RONDREIS SULAWESI/ BALI

26 OKTOBER T/M 11 NOVEMBER 2017

ANS EN DINY

Bali Sulawesi Sulawesi/Bali

Uiteraard een foto van mijn koffer weet je nog mijn paarse vriendje heeft het opgegeven dus ik heb er maar een pittig kleurtje voor terug gekocht. Met iets meer ruimte zodat ik er niet continu bovenop moet zitten om hem dicht te krijgen😂.

O en dit keer mochten we 30 kg pp meenemen nou geloof me dat is ons beiden niet gelukt. We hebben inmiddels wel gezorgd dat we kleding meenemen dat in principe geen gewicht heeft. Maar wel lekker dat je nergens op hoeft te letten met inpakken!

Schiphol

We gaan weer met de taxi naar Schiphol waar we ruim op tijd arriveren. Ja kan gebeuren als je onderweg werkelijk alles mee hebt. Maar dat is voor ons geen probleem hoor we vermaken ons altijd wel zo ook dit keer. De eerste reisgenoten troffen we dan ook al bij het eerste kopje koffie. In de rij bij het inchecken hebben we maar vast kennis gemaakt haha.

Eenmaal binnen was het natuurlijk tijd voor ons traditionele koffie met iets lekkers!

De vlucht

We vliegen met Garuda Indonesia. Goed verzorgd en voor ons natje en droogje werd gezorgd. We hadden een tussenstop in Jakarta en ach ja daar hadden we toch nog iets vertraging.

 

Soekarno-Hatta International Airport

Is genoemd naar Indonesië’s eerste president en vice-president, en ligt in de voorstad Tangerang, zo’n 20 km ten westen van het centrum van Jakarta. Met zo’n 55 mln passagiers per jaar (2015) is het verreweg het drukste vliegveld van Indonesië, voor Surabaya en Bali (elk ongeveer 17 mln passagiers per jaar). De luchthaven wordt vaak simpelweg Cengkareng genoemd, of Soetta, een afkorting van Soekarno-Hatta.

Vanaf Schiphol vliegt Garuda Indonesia 6 keer pw rechtstreeks naar Jakarta. KLM vliegt dagelijks van Schiphol naar Jakarta met een korte tussenstop in Kuala Lumpur. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden vanaf Amsterdam, Brussel en andere luchthavens

Terminals

De luchthaven bestaat uit 3 terminals, waarbij terminal 1 en 2 elk zijn onderverdeeld in 3 ‘subterminals’. Binnen die terminals is het echter makkelijk om van de ene naar de andere ‘subterminal’ te lopen.

Immigratie

Na aankomst op een internationale vlucht (dus in terminal 2D/E of 3) is de eerste stap de immigratie. Als je als toerist naar Indonesië komt heb je geen visum nodig en kan je meteen doorlopen naar de wachtrij voor de balie aangeduid met ‘Foreigner‘.

Doorreis binnenland

Na de douane (met of zonder je bagage) ga je naar de transferbalie van Garuda (meteen na de douane linksaf, voor de ‘Exit‘-deur). Je wordt dan naar Gate F6 geleid (in terminal 2),

Overstaptijd

Garuda Indonesia rekent een minimale overstaptijd van 2 uur als je op één ticket reist. Als je op verschillende tickets reist wordt een minimale overstaptijd van 3 uur aangeraden. Houd er echter rekening mee dat je in dat geval zelf verantwoordelijk bent voor eventuele vertragingen en het missen van je vlucht! 

Sultan Hasanuddin International Airport 

Deze ligt op de grens van Makassar en Maros 20 km ten noordoosten van het stadscentrum Makassar. De luchthaven is de belangrijkste toegangspoort tot vluchten naar het oostelijke deel van Indonesië en is vernoemd naar Sultan Hasanuddin, een Sultan van Gowa, die rond 1660 vocht tegen de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Zij bedient de regio Oost-Indonesië en de provincie Zuid-Sulawesi. 

Terminal

Op 20 augustus 2008 ging de nieuwe terminal (net ten zuiden van de oude terminal) open. Het heeft de capaciteit om 7 mln passagiers te ontvangen.Dit ter vervanging van de oude terminal die vervolgens werd overgedragen aan de Indonesische luchtmacht. 

Startbaan

Op 8 januari 2010 heeft de luchthaven de nieuw aangelegde 31 km lange startbaan (3/21) voor commerciële vluchten geopend. 

Met de opening van de 2e startbaan werd Hasanuddin de 2de commerciële luchthaven in Indonesië met 2 landingsbanen, de andere is Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta. Het is ook 1 van de slechts 2 luchthavens in Indonesië met kruisbaanschepen, met Budiarto Airport bij Serpong, dat dienst doet als vliegschool.

Aangekomen op Makassar, werden wij ontvangen door Ari onze gids voor de komende dagen (kan je nu al zeggen hij was Top wat hebben we veel geleerd). Nu naar de bus en ons naar ons eerste hotel bracht. Zie de kamer hier was niets mis mee. Dat houden we wel een paar nachten uit hoor. We hadden wat problemen met de kluis die wilde niet werken. De een na de ander kwam om het probleem op te lossen maar het derde koppel is het dan toch gelukt.

Eenmaal uit de spookstad was het tijd voor een hapje eten nou geloof me we hebben gesmuld het was heerlijk en gezellig uiteraard. We konden ook in de keuken kijken wat niet verkeerd is natuurlijk leverde ook leuke plaatjes op. Nee wij hebben geen pasta gegeten maar de kok was zo enthousiast bezich dat moest ik even vastleggen

Zumba

De volgende ochtend zitten we aan het ontbijt, we kijken elkaar aan hoor jij wat ik hoor?

Jawel we hoorden Zumba-muziek. We keken naar buiten en zie daar stond een groep gewoon Zumba te dansen. Wij even afgegeten en toen snel naar boven klaarmaken voor de busrit naar beneden en naar buiten. Ja hoor er stond een hele grote groep en geloof me of niet de hele weg was gewoon afgesloten voor verkeer! Geweldig en dat in alle vroegte we hebben genoten. En op t allerlaatste moment naar de bus.

En dan komen we bij het paleis in Gowa aan en wat zien we daar?  Jawel ook hier wordt er volop gedanst heerlijk wat een leven.

Eten en drinken

In Makassar zijn de visrestaurants en Chinese restaurants goed vertegenwoordigd in de stad. Het is ook mogelijk om van de Indonesische of westerse keuken te genieten en er zijn ook een aantal bekende fastfoodketens in de stad te vinden. De lokale specialiteit van Makassar is de Coto Makassar, een hele hete en sterk gekruide soep. Er zijn zowel hoog- als laaggeprijsde eetgelegenheden. Je bent sowieso goedkoper uit wanneer je eten haalt bij een warungstalletje langs de weg of bij een van de dagelijkse markten. De stalletjes werden om hygiënische redenen sterk afgeraden door onze gids

Tubruk in warkop Azzahrah

We gaan in de middag naar de plaatselijke koffieshop  voor een echt Indonesisch kopje koffie (Tubruk). De koffie daar is veel fijner gemalen en daarom geschikter dan de koffie uit Nederland. Zij blijft voor het grootste gedeelte op de bodem van het kopje. Het is direct drinkbaar zonder koffiekorrels in je mond te krijgen. Je doet eerst de koffie in je beker of glas. Daarna giet je er kokend water op. Dan wacht je 1 a 2 minuten. Vervolgens roer je de koffie 10 seconden goed in het rond. Weer 2 minuten later is de koffieprut gezakt en kun je het veilig drinken Dan kwam het probleem voor veel groepsgenoten "suiker en melk". Op het hele eiland kende men eigenlijk alleen de gecondenseerde melk (ja Friesche vlag) en dat was heel erg wennen voor velen. We kregen er traditioneel zeg maar gebak bij Bua rangas een of ander mensel in bananenblad. Ook ik was hier niet echt van onder de indruk maar gezellig was het wel hier. En de nodige kiekjes zijn gemaakt met de meiden van de koffieshop

Boven zie je dan een paar foto's van het eten De eerste avond in een restaurantje vlak bij ons hotel. de tweede foto is gemaakt in Malino dat was eten met de groep zoals je ziet! We hebben wat afgelachen daar. en de laatste foto waren we samen aan de boulevard. Geloof me het eten is prima hier

Op weg naar Sengkang wordt de inwendige mens ook niet vergeten natuurlijk.

Een glaasje fris of een kopje koffie. Op tafel worden 2 schalen met pakketjes in bananenblad neergezet voor hen die willen. Nou heerlijk het was Lumper en daar houd ik wel van haha. De rol was kleefrijst met kip en de platte pakketjes alleen de kleefrijst. Nou we kunnen er weer even tegenaan. En rond lunchtime was er ook weer een lekkere maaltijd voor ons klaargemaakt. Altijd leuk zo'n lege borden foto tussendoor. De apen mogen op deze pagina toch ook niet ontbreken dacht ik zo. En dan nog een fotootje uit de serie overbelaste camera.

Het hotel in SengKang, was niets mis mee. Maar waarom hadden Ans en ik een kamer waar we amper ons k... in konden keren? De anderen waren rijk bedeeld. Gaan we straks maar eens even informeren. Wat bleek dat had te maken met het feit dat wij 2 aparte bedden wilden. Sorry geen andere optie! Nou dat was niet echt leuk we slapen hier wel 2 nachten. Even kijken nou best grote goede bedden nou vooruit dan maar samen in 1 bed maar we hebben wel ruimte op de kamer dat is ook een hoop waard. Dus we gaan toch maar verkassen als we van de wandeling terug komen.

Nou wel eerst een glaasje voor we gaan lopen hoor best dorst gekregen van al die indrukken haha.

Alles is zonder alcohol dus het werd weer een Moktail die ons trouwens prima smaakte. 

Zoals gezegd na de wandeling de kamers gewisseld we hebben nu ook een ruime kamer koffer hoeft niet meer op bed!

De club heeft beneden even op ons gewacht nu gaan we lekker hapje eten nou was inderdaad niet verkeerd zoals je ziet.

En terug bij ons hotel waar dacht je wat? Natuurlijk weer een moktail en Wilma doet gezellig met ons mee. Op naar morgen.

Er zijn natuurlijk altijd welvan die leuke momenten die je even vast wilt leggen zoals hier

Zeer luid zijn de moskeeën. Het ochtendgebed begint al om half vijf.  En er zijn ieder geval 3 maar naar ons idee nog meer in Sengkang. En geloof me het leek als waren ze ruzie aan het zoeken met elkaar oorverdovend  

Ik las een tip op internet: "zoek een hotel dat niet naast ‘n moskee staat, tenzij je zo’n wekker juist handig vindt"! 

Nou geloof me volgens mij is dat niet mogelijk! In elke richting staat er wel 1 haha.

Een grandioos mooi zicht vanaf de kamer over Sengkang bij de zonsondergang. En dan nu een hapje eten.

Morgen weer een nieuwe dag

Koffietijd

Rond de klok van 11:00 uur was het tijd voor koffie. Dit nuttigden we in een van de traditionele woningen. We werden ook weer getrakteerd op die heerlijke bakabana, sesamrolletjes en banaantjes Ja je ziet het goed de bus moest een handje geholpen worden anders bleef hij in de electradraden vastzitten.

In het restaurant Enzyme hebben we gegeten duurde even beetje erg lang maar ach we vermaakten ons wel met een stel studenten en een groepje mensen die zaten te eten. Die laatsten bleken medici te zijn die in hun pauze even een hapje kwamen eten.

En dit is ons hotel niets mis mee. Er was geen airco en we zagen/hoorden een mug oeps ja!! Naar de receptie en binnen een half uur was het geregeld er werd gespoten en een fan neer gezet dus problemen opgelost. Leuke bar en eten was niet slecht.

In Lemo bedachten we dat het wel leuk was om me de oudjes die op het bankje zaten voor de houtsnijwinkel op de foto te gaan. Nou dan zijn toch echt wel Hollands welvaren haha. Voor ons voorlopig geen Tau Tau. Maar geeft ook wel een indruk van de tengere mens aldaar

Dit restaurant hebben we 2 x gegeten was heerlijk.

Heel leuk was het te zien dat hier de eenden in overvloed aanwezig zijn om het ongedierte in de omliggende rijstvelden te verwijderen ja waarom chemische middelen gebruiken als het ook op een natuurlijke wijze kan.

Je ziet nog een andere combi de foto's zijn met 2 uur verschil gemaakt 1 x per dag komt een bepaalde stof uit de bodem naar boven en zoals je ziet een paar uur late is er niets meer van te zien. Ik dacht echt he???? ik zag toch..... Ari gaf aan dat het een ijzerhoudende stof was en dat dit verschijnsel maar 1x per dag te zien is wat een mazzel dacht ik toen ik heb het vast gelegd

Het bovenstaand restaurant was ook niets mis mee. Tegenover het restaurant zag je een stukje westers met de Toraja gecombineerd. Een wit stenen huis met het dak in Toraja-stijl wel apart.

Het eten was niet verkeerd zoals je ziet ook de tuin was mooi. Zoals verwacht ligt ook dit restaurant midden in de rijstvelden de de buffels lagen ook hier heerlijk languit te genieten van hun rust.

Hadden we nog dat speciaal kopje koffie bij dat uitkijkpunt waar Erica Terpstra ook is geweest.

Eten in Toraja

In Rantepao worden in de meeste restaurants, eethuisjes en stalletjes typische Toraja-gerechten aangeboden. De lokale specialiteit is pa'piong, een mix van varkensvlees of kippenvlees en bladgroenten. De bereidingswijze van dit gerecht neemt echter wel een aantal uur in beslag dus u kunt dit het beste een aantal uur van tevoren bestellen. Dit gerecht hebben we wel gegeten. Het ging helaas zo snel uit de kokers dat ik het niet vastgelegd heb en helaas ook niemand uit de groep omdat het eigenlijk achter ons op een andere tafel gebeurde. Maar het smaakte heerlijk

Het is natuurlijk ook mogelijk om de bekendere Indonesische gerechten of westerse hapjes te bestellen in Rantepao.

Zoals je ziet was het altijd gezellig aan tafel

De laatste avond in Sulawesi we hadden het prima naar t zin zoals je ziet
De laatste avond in Sulawesi we hadden het prima naar t zin zoals je ziet

Het is tijd we vertrekken richting Makassar we gaan de laatste dagen doorbrengen op Bali. Dag hotel, dag personeel, dag mooie natuur en cultuur van Toraja. We stappen weer in de bus het is voorbij. Het is nog slechts een (mooie) herinnering.

Laatste gezamenlijke maaltijd

En hier is het restaurant aan het strand; De Straat van Makassar waar we ook officieel afscheid namen met een handdruk  van onze 3 mannen die ons een bijzonder mooie veilige en leuke reis hebben bezorgd. Na het eten hadden we nog even tijd om rond te kijken en zie daar een schommel ja die vraagt natuurlijk om uit geprobeerd te worden. Ans had zoiets geen natte voeten dus die nam degene die stevige bodem had. En ja ik moest dus wel een stuk de zee inlopen om bij die andere te komen. Gelukkig ging Danny even mee want alleen is ook maar alleen bovendien was de schommel best hoog en groot en ik natuurlijk klein dus wel prettig een handje te krijgen van je reismaat. Ik heb dus gewoon geschommeld in de straat van Makassar.

Bali hier zijn we dan!
Bali hier zijn we dan!

Eenmaal op de luchthaven van Denpasar aangekomen werden wij al opgewacht door een chauffeur die ons vervolgens naar ons hotel reed. Daar was helemaal niets mis mee. Midden in het centrum je houdt t niet voor mogelijk. Er was een drukte in de straat onvoorstelbaar, we rijden een steegje in en het was doodstil niet te geloven heerlijk rustig op het terrein en prima kamer en goed ontbijt. Nee hoor zeker Geen spijt dat we geen update hadden gedaan de andere 3 dachten er net zo over.

Zie hier de foto's van het hotel

Je ziet er is echt niets mis mee Al bij aankomst war er veel kleur. En dan kom je binnen het is gewoon 1 grote tuin met in het midden 1 van de zwembaden en daar omheen kleine hofjes om aan de goden te offeren het restaurantgedeelte en de kamers nee we hadden niets te klagen zoals je ziet in Wina. Wel gingen we net op tijd weer weg want op de laatste dag begonnen ze met werkzaamheden het aantal kamers wordt uitgebreid. Dan zal het knusse wat er nu nog wel was waarschijnlijk wel verdwijnen maar ja..... juist!

En ook op Bali hebben we heerlijk gegeten zoals hier op de rand van de vulkaan kijkende op de vulkaan. 's Avonds hebben we een kopje soep gegeten in het hotel ja de lunch was best uitgebreid maar heel erg lekker

En wat dacht je van onze lunchbox voor de volgende dag? Nou de avond hebben we dan maar een heerlijk bord nasi-goreng gegeten en toen een beachwalk om het eten te laten zakken. 

Dagje met zijn vieren op stap

Als eerste gingen we naar het waterpaleis waar we hebben genoten. En ja natuurlijk ook en drankje genuttigd in het voormalige landhuis van Raja AA Anglurah Ketut Karangasem klinkt dat he?  Werd ons ook nog even een enorme vis getoond uit de emmer waar er nog meer in lagen zoals je ziet. En bij de auto aangekomen lag ons chauffeur heerlijk te dutten en viel niet mee hem wakker te krijgen geloof me. Haha hij begreep wel dat we het naar ons zin hadden gehad.

Vandaar uit zijn we gaan lunchen aan het water. Gewoon in een tentje langs de weg niet nadenken of de hygiene wel oke was. Tuurlijk vragen we wel maar als zij ja zeggen moet je er maar op vertrouwen toch? Schrale troost op voorhand kan ik zeggen dat we geen van allen ziek zijn geweest dus het zat wel goed. Het waren diverse soorten vlees en vis.

Toen nog naar een traditioneel dorp echt even terug in de tijd om dan vervolgens naar de Goa Lowah te rijden. Een van de mensen daar die ons rondleidde, gaf ons de tip even naar de overkant te gaan naar de zout verwerking en uiteraard gingen wij daar nog even heen. Wel leuk trouwens dat je dan later als je op t net een beetje extra info zoekt leest dat de beuste priester op doorreis in de grot zat en uitkeek over het zwarte strand met de blauwe zee.

Uiteraard hebben we de avond samen afgesloten met een hapje! Het was een topdag 

Aan het eind zoals altijd nog een paar leuke kiekjes van wat we tegenkwamen onderweg. De vele bloemen, de antirook-stickers, een eigengemaakte zonneklep, brandpreventie op de luchthaven, de apen in de bosjes, geld en wat dacht je tuurlijk begeeft t dak van de tongkonan het wel eens. De Albino/witte buffel na de verkoop op weg naar zijn nieuwe stek. Is dat een Roomse of een Gereformeerde kerk  wel het is een combi. Dan nog een leuk plaatje van de ballonnen.

Het is zover de reis is teneinde. De terugweg is begonnen we rijden naar de luchthaven Bali Ngurah Rai International Airport, ook bekend als Denpasar International Airport. Daar aangekomen uiteraard weer een goden verzameling. En binnen veel kleur in de winkels. En we komen onze andere groepsgenoten natuurlijk weer tegen. 

Loop je op de luchthaven en wat zien we daar jawel de zonsondergang nou dat moest toch wel even vast gelegd worden hoor!

We hadden behoorlijk vertraging maar uiteindelijk zaten we dan toch in het vliegtuig op weg naar Djakarta een paar foto's uit t vliegtuig

We moesten heel hard rennen op de luchthaven van Djakarta om ons volgende vliegtuig niet te missen. Wel heel leuk om mee te maken dat op de hele route over de luchthaven en geloof me het was een end mensen stonden die ons de juiste weg wezen linksom rechtsaf door naar het eind neem die trap en ga maar door de tong hing ons allen op de schoenen toen we eenmaal neerploften. Nu uitrusten en straks lekker de oogjes dicht. Een paar kiekjes in/uit t vliegtuig als afsluit van onze reis. 

Dit was het weer een schitterende reis
Dit was het weer een schitterende reis