Sicilië Siracusa

Vulkaan De Etna

is de op 1 na actiefste vulkaan van Europa en ligt aan de oostzijde van het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania en is maar liefst 3329,6 meter hoog. Sinds 21 juni 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst.

Op de plek van de vulkaan komen 2 platen van de aardkost samen: de Afrikaanse Plaat en de Eurazische Plaat.

Hij is voortdurend actief, met bijna elk jaar uitbarstingen. En toch is het dichtbevolkt: Catania met zijn meer dan 300.000 inwoners ligt aan zijn voeten, en talloze dorpen strekken zich uit op zijn hellingen. Elk jaar stromen duizenden bezoekers naar de toppen – velen van hen wensen dat ze de gloeiende lavastromen zelf konden ervaren.

Omdat de Etna voortdurend actief is en bijna voortdurend stoom uitstoot, hebben de afzonderlijke uitbarstingen minder kracht en zijn ze iets voorspelbaarder. Het wordt problematischer als er een langere pauze in de uitbarsting is.

Een niet te onderschatten gevaar op de Etna: sommige kraters spuwen enorme brokken steen uit die lava-bommen worden genoemd. De ervaren Etna-gidsen adviseren daarom: bij een vulkaanuitbarsting niet wegrennen, maar stilstaan en omhoog kijken om de lava-bommen te ontwijken!

Etna kenmerken

  • Hoogste top: 3329,6 meter
  • Oppervlakte: 1570 m2
  • Diameter: 45 km
  • Hoogst bereikbare punt: 3000 meter

Mongibello & Muntagna

Door de lokale bevolking wordt de vulkaan ook wel Mongibello genoemd. Dit is een samenvoeging van het Italiaanse woord ‘monte’ en het Arabische woord ‘gebel’. Beide woorden betekenen ‘berg’.

Daarnaast zien de lokale mensen de Etna niet als vulkaan, maar als berg. Zij noemen haar dan ook “A Muntagna”. Dit is Siciliaans voor ‘montagna’ wat de Italiaanse vertaling voor ‘berg’ is.

Wat voor type vulkaan is de Etna?

De Etna vulkaan bestaat uit 2 types. Het verschil tussen de beide is de vloeibaarheid van het magma.

  • Tot een hoogte van 2700 meter is de Etna een schildvulkaan (vloeibaar eenvoudig door het aardoppervlak door te dringen en geeft minder steile hellingen, omdat deze lava snel wegloopt 
  • De top is een stratovulkaan dikker de druk in de magma-haard moet eerst enorm oplopen en zorgt dan dus ook voor steilere hellingen. Bij uitbarsting, kun je flinke lavafonteinen zien.

De Etna heeft 2 zijdes. Beiden zijn compleet verschillend en het advies is dan ook dat als je kunt, je beide zijdes moet bezoeken! Wij hadden hier geen tijd voor.

  • Etna Zuid is het meest toeristisch en hier vind je dan ook de bekende kabelbaan.
  • Etna Noord is meer natuurlijk en biedt meer contrast tussen de lava en de natuur.

De Etna heeft vele kraters. Zo zijn er inactieve- en actieve kraters.

Er zijn momenteel 5 actieve hoofdkraters:

  • De Noordoostkrater, ontstaan in 1911

op een hoogte van 3100 meter. De krater groeide normaal tot 1950, toen deze instortte. De omtrek van de Noordoostkrater is ca 800 meter. Met verloop van tijd is de hoogte van de krater steeds toegenomen. In 1973 bereikte de Noordoostkrater een hoogte van 3290m. De rand van de krater is nu gehavend door de diverse jaren van inactiviteit van de krater. Een belangrijke uitbarsting van deze krater was er in 1955. Toen kwam er een lavastroom die 9 jaar aanhield, tot in 1964. Een andere gewelddadige uitbarsting was er in 1986 toen er een enorme paddestoel boven de vulkaan kwam. De structuur van de Noordoostkrater, is bijzonder complex omdat deze ontstaan is door diverse fases van uitbarstingen over elkaar heen. De laatste uitbarsting van de Noordoostelijke krater was in 2013.  In 1978 was de krater 3345 meter hoog, wat momenteel ook het hoogste punt van de Etna vulkaan is. 

  • Voragine, ontstaan in 1945 

Deze krater heeft als bijnaam de pit-krater, door haar explosieve uitbarstingen. De laatste grote uitbarsting was op 4 september 1999. Daarna is de Voragine krater weer wakker geworden in 2013, dit is tot op leden de laatste activiteit van deze Etna krater.

  • Bocca Nuova, ontstaan in 1968

Van origine was de krater maar 8 meter groot. Maar in 1983 is de krater groter geworden en werd deze 330 meter. Sinds 1997 is de Bocca Nuova krater regelmatig ontwaakt en is deze krater, én de Voragine krater gevuld met lavagesteente. Het middenrif tussen de 2 kraters is tussen 1998 en 1999 ingestort door de diverse uitbarstingen van de Voragine krater. En later door uitbarstingen in 2006, 2011-2012 en in 2013 als gevolg van de grote activiteit van de Stromoli vulkaan. 

  • De Zuidoostkrater, ontstaan in 1971

De krater was vooral actief in 1998. In 1999 kwam de krater op een hoogte van 3230 meter. In 2000 heeft de Zuidoost krater maar liefst 66 lava-fonteinen geproduceerd. De laatste tekenen van leven van deze krater waren in 2007.

De nieuwe Zuidoostkrater, ontstaan in 2007

Dit is de meest actuele en momenteel ook de meest actieve krater van de Etna vulkaan en is in 2007 ontstaan. Tussen 2011 en 2013 heeft deze de imposante hoogte bereikt van de voorgaande kraters.

 

Let op!! De foto's zijn niet de desbetreffende kraters en misschien ook wel natuurlijk haha

 

TROUW 14 augustus 2023, 20:25

Vluchten van en naar de internationale luchthaven van Catania op Sicilië zijn onderbroken door een vulkaanuitbarsting van de Etna. Dat zegt het bedrijf dat de internationale luchthaven beheert. Vluchten zijn geschrapt tot zeker dinsdagochtend 6:00. De onderbreking van het vliegverkeer op Catania is nodig omdat door de uitbarsting vulkanisch as neerslaat. De Etna op Sicilië is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De voorlaatste keer dat de Etna uitbarstte was op 10 februari 2022. 

Dit was dus een paar weken voor wij vertrokken maar gelukkig is alles goed gekomen.

 

Op weg naar de Etna

We gaan op tijd vertrekken want het zal vast heel druk worden en bovendien wordt het natuurlijk ook steeds warmer. De bus moet daar om 09:00 uur zijn. We rijden langs  de kust Je ziet de zon is ook nog niet helemaal wakker. We rijden langs lijkt een postdepot en komen langs het mooie dorpje Taormina. Dit ligt op de flank van een berg.

Het volgende dorp is Mascalucia Daar rijden we langs lijkt ons een crèche leuk die frisse kleuren van het hekwerk. Dit lijkt een vergeten dorpje  eveneensop de flanken van de Etna. Als ik het op internet bekijk lijkt het zeer de moeite waard om daar eens rond te kijken. We komen aan in Nicolosi dit ligt aan de zuidzijde van de Etna. We rijden langs de kerk het dorp weer uit.

 

We zitten vrijwel direct midden in de natuur. 

Geschiedenis Nicolosi

In de 12de eeuw werd het klooster San Nicolà gebouwd. De plaats Nicolosi vormde zich hier omheen. In het verleden is Nicolosi diverse malen verwoest door uitbarstingen van de Etna vulkaan en aardbevingen. In 1886 stopte de lavastroom vlak voor het dorp. De bewoners geloven dat de aartsbisschop St. Agatha van Catania de lavastroom tegenhield en het dorp behoed heeft voor verwoesting. Tijdens de uitbarsting van 1983, welke 131 dagen duurde, werd de toeristische plaats zwaar beschadigd. Zo werd de kabelbaan verwoest en diverse restaurants en commerciële activiteiten tussen het dorp Nicolosi en Sapienza. De lava kwam tot stilstand op een hoogte van 1100 m tussen Monte San Leo en Monte Rinazzi. Deze ‘stop’ is beroemd, omdat hier voor de 1ste keer ter wereld geprobeerd is een lavastroom te laten afbuigen. De explosie zorgde voor ongeveer 100 miljoen m3 lavamateriaal.

Vanaf hier hebben we regelmatig zicht op de rookpluim van de Etna En we zien het lavagesteente langzaam veranderen in kleur.

 

Tijdens de uitbarsting in 1983 werden ook verschillende huizen en  fruit- en notenplantages in de buurt van Nicolosi verwoest. Ook de skigebieden die zich op de bovenste helft van de berg bevinden, liepen aanzienlijke schade op aan kabelbanen, skiliften, enz. 

 

We rijden de laatste kilometers.

 

De informatie over de excursie

Deze start bij Etna Zuid op een hoogte van 1900 m. Je gaat met de kabelbaan omhoog naar 2500 meter. Vanaf hier ga je met  4×4 offroad-bussen naar een hoogte van 2920 meter naar località Torre del Filosofo. Hier vandaan, ga je onder begeleiding van een vulkaangids een rondje lopen langs een kratermond. Deze stop/ wandeling duurt in totaal ongeveer 40 minuten. Daarna keer je terug naar de bussen en ga je weer terug naar beneden naar 2500  vanwaar je de kabelbaan weer terug neemt naar 1900 meter.

  • Totale duur: Ongeveer 2 uur tot 2,5 uur
  • Wandeling: 40 minuten
  • Hoogte startpunt: 1900 meter
  • Hoogte eindpunt: 2920 meter
  •  € 9,00 voor de gids is verplicht, zonder officiële vulkaangids kun je niet op 2900m hoogte komen.
  • Voor elke tocht controleren de gecertificeerde gidsen welke gebieden zonder zorgen kunnen worden bewandeld.
  • Afhankelijk van de activiteit zijn er ook officiële voorschriften tot welke hoogte de Etna mag worden beklommen; deze moeten absoluut worden nageleefd. 

Kan iedereen deze excursie doen?

Ja, in principe wel. Maar houd er wel rekening mee dat je van 1900 meter naar 2920 meter hoogte gaat. Wij Nederlanders zijn deze hoogtes niet gewend. Op 2900 meter heb je bijvoorbeeld 10% minder zuurstof in de lucht. 

 

We zijn er. Uitstappen toiletteren en dan met zijn allen op weg voor de tickets die te koop waren voor het vertrekstation van de Etna-kabelbaan. Dit pand draagt de naam; GIOACCHINO RUSSO MOROSOLI en dateert uit 1926.

Allemaal heel rustig lopen denk eraan je zit aal behoorlijk op hoogte geeft Floris ons mee.

Het was gigantisch druk bij de ticketverkoop we stonden met zijn allen heel lang in de rij. En met regelmaat was er dan weer iemand die tig tickets tegelijk kocht voor zijn/haar groep en die kreeg dan vaak nog voorrang ook. Enfin we kwamen er wel. Contant betalen ging een stuk sneller dan pinnen.

Ticket binnen dan nu in de volgende rij voor de kabelbaan. Dus gewoon kijken naar de kabelbaan die op en neer ging. We staan voor de glazen deur. En dan mogen we naar binnen via een slingerend pad zijn we dan toch eindelijk aan de beurt en stappen in. 

 

We starten met de kabelbaan op 1900 meter en stijgen totdat we uitkomen op ca. 2500 meter.  

Tijdens onze rit, zien we mensen beneden ons wandelen. Wat we ook zien is dat er best nog behoorlijk wat groeit daar op die vulkaan heel bijzonder die pollen zo hoog.

Als we uitgestapt zijn is het wachten op de truck die ons naar boven brengt onderwijl is het weer genieten.

 

Eenmaal boven, komen de gidsen die ons naar boven zullen begeleiden want alleen lopen is niet toegestaan. Het was een beste klim. Een enorm lange slinger van mensen baant zich een weg door het vulkaanzand naar boven. Het voelde vreemd aan rul maar tegelijkertijd ook zo zacht dat je. weten zo wegzakten. Concentratie was belangrijk en luisteren naar je lijf want ja je zit/loopt op een behoorlijke hoogte natuurlijk. Het lava gesteente had vele kleuren. De Etna is veel meer dan alleen de kleur zwart. Een van de kraters die we zien, is bijvoorbeeld ook bijna helemaal roodbruin gekleurd.

 

Een van de kraters die we zien, is bijna helemaal roodbruin gekleurd. 

Het waait wel hard als wij er zijn en je moet soms moeite doen om rechtop te blijven staan. We gaan weer terug  Je voeten zakken zo ver het zand in, dat je het liefst zo snel mogelijk naar beneden rent nou vergeet dat maar. Achteraf bleek er tijdens onze afdaling een een valwind te zijn. Ik zei nog raar het lijkt als waait de wind de benen onder mij vandaan haha. En dan komen we weer bij de trucks die ons naar beneden brengen om vervolgens met de kabelbaan weer naar beneden te gaan.

 

We rijden  via Cantania naar Ciarre voor een heerlijke echt Siciliaanse lunch in een soort van boerderij met een schitterend uitzicht. Hier moesten we wel voor naar boven klimmen. De bus kon er namelijk niet komen. De mensen die echt slecht ter been waren, werden door de eigenaar in zijn autootje naar boven en later weer naar beneden gebracht.

 

Niets mis mee om zo langs de kust te rijden.

 

Taormina, de parel aan de Ionische Zee

Taormina is van oorsprong Grieks. Je vindt er nog wat overblijfselen van in deze stad zoals mozaïeken, muren en het Amfitheater. Het wordt door veel Sicilianen gezien als een van de mooiste plekken op hun eiland, hetgeen onder andere te danken is aan de schitterende ligging, als een terras dat uitkijkt over zee en het prachtige oude centrum. Tussen de 2 delen bestaat een vrij groot hoogte verschil en de wegen in de plaats zijn dan ook veelal hellend en wanneer je moeilijk ter been bent kan dat lastig zijn.

Taormina is geheel autovrij.

Vanaf de parkeerplaats, kun je met een pendelbus naar de de oude stadspoort of je neemt de kabelbaan vanaf het strand.

 

Porta Messina

is de noordelijke ingang van de stad en geeft je toegang tot het hart van het centrum. Vanaf hier loop je door de Corso Umberto I, dé belangrijkste straat van het centrum, die aan de andere kant wordt afgesloten door de Porta Catania. Beide poorten behoorden in vroegere tijden tot de oude stadsmuur. Wij gingen hier naar binnen.

 

Het eerste hoogtepunt tijdens de wandeling het Corvaja paleis, waar in de 14e eeuw het Siciliaanse parlement gevestigd was. Daar tegenover staat het Odeon en de prachtige barokke kerk

Kerk van St. Caterina van Alexandrië

De kerk werd in het 1ste deel van de 17e eeuw gebouwd op de ruïnes van de Griekse tempel van Aphrodite (Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria).

Het portaal is versierd met roze marmer van Taormina en aan weerszijden verfraaid met 2 slanke zuilen met Corinthische kapitelen, staande op hoge voetstukken. Boven het portaal, in een nis, staat het beeld van Sint-Alexandrina tussen 2 engeltjes, elk zittend op de voluten van het timpaan zelf. Ze houdt de palmtak en het zwaard vast waarmee ze op het punt staat een duivels wezen te doden, hier voorgesteld door een gekroond personage met lange snorren. Aan haar linkerkant het feilloze spijkerwiel. Dit andere beeld is het werk dat de Siciliaan Paolo Greco in 1705 maakte.

In de kerk bevindt zich een crypte en zijn ook de overblijfselen van geplaveide Grieks-Romeinse muren te bewonderen.

Klokkentoren

verwerkt in de gevel, siert de hoge hoek links ervan en toont een enkele bel. Links van de hoofdingang bevindt zich de deur van de sacristie, waarvan de lage gevel is versierd met twee patrijspoorten, versierd met zeeschelpen, terwijl 2 andere schelpen de architraaf van de deur verrijken. Bovenaan toont deze lage gevel van de sacristie een bas-reliëfpaneel met 2 figuren onder een kruis, en het bas-reliëf is door de tijd verwoest. Alle openingen van deze gevel, evenals het bas-reliëf, zijn gemaakt van Syracuse-steen.

Het interieur van de kerk

is een enkel schip, met een elegant spanplafond met houten balken. Op het hoofdaltaar zie je een imposant schilderij dat het martelaarschap van de heilige Catharina voorstelt, toegeschreven aan de Siciliaanse schilder Jacopo Vignerio (XVI eeuw).

Het hoofdaltaar

Het onderste deel is van polychroom marmer, en het bovenste deel is gemaakt van hout, ingelegd en geschilderd in de tradities van de 17e eeuw. Er zijn 2 zijaltaren op de muren naast elkaar. Alle altaren zijn omlijst door dubbel gedraaide kolommen van gips en rijkelijk versierd met stucwerk. 

Onder het hoofdportaal bevindt zich een prachtige crypte die volledig is opgegraven tijdens de recente restauratie in 1977. Daarin werden vroeger de lichamen van de notabelen en aristocraten van de stad bewaard en begraven.

Het lijkt erop dat de bouw van de sacristie voorafgaat aan de bouw van de kerk van Santa Caterina d'Alessandria; misschien was het oorspronkelijk een kapel op zichzelf, en daarna werd het de sacristie van de nieuwe kerk.

 

Als je doorloopt kom je nog meer interessante kerken, paleizen en gezellige pleintjes tegen te komen.

Aan de Taormina is de Corso Umberto I, vind je de meeste winkeltjes en restaurants. Ook bevinden de belangrijkste gebouwen van de stad zich aan deze hoofdstraat. De straat wordt omzoomd door mooie oude middeleeuwse huizen. Het is goed te zien dat Taormina ooit een welvarende stad is geweest. Let vooral op al die doorkijkjes en schitterende balkons.

 

Piazza IX Aprile

Dit is 1 van de leukste en mooiste pleintjes is de Piazza IX aprille. Het plein is een centraal punt in Taormina. Aan de rand heb je over de balustrades een fantastisch uitzicht over het omliggende heuvellandschap en de Siciliaanse kust.

Het plein dankt zijn naam aan het gerucht dat op 9 april 1860 de ronde deed in de kathedraal van Taormina;  Garibaldi zou in Marsala  gearriveerd zijn om Sicilië te bevrijden. In werkelijkheid gebeurde dit precies een maand later op 9 mei 1860. Toch besloten de inwoners dat zij het plein graag wilden vernoemen naar de hoopgevende datum van 9 april 1860. 

Vaak zorgen straatmuzikanten hier voor extra sfeer. Dit keer geen muzikanten wel een bruidspaar en een bruidspaar op weg naar het plein.

Je vindt hier de 17e eeuwse klokkentoren, de Torre di Mezzo, die ook wel Torre dell’Orologio wordt genoemd.

Deze toren is gebouwd in de 12e eeuw, werd door de Fransen verwoest in 1676 en daarna gelijk weer steen voor steen opgebouwd, waarna de klok werd toegevoegd. Het onderste deels is gemaakt van grote blokken Taormina-steen.

Er staan 2 kerken; De San Giuseppe die is nog in bedrijf als kerk. De andere dient als bibliotheek.  

De kerk van Sant'Agostino

is een ontwijde kerk in tegenover het plein van Torre dell'Orologio. Een 1ste kerk, de kerk van San Sebastiano, werd in 1486 op deze plek gebouwd, in gotische stijl.

Op 12 september 1530, werd de kerk overgedragen aan de Orde van Sint-Augustinus en de Augustijnen veranderden de opdracht.

Als gevolg van het koninklijk besluit van 1866 tot afschaffing van religieuze ordes en congregaties werden de kerk en het aangrenzende klooster onteigend en aangekocht door de gemeente. Het complex werd eerst gebruikt als kunstgalerie en daarna als basisschool.

In 1933 werd het klooster een bibliotheek om het boekenerfgoed van de voormalige kloosters van Sant’Agostino, San Domenico en Sant’Antonio van Padua te huisvesten. De bibliotheek heeft meer dan 22.000 banden, waarvan 2.000 uitsluitend aan Sicilië zijn gewijd. De bibliotheekcollectie bestaat voornamelijk uit verhandelingen over theologie, filosofie en wetenschappen.

In 1981 werd het gehele complex gerestaureerd en sinds 1985 wordt het gebruikt als bibliotheek en als polyvalente ruimte voor kunsttentoonstellingen en culturele evenementen. 

 

Church of St. Joseph (San Giusepp)

Deze kerk, gewijd aan Sint-Jozef, ligt naast de klokkentoren en kijkt uit op Piazza IX Aprile. Een dubbele trap, met een balustrade van Syracuse-steen, leidt naar de ingang.

De gevel in barokstijl heeft een groot centraal portaal dat toegang geeft tot de kerk, en 2 kleine zijportalen, waarvan de rechter in de sacristie ligt en de linker toegang geeft tot een recreatieruimte die vaak wordt gebruikt voor tentoonstellingen van schilderkunst.

Het monumentale hoofdportaal is gemaakt met marmer van Taormina uit verschillende soorten, stijlen en architraven in wit, grijs en roze in de andere decoratieve stukken.

Het interieur, versierd met stucwerk uit de 18e eeuw dat bloemmotieven en hoofden van gevleugelde engelen reproduceert, heeft een enkel schip met een transept met in het midden een koepel waar je een fresco kunt bewonderen met de afbeelding van het kind St. John Bosco tussen Madonna en Jezus. Het hoofdaltaar van de kerk is gemaakt van Taormina-marmer. Onder het tabernakel is de Madonna ingelegd die boven de zielen in het vagevuur uitstijgt.

Achter het altaar, in een nis van de apsis, staat het standbeeld van Maria Ausiliatrice. Boven het hoofdaltaar staat rechts in een nis het beeld van Sint-Jan Bosco met twee jongens, terwijl links een standbeeld van Sint-Jozef staat.

Naast het altaar van Sint-Jozef bevindt zich nog een nis waarin de houten en glazen urn staat met het beeld van de Dode Christus, dat op Goede Vrijdag in processie wordt gedragen.

De preekstoel bevindt zich aan de voet van de boog vóór het hoofdaltaar. Naast de preekstoel staat een klein marmeren beeldje van Sint Dominicus Savio, de heilige van moeders en wiegen, dat in de linkerhand een kaart vasthoudt met de woorden: "Dood in plaats van zonde - Domenico Savio 1857", terwijl in de rechterhand hij houdt een kruisbeeld op zijn borst.

In de sacristie van de kerk bevindt zich een opmerkelijke roze marmeren fontein uit Taormina, geplaatst in een nis omgeven door een ronde boog; bovenaan de boog is de Maagd Maria afgebeeld met de zielen in de vlammen van het vagevuur aan haar voeten, wat identiek is aan de afbeelding op de voorkant van het hoofdaltaar. 

Dan zagen we in de muur van de poort van de klokkentoren nog een schitterend mozaïek.

 

Zitten we even op een terrasje te genieten van ons drank, wordt t ineens knap rumoerig. Wat blijkt een bruidspaar komt met zijn gevolg aan lopen met muziek en dans Dat was wel even gezellig natuurlijk.

 

Het is tijd om naar het opstappunt te lopen van de pendelbus die ons weer netjes terugbrengt naar de rand van de stad. Waar onze bus staat we gaan weer op weg naar ons hotel morgen gaan we naar

Siracusa

 

Een mooi plaatje in de rots op de parkeerplaats.