Senegal
Land van de "Teranga" dan wel land van de gastvrijheid.
Waar je ook komt, je wordt ontvangen met een stralende glimlach.
Geschiedenis
In de 15e eeuw begon de tijd van de grote ontdekkingsreizen. De Portugezen, de Nederlander en de Engelsen concurreerden om de handel in het gebied van huidig Senegal.
In 1444 kwamen de Portugezen voor het eerst aan land op het schiereiland Cap Vert, tevens het meest Westelijke punt van het Afrikaanse vaste land waar tegenwoordig Dakar is gelegen. Met de komst van de Europeanen in Senegal begon ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het land, de slavenhandel naar de Nieuwe Wereld. Deze werd afgewisseld door Fransen, Hollanders en Engelsen. De eerste Franse handelspost werd in 1624 gesticht
Vanaf 1814 was West-Afrika, op Gambia en Guinee-Bissau na, grotendeels in handen van de Fransen. In 1854 werd het een Franse kolonie welke in 1890 Frans-Soedan werd genoemd.
In 1960 ontstond een federatief verbond tussen Senegal en Mali onafhankelijk van Frankrijk. De federatie viel na enkele maanden uiteen en Senegal ging op 20 augustus onafhankelijk verder als Republiek Senegal.
Staatsinrichting
Senegal is een presidentiële republiek, met een stabiele regering die probeert de armoede in het land te bestrijden en een modern Afrikaans land te worden. Dit gaat natuurlijk niet zonder horten en stoten.
Economie en armoede (info uit Senegal voor beginners)
De landbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor Senegal. Gevolgd door de visserij, de mijnbouw en het toerisme. Het merendeel van de groente en fruit in Senegal verbouwd is niet bestemd voor eigen consumptie maar voor de export.
Dit is best vreemd daar er in het land nauwelijks genoeg verbouwd wordt om iedereen te eten te geven. De inkomsten uit de export zijn echter hoger dan wanneer het in eigen land verkocht zou worden. Bijzonder is wel dat de Nederlandse tuinbonen in Senegal verbouwd worden en zeventig procent van alle uien in Senegal uit Nederland worden geïmporteerd.
Net als in veel Afrikaanse landen is er behoorlijk veel corruptie in Senegal. Wil je iets voor elkaar krijgen dan zal je links en rechts wat steekpenningen moeten betalen. Heb je dit geld niet, dan kun je vaak niets doen. Hierdoor zit de armste laag van de bevolking vast. Het merendeel van de inwoners van Senegal is arm. Ruim ⅓ van alle inwoners leeft onder de armoedegrens. Als toerist kun je iets terug doen in de vorm van dingen weggeven of sommige projecten financiële steun te geven. Wil je iets geven, koop dan iets in wat je vervolgens weer weggeeft, op deze manier help je meerdere mensen.
Wegennet
Er lopen twee spoorlijnen door Senegal, van Dakar naar St. Louis en van Dakar naar Barmako in Mali. Slechts 1x per week rijdt er personen- en goederentreinen. De lijn is dan ook regelmatig voorzien van gras
Het wegennet is voor Afrikaanse wegen uitgebreid; met geasfalteerde wegen naar elke hoek van het land, en elke plaats van belang is bereikbaar. Het wegennet is goed aangesloten op dat van Gambia, alleen varen er wel veerdiensten over de Gambia rivier om de wegen te verbinden.
Wees verstandig ga niet van de hoofdweg af want helaas er is geen asfalt meer te bekennen uitsluitend zand. En hier zien we dan ook de paard en wagens.
Het autoverkeer is in Senegal zeer onveilig, o.a. door de slechte staat van voertuigen en na het invallen van de duisternis nemen de gevaren sterk toe.
Valuta:
CFA-frank
Pinautomaten
Daar kunnen we eigenlijk heel kort in zijn NIET een enkele in Dakar verder wisselen bij de reisleider. Ook in veel hotels is niet te pinnen of te betalen met creditcard. In de badplaats Saly hebben we wel banken gezien.
Fooien:
zijn over het algemeen inbegrepen. In bars en hotels is het gebruikelijk tien procent fooi te geven. Bij taxi’s bespreek je vooraf de prijs, een fooi is niet noodzakelijk, maar mocht je zeer tevreden zijn.......
Ligging
Senegal ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Op het grondgebied van Senegal ligt ook het land Gambia: dat is dus een land in een land als het ware. Het land is meer dan 5x zo groot dan Nederland. Senegal is over het algemeen erg vlak. Er is een heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee. Het landschap varieert van woestijn tot tropisch regenwoud. In de kustgebieden zijn mangroves en stranden te vinden. Hoofdstad is Dakar. Dwars door Senegal stromen 4 grote rivieren:
Geografie
Senegal omsluit het buurland Gambia volledig en grenst aan Guinee-Bissau en Guinee-Conakry in het zuiden.
In het oosten en noorden grenst Senegal aan Mali en Mauretanië. Het totale oppervlak is 196722 km²
De vlag
van Senegal werd aangenomen op 20 augustus 1960 en is gebaseerd op de vlag van de Mali-federatie.
Deze vlag is (in de nationale kleuren) bestond uit de zelfde Pan-Afrikaanse kleuren, maar had in plaats van een groene ster een zwart kanaga-symbool in het gele vlak;
Het wapen
van Senegal is van 1965 en bestaat uit 2 staatszegels.
Het schild is verticaal in tweeën gedeeld en heeft de kleuren rood en geel.
Flora en fauna
De zuidrand van de Sahara doorsnijdt het noorden en oosten van Senegal een savannelandschap met lage grassen, struiken en wat acacia's. Door de oprukkende woestijn zijn de flora en fauna van Senegal behoorlijk aan verandering onderhevig. De laatste jaren verdwijnen er steeds meer dieren en planten uit het land die hoogstwaarschijnlijk nooit meer terug zullen keren.
De leefgebieden van de dieren worden steeds kleiner waardoor hun aantallen ook steeds verder afnemen. Zo leven er nog maar een tiental olifanten in Senegal en worden er steeds minder leeuwen gespot. De meeste wilde dieren zijn te vinden in Niokolo Koba nationaal park.
In de bloei- en bloesemtijd zorgen o.a. bougainville, hibiscus en oleander voor fantastische kleuren in het landschap. We waren iets te vroeg dus de laatste 2 niet zien bloeien.
Klimaat
Senegal heeft een subtropisch klimaat met een droog en een nat seizoen.
Bevolking
Senegal heeft meer dan 15 miljoen inwoners (ongeveer 15.400.000). Het grootste deel van de bevolking leeft in de hoofdstad Dakar en de grotere steden in het binnenland. Inclusief buitensteden telt het inwoneraantal van Dakar circa 2,5 miljoen.
In Senegal zijn verschillende etnische stammen vertegenwoordigd.
Verder zijn er nog zo'n 15 kleine stammen zoals de Fula, Tukulor. Als gevolg van de eeuwenlange overheersing door de Fransen wonen er nog veel Fransen, Syriërs en Libanezen in Senegal, die vooral actief zijn in het midden- en kleinbedrijf en in de dienstensector. Verder wonen er nog kleine groepen Malinezen, Gambianen, Guineeërs, Kaapverdianen en Guinée-Bissauers. Voor de foto's heb ik bewust voor de kids onderweg gekozen
Religie van Senegal
het is een islamitisch land. Ongeveer 95% van de bevolking behoort tot de islam. De overige vijf procent behoort tot een andere religie.
Indeling naar religie
Gezondheid
Dit is nog 1 van de schaduwzijdes van dit land net als de armoe. De situatie in de geestelijke gezondheidszorg is abominabel . Op een bevolking van 15 miljoen mensen zijn er maar vier ziekenhuizen gespecialiseerd in GGZ. De overheid vaart een liberale koers en bespaart vooral op sociale voorzieningen: gezondheidszorg en onderwijs.
De gezondheidszorg in Senegal valt in geen enkel opzicht te vergelijken met die in Nederland.
Toch kun je als toerist voor de meeste gevallen redelijk goed terecht bij de plaatselijke huisarts. Zijn er ernstigere dingen aan de hand, dan is de kans groot dat je vervoerd zal worden naar Nederland of één van de buurlanden. De kans is ook aanwezig dat je naar de Canarische Eilanden vervoerd wordt.
Taal
Officiele- en Voertaal: Frans
Dialecten: Wolof, Pulaar (Fulfulde), Jola, Mandinka, Serer, Bambara, Sarakolé en nog een aantal andere.
Voorbeeld Wolof;
Hallo. Salam Maleikum
Hoe gaat het? Ngangadef
Goed Jambarek
Tot ziens. Mangi dem
Tot morgen. Be souba
Onderwijs
Dit staat nog in de kinderschoenen. Ongeveer 60% van kinderen volgt alleen enkele jaren lager onderwijs. Er is aan alles een tekort: te weinig geld, te weinig scholen en te weinig leermiddelen en dus ook te weinig onderwijzers,. Op kleine schaal zijn scholen begonnen met het onderwijs in het Wolof of andere stamtalen. Ook worden er op het platteland alfabetiseringscursussen in de eigen taal gegeven aan volwassenen. En dat is zichtbaar vanuit de bus alle winkels en bedrijven worden ook aangeduid door middel van afbeeldingen. Ongeveer 63% van de bevolking is analfabeet.
Op de koranscholen wordt de nadruk op het Arabisch gelegd, wat niet erg nuttig is om een goede positie in de maatschappij te verwerven.
Middelbaar onderwijs is vooral te vinden in Dakar en in enkele grote steden. Technisch en huishoudelijk vervolgonderwijs is er nauwelijks. Er zijn twee universiteiten, in Dakar en St. Louis. Kinderen van rijke ouders gaan naar Frankrijk of de Amerika
Muziek
De muziek speelt een belangrijke rol in de Senegalese cultuur. Voor Senegalezen is muziek onlosmakelijk verbonden met het leven. Dat zie je wel op de foto in zijn armen heeft hij een gedroogde zwaardvis. Overal op straat hoor je mensen zingen, muziek maken of zie je ze dansen. Het is de manier om het leven te vieren, de dood te verwerken of om hun geschiedenisverhalen te vertellen. Bekende muziek en artiesten uit Senegal moet je denken aan; Youssou N’Dour, Akon en Baaba Maal (zie you tube) Toch is het moeilijk om als toerist echt wat van de typisch Senegalese muziek mee te krijgen. De Senegalese straatmuziek is door de jaren heen beïnvloed door de Cubaanse muziek en de reggae.
Eten & drinken in Senegal
Traditionele Senegalese gerechten worden veelal bereid met rijst, kip en verschillende soorten sauzen. In de hoofdstad Dakar en de hotels in Saly aan de Riviera van Senegal zijn veel typisch Franse gerechten te vinden. Croissants, stokbrood en verschillende kazen vormen de basis voor het ontbijt. Aan de kust kun je genieten van een eindeloos aanbod verse vis, waaronder garnalen, oesters en smakelijke kreeften. Het zoete dieppaarse drankje bissap is het nationale drankje en wordt gemaakt van hibiscus, water en suiker. Het lokaal gebrouwen Flag bier kan worden vergeleken met bekende internationale bieren. Ook diverse wijnen zijn terug te vinden op de menukaart.
Werelderfgoederen in Senegal
Dit zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan.
Senegal heeft 7 werelderfgoederen
Nationale parken in Senegal
Deze parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Het is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden.
Senegal heeft 6 nationale parken