Jeugd "Wij willen werk".
Jeugd "Wij willen werk".

Mar Lodj/ Delta Saloum National Park Terugblik Senegal 

Thiès

is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en behoort tot de 5 grootste steden van Senegal. De echte inwonerscijfers zijn vaak veel hoger dan aangegeven daar niet alle inwoners precies vertellen hoeveel kinderen ze hebben.  Thies ligt aan de N2, een belangrijke doorgaande weg in Senegal. Wij zijn er ook doorgereden naar Saint Louis en nu weer terug dus. De meeste inwoners van Thiès zijn werkzaam in de tapijtindustrie of in de mijnen.

De provincie Thiès is de belangrijkste toeristische regio van het land. Binnen de regio vallen namelijk de 2 Atlantische kustgebieden; de Grande-Côte en de toeristische Petite-Côte. Behalve wat overblijfselen van het koloniale verleden van Senegal, de lokale markt en een Arts & Crafts-centrum is er in Thiès niet veel te vinden. Wij zijn dan ook niet echt in de plaats Thiès geweest

Thiès is het verkeersknooppunt voor treinvervoer en hiermee is de stad een belangrijk politiek bolwerk. 

Er is erg weinig van de trein te zien. Maar ja hij rijdt dan ook maar 1 keer per week dus onderhoud dag van te voren verder geen aandacht aan geven. Wel zien we aardig veel benzinepompen en personenvoertuigen en een paar rotondes. We rijden naar ons volgende doel.

Op weg naar Thiès

Natuurlijk dat is weer een belevenis op zich want aan de weg daar wordt geleefd! Even de bus uit en door een dorp lopen en geen camera gebruiken de mensen vinden dit niet prettig. Daarom schiet ik meestal wat plaatjes vanuit de bus.

Je ziet ook hoe de mandarijnen hier in Senegal verkocht worden juist verpakt in plastiek zakjes en dan opgehangen aan een haak. En geloof me ze zijn heerlijk zoet ja natuurlijk hebben we een zak gekocht. Hier nogmaals de jeugdgroep die met spandoeken over de weg liep. Ja je kunt natuurlijk gaan leren/studeren maar als er geen werkgelegenheid is, kom je natuurlijk ook niet verder. Het vlees wordt vers afgesneden zoals je ziet. Eenmaal bij een schoenenkraam een aantal meters verderop stond de bus ons weer op te wachten. Nee er zijn geen schoenen of slippers gekocht ook al waren ze van echt leer sneu maar t was nou niet in die mate dat je er hier in Holland ook mee kon lopen de geur van het leer was heerlijk.

Op weg naar het Bandia Reserve.

Geitenmarkt

We stoppen aan de overzijde is een geitenmarkt. Bijzonder dat was het het juiste woord. Ook hier mocht niet gefotografeerd worden alleen een paar foto's vanaf de bus en dan de camera opruimen. Het was een drukte van jewelste heel veel geiten in alle soorten en maten bij allen waren de voorpootjes aan elkaarvast gebonden (dit om te voorkomen dat ze weglopen). Er werd fanatiek gehandeld met handjeklap zelfs. Er stond ook voer in overvloed voor de dieren maar het was niet echt een leuk gezicht. Dit zijn wij immers niet gewend. Maar dat binden van de pootjes hadden Ans en ik ook al in Peru gezien daar werd op het platte land de voor en achterpoot aan 1 zijde samengebonden dit ter voorkoming dat ze over de afrastering naar land van de buurman gingen.

Voorbij de Geitenmarkt was er nog een deel waar manden en schalen en placemats werden gemaakt van rotan. Mooi om te zien in diverse kleuren maar ja daar ga je weer waar moet je dat weer kwijt????? Dus nee wij hebben niets meegenomen.

De dame die bezig is met het maken van de mand heeft toestemming gegeven om een foto te maken

De mens langs de weg

het vervoer

De kraampjes langs de weg

School en kerk 

Niet geheel onbelangrijk voor het land

Helaas ook hier weer genoeg om op te ruimen langs de weg.

Je ziet het schoenen en schoenen en nog eens schoenen in alle soorten en maten. O ja voor de geiten is er ook voer!

Een authentiek dorpje langs de weg heel leuk om langs te rijden ja eigenlijk nar binnen maar helaas dat gaat niet.

Bandia Reserve
Bandia Reserve

Bandia Reserve

Dit is een klein natuurpark in de omgeving van de toeristische badplaats Saly. Het is het drukst bezochte park van Senegal.  Veel dieren en planten zijn geherintroduceerd en succesvol behouden. In het park vind je dus een groot deel van de wilde dieren die in Senegal leven of geleefd hebben en een schitterende natuur.

Doordat het Bandia een relatief klein park is van ca 3.500 ha, is de spotkans er groter dan in veel andere parken. De rangers weten meestal wel waar de meeste beesten zich op bepaalde momenten van de dag bevinden waardoor je de meeste inwoners van het park wel zal tegenkomen. 

In het park

aangekomen, stappen we met zijn allen in een grote truck en de tocht gaat beginnen. Direct aan het begin zagen we de schildpad maar die zat in een kooi weliswaar een heel grote maar toch niet echt vrij in de natuur.

We komen bij de giraffes wat een mooie dieren zijn dat toch zo statig! In de vrije natuur kom je ze niet meer tegen in Senegal net als de neushoorns. Er waren trouwens veel giraffen er liepen ook aardig wat jonkies rond. De zebra ook zo'n dier wat heel bijzonder is de tekening op het lijf is heel bijzonder en alle strepen lopen door. En dat alles in een schitterende natuur de kleur en de vormen van de bomen is continu anders.

 

De struisvogels, als je goed naar die dieren kijkt denk je toch wel even na zo'n groot lijf op die dunne poten en snel dat ze zijn als ze op je afkomen moet je echt maken dat je wegkomt in of achter iets want geloof me we hebben ze in Namieb zien rennen op de open vlakte dat verlies je dus echt!! We zagen zelfs struisvogels op/bij hun eiren zitten. Antilopes, impala's  zwijnen en de buffel. Veel van deze dieren zien je in Senegal al niet eens meer in het wild. Ook waren er natuurlijk volop apen te zien die vermaken zich hier wel in de vrije natuur. Tussen 1991 en 1999 werden o.a. waterbuffels, gazelles/impala's en krokodillen uit andere delen van Senegal geïmporteerd. En in 1991 is er een struisvogel van 6 dagen oud  uit Nederland geïmporteerd. Wie weet staat hij nu wel op de foto boven.

Baobabboom

We stoppen bij de grote boom. Deze is ongeveer 1000 jaar oud en heeft een omtrek van 17 meter ! 

Er zitten gaatjes in de boom, hierin stopten ze vroeger takjes zodat ze omhoog konden klimmen om zo de honing uit de boom te halen! Deze ( oude ) bomen zijn van binnen hol. Vroeger begroeven ze hier mensen in ! In deze boom liggen restanten van menselijke  beenderen en 7 schedels… Een paar liggen buiten de boom achter een hek. 

Nog een paar mooie stukjes natuur

En dan is de tour ten einde het was leuk. In Namieb gingen we echt dieren spotten en hier reden we eigenlijk van plek naar plek. Als dit je eerste keer is, is het wel heel erg leuk natuurlijk want je hebt de dieren in ieder geval gezien! En bij spotten is het hopen dat......

Voor we aan de koffie gaan lopen we naar de  krokodillenpoel. En jawel hoor daar liggen ze heerlijk in het water en aan de kant op veilige afstand. Aan de andere kant van het meer zien we dat een apeneiland is opgezet daar kun je niet dichtbij komen maar hoeft ook niet vanaf dit punt kun je ook een mooi plaatje schieten zoals je ziet. We gaan zo op weg naar ons hotel eerst nog even langs een leuk kraampje.

Likeurtje als afsluit

Een Belgische familie heeft zich in Senegal gevestigd.  Zij maken likeuren van de lokale vruchten. Je kunt er onder andere likeur van baobab, madd, guave en tamarinde kopen. Tuurlijk dit bleef niet alleen bij proeven er ging ook een flesje mee de koffer in voor thuis uiteraard. Door al die nipjes vergeten een foto te maken maar kwam deze op internet tegen haha

Het leeft weer langs de weg

Snelsnel wat is dat? Hollands inderdaad! Nee hoor neem je tijd voor een praatje en ga dan weer verder

Aangekomen in ons hotel even helemaal niets beetje bijkomen hapje en een drankje en morgen? Dan weer een nieuwe dag midden in de natuur we maken, we een boottocht door de mangrove van de Delta Saloum het National Park en gaan naar het eiland Mar Lodj

 Mar Lodj/ Delta Saloum National Park Terugblik Senegal