AUTHENTIEK PUGLIA DE HAK VAN ITALIE

VAN 20 APRIL T/M 1 MEI 2024

ANS EN DINY

Op weg Matera Alberobello Lecce Otranto Vieste Terugreis Europa

Apulië (Italiaans: Puglia)

De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat 'gebrek aan regen' betekent. De regio is dan ook warm en droog.

Deze tamelijk vlakke, vruchtbare streek ligt inclusief de hak van de Laars in het zuidoosten van Italië en is maar liefst 350 km  lang en grenst aan de Adriatische zee (Kanaal van Otranto) en de Ionische Zee (onder andere Golf van Tarente) op ca 80 km  van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio van Italië. Bekend om zijn uitstekende wijnen en de vele olijven die er verbouwd worden. Puglia heeft een rijke cultuur en een bewogen geschiedenis.

De belangrijkste bezienswaardigheden

in Puglia  zijn Castel del Monte, Gargano, Alberobello, Lecce, Ostuni en Otranto.

Puglia heeft ontelbare kleine baaien, zandstrandjes en rotsstranden in de regio te vinden.

 

 

De Valle d’Itria, een fabelachtige regio in Puglia

Dat Italië een aantal geweldige regio’s kent staat als een paal boven water. Denk hierbij aan het sprookjesachtige Toscane of de ruige en bergachtige Dolomieten. In dit rijtje hoort ook Valle d’Itria, een heuvelachtig gebied in Puglia dat is ingeklemd door de steden Bari, Brindisi en Taranto. Het gebied staat bekend om de wereldberoemde trulli, heerlijke wijnen en prachtige olijfboomgaarden. Met typisch Italiaanse dorpjes. Onderweg komen we veel trulli tegen in het veld 

 

Puglia is een van de armste streken in Italië. Vooral in vergelijking met het noorden van het land zijn de prijzen laag. Door de toename van het toerisme is het prijsniveau wel hoger komen te liggen, al blijft het een betaalbare bestemming.

Een gemiddelde tweepersoonskamer kost tussen de €50 en €100 per nacht, een maaltijd in een restaurant rond de €20 per persoon en een auto huren tussen de €30 en €50 per dag. Uiteraard liggen de prijzen in het hoogseizoen wel iets hoger

 

De lokale culinaire specialiteiten

Orecchiette (Italiaans voor oortjes) 

is een heerlijke pasta, die uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia komt. Ze worden daarom ook wel orecchiette pugliesi genoemd. Het deukje wordt met de duim in een schijfje pasta gedrukt, waarna de pasta wordt gedroogd. In de regio zie je nog vaak le nonne (de oma’s) die dit met de hand doen. In Bari is zelfs een straat te vinden waar oude dametjes de hele dag op de stoep deze pasta aan het maken)

Pecorino kaas

is een Italiaanse schapenkaas die bekend staat om zijn harde, soms wat kruimelige structuur en zoutachtige, pittige smaak. Doordat de kaas tijdens de bereiding in zeewater wordt gewassen, ontstaat de zilte smaak. Deze bijzondere kaas is in Italië net zo belangrijk als de Parmezaanse kaas.

Buratta

is eveneens een. verse kaas die oorspronkelijk uit Puglia komt. Deze  bestaat uit mozzarella en room

Pasticciotti 

zijn ca 2,5 cm  dik. Ze worden meestal geserveerd als ontbijtitem, maar kunnen de hele dag worden gegeten en zijn een traditioneel gebakje in Apulië. Volgens een aantal bronnen eet je pasticciotti warm. Het is een soort gevuld Italiaans gebak. Afhankelijk van de regio worden ze traditioneel gevuld met ricotta of eiervla.

In sommige Italiaans-Amerikaanse gemeenschappen worden ze pusties genoemd.

Capocollo di Martina Franca

komt uit Martina Franca, een plaatsje in het hart van Puglia, dit is licht gerookt varkensvlees van de nek en schouder van het varken. In Martina Franca heeft de capocollo de DOP status gekregen, maar de ene capocollo is de andere niet.

Maccheroni

bestaan al sinds mensenheugenis. Hun geschiedenis is terug te voeren naar de Arabische overheersing in Sicilië. In die tijd waren de deegwaren hol in het midden, waardoor ze sneller droogden. Maccheroni heeft een glad oppervlak. Hoewel men de neiging heeft om de Maccheroni met Penne te vergelijken en ze voor eenvoudigere gerechten te gebruiken, zijn ze vooral geschikt voor complexere bereidingen. Barilla houdt de traditie van deze Cataneselle in ere, zodat ook je ervan kunt blijven genieten.

De enige echte Puccia Leccese

Aan de Via Giuseppe Libertini 54 kun je bij Re Mida terecht voor de enige echte, een soort ‘hamburgerbroodje’ met een diameter van ongeveer twintig tot dertig centimeter. Het broodje wordt echter gemaakt van pizzadeeg en daarna gevuld met van alles en nog wat: formaggio, prosciutto, tomaatjes, gegrilde groente…

Taralli

is een beroemde snack uit Puglia een soort van knapperige cracker, gevouwen in een ronde vorm. Traditioneel wordt de taralli op smaak gebracht met venkelzaad, maar tegenwoordig zijn ze in alle smaken verkrijgbaar.

Fiselle

is voorafje in de vorm van een donut Traditioneel gegeten met tomaat, olijfolie en basilicum

L'Oleificio Salamida

een familiebedrijf in de trulli van Alberobello, zij produceert 100% Italiaanse extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit, m2et uitsluitend lokale olijven.

De Extra Vierge Salami-olie, is goed uitgebalanceerd en smaakt intens en fruitig.

Geniet van rauwe groenten, voorgerechten en vlees-of visgerechten om de geur van ons mediterrane land te beleven.

Eet Smakelijk Vanuit Alberobello, De Hoofdstad Van De Trulli.

 

Geschiedenis

Puglia was duizenden jaren voor onze jaartelling al bewoond dit gaat terug naar prehistorie. De eerste mensen waren jawel Grieken die langs de kust kleine koloniën bouwden.

Later namen de Romeinen, Byzantijnen en Noormannen de macht in het gebied over. Bari en Trani bloeiden op als handelsstad.

Het kwam in de 15e eeuw  in handen van de Kroon van Aragón en later zou het in Spaanse handen komen. De Vrede van Utrecht maakte hier in 1713 een einde aan, de Oostenrijkse Habsburgers namen het bezit over. Ze ruilden het vervolgens weer met de Spanjaarden en zo was Puglia nog steeds niet verlost van de Spaanse overheersing.

In de 19e eeuw veroverden Franse troepen in opdracht van Napoleon Bonaparte het gebied.

Nadat de Franse troepen het gebied hadden verlaten, werd Puglia onderdeel van het Koninkrijk der Beide Siciliën. Sinds 1861 na de Risorgimento, maakt Puglia deel uit van Italië. (Foto hing in het hotel)

 

De vlag van Apulië

werd officieel aangenomen op 10 augustus 2001. De vlag bestaat uit een wit veld met twee verticale banen in de kleuren groen (links) en rood, zoals deze ook in de Italiaanse vlag voorkomen. Tussen deze twee banen staat het wapen van Apulië, waarin een olijfboom centraal staat.

25 april – Bevrijdingsdag

De 'Bevrijdingsdag' (Festa della Liberazione) is een officiële nationale feestdag (vrije dag) die op 25 april 2024 plaatsvindt in Italië. Viering van de val van het fascistische regime van Benito Mussolini op 25 april 1945. In de meeste Italiaanse steden worden marsen en parades georganiseerd ter herinnering aan deze gebeurtenis. De datum van 25 april werd gekozen, omdat deze overeenkomt met de dag waarop in 1945 het bevrijdingsleger (Comitato di Liberazione Nazionale) via een radioboodschap de machtsovername bekendmaakte. Ook werden op deze dag de Italiaanse steden Milaan en Turijn bevrijd. De bevrijding maakte een einde aan 23 jaar fascistische dictatuur en 5 jaar oorlog. 25 April symboliseert het begin van de Italiaanse Republiek, waar via een referendum op 2 juni 1946 door de bevolking voor werd gekozen. Zij herdenken niet alleen de bevrijding maar ook de slachtoffers. Door de president van Italië wordt er op deze dag een lauwerkrans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat in Rome ter ere van alle omgekomen Italianen ten tijden van oorlogen en gewapende conflicten. Op deze dag werd Italia ook bevrijd van de Duitse overheersing.

Dit jaar hebben we niet veel meegekregen van de feestelijkheden. We zaten in een dorp dat leegliep naar de grote steden. In de middag was het gehele dorp uitgestorven.

 Op weg