PERU & DE INCA'S

Lima

Onderweg

Terugblik

Mijn reizen

Dit was een rondreis van 20 dagen. Een zeer afwisselende reis. Enorm veel indrukken. Een land met een rijke historie denk aan de Inca's en de verborgen stad Machu Picchu. Je vindt hier een diversiteit aan bevolkingsgroepen. Schitterende natuur, bergen, hoogtes en dieptes,  kale vlaktes, en terrassen, meren en de zee, vulkanen werkend en in rust, en zon en sneeuw. We kwamen het allemaal tegen deze reis het zal even duren voor dit alles een plekje heeft gevonden.

Links de route, en rechts de plaatsen die we aandeden. De lijn op de kaart geeft de route aan.



De ligging

 

Peru (officieel: República del Perú), is een republiek en ligt in Zuid Amerika. De totale oppervlakte van Peru is 1.285.216 km², inclusief 4997 km² van het Peruaanse deel van het Titicacameer en exclusief 95 km²  van de eilanden in de Grote Oceaan.

Het land komt wat grootte betreft in Zuid-Amerika op de derde plaats, achter Brazilië en Argentinië. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland. Peru ligt langs de kust van de Stille Oceaan (2400 km lange kustlijn) en wordt in het noorden begrensd door Colombia (1496 km) en Ecuador (1420 km),  Brazilië (1560 km) in het oosten en door Bolivia (900 km) en Chili (160 km) in het zuiden. 

Het Landschap


Van west naar oost kunnen drie gebieden worden onderscheiden: de Costa, de Sierra en de Selva.

  • De Costa omvat het voornamelijk woestijnachtige gebied langs de steile kust tussen de Grote Oceaan en de westelijke berghellingen van de Andes de  kuststrook is een van de droogste gebieden op aarde; in sommige gebieden regent het maar een keer per twee jaar.
  • De Sierra omvat het Andesgebied, bestaande uit twee grote van noord naar zuiden lopende ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het noorden van het land liggen deze ketens dicht bij elkaar, maar in Zuid-Peru is deze afstand groot en hier ligt de Altiplano, een grote hoogvlakte die terrasgewijs afloopt naar het Titicacameer. Hier vind je ook de vulkanen zoals de Misti (5822 meter) En hier ten noordwesten van Arequipa ligt de Cañón del Colca, met een diepte van 3182 meter, een van de diepste ravijnen ter wereld.
  • De Selva omvat het gebied ten oosten van het Andesgebergte, en kan worden onderverdeeld in de Selva Alta (Hoge Selva) of Montaña, de oostelijke zeer sterk versneden Andeshellingen, zodat een landschap van scherpe bergkammen tussen diepe dalen ontstaan is, en de Selva Baja (Lage Selva), de Amazonelaagvlakte. Dit tropische laagland beslaat meer dan de helft van het Peruaanse grondgebied.

De ligging van Peru aan de rand van een tektonisch actief gebied is de oorzaak van het optreden van vulkanische verschijnselen en aardbevingen.

De Misti
De Misti

Meren en rivieren


In Peru ontstaat de machtige Amazone-rivier, hoewel over de precieze oorsprong nog altijd getwist wordt. Gemeten vanaf Peru tot aan de monding is de lengte van de Amazone ca. 6400 kilometer. Het stroomgebied strekt zich uit over een oppervlakte van zes miljoen vierkante kilometer. Door het tropische laagland van Peru (Selva) meanderen meer dan vijfhonderd rivieren die allemaal uitkomen in de Amazone-rivier.

 In Zuid-Peru ontspringt op de oosthelling van de Cordillera Oriental de Madre de Dios, die oostwaarts via de Madeira naar de Amazone stroomt. De rivieren aan de westkust zijn, uitgezonderd de Río Santa, van weinig belang, doordat ze slechts een deel van het jaar water bevatten.

De zuidwaarts stromende Río Ramis is de belangrijkste bronrivier van het Titicaca-meer. Het water van het meer komt verder uit de vele riviertjes die regen- en smeltwater uit de Andes aanvoeren.

Het Titicacameer gezien vanaf Puno
Het Titicacameer gezien vanaf Puno

Weer en klimaat


Het laagland

Heeft een tropische regenklimaat. De temperaturen en de regenval zijn overal hoog, gemiddeld temperatuur 32°C en er valt bijna 3000 mm neerslag per jaar. 

De regentijd duurt van januari tot april, en overstromingen en aardverschuivingen zijn dan geen zeldzaamheid. 


Zuidelijke regenwouden

Hier komen onverwachte koufronten uit het zuiden voor, die ‘frisjes’ worden genoemd. Ze veroorzaken winderige, regenachtige dagen met dagtemperaturen van 13°-18°C en nachttemperaturen tot 10°C.

 

De hoogvlakte

Hier heerst, al naar gelang de hoogte en de ligging een gematigd tot zelfs een arctisch klimaat. De gematigde streken zijn soms regenrijk, soms droog. De droogste tijd in de bergen ligt tussen mei en oktober, maar in de maanden juni tot augustus zijn er af en toe ‘nevada’s’, met sneeuwval op de toppen en hagel of regen in de dalen. Rond de 4700 meter hoogte variëren de temperaturen van 20°C overdag tot -15°C ’s nachts. De sneeuwgrens ligt in de Cordillera Blanca meestal iets onder de 5000 meter.

 

De westkust

Deze is droog. De zuidoostpassaat waait hier van zuid naar noord parallel aan de kust, maar heeft onder invloed van de koude Peru- of Humboldtstroom en de felle tropenzon een geringe vochtigheid, zodat bij stijging voor de kust alleen nevel en motregen (garúa of camanchaca) worden gevormd. Door de koude Perustroom, met water uit het zuidpoolgebied, zijn de temperaturen aan de kust ca. 5 °C lager dan die op dezelfde hoogte aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika.

Hier zie je het resultaat van de Humboldtstroom boven zee
Hier zie je het resultaat van de Humboldtstroom boven zee

Economie

 

De Peruaanse economie, is altijd een zorgenkindje geweest en dat zal waarschijnlijk ook wel zo blijven.

Nog steeds leeft ongeveer 45 % onder de armoedegrens.

Van oudsher is de economie sterk afhankelijk van de uitvoer van producten van de landbouw, vooral suikerbieten, aardappels en rijst. Het produceren van textiel vormt een tweede belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

De belangrijkste exportproducten zijn koper (zesde-),en  zilver (tweede op de wereldranglijst), suiker, vis en vismeel, koffie, katoen, coca en sinds enige jaren aardolie.

Van het totale landoppervlak is nog geen 3% in gebruik voor akkerbouw, 21% is weidegrond en 54% is met bos bedekt. Door klimatologische omstandigheden is oogsten aan de Peruaanse kust het gehele jaar door mogelijk. In 2013 was van de beroepsbevolking 25,8% werkzaam in landbouw en visserij, 17,4% in industrie, bouwnijverheid en mijnbouw en 56,3% in de handel- en dienstensector. 

Lima-Callao is het industriële centrum van het land: voedingsmiddelen, dranken, tabaksartikelen, textiel, elektronica, glas, rubber en cement Chimbote: vismeel, visolie, visconserven, staalindustrie


De belangrijkste industrieën zijn mijnbouw, chemicaliën en energie.


mijnbouw

Hier gaat het om het winnen van grote hoeveelheden metalen, petroleum en natuurlijk gas.

 

visserij

Hier gaat het hoofdzakelijk om ansjovis, want meer dan de helft van de visvangst bestaat uit deze vissoort. 


bos

In de bossen, die Peru rijk is, wordt veel rubber geproduceerd.  

 

Coca

Minder gewenst, is de hoge productie van coca waarvan cocaïne gemaakt wordt. Ondanks de vele pogingen die de Peruaanse regering in het verleden heeft ondernomen, is Peru nog steeds de grootste producent van de wereld. De nieuwe president, Alejandro Toledo, heeft, ondanks alle protesten van vooral de V.S., de binnenlandse productie van cocabladeren gelegaliseerd. Deze oogst is hoofdzakelijk bestemd voor de binnenlandse bevolking, die veel van deze bladeren kauwen en voor vele andere doeleinden gebruikt.

Kan best gezellig zijn op de markt hoor kijk maar
Kan best gezellig zijn op de markt hoor kijk maar

Verkeer en toerisme

 

De geografische structuur van het land veroorzaakt grote transportproblemen. Het grootste deel van het transport gaat over de weg. De lengte van het wegennet bedraagt ca. 80.000 km, waarvan maar 15% is geasfalteerd.

 

Het spoorwegnet (ca. 2500 km) bestaat uit negen onderling niet verbonden lijnen. Een groot deel hiervan verkeert in een zeer slechte staat en wordt voornamelijk gebruikt voor het transport van mineralen.

 

De binnenvaart speelt vooral een rol in het Amazonegebied (havens: Iquitos en Pucallpa) en op het Titicacameer.

De staatsscheepvaartmaatschappij Corporación Peruana de Vapores (CPV) beschikt over een koopvaardijvloot van ruim 600 schepen, waarvan een twintigtal tankers.

 

Behalve de internationale luchthavens van Lima (Jorge Chávez), Iquitos, Artequipa en Cuzco beschikt het land over ruim 300 vliegvelden en landingsstrips, waarvan er zeven geschikt zijn voor grotere vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij AEROPERÚ verzorgt het internationale vliegverkeer en een deel van het binnenlandse luchtverkeer, dit laatste samen met de particuliere Faucett.


Tijdsverschil

In Peru is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger en gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland 

De Kathedraal van Lima
De Kathedraal van Lima

Religie


Rooms Katholiek

Ongeveer 96% van de bevolking.

Volgens de Constitutie van 1933 is er godsdienstvrijheid, maar......

De Rooms-Katholieke Kerk, is de laatste decennia wel sterk veranderd en de directe invloed is tanende. Zij komt steeds meer in opstand tegen de armoede, de onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Zij vervult daarmee een nog belangrijkere functie in het maatschappelijk en politiek leven. 

Om de gehele bevolking te kunnen bereiken worden de missen niet alleen in het Spaans gehouden, maar ook in Quechua, Aymará en andere dialecten.  

Vooral op het platteland worden Pachamama (‘Moeder Aarde’) en Maria naast elkaar vereerd.


Protestants

3% Van de bevolking. Sinds 1900 is de invloed van de protestantse kerken steeds groter geworden, met name van adventisten, Pinkster-gemeenschappen, jehova’s, baptisten en mormonen.


De religie van de Andes-indianen is altijd al vermengd geweest met pre-Columbiaanse rituelen.

Kleding en textiel


Textiel is de belangrijkste tak van de niet-traditionele export van Peru, met als belangrijkste exportmarkt de Verenigde Staten.

Het succes van de Peruaanse textiel komt onder andere door de erg goede kwaliteit van het katoen.

Ja ik kon het niet nalaten op de eerste pagina al een schitterende foto te zetten van al die grandioze kleuren haha

De Taal

 

Spaans

Door 70% van de bevolking, dat in Peru ‘Castellano’ wordt genoemd.

 

Quechua

Gesproken door meerderheid van de indianen van het centrale bergland, heeft sinds 1975 ook het de status van officiële taal

 

Aymará 

Wordt door de indianen rond het Titicacameer (zo'n twee miljoen mensen in Peru en Bolivia) gesproken

 

Het Quechua en het Aymará waren geen geschreven talen en hebben ook nu nog steeds geen officiële spellingswijze, waardoor de spelling van plaats tot plaats verschilt. De Amazone-indianen spreken weer een veelheid van hieraan niet-verwante talen. Hieronder een voorbeeld dat ik op t net vond.

Nederlands Spaans Aymará Quechua
een uno maya u’luc
twee dos paya iscai
drie tres quimsa quinsa
vijf cinco pe(i)sa phisca
tien diez tunca chunca
morgen mañana arumanti tutamanta
zoon hijo yoka churi
zwart negro chiara yana
neus nariz nasa senca

Staatsinrichting


Volgens de Grondwet van 29 december 1993 is Peru een presidentiële republiek en berust de wetgevende macht bij het Congres of ‘Congreso Constituyente Democratíco'.

Het Congres bestaat uit een 120 leden tellende Kamer van Afgevaardigden die voor een periode van 5 jaar via directe verkiezingen gekozen wordt.

Door de Kamer zelf worden 25 leden rechtstreeks aangewezen. De uitvoerende macht berust bij de president, die wordt gekozen voor een ambtstermijn van 5 jaar.

Er bestaat stemplicht voor burgers van 18 jaar en ouder (sinds 1980 ook voor analfabeten).

De president benoemt de minister-president en staat tevens aan het hoofd van de strijdkrachten. Hij heeft ook de macht om wetgeving te blokkeren als de uitvoerende macht het hier niet mee eens is.

Peru is bestuurlijk verdeeld in 25 regio’s en verder onderverdeeld in 156 provincies. De regio's worden bestuurd door benoemde prefecten, de districten door een rechtstreeks gekozen burgemeester.

Op de achtergrond het congresgebouw
Op de achtergrond het congresgebouw
De burgemeester van het eiland Taquile in het Titicacameer
De burgemeester van het eiland Taquile in het Titicacameer

De vlag

De Nationale Vlag of Civiele Vlag (Bandera Nacional) mag door iedereen gebruikt worden en heeft geen emblemen.

Afhankelijk van het gebruik wordt de vlag voorzien van verschillende emblemen en heeft zij een andere naam.

 

Er zijn drie versies:

  1. De driekleur met verticale banden; rood/wit/rood De verhouding tussen de hoogte en de breedte is bij alle drie de varianten 2:3.
  2. Het Nationaal Vaandel of Staatsvlag (Pabellón Nacional) wordt gebruikt door de overheid. Deze variant heeft in het midden van de witte baan het wapen van Peru.
  3. De Oorlogsvlag (Bandera de Guerra) wordt gebruikt door het leger en de nationale politie. Deze variant heeft in het midden van de witte baan het (enigszins aangepaste) wapenschild van het land met daaromheen Peruaanse vlaggen.

Het wapen

Dit bestaat uit drie velden;

  • Linksboven staat een vicuña afgebeeld, het 'nationale dier'.
  • In het veld daarnaast staat een cinchonaboom;
  • het onderste veld toont een cornucopia.
  • De drie velden samen symboliseren de drie rijkdommen van het land: het dierenleven, het plantenleven en de mineralen.

De Bevolking


Naar schatting bestaat de Peruaanse bevolking in 2014 voor 45% uit raszuivere indianen, voor 37% uit mestiezen en 15% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische, Afrikaanse of overige herkomst. Na Bolivia is Peru het Zuid-Amerikaanse land met het grootste percentage indianen.

Op de sociale ladder staan de blanken nog steeds op de hoogste trede, daarna komen de mestiezen en ver daaronder pas de indianen. Na Bolivia is Peru het Zuid-Amerikaanse land met het grootste percentage indianen.


Een unieke groep Aymará-indianen vormen de Uros, die leven in de baai van Puno op drijvende eilanden die gemaakt zijn van totora-riet. De laatste decennia is hun cultuur sterk in het gedrang gekomen door het toenemende toerisme en gemengde huwelijken met Aymarás.

  • De gemiddelde levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 75,3 jaar en voor mannen 71,2 jaar.
  • Van de bevolking woont ca. 77% in de steden (in 1960 46%).
  • De grootste bevolkingsconcentratie wordt gevormd door de hoofdstad Lima, namelijk 8,8 miljoen inwoners (1900: ca. 100.000 inwoners).

De leeftijdsopbouw van de Peruaanse bevolking is als volgt:

  • 0-14 jaar: 27,3%
  • 15-64 jaar: 66%
  • 65+: 6,7%

Onderwijs

Vanaf 1972 is onderwijs verplicht voor kinderen tussen de zeven en zestien jaar oud, maar helaas behoort het onderwijs-niveau in Peru tot het laagste in Latijns-Amerika. Uitval van leerlingen in de loop van de lagere school loopt op tot 40%.

Van de ongeveer vijftig universiteiten staat eenderde in de hoofdstad Lima.

Ca. 13% van de bevolking is analfabeet, waarvan het merendeel vrouwen. Op het platteland kan zelfs 45% van de vrouwen niet lezen, tegen 11% van de mannen.


De Valuta


De nationale munteenheid is de Peruvian Nuevo Sol (PEN)

Voor één euro krijg je ongeveer 3.85 sol (koers september 2014)

Er wordt geadviseerd om voldoende cash geld mee te nemen in euro’s of dollars kleine coupures. Je kunt deze wisselen bij casa de cambios (wisselkantoren) of banken. Zorg er voor dat de euro-/dollarbiljetten puntgaaf zijn anders worden ze niet geaccepteerd. 

Wij hebben echt zonder problemen kunnen pinnen.

Echter niet zoals gebruikelijk in de meeste landen bij ATM maar bij de Scotiabank. Geen enkel probleem en een minimale omwisselkoers bleek bij thuiskomst op de bankrekening. Ik doe even een foto van de bank erbij voor t geval je zegt ik ga naar Peru haha Onze reisleidster kon goed inschatten nu voor .. dagen pinnen. Ook konden wij in geval van  bij haar geld wisselen.


De keuken

 

Is een eeuwenoude mix van Indiaanse (onder andere Inca), Spaanse, en in mindere mate Afrikaanse kookkunst, aangevuld met meer recente Aziatische invloeden. De Peruaanse keuken kenmerkt zich onder meer door een zeer grote variëteit aan ingrediënten. 

 

Aardappelen, die oorspronkelijk uit Peru (en andere Andeslanden) komen, bestaan er in talloze variëteiten zoals, zoete aardappelen, aardappelen die tijdens het koken uit elkaar vallen tot poeder (zeer geschikt voor puree), en gevriesdroogde aardappelen. Deze werden reeds door de Inca's overdag in de hete zon te drogen gelegd, en 's nachts bevroren ze. Het resultaat is een gekrompen, gedroogde aardappel ter grootte van een boon. Hier wordt het Andes-gerecht carapulcra van gemaakt.

 

Pepers

Naar schatting meer dan 100 soorten Spaanse pepers, aangeduid met het woord aji. -Panca, is mild en rococo zeer scherp.  De vorm is zeer verraderlijk ze lijken veel op een paprika

 

En dan hebben we natuurlijk de pachamanca.

Hiervoor worden gloeiende stenen uit het vuur in een diepe kuil gegooid. Daarop worden verschillende soorten vlees, groenten, maïs en kruiden gelegd. Dit wordt afgedekt met nog meer hete stenen, en tenslotte wordt de kuil dichtgemaakt met aarde, waarna het eten in enkele uren zacht en gaar is. Pachamanca is afgeleid van Mama Pacha, wat moeder aarde betekent. Dit gaan we later op t eiland Taquile, zien en eten

Andere gerechten zijn adobo (gestoofd gemarineerd vlees), causa rellena (aardappelpuree met tonijn of avocado), lomo saltado (roerbakgerecht met rundvlees, groenten en frites

 

Pisco

Dit is de nationale drank, een sterkedrank die wordt gedistilleerd uit druiven. Pisco dient als basis voor de populaire Pisco sour (recept volgt later).

 

Inca Kola

Dit is de limonade van het land. Het is geel van kleur en heeft de smaak van bubbel gum.

En al zul je het niet geloven (ik deed dat niet) er zit minder suiker in dan in de Coca Cola

Lima