Sri Lanka Zuid

 

Ook leuk 

Tissamaharama

dit was de oude hoofdstad van de provincie Ruhunu. Hier verbleven de Singaleze koningen met enige regelmaat als de Tamils hen weer uit hun residentie hadden verjaagd. Er zijn nog ruïnes te zien van dagoba’s en paleizen die gebouwd waren in de 2e eeuw voor Christus. De Maha Stupa is een dagoba die goed bewaard is gebleven. Ik denk dat we deze vanaf het water gezien hebben. Het kleine plaatsje op het plaatsje op het 1e gezicht misschien niets bijzonders. Maar hoe dichter bij je komt vind je ook hier rijstvelden tot waar het oog kan rijken en heel veel groen. Rondom deze plaats in het zuiden liggen een aantal van de mooiste natuurgebieden van het land 

Tissamaharama Lake en de Vleerhonden (Fruitbats)

Vlakbij het centrum van Tissamaharama vind je een groot meer, Tissamaharama Lake of Tissamaharama Wewa. Het meer is een door de mens gecreëerd reservoir dat in de 3e eeuw voor Christus is aangelegd om de rijstvelden te irrigeren en om de stad van water te voorzien. Het meer is omringd door bomen, er vliegen allerlei soorten vogels, het water weerspiegelt de blauwe lucht.

De weg ziet er redelijk goed uit! Als de bus linksaf slaat is er een probleem. Door de hevige regen is de weg verderop niet meer te berijden. Wel toen zagen we een staaltje Sri-lankeese communicatie. Susantha (ons chauffeur) had van te voren geïnformeerd en er waren geen problemen DUS!!

Maar je snapt het wel Hij trok aan ‘t kortste eind. Een stuk verderop moesten we de bus uit. Even laterkwamen er jeeps aan die ons naar ons volgende hotel reden. Wat een geluk dat we die middag ook nog een jeepsafari zouden maken  nou dan komen ze gewoon iets eerder. Onze bagage? O die komt ons later wel achteraan uiteraard ook met een jeep. Je ziet er ligt genoeg water

GALLE EN HIKKADUWA

Langs deze kust zijn de paalvissers in zee een grote attractie voor toeristen. Deze vissers horen in het plaatje van Sri Lanka. De ‘echte’ vissers zijn echter slechts op 2 tijdstippen per dag te zien, wanneer het water een gunstige hoogte bereikt. Dit is vaak ’s ochtends vroeg. Moet je bedenken zo ‘s morgens in alle vroegte al die mannen zittend op hun paal meteen hengeltje. Zal zeer rustgevend zijn. Zij kregen van ons Ed uiteraard een bedrag toegestopt wat ze zoals je ziet samen delen.

Na het ontbijt, rijden we paralel aan de oceaan via Hambatota, Tangalle en Matara naar Galle en van daaruit vervolgens naar Hikkaduwa. Uiteraard moesten we eerst weer met de jeep naar de plaats waar de bus gisteren was gestrand door het hoge water.

Koffietijd! Perfecte lokatie!!

Vervolgens rijden we afwisselend door dorpjes en langs de kust.

Galle

is de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie op Sri Lanka en het gelijknamige district Galle. De havenstad heeft zo'n 94.000 inwoners. In de 17e eeuw waren de Nederlanders in Sri Lanka en was het een handelskolonie. Galle was toen de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. Tegenwoordig is het dankzij het feit dat het op de Wereld Erfgoedlijst staat nog een unieke verzameling van Nederlandse cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht. In de stad valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing.

De meters dikke stadsmuur van het Hollands fort zijn hoge aarden wallen met zware bastions, bronzen kanonnen (die op de oceaan gericht zijn) de vuurtorens en de kazernes. Het ondergrondse rioleringssysteem van de Hollanders werd tweemaal per dag doorgespoeld door het getij. Daarom werd in 1663 door de Nederlanders een 36 hectare groot fort gebouwd, dat tegenwoordig op de Wereld Erfgoedlijst staat sinds 1988. Dit fort heeft tijdens de tsunami van 26 december 2004 zijn dienst bewezen; het heeft een groot deel van de stad beschermd door de golf aanzienlijk af te remmen.

Vanaf de vestigingsmuur is veel te zien. Het is ook een geliefde plek om samen te komen zoals je ziet. Wil je een foto maken? Wij gaan wel staan😂

De Sri Lankaanse kustlijn. Het was, en is nog steeds, een prachtig groot fort dat later weer is overgenomen door de Britten.  

De Nederduits Gereformeerde "Groote Kerk",

oorspronkelijk gebouwd in 1640 en herbouwd rond 1755. Jarenlang is er door Nederlandse legerofficieren aan deze Nederlands Hervormde kerk gebouwd en in 1754 was het bouwwerk dan eindelijk klaar. 

In de vloer vind je diverse grafstenen van de oude Nederlandse begraafplaatsen met namen van de Nederlanders die hier in die periode van de VOC zijn overleden en begraven. Buiten vind je ook graven en onder de kerk ligt een grote grafkelder.

Tegenover de kerk vind je ook nog  een oude Nederlandse klokkentoren.

 

 

 

Het Utrecht Bastion

bevindt zich in de oostelijke hoek van Fort Galle. Het bevindt zich in de nabijheid van het kruitmagazijn met een Nederlandse inscriptie die dateert uit 1782. Op dit moment is dit de locatie van de vuurtoren van Galle. Het is een van de 14 bastions die zich in het fort bevinden. De bastions zijn vernoemd naar de geboorteplaats van de eerste Nederlandse predikant. De Flag Rock en Clock Tower bevinden zich vlakbij.

Oude Hollandse Poort. Dit bouwwerk is getooid met het wapen van de VOC aan de binnenkant en het Engelse wapen aan de buitenkant. Ook het grote VOC-pakhuis waar de poort bij hoort, is de moeite waard.

De Meeran Jumma-moskee

Gebouwd door de vroege Arabische handelaren van Sri Lanka, die de voorouderlijke vaders zijn van de Sri Lankaanse Moren. De Meeran Jumma Masjid-moskee is een belangrijk herkenningspunt voor de grote moslimgemeenschap die in het fort woont. Het gebied wordt ook wel de oude Arabische wijk genoemd en hoewel de moskee meer dan driehonderd jaar oud is, is deze nog steeds volop in gebruik. Het is een architectonisch mooi gebouw, dat majestueus oprijst met zijn ongeëvenaarde witte pracht, te midden van de achtergrond van het fort.

Doordat Unesco Galle Fort heeft uitgeroepen tot World Heritage Site, moet de oude bouwstijl bewaard blijven en blijven de straatjes zo mooi als ze altijd zijn geweest. Deze kwamen we ook nog tegen onderweg. En jawel ook hier vind je vandalisme.

Je ziet er was genoeg te ontdekken.Dickerson Post Office en een mooie knalrode brievenbus.

All Saint's Church

In 1868 werd op 30 oktober de eerste steen gelegd. 1871 Op 21 februari werd het kerkgebouw door bisschop Claughton ingewijd tot eer van God en voor erediensten.

Dit gebeurde onder leiding van de 2e bisschop van Colombo de Rt. Rev. Piers Calverley Claughton, en Dr. George Schrader (later aartsdiaken van Colombo).

Het is gebouwd volgens de gotische architectuur. De gebrandschilderde ramen die bijbelverhalen over de geboorte van Jezus, doopsel, kruisiging, opstanding en Pinksteren en 4 granieten stenen pilaren tonen, bewijzen dat het een mooi bouwwerk is, dat archeologisch bewaard is gebleven. Je vindt het naast het postkantoortje in Dickensstijl.

Mooi om het centrum mee af te sluiten

Hier dan ook even de ring om het centrum heen

De laatste dag dat we gezamenlijk iets ondernemen. We beginnen op de plaatselijke markt in Hikkaduwa. 

Vis was er in overvloed.

Aan aardappels en groente was er ook geen tekort.

Fruit kom je ook niet te kort

Zo kan het ook natuurlijk. Zie je de spoorlijn? Nee dar rijdt geen trein meer tegenwoordig

Natuurlijk de kleding en snuisterijen horen ook op de markt

Turtle Farm, Hikkaduwa

Dorpelingen uit de omgeving verzamelen vaak eieren en brengen ze om begraven te worden naar de zandbroederij in Peraliya. Als er veel zon is, komen ze binnen ongeveer 48 dagen uit.

De babyschildpadden worden vervolgens ongeveer 10 dagen in tanks geplaatst om ze voor te bereiden op hun vrijlating. Schildpadden raken regelmatig gewond op zee. Velen raken verstrikt in visnetten, terwijl anderen worden aangevallen door mensen die ze proberen te vangen en te doden voor hun vlees. De weinige die het overleven, worden verzorgd door schildpaddenboerderijen zoals deze, en degenen die goed herstellen, worden opnieuw uitgezet in de zee. Deze boerderijen moedigen de lokale bevolking aan om eieren of schildpadden naar hen toe te brengen door een betaling aan hen te doen als stimulans. Dit helpt om het schildpaddenbestand in stand te houden en mensen over te halen om te stoppen met het verkopen en eten van schildpadden en hun eieren.

Tsunami-monument (Tsunami Honganji Viharaya)

bevindt zich in Peraliya nabij Hikkaduwa. Het is met hulp van Japan  gebouwd om de levens te herdenken die verloren zijn gegaan door de tsunami die plaatsvond in 2004. Dit is een bijzonder beeld.

Het 30 meter hoge Boeddhabeeld dat uitkijkt op de oceaan en dit beeld is gebaseerd op de boeddha's van Bamiyan in Afghanistan die in maart 2001 door de Taliban werden verwoest. Het beeld wordt bewaakt door 4 leeuwen en wordt omgeven door een prachtige vijver.

Het beeld werd op 26 december 2006 onthult, als een gedenkteken voor de meer dan 35.000 Sri Lankanen die op 26 december 2004 door de Tsunami zijn omgekomen. Dit beeld is een exacte replica van het 5e-eeuwse Barmiyan Boeddhabeeld dat werd vernietigd door de Moslimfundamentalisten in Afghanistan. Deze replica is gemaakt met behulp van de vroegst bekende schetsen van het beeld. En er is een pulpachtig materiaal gebruikt om de kleur en de textuur van het beeld te verkrijgen. Deze pulp is aangebracht op de cementstructuur. 

De Tsunami op 2e kerstdag 26 december 2004

er ontstond voor de kust van Sumatra een zeebeving met een kracht van meer dan 9 op de schaal van Richter. Deze zeebeving had tot gevolg, dat er een Tsunami (vloedgolf) ontstond, die de kusten van de omringende landen in volle hevigheid trof. Er is helaas weinig goed beeldmateriaal beschikbaar van de vloedgolf, die ook Sri Lanka in volledige hevigheid trof. Het verschijnsel Tsunami is nauwelijks begrepen. Het gaat om een golf, die zich met een waarlijk ongelooflijke snelheid (900 km p/u) voorplant over de oceaan. Dicht bij het epicentrum van de beving gaat het om een verticale beweging van slechts enkele decimeters, die zich gaandeweg opbouwt tot enorme golftoppen en dalen. Het gaat feitelijk om een stijging en daling van de zeespiegel ter plaatse van tientallen meters. De aangerichte schade bij het aan land komen van de golf kan verbijsterend zijn. Bepalend daarbij is of er sprake is van een zich vernauwende baai of riviermonding. In Japan werden plaatselijk bij riviermondingen en havens verhogingen gemeten van tientallen meters. De beving in combinatie met de zondvloed leidde daar tot ernstige schade aan kerncentrales. 

Aan het strand bij Hikkaduwa staat dit monument. Aan de overkant het grote boeddha beeld en er is ook een museum.

Ja en dan kijk je rond ingaat er heel wat door je heen je ziet nog genoeg stille getuigen

Hier zie je dat er aan de huizen ook een behoorlijke schade was

DE BLAUWE LOTUSBLOEM

Tot slot een uitleg over de lotusbloem die in dit land natuurlijk heel belangrijk is.

Dit is het symbool van de overwinning van de geest over intelligentie, wijsheid en van kennis. Het wordt altijd afgebeeld als gedeeltelijk geopende knop (in tegenstelling tot de rode lotusbloem); zijn middengedeelte wordt nooit getoond.

De lotusbloem symboliseert de ontvouwing van de menselijke geest door het verkrijgen van verlichting of inzicht.

Ook leuk