
Handvaardigheid
Akha vrouwen spinnen draad uit katoen met een handspoel. En zie de blote knie daar wordt de raad over gespannen ja pijnlijk. Daarna weven ze de katoen op een met de voet aangedreven weefgetouw. De stof wordt vervolgens geverfd met indigo en gebruikt voor het kleden van de hele familie. Tegenwoordig vullen veel Akha het inkomen aan door het traditionele handwerk (kleren en gebruiksvoorwerpen) te verkopen aan toeristen. Zowel Akha vrouwen als mannen vervaardigen uiteenlopende fraaie voorwerpen van bamboe en hout. Zo maken mannen kruisbogen en muziekinstrumenten. Vrouwen zijn handig in het vlechten van manden. En zie ons vrouwke zitten met haar mandje met pinda's
Ook mochten we nog even binnen kijken in een van de huizen we kregen een heuse rondleiding. En hoe primitief het allemaal ook was hier zagen we echt geen mobieltjes e.d een echte brommer is er wel in het dorpje leuk he? En buiten werden we opgewacht door een van de lieve bewoners met een heerlijk ruikende bloem
Klederdracht
Het animisme van de Akha is ook in zijn oorspronkelijke vorm blijven bestaan en ze doen verder aan voorouderverering en sommigen kennen hun stamboom tot wel zestig generaties terug. Akha-vrouwen dragen brede broeken, een korte zwarte rok, daarop een wit met kralen versierd tasje en een los zwart jasje met geborduurde manchetten en revers. De zwarte mutsen zijn versierd met zilveren munten. De Akha behoren tot de armste bergstammen, maar zijn gewaardeerd om hun fraaie klederdracht.
Na alle opgedane indrukken hebben we uiteraard de gelegenheid om al de mutsen en tassen die natuurlijk hier vervaardigd zijn te bekijken onder het genot van een drankje dat geschonken werd in bamboebekers en dan onder het sluitstuk van het verblijf waar we allen hard om hebben moeten lachen nee we weten niet of dit nu een speciale betekenis had voor het volk.
Trouwen
Als een meisje en jongen besluiten te trouwen benadert de jongeman de vader van zijn toekomstige vrouw. Als de middelen en het geld voor een feest geregeld zijn wordt de bruid naar het huis van de bruidegom gebracht. De laatste is gekleed in een wit hemd en draagt daarbij een hoed van palmblad.
Een van de ouders geeft het paar een gekookt ei en kip. En klaar is de jas; het paar is na het eten daarvan gehuwd.
Uiteraard volgt er een feest waarbij het nieuwbakken paar door hun vrienden met roet, modder en mest wordt besmeurd.
Dit ritueel zijn volgens hen de voortekenen van de consequenties van het huwelijk. Na het feest slaapt het nu getrouwde stel in een klein huisje vlakbij het huis van de ouders van de bruidegom. Hun beider leven speelt zich daarna af in het ouderlijk huis van de bruidegom.
Voor het stel is het nu maar te hopen dat er geen tweeling ter wereld komt en zeker geen ongelukkig kind. Akha’s beschouwen dergelijke kinderen als duivels en die moeten onmiddellijk worden opgeruimd.
De ouders? Die deugen evenmin en worden als paria’s behandeld. Vreemde wereld waarin we leven.
Uiteraard nog een paar leuke foto's onderweg je ziet een schitterende natuur
We rijden naar ons hotel om morgen naar de grens met Laos te rijden.
Pech onderweg
De dag begon goed na het ontbijt vertrekken we naar de grens Thailand/Laos dit is deels een natuurlijke grens. Alle bagage is in de bus wij er achteraan en dan gaan we op weg. We rijden de brug over richting de rivier.
Maar dan gebeurd het de bus houdt in en schiet weer vooruit en zo gaat t even door totdat hij heel langzaam tot stilstand komt. Hij heeft er duidelijk geen zin meer in. Dit is niet zo mooi daar we wel op tijd bij de grens moet zijn. Maar ja overmacht.
De chauffeur weet al gelijk dat t fout zit en belt met de busmaatschappij stapt uit en kijkt onder de bus wij achterin hebben het al gezien er is een waterspoor te zien op de weg.
Eerst de laadklep open voor afkoeling dan loopt met een literfles naar een slootje langs de weg in de hoop dat hij de radiator weer kan vullen. Vergeefse moeite het loopt er aan de onderkant net zo hard weer uit. Dit zou wel eens even kunnen gaan duren dus we mogen naar buiten. Maar wij vermaken ons wel langs de weg er komt hee; wat langs en allen zijn even vriendelijk. Sommigen stoppen zelfs om te vragen of we mee willen rijden.
Het duurde inderdaad wel even voor er vervoer aan kwam maar je ziet we hebben ons niet verveeld. Maar toen was het toch zover er kwamen 2 auto's aanrijden 1 voor ons en de ander voor de koffers de bus bleef achter. En zo kwamen we dan toch nog op tijd aan. Het was een leuke trip
De grens; de Mekong
En dit is hem dan. De plek waar je een ticket voor de boot kunt kopen en ook nog even het visum wel leuk toch? Zicht op Laos en wij staan nog in Thailand. De boten liggen klaar om te varen. Chauffeurs vertrekken hier weer met lege voertuigen nadat zij hun mensen hebben afgeleverd klaar om terug te rijden voor de volgende bubs.
Wij hebben een boot speciaal voor onze groep wat wel heel erg leuk is we gaan genieten van de 2 daagse tocht over de Mekong om dan als eerste in Pakbeng aan wal te gaan voor de overnachting. Je kunt nu eerst even een beeld krijgen van Laos en anders skip je door Pakbeng