INDIA 2011

TOELICHTING

 

NAMASTE 🙏 

Ik eer, of buig voor het Goddelijke in jou

De groet van India en Nepal

 Namasté komt van het Sanskriet - Namaskaar -

In het Sanskriet betekent "namas" buiging en "té" betekent naar u.

Door de beide handen op deze wijze te verenigen, de Gassho Mudra, benadrukt men de eenheid van een ogenschijnlijke dualistische kosmos, het samenbrengen van geest en materie, of ook wel het Zelf tot het Zelf brengen.

 

Geografie

India is een groot land in het zuiden van Azië en is met een oppervlakte van meer dan 3 miljoen km² het op 6 na grootste land ter wereld. Het heeft een min of meer driehoekige vorm.

  • In het noorden begrensd door de Himalaya. 
  • Ten zuiden van het land ligt de Indische Oceaan, die aan de westkant Arabische Zee heet en aan de oostkant Golf van Bengalen.
  • In het noordwesten grenst India aan Pakistan,
  • in het noorden aan China, Nepal en Bhutan en
  • in het oosten aan Myanmar (Birma) en Bangladesh (dit wordt bijna geheel omsloten door India).

Bij India horen enkele eilandengroepen.

Ten zuidwesten de Laccadiven en ver ten oosten van het vasteland de Adamanen en de Nicobar Eilanden. Die laatste eilandengroepen liggen tussen de zuidkust van Myanmar en het noordelijke puntje van Sumatra.

1e foto is van de site van FOX hierop is onze route weergegeven. De 2e foto komt uit de Mother India Temple in Varanasi.

 

Klimaat

Omdat India een groot land is zijn er diverse klimaatzones.

  • Zo is er een gematigd klimaat in het noorden en spreekt men van
  • een tropisch klimaat in het zuiden.
  • Het grootste gedeelte van India heeft een moessonklimaat

en er zijn 3 seizoenen. 

  • Het koele seizoen, van oktober t/m februari 
  • Hete seizoen van maart t/m juni 
  • Het regenseizoen van midden juni t/m september

Door de vele klimaattypen en de grootte van het land heeft het een enorme variatie aan landschappen. India bestaat uit 3 hoofdgebieden:

  • Noord-India wordt beheerst door de Himalaya (Sanskriet; land van de sneeuw, hoewel alleen de westelijke en oostelijke uiteinden van deze bergketen binnen de Indiase grenzen vallen. De Kanchenjunga (8598 m) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 m), zijn de hoogste toppen van India. De Himalaya wordt doorsneden door mooie dalen, zoals de vallei van Kasjmir. 
  • Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ca. 320 km en op sommige plaatsen meer dan 500 km breed. Deze laagvlakte wordt gedeeltelijk in beslag genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Deze gletsjerrivieren leveren water voor bevloeiing en jaarlijks een nuttige sliblaag. De dikke lagen alluvium maken de laagvlakte tot een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. Dijken of modderbanken zijn de enige opvallende kenmerken die het eentonige, vlakke landschap onderbreken. 
  • In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Thar woestijn, ook wel Indian Desert genoemd.

De Ganges is vanaf nu een persoon

National Geographic 09 november 2017

Onlangs kende een hoge Indiase rechtbank aan de rivier de Ganges de status van ‘persoon’ toe, een uitspraak die tot meer aandacht voor het milieu in India zou kunnen leiden.

Het hooggerechtshof van de deelstaat Uttarakhand heeft namelijk de Ganges en zijn voornaamste zijrivier, de Yamuna, tot ‘levende personen’ verklaard. Een uitspraak die tot meer aandacht voor het milieu in India zou kunnen leiden.

  • De Ganges in India is een heilige rivier en vernoemd naar een hindoe-godin. Een miljard hindoes geloven dat ze van zonden bevrijd worden als ze erin baden. Honderden miljoenen mensen langs de oevers zijn ervan afhankelijk voor drinkwater en de irrigatie van hun land.
  • Maar India is door enorme economische groei ook een grote vervuiler geworden. Miljoenensteden lozen rioolwater ongefilterd op de Ganges. Nog gevaarlijker is het vaak giftige industriële afval dat in de rivier gedumpt wordt.
  • Ondanks alle milieumaatregelen van de regering lijkt de vervuiling niet te stoppen. Veel Indiërs zeggen daarom: "Moeder Ganges is stervende.

Het is een grote rivier die door India en Bangladesh stroomt. De rivier ontspringt in het Himalaya-gebergte en mondt 2.700 kilometer later uit in de Golf van Bengalen.

Aangezien de rivier met al zijn zijstromen voor veel leven zorgt, is het gebied rond rivier erg dichtbevolkt. Ongeveer ⅓  van de totale bevolking van India woont op de Indus-Gangesvlakte, het dal van de Ganges. Door het overmatig gebruik van de rivier zit het water vol met zowel menselijk als chemisch afval, waardoor de Ganges 1 van de meest bevuilde rivieren ter wereld is. 

 

Cultuur

India heeft een rijke cultuur door de vele invasies. De geschiedenis is verscheidene millennia oud. Het land heeft de opkomst en ondergang gekend van oorlogvoerende staten en keizerrijken, van invasies en veroveringen. Buitenlandse overheersers hebben het geplunderd, vernietigd en herbouwd, terwijl verschillende inheemse en geïmporteerde godsdiensten elkaar bestreden of met elkaar samengingen. Kooplui van over de bergen en zeeën brachten hun eigen taal en cultuur mee. Ondanks dat alles heeft India zijn eigen unieke karakter behouden.

 

Bevolking

India is het land met na China het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij.

  • Zuid-India wordt gedomineerd door de donkerkleurige Dravidiërs.
  • In het noorden stamt de bevolking af van de lichter gekleurde Indo-Ariërs die later, ongeveer 3500 jaar geleden, gearriveerd zijn.

Er zijn veel personen uit India die ook in het Westen bekend zijn zoals de politicus Mahatma Gandhi. Omgekeerd zijn er ook veel westerlingen die van invloed zijn geweest op India.

Taal

Er wordt lokaal in veel verschillende talen gesproken. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de enige officiële federale taal. De staten en territoria hebben hiernaast nog 21 andere officiële talen op hun grondgebied ingesteld. Hiernaast zijn er nog 844 andere talen en dialecten. 

Het Engels dat geclassificeerd wordt als de officiële geassocieerde taal wordt nog steeds veel gebruikt in de wetgeving en het parlement. In de nationale regering geniet het Engels een semi-officiële status, de grondwet stelt dat dit periodiek opnieuw bekeken moet worden. De populariteit in het zakenleven, regeringszaken en de populariteit in niet Hindi sprekende staten zorgen ervoor dat het Engels zijn status blijft behouden.

 

Religie

India is een land met vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. 

De 5 grote wereldgodsdiensten zijn dan ook ruimschoots vertegenwoordigd:

  • hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. 

Verder kent India nog het sikhisme en het jainisme, 2 godsdiensten die alleen in dit land voorkomen. Ook een van de oudste godsdiensten ter wereld is in India te vinden, het mazdeïsme, de godsdienst van de parsi’s. Het voert te ver om hier alles uit te werken. Ik houd het dan ook op een kort overzicht.

Hindoeïsme;

Ongeveer 85% van de Indiase bevolking hangt het hindoeïsme aan, en dat betekent concreet ca. 900 miljoen mensen. Het raamwerk voor het hindoeïsme zijn de vier veda’s, in het Sanskriet opgestelde religieuze teksten. Deze veda’s werden ca. 1000 v.Chr. geïntroduceerd. Het hindoeïsme is een zeer tolerante religie zonder dogma’s, heeft geen kerkelijke organisatie en kent ook geen stichter. Hindoes houden wel sterk vast aan bepaalde regels en gebruiken. Zo worden de rigide kastenregels nog vaak toegepast en zijn tempels alleen voor de eigen aanhangers toegankelijk. 

En uiterlijk op zijn vijfde verjaardag wordt men in de geloofsgemeenschap opgenomen door middel van het scheren van het hoofdhaar of ‘churakarma’. Het leven wordt afgesloten met de crematie of ‘antyeshtikarma’. .

De belangrijkste grondgedachte in het hindoeïsme is het geloof in ‘samsara’, de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte of reïncarnatie. De wet van ‘karma’ bepaalt dan hoe je in een volgend leven terugkeert. 

Het hindoeïsme kent vele goden, maar het zijn allen manifestaties van de drie hoofdgoden, Brahma, Vishnu en Shiva.

Deze 3 goden zijn weer terug te voeren tot één principe: 

  • Brahman (oergod), symbool voor de in balans zijnde kosmos, het Al. Hij heeft vier armen en vier hoofden.
  • Vishnu de god die het leven beschermt en de kosmos in stand houdt. Hij heeft de aarde in verschillende, vaak dierlijke, gedaantes bezochten zijn symbolen zijn de schelp en de discus en zijn voertuig is de ‘garuda’, de mythische adelaar. Een populaire verschijningsvorm van Vishnu is Krishna, een fluit spelende jongeling. 
  • Shiva is zowel schepper als vernietiger. Hij heeft vijf gezichten, vier armen en drie ogen en kent evenals Vishnu verschillende verschijningsvormen. De symbolen van Shiva zijn de drietand en de fallus of lingam symbool van vruchtbaarheid.

Ganesh, de god van wijsheid en voorspoed, is de zoon van Shiva en Parvati. Hij heeft een olifantenkop en het voertuig is een muis.

Boeddhisme;

De grondlegger van het boeddhisme is Siddharta Gautama (560-480 v.Chr.), die leefde in het huidige Nepal. Hij kwam op een gegeven moment tot het inzicht dat leven lijden is en gekenmerkt wordt door ziekte, ouderdom en dood. Hij ging leven als een asceet, maar dit bracht hem geen geluk. Toen kwam hij erachter dat het lijden veroorzaakt wordt door de begeerte van de mens en zijn vasthouden aan het leven. De oplossing was dat de mens zich uit de kringloop van geboorte, sterven en wedergeboorte moet zien te bevrijden. Gematigdheid werd het toverwoord waardoor de mens zich kan bevrijden en de toestand van gelukzaligheid kan bereiken, het ‘nirwana’. 

Sikhisme;

De stichter van het Sikhisme is de goeroe Nanak, die leefde van 1469-1539. Het sikhisme telt maar 1 god, Hari, de schepper van hemel en aarde. Het sikhisme kent geen priesters en heeft zowel van het hindoeïsme als van de islam zaken overgenomen, o.a. reïncarnatie, crematie en karma. Het Sikhisme is de 4e religie van het India met ca. 20 miljoen aanhangers. Zij wonen vooral in de deelstaat Punjab en ook de hoofdstad Delhi kent een groot aantal sikhs. 

Sikh-mannen moeten in het bezit zijn van 5 ‘kakkars’ of symbolen, geïntroduceerd door goeroe Gobind Singh om ervoor te zorgen dat mannen elkaar gemakkelijk als sikh kunnen herkennen: 

1.’Kesha’ (ongeknipt haar) 

2.’kangha’ (ivoren kam) 

3.’kachha’ (militaire onderkleding) 

4.’kirtipan’ (zwaard, dolk, of afbeelding daarvan) 

5.’Kara’ (stalen armband)

 

De Vlag van India 

wordt de Tiranga genoemd (driekleur in het Hindi). De vlag bestaat uit 3 horizontale strepen en een blauw chakra (wiel) met 24 spaken. 

De 3 kleuren van de Indiase vlag hebben alle een belangrijke betekenis. 

  • De bovenste kleur, kesari (saffraan), staat voor "balidaan", vaderlandsliefde voor India en moed. 
  • De middelste kleur, wit, staat voor eenvoud en vrede. 
  • De onderste kleur, groen, staat voor landbouw (kheti), de boer (kisan) en de landbouwproducten (hariyali) en      voortvarendheid. 

In het midden van de vlag staat een wiel (chakra) in de kleur blauw met 24 spaken.

Een etmaal is 24 uur 

Blauw staat voor waakzaamheid waarheid, trouw, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid, 

Het ontwerp van het wiel komt van de abacus van Sarnath Lion Capital of Ashoka en staat voor de Ashoka Chakra, het wiel van de eeuwige levenscyclus. 

Het ontwerp van de nationale vlag van India is op 22 juli 1947 goedgekeurd door The constituent Assembly van India.

Deze stond voor Gandhi's spinnenwiel dat zelfvoorziening symboliseerde.

Er zijn zeer strenge regels voor het gebruik en tonen van deze vlag.

 

Onderwijs 

Het onderwijssysteem lijkt veel op het westerse model. Het is opgebouwd uit;

  • 7 jaar basisonderwijs,
  • 3 jaar middenschool,
  • 2 jaar hoger onderwijs 
  • 3  jaar universiteit. 

Het basis- en voortgezet onderwijs zijn openbaar en verplicht. Toch gaan lang niet alle kinderen naar school. Pennen en uniformen moeten de ouders zelf betalen en velen hebben daar eenvoudigweg het geld niet voor. Vaak moeten de kinderen ook meehelpen op het land of in de huishouding. Ca. de helft van alle leerplichtige kinderen verlaat al na 4 jaar de basisschool.

Het aantal analfabeten is daardoor erg hoog. Van alle mensen van 15 jaar en ouder is ca. 40% analfabeet. De verschillen tussen de regio’s en tussen mannen en vrouwen zijn alarmerend groot. In geheel India is ongeveer 30% van de mannen analfabeet en meer dan 50% van de vrouwen. In Rajasthan zijn er bijna geen vrouwen die kunnen lezen en schrijven. 

Het hoger onderwijs is wel goed ontwikkeld met honderden universiteiten en duizenden scholen voor ander hoger onderwijs. Dit is eigenlijk alleen toegankelijk voor de rijkere mensen. New Delhi heeft 2 belangrijke universiteiten

 

 

 

Valuta

De munteenheid van India is de rupee 

en wordt afgekort met de letters INR. Rupee 

1 euro = 0,69,13 INR

WERELD ERFGOEDLIJST

Qutb Minar,                              Delhi

Red Fort,                                    

Amberfort,                                 Rajasthan

Fatehpur Sikri                           Agra

Red Fort  

Taj Mahal  

Groep van monumenten.     Khajuraho  

 

Voor de laatste avond van de reis, had Mike een lied in elkaar gezet dat een terugblik gaf op onze reis 

Melodie; het is uit het leven gegrepen. 

Hieronder het refrein en 1e couplet. De volgende staan bij de desbetreffende pagina's.

Een piece de Voyage 

Refrein;

Dit was met FOX op vakantie, een reis door Noord India                    olee

Nepal is daarbij betrokken. "ONS KARMA" loopt volgens schema    olee

Couplet;

Een week of 3 geleen, benauwd benepen vertrokken 

Het valt zo reuze mee, maar aan ons zo veel getrokken.                   jaaaaa