Praag, Praha.
Is de hoofdstad van Tsjechië. En ligt in het centraal in het land.Buurlanden van Tsjechie zijn; Oostenrijk, Slowakije, Duistland en Polen. De stad heeft een oppervlak van circa 500 km2 en telt ruim 1200.000 inwoners. De stad is (net als Rome) op 7 heuvels gebouwd op beide oevers van de Moldau en ligt op een gemiddelde hoogte van 180m in het centrum van de Midden Bohemen.Zowel ten Noorden als te Zuiden van de stad liggen waterrijke gebieden.
Het historische deel van de stad is dermate goed bewaard gebleven dat je er bouwwerken en stijlelementen uit allerlei eeuwen terugziet in het straatbeeld.
Verschillende bijnamen worden gebruikt om het unieke karakter van Praag te beschrijven, zoals “De Gouden Stad” en “Stad met de Honderd Torens”.
Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de plek waar nu Praag staat al in de oude steentijd bewoont geweest moet zijn. In 1918 werd Tsjecho-Slowakije een zelfstandig land met Praag als hoofdstad.
Na de Val van de Berlijnse Muur en de Fluwelen Revolutie in 1989, werd Tsjecho-Slowakije een democratische republiek met Praag als belangrijkste motor achter de nieuw ontstane economie.
Nadat in 1993 het land Tsjechië ontstond na de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije is er enorm geïnvesteerd in het opknappen van Praag. Het resultaat is een mooie leefbare moderne Europese hoofdstad waar de historische bouwwerken, straten en pleinen in uitstekende conditie zijn. Een groot deel van het oude Praag staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Moldau. Voor-/nadeel is dat de oude binnenstad grotendeels autovrij is.
Vlag en Wapen.
Praag heeft een eigen vlag deze is rood/geel in een horizontale streep. In de vlag zien we soms het wapen dit is geen officiële vlag.
De lantaarnpalen en de putdeksels zijn ook voorzien van het wapen zoals je hieronder ziet.
De vlag van Tsjechië was in eerste instantie een rood-witte vlag, afkomstig uit het oude wapen van Bohemen, De blauwe driehoek werd op 30 maart 1920 toegevoegd omdat de wit-rode tweekleur te sterk leek op de vlag van Polen en omdat zij dezelfde kleuren had als de vlag van Oostenrijk. Het blauw is afkomstig uit de vlag van Slowakije.
De pan-Slavische kleuren, rood, blauw en wit, worden gebruikt in de vlaggen van de meeste Slavische volkeren en landen.
Praag is de hoofdstad van Tsjechië.
Officieel de Tsjechische Republiek, is een land in Centraal-Europa.
Het land grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk.
Officiële taal: Tsjechisch
Tijdverschil: geen
Valuta: Tsjechische kroon
koers: 100 cfk = € 3,61
De Bezienswaardigheden
Čechův brug
In totaal heeft Praag 30 bruggen. Nee ik ga ze niet allemaal noemen hoor
Over de Vltava (Moldau) ligt ook de Čechův brug, een constructie uit het begin van de 20e eeuw gemaakt van ijzer en steen en vernoemd naar de schrijver Svatopluk Čech. Opvallende kenmerken van de brug zijn de Art Nouveau engelen die het aan elk uiteinde bewaken. Vandaar hij gemakshalve ook wel Engelenbrug genoemd wordt. Ook boven het water vind je de engelen zoals je onder ziet. Dit was ons herkenningspunt
Aan de overkant van de rivier is het Letná park in de zomer een toevluchtsoord voor bierliefhebbers en skaters, en ook de thuishaven van de heldere rode metronoom die eindeloos ver weg slingert tot aan de top van het plateau. Het vervangt wat er daarvoor stond tot 1962, een gigantisch stuk Stalinistische propaganda die uiteindelijk werd opgeblazen met behulp van 800 kilo dynamiet.
Nationaal Theater
Het Nationaal Theater werd gebouwd tussen 1868 en 1881. De gedachte was een theater voor het volk te bouwen zodat ook zij konden genieten van kunst. Dat al twee maanden na de opening direct afbrandde. Twee jaar later werd het theater totaal herbouwd. Hier is naast opera, ook ballet en drama te zien.
Het Rudolfinum
Is het concertgebouw in de oude stad, ontworpen in de neo-renaissance stijl en is gelegen aan Jan Palach plein aan de oever van de rivier de Moldau. De ontwerper is Josef Zitek en Josef Schultz en werd vernoemd naar Rudolf van Oostenrijk die het gebouw heet ingezegend. Wel leuk bij dag en avond.
Jan Palach
In de buurt van het ruiterstandbeeld op het Wenceslasplein, een bescheiden gedenkteken gewijd aan "de slachtoffers van het communisme 'toont foto's van Jan Palach en Jan Zajic, de twee studenten die zichzelf in brand staken in 1969 uit protest tegen het voorgaande jaar Sovjet-invasie. In de buurt van het Rudolfinum hing deze maquette van Palach.
Wenceslausplein
Het is het allergrootste plein van Praag (ook Wenceslausplein of Václavské náměstí genoemd. Met een totale lengte van zevenhonderd meter en een breedte van zestig meter, lijkt t meer op een grote boulevard lijkt dan op een plein. Direct aan straat zie je vooral winkels, wat wisselkantoren, eetgelegenheden en enkele hotels. De pracht van het Wenceslasplein zit hem vooral in de verscheidenheid aan architectuur.
Nationaal Museum / Národní muzeum
Het Nationaal Museum is het oudste en grootste museum in Tsjechie. Dit museum domineert het Wenceslasplein in het centrum van de “nieuwe” stad aan de Zuidoostzijde van het plein. In een monumentaal pand uit de neorenaissance staan meer dan 20 miljoen voorwerpen die de geschiedenis van Bohemen, Moravië en Slovakije vertellen. De verschillende afdelingen waarover deze objecten zijn verdeeld zijn archeologie, diergeneeskunde, prehistorie, munten en theater. Het pand is aan het begin van de 19e eeuw gebouwd en is zelf ook het bekijken waard. Wij hadden hier geen tijd voor.
Het Oude Stadsplein / Staroměstskě námĕstí
Het is volkomen terecht om dit oude Stadsplein hét centrum van de gehele stad Praag te noemen. Het plein is maar liefst 9.000 m² groot en huisvest Naast de imposante gevels van burgerlijke gebouwen, een stadhuis, paleizen, de Týnkerk in gotische stijl en de barokke Sint-Nicolaaskerk en heel veel bewonderaars. Met name het Oude raadhuis (Staroměstská radnice), met er naast de klokkentoren en het Astronomisch uurwerk van Praag, is aan dit plein te vinden.
Monument Jan Hus
Midden op het plein staat het standbeeld van de religieuze hervormer Johannes Hus. Dit standbeeld is opgericht op 6 juli 1915, 500 jaar na zijn dood. Het monument toont de vervolging van de Tsjechische nationalisten en hun heropstanding 200 jaar later met in het midden zijn imposante figuur.
Astronomische klok
Op de gotische toren van het Oudestadsraadhuis uit het jaar 1364, prijkt één van de meest aparte uurwerken ter wereld. Het Middeleeuws Astronomische Uurwerk van Praag ofwel de Astronomische Klok uit 1410, dit is een uniek uurwerk dat niet voor niets dagelijks vele bewonderaars trekt. De klok is vooral bedoeld om te laten zien hoe de stand van de sterren is. De ruim zeshonderd jaar oude klok toont ieder heel uur tussen 09:00 en 21:00 uur een compleet schouwspel met bewegende figuren dat hordes mensen trekt.
Wat is een Astronomische klok?
Het voornaamste doel van een Astronomische klok is de visualizering van de baan die de zon en de maan rond de aarde afleggen. Het weergeven van de tijd komt op de 2de plaats. De wijzerplaat is een stukje vakwerk op zich. De grote wijzer toont het uur en ook drie verschillende tijdsindicaties. De buitenste cirkel geeft in Arabische cijfers de Oude Boheemse tijd. De cirkel met Romeinse cijfers toont onze tijd, de gewone tijd dus. Het ronddraaiend blauw van de wijzerplaat vertegenwoordigt de hemel bij dag. Deze plaat is verdeeld in twaalf delen die de Babylonische tijd aanduiden. Het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw. En de apostelen in 1865. Volgens een legende werd de maker van het uurwerk in Praag, toen het uurwerk klaar was, blind gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad.
Verder laat de Astronomische klok onder de twaalf tekens van de zodiak (dierenriem) zien.
Het tweede onderdeel bovenaan is de Parade van de Apostelen. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt er een parade van apostelen voorbij. De apostelen zijn echter pas
in 1865 toegevoegd.
Tynkerk
Je zag hem boven al staan op het Oudestadsplein de markante Tynkerk met zijn overheersende torens.
Het verhaal gaat dat de Tynkerk Walt Disney inspireerde toen hij het kasteel tekende voor de de Schone Slaapster.
Half verscholen achter barokke gevels domineert de Tynkerk het Oudestadsplein van Praag, Staromestske Namesti in het Tsjechisch.
De volledige naam van de kerk is: Kerk van Onze Lieve Vrouw voor Tyn.
Voor Tyn omdat deze monumentale gotische kerk voor de Tynhof staat, een pleintje waar vroeger kooplieden handel dreven maar waar nu leuke winkeltjes en boetiekjes zijn gevestigd. De twee 80 meter hoge torens, zijn niet symmetrisch en vertegenwoordigen de vrouwelijke en mannelijke kant van de wereld, een kenmerk van middeleeuwse gotische architectuur.
De torens zijn versierd met spitsen, torentjes en pieken. Tussen de twee torens in een gouden afbeelding van de maagd Maria uit het begin van de zeventiende eeuw.
De Tynkerk met drie schepen en drie priesterkoren was in de vijftiende eeuw het centrum van de Hussieten, een protestantse beweging die geinspireerd door Jan Hus religieuze en maatschappelijke hervormingen nastreefden.
Goltz-Kinskýpaleis
Links ligt het Goltz-Kinskýpaleis, een mooi gebouw met een delicate rococo gevel. Oorspronkelijk werd het paleis gebouwd door de Goltz familie, maar later werd het aangekocht door Kinský, een
diplomaat van de keizer. In februari van het jaar 1948 hield de communistische leider Klement Gottward een toespraak vanaf het balkon van dit paleis, dat uiteindelijk zou leiden tot de uitroeping
van een communistische staat.
St. Nicolaaskerk Plein Oude stad
Langs de noordkant wordt het plein begrensd door de 18e eeuwse St. Nikolaaskerk. Het is een van de mooiste barokke kerken in Praag; vooral het interieur is heel
indrukwekkend.
Deze is de belangrijkste hoog-barokke kerk in Praag. De kerk is rijkelijk versierd met vele fresco's en beelden.
De kerk werd ontworpen door Christoph Dientzenhofer, een bouwmeester uit Beieren. Hij werkte aan de kerk van 1704 tot 1711. Op dat ogenblik waren de gevels en het schip voltooid.
De zoon van Christoph, Kilian Ignaz Dientzenhofer, die school had gelopen bij de Jezuïeten in het Clementinum volgde zijn vader op als bouwmeester. Noch vader noch zoon zouden het gebouw voltooid zien, aangezien ze beiden stierven vooraleer de kerk voltooid was. Onder leiding van de Italiaan Lurago werd in 1751-1755 onder meer de 79 meter hoge klokkentoren gebouwd.
Josefov
Ten noorden van de “Oude Stad” van Praha 1 ligt de Joodse wijk Josefov. Vele jaren waren de joden van de stad Praag gecentreerd in dit deel van de stad. Er zijn nog heel veel herinneringen van overgebleven in de vorm van monumenten, synagogen en de joodse begraafplaats. Het geboortehuis van de beroemde schrijver Franz Kafka is ook in de Josefov wijk te vinden.
Hier vind je een aantal synagogen, zoals de Hoge Synagoge, de Maiselsynagoge en de Oudnieuwe Synagoge.
Dat er hier sprake is van een joodse gemeenschap zie je in veel elementen terug. De welbekende Davidsster prijkt op redelijk veel gevels, er zijn een aantal restaurants waar koosjer eten geserveerd wordt
Delen van de wijk Josefov zijn rond 1900 verwoest omdat er een idee was ontstaan om de wijk in te richten zoals Parijs. Dit initiatief is goed terug te zien aan de “Parijse Boulevard” Pařížská třida.
OudNieuwe synagoge
Deze synagoge is in 1270 gebouwd en is daarmee de oudste van Europa. Het was overigens niet de oudste in Praag, maar de 'Old Shul' werd in 1867 vernield. Dit is een van de eerste gotische gebouwen in Praag, dat ondanks de vele Jodenvervolgingen door de eeuwen heen relatief ongeschonden is. En nu nog wordt gebruikt door vele joden uit de wijk Josefov. In de synagoge bevinden zich de overblijfselen van de 'golem', een legende over een soort Joodse dienaar die gemaakt is van klei uit de rivier. De beroemde 16de-eeuwse rabbi Jehoeda ben Betsalel Löw zou de 'golem' hebben gemaakt om zijn geloofsdienaren te beschermen.
Winkelen in Praag
Na het uiteenvallen van het Oostblok is het winkelaanbod in Praag in rap tempo toegenomen. Het winkelaanbod is inmiddels op een niveau een Europese hoofdstad waardig. Dé winkelstraat van Praag is de deels autovrije Na Příkopě en de aansluitende straten.
Hier is het zeer
Zeer exclusief winkelen.
Dit doe je in de joodse wijk Josefov, waar de dure winkels van Prada, Rolex en Louis Vuitton te vinden zijn aan de straat Parizska, ten noorden van het Oude Stadsplein ligt. Dit is de enige straat met bomen aan beide zijden. En deze straat komt uit bij de brug met de Engelen.
De Bruggetoren
De laat-gotische toren wordt gezien als de mooiste bruggetoren van Europa. De toren werd gebouwd tussen 1370 en 1391 aan het einde van de Karelsbrug langs de kant van de Oude Stad en diende als toegangspoort tot het centrum van Praag.
Beelden
De 64 meter hoge toren was oorspronkelijk langs zowel de oost- als westkant versierd met beeldhouwwerk, maar de beelden op de westelijke gevel werden zwaar beschadigd tijdens het beleg van de Zweedse troepen in 1648 en werden later verwijderd. De beelden op de oostgevel zijn gelukkig bewaard gebleven.
Boven de doorgang van de toren zijn de wapenschilden afgebeeld van alle gebieden die deel uitmaakten van het Boheemse koninkrijk. Langs weerszijden van de doorgang kan je een reliëf van een ijsvogel zien, het symbool van koning Wenceslas IV.
De drie beelden boven de wapenschilden tonen Sint Vitus - de patroonheilige van de Bohemen - in het midden met koning Karel IV (die opdracht gaf voor de bouw van de toren) aan zijn linkerzijde en koning Wenceslas IV (tijdens wiens regeerperiode de toren werd voltooid) aan zijn rechterzijde.
Bovenaan de toren zijn nog twee heiligenbeelden die Sint Sigismund (met kroon) en Sint Adalbert (met mijter) tonen.
Karlův most/ Karelsbrug
Eén van de hoogtepunten van Praag is de Karelsbrug. De 520 meter lange brug ligt over de Moldau. De bijna zeven eeuwen oude brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Deze, was lange tijd de belangrijkste verbinding tussen de oude stad en de Praagse Burcht. De Karelsbrug kwam er ter vervanging van de Judithbrug, die dateerde uit de 12 eeuw. De gotische Karelsbrug heeft een zeer prominente plaats in deze historische stad. De brug heeft een rijke geschiedenis die zeker 600 jaar terug in de tijd gaat.
Wat deze brug uniek maakt zijn de 30 standbeelden waar heiligen op afgebeeld staan. De beelden van heiligen en religieuze taferelen die de brug sieren, waren ooit bedoeld om de mensen terug in de kerk te krijgen. Er wordt gefluisterd dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug, hij vervult zal worden!
Het altijd druk op de Karelsbrug. Zelfs op dagen met slecht weer zie je nog voldoende mensen op de brug lopen. Naast veel toeristen vind je op de Karelsbrug ook kunstenaars die hun waren aan de man hopen te brengen.
Net als in elke grote stad vind je in de straten van Praag ook redelijk wat zwervers. De daklozen vallen niet altijd meteen op. Dat komt omdat ze, in tegenstelling tot veel andere steden, toeristen niet zo vaak aanspreken. Men zal niet snel om geld vragen, vaak zit men geknield op straat met in hun handen een plastic bekertje of een pet waar je wat kleingeld in kunt gooien. Laat ik hier nu een leuk plaatje geschoten hebben. Ook vanaf de brug was het natuurlijk goed foto's nemen.
De Kruittoren
De 65 meter hoge kruittoren vormt de toegangspoort tot de koninklijke route die door de oude stad loopt over de Karelsbrug tot aan de burcht op de heuvel. Tot in 1836 werd volgden de Boheemse koningen deze route op weg naar hun kroning in de Sint-Vituskathedraal in de Praagse Burcht. Sinds men de toren in de 17e eeuw begon te gebruiken als opslagplaats voor kruit staat het bekend onder de naam kruittoren. Er is nog een andere, minder bekende kruittoren in Praag. De toren is versierd met reliëfs van wapenschilden en een heel aantal standbeelden verfraaien de gevels aan de oost- en westkant. Toch nog een deel op de foto gezet haha
Clementinum
Dit oorspronkelijke opleidingsinstituut voor jezuïeten, werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Hiervoor werden kunstenaars en architecten benaderd als Giovanni Domenico Orsi, Frantisek Maximiliaan Kanka en Josef Kramolín.
Tegenwoordig is het Clementinum de Nationale Bibliotheek van Tsjechië. Het Clementinum bestaat o.a. uit de astronomische toren, de spiegel kapel en de werkelijk prachtige bibliotheek. Ook hangt hier een plaquette van Andrija Mohorovičić een Kroatisch meteoroloog en geofysicus.
Kostel Panny Marie Sněžné
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw, werd gesticht door de keizer werd Karel IV .
Door de onrust tijdens de Hussietenoorlogen en bij gebrek aan middelen voor reparatie, begon langzaam het verval.
In 1606, kreeg het complex nieuwe eigenaren; "de Orde van de Ongeschoeide Franciscanen". Zij begonnen onmiddellijk aan de reconstructie van het gebouw. Het Gotische gewelf, stortte in de kerk, deze werd vervangen door de renaissance structuren.
Boven het portaal, hangt een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw van Viktor Foerster.
Ook het aangrenzende kloostercomplex werd gereconstrueerd. De bijbehorende tuin gebruikten de Franciscanen om gewassen te telen voor eigen gebruik. De tuin werd geleidelijk omgevormd tot een park.
Het interieur van de kerk
Het dominante kenmerk van de kerk is het zeventiende eeuwse barok altaar met een monumentaal sedmimetrovým kruis. Dit černozlatý altaar is de hoogste ooit in Praag. In aanvulling op het belangrijkste beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw werd op het altaar ook een aantal standbeelden met beeltenis v. Johannes de Doper, St. Petra, Vol. Paul en St. Franciscus van Assisi of St . Agnes Tsjechische geplaatst
Frantiskanska zahrada Franciscaanse tuin
De tuin is nu volledig open voor het publiek. Naast sierbomen, rozen en beelden.
De tuin is dus gelegen tussen het Wenceslas- en Jungmannplein. Een klein, maar gezellig stukje groen (bij het juiste jaargetijde) met een speelplaats. Duidelijk aangegeven wie en wat hier niet naar binnen mag. De toegangsdeur was voorzien van leuke taferelen.
De Praagse Burcht / Pražský hrad
De Praagse burcht is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Praag is gebouwd in de 9e eeuw en is met zijn oppervlakte van 7,5 ha de grootste burcht ter wereld. Op de heuvel vind je Pražský hrad. Het belangrijkste Tsjechische monument en een van de belangrijkste culturele instellingen in de Tsjechische Republiek.
Het terrein bestaat uit een grootschalige samenstelling van paleizen en kerkelijke gebouwen van verschillende architectonische stijlen, gebouwen de Romeinse stijl uit de 10e eeuw door de gotische aanpassingen in de 14e eeuw.
Dus eigenlijk een samensmelting van bouwwerken uit verschillende eeuwen. De omgeving van deze burcht neemt je mee terug in tijd. Er zijn binnenpleinen, paleizen en kerken te
bewonderen. Als ‘s avonds de lichten ontwaken heeft de hele omgeving een sprookjesachtige uitstraling. Ik ga proberen een indruk te geven van alles wat zich op dit oppervlak bevindt.
Tegenwoordig staat het burchtgebied op de lijst van UNESCO World Heritage.
De Binnenpleinen
De burcht lijkt op een kleine stad binnenin de stad. Er zijn niet minder dan drie binnenpleinen en verscheiden straten. Een grote toegangspoort aan het burchtplein leidt naar het eerste binnenplein, waar je elk uur geüniformeerde paleiswachten kan zien paraderen tijdens de aflossing van de wacht. Uiteraard waren wij weer op het verkeerde tijdstip om de wisseling van de wacht te zien.
Toegangspoort
Deze is versierd met grote beelden van vechtende reuzen en engeltjes waarvan er enkele een leeuw en een arend kronen.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vlak voor het Salmovpaleis, in de richting van de burcht, staat een standbeeld van Tomáš Garrigue Masaryk, de eerste president van Tsjechoslovakije. Hij kijkt recht op de ingang van de werkplek van de huidige president!
Mariazuil
In het midden van het burchtplein. opgericht om het einde van de pest te vieren nadat de stad Praag in 1713-1714 nog een laatste keer door een uitbraak van de builenpest werd getroffen. De Mariazuil, die ook wel Pestzuil wordt genoemd.
Het voetstuk van het monument wordt versierd door een aantal heiligenbeelden, waaronder Sint Vitus en Johannes van Nepomuk. Op de top van de centrale zuil staat een beeld van Maria.
Het Schwarzenberg Paleis
Een van de mooiste renaissancistische gebouwen in Praag. Een van de eerste paleizen dat hier werd opgetrokken Het paleis werd in 1545-1563 gebouwd naar een renaissance ontwerp van de Italiaanse architect Agostino. Het paleis, dat makkelijk herkenbaar is dankzij de met diamant-vormige sgraffito patronen versierde gevel, is nu een museum
Salmov Paleis
Naast het Schwarzenbergpaleis staat het neoklassieke Salmovpaleis. De oorsprong van dit gebouw gaat terug tot de middeleeuwen, maar het huidige uiterlijk is het resultaat van een grondige verbouwing uit 1811.
Aartsbisschoppelijk Paleis
Tegenover het Salmovpaleis ligt het aartsbisschoppelijk paleis. Het werd oorspronkelijk in 1538 gebouwd door Florian Grispek. Ferdinand I kocht het paleis in 1562 aan als residentie voor de aartsbisschop en hij liet het verbouwen door Bonifaz Wolmut. De elegante rococo gevel stamt uit 1760, toen aartsbisschop Prichovsky de Tsjechische architect Jan Josef Wirch opdroeg het paleis te renoveren.
Kleine binnenplein
Een imposante barok portaal - de Matthias poort - verbindt het eerste kleine binnenplein met het tweede binnenplein waar zich de Kapel van het heilige kruis en een centrale fontein bevinden. De gebouwen op dit plein zijn in dezelfde stijl gebouwd als het Koninklijk Paleis. We zouden het haast vergeten: de Burcht wordt ook nog steeds gebruikt als ambstzetel van de president. De gebouwen hier zijn de officiële regeringsgebouwen.
Sint Jorisplein
Het binnenplein loopt over in het Sint Jorisplein, waar je een aantal interessante gebouwen ziet zoals de Sint-Jorisbasiliek en het koninklijk paleis.
De Sint-Jorisbasiliek
werd in de 12e eeuw gebouwd. Ze verving een oudere, 10e eeuwse kerk. is verbonden met het Sint-Jorisklooster, dat oorspronkelijk reeds in de 10e eeuw werd gebouwd. In de 18e eeuw, toen de Habsburgse keizer Jozef II de kloosters afschafte, werd het als kazerne gebruikt. Tegenwoordig bevindt zich in het klooster een museum.
Klooster Maria Theresa
Aan dit zelfde plein binnen de muren van de Praagse Burcht, ligt ook het klooster dat waarschijnlijk gewijd was aan Maria Theresa van Oostenrijk. Zij regeerde in de achttiende eeuw over Hongarije, Bohemen, Kroatië en Slavonië. Er is niet veel informatie te vinden op internet
Sint-Vituskathedraal / Katedrála sv Víta
Het meest opvallende bouwwerk op het grootste binnenplein is de St.-Vithiskathedraal dat een complexe mix vormt van diverse stijlelementen. Je staat echt even helemaal perplex zodra je vanaf het tweede binnenplein oog-in-oog staat met de bombastische kathedraal.
Deze kathedraal op de Hradčany heuvel is heel bijzonder. Er is maar liefst 600 jaar gebouwd om deze kathedraal de uitstraling te geven die het nu heeft. De zeer gedetailleerde bouw is en kunstig staaltje architectuur.
De drie torens zijn een opvallend silhouet in Praag. De kerk in de Praagse Burcht is gewijd aan de heilige Vitus, een rooms-katholieke heilige uit Sicilië.
Het is de plaats waar de aartsbisschop van Praag de Boheemse koningen kroonde en waar zij hun laatste rustplaats hebben.
Sigismund klok
Dit is de klok van de grote toren, weegt 16 ton en is de grootse klok in Tsjechie. De klok luidt op kerkelijke feestdagen en tijdens evenementen.
In de kathedraal is een koninklijke crypte, Wenceslaskapel, koninklijk oratorium, kroonjuwelen, een hoogaltaar en beschilderd glas in lood in de kapel.
Helaas was een mis gaande dus konden wij niet naar binnen. Maar de buitenkant was ook bijzonder
Ook staat hier een replica van een 14e eeuws beeld van Sint Joris en een 17 meter hoge granieten obelisk. Laat ik wel bij de obelisk hebben gestaan maar geen foto gemaakt ech..... Wie weet komt er toch nog 1.
En zoals te verwachten met zo'n oppervlak is er nog een tweede toegang tot het enorme complex. Hier veel gebouwen en ook mooie tuinen (is iets voor het voorjaar, dan is het denkelijk ongelooflijk mooi). Ook hier uiteraard toegang door de poort via de wacht.
Het Strahovklooster
Tegenwoordig vind je hier de Strahovbibliotheek, Theologische zaal, Filosofische zaal, en de Strahovkerk. Ook is hier het Nationale museum van de Literatuur en een kunstgalerij gevestigd
Malá Strana
De wijk Malá Strana ligt op de westelijke oevers van de Moldau en behoort tot het district Praag 1. Malá Strana is een van de oudste wijken van de stad Praag. Het herbergt dan ook voldoende bouwwerken, straten en pleinen die overduidelijk uit een ver verleden stammen. Wie in Malá Strana een klein beetje de drukste plekken ontwijkt die zal een stukje van de echte sfeer van dit oude stadsdeel ervaren. Binnen de Malá Strana vind je een aantal tuinen die in een andere periode echt de moeite waard zijn.
Uitzicht
Wie een mooi uitzicht op Malá Strana wil hebben die moet de heuvel Petřín op. Vanaf de wandelpaden voor het Strahovklooster heb je al een zeer fraai uitzicht op Malá Strana en de rest van Praag. Maar wij hadden ook een mooi plekje gevonden hoor kijk maar.
Vyšehrad
De historische vesting Vyšehrad is een stadsdeel in het zuiden van Praag. Als vesting aan de rivier de Moldau heeft het voor lange tijd een belangrijke functie vervuld. Het diende onder andere als verblijf voor heersers als Karel IV en Wenceslas IV.
Het kasteel is op een rotsachtige heuvel gebouwd in de 10e eeuw. Het is geen toeval dat Vyšehrad zich vertaalt naar ‘Kasteel op de hoogten’.
Er wordt aangenomen dat de plek van Vyšehrad de eerste nederzetting kan zijn geweest van wat later bekend werd als Praag
Omwalling
De 17e eeuwse Tábor poort vormt de belangrijkste toegang tot Vyšehrad. De poort vormt de westelijke ingang door de 14e eeuwse omwalling die gebouwd werd door koning Karel IV. Ik vond op internet nog wel een plattegrond van Vyšehrad wel leuk er even bij te doen
Leopoldpoort met omwalling
Van daar leidt de weg naar de indrukwekkende Leopoldpoort, die eveneens uit de 17e eeuw dateert. Deze wordt bewaakt door een paar leeuwen en een uitdagend uitziende adelaar. Er wordt gezegd dat de poort bij volle maan door de geesten van Franse soldaten, die Praag in 1741 kort bezette, wordt bezocht.
De enorme omwalling aan weerszijden van de Leopoldpoort werd in de 18e eeuw gebouwd. Je kan bovenop de omwalling lopen van waaraf je een mooi zicht hebt over de stad Praag.
De Kazematten
De Kazematten uit 1742, zijn smalle gemetselde 2 m hoge ondergrondse gangen met schietgaten, die naar een enorme zaal leiden met een oppervlakte van 330 m², waar zich vroeger de soldaten verzamelden. Deze ruimte wordt de Gorlice genoemd. Als je naar de foto kijkt kun je je wel voorstellen dat er heel wat gangen moeten zijn.
St Martin Rotunda
Na de Leopold Poort vind je aan je rechterkant de 11e eeuwse St Martin Rotunda, het oudste nog bestaande gebouw in Vyšehrad In 1878 is hij gerestaureerd. Het is zelden geopend voor publiek en dat is zeer jammer.
De barokke kapel van Onze-Lieve-Vrouw Šancovské
In het verlengde van deze rotonde, zie je nog een klein kapelletje staan dat ook gesloten is. We gaan linksaf naar Soběslavova om de opgravingen van de funderingen van de basiliek van St. Lawrence te zien De overblijfselen van deze basiliek werden in 1884 ontdekt toen arbeiders een nieuwe beerput groeven. We komen langs een grote zwarte vogel haha ja hij leeft en uiteraard een standbeeld van n heilige.
Het Vyšehrader park,
dit park ligt iets verderop. Hier vind je een aantal 19e eeuwse beelden gemaakt door de Josef Václav Myslbek. Deze beelden tonen historische Tsjechische figuren zoals Libuše en Přemysl. Op deze plek stond vroeger een romaans paleis.
Je loopt in de richting van de vestingmuren, waar je verwelkomt zult worden door een duizelingwekkend dakpanorama.
Geweldig! Heel mooi zicht over de Vltava danwel de Donau. Hier vind je ook een grote ronde granieten schijf waarop op de bruggen van Praag staan die vanuit dit punt te zien zijn.
De basiliek St. Pieter en Pauluskerk
Is het grootste gebouw van Vyšehrad en ligt naast het park. De kerk werd in de 11e eeuw gesticht door Vratislav II, de eerste koning van de Bohemen. Nadat de kerk in de 13e eeuw door een brand in de as werd gelegd werd het heropgebouwd in de gotische stijl. Het huidig aanzicht kreeg dateert uit 1902, toen de twee torens werden toegevoegd.
Het hoofdaltaar, de preekstoel, en alle kleinere altaren in de zijkapellen zijn ook neo gotisch. De mini-torens zijn gesneden in een heel ingewikkeld maaswerk. Binnen (hier wordt een kleine vergoeding voor gevraagd) domineren Art Nouveau muurschilderingen de kerk. Sommigen zeggen dat dit werd geschilderd door niemand minder dan de evangelist Lucas.
Op de toegangsdeur die best wel pittig van keur is zien we ook het wapenschild met het gekruiste sleutelembleem van de Kapittelzaal van Vyšehrad.
Vyšehradský hrbitov (erebegraafplaats)
Deze is gelegen naast de kerk dat sinds 1869 dienst doet als nationaal erekerkhof. Dit is sterk beïnvloed door de Art Nouveau mode van de tijd en als zodanig zou je urenlang kunnen ronddwalen. Veel van de decadente graven en gedenktekens zijn kunstwerken op zich.Meer dan 600 vooraanstaande Tsjechische persoonlijkheden liggen begraven op het Vyšehradský kerkhof en in de graftombe Slavín. zoals de musici Smetana en Dvorák en de poëet Jan Neruda. Er zit toch wel 1 speciaal plaat je bij een groepje mensen of t familie is of dat het fans zijn is mij natuurlijk niet bekend, maar gezamenlijk drinken zij op het graf van hun geliefde welke vorm ook een borrel!
Pantheon
Het meest beroemde deel van de begraafplaats is het pantheon oftewel “Slavin”, ontworpen door Antonin Wiehl. Als je binnenkomt, vindt je aan je rechterkant een lijst met de meest beroemde bewoners van de begraafplaats en waar je elk graf precies kan vinden.
De eerste steen werd gelegd door Slavina op 7 september 1889 en het werd in 1893 voltooid.
Alle sculpturen zijn voltooid door Josef Maudr.
Aan de bovenkant zien we de tombe sarcofaag met een standbeeld van een gevleugelde Genia thuisland, de zijkanten van het graf, een Homeland Homeland gejuich en rouw. Op de sarcofaag is een bronzen kruisbeeld geplaatst door de beeldhouwer V. Levy. In Slavin werd eerst begraven in 1901 door schrijver Julius Zeyer
En met de begraafplaats, eindigt ons bezoek aan Vyšehrad mooi en indrukwekkend.
Petřin Uitkijktoren en de TVmast
In deze oude wijk van Praag, Malá Strana, staat een kleine kopie van de Eiffeltoren. Dit is de 60 meter hoge Petřin uitkijktoren. Vroeger werd deze toren op de Petřin heuvel gebruikt als observatietoren en zendmast. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische attractie als mooiste uitzichtpunt over de stad. Nee wij zagen hem continu maar zijn er niet op geweest.
De televisietoren
Staat midden in de woonwijk Zizkov. Wanneer je dichterbij komt, zie je dat reuzenbaby’s langzaam omhoog schijnen te kruipen. Deze baby’s zijn het werk van kunstenaar David Cerny, bekend om zijn controversiële kunstwerken. (even van t net een foto wij zijn niet zo dichtbij geweest dat ik er een goede foto van kon maken we zagen alleen wat schuiven haha) De TV-toren, futuristische droom van de communisten, lijkt op een ruimteraket klaar voor lancering. De bouw van de televisietoren begon in 1985 en was bedoeld als stoorzender voor West-Duitse radio en televisie. Dit lukte niet helemaal omdat de televisietoren pas operationeel werd na de val van het communisme.
St Nicolaaskerk Kleine Zijde
De St. Nicolaaskerk aan het Plein Oude Stad is niet de enige kerk met deze naam in Praag. Er is een andere, even mooie barokke St. Nicolaaskerk aan het Plein Kleine Zijde, aan de overkant van de Moldau. Deze kerk werd gebouwd door dezelfde architect naar een ontwerp gemaakt door zijn vader, Christoph Dientzenhofer.
Pinkasova synagoga
Het huidige gebouw is het werk van de fam Horowitz. In de naoorlogse jaren, werd de synagoge het Museum van de Tsjechische en Moravische Joden die slachtoffers werden van de nazi-vervolging. Achter de muur rechts is Starý židovský hřbitov (oude joodse begraafplaats)
Paardenkoets
Een prachtige manier om de sfeervolle oude stad van Praag te verkennen is per paardenkoets. Deze koetsen staan op de toeristen te wachten aan Staroměstskě námĕstí, ter hoogte van de eetstalletjes. Het mooiste moment om dit te doen is net na zonsondergang, als de straten in het centrum prachtig verlicht zijn waardoor ze een sprookjesachtige uitstraling krijgen. We hebben de koets wel gezien maar zijn er niet ingestapt.
Vltava
Door Praag stroomt de Vltava, in het Nederlands en Duits de Moldau genaamd. Dit met een totale lengte van 430 kilometer de langste rivier van Tsjechië. De Vltava mondt uit in de Elbe die door Duitsland uiteindelijk uit komt in de Noordzee. Dankzij de Vltava ontstaan er binnen Praag een aantal prachtige panorama’s, waaronder natuurlijk de bruggen met als hoogtepunt de Karelsbrug. Op de Vltava worden diverse rondvaarten aangeboden. Opstappen die je aan de oostelijke oever, aan de noordzijde van de Oude Stad.
Boottocht
De twee uur durende boottocht biedt een blik op Praags meest in het oog springende gebouwen vanuit een ander perspectief. Je ziet o.a. de Praagse burcht, de Karelsbrug, het goudgerande Nationaal Theater, baroque huizen van Malá Strana (de Kleine Zijde) en de vele pastel gekleurde art nouveau gebouwen aan de oever van de Vltava tot aan die andere burcht - Vyšehrad - en weer terug. De boot vertrekt vanuit Čechův most (Engelenbrug) en gaat via de Smíchov sluis helemaal tot Vyšehrad, van daaruit vaart de boot terug. Gedurende de rondvaart is het restaurant open.
Vanaf het dek van het schip heb je zicht op de stad. Je ziet o.a. de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Rudolfinum en vele andere het tolhuisje en nog vele andere mooie gebouwen.