Je kunt Thailand verdelen in vijf regio’s;
Het Noord Oosten; de armste regio het wordt gedomineerd door het droge Khorat-plateau. Onvoorspelbare regelval en droogte laten slechts één rijstoogst per jaar toe.
Het Centrale Laagland; een vruchtbaar alluviaal gebied wat het centrum is van de Thaise rijstbouw. Dit gebied met zijn uitgestrekte rijstvelden wordt ook wel de rijstschuur van Thailand genoemd. Door dit gebied stroomt de Chao Phraya, de belangrijkste rivier in Thailand, welke even ten zuiden van Bangkok uitmondt in de Golf van Thailand. Hier woont een derde van de bevolking van Thailand.
Het Oosten; strekt zich uit van Bangkok tot aan de grens met Cambodja. Het is een bosrijk gebied met in het binnenland enkele fraaie nationale parken. Het toerisme speelt in deze regio een belangrijke rol.
Het Zuiden; ligt op het Maleisisch schiereiland en strekt zich uit van Petchaburi tot de grens met Maleisië. De uitgestrekte kustlijn in deze regio wordt overheerst door lange zandstranden met wuivende palmbomen en een groen achterland met regenwoud. Voor de kust liggen vele tropische eilanden zoals Phuket. (dit is geen Phuket maar wel een van de stranden). Ook een plaatje waarop de 5 regio’s staan van het internet.
De bevolking
van Thailand bestaat voor bijna 90% uit Thai. De grootste minderheidsgroep bestaat uit Chinezen, zij hebben zich vrij sterk met de Thai vermengd. Zij is bijzonder gastvrij en vriendelijk. Je zult het als buitenlander niet snel met hen aan de stok krijgen. Ze komen zeer oprecht over en doen er alles aan om je het naar het zin te maken. Bovendien is de bevolking van Thailand makkelijk in omgang en tolerant.
Men zegt wel eens dat Thailand het land is met de meest vriendelijke, beleefde en gracieuze mensen. Thailand betekent letterlijk “het land van de vrije mensen. Het is als een van de weinige landen van Zuidoost-Azië nooit gekoloniseerd geweest en heeft daarom de eigen culturele identiteit goed weten te handhaven. Voorbeeld. Onze bus stond met pech en wij aan de wandel. Een automobilist stopt, kan ik u helpen?
Maar deze gastvrijheid en vriendelijkheid houdt ook in dat de Thai nooit nee zegt en je wel eens heel ergens anders uit kan komen dan je hoopte. Oké je ziet wel weer nieuwe dingen natuurlijk.
De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagste bevolkingsdichtheid, terwijl de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland
dicht tot zeer dicht bevolkt zijn.
In de noordelijke provincies woont een scala van etnische minderheden. De meeste zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk uit Birma en Laos) zijn binnengetrokken. Een aantal van die volkeren zijn de Akha, de Lisu, de Karen en de Hmong
Belangrijk voor het Thaise bewustzijn zijn het Boeddhisme en de Monarchie.
Het koningshuis is in Thailand zeer geliefd en hun koning wordt zeer geëerd en gerespecteerd. Zij doen veel voor de ontwikkeling van Thailand. Kritiek en laatdunkende opmerkingen over de Koninklijke familie worden in Thailand absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders. Overal zie je de beeltenis van het koningspaar en elke ochtend en avond klinkt op radio, tv en in openbare gebouwen het Thaise volkslied. Onder een overzicht van de gehele familie.
De officiële residentie
van het koningshuis in Thailand is het Grand Palace te Bangkok maar de huidige koning resideerd meestal in de Chitralada Palace (onder je ziet een breed kanaal is aangelegd en bewaking staat langs het terrein). De thuisbasis van de geliefde koning Bhumibol en koningin Sirikit te Bangkok en gesloten voor publiek. Of het Klai Kangwon Palace te Hua Hin (niet gezien).
Religie
Thailand kent vrijheid van godsdienst. Ongeveer 95 procent van de bevolking hangt het boeddhisme aan. Deze religie beheerst vrijwel het gehele culturele en openbare leven. De Thai is trots op zijn cultuur, godsdienst en tradities. Van bezoekers verwachten zij dat ze de Thaise gevoelens respecteren. Vooral eerbied tonen voor het Thaise koningshuis en alles wat met het boeddhisme te maken heeft. De historie van het land leeft in vele facetten voort in het moderne hedendaagse Thailand. Bij vele sociale gebeurtenissen hebben de monniken een leidende rol. De monniken bekleden ook vaak de rol als onderwijzer, een beroep dat erg hoog in aanzien staat in Thailand.
De nationale vlag van Thailand
bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood. De middelste blauwe strook is tweemaal zo breed als de andere vier. De drie kleuren rood, wit en blauw symboliseren achtereenvolgens de natie, de godsdienst en de monarchie (de koning).
De vlag werd officieel in gebruik genomen op 28 september 1917. De Thaise naam voor de vlag is ธงไตรรงค์ (Thong Trairong), wat driekleurige vlag betekent.
Hier zie je de drie belangrijkste elementen in Thailand
De officiële taal Siamees
van Thailand is het Thai, ook wel bekend als Siamees. Naast deze standaard taal worden er nog vele verwante dialecten van het Thai gesproken. De hoger opgeleiden en diegenen die werkzaam zijn in de toeristenbranche spreken over het algemeen heel aardig Engels. Plaatsnamen, straatnamen en bezienswaardigheden staan veelal ook in het Engels aangegeven.
Het Thais is vooral ook een toontaal. De betekenis van de woorden worden niet alleen bepaald door het schrift, maar ook door de toon waarop de woorden worden uitgesproken. Zelfs als de toon omhoog of omlaag gaat kan het een weer andere betekenis hebben. Dit maakt de Thaise taal voor de meeste buitenlanders vrij ingewikkeld.
Klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen en is het gehele jaar goed te bereizen meestal tussen de 16 en 35 graden. Tropisch, maar het is er niet zo drukkend warm.
Inwoners en eetgewoonten
Er wonen in Thailand, afhankelijk van hoe men rekent, 40 verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruikmaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.
Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar proberen te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht; heet (pittig) zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Ook het enthousiaste gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de regionale Thaise keuken verbindt en apart zet van vele andere keukens.
Rijst (Thai: khao) als basisvoedsel.
De volkeren in Centraal-Thailand en Zuid-Thailand gebruiken nu voornamelijk een geurige, semi droge en langkorrelige rijst (khao hommaliek - jasmijnrijst - genoemd, en met een lichte jasmijn- en pandang-geur.
Khao niao (kleefrijst)
De volkeren in het noorden en noordoosten van Thailand gebruiken traditioneel khao niao maar met de toenemende centralisering van de Thaise staat en cultuur gedurende de laatste 100 jaar, neemt de jasmijnrijst, ook in deze streken, de rol over van basisvoedsel.
Noedels
Ook is de vervaardiging van noedels met de Chinezen meegekomen en populair geworden in heel Thailand: bami, mie, mihoen, glasmie en andere Chinese noedelsoorten worden nu door alle Thailanders zeer regelmatig gegeten.
Traditioneel
werd door Thailanders, zittend op de grond op gevlochten matten, met de rechterhand gegeten maar het is tegenwoordig gebruikelijk lepel en vork te gebruiken (waarbij het eten eerst met de vork -in de linkerhand- op de lepel -in de rechterhand- wordt geschoven alvorens het naar de mond te brengen)
Eetstokjes
Alleen de (al dan niet Chinese) noedelsoepen worden in Thailand met eetstokjes gegeten.
Dus geen noedels dan een stenen lepel, wel noedels dan eetstokjes erbij!
Informatie
Hiernaast de route die wij gaan volgen op deze rondreis van FOX. Zoals je ziet gaan we vanuit Thailand naar Laos en dan weer via Thailand terug naar huis.
Dat ook deze site weer een goede indruk mag achterlaten van een bijzondere reis in een kleinere groep dan ik gewend ben. Maar we hebben ons prima vermaakt
Thailand kent een aantal sociale regels waar iedereen zich aanhoudt.
Het is in je eigen belang om deze etiquette regels te respecteren.