TIJD VOOR ONTSPANNING

De olifanten-safari, De Jeeptour

Terugblik Sri Lanka

Belangrijk; De Ceylon-olifant heeft geen slagtanden ze zijn dus NIET afgezaagd
Belangrijk; De Ceylon-olifant heeft geen slagtanden ze zijn dus NIET afgezaagd

Olifanten-safari

We zijn op de Farm aangekomen. De olifanten komen rustig naar ons toe gelopen. Via een hek wat aan de boom bevestigd is klimmen we naar boven en stappen in de mand. Stukje info

  • Olifanten zijn herbivoren, dit betekent dat ze geen vlees eten maar uitsluitend groen voedsel zoals gras en sla. 
  • Aziatische olifant bestaat uit 4 soorten, hier de Ceylon-olifant 
  • De vrouwtjes (koeien) wegen gemiddeld 2700 kg  De mannetjes (stier of bul genoemd) kunnen 5400 kg wegen.
  • De staartlengte bedraagt 120 tot 150 cm.
  • Hersenen zijn erg goed ontwikkeld net zoals bij de mens en dolfijnen. 
  • Zij hebben 20 paar ribben en 34 staartwervels. Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse.
  • Alleen mannetjes hebben slagtanden (eigenlijk geëvolueerde snijtanden). Deze groeien hun hele leven door. Soms hebben de vrouwtjes rudimentaire slagtanden die dan alleen te zien zijn als bek open is. Zij dienen voor het graven naar water en zout, als hefboom voor het manoeuvreren van omgevallen bomen en takken, als wapen voor aanval en verdediging en als rustplaats en bescherming voor de slurf.
  • De neus en de bovenlip vormen samen de slurf zo'n 120 tot 150 cm. Deze heeft verschillende functies; ademen, eten, geluid maken, baden, het afstoffen van het lichaam en om te vechten. De slurf van de Aziatische olifant heeft aan het einde 1 vinger aan de bovenkant. Ook verliest hij zijn warmte via zijn slurf.
  • Met de slurf kunnen voorwerpen tot 300 kg verplaatst worden. En in de slurf kan 4 liter water worden opgezogen.
  • De oren van de Aziatische olifanten zijn veel kleiner dan die van Afrikaanse soort en wijzen naar beneden. De Aziatische olifant verliest zijn warmte dus niet langs de oren, in tegenstelling tot de Afrikaanse olifant.
  • Rug is bol en loopt niet zo schuin af als bij de Afrikaanse olifant, de kop is het hoogste punt van het lichaam in plaats van de schouders.
  • Aan de achterpoten heeft hij/zij  4- in plaats van 3 nagels en aan de voorpoten 5.
  • Als de voorste tanden versleten zijn worden deze van achter af vervangen. Als een olifant op leeftijd al zijn tanden heeft opgebruikt zal hij sterven van de honger.
  • De dikke, rimpelige huid is 18 tot 40 mm dik, grijs-bruin van kleur en zeer droog. De rimpels in de huid zorgen ervoor dat het lichaam beter kan afkoelen. 

Olifanten hebben zuilvormige poten die aan de onderkant zijn voorzien van zachte steunkussens daardoor kunnen zij zich geruisloos voortbewegen. Ze kunnen snelheden halen tot 40 km/uur

De Aziatische olifant kan tam worden gemaakt en gebruikt worden als lastdier.

Leuk om te weten;

  • Ieder jaar wordt in Sri Lanka de Esala Perahera-processie gevierd. Er worden dan 100 olifanten uitbundig versierd. De Raja, de belangrijkste olifant, draagt op zijn rug een gouden kist met een tand van Boeddha.
  • In het hindoeïsme is Ganesha een wijze god en wordt gezien als beschermer van wetenschappen, geschriften en scholing. Ook is Ganesha de beschermheilige van reizigers. Hij heeft een fors menselijk lichaam en een olifantenhoofd met één tand.

Aangekomen bij de farm komen de olifanten op hun gemak onze kant oplopen. Wij moeten via een trap naar het hek dat aan een boom is bevestigd en van daaruit in de mand klimmen. Allen kregen we een tros bananen mee. Nee niet voor eigen consumptie .

Schitterende natuur

Je ziet hoe wijds dit gebied is we hebben genoten 

Dan ook nog een paar foto's van ons met de olifanten. Nee we hielden het niet geheel droog maar we hadden wel plezier.

Jeep-Tour

Na de lunch gaan op weg.

Ook een kiekje van onze chauffeur en het dashboard van de jeep uiteraard.

28-11-2010 is op zondag dus bij uitstek om er met het gezin op uit te trekken. 

 Op naar het meer door natuur dorpjes en rijstvelden Ja ook nog een kleine stupa in het struikgewas

Zondag wasdag jippieeee!

Als de was klaar is dan zelf ook nog maar even lekker badderen

Op de steen staan de voedertijden voor de eenden aangegeven.

We laten het meer achter ons en rijden de jungle in.

De kids vermaken zich prima of het nou in de tuin, water of langs de weg is

Dan zien we Ganesh de god die de hindernissen wegneemt.

De opruimer van obstakels in het leven. En ook de beschermheilige voor reizigers

We zien een grote verscheidenheid in huizen maar velen hebben toch 1 ding gemeen

Geen brug dan is het moeilijk thuiskomen.

De bruggen zijn iets anders dan wij gewend zijn. Zie ook hoe zij aan de slootkant aansluiten!

Vervoer in het dorp?

En ook in het dorp is het wasdag vandaag zoals je ziet

Even de benen strekken met daarbij een glaasje. Ja verse ananas met .................  en dat ging er best in! Yep daarna moesten de jeeps wel uit de drassige grond geduwd worden maar mankracht genoeg zeggen we dan maar haha

En daar gaan we weer. Je snapt dat de wegen niet overal even begaanbaar waren natuurlijk

Het dier in de natuur

De natuur

werken op het land

De rijstvelden.

We verlaten het natuurgebied om weer naar ons hotel te gaan. Maar dan gaat het toch ffeven iets anders dan gepland.

Lekke band! Maar we hebben wel gelachen

We komen veilig aan in ons hotel

De specerijen- en botanisch tuinen

 Sirilak Spice & Herbal in Kawudupelella Matale

Hier kregen wij veel uitleg over de kruiden die hier in Sri Lanka groeien en vooral waarvoor ze gebruikt worden. Wij kennen ze meestal als poeders of al in de uitgewerkte vorm maar hier zie je hoe ze als struik, bladvorm, stengel of bloemvorm in het wild groeien. Je proefde of rook ook de kenmerkende geur van de bladeren als je ze brak of opsnoof.

Veel namen worden op deze stenen aangegeven wel leuk zo'n verzameling

Het gaat net iets te ver om alle kruiden e.d.te omschrijven dus dit bezoek wordt gewoon een leuk kleurenspel

De hoofdfoto is trouwens Nootmuskaat zo lekker die verse noten

 

 

De Jackfruitboom

Dit is een 30 m hoge groenblijvende boom uit de Moerbeifamilie. De vruchten ontspringen aan de stam van de boom en kunnen wel 40 kg worden. De vrucht is peervormig of cilindrisch, 30–100 cm lang en tot 50 cm breed

 

 

Aloë vera

een plant die een olieachtige afscheiding geeft, die voor allerlei doeleinden te gebruiken is. Samen met andere kruiden kunnen ze zeer geneeskrachtig werken

De Cacao was rijp voor pluk dus leven leuk om te zien

Ayuverda

Uitgangspunt is dat alles wat met leven en dood te maken heeft, beïnvloed wordt door de 5 elementen; aarde, water, lucht en vuur zijn bekend, maar in de Ayurvedische wetenschap wordt daar ether aan toegevoegd. Gebaseerd op het idee dat ons welzijn samenhangt met onze leefstijl, gewoonten en eetpatroon. Behandeling met kruiden en oliën geven de oplossing voor alle kwalen. Wij kregen ook een ayurvedische massage van hoofd en rug. En een in het Nederlands opgesteld A-4tje met informatie over welke kruiden je moest gebruiken bij een bepaalde kwaal. 

Deze firma bereidt de kruiden op de manier zoals dat in de “Ayurveda” wordt gedaan. Dit is gebaseerd op een holistische benadering van de gezondheid, de speciale kruiden die hier groeien worden in deze oude geneeskunst gebruikt. Uiteraard een foto van een bakje verse smurrie erbij. Ook was er een winkeltje bij waar je de oliën en kruiden kon kopen. 

De Royal Botanische tuin Peradeniya

is gelegen in Peradeniya in de buurt van Kandy. In de tuinen zijn meer dan 300 soorten orchideeën, geneeskrachtige planten en zeldzame bomen. Het gebied heeft een oppervlakte van 147 ha en ligt op een hoogte van 460 m

De geschiedenis van deze koninklijke tuinen gaat terug tot 1371, toen koning Wickramabahu III zijn lusthof had in de buitenwijk Peradeniya bij de Mahaweli Ganga.

Nadat de Engelsen Kandy veroverd hadden in 1815, werd er aanvankelijk een proeftuin voor kaneel en koffie aangelegd. De grond was helaas niet geschikt en de proeftuin werd in 1821 verplaatst.

De Engelse beheerder Alexander Moon en zijn opvolgers maakten er de huidige Botanische Tuinen van met de inheemse en exotische flora van Ceylon. 

Het is nu een mooi onderhouden wandelpark met keurig aangelegde lanen en een grote vijver in de vorm van Sri Lanka (een traan). 


Het is gewoon genieten van kleur en geur in de tuin

 

 

 

De Kanonskogelboom

behoort tot de Lecythidaceae familie en is ca. 35 m hoog en heeft een afgeronde kroon. De vruchten worden tot wel 30 cm groot. 

In de orchideeën-kas

Een heel groot grasveld in het midden 

Ficus Benjamini

Na het oversteken van een enorm grasveld komen we bij de grootste “Ficus Benjamini” van Sri Lanka, of beter, ter wereld. De kruin heeft namelijk een omtrek van ruim 40 m. De lange takken hangen tot op de grond en moeten gestut worden, zodat ze niet breken.

Wat zei je? Bomen?? Geweldig!

Met vrucht in bloei of gewoon mooi van vorm?

Het wortelgestel wel heel bijzonder en ja soms ligt er gewoon iets kleins bij die reuzenwortels

De tuinen worden onderhouden door maar liefst 300 tuinmannen/-vrouwen!

Dit waren de tuinen.

Dan voor we naar het olifanten-weeshuis gaan, eerst nog even naar een edelsteen-fabriekje zoals je hieronder ziet

Dit was wel even leuk. Rustig rondkijken zien hoe er gewerkt wordt. Dan konden we even door het kleine soort van museumpje lopen en ja echt ik ging voor de bijl. Toch een aandenken meegenomen

Bundala National Park

is een toevluchtsoord voor duizenden vogels en staat daarom sinds 2005 als belangrijk biosfeerreservaat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Naast watervogels als de flamingo kun je in de brakke lagunes van Bundala tijdens een trip ook op zoek naar junglebewoners als panters, diverse soorten apen, jakhalzen, herten, pythons en Aziatische olifanten.

Het park is ongeveer 6.000 hectare groot en kent een landschap van moeras, zoutpannen en regenwoud. 

Het park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. Het natuurgebied is tussen oktober en april een favoriete tussenstop voor trekvogels, waaronder ruim 10.000 flamingo's uit Oost-Afrika. 

Op weg naar het park.

Ook het eigen volk stond verwonderd naar de hoeveelheid water te kijken.

De zon schijnt het dak mag open follow the leaders

Van de 150 vogelsoorten die in het park leven, wordt gezegd dat elke watervogelsoort van Sri Lanka hier te vinden is. De zeldzame zwartsnavelooievaar en grote giel zijn bijzondere waarnemingen. Het is gemakkelijk om de blauwstaartbijeneter, lepelaar, tureluur, groenpootruiter, grijze pelikaan, kleine groensnavelmalkoha, brahmaanse wouw, Indische kuifarend en bruine klauwier te herkennen.

Ook hier hielden de apen  ons in de gaten of waren ze toch op iets anders gefocust.

Dit is een van de weinige parken in Sri Lanka waar de zoutwaterkrokodil voorkomt, welke wel 7 meter lang kan worden!

Het is het kleinste park en vooral erg waterrijk park het heeft 3 grote meren plus de aangrenzende oceaan als waterbronnen.

Nou je hoeft niet te vragen of we t naar ons zin hadden denk ik.

Riviersafari
Riviersafari

Gewoon genieten van de natuur dwars door de mangrove

We kregen ook nog visite onderweg.

En dan zien we zo maar ineens die ijsvogel geweldig

Dan zegt onze gids ineens en hier kwam de Tsunami binnen of je wil of niet er gaat toch een rilling over je rug

We leggen aan bij een piepklein eilandje.

Hier woont en werkt 1 persoon noemden hem het kaneelmannetje.

Dit is zijn huis.

Hier bewerken van de Kaneelstok en het vlechten van de matten/daken met palmbladeren

Dan gaan we terug oeps ja dit ziet er niet best uit de hemel brak inderdaad even open.

We hadden geluk even later scheen het zonnetje weer op naar het hotel.

Dit was een cadeautje in ons laatste hotel.

De voorbereiding

En dan wordt het bruidspaar naar binnen geleid.

Sorry order mochten we er natuurlijk niet bij zijn maar dit was wel leuk om mee te maken

Terugblik