Islas Ballestas & Huacachina

Onderweg

Terugblik

Peru&Inca's 

Nazca

Deze eilanden worden ook wel de Galapagos-eilanden van Peru genoemd.

Eenmaal op t water komen we de volgende vogels tegen; grijze zeemeeuwen, gieren, scholeksters, Jan -van-Gents, aalscholvers en Humbold-pinguïns, de Peruaanse pelikaan, we zullen nog wel meer gezien hebben daar twijfel ik geen moment aan haha 

Over het water turend, heb je de mogelijkheid dolfijnen te spotten. Hebben wij ze gezien? Geloof me je ziet wat uit t water omhoog komen maar of dat een dolfijn of zeeleeuw was  of mogelijk nog iets anders? juist ik weet t niet.

De zeeleeuwen op de enorme rotsformaties honderden van deze dieren laten hun geblaf horen.

Het is leuk om te zien 


We varen ook langs de oude visconservenfabriek.

En zoals je zult begrijpen zijn de rotsen niet bepaald schoon met zoveel vogels. De vogelpoep wordt omgezet in mest dit draagt de naam Guano (vogelmest) Dit was lange tijd een belangrijk exportproduct  van de Ballestas-eilanden 

Arbeiders zijn ook nu nog vogelmest aan t schrapen op de rotsen. Tegenwoordig gaat dit naar Spanje en levert zo’n $50 per kilo op.


Ja en dan heb je natuurlijk de enorme rotsformaties je heb er al heel wat gezien maar hier dan toch nog een paar

Candelabro of Cactus

Ook zien we de Candelabro een indrukwekkend geoglief van een driearmige kandelaar in een zandduin langs de baai en waarschijnlijk gemaakt door de Paracas stam.

Deze is 128 m lang, 78 m breed en de diepte varieert tussen de 10 en 60 cm Door het constante klimaat (nauwelijks wind en 1 a 2 mm regen per jaar) is deze tekening eeuwen bewaard gebleven

Sommigen zien geen kandelaar maar een cactus in de afbeelding (machtssymbool in de Chavincultuur verder noordelijk aan de kust)

en tot slot een foto van de zonnegloed op een zandduin

 

Pisco

 Pisco, is een vissersstad gelegen in de Ica regio, aan de Grote Oceaan vlakbij het schiereiland Paracas, en heeft circa 120.000 inwoners. Dat de Inca's hier hebben geleefd, blijkt uit de sporen gevonden van de Pre-inca cultuur. Pisco was van veel belang, omdat de door de Inca's aangelegde wegen de toegang tot het Andesgebergte erg makkelijk had gemaakt. 

Pisco betekend in het Quechua's kleine vogel.

 

Klimaat

Het klimaat in deze regio bijzonder goed voor druiventeelt. Dit blijkt ook door het groot aantal wijnen dat uit deze streek komt. Van deze druiven wordt ook de nationale drank van Peru gemaakt juist de Pisco. 

 

Bodega Catador

Deze kent een lange geschiedenis. In 1988 hebben de erfgenamen van het landgoed Turistico el Cantador de Bodega opgericht. Hier wordt de wijnproductie uitgelegd.De wijnen van deze bodega, hebben een groot aantal prijzen gewonnen. Deze hebben wij bezocht.

Huacachina

Huacachina ligt op een paar kilometer van de stad Ica in het zuidwesten van Peru. Het is een oasedorpje, gebouwd rond een natuurlijk meer in de woestijn van Peru. Het dorpje wordt vooral bewoond door toeristen, maar is daarom niet minder leuk. 

 

De legende

Volgens een legende is het meer ontstaan door spiegelscherven. Een prinses liep door de woestijn en keek in de spiegel om zichzelf te bewonderen. Opeens zag ze in de spiegel een man achter zich. Van schrik liet ze de spiegel vallen en deze viel in stukken, waarop zij vluchtte. Met de plooien van haar mantel creëerde ze de duinen en de scherven zouden het huidige meer van Huacachina hebben gevormd.  Vaste bewoner is de schildpad en je ziet hier bijzonder mooie vogels. Het meer zie je straks van bovenaf.

De Zandduinen

Met zandbuggy´s de woestijn in. Echt super. Duinen van een paar honderd meter hoog en dan bijna verticaal eraf met de buggy. Leek echt op een achtbaan, alleen hier waren de risico´s achteraf waarschijnlijk groter. Tussen het buggyrijden door zijn we paar keer gestopt voor het uitzicht en voor hen die met een sandboard van de duinen af wilden gaan. Sorry ik heb t af laten weten ja Ans ook. Geen kleine duinen...metertje of 200 hoog.

Maria Reiche

Maria Reiche werd in 1903 geboren in Dresden. Na de middelbare school studeerde zij wiskunde, natuurkunde en geografie aan de technische hogescholen van Dresden en Hamburg. In 1932 besloot ze, enerzijds om buitenlandse ervaring op te doen en anderzijds vanwege de dreigende situatie in Duitsland, om naar Peru te gaan en daar als privélerares bij een familie in Cusco te gaan werken.In die van historie doordrenkte omgeving ontwikkelde ze een grote archeologische interesse.

Elke dag was ze in het woestijngebied te vinden, gewapend met een ladder en een bezem.

Uit de opbrengst van haar boeken betaalde zij de wachters die zij aanstelde om wachters te laten patrouilleren.

'Ook liet ze een mirador (uitkijktoren) van 12 meter hoog bouwen langs de Panamericana, om toeristen de mogelijkheid te geven wat meer van de tekeningen te zien. ' Slechts 2 zijn hier zichtbaar de overige moet je vanuit de lucht aanschouwen.

De volgende pagina zijn we in Nazca.

 

Nazca