Chitwan National Park
Royal Chitwan National Park ligt in het laagland of Inner Terai in het zuiden van het centrum van Nepal in een riviervallei langs de uiterwaarden van de Rapti, Reu en Narayani rivieren, op de internationale grens met India.
De Narayani ook wel de Gandaki genoemd, is de op 2 na grootste rivier in Nepal. Het heeft zijn oorsprong in de hoge Himalaya en mondt uit in de Golf van Bengalen.
Het park beslaat 932 km² van het subtropische laagland, ingeklemd tussen 2 oost-west rivierdalen aan de voet van de Siwalik de buitenste berg van de Himalaya en bevat de laatste Nepalese bevolking (geschat op 400 personen).
Chitwan wordt gedomineerd door de mono-typische groei van Salbos dat 60% van de totale oppervlakte in beslag neemt en is een overblijfsel van het Terai Laagland-bos ooit over de uitlopers van de Himalaya in India en Nepal.
Het Stroomdal bestaande uit bos en graslanden vormt een mozaïek langs de oevers. Zij worden onderhouden door seizoensgebonden overstromingen. Op de heuvels zijn dennen en verspreide palmen en vochtigere hellingen, ondersteunen de bamboe.
Het duurt nog even voor we in Chitwan zijn.
We rijden door de natuur en kleine dorpjes het weer verandert we krijgen regen.
Na aardig wat klimmen met de bus is het weer tijd om de benen te strekken een klein maar zeer primitief restaurantje.
Je ziet het regent nu stevig.
Het interieur was uiteraard ook geen luxe
Geen aparte keuken. Alles werd met zorg bereid en geloof me ik zou zo aangeschoven zijn alleen al ie geur van die rijst heerlijk!!! We hebben genoten van al wat of we daar zagen.
En dan het leukste van alles.
Het toilet en dan met name het pad erheen. Volgens mij is niemand echt geweest maar gelachen hebben we wel. Je moest namelijk over een paar smalle losliggende planken naar beneden lopen. Aan de kant van het restaurantje hing een touw langs de muur en aan de andere zijde keek je gewoon recht het ravijn in als dat tentzeil er niet hing. En de mensen waren zo trots op hun toilet. Van hier hadden we ook zicht op de bergen maar door het slechte weer was dat natuurlijk iets minder.
We stappen de bus weer in. Mike voorziet ons weer van de nodige informatie. Ditmaal over de bevolking en het werken op de rijstvelden. Hij laat ook wat krantenknipsels zien.
En even later maken we een stop bij ja hoe kan het anders natuurlijk de rijstvelden er wordt nog gewerkt.
Hier boven een van de rijstvelden met op de achtergrond de Himalaya.
We worden uitgezwaaid, nog even rijden en dan komen we aan bij ons volgende overnachtingsplek.
Niet naar de kamer. Nee er wordt eerst gegeten. Daar was trouwens niets op aan te merken
Zoals je ziet heerlijk relax. Kan ook niet anders het National Park Chitwan.
Even bijkomen van al die hectiek want ja we hebben al heel veel indrukken opgedaan de afgelopen dagen. Hier geen luxe dus ook geen airco. Het was behoorlijk vochtig en de elektra viel ook met regelmaat uit maar we hebben wel genoten.
Het werk ging uiteraard gewoon door!
Na het diner zijn we met zijn allen naar de rivier gegaan. Eerst de olifant even gedag zeggen.
Dan is het tijd voor een glaasje met chips en jawel kaaskroketjes gezellig bij kaarslicht
Het einde van een indrukwekkende dag.
De dag begon heel speciaal.
Tegen een luttel bedrag werden we gewekt met een kopje koffie op onze kamer.
Je ziet de jongens hadden er lol in en wij waren dolgelukkig zo help je elkaar toch?
Vandaag brengen we hoe kan het ook anders door in de natuur.
Uitgeholde boomstammen lagen op ons te wachten.
Er heerste een serene rust je dorst ook bijna niet te praten.
Elifant Breeding Center (EBC)
Hier worden olifanten gefokt maar ook afgericht om hun taak te verrichten in het park. Ze worden ingezet voor bosbouw, toeristen dragen, vervoeren van zware lasten en het speuren naar stropers (een groot probleem in het park vooral omdat de mensen hier geloven in de geneeskracht en potentie verhogende werking van tijger en neushoorn onderdelen.) We konden de korte weg nemen maar ook door het gebied lopen nou dat hebben we geweten haha. Wel zagen we voederplaatsen, Olifantengras, wild e.d.
Het was enorm drassig.
Je moet er iets voor over hebben natuurlijk.
De schoenen en broeken zullen straks een stevige wasbeurt krijgen.
Dit EBC is vrij klein. De grote volwassen olifanten zijn aan ketting gelegd. Maar de kleintjes lopen gewoon vrolijk rond.
Kwamen we aan in uitgeholde boomstammen.
Terug moesten we toch weer door het struikgewas want ergens aan de oever lagen kleinere bootjes om weer terug te varen.
Varen we eerst langs de krokodil die werkelijk nep leek maar bij nader inzien toch echt
En dan.... Zie je m zitten op die tak? Jawel de ijsvogel.
Tijd voor de lunch! En dan tot eind van de middag vrij. Heerlijk even ronddwalen op het terrein
Het is zover met jeeps naar het reservaat. Op aanraden van Mike hebben we iets meer betaald zodat we met zijn tweeën in het stoeltje konden. Wel dat was geen overbodige luxe. Ook voor de olifanten was dit iets prettiger natuurlijk. De Nepalezen redden het wel met zijn drieën hoor geloof me!
Eerst door dicht bladerrijk gebied (70%).
We moeten de takken letterlijk uit ons gezicht houden, onze drijver blijft maar zoeken we zien een verwilderde boskip en een specht, wilde pauwen wolfshonden zwijnen en nog veel meer de gids maar wijzen en onze ogen gingen van links naar rechts van boven naar beneden. Maar ech ons lijf ook!! We werden lichtelijk tot stevig gehusseld.
Het was geen geasfalteerde weg zoals ziet. Foto’s maken viel dan ook niet mee we dachten dat we iets hadden maar bij nader inzien jajaja je snapt het al haha. Maar we hebben genoten. En dat is het belangrijkste.
We komen in geen soort gras bosgebied (20%).
Het is genieten van het natuurschoon.
En ineens zien we ze staan. De neushoorns. Met een olifant kan je heel dichtbij komen omdat de dieren niet bang zijn voor elkaar en ze schijnbaar zo stinken dat ze de mensen bovenop niet meer ruiken. We zien de met uitsterven bedreigde Eenhoornige Neushoorns op 5 tot 10 meter afstand. Het zijn echt super grote en mooie beesten. Erg indrukwekkend. We nemen natuurlijk enkele foto's
Terug van bijna uitgestorven
De Indische neushoorn die leeft in Nepal en India staat als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Aan het begin van de 20e eeuw stond de soort op de rand van uitsterven en waren er nog maar ongeveer 200, nu zijn er ongeveer 3500 exemplaren in het wild..
Door goede bescherming en gebiedsbeheer van de Indiase en Nepalese autoriteiten, is sinds 2015 het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count maart 2021.
(Deze info heb ik van de site van het WWF geplukt)
En dan gaan we naar de rivier want de dieren hebben dorst.
Je ziet ons in schaduw op het hoofd van de olifant haha
We gaan weer terug maar voor we naar ons ressort gaan natuurlijk wel even voor onze vrienden zorgen.
Dan eens zien of de schoenen al droog zijn.
Morgenvroeg zullen we het park weer gaan verlaten. We krijgen wel weer eerst een kopje koffie op de kamer hiep hiep.