Sulawesi Makassar Malino Torajaland Bali
Indonesië
Klein stukje achtergrond is niet verkeerd dacht ik zo. Tenslotte zijn zowel Sulawesi als Bali eilanden van Indonesië.
Indonesië heeft een bewogen geschiedenis, die minstens een half miljoen jaar geleden begonnen is met de Java-man.
Het land staat voor ontdekking, onderdrukking en vrijheid.
Nadat lange tijd de Hindoestaanse en later Islamitische rijken een groot deel van de archipel in handen hadden, waren het de Europeanen en dan met name de Nederlanders die de verschillende eilanden in een houtgreep hielden, totdat de onafhankelijkheid werd bereikt.
Indonesië is ’s werelds grootse eilandenstaat. Het bestaat uit meer dan 15.000 eilanden met een landoppervlak van bijna
2 miljoen km². Het omringende zeegebied van Indonesië is zelfs 3 keer zo groot. Van al deze eilanden zijn er zo’n 1000 permanent bewoond.
Het uitroepen van de staat Indonesië gebeurde 2 dagen na de capitulatie van de Japanners op 17 augustus 1945.
De landsvorm is een republiek met als eerste president Soekarno.
Indonesië heeft geen staatsreligie, echter 86% van de bevolking heeft de islamitische geloofsovertuiging.
Kanttekening hierbij is wel dat de religie van een Indonesische inwoner in het paspoort wordt beschreven en men daardoor vaak voor de grootste religie kiest.
De hoofdstad is Jakarta ligt op het eiland Java. Hier vind je het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië.
Dankzij het klimaat, de prachtige eilanden en de vele bezienswaardigheden is het een favoriete vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Hier draagt de eeuwenoude verbintenis tussen Nederland en Indonesië en de vele bloedbanden die er nog zijn zeker aan mee.
De voornaamste eilanden die bezocht worden zijn Java en Bali. Maar ook Sumatra, Lombok en Sulawesi zijn erg populair met name onder de trekkers. De combinatie van de verschillende culturen, vele bezienswaardigheden en het zachte moessonklimaat maken Indonesië tot dit bijzondere land. Het wordt niet voor niets “de Gordel van Smaragd” genoemd
Vulkanen en Aardbevingen
Indonesie ligt op het breukvlak van de drie aardplaten, namelijk de Euraziatische-, de Indo-Australische- en de Pacifische plaat.
Er zijn ook heel veel vulkanen. Per jaar vinden er wel 10 uitbarstingen plaats. Veel vulkanen roken altijd een beetje. De Merapi is een zo’n vulkaan die sinds 1987 altijd rookt. In 1994 is er nog veel lava uitgekomen en moesten de mensen die er woonden vluchtten.
Ook zijn er aardbevingen, elk jaar meer dan 500. Als het op zee gebeurt kun je een vloedgolf krijgen.
"The Ring of Fire"
Indonesië ligt in the “Ring of Fire” dat een hoefijzervormig gebied vormt rondom de Grote Oceaan. Het staat bekend om de verhoogde kans op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Gevolg ervan is dat Indonesië door de ontstane vruchtbare grond van de vulkaanuitbarstingen een uitgebreide flora en fauna kent. En thermaal een onuitputtelijke bron van alternatieve energie bezit.
De vlag van Indonesië
is een eenvoudige tweekleurige vlag met 2 gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit. De vlag is in gebruik sinds 17 augustus 1945, de dag die de overheid van Indonesië beschouwt als onafhankelijkheidsdag.
Symboliek
Rood en wit zijn heilige kleuren, zijnde de kleur van de suikerpalm (rood) en die van rijst (wit). Suiker en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten van de Indonesische keuken. Het Javaanse Majapahitrijk gebruikte deze kleuren al in de 13e eeuw, op een vlag die bestond uit negen rode en negen witte strepen.
Een alternatieve symboliek
Rood staat voor moed, het menselijk lichaam en het fysieke leven, en wit voor puurheid, reinheid, de geest en het spirituele leven.
De vlag heeft 2 bijnamen:
Sang Dwiwarna ("De Tweekleur") en Sang Saka Merah Putih Deze naam is ook in de grondwet vastgelegd ("De Verheven Rode en Witte"). Deze laatste bijnaam verwijst naar de vlag die Soekarno voor zijn huis liet hijsen, de zogeheten Bendera Pusaka.
De taal
Er worden in Indonesië zo’n 250 verschillende talen gesproken. De officiële nationale taal, het Indonesisch ofwel het Bahasa Indonesia wordt op alle scholen onderwezen en wordt op bijna alle eilanden door Indonesiërs gesproken. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt nog steeds in meer of mindere mate Nederlands. Onderling worden er vaak nog oude stamtalen gesproken. Met name de jongere generatie is de Engelse taal enigszins machtig.
Religie
Overeenkomstig de grondwet genieten de inwoners van het land dat haar onafhankelijkheid verklaarde op 17 augustus 1945, vrijheid van godsdienst. Ofschoon geen Islamitische staat, is Indonesië ‘s werelds meest bevolkte Islamitische natie. De andere godsdiensten die door de staat worden erkend zijn de Protestantse en de Rooms-Katholieke godsdienst, het Hindoeïsme, Boeddhisme en Confucianisme. De grondleggers van de natie hebben deze verschillen verenigd in het motto “Bhinneka Tunggal Ika”, hetgeen éénheid in verscheidenheid betekent.
Cultuurverschillen Indonesie
De Indonesische cultuur is niet makkelijk te definiëren, er zijn heel veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes.
Als toerist is het belangrijk om je aan te passen en respect te tonen.
Kleding
Denk aan je kleding wanneer je naar Indonesië gaat. Met name bij religieuze bouwwerken als tempels en moskeeën, maar ook op het platteland is een zekere terughoudendheid op zijn plaats. Indonesië is nog altijd de grootste moslim-natie ter wereld en het is logisch dat deze religie ook zijn stempel drukt op de kleedwijze. Bij tempels/moskeeën moeten schouders en benen te allen tijde bedekt te zijn.
Onrein
Voeten worden als onrein beschouwd en met je voetzolen naar iemand wijzen is daarom beledigend. Het hoofd is het reinste deel van het lichaam en je mag dus nooit zomaar iemands hoofd aanraken.
Geldzaken
De Indonesische Rupiah is de nationale munteenheid van Indonesië en wordt aangeduid met IDR (actuele wisselkoers).
In de meeste grote plaatsen kun je pinnen, maar helaas lijken veel pinautomaten er een eigen willetje op na te houden. En kan je zomaar de ene dag wel en een andere dag niet pinnen.
Vergeet niet je pasje uit de automaat te halen: in Indonesië krijg je eerst het geld en daarna komt pas het pasje eruit.
Het is handig om altijd wat US Dollars (onbeschreven bankbiljetten, anders loop je het risico dat ze geweigerd worden) mee te nemen, aangezien je deze vrijwel overal kan inwisselen.
Bank BRI
Dit is eigenlijk een bank van lening. Je moet hier dus niet in de rij gaan staan in de hoop dat je hier geld kunt pinnen want dat zal je niet lukken.
Winkels en markten (pasars)
De grote steden van Indonesië hebben grote malls, waar je werkelijk alles kunt kopen. Voor een meer traditioneel uitje kun je de dagelijkse pasars (markten) uitproberen. Je vindt daar het verste fruit, heerlijk eten, prachtige handgemaakte producten. En dat meestal ook nog eens voor een spotprijs.
Malls
De shopping malls in Indonesië zijn vaak enorm. Soms zijn er wel honderden winkels in 1 mall. De laatste 10 jaar is ook het aantal shopping malls sterk toegenomen. Naar de mall gaan is een populaire bezigheid onder de Indonesiërs. Er hangen vaak grote groepen jongeren rond. Het is de plek om zien en gezien te worden. In de meeste malls is een goede variatie te vinden aan kledingboetiekjes, boekenwinkels, speelgoedwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen.
Vaak is er bij de hoofdingang een informatieloket waar je een brochure kunt krijgen met een lijst van alle winkels. Naast een plek om te winkelen hebben de malls zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een plek waar je ook voor recreatie terecht kan. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer bioscopen, kunstijsbanen, spelhallen, klimwanden, kinderattracties en verschillende soorten restaurants.
Pasars
Een bezoekje aan een Indonesische markt mag je niet missen. De overdadige kleuren, de heerlijke geuren, het geroezemoes en de chaos. Een groot deel van het sociale leven van de Indonesiërs speelt zich iedere dag op de markt af.
Indonesiërs kopen al generaties lang hun voedsel op de pasar. De term pasar kan tegenwoordig 3 dingen betekenen.
Over het algemeen worden overal dezelfde soort producten verkocht. Je kunt er altijd fruit, groente, vlees, vis en specerijen kopen. In de grote steden en in toeristische gebieden zijn de pasars meer afgesteld op de toeristen. Je kunt er de mooiste sarongs, prachtige handgemaakte beeldjes en rijpe koffiebonen kopen om mee naar huis te nemen. De prijzen zijn meestal ook goedkoper dan in de toeristische winkels. Let er wel op dat je geen foute souvenirs koopt.
Wil je iets op een pasar kopen, dan moet je goed onderhandelen. Er hangen geen prijskaartjes aan de producten en iedereen dingt af. Knoop een gesprekje met de verkoper aan en blijf altijd vriendelijk. Zorg ook dat je voldoende contant geld op zak hebt, want pinnen kan hier vrijwel nooit.
Flora en fauna
In de regenwouden van Indonesië vind je dieren en planten waar geen bos in Nederland aan kan tippen. Je vindt er enorme bomen, allerlei soorten kruipplanten met doornen, de grootste bloem ter wereld en wurgplanten die zo om een boom groeien dat deze uiteindelijk stikt. Daarnaast telt het eiland 196 soorten zoogdieren, 194 reptielensoorten, 62 amfibiesoorten, 272 vissoorten en maar liefst 456 verschillende soorten vogels.
Enorme boom
Een van de meest bijzondere bomen van het regenwoud is de ketapang boom. De ketapang ziet er een beetje uit als een paraplu, met een ranke stam die wel 35 meter hoog kan worden en een buitenproportioneel bladerdek. Zijn status als bijzonder verdient hij door de enorme verscheidenheid aan doeleinden waarvoor de bladeren gebruikt kunnen worden.
In de visserij, tegen leverziekten en als middeltje tegen diarree: de ketapang is van alle markten thuis. Je vindt deze boom op veel plaatsen rond de evenaar, maar voornamelijk in Indonesië.
Zwarte aapjes
De kuifmakaak heeft last van een identiteitscrisis. Het arme beestje wordt namelijk regelmatig 'zwarte baviaan' genoemd, omdat hij van kuif tot staart zwart is. Als makaak ben je daar natuurlijk helemaal niet blij mee.
Dit beestje komt alleen nog maar voor in het regenwoud van het eiland Celebes is Sulawesi. Als klap op de vuurpijl heeft dat de kuifmakaak ook nog de bijnaam 'Celebes baviaan' opgeleverd. Gelukkig wordt hij wel erg gewaardeerd om zijn grappige uiterlijk. Hij heeft een piepklein staartje en een enorme kuif op z'n hoofd, die overeind gaat staan als hij boos is.
Onderwijs
De Japanse bezetter heeft een einde gemaakt aan het naast elkaar bestaan van uiteenlopende schooltypen voor verschillende etnische groepen.
Basis
In plaats daarvan werd de zes jarige basisschool (seksah dasar) ingevoerd en is gratis. In 1987 werd de leerplicht ingevoerd voor alle kinderen tussen 7 en 12 jaar. Helaas is het lesmateriaal zeer beperkt. Voor 300 kinderen zijn slechts 100 boeken.
Voortgezet
Hierna komt 3 jaar lager voortgezet onderwijs (sekolah lanjutan tahap pertama vergelijkbaar met MAVO).
Hoger
En dan 3 jaar hoger voortgezet onderwijs (‘sekolah lanjutan tahap atas’). Een minpunt in het Indonesische onderwijsstelsel is het geringe aantal lagere scholen voor beroepsonderwijs. Voor het hoger onderwijs is een zeer divers aanbod maar dat is helaas allemaal geconcentreerd is op Java. OP het lager en voortgezet onderwijs is uniform verplicht. Er is wel een variatie in de kleding gekomen de blouse is niet alleen meer spierwit maar mag ook een rood-/blauwwit design. Er worden gewoon schoenen gedragen op school en meisjes zijn niet verplicht een hoofddoek te dragen. Eenmaal op het voortgezet onderwijs dan is het tijd voor een brommer ja wel met helm! Verzekering niet betalen is brommer inleveren!!
De gezondheidszorg
in Indonesië is de laatste decennia behoorlijk verbeterd, maar nog steeds niet op een adequaat niveau. Zo waren er in 1999 maar 0,6 bedden op duizend inwoners en niet meer dan 0,2 artsen per duizend inwoners.
De vooruitgang is vooral te zien in de gedaalde kindersterfte en de hogere gemiddelde levensverwachting. De kindersterfte daalde van 89,5 per duizend levend geborenen naar 38 in 2002. De gemiddelde levensverwachting liep vanaf 1967 op van 46 jaar naar 69 jaar in 2003.
Veel aandacht is besteed aan het uitbouwen van de ziekenhuiscapaciteit op het platteland. Het aantal openbare gezondheidscentra steeg vanaf begin jaren zeventig van 1250 naar meer dan 7000. Eerste hulpposten en mobiele gezondheidscentra zijn er nu bijna 30.000. Verder wordt zeer de nadruk gelegd op preventie en aan het verbeteren van voeding en drinkwater.
Wist je dat;