Wij Ans en Diny gaan er weer op uit en zoals je op de foto boven ziet is het vervoer anders dan we gewend zijn.
Voor beiden is dit de eerste cruise. Ik zal een omschrijving van dit schip geven en dan ook nog wat foto's toevoegen.
Helaas van onze cabine steward alleen deze foto hier is hij onze kluis aan t repareren.
Het schip
De Marco Polo heeft een klassieke en elegante uitstraling en is een geliefd schip. Met haar 22.000 ton en plaats voor 820 gasten is zij één van de kleinere schepen. Zij heeft in totaal 8 dekken, en 356 bemanningsleden.
Zij vaart uit via de Engelse rederij Cruise & Maritime Voyages.
Zij voldoet in alle opzichten aan de modernste internationale veiligheidsnormen. Haar ijs-bestendige romp en milieuvriendelijk afvalsysteem maken haar ideaal voor cruises in de meest afgelegen gebieden, zoals Antarctica. Mede hiervoor heeft men op het hoogste dek een landingsplaats voor een helikopter aangelegd en beschikt het schip over een aantal zodiacs en 2 hoge snelheidstenders voor andere kleine havens. De nationaliteit van haar passagiers is overwegend Brits en de voertaal is Engels. Alle activiteiten zijn dan ook op de Engelsen gericht en dat is met vragenspelletjes e.d. niet echt leuk als je mee wilt doen natuurlijk.
De vorige naam van het schip was Aleksandr Pushkin. Het bedienend personeel komt veelal uit Oekraïne.
De captain is van Griekse komaf.
Op onze reis (15 dagen), hadden wij 1 vaste steward voor de hut (Akar) en 1 vaste ober voor de tafel (Saskia) en een vaste wine waiter in de avond bij het diner (boven). En dan hebben we ook nog de pasjescontrole wanneer we van/ aan boord gaan
Voltage: 110/220 volt
Lengte: 176.3 meter
Breedte: 23.6 meter
aantal sterren: ***+
WI FI zeer duur betaald dus NEE
De Brug
Op dek 11. Dit is natuurlijk de plek op het schip. Halverwege de reis bij de Fjorden mochten we zelfs even naar binnen. Van de reisgenoten die deze cruise al eerder hadden gemaakt vernamen we dat dit wel heel bijzonder was. Het was in ieder geval wel leuk
Waldorf Restaurant
Op dek 6. Het diner vindt plaats in twee zittingen. De eerste om 18:00 uur en de tweede om 20:15 uur. Wij hebben voor de laatste gekozen en tevens maar aan gegeven dat we wel aan een tafel van 8 personen wilden zitten (dat is goed uitgevallen gelukkig haha) en uiteraard was er 's morgens ontbijt (lopend buffet). Als wij niet aanlegden, was hier ook de High tea. Oeps dat konden we echt niet afslaan hoor geloof dat maar. Mmmmmm. Trouwens helemaal geen klagen over het eten het was gewoon bijzonder lekker en goed verzorgd! In de avond heb ik hier geen foto gemaakt van het restaurant alleen maar van de gerechten.
Marco's restaurant
Op dek 6. Dit was het alternatief. Hier kon je ook eten maar dit was meer het buffetsysteem. Niets mis mee hoor gewoon zelf kiezen wat je wilt eten. Velen deden dit met name tussen de middag. Wij kozen voor het Waldorf zo kon je ook niet al te veel eten behalve van de saladebar dat kon je natuurlijk zelf bepalen, ja stukje zelfbescherming moest er wel zijn! Voordeel was dat hier ook het achterdek was dus zeker voor rokers was dit de plek want aan de linkerzijde mocht gerookt worden. Ja ook het (afgedekte) zwembad was op dit dek. Verder kon je hier de gehele dag koffie en/of thee pakken van 06:30 t/m 22:00 uur. Op dagen dat we aanlegden in een haven was hier ook de High tea.
Captain's Club
Op dek 8. Hier kon je lekker zitten en van het uitzicht genieten. Ook kon je hier in een van de ik denk wel 1000 spiegels kijken die aan het plafond was bevestigd naar de golven vlak langs het schip ja ech of dit zeeziekte voorkwam????? Ik betwijfel het haha. Dit was ook de plek waar de spelletjes werden gedaan ja zelfs de bingo is hier een keer geweest. Hier vonden ook demonstraties plaats van bijvoorbeeld; het maken van een Irisch koffie, dieren van fruit, servetten vouwen, taarten versieren en nog veel meer. Dit was ook de plek voor ons om te genieten van de cocktail van de dag of een die we lekker vonden. Vanaf een uur of 6 in de avond begon een violist met begeleiding van pianomuziek. En dat was iets minder, punt was dat dit wel als achtergrond begon maar binnen zeer korte tijd alles overstemde nou dan was t maken dat je wegkwam. Sorry!
In de gang van het achterdek naar de Captain's club, waren een paar tax free winkeltjes maar zeker niet spectaculair.
Columbus Lounge
Op dek 8. Deze lag tussen de Palm Garden en Marco's restaurant. Was ook prima zitten voor een slaapmutsje leuk kijk naar t lampje
Palmgarden
Op dek 8. Deze liep je langs/door als je van de Captain's club naar het achterdek ging.
Hier aan gelegen werden ook de foto's die gemaakt werden (en dat waren er veel hoor geloof me) opgehangen in de daarvoor bestemde nissen. Nee dan weet je het, wij hebben geen gekocht los van leuk of niet leuk de prijs was schrikbarend omgerekend zo'n €12,50 per foto, tel uit je winst. Hier hebben we toch ook aardig wat uurtjes doorgebracht. Voor het diner of zomaar op de dag.
Marco Polo Theater
Op dek 8. Hier vonden diverse activiteiten plaats zoals de lifeboat instructie, de welkom-show (voor de Engelsen wij hebben dit niet gehad) diverse lezingen op velerlei gebied van gezondheid tot instellen van je camera om het Noorderlicht te fotograferen en opstart van het galadiner. Zie je nog wel een foto van.
En op de bovendekken vond je natuurlijk ook nog een kaartkamer, een internet café, het Jade Wellness Center met kap- en schoonheidssalon, massagebehandelingen, een fitness ruimte en een sauna. Ook hier waren de prijzen aardig gepeperd. En de fitnessruimte was nu niet bepaald van onze tijd haha.
Receptie en trappenhuis
Uiteraard was er ook een receptie waar of zij ten alle tijden voor je klaar stonden alles kon je vragen, geen enkel probleem. Er waren liften maar ook een trappenhuis was wel eens slim na het eten haha.
En dan uiteraard niet geheel onbelangrijk de hutten voor de passagiers. deze lagen aan lange gangen. In een van die gangen vonden we ook nog een mededelingen bord. Maar dit werd niet meer gebruikt de communicatie gaat dagelijks via een nieuwsbrief op de kamer met daarbij indien we aanlegden een korte beschrijving van de desbetreffende plaats
Hut-cabine 108
Gelegen op het Caribisch dek het is een binnenhut. Geen ramen maar die hebben we niet gemist! We hebben zelfs heerlijk geslapen deze reis eng hoor om 07:00 uur pas wakker worden voor allebei!! Doordat we een binnenhut hadden hebben we gelukkig een stuk minder last van het schommelen gehad dan degenen die boven sliepen. En we hebben ook niet voor daglicht betaald en met afgetimmerde ramen gezeten ivm de storm voor je eigen veiligheid wel maar toch...... Nee we hadden niets te klagen.
Over Noorwegen
De vlag
Fredrik Meltzer (1779-1855), de ontwerper van de vlag, koos een Scandinavisch Kruis, zoals in de Deense en Zweedse vlag. Dit kruis is een symbool van het christendom. De kleuren rood, wit en blauw werden gekozen om de democratie te symboliseren. In zijn ontwerp gebruikte Meltzer ook de rode en witte vlag van Denemarken, die tot 1814 ook de Noorse vlag was. Het blauwe kruis kan een verwijzing zijn naar de blauwe kleur van de Zweedse vlag.
Een andere interpretatie van de kleuren komt tot uiting in het lied Norge i rødt, hvitt og blått, dat jaarlijks wordt gespeeld op 17 mei, de dag van de Grondwet.
Hier worden de kleuren vergeleken met elementen uit de Noorse natuur en samenleving: het wit met de bast van een berk en met sneeuw, het blauw met gletsjers en grasklokjes en het rood met de avondzon en de liefde.
Ligging
In de noordwesthoek van Europa en omringd door de Barentszzee noord, de Atlantische Oceaan west en de Noordzee zuid, de oostkant grenst aan Zweden, Finland en Rusland.
Handel tussen Noorwegen en Nederland
De scheepvaart heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de handel tussen de beide landen. Rotterdam en Amsterdam zijn belangrijke aanloophavens voor de Noorse handelsvloot. Noorwegen is nog steeds een van de grootste gebruikers van de Rotterdamse haven. De Noorse (houten) Zeemanskerk, is onlangs op de monumentenlijst van Rotterdam geplaatst!
Economie
Noorwegen zit niet in de EU, zij is wel lid van de OVSE, het OECD, de WTO en neemt bovendien actief deel aan regionale organisaties als de Barentszraad, waarin milieu, ontwikkeling en atoombeveiliging in de noordelijke gebieden de hoogste prioriteit vormen. Daarnaast, speelt Noorwegen een actieve rol in internationale vredes- en verzoeningsactiviteiten. De sturende rol van Noorwegen binnen het milieubeleid heeft op velerlei gebied plaatsgevonden. Het huidig aantal inwoners is ca. 5,0 miljoen, waarvan 35.000 tot de Samische minderheid behoren en 450.000 mensen immigranten zijn.
Met uitzondering van de Samische bevolking (eigen taal en cultuuren politieke en sociale instituten, taalonderwijs en woongebied), zijn er in Noorwegen twee gelijkgestelde taalvormen, het bokmål (de boekentaal, gebaseerd op de taalkundige erfenis uit de Deense tijd) en het nynorsk (het nieuwe Noors, gebaseerd op oorspronkelijke West- en Zuid-Noorse dialecten).
Noorwegen heeft een zeer verspreide bewoning, onder andere verbonden met traditionele middelen van bestaan als landbouw en visserij. Zij heeft daarom een dure infrastructuur, die kleine dorpen, eilanden en vissersplaatsen met dichtbevolkte gebieden en grote steden verbindt. Er is veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van moderne telecommunicatie via satellieten en ondergrondse netwerken.
Bestuursvorm
Noorwegen is een constitutionele monarchie. Het van toepassing zijnde staatsbestuur is gebaseerd op de Grondwet van 17 mei 1814, toen Noorwegen in 1905 weer uit de Unie met Denemarken trad en een zelfstandig koninkrijk werd.
Het Noorse staatshoofd is de koning.
Gelijkberechtiging
Noorse vrouwen kregen in 1913 algemeen stemrecht, 15 jaar nadat mannen datzelfde recht kregen.
Noorse vrouwen hebben de afgelopen 20 jaar een belangrijke rol gespeeld in de Noorse politiek.
Er is een ombudsfunctionaris aangesteld, voor gelijke-rechten-zaken, die de uitvoering van de wet bewaakt en toetst.
Sociale omstandigheden
De gemiddelde levensverwachting voor de vrouwen is 81 jaar, en voor mannen 75,4 jaar. De kindersterfte is een van de laagste ter wereld, slechts vier per 1000 geboorten.
Centraal in de ontwikkeling van het Noorse sociale en gezondheidsstelsel staat de opbouw van het verzekeringssysteem, samengevat in de sociale verzekeringen.
School, opleiding
Noorse kinderen hebben – vanaf zesjarige leeftijd – recht op 13 jaar gratis onderwijs aan de basisschool en het voortgezet onderwijs. De eerste 10 jaar zijn verplicht.
Geografisch klimaat
Noorwegen wordt gekenmerkt door hoge bergen en fjorden die diep in het land snijden. Bergmassieven bedekken grote gebieden en karakteristieke dalen lopen vanaf de dorpen op het platteland en aan de kust de bergen in. Er zijn grote klimaatverschillen tussen landsdelen als Finnmark in het noorden, het westen, het oosten en het zuiden van Noorwegen. In het westelijke deel van het land kruipt de wintertemperatuur zelden onder het vriespunt, terwijl het in het binnenland van Finnmark wel -50º C kan worden.
Flora en fauna
Het plantenleven is over het algemeen armzalig, daarentegen is er een rijk dieren- en vogelleven.
hazen, vossen, wolven, beren, lynxen, herten, sneeuwhoenders, bosvogels, otters, bevers rendieren, elanden, beren en ook lemmings en nertsen. Ook de zeearend broedt tegenwoordig weer op verschillende plaatsen langs de kust van Noord-Noorwegen.
De meeste zoete wateren in Noorwegen zijn een eldorado voor sportvissers met schar en forel, baars, snoek, witvis, vlagzalm en kwabaal.
De zeefauna varieert sterk van het arctische noorden tot de zuidelijke wateren. In het noorden zijn onder andere tal van zeehond- en walvissoorten te vinden.
Het dagelijks leven in Noorwegen
Noren worden vaak als informeel en ongedwongen, maar enigszins gereserveerd beschouwd, ze hebben een nauwe band met de natuur. Zij laten zich bij hun vrijetijdsbesteding leiden door de seizoenen, dat wil zeggen dat ze hun activiteiten laten afhangen van de vraag of het zomer of winter is, maar Noren in alle leeftijden houden over het algemeen veel van beweging en actief bezig zijn en beoefenen de een of andere sport. Over het algemeen kan men zeggen dat Noren lid zijn van veel organisaties: sportverenigingen, vrouwenorganisaties, organisaties op religieuze grondslag, politieke partijen en muziekkorpsen om er een paar te noemen.
Dinsdag 17 februari Amsterdam
Naar buiten en nog even blik werpen op de terminal ziet er best mooi uit zo. Toen onder het genot van een bakje koffie (de hele dag gratis te pakken) het schip verkennen, dat duurt wel een paar dagen denk ik. Toch nog maar een lunch genomen is wel erg lang tot 20:30 uur op een ontbijt. Op de papieren stond; van diner eerste dag tot ontbijt laatste dag. Maar we konden pakken wat we wilden.
We komen aan bij de sluis in IJmuiden.
Lekker vroeg ontbijten. In de lift werd al duidelijk dat er mensen zeeziek waren.
Ans voelt de deining nu ook behoorlijk, dus die ging naar beneden voor een pilletje echter bij bovenkomen gauw weer naar beneden en ging heerlijk plat. Ik heb op t dek genoten van de opkomende zon. Later was het behoorlijk fris.
Vanmiddag high tea met echte scoons met clodded crème en jam. Nou dit was het begin van alle heerlijke ellende haha mens wat hebben we hier bijna dagelijks van genoten! Maar vergeet even niet dat we de tijd van 13:00 tot 20:30 uur moesten overbruggen (weet is een flauw excuus haha).
Tijdens de lunch zaten we met een groepje mensen uit Engeland. Het is wel leuk want met de lunch (Waldorf) heb je geen keuze waar je gaat zitten aanschuiven is het motto en zo kom je iedere keer weer met anderen in contact. Weet je? We zijn nog maar net onderweg en merken nu al dat we leken zijn op het gebied van cruises.
Donderdag 19 februari Ålesund
Het zou vannacht heftiger worden dan gisteren maar buiten t feit dat de potjes en flesjes in de badkamer waren gaan glijden, hebben wij weer heerlijk geslapen. Op ons gemak ontbeten. Jas aan, koffie en aan dek!
Jawel land in zicht sterker nog Ålesund in zicht. Het is nu 09:40 uur we liggen al in de haven het regent iets maar voor we van boord kunnen is het 12:00 uur dus dan is het vast droog haha nog even geduld.
Ålesund
Ålesund ligt in het zuidwesten van Noorwegen, in het gebied Fjord Noorwegen.
De stad is gebouwd op drie eilanden -Hessa, Aspøy en Nørvøy- die de belangrijke vissershaven omringen (een van's werelds grootste export poorten voor gedroogde en gezouten kabeljauw), en staat bekend om de architectuur in Art Nouveau stijl, de fjorden en de hoge pieken van de Sunnmøre Alpen, en ligt 230 km ten noordoosten van Bergen.
Geschiedenis
De stad is ontstaan in de 17e eeuw. In 1848 verkreeg zij haar stadsrechten. In 1968 werden Ålesund en Borgund samengevoegd. Maar in januari 1904, brandde zij vrijwel volledig af (houten huizen). In minder dan 3 jaar werd de stad weer opgebouwd, voornamelijk in Art Nouveau stijl. Hierdoor heeft de stad vandaag de dag de bijnaam; Art Nouveau-stad.
Het gemeentehuis met daarin ook een bibliotheek
Ålesund-kirke
Net iets buiten het centrum van de stad ligt de Ålesund-kirke. De kerk werd in 1909 geopend. Hiervoor stond er een ander exemplaar, maar deze werd volledig verwoest tijdens de brand in 1904. Na de vuurzee werd een architectuurwedstrijd gehouden om te bepalen wie de nieuwe kerk mocht bouwen. Architect Sverre Knudsens won en begon twee jaar later met de bouw. De Ålesund-kirke werd in rap tempo neergezet, want het was en is een belangrijke plek voor de inwoners van de stad. Het is een massief bouwwerk, met een duidelijke mix van oud en nieuw. Voor de kerk staat het beeld De falne til minne, ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
(Helaas gesloten)
Maar zoals gezegd de begraafplaats was wel open. Het zag er een beetje triest uit niet wat of wij gewend zijn. Het was er natuurlijk ook wel erg modderig in het gras
Vissershaven
Elke dag leggen vissers hun boot hier aan. Vanaf het water verkopen ze de verschillende zeedieren aan de inwoners van de stad. Verser kan het haast niet! Het is altijd weer een verrassing wat de vangst van de dag is! Wordt het kabeljauw of zalm? Er zijn twee havens in Ålesund; de grote haven waar de cruiseschepen aanleggen aan de Keizer Wilhelmsgate en de vissershaven aan het Brosundetkanaal. Ik laat je eerst de grote haven en dan de kleine haven zien
Duizend treden
De 'Duizend treden' zijn een leuke manier om bij het stadspark van Ålesund te komen. Wees niet bang: het zijn niet echt duizend treden die je moet afleggen. Je hoeft slechts 53 stappen te nemen om bovenaan te komen. Het begin, ligt in het gedeelte tussen Kongens gate nummer 6 en 8 en leidt omhoog naar de straat Lihauggata. Als je rechtdoor gaat op de Lihauggata, kom je bij het park uit. Lihaugen, waar de trap naartoe leidt, is een van de weinig overgebleven heuvels in de stad. Oorspronkelijk was Ålesund heel wat heuvelachtiger dan dat het tegenwoordig is, maar in de loop der tijden, zijn veel heuveltjes opgeblazen en geëgaliseerd ten behoeve van de infrastructuur. Aan de voet van deze treden hebben wij ons verwend met een lekker warm jack.
Aksla
De berg Aksla (190 meter hoog), is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ålesund. Aksla heeft twee uitzichtpunten: Fjellstua en Kniven. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad, de unieke eilanden van de omgeving en de majestueuze Sunnmøre Alpen daarachter. De Fjellstua heeft een observatiedek en een café, waar je in de zomer aan de tafels buiten heerlijk van een kopje koffie kunt genieten. Je bereikt dit punt door de 418 treden vanaf het stadspark te beklimmen, de auto te nemen vanaf de Borgundveien of Fjelltunveien of de lokale trein te pakken. Wij zijn uiteraard gaan lopen haha.
Scholen in Ålesund
Twee historische gebouwen die je tijdens je stedentrip in Ålesund zeker niet mag overslaan, zijn de Aspøy-school en de Latinskolen las ik. De geel gekleurde Aspøy-school is in 1921 gebouwd op een heuvel. Het bijzondere bouwwerk is op dit moment in gebruik als basisschool. Deze hebben we gevonden. Op de Latinskolegata vind je de Latinskolen, oftewel het gymnasium. (niet of gewoon voorbij gelopen?) Dit onderwijsinstituut werd gebouwd in 1863 en is daarmee de oudste middelbare school in Ålesund.
Arbeideren
'De Arbeider' of 'Arbeideren' is het voormalige vakbondsgebouw van Ålesund en stamt uit 1906. De architecten Kristian Rivertz en Heinrich Juergensen hebben het bouwwerk ontworpen. In de kenmerkende voorgevel zijn neoklassieke pilaren te zien en de timpaan van een tempel met art-nouveaudetails. Ook in het interieur vind je deze stijl terug in een licht en elegant decor. Tegenwoordig is De Arbeider in het bezit van de gemeente Ålesund. Er vinden veel openbare festiviteiten plaats en het gebouw vormt een belangrijk onderdeel van het sociale en culturele leven van de stad.
Løvenvold Theater
Het Løvenvold Theater is een sfeervolle, historische bioscoop in het centrum van Ålesund. Het theater werd in 1921 gebouwd en is ontworpen door de architect Øyvind Grimnes. Al in de eerste fase van het bouwproces was het de intentie om het gebouw aan het stadsbeeld van Ålesund toe te voegen zodat het als filmhuis kon dienen. De speciale versieringen in het theater werden gemaakt door de IJslander Paul Arnsteinsson en tonen de Scandinavische sage van de Wildeman en Magnhild. In 1923 werd de bioscoop geopend en werd de eerste film getoond: een geluidloze film met Rudolph Valentino. Het Løvenvold Theater is nog altijd in gebruik en tegenwoordig zijn hier drie tot vier films per dag te zien.
Jugendstilsenteret
Jugendstilsenteret is een mooi, nationaal jugendstilcentrum in het hart van Ålesund. Het bouwwerk werd ontworpen door de architect Hagbarth Schytte-Berg en werd gebouwd van 1905 tot 1907. Het was het eerste jugendstilmonument in Ålesund (1984) en heeft het best bewaarde interieur in dezelfde bouwstijl van de stad. Leer in het museum meer over de gevolgen van de verwoestende stadsbrand in 1904 en de grote heropbouw in art-nouveaustijl. Ja ech uitsluitend binnen als je een excursie hebt geboekt helaas,
Rønnebergbua
Als je door het centrum loopt, moet je even stoppen bij het Rønnebergbua. Dit robuuste gebouw van grijs graniet ligt aan de overkant van het St. Olavsplass en was van oorsprong een pakhuis direct aan de kust. Het werd gebouwd door de firma Carl E. Rønneberg & Zonen en is een traditioneel gebouw. Aan de buitenkant vind je diverse kenmerken uit de jugendstil terug, waaronder de bekende Ålesundse 'not'. Oorspronkelijk kwam de zee tot aan het gebouw, maar sinds de inpoldering ligt het Rønnebergbua nu achter het Brosundetkanaal. Een prachtig gebouw met het bijzondere karakter van Ålesund.
Huizen in de Lorkenesgata
Hellebroa is de brug over de zeestraat Ålesundet, die de eilanden Nørvøya en Aspøya verbindt. Tegenover deze oeververbinding bevindt zich de straat Lorkenesgata. Hier zijn gebouwen te zien (Lorkenesgata 1-3) die met natuursteen bekleed zijn. De bouwwerken verkeren nog in de oorspronkelijke staat uit 1906. Het interieur is verwijderd en vervangen, maar de originele voorgevel is gelukkig bewaard gebleven. De gebouwen zijn daarnaast uitgebreid, waarbij in het ontwerp van de nieuwe voorgevel de stilistische kenmerken van de oude gebouwen zijn verwerkt.
Het Waldorf restaurant waar we dineren was ook shockproof er werd geen soep geserveerd, ook hier plastiek glazen vandaag. De ramen waren allen gebarricadeerd. Met een oorverdovend geluid ging een stelling met flessen om. Een medepassagier die even kwam buurten (wederhelft voelde zich niet zo fit) vertelde dat er beneden ook een enorme knal was geweest, bleek een trolly met eten om te zijn gegaan. Maar het diner was weer piekfijn verzorgd. Kijkje in de Marco Polo lounge waar een show werd gegeven. Toen een groepje nog even zitten kletsen en ons bed in gedoken. De laden van de kastjes gleden met grote regelmaat open. We weten nu wat wiegen is geloof me de hele nacht zijn we op en neer en heen en weer gegaan een echt schommelbedje nee we zijn er niet uitgevallen. EN we zijn geen moment bang geweest, ondanks de harde storm.
Vrijdag 20 februari Poolcirkel en Svartisen Gletsjer
We waren vroeg wakker ach eigenlijk hebben we de hele nacht hoe zeg je dat ook al weer tussen waken en dromen gelegen. Een korte douche want ja ook daar stond je uiteraard niet stabiel, en vastgrijpende aan de leuningen waar de kotszakjes nog hingen vanaf gisteren, naar het restaurant voor ons ontbijt toch even stiekem naar buiten kijken pech (o ja, veiligheid bovenal ook niet op t dek deuren gesloten). we konden dus echt niets zien ramen gebarricadeerd. Zo ook de ramen van de buitenhutten. Ja t was een beste storm er zijn heel wat mensen ziek maar zo tegen een uur of 10:00 werd t iets rustiger.
De Poolcirkel
Rond 13:30 uur is het zover we zijn bij de Poolcirkel . Het was als stapten we het Poolklimaat in, we gingen van +7 naar -3 graden en dat voelde je goed dat mag je gerust geloven het leek een diepvrieskist. Ja en dat in 2 minuten he?
De Poolcirkel in Noorwegen heeft een monument zoals je ziet De noordpoolcirkel is de parallel op 66° 30' noorderbreedte.
Deze poolcirkel loopt voor grote delen over land, in tegenstelling tot de zuidpoolcirkel. In Europa loopt hij over het noordelijkste puntje van IJsland en verder over Noorwegen, Zweden, Finland en dan in Rusland door Kola en Siberië. Op het Noord-Amerikaanse continent loopt de cirkel over Alaska (Verenigde Staten), Canada en Groenland. De stad Jokkmokk, de officieuze hoofdstad van Lapland, ligt op deze breedtegraad. In principe ligt boven deze cirkel het gebied waar de zon gedurende een aantal nachten rond 21 juni niet meer onder gaat, de zg. middernachtzon. Hoe noordelijker men komt hoe meer nachten het betreft. In de winter komt de zon op het noordelijk halfrond in een aantal nachten rond 21 december niet meer boven de horizon ten noorden van de noordpoolcirkel. En ook hier geldt: hoe noordelijker hoe meer dagen het betreft. Aan het eind van de reis kreeg een ieder een certificaat op naam omdat hij/zij de Poolcirkel was gepasseerd. Je snapt dat ik persoonsgegevens even afgeschermd heb.
En het speldje ter ere van het 50-jarig jubileum heb ik er maar bijgedaan.
Heel bijzonder bleek later dat we ook op de brug mochten en op het bovenste dek. De ervaren medereizigers (tocht al voor de 2de of 3de keer) waren nog nooit op de brug of bovendeks geweest.
Geweldig wat een uitzicht.
Svartisen Gletsjer
Net na de lunch hebben we het volgende hoogtepunt.
15:00 uur We zijn bij de Svartisen Gletsjer wauw wat indrukwekkend. Helaas was het licht bewolkt dus de blauwe kleur was niet heel intens maar wel duidelijk zichtbaar. Het schip bleef geruime tijd bijna stil liggen om een ieder de gelegenheid te geven van dit natuurschoon te genieten.
Beschrijving
Meer dan 2600 vierkante kilometer van het Noorse landoppervlak is bedekt met gletsjers. De ijsmassa is voortdurend in beweging . Het gevaar van ijs dat naar beneden komt is altijd aanwezig, zelfs als je vóór de gletsjer staat. Svartisen (het zwarte ijs) is een overkoepelende term voor twee gletsjers bij Meløy in de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen.
Deze gletsjer, is de op één na grootste gletsjer van Noorwegen. De gletsjer heeft het laagste punt boven zeeniveau: 20 meter. De gletsjer is 370 vierkante meter. Het hoogste punt ligt op 1594
meter. Verschillende armen (ijstongen) vinden hun weg naar beneden. Een van de mooiste is de ‘Engabreen’ te vinden in het Holandsfjord. En als ik het zo op internet nog eens nagekeken heb hebben
wij hiervoor gelegen. Bijzonder.
Toen was het uiteraard weer tijd om op te warmen dus gauw naar de high tea lekker smikkelen met een paar kopjes thee, nog even rondje schip. Lekker uitgebreid douchen (je kon nu staan zonder je vast te moeten houden) en relaxen want nee we hadden niet veel geslapen immers. Straks gaan we Uiteraard weer dineren en na afloop een drankje
Zaterdag 21 februari Tromsø De Noord-Noorse Hanzestad
Rond 10:00 uur leggen we aan even later mogen we aan wal . Even heerlijk door het stadje lopen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt. Oeps het was behoorlijk glad dat zagen we eigenlijk al vanaf de boot maar aan de kade gekomen bleek pas hoe glad het was. Even na 12 uur waren we weer op de boot even een klein hapje eten en dan op weg voor onze excursie.
Tromsø (Samisch: Romsa) is de hoofdplaats van de provincie (in het Noors fylke) Troms ligt, op dezelfde breedtegraad als Noord-Alaska! De stad is in tweeën verdeeld en heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden.
Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya, dat via de Tromsøbrug, met het vasteland is verbonden.
Onder nog wat foto's van de straten de houten huizen en de moderne bibliotheek in de stad
De Domkerk van Tromsø (Noors: Tromsø Domkirke)
Dit is de lutherse bisschopskerk van het bisdom Nord-Hålogaland in het Noorse Tromsø. Het gebouw is de meest noordelijke kathedraal ter wereld en bezit na de verwijdering van een aantal banken tegenwoordig ruim 600 zitplaatsen. De domkerk is volledig van hout gebouwd en behoort tot de grootste houten kerken van het land. Het kerkgebouw staat in het centrum van Tromsø waar al sinds de 13e eeuw een kerkgebouw heeft gestaan. Het ontwerp van het neogotische kerkgebouw is van de architect Christian Heinrich Grosch. De kerk werd voltooid in 1861. De kerk heeft vanaf 1952 de status Domkerk. Helaas ook deze kerk was niet open wat dat betreft hebben we wel pech hoor. Maar goed vanmiddag hebben we betaald dus die zal wel open zijn hoop ik.
De Tromsøbrug
Zoals gezegd zijn de twee delen van de stad met elkaar verbonden door een brug maar ook door een tunnel. Hieronder een beschrijving van beiden.
De brug overspant het Tromsøysund, de zeestraat tussen het eiland Tromsøya waar Tromsø op is gelegen, en het Noorse vasteland. De brug heeft een totale lengte van 1.016 meter met een cantilever (een eenzijdige ophanging) hoofdoverspanning van 80 meter. Het brugdek ligt 38 meter boven de zee. Over de brug loopt de fylkesvei 862. De brug is vervolgens tussen 1958 en 1960 aangelegd. De aanleg kostte destijds 14,6 miljoen NOK. Gedurende 10 jaar werd tol geheven om de brug te bekostigen. Het was de meestgebruikte brug in heel Noorwegen voor zelfmoorden. Om dat tegen te gaan is in 2005 een hoog hekwerk geplaatst op de brugreling.
De Tromsøysund Tunnel
De tunnel is een onderzeese snelweg tunnel onder de straat van Tromsøysundet, die het eiland van Tromsøya verbindt met het vasteland in de stad Tromsø. De tunnel is onderdeel van de Europese weg E08, (waarvan noordelijke eindpunt op het eiland is) en het bestaat uit 2 buizen, elk met twee drijvende rijstroken. De twee buizen zijn niet gelijk in lengte; één buis is 3.500 m en de andere is 3,386 lang. Het laagste punt in de tunnels is 102 meter onder zeeniveau, en het maximumcijfer is 8,2%. De twee buizen zijn verbonden door 15 dienst-tunnels. Op 3 December 1994, werd de tunnel geopend om de brug te ontlasten.
De IJszeekathedraal (Noors: Ishavskatedralen)
Deze staat in de Noorse stad Tromsø en werd ontworpen door Jan Inge Hovig. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen kathedraal maar de kerk van de stad en staat aan de overkant van het water.
Het gebouw is gebouwd van beton, dat aan de buitenzijde met aluminium bekleed is en heeft zowel aan de voor- als achterkant een glazen gevel. Deze is aan de voorkant 35 meter hoog. De kerk werd op 19 december 1965 ingewijd door bisschop Monrad Norderva. In 1972 werd aan de oostwand een 23 meter hoog gebrandschilderd raam toegevoegd met een oppervlakte van 140 m², en weegt 140 ton. Het is een werk van Viktor Sparre.
De kathedraal wordt ook wel de Opera genoemd omdat deze doet denken aan het Sydney Opera House.
Het ontwerp van de kathedraal symboliseert;
Binnen is de kathedraal heel sober het gebrandschilderde raam (met de wederkomst van Christus) waarvoor het altaar en achter in de kerk het orgel. verder staan er banken en dat is het. Maar de akoestiek is geweldig. We hebben hier 30 minuten genoten van de folklorische Noorse muziek door een pianist/organist, een sopraan en een trompetist geweldig. En geloof me we zochten eerst nog een gaatje om weg te komen toen de muziek begon. De muziek begon boven bij het orgel vervolgens, liep de sopraan al zingend achterlangs de trap af naar beneden door t middenpad naar de voorzijde van de kathedraal. En toen de toegift "Waarheen leidt de weg" kippenvel gaf dat, de sopraan begon heel zacht met een uitloop aan t eind dat je dacht waar haalt ze het vandaan geweldig.
Daarna hebben we een Sigtseen met de bus gehad door de stad en omgeving. Er lag veel sneeuw het is een bijzondere wereld.
Weer aan boord, was het tijd voor de high tea en vervolgens met zijn vieren maar gelijk weer onze gebruikelijke cocktail van de dag gedronken in de bar. Tijdens het gesprek bleek dat de kathedraal gesloten was voor overig publiek toen en ook zij (op eigen gelegenheid gegaan) voor een gesloten deur stonden we zagen jullie wel zitten dat was alles. Hebben we niet voor niets betaald.
De naam Alta komt of van het Oud-Noorse woord voor ‘zwaan’ of van het Finse ‘alaattia’ dat ‘laagland ‘ betekent.
Op 5 Januari 2015, is het Alta Igloo hotel dit jaar geopend. Noorwegen's grootste en 's werelds meest noordelijk gelegen ijshotel, ligt zo'n 15 kilometer van het centrum van de stad van de Alta. Het hotel is de enige in zijn soort en is 2000 vierkante meter groot. Het hotel werd voor het eerst gebouwd in het jaar 2000, en wordt sindsdien elke winter opnieuw gebouwd. Het duurt ongeveer 6 weken totdat het hotel geheel is voltooid. Het zijn eigen medewerkers die het ICEHOTEL bouwen en versieren.
Alles buiten en binnen is gemaakt van sneeuw en ijs; de kamers, bedden, zelfs de de bar! Het Iglo het hotel heeft in totaal 30 slaapkamers (twee- en driepersoonskamers), suites, een lekkende ijs-ijs-bar, een galerie en een mooie ijs-kapel waar je kunt trouwen, ijssculpturen en decoratie aan de wanden samen met de sneeuw een avontuurlijk zijn.
Om elk hotel zijn eigen kenmerk te geven, hebben we elk jaar een nieuw thema voor de decoratie. Naast het ICEHOTEL, hebben we moderne en warme faciliteiten met de receptie, restaurant, lounge met open haard, toiletten, kleedkamer/douche, sauna, Jacuzzi in de buitenlucht, en meer.
Naast de beschrijving, voeg ik de link van het hotel op internet toe je weet maar nooit immers? De foto's zijn van ons zelf!
En nog een paar leuke foto's dit keer ook een paar waar we zelf opstaan ja je moet eens afwisselen hè.
En dit is natuurlijk wel iets heel specifieks.
Wist je dat;
En natuurlijk hebben we buiten ook nog ff rondgedarteld in de sneeuw. Uiteraard moesten we ook nog even van de zon genieten. Zien hoe dat ijs geplakt zat, de stalling van de sneeuwscooters bekijken. En ja als we er toch staan even uitproberen uiteraard. Ja als we in de stalling durven dan natuurlijk ook samen op een startklare motor gekropen en er is altijd wel iemand die een foto wil maken van je een ieder wil natuurlijk zo'n herinnering mee naar huis nemen.
En zie hier! De (ijs)stenen waar het hotel mee gebouwd wordt. Kan begrijpen, dat dit gebouw wel tot begin april blijft staan. Zoals op de foto's te zien is begon de zon al behoorlijk te schijnen en ja dan smelt het natuurlijk hard! Toen de tijd om was, tijd zat hoor zijn we weer in de bus gestapt. We hebben wel andere geluiden gehoord maar we zaten in de juiste groep zullen we maar denken.
De bus nam ons mee op een rit door het kleine slapende dorp om ons vervolgens weer bij de boot af te zetten. WAAUW wat hebben we genoten dit was zijn geld dubbel en dwars
waard!!
‘Kathedraal van het Noorderlicht’.
In de Noorse gemeente Alta, 500 kilometer te noorden van de poolcirkel staat sinds kort deze kerk met de toepasselijke naam. Het ontwerp is van de Deense firma Schmidt Hammer Lassen Architects. In principe doet het gebouw dienst als kerk, maar bij het ontwerpen is goed gekeken naar de natuur(verschijnselen) in Alta. Hier is zeer regelmatig het noorderlicht te zien. Door het betonnen gebouw met titanium te bekleden reflecteert zij letterlijk en figuurlijk het poollicht dat in deze contreien de luchten kleurt. Als een spiraal volgt de kerk de vorm van het licht.De kathedraal, wiens klokkentoren tot 47 meter reikt, biedt ruimte voor 350 personen. Behalve een dienstruimte omvat het gebouw kantoren, leslokalen, expositieruimten en een parochiale ruimte. Met de bouw was een bedrag van omgerekend 16 miljoen euro gemoeid. Ook binnen speelt licht een belangrijke rol: achter het altaar is een daklicht geplaatst. Twee verschillende luchten? Ja klopt de dag erna kwamen we langs de achterkant met de bus
Maandag 23 februari De husky's en de Sami's
Ik heb geen temperatuur aangegeven. Vanmorgen om 09:00 uur was het -12 je kunt een inschatting maken wat het dan in de nacht is.
Groep 2 en 3 waar wij bij zaten gingen kijken naar het vertrek van de eerste club. De honden raakten door het dolle heen dat ze mochten rennen. Grandioos wat een kabaal. Ik heb stukje gefilmd,
daarbij hoor je dan ook hoe blij de honden zijn.
Er ging iets fout een stel honden trok zich los van de slee maar dat werd direct gecorrigeerd. De sneeuwscooter (die we echt niet hadden zien staan) vloog langs ons heen naar de groep
honden.
Toen de eerste groep vertrokken was, gingen wij de lavvu (tent) in voor een kopje thee/koffie bij het haardvuur. Hier kregen wij informatie over de husky's. Zij komen allen uit Alaska, worden om het jaar ingeënt, hebben allen een eigen hok, worden zo'n 16 jaar oud lopen circa 4000 km per jaar, verbruiken 9000 kcal per dag, in de zomer lopen zij niet dus de maanden juni, juli en augustus; RUST. Het is sporadisch dat de honden ziek zijn. Mooi is ook dat er niet geschreeuwd wordt naar de honden het commando is bijna op fluistertoon.
Wij mochten rondlopen op het terrein niets was afgesloten. We konden kijken in de kennels en hokken. Het zijn heel vriendelijke lieve dieren ja heel wat foto's geknipt. En natuurlijk ook van de hutten op het terrein. Moeilijk kiezen nu!
DE SAMEN
De vlag van de Samen is de officiële vlag van het Samische volk, dat in het noorden van de Noordse landen en op het Russische Kola-schiereiland woont. De vlag wordt ook gebruikt als onofficieel symbool van Lapland. Het ontwerp bestaat uit een rood en een blauw vlak, van elkaar gescheiden door een groene en een gele verticale baan met daaroverheen een blauw-rode cirkel.
Betekenis;
Opa vertelde over het leven van de Sami's, toonde ons de kleding en gebruiksvoorwerpen in de lavvu.
Toen mochten we het terrein op waar hij weer verder ging met zijn verhaal.
Hier zagen we de keuken en het droogrek er stonden een aantal rendieren en de bijbehorende sledes.
Er was een berg sneeuw waar de kinderen met moeder samen op een rendierenhuid vanaf gleden.
Er stonden geweien in de sneeuw waar het lassowerpen op geleerd werd.
En aan het eind bracht de familie een lied ten gehore in de Lavvu bij jawel ook een kampvuur. Nadat de dochter van 8 jaar een bedankje (joik) had gezongen, weer naar de bus die ons naar de haven bracht.
Een joik is de traditionele muziek van de Sami en tevens de oudste muziekvorm vanEuropa
Er wordt NIET OVER iets of iemand MAAR NAAR iets of iemand.
Dan hebben we ook nog de traditionele Sami winterschoen genaamd Karasjok deze is afkomstig uit Noorwegen
Al met al een leuke ervaring. Onder nog wat foto's.
's Avonds hebben we weer gezellig met de hele club gegeten en gelachen. Daarna zijn we via het dek uiteraard naar beneden gezakt goch we waren best moe ja afgelopen nacht was ook een gebroken nacht door t noorderlicht natuurlijk en wie weet moeten we er weer uit als ze op de brug iets ziet bewegen in de lucht. En jawel het was weer raak we hebben het lichtgordijn zien dansen!
Marieke bedankt!
En dan ga ik op de volgende pagina verder want de vakantie nog niet om!