Sicilië Amalfikust

Capri

Italië kent veel kleine en grote eilanden, 1 van de bekendste eilandjes vind je in de baai van Napels voor de kust van Napels: Het kleine Capri. Het eiland is al eeuwen geliefd voor een heerlijke vakantie.

Over de oorsprong van de naam Capri is geen eenduidigheid.

Het zou afgeleid kunnen zijn van de Romeinen die het het “geiteneiland” noemden. Dit komt overeen met het Latijnse woord capreae dat geit betekent.

Maar tegelijkertijd wordt er ook gezegd dat het afkomstig is van de Grieken. Omdat zij met het woord kapros refereerden aan de vele wilde zwijnen op het eiland.

  • Capri was een Griekse kolonie totdat de Romeinse keizer Augustus het eiland ontdekte en claimde. Hierna woonde zijn opvolger, keizer Tiberius, op het eiland, deze liet er vele villa’s bouwen, waaronder Villa Jovis en Villa San Michele.
  • Met de Val van het West-Romeinse Rijk kwam Capri onder het bewind van Napels.
  • Het werd daarna tijdenlang geteisterd door kapers en piraten. Barbarossa is een van de bekende kapers die Capri veelvuldig heeft geplunderd.
  • De bewoners van het eiland besloten in die tijd om niet langer beneden te blijven wonen.
  • De capresi verplaatsten zich van waar nu Marina Grande ligt naar hoger gelegen plekken. Zo zijn de enige 2 dorpen op het eiland ontstaan: Capri en Anacapri. 
  • Aan het begin van de 19e eeuw werd het eiland ineens populair onder welgestelde homoseksuelen. Dit was een plek waar ze veilig konden verblijven en vrij konden zijn in hun seksuele geaardheid. 
  • Vanaf het einde van de 19e eeuw werd het eiland een echte toeristische bestemming. Schrijvers, dichters en kunstenaars trokken naar het eiland, waardoor het steeds meer bekendheid kreeg. Het werd zelfs zó populair dat de politiek moest ingrijpen om te voorkomen dat het eiland werd volgebouwd. Conclusie; de bevolking leeft hier van het toerisme. Je kunt het vergelijken met de dorpjes aan de kust van Amalfi!

Het eiland, is heel groen en het heeft indrukwekkend steile kliffen. Om Capri te kunnen bezoeken zul je vanaf Napels of een andere plaats in de omgeving met een veerboot naar het eiland moeten varen. Er vertrekken vanaf Amalfi, Sorrento en Positano dagelijks meerdere boten naar het eiland.

Leuk weetje;

  • Capri kende op 1 januari 2023 6.804 inwoners. In 2016 was dat nog 6.831
  • Capri is gelegen in Campania. In deze regio vind je in totaal 8.181 accommodaties.
  • Dat is 4% van het totaal aantal accommodaties in Italië. Waarvan er 2755344 in Sicilië zijn.
  •  Een accommodatie in Campania kent gemiddeld 27 bedden per accommodatie.

 

We zijn met een kleine groep. Vroeg opstaan even ontbijten en dan wachten op de bus! Wat een geluk dat Floris er was om zeker te zijn dat zijn schaapjes op het droge waren haha Die bus kwam niet na een aantal telefoontjes kwam Floris er achter dat deze bij het andere hotel stond te wachten op passagiers Maar daar ging niemand mee vandaar ook makkelijk die splitsing van hotels te maken. Daar kwam hij dan toch aanrijden. Wij er in en snel op weg. Het was de bedoeling voor schooltijd de stad achter ons te hebben want het is hier gebruikelijk dat de schoolkinderen voorrang hebben op al het overig verkeer en dat zou wel eens een paar uurtjes vertraging kunnen veroorzaken. We zien diverse (berm)brandjes. Zo wordt het afval direct verwerkt hier en dan komen we in een tunnel-stelsel. Halleluja leek geen eind aan te komen. Zo zagen we licht en hup gingen we weer de duisternis in. Maar dan komen we toch echt weer in de bewoonde wereld en rijden langs het water schitterend om daar van boven zo op neer te kijken.

 

Sorrento. Nee we stoppen niet we gaan er doorheen wel jammer eigenlijk maar goed je kan niet alles hebben. We rijden achter de rotsen die we later in de haven zien. Hier zijn trappen die je kunt beklimmen als je vanuit de haven naar het centrum van Sorrento wilt lopen. Ech wel lekker om dit vanuit de bus te zien haha. Dan komen we aan in de haven en daar staat onze gids al. Altijd weer afwachten maar het lijkt als hebben we het getroffen. Hij een echte Italiaan sprak behoorlijk goed Nederlands. "Als jullie verstandig zijn ga je daar bij die kraam even water halen want dat kost maar €0,50 en drinken moeten jullie met deze hitte". Oeps bij ons in de bus was het €1,50 Ja dat is 3 voor de prijs van 1 in dit geval dus we wilden wel lopen.

 

De gids spreekt;

Jullie krijgen nu allemaal mijn visitekaartje nee niet per koppel ieder persoonlijk en zorg er goed voor. Aan het einde van de dag wil ik ze allemaal weer terug zo weet ik ook zeker dat ik niemand ben verloren onderweg. Iemand slecht ter been? Ja er was 1 persoon. Oke daar houden we rekening mee en passen ons tempo daarop aan. Nou dat viel reuze mee hoor maar hij had ons gelijk allemaal voor zich gewonnen.

Even over zijn persoontje;

Zijn naam is Lucio, hij heeft zichzelf Nederlands geleerd via YouTube. En om de taal beter te beheersen, is hij een paar jaar naar Nederland/België verhuisd en is gaan werken als stratenmaker Waar leer je de taal beter zei hij met een smile. Hij wist ook behoorlijk wat echt Nederlandse uitdrukkingen en ja hij gebruikte ze ook op het juiste moment  Gewoon een toppertje rustig duidelijk en geen ellenlange verhalen. Zo moet je er meer hebben. We lopen over de kade naar de aanlegplaats van de veerboot. Als we aankomen, vind je mij onder de klok tegenover de aanlegsteiger.

Ik zie jullie daar! Nu gaan we even genieten op het water.

 

Marina Grande

De haven aan de noordkust van Capri, Marina Grande, is het perfecte startpunt voor een ontdekkingstocht over of rondom het eiland, maar ook in de haven zelf is er genoeg te zien. De haven ligt aan de voet van de indrukwekkende berg Solaro en het is de belangrijkste haven van het eiland. Ferry’s komen en gaan en vlakbij de haven is een prachtig strandje, waar je heerlijk kunt zonnen of een verfrissende duik in het helderblauwe water kust

Zoals afgesproken stappen we uit en belanden werkelijk in een hectisch stukje Capri waar meerdere veerdiensten tegelijk aankomen en de kades gevuld zijn met net aangekomen toeristen of zij die het eiland weer willen verlaten. Wij lopen gewoon naar de klok en daar staat Lucio. We moeten even wachten tot we allemaal van boord zijn. Gauw even naar dat leuke winkeltje ja schitterend maar de prijzen liegen er niet om Dus van hier geen kerstbal helaas de prijs licht ver boven ons gestelde limiet!😢 Wel even foto genomen 😂

Om aan de hectiek te ontkomen kun je het best direct de kabelspoorweg naar boven nemen. Maar Lucio had al voor 2 busjes gezorgd die stonden netjes op ons te wachten op de kade.

 

Eenmaal boven is het een stuk minder hectisch en genieten we van prachtige uitzichten over het eiland en de Baai van Napels. We stappen uit en lopen naar postagentschap van het eiland.

Lucio spreekt ons toe;

Hier gaan we straks verzamelen voor de lunch. Je kunt nu kiezen; met mij mee lopen of op eigen houtje ronddwalen. Alleen helaas voor hen die naar de Botanische tuin willen dat is helemaal aan de andere kant van het eiland en op dit moment is het niet echt spectaculair het seizoen loopt ten einde.

Ik mag hier officieel niet gidsen Er mogen ook geen groepen op het eiland rondlopen. Maar als we allemaal achter elkaar lopen zijn we allen individuen toch? haha. 

Het dorp is op een berg is gebouwd je zult onderweg behoorlijk wat trappen en steile weggetjes tegenkomen maar het is zeer de moeite waard. Een ieder liep gezellig mee.

 

De Via Krupp

Vind je wat meer aan de zuidkant van het eiland. Een historische voetweg, die is uitgehouwen uit de rotswand van de Monte Castiglione. De steile weg heeft een hoogteverschil van 100 meter en bestaat uit 8 haarspeldbochten. Hij is aangelegd aan het begin van de 20e eeuw door Friedrich Alfred Krupp, zodat hij sneller vanaf zijn vaste verblijfplaats naar de haven Marina Piccola kon. 

De hoogste berg op het eiland is de Monte Solaro (589 m) in de buurt van Anacapri. De Monte Tiberio is de andere berg (334 m), gelegen aan de oostkant van het eiland. Het eiland is 7 km lang en maximaal 3 km breed, de oppervlakte is 10 vierkante kilometer en er wonen circa 14.000 mensen.

Als je naar die vergezichten kijkt krijg je wel een beetje indruk van hoe het er uitziet en snap je ook dat er nog wel eens geklommen moet worden. Maar wel een geluk dat we daar niet wonen. Die huizen die je tegen de bergwand aan ziet staan zijn alleen te voet bereikbaar dus een goede voorraadkast en vriezer zijn heel erg belangrijk.

 

We lopen inderdaad netjes achter elkaar naar het belangrijkste plein van Capri. Op het eiland zie je heel veel mooie met de hand gemaakte souvenirs en zie daar ook hier loopt ook een bruidspaar met zijn fotograaf gezellig door de straat.

 

La Piazzetta 

Zo genoemd in de volksmond (het kleinste pleintje), is het bekendste plein van dit stadje. De officiele naam is Piazza Umberto I en ligt aan de voet van de imposante kerk van Santo Stefano. Het is een klein pittoresk pleintje, waar je wat kunt drinken of de campanile kunt bezoeken en ook het VVV-kantoor is hier gevestigd. La Piazzetta, is het hart van Capri.

De Capri-kabelbaan zet de passagiers hier af. Vanaf deze hoogte, heb je een prachtig uitzicht op de kilometerslange zee. Hier heb ik ook de eerste 4 foto's boven genomen. Af en toe kun je beroemdheden en Hollywood-sterren tegenkomen, aangezien Piazzetta de populaire plek is voor bezoekers van het eiland. Oorspronkelijk diende het plein als een bruisende marktplaats voor het eiland.

Aan de muur zie je een plaquette

Een herinnering aan het einde van die Grote Oorlog. De 104e verjaardag van de Nationale Eenheids- en Strijdkrachtendag wordt op 4 november gevierd in Capri en Anacapri.

 

De voormalige kathedraal van Santo Stefano

is de belangrijkste kerk van de stad Capri en bevindt zich bovenaan de trap van de beroemde Piazzetta. Het gebouw is ontworpen door de Napolitaanse architect Francesco Antonio Picchiatti (al auteur van enkele werken op het Piazza San Domenico Maggiore in Napels) om het oude benedictijnenklooster uit de '500 te herstellen en gebouwd tussen 1688 en 1695 door de meester Martial Aniello Desiderio.

Het interieur van de kerk heeft de vorm van een Latijns kruis, met in de zijbeuken openingen van kleine kapellen met reliekschrijnen; in een daarvan, naast het altaar, bevinden zich de graven van Giacomo en Vincenzo Arcucci. Giacomo was de oprichter van de Certosa di San Giacomo. In feite reproduceert de tombe de aristocraat Giacomo die het Certosa-project beheert. Het heeft een barokke stijl, wat het een mooi geheel maakt met de omgeving. 

Torre dell’Orologio

Het symbool van het plein, een kleine klokkentoren die los van de kerk Santo Stefano staat.

 

En dan gaan we nu even heerlijk door de straatjes van het stadje struinen.

Niets mis mee zoals je ziet en behoeft denk ook geen uitleg.

 

limoncello

Ik zei het al in Capri-Stad zijn vele luxe winkels, kleine boetiekjes, restaurants, barretjes, ijssalons en souvenirwinkeltjes te vinden. Een typisch souvenir van Capri is de limoncello.

Het verhaal gaat dat Maria Antonia Farace, die een citroen- en sinaasappelboomgaard bezat, dit drankje voor het eerst heeft gemaakt. Het recept voor de limoncello zou na de oorlog door haar neef zijn overgenomen en werd zo een geliefd drankje in de bar die hij opende, totdat zijn zoon Massimo Canale het in 1988 op grotere schaal ging produceren en het merk registreerde. 

Aan de Amalfitaanse kust en in Sorrento wordt overigens ook geclaimd dat limoncello oorspronkelijk daarvandaan komt. Danny de Vito, een groot liefhebber van caprese limoncello noemt dit drankje ‘vloeibare zon’. Keuze genoeg zoals je ziet.

 

Lunchtime, ook daar was niets mis mee zoals je ziet. We hadden keuze uit 3 menu's

Eenmaal buiten, staat ons vervoer al te wachten om ons naar Anacapri te rijden weet een service he?

 

Anacapri

is het andere stadje op het eiland. De weg erheen, loopt steil omhoog en heeft talrijke haarspeldbochten. Het is de 2e stad - en enige andere gemeente - van eiland. Het ligt op een hoogte van zo'n 275 meter en telt ongeveer 7000 inwoners. Het is een stuk rustiger dan Capri-Stad. 

Je vindt hier onder andere casa rossa, een 19e eeuws neo-Romeins huis, de kerk San-Michele en het 'filosofenpark'. In het park (parco filosofo) vind je 60 stenen waarop citaten van Westerse filosofen zijn aangebracht. Het witte beeld, is het standbeeld van Augustus. Vrolijk gekleurde bloemen verfraaien de toch al gezellige straatjes. We kwamen langs een super de luxe hotel. Echt mooi we hebben even rondom gelopen. Maar ech ga je het zwembad in, ben je onder water gewoon zichtbaar voor de voorbijgangers en ja stelletjes in het water...... Ja we moesten wel lachen. Ach misschien moesten wij niet zo nieuwsgierig zijn maar als je zo'n basin ziet wil je er toch meer van weten.

La Vittoria Alata die Anacapri

Monument bestaande uit een getrapte basis waarop een vierhoekige basis is geplaatst met het herdenkingsopschrift op de voorzijde. Hierboven een bronzen beeld dat een gevleugelde vrouwenfiguur afbeeldt op een bol bedekt door een tuniek die de buste bedekt, de schouders onbedekt laat en over de benen valt met een zware draperie met brede passen die aan het lichaam hechten en de dynamiek van de positie benadrukken.

De uitstraling van het perfecte ovale gezicht wordt bepaald door grote ogen, een dunne en rechte neus en volle lippen; het hoofd is bedekt met een helm versierd met een adelaarskop. De rechterhand, naar de hemel geheven, houdt een gladius vast. Aan de rechter- en linkerkant bevinden zich 2 stenen blokken waarop de grafstenen met de namen van de omgekomenen in de WO II  zijn bevestigd en ervoor staat een statief. Je vindt het monument in een bloemperk bij het gemeentehuis.

Zie je die laatste foto? Dan zie je hoe we gelopen hebben En genoten van al die kleuren de vele keramieken tegels citroenen in allerlei maten ja zo groot dat ze zelfs voor je verscheept konen worden haha En kleding die je hier niet zo gauw in de winkelcentra ziet hangen maar weel mooi en kwaliteit haha. En dan is het nu tijd voor de boottocht.

 

 We hebben genoten maar we gaan afsluiten en dat betekent tijd voor de boottocht voor hen die willen. We hebben 2 keuzes Beide tochten vertrekken vanaf de Marina Grande.

  • Grotta Azzurra (Blauwe grot) verreweg de bekendste. Hier ga je daar eenmaal aangekomen met kleine roeibootjes de grot in, die 25 meter breed en 60 meter lang is. De ingang is vaak niet hoger dan 1meter, daarom moet je op de bodem van de boot gaan liggen, anders stoot je je hoofd. Bij gunstig weer trekken er dan ook massa's toeristenbootjes naar de grot toe om het natuurspektakel te aanschouwen. Door een holte onder het water kan het zonlicht reflecteren in de grot, wat ervoor zorgt dat het water helderblauw is. Dat is uiteraard een prachtig gezicht!
  • Tocht om het eiland. Bij deze kun je genieten van het totaal plaatje rond het eiland en hoef je niet over te stappen.

Lucio liet het geheel aan ons over beiden zijn mooi maar die laatste heb je toch wel meer grotten en spelonken en de tocht is langer.

Eigenlijk kozen we vrij snel unaniem voor nummer 2. We hadden niet echt veel zin om als haringen liggend in een bootje door die grot te varen we konden het water ook niet in want alles loopt op strak tijdschema.

Ook hier mochten we weer van zijn grandioze organisatietalent genieten. Hij liep even naar de jongens op de kade die ervoor zorgden dat de boten netjes vol kwamen en kwam weer terug. Wij wachten even en dan gaan we in de volgende lege boot zodat we de beste plaatsen hebben en die zijn op het achterste van de boot. De boot gaat namelijk in zijn achteruit de grotten in dus goed zicht. Topper he zo gezegd zo gedaan wij wachtten keurig en gingen een paar boten later als eerste aan boord haha.

 

De boottocht

We varen de haven uit en al vrij snel zijn we op open water. we varen langs het standbeeld van de scugnizzo Gennarino die vanaf zijn rots van Lo Capo de toeristen en vakantiegangers die het eiland Capri bezoeken verwelkomd.  

De grotten

Het eiland Capri is erg bekend voor zijn verschillende grotten. De meeste grotten zijn enkel via een boottocht de bezoeken (zoals bijvoorbeeld de Groene Grot of de Rode Grot, genoemd naar de rode koraal die er gevonden wordt).

Ik ga niet alles uitschrijven dat werkt niet geniet gewoon een beetje van de foto's. Sommige dingen zal ik wel even aanhalen natuurlijk.

Arco Naturale (Olifantvormige rots):

Het is een natuurlijke boog aan de oostkust van het eiland Capri die lijkt op een olifant. Het zijn de overblijfselen van een ingestorte grot uit het Paleolithicum. De boog bestaat uit kalksteen, is 18 meter hoog en reikt 12 meter boven de grond.

 

 

Het bronzen beeld 

van Gennarino Scugnizzo zittend op een groot rotsblok genaamd Lo Capo, aan de oostkant van Capri. Als je niet weet waar je moet kijken mis je het zo. Gennarino Scugnizzo zwaait vanaf zijn plek naar passerende toeristen en eilandbewoners op de boten terwijl ze o.a. naar Marina Grande in de Golf van Napels varen, aan de overkant van de Straat van Sorrento. 

Gennarino Scigunizzo di Capri is een jonge Napolitaanse jongen, een scugnizzo , een informele term voor straatjongen, die in de straten van de stad leeft en slaapt. Maar Gennarino vond een huis op Capri. Het is traditie om hem te begroeten als je langskomt, of je nu op het eiland aankomt of vertrekt. Vooral vrouwen die boten passeren, wil hij verleiden om op het eiland te stoppen. Het is de bedoeling dat je naar hem zwaait om pech te voorkomen en geluk te hebben als je Capri bezoekt. Schreeuw krachtig: "Ciao, Gennarino!" en je vooruitzichten zullen die dag helder zijn.

 

Grotta Bianca (Witte Grot)

Capri's mariene formatiegrot met een hoogte van 21-24 m. Na het betreden van deze grot is deze in tweeën verdeeld: de onderste en bovenste grot, maar hun hoogte is 1,8 en 7,3 m. De grot ontleent zijn naam aan de kalkformaties en clusters van witte stalactieten die de ingang omzomen.

 Je ziet alle camera's zijn gericht op..... En dan ja hoor daar gaat ie in zijn achteruit en wij hebben vol zicht in de grot en kunnen ook het verlaten van de grot mooi vast leggen. Zie je de kleur in het gesteente net boven het water?

 

Gewoon genieten

 

En dan krijgen we zicht op het hoogtepunt van deze boottocht.

De rotsformaties van Faraglioni zij zijn zeg maar Het symbool van het eiland Capri.

Je ziet ze van overal uit de zee steken en heel wat boottochten combineren de grotten met een passage door het gat in de middelste rots van de Faraglioni.

 

 Faraglioni

De Faraglioni bestaan uit 3 rotsen die oprijzen uit de zee. Elke Faraglione heeft een naam:

  • Stella heet de rots die aan het vasteland grenst ( met zijn 110 meter is dit de hoogste).
  • Faraglione di Mezzo heet de middelste rots (De natuurlijk uitgehouwen tunnel door de rots is 60 m lang)
  • Faraglione di Fuori (of Scopolo) (104 m hoog) heet de derde rots. Op deze laatste rots leeft de beroemde blauwe hagedis, dit is de enige plek op aarde waar dit dier leeft en volgens de verhalen bewaakt hij een schat die hier door Tiberius is verstopt. 

De Faraglioni hebben een hoogte van ongeveer 100 meter. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse Pharos dat vuurtoren betekent. In de oudheid werden hier ’s nachts vuren gestookt om de zeelieden te waarschuwen voor deze rotsen.

 

 

De Faraglioni zijn de iconische rotsen van Capri. Deze rotsformatie is ontstaan door jaren van verwering en erosie. 

Volgens overlevering zijn dit de 3 rotsen waar Homerus over schreef. Hij omschreef hoe de sirenen hier een mislukte poging deden om Odysseus te verleiden. Samen maken ze een prachtig plaatje. 

Wanneer je voorbij de 3 rotsen vaart, zie je in de verte nog een andere rots uit de zee steken: de Scoglio del Monacone of Monnikenrots. Deze rotspunt is vernoemd naar de monniksrobben (soort zeehond) die daar tot begin 20e eeuw voorkwam maar intussen met uitsterven is bedreigd.

Fuori en Monacone zijn de enige 2 plekken ter wereld waarop de zeer zeldzame, blauwe hagedis (lucertola azzurra) leeft. 

 

Nog een kleine toegift Je ziet daar boven ook diverse (wacht)torens en dan zien we

Grotta Verde,

genoemd naar de kleur van het water en de lichteffecten van de zon. Het groene licht op de rotsen combineert met het blauw dat door de zee wordt weerkaatst, waardoor de randen van de grot geelachtig worden.

En dankomen we aan het eind van onze tocht.

 

De Punta Carena vuurtoren 

De vuurtoren werd gebouwd aan de zuidwestkust van Capri, een punt waar je kunt uitkijken over de zee, die helemaal door loopt tot Sicilië. In de afgrond achter de vuurtoren zijn verdedigingswerken gebouwd. Deze zijn aangelegd door de Britten in de 19e eeuw om een invasie te voorkomen. De vuurtoren werd gebouwd in 1866 en bestaat dus al zo’n 150 jaar. Hij staat er niet alleen voor de sier en voor de toeristen, maar heeft wel degelijk een functie. Het is de op één na hoogste van Italië, de hoogste staat in Genua.  De zee voor de kust van Capri is als je er onbekend bent gevaarlijk, omdat het water al op zo’n 500 meter uit de kust tot 600 meter diep is. Het is een geliefde plaats voor toeristen die het eiland bezoeken, omdat je er schitterende foto’s kunt maken van de kust met de prachtig blauwe zee op de achtergrond. Vuurtorens, zijn een baken voor de scheepvaart en een herkenningspunt voor de bewoners. 

 

 Thermen van Tiberius)  het badhuis Bagni di Tiberio

ligt in de buurt van een voormalige villa van de Romeinse keizer. Het badhuis is een oase van rust op slechts enkele minuten van Marina Grande , op een deel van de kustlijn van het eiland vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over de hele baai van Napels .

Het kindvriendelijke kiezelstrand van het hotel ligt vlakbij de overblijfselen van de oude zomerresidentie van keizer Augustus.

In het restaurant aan de zeekant van het badhuis krijgen klanten een menu te zien met alle geliefde gerechten van het eiland, bereid met de meest verse vis en geserveerd met de uitstekende wijn die wordt geproduceerd in Capri's kleine terrasvormige wijngaarden.

Dan voorbij de grote rots komt de haven in zicht. Zoals te verwachten was, had Lucio alles weer keurig geregeld voor ons.   Die mensenmassa hadden we totaal niets mee te maken we liepen er langs en stapten op de ferry 😂

Bij het uitstappen, moesten we ons kaartje inleveren. Daar stond de bus te wachten om ons weer naar het hotel te brengen.

 

We rijden weer terug via Sorrento behorend bij de Amalfikust.

 

En dan krijgen we het cadeautje wat Lucio ons beloofde voor onderweg een schitterende zonsondergang.

Die redelijk vast te leggen was vanuit de bus.

 

En dan gaan we voor de laatste km's inderdaad we gaan de tunnel weer in met af en toe een beetje daglicht. We rijden ook nog langs een kasteel.Dit keer had ik wel de mogelijkheid om de boomgaard op de foto te zetten. We rijden ook nog langs een kasteel Iets bijzonders? Nee of eigenlijk wel hier zie je namelijk het bewaterings-systeem wat gebruikt wordt. en dan komen we weer bij ons hotel. Nu lekker bijkomen eten ervaringen uitwisselen met elkaar altijd leuk want een aantal was natuurlijk niet mee en hebben de dag anders ingevuld en morgen weer een nieuwe dag

Amalfikust