district Commewijne Suriname Terugblik
Paramaribo
de hoofdstad van Suriname, ligt in het noorden van Suriname, aan de westoever van de rivier de Suriname. Het is gelijk de grootste stad van het land, 2/3 van de bevolking woont er. Het bestaat uit 12 wijken en iedere wijk heeft zijn eigen charme en sfeer. Het oude centrum van deze stad heeft veel oude en koloniale woningen en gebouwen. Sommige, zoals ook de St. Petrus en Paulus Kathedraal, zijn er nog van hout gemaakt. Dit roept toch een wat dorpachtige sfeer op. In de weekenden wordt het snel drukker aan het water waar men de verkoeling opzoekt. De markten aan de ‘Waterkant’ geven je direct een goede indruk van de lokale bevolking en hun stad. Helaas is ook te zien dat de stad te kampen heeft met achterstallig onderhoud.
Stukje geschiedenis
De naam Paramaribo is waarschijnlijk een verbastering van de naam van een Indianendorp, Parmirbo (of Parmurbo of Parmarbo) geheten.
Hout was in Suriname voldoende aanwezig. De meeste panden in het centrum (en trouwens ook veel daarbuiten) zijn dan ook van hout. Waardoor regelmatig last van grote stadsbranden.
De belangrijkste overheidsgebouwen werden wel van steen gemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld het paleis van de gouverneur, het ministerie van Financiën, het Hof van Justitie en natuurlijk fort Zeelandia. Veel houten gebouwen kregen wel een bakstenen fundering. De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar.
Stadstour Paramaribo
Paremuru
Eens was er een inheems dorp genaamd Paremuru (Purmirbo) aan de kreek bij de Palmentuin, nu de Sommelsdijkse Kreek. Paremuru was voor de Inheemsen een belangrijke plaats en is dit tot de dag van vandaag nog steeds. De stad is ontstaan rond een belangrijk verdedigingswerk aan de Surinamerivier.
We zien direct aan het begin al een houten huisje. Achter dit type huizen, ligt meestal een erf met soortgelijke panden voor de familieleden. De generaties wonen op hetzelfde erf omdat ze
geen middelen hebben om elk een stuk grond te kopen en natuurlijk ook om voor elkaar te kunnen zorgen.
Fort Zeelandia
Heeft een lange, bewogen geschiedenis.
Het Fort zelf is een bouwwerk in de vorm van een vijfhoek met op de drie bovenste hoeken een extra driehoekig bastion. Op het plein zie je een vijfpuntige ster.
Het fort heeft enkele malen zijn dienst bewezen al was het als verdedigingsbouwwerk niet optimaal. In 1712 konden Franse invallers met hun schepen de Surinamerivier langs het fort opvaren, zonder binnen het bereik te komen van de kanonnen van Fort Zeelandia.
Tegenwoordig is het een museum en toeristische trekpleister, het fort biedt een fascinerende blik op de Surinaamse geschiedenis. Ooit was het een fier militair bolwerk, een gevangenis en het hoofdkwartier van een militair regime.
Wij zijn er 3x geweest en moesten onverrichte zaken weer terug; gesloten. We zijn nog wel over het hek geklommen maar domweg geen foto's gemaakt ja lach maar.
TRIS monument (november 2013)
Op het monument van de voormalige Troepenmacht In Suriname (TRIS) staan de 45 namen van jongemannen van zowel Surinaamse als van Nederlandse afkomst, die bij de uitvoering van hun werkzaamheden bij de TRIS het leven hebben verloren in de periode tot de onafhankelijkheid van Suriname.
Het monument is in Nederland gemaakt en verscheept naar Suriname.
Langs het Fort lopen we naar de Surinamerivier richting het standbeeld van koningin Wilhelmina. Langs een laantje bereiken we een pleintje met een aantal houten officierswoningen. Zij dateren uit een latere periode dan het fort en zijn in oude glorie hersteld.de Zeelandiaweg een drukke tweebaansweg die de noordelijke woongebieden verbindt met het centrum. Het hele complex wordt vanaf de straat gedeeltelijk aan het gezicht onttrokken door eeuwenoude mahoniebomen, die getuigen moeten zijn geweest van de turbulente geschiedenis van de vesting.
Een heel bijzondere plek is de laatste foto. Op deze stoep werden de slaven nadat ze aan land gezet en schoon waren, tentoon gesteld en kon er kon het bieden beginnen.
Het Standbeeld van Koningin Wilhelmina
Dit staat aan de oever van de Surinamerivier bij Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Zij wordt aan weerszijden bewaakt door twee kanonnen.
Het standbeeld werd in 1923 onthuld op het Gouvernementsplein (het huidige Onafhankelijkheidsplein) in Paramaribo, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Het beeld is gemaakt van brons. Op de voorzijde van de sokkel is het koninklijk wapen afgebeeld, aan de achterzijde het wapen van Suriname.
Arron
was in 1975 de eerste premier van de republiek Suriname. Hij wordt gezien als de grote wegbereider van de onafhankelijkheid.
Het standbeeld van de man siert voortaan de ingang van de Palmentuin in Paramaribo. “Wie zijn loopbaan oprecht beoordeelt, zal hem steeds vinden op het pad der dialoog”, zei president Ronald Venetiaan. Arron heeft twee militaire coups doorstaan, maar heeft zijn principes niet verlaten. “Met de kracht van het argument, vasthoudendheid aan principes en respect voor de Trias Politica heeft hij grote politieke successen geboekt.
Boven hebben we het Kabinet van de president gelegen aan de Kleine Combéweg 2-4 en het presidentieel paleis dat aan het Onafhankelijkheidsplein 2 gehuisvest is.
Surinaamse krant van 09 januari 2017;
De officiele residentie van Surinames president bezet plaats vijf op de lijst van 13. Het paleis werd volgens informatie op de website gebouwd in 1730, in de Nederlands Koloniaanse bouwstijl. Het gebouw deed in de slaventijd en de koloniale periode daarna dienst als woning van de Gouverneur van Suriname. De laatste gouverneur en in 1975 bij de Onafhankelijkheid tegelijk de eerste niet-gekozen president, was Johan Ferrier†. Het huidig Surinaams Presidentieel Paleis onderging in 2011 een grondige renovatie, nadat aantasting door de houtworm werd geconstateerd.
‘Mama Sranan’
Een manshoge vrouw-figuur met een ronde hoed. Ze groeit als een paal uit de grond en houdt in haar armen vijf kinderen vast. Ze kijkt met grote holle ogen recht naar voren. De kinderen richten hun blik speels alle kanten op. Zij lijken geen kant op te kunnen door de stevige grip die de hoofdfiguur op ze heeft. Toch voel je dat het om iets heel anders gaat, gelet op hun ontspannen gezichtsuitdrukking en houding. De kinderen hebben vrede met hun geborgen positie.
Betekenis
De vijf kinderen staan voor de gekleurde sterren op de oude vlag (1959-1975) van Suriname:
Baba en Mai
Het monument een emigranten-echtpaar werd gemaakt ter gelegenheid van de herdenking van 120 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni 1993. Dit was toen hét idee van de voormalige voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie, Lando Ramdin. Het monument is in Suriname ontworpen, geboetseerd door een Surinamer en ook bij Suralco gegoten. Het staat sinds 1993 in al zijn pracht en praal te schitteren, vlakbij het kabinet van de president
Gedicht van Jit Narain, ‘Ik buig mij neer voor jouw voeten Aji, als dank niet als plicht.’ Zullen wij het voorlopig ook zo houden…!
Richenel Edgar (Eddy) Snijders
was een Surinaams componist, dirigent, muziekpedagoog, fluitist, klarinettist en kornettist.
Snijders was oprichter van de Surinaamse Politiekapel en het VSM Jeugdorkest (Jeugdorkest van de Surinaamse Volksmuziek) In Paramaribo bestaat er tegenwoordig nog een orkest, dat zijn naam draagt Eddy Snijders Orkest dat kort na zijn overleden werd opgericht. Eddy Snijders reviseerde in 1959 het Surinaams Volkslied. In Fort Zeelandia staat sinds 12 mei 2003 een borstbeeld van deze Surinaamse componist, welke onthult werd door de Surinaamse president Ronald Venetiaan en zijn weduwe Olga Snijders Ooft.
Het monument Monumenten der Gevallenen Binnenlandse Oorlog,
is 18 maart 2016 onthuld aan de Waterkant in Paramaribo. Een eerste krans werd gelegd door de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons.
Dit monument staat symbool voor alle mensen die zijn omgekomen in de ‘vuile oorlog’, maar moet volgens Henk Herenberg, voorzitter van de presidentiële commissie, ook betekenen dat zo iets zich in Suriname nooit meer mag voordoen. Het monument moet een soort van gateway vormen naar de commissie voor nationale verzoening/waarheidsvinding.
Koreaans oorlogsmonument.
Koreanen dankbaar voor steun en strijd 115 Surinaamse oorlogsvrijwilligers van 1950 tot 1953
Dit monument werd door Korea aan Suriname geschonken, als dank en eerbetoon aan de veteranen die hebben meegevochten voor de vrijheid en democratie van de republiek. Van Russel vindt dat de Koreanen beter hun dank kunnen tonen door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname.
De waterkant
waar vroeger de zeilschepen uit Nederland aanmeerden. De plek aan de rivier waar alle inwoners van Paramaribo samenkomen. In de avond is het hier altijd gezellig druk bij de vele barretjes en eettentjes. Geniet hier van een broodje Pom en een Parbo bier en ervaar de Surinaamse cultuur.
De Waterkant is de ‘boulevard’ die langs de Surinamerivier loopt en is één van dé ontmoetingsplekken voor jong en oud. Het is geen echte mooie boulevard met helderblauw water, witte stranden en kleurrijke restaurantjes; je zult veel afval tegenkomen. Je hebt een mooi uitzicht op de wrakken van een veerpont en het Duitse schip de Goslar, dat in de Tweede Wereldoorlog door zijn Duitse bemanning tot zinken werd gebracht om te voorkomen dat het in Nederlandse handen viel. Niemand heeft in al die jaren de moeite genomen om het wrak te verwijderen (“het ligt toch niet in de weg?”).
Het is de moeite waard om De Waterkant te bezoeken (je kunt er eigenlijk ook niet omheen in Paramaribo, zo groot is de stad niet). De huizen aan De Waterkant stammen uit 1832 en zien er krakkemikkig uit, omdat ze vroeger door de vele branden verwoest zijn. Sommige zijn wel heel mooi onderhouden.
Verschillende Chinese en Creoolse eetkraampjes en terrasjes vind je in de schaduw onder de amandelbomen. En dan zie je een dikke boomstam en kijkt naar boven. Er zit een stekkerdoos maar waar de bedrading heengaat????????
We slenteren nog even verder door het centrum en komen een hoop diverse over het algemeen houten huizen tegen al dan niet vervallen of verbrand. Toch wel heel apart. Je ziet gewoon dat dit niet al te lang meer zo kan blijven staan. Na deze eerste indrukken is het tijd voor een kopje koffie en dat gaan we nuttigen aan de waterkant. Kijk maar hoe leuk dit was ik heb een foto op mijn terugblik pagina gezet
Centrale markt
Vind je in het verlengde van de Waterkant, de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied een soort grote hal van twee verdiepingen. Aangezien Suriname bestaat uit acht verschillende bevolkingsgroepen is er een enorme verscheidenheid aan voedsel te vinden. Al van veraf hoor je het geschreeuw tussen de marktlieden in het lokale dialect sranang. Hoe dichter je bij de markt komt, des te sterker worden de geuren van vis, vlees en Surinaamse lekkernijen.
Ook buiten staan de marktkooplui met verse groente, noten, fruit, kruiden, kleding, haar artikelen, vogelkooien, sigaretten en diverse spullen. Maar ook diverse eettentjes zijn er te vinden. Een bezoekje aan de Centrale Markt mag je absoluut niet overslaan tijdens je citytrip in Paramaribo!
De markt is naast een trefpunt voor handel, een stopplaats van bussen en een aanlegplaats voor boten, wat voor een grote drukte zorgt. We hebben heel veel vruchten mogen proeven dat was wel leuk.
De vishal
De hal voor vlees en gevogelte
Revo-monument
Een stukje voorbij het Waaggebouw ligt een aantal Braziliaanse vissersboten die de zeeroute tussen Paramaribo en Belem bevaren. Het monument van de revolutie aan de overkant van deze aanmeerplaats herinnert aan de staatsgreep van 25 februari 1980. In de nacht van 24 op 25 februari 1980 openden militairen vanaf een patrouilleboot op de rivier het vuur op het hoofdbureau van politie. Het duurde tot de ochtend voordat het gebouw eindelijk in brand stond. De witte zuilen van het monument behoorden tot het voormalig politiebureau, dat op deze plaats aan het water stond. Een van de eerste daden na het aantreden van het kabinet-Bouterse was het voorkomen van het wegzakken van zijn revolutiedag in de volksherinnering: het monument werd opgepoetst en het pleintje ingericht tot Revolutieplein. Bovendien werd 25 februari, kortweg revo-dag, uitgeroepen tot nationale vrije dag.
Spanhoek
Een trefpunt in Paramaribo is Spanhoek dat officieel Vailliantsplein heet. Enkele hoofdstraten komen uit op dit plein en het telefoonbedrijf Telesur is hier gevestigd. Het is altijd een drukte van belang rond rond het hoofdkantoor van de nationale telecomprovider.
Op het plein zijn het Statenmonument en het Carillon te zien. Het monument werd in 1966 onthuld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Parlement en het symboliseert de rechten en vrijheden van het volk. Het klokkenspel, dat overigens al geruime tijd defect is, werd geschonken door de Nederlandse regering bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. De fontein in het midden van het plein staat behalve in de regentijd regelmatig droog, maar toch is het lekker zitten op de rand van de vijver in het hartje van het centrum.
Monument van de Mensenrechten
staat aan de dr. Sophie Redmondstraat te Paramaribo, voor alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen sinds de militaire staatsgreep van 25 februari 1980.
Het Onafhankelijkheidsplein
Behalve het presidentieel paleis staan er nog meer historische gebouwen aan het Onafhankelijkheidsplein. Op het plein zelf zijn twee standbeelden te zien. Dit zijn 2 belangrijke Surinaamse politici: Johan Adolf Pengel (de dikkere) en Jagernath Lachmon, die samen twee bevolkingsgroepen in Suriname politiek dichter bij elkaar brachten. Achter het beeld van Jopie Pengel staat het ministerie van Financiën, oorspronkelijk bedoeld als stadhuis.
Het gebouw met het witte torentje, is het ministerie van Financiën, een in 1836 voltooid gebouw. Ernaast staat nog een stenen gebouw: het Hof van Justitie uit 1793.
Op zondagmorgen heel vroeg naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan. Daar valt een typisch Surinaams spektakel te zien: zangvogelwedstrijden. Zangvogels zijn een soort nationale sport voor Suriname.
Langs de oever van de Surinamerivier staat het modern ogende gebouw van De Nationale Assemblee, de Surinaamse Tweede Kamer. Voorheen was hier Buitensociëteit Het Park gevestigd, waar de Surinaamse elite kon dansen. Aan de oostkant van het grasplein is een vlaggenplatform gecreëerd dat de band met bevriende naties symboliseert.
Vlak ernaast, dicht bij de steiger, staat een hoge witte zuil, eerbetoon aan Surinaamse vrijwilligers in het Nederlandse leger die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het monument is een herdenkingsboom geplant voor de Hindostaanse immigranten die hier voor het eerst voet aan wal zetten.
En ja als we aan de wandel zijn zien we diverse huizen en je ziet sommigen zijn wel in heel slechte staat. Kijk daar in de Herenstraat staat gewoon een kleine poli tussen de huizen in
De Henck Arronstraat, voorheen de Gravenstraat,
Dit is het regeringshart van Suriname en huisvest diverse ministeries. Tussen de oude houten huizen met hoge balustraden dendert het eenrichtingverkeer richting Onafhankelijkheidsplein. In deze straat is naast het ministerie van Volksgezondheid het ’s Lands Hospitaal gevestigd. Het gebouw dateert uit 1765 en is geregeld in verval geraakt en weer gerenoveerd. Op de hoek met de Tourtonnelaan, een belangrijke verkeersader naar verder gelegen woongebieden, staat het onderkomen van de militaire politie. Het pand bestaat uit twee identieke gebouwen van rond 1900 die tot één gebouw zijn verbouwd.
Aan de overkant staat de voormalige Portugees-Israëlitische Synagoge. Het gebouw is geheel uit hout opgetrokken in 1736, nadat besloten was dat zowel de Hoog-Duitse als de Portugese joden over hun eigen gebedshuis moesten beschikken. Het bouwwerk behoort tot de oudste gebouwen van Suriname, maar gaat met de tijd mee: in de synagoge is tegenwoordig een internet-ruimte gevestigd.
Ook is hier de Surinaamse Bank gevestigd je ziet het is kersttijd jawel de kerstbalen liggen op het gras voor de bank en in de avond was het gebouw mooi door gekleurd licht
De St. Petrus en Paulus Kathedraal (1885)
Staat naast het moderne gebouw van de Surinaamse Bank naar men zegt, grootste houten kerk van Zuid-Amerika. Deze heeft zwaar te lijden van haar houten constructie. De ontwerpers van de kerk waren dan ook geestelijken en geen bouwmeesters. Zij ontwierpen een kruiskerk die als een stolp over de onbruikbaar geworden oude kerk heen werd gebouwd. Het bouwwerk werd in voor die tijd gedurfde geelgrijze tinten geverfd. Het werd in 1901 uitgebreid met de plaatsing van de twee torenspitsen. In 1995 bestond de eerste fase van de in de jaren zeventig hervatte restauratiewerkzaamheden uit het weer recht ‘schroeven’ van de zwaar naar één kant hellende kerk. Eind 2010 vond de feestelijke heropening plaats van de in oude staat herstelde kathedraal. De kerk is te bezichtigen, prachtige ornamenten en het houten interieur geeft een bijzondere sfeer. Vooraan in de kerk bevindt zich een monument voor de zalig verklaarde Nederlandse missionaris Petrus ‘Peerke’ Donders (1809-1887), die zorg droeg voor het zielenheil van melaatsen van de leprozerie Batavia aan de Coppenamerivier.
Helstonemonument
Dit monument werd in 1948 onthuld als eerbetoon aan de Surinaamse musicus J.N. Helstone. De letters H.M. betekenen Helstone Musicus. Ontwerper van het monument is Ch. Nieleveld.
Zijn muzikale werk bestaat uit cantates, psalmen, een mars bij de geboorte van prinses Juliana , een mazurka, een toccata, en een fuga. Zijn grootste roem kreeg hij evenwel met de opera Het pand der Goden in vier bedrijven, dat ook in een Duitse versie in Berlijn populariteit verwierf.
Hij overleed in Paramaribo in 1927.
Hervormde Centrumkerk
Is het ronde witte gebouw met groene luiken op het Kerkplein. Hij werd in 1835 gebouwd op de fundering van de oorspronkelijke koepelkerk die in 1821 afbrandde. Onder de kerkbanken is nog een aantal grafzerken te zien. Zij maakten deel uit van een begraafplaats, maar werden bij de reconstructie van de kerk in het gebouw verwerkt. De bekendste grafsteen is die van de wrede slavenmeesteres Susanna du Plessis. ‘Eindelyk ben ik tot rust gekoomen’ luidt het opschrift. Het is de enige zerk met een scheur dwars over het oppervlak. God zou daar de bliksem in hebben geslagen, zo gaat het verhaal, als straf voor Susanna’s slechte karakter.
Grote Stadskerk of Mama Kerki
Staat om de hoek van warenhuis Kersten. ‘God is liefde’ staat er boven de hoofdingang van het houten gebouw te lezen. In 1778 werd op de plek waar nu de Grote stadskerk staat een kerk gesticht van de Evangelische Broedergemeente. De eerste broeders waren al in 1735 naar Suriname gekomen, maar mochten toen nog geen openbare diensten houden. De kerk zoals die er nu staat is in de 19e eeuw ontstaan door vele verbouwingen van het eerste gebouw. In 1847 kreeg het de huidige omvang. De kerk wordt van de straat gescheiden door bakstenen pijlers met ijzeren hekwerk daartussen. Hij is 30 meter breed, drie min of meer gelijke delen van drie traveeën vormen de gevel. Een niet al te steil leien zadeldak bedekt het gebouw.
De diepte is 19 meter. De achtergevel heeft enorme luiken die in 2 respectievelijk 3 paren boven elkaar zijn opgehangen en het beschot is soms wel 40 cm breed.
Maarten Luther Kerk.
Bevindt zich schuin tegenover de markt in een mooi houten gebouw. De eerste lutherse zendeling bereikte Suriname in 1742. Van echte kerstening was pas sprake toen in 1834 negers en kleurlingen deel mochten nemen aan het kerkelijke leven. Het kerkgebouw werd bij een stadsbrand in 1832 geheel verwoest en twee jaar later herbouwd. Het orgel in de kerk heeft als bouwjaar 1832, maar kon vanwege de brand pas veel later geïnstalleerd worden. De brand zou zijn aangericht door enkele weggelopen slaven. Drie van hen, Codjo, Mentor en Present, werden veroordeeld tot levende verbranding aan de Heiligenweg dicht bij de markt. De naam van een deel van deze straat is door de afro-beweging omgedoopt tot het Codjo-, Mentor- en Presentplein. Hier is in 2001 een gedenkplaat aangebracht ter herinnering aan het gruwelijke lot van de ter dood veroordeelden. We hebben een klein deel van een dienst meegemaakt
Neve Shalom Synagoge
De oorspronkelijke synagoge in Paramaribo werd in 1719 gebouwd door Asjkenazische joden. In 1724 ontstonden diepgaande twisten tussen de Askhenasische en Sephardisch-joodse gemeenschap, die leidden tot de formele oprichting van de hoogduitsche joodse gemeenschap. De synagoge werd herbouwd en uitgebreid tot zijn huidige grootte tussen 1835-1837. De Neve Shalom Synagoge in de Keizerstraat in Paramaribo is het centrum van het joodse leven in Suriname. Er is ook een klein museum en een bibliotheek. Daarnaast is er ook het 148-jaar oude Mikvah, het huis van de oude rabbi’s en veel van de 18e eeuwse grafstenen uit de oude Sefardische begraafplaats. Deze mooie houten synagoge is de enige actieve synagoge in Paramaribo. De synagoge is een opvallend herkenningspunt van de binnenstad van Paramaribo. Het bezoeken van de Neve Shalom Synagoge is een must see voor elke toerist in Paramaribo.
De Moskee
in de Keizerstraat is in 1984 geopend. Deze moest de reeds 50 jaar oude houten moskee vervangen, die werd gebouwd omdat er steeds meer moslims in Suriname kwamen als landarbeiders, die hieraan behoefte hadden. Geheel volgens Islamistische traditie bestaat het ontwerp uit een grote middenkoepel, 4 minaretten en een kibla. Het bouwwerk is circa 29 m hoog. Dat dit gebouw tot een monumentaal identificatiepunt voor Paramaribo is geworden, kan niemand ontkennen. Uniek aan de moskee is dat het vanaf de jaren 90 naast een synagoge gelegen is. De unieke en vreedzame relatie tussen de moslims en joden, welke tot uiting komt in het vredig naast elkaar staan van een moskee en een synagoge, mag tot heden toe als een goed voorbeeld voor de hele wereld dienen.
De Palmentuin
De voormalige achtertuin van het Presidentieel Paleis, werd voor het eerst voor het publiek opengesteld in 1685 door gouverneur Van Sommelsdijck, maar werd weer voor lange tijd gesloten na zijn dood in 1688 die het gevolg was van een aanslag. Onder gouverneur Nepveu werd een tunnel gegraven vanuit het paleis naar het midden van de tuin. Deze tunnel moest als vluchtroute dienen bij een eventuele aanslag. Via de Grote Combéweg en de Kleine Waterstraat kunt u het park in. De Palmentuin wordt overdag bezocht en dan vooral wanneer er evenementen plaatsvinden, vanaf de schemering doet de verlaten tuin onbehaaglijk aan.
Tijdens de koloniale tijd was de Palmentuin een ontmoetingsplek voor verliefde zonen en dochters van plantage-eigenaren. De oudste palmen in het park moeten in de loop der tijden veel liefdestaferelen aanschouwd hebben.
Tussen de kale stammen van de koningspalmen zijn enkele gedenktekens geplaatst waaronder het beeldje van Ruben, een jongetje dat door verstikking om het leven kwam. ‘Ouders let op uw kinderen’ is het bijbehorend motto.
De bovenstaande foto's geven toch wel een leuk geheel. We zijn ook alles tegengekomen zoals je ziet. Dit heeft ook geen toelichting nodig lijkt mij.
Jules Wijdenbosch brug
In de zomer van 2000 is één van de belangrijkste projecten in de Surinaamse geschiedenis voltooid: de brug over de Suriname Rivier. De brug is genoemd naar de president, die deze brug heeft geopend. De Suriname rivier ontspringt in het zuiden van Suriname en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Paramaribo, ligt dichtbij de kust. Ter hoogte van Paramaribo is de rivier zeer breed. De brug is gebouwd in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Ballast-Nedam, dat wereldwijd bekend is. Het is tevens de laatste schakel in de Oost-West verbinding.
Voordat de brug er was, kon men de Suriname rivier alleen maar oversteken met behulp van een veerboot. Rijen met auto's, fietsen en mensen stonden te wachten. Sommige bezitters van speedboten, brachten je voor een vergoeding snel en simpel naar de overkant maar loste het probleem niet op. Zeker niet als je bedenkt, dat de rijen voornamelijk uit auto's bestonden. Het was voor de Surinaamse economie belangrijk, dat er een permanente verbinding kwam tussen Paramaribo, Meerzorg, de plaats aan de overkant van de rivier en het achterliggende land: het oosten van Suriname. Parmaribo ligt aan de westelijke oever van de Suriname rivier. Meerzorg heeft zich in die tijd sterk ontwikkeld, doordat de verbinding met de hoofdstad Paramaribo veel en veel gemakkelijker is geworden, dan het voor die tijd was.
Het gehele district Commewijne, dat genoemd is naar de Commewijne rivier, die door dit vruchtbare gebied stroomt, profiteert van deze vaste oeververbinding. Zelfs het grensstadje Albina, dat de hoofdstad van het district Marowijne, genoemd naar de grensrivier de Marowijne (Le Maroni, zoals de Fransen deze rivier noemen), is, zal van deze brug profiteren.