Battambang Thailand Terugblik 

Cambodja; Preah Réchéanachâkr Kampuchea

ook het Koninkrijk Kampuchea, is een land in Zuidoost-Azië het heeft;

  • In het noorden een 541 km lange grens met Laos.
  • In het noordwesten en westen een 745 km lange grens met Thailand en
  • In het oosten en zuidoosten een 1228 km lange grens met Vietnam.

Cambodja staat bekend om;

  • haar ongerepte natuur, de rijstvelden, de kleine dorpjes, de natuurparken en de badplaats Sihanoukville.
  • De vele tempels rondom Angkor, waaronder de grootste tempel ter wereld de “Angkor Wat” en de kleinere “Bayon” tempel. Veel van deze tempels zijn al zeer oud en bestaan bestaan voor het grootste deel uit begroeide ruïnes.
  • De Cambodjaanse keuken staat vooral bekend om haar visgerechten. De vis wordt veelal gevangen in het Tonlé Sap meer. 
  • Helaas staat Cambodja ook nog steeds bekend om de armoede. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit is vooral terug te zien in de kleinere dorpjes.

Grensovergangen tussen Cambodja en Thailand

Er zijn in totaal 6 grensovergangen in Cambodja die met Thailand gedeeld worden. Van deze 2 grenzen worden er eigenlijk maar 2 intensief gebruikt door toeristen. De andere worden stukken minder gebuikt omdat ze in minder toeristische en - interessante gebieden liggen. Ook is het bereiken van deze grensovergangen stukken lastiger door de slechte staat van de wegen.

Afstand 

Amsterdam – Phnom Penh): 9.546 km

Weer en klimaat

Cambodja heeft een tropisch klimaat. De temperatuur variëren van 10 tot 25 graden in de wintermaanden 

Taal

Khmer is de officiële taal in Cambodja. Daarnaast wordt er op kleinere schaal nog Chinees, Frans, Vietnamees en Engels gesproken.

 

Vlag van Cambodja

Het eerste gebruik van het huidige design was in 1948. In 1993 is de vlag officieel geworden. De kleuren;

  • blauw aan boven- en onderzijde dit staat voor Monarchie
  • de rode baan even breed als de 2 blauwe samen symboliseert het volk
  • de witte kleur van de Angor Wat staat voor religie

De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk, wordt beschouwd als grootste religieuze bouwwerk ter wereld en is het nationaal symbool van Cambodja.

Staatsvorm

Volgens de grondwet van september 1993 is Cambodja een constitutionele monarchie met een democratisch meerpartijensysteem en een gekozen volksvertegenwoordiging. De Koning is het staatshoofd van Cambodja, symbool van de nationale eenheid en moet daarvoor als hoogste politieke scheidsrechter optreden, maar is wel aan de grondwet gebonden en heeft daardoor voornamelijk een ceremoniële functie. Ook is hij opperbevelhebber van de koninklijke strijdkrachten en voorzitter van de Nationale Defensieraad.  Het koningschap is geen erfelijk ambt, de Koning wordt voor het leven gekozen door een troonraad bestaande uit 7 leden. Zijn plaatsvervanger is de voorzitter van het parlement, die tevens lid van de Troonraad is en de minister-president benoemt.

Op papier is er een scheiding tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, maar in de praktijk werkt de democratie niet altijd even goed.

Sinds 1999 bestaat het parlement uit twee kamers. De Nationale Assemblee of het Lagerhuis (Nederland de 2de Kamer) en Senaat of Hogerhuis (bij ons 1ste kamer) Alle Cambodjanen van 18 jaar en ouder mogen hun stem uitbrengen.

Geld en Geldzaken

In Cambodja wordt betaald met de Cambodjaanse Riel (KHR) en de Amerikaanse dollar (USD).

Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 50, 100, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 KHR. Biljetten van 100.000 KHR worden over het algemeen moeizaam geaccepteerd en kunt u dus het beste vermijden. Zij kennen geen muntgeld.

 

Het visum

is verplicht en te halen aan de grens.Je kunt een visum on arrival kopen. 

Je moet wel een recente pasfoto, je visumaanvraagformulier (application form), je ingevulde arrival card en $30 contant geld bij de hand hebben.

De grensprocedure op de heenweg duurde ruim 1,5 uur. Terwijl onze paspoorten al gekopieerd en doorgespeeld waren om het proces te verkorten en ech wij betaalden $35 (of leuke bijverdienste?). 

Relevante wetgeving

waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens een bezoek aan Cambodja.

  • Alcohol: Kopen en/of drinken op alle leeftijden.
  • Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
  • Roken: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
  • Rookverbod: Enkel bij toeristische trekpleisters.
  • Homoseksualiteit: Toegestaan

Let wel;

In Cambodja ben je schuldig tot je onschuld bewezen is!!

De burger is in de dienst van de ambtenaar dus zeg ja en amen en vooral niet meer dan je wordt gevraagd!!

Het landschap

Het hart van het Cambodjaanse landschap wordt gevormd door vruchtbare alluviale laaglanden die tweederde van de oppervlakte van het land uitmaken. Deze laaglanden worden in het noorden omringd door de laatste uitlopers van de Himalaya; in het noorden het Dangrek-gebergte (max. 500 meter hoog), in het oosten door de Moi-heuvels, in het zuidwesten door de Olifantsketen of Phnom Damrei (max. 900 meter hoog) en in het westen door de hoogste bergketen van Cambodja, het Cardamom-gebergte of Chuor Phnom Kravanh. Het laagland en de bergen worden vooral in noordelijk Cambodja van elkaar gescheiden door een overgangszone met savanne en laaggelegen heuvels of ‘phnom’. De hoogste top van Cambodja is de Phnom Aural met 1813 meter.

 

De bevolkingssamenstelling,

  • 95% van de bevolking behoort tot de Khmer. De Khmer behoren tot de Mon-Khmer, die al sinds de 2e eeuw n.Chr. in Cambodja wonen en uit Zuid-China afkomstig zijn. Ze zijn van Austro-Indonesische afkomst en hebben onmiskenbaar Melanesische en in mindere mate Mongoolse trekken. De Khmer zijn onder andere stichters van het rijk van Angkor en behoren tot een van de oudste bevolkingsgroepen van Achter-Indië. De Khmer zijn vooral landbouwers.

Belangrijke minderheidsgroepen vormen Chinezen, etnische Vietnamezen, Cham en diverse bergvolken.

  • Er wonen nog maar weinig Vietnamezen in Cambodja. Deze boeren en vissers wonen vooral rond de hoofdstad Phnom Penh en langs de Mekong. Na het Rode Khmer-bewind vluchtten veel Vietnamezen terug naar Vietnam.

De verhouding tussen de Vietnamezen en de Khmer is slecht door cultuur- en economische verschillen. De hardwerkende Vietnamezen, vaak werkzaam in de visserij en in het kleinbedrijf, hebben het namelijk vaak iets beter dan de Khmer-Cambodjanen. Hierdoor zijn de Vietnamezen nauwelijks geïntegreerd en hebben ook niet de Cambodjaanse nationaliteit.

  • Er wonen ook Chinezen in Cambodja, ca. 0.1% van de bevolking.

Zij zijn veel meer geïntegreerd dan de Vietnamezen en zelfs huwelijken tussen beide bevolkingsgroepen vinden plaats. De eerste Chinezen kwamen in de 18e en 19e eeuw vanuit Zuid-China naar Cambodja en vormden al snel een belangrijke factor in de Cambodjaanse economie. De meeste Chinezen wonen in steden en werken in de handel, het bankwezen of als winkelier.

  • De geïsoleerd levende bergvolken of ‘chunchiet’ (ook wel: Khmer Loeu of Bovenlandse Khmer) maken nog geen procent van de Cambodjaanse bevolking en wonen vooral in de heuvels en op de hoogvlakten die grenzen aan de grens met Vietnam en Laos.

De meeste bergvolken wonen in de provincies Ratanakiri en Mondulkiri. Men onderscheidt 12 groepen, waarvan de grootste de Tompoun, Kuy, Jarai, Kreung, Stieng en Phong zijn. Elke groep heeft zijn eigen taal, godsdienst en cultuur, die over het algemeen sterk van de Khmer verschilt. De meeste bergvolken leven van de zwerflandbouw en trekken rond. Belangrijke godsdienstige uitingen zijn animisme en voorouderverering.

  • Er wonen ongeveer 200.000 Cham in Cambodja, ca. 1,2% van de bevolking. De Cham stammen af van de inwoners van Champa, een hindoerijk dat vanaf de 2e eeuw over een gebied in Vietnam regeerde.

De Cham, vaak handwerkslieden, vissers en boeren, wonen vooral langs de Mekong, het meer van Tonlé Sap en langs de kust. De meeste Cham wonen in de provincie Kampong Cham.

In de 17e eeuw vermengden ze zich met moslims uit Maleisië, namen hun geloof over en worden daarom ook wel de Khmer Islam genoemd. De Cham hebben zeer te lijden gehad onder het atheïstische Rode Khmer-regime.

  • In West-Cambodja, met name rond de stad Battambang, leven nog wat kleine aantallen Thai en Lao.

Ca. 75% van de bevolking woont in het vruchtbare gebied tussen het Tonlé Sap-meer in het noordwesten en de regio ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Ca. 10% van de Cambodjanen woont in een stad. De gemiddelde levensverwachting (2017) voor mannen is 62,4 jaar en voor vrouwen 67,5 

Ca. 5% van het huidige Cambodja bestaat uit rivieren en meren. De grootste rivieren zijn de Mekong, die het land in noord-zuidrichting doorstroomt, en de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt, waarvan de oppervlakte naar gelang van de regenval wisselt van 2500 tot 6500 km2. De Mekong (Cambodjaans: Tonlé Thom, de Grote Rivier) stroomt via Tibet, China, Myanmar (vroeger: Birma), Thailand en Laos naar Cambodja.

Bij de hoofdstad Phnom Penh splitst de Mekong zich naar het westen in de Beneden-Mekong en naar het oosten in de Bassac. Beide armen monden via het zuiden van Vietnam uit in de Zuid-Chinese Zee. De Mekong stroomt ca. 500 km door Cambodja en is op sommige plaatsen 5 km breed.

Opvallend in het Cambodjaanse landschap is het 2500 km2 grote Tonlé Sap-meer (het Grote Meer). Het visrijke meer van Tonlé Sap is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie.

Het meer heeft als bijzonderheid dat deze twee stroomrichtingen kent, afhankelijk van het seizoen. (zie pag Siem Reap)

Dit is een groot meer in het midden van Cambodja. Dit meer is ook voor de toerist een aanrader. Men kan bijvoorbeeld met een draagvleugelboot mee het meer over van Siem Reap naar Phnom Penh.

Rode Khmer periode

Er is nog heel veel schade uit deze periode die nog maar zo’n 40 jaar geleden speelde. Een ontzettend heftige burgeroorlog in Cambodja waarbij 1/3 van de bevolking is omgekomen of vermoord. De communistische Rode Khmer is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 2 miljoen mensen. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer, wilde van Cambodja een zelfvoorzienende agrarische staat maken. Iedereen die gestudeerd had, engels sprak of ook maar een bril droeg, werd vermoord. Hierdoor heeft Cambodja nog steeds een enorme achterstand in kennis en ontwikkeling.

Vriend en vijand wonen nu naast elkaar en spreken over deze tijd is taboe. Niet alleen de mensen die deze tijd hebben meegemaakt lijden hieronder maar ook hun kinderen die vaak opgevoed zijn door ouders met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Deze cyclus van armoede en misbruik is iets wat tot op de dag van vandaag voortduurt. De meerderheid van de Cambodjanen leeft in armoede en 40% van de kinderen is ondervoed. Het gemiddelde inkomen is minder dan $3 per dag en veel mensen leven van minder. 

 

 Wist je dat…

  • Met 96,4% het boeddhisme de belangrijkste religie van het land is?
  • Door houtkap nog maar 49% van de 75% van het land bestaat uit regenwoud?
  • Cambodja sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1953 al 6 namen heeft gehad?
  • De Cambodjaan een enorm eiwit tekort heeft? Dit verklaard ook deels dat we denken met jonge kinderen van doen te hebben terwijl ze stukken ouder kunnen zijn
  • Een delicatesse in Cambodja een bevrucht ei is? (je snapt het dit is meer voor de elite dan het klootjesvolk natuurlijk.)
  • De helft van de bevolking in Cambodja jonger is dan 15 jaar?
  • Verjaardagen niet worden gevierd in Cambodja?
  • Kussen in het openbaar not down is? 
  • Ook hand in hand lopen op straat niet gewenst is? Dit doe je achter gesloten deuren.
  • Wijzen in de Cambodjaanse cultuur onbeleefd is? wijs dus noot naar iemand of product maar gebruik je hele hand.
  • Je niets moet kopen van de kinderen die je iets willen verkopen? Er zit een heel netwerk van criminele volwassenen achter deze ‘straatkinderen’. Door iets van ze te kopen, zorg je er indirect voor dat deze kinderen niet mogen spelen of op school zitten. Het grootste deel van de inkomsten gaat namelijk zeker niet naar de kinderen of naar onderwijs!
  • De gevarendriehoek hier bestaat uit een bos takken?

Battambang Terugblik