Geografie

Nepal is van Oost naar West ongeveer 800 km en van Noord naar Zuid zo'n 200 km. Het land ligt ingeklemd tussen Noordoost India en Zuidwest Tibet. Door de ligging heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

Van Noord naar Zuid is het land opgedeeld in de Hoge Himalaya, de Nepalese "hill country" en de Terai, het laagland van Nepal bevindt zich gemiddeld op zo'n 200 meter boven de zeespiegel. Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er 8 in Nepal.

Ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is aanwezig. Deze is gelegen aan de grens met China (Tibet).

Je zou kunnen zeggen dat het noorden van Nepal in beslag wordt genomen door de hoge Himalayas. Hier liggen 8 van de 14 bergen boven de 8000 m. 

 

Op zo'n 200 km van deze hoogste bergen ter wereld langs de grens met India vinden we de tropische laagvlakte van Terai.

Hier vind je fraaie natuurreservaten zoals het Nationale park Chitwan. 

Het heuvellandschap tussen de Terai en het Himalayagebergte telt diverse vruchtbare valleien. De grootste vallei is de Kathmandu-vallei waar ook de hoofdstad Kathmandu in ligt. Het samengaan van zulke verschillende landschaps- en klimaattypen op zo'n kleine oppervlak is uniek in de wereld.

 

Klimaat

In Nepal kent men 5 seizoenen; zomer, moesson, herfst, winter en lente.

Tijdens de wintermaanden blokkeert het Himalayagebergte de aanvoer van koude lucht, waardoor het ook in de wintermaanden ten zuiden van de Himalaya vrij warm is. Door de aanwezigheid van Mount Everest en het Himalayagebergte denken veel mensen ten onrechte dat Nepal een koud land is met veel sneeuw. De lage temperaturen en witte bergtoppen zijn echter alleen te danken aan de extreem grote hoogtes, waardoor de uiteindelijke temperaturen op bergtoppen veel lager uitkomen dan wanneer je de gemeten temperaturen zou reduceren naar zeeniveau.

In Nepal heb je boven de 4400 meter te maken met een hooggebergteklimaat;

  • tussen 3600 en 4400 meter een subarctisch klimaat,
  • tussen 2400 en 3600 de koude zone,
  • tussen 1200 en 2400 meter de gematigde zone en
  • onder de 1200 meter een mix van diverse subtropische klimaten. 

Bevolking

Nepal telt circa 24 miljoen inwoners waarvan de meesten hindoe of boeddhist zijn. Ongeveer 75% van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst. Ongeveer 25% behoort tot Oud Nepalese groepen. De bevolking bestaat uit een groot aantal etnische groepen door vermenging en migratie zoals Sherpa’s, Newari’s Gurkha’s en Indiers. Ook vind je hier veel vluchtelingen uit Tibet. Binding? Naast hun eigen taal zijn zij ook het Nepali machtig

Leuk ter info;

  • Gurkha’s staan bekend om hun moed
  • Newari’s zijn vaklieden die een grote artistieke bijdrage leveren aan het Nepalese erfgoed
  • De taaie Sherpa’s genieten faam als alpinisten en dragers tijdens bijvoorbeeld expedities.

De Nepalezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. De foto boven zijn zij op hun mooist in afwachting van de kleine levende Godin zie later.

 

De vlag

Bestaat uit een crimson / rood als basis die omlijnd is met blauw. 

De bovenste driehoek van de vlag van Nepal heeft een wit embleem van de maan en de onderste driehoek heeft een wit embleem van de zon. De rode kleur is een traditionele Nepalese kleur en de blauwe rand vertegenwoordigt het land en de rustige natuur. 

De 2 driehoekige delen van de Nepalese vlag vertegenwoordigen het Himalaya gebergte en de 2 belangrijkste godsdiensten van de natie - het boeddhisme en het hindoeïsme. 

De vlag van Nepal is de enige niet-rechthoekige nationale vlag in de wereld en is ontstaan in de late 19e eeuw uit 2 driehoekige vlaggen die boven elkaar geplaatst zijn. De kleuren in de vlag hebben een religieuze en emotionele betekenis. 

Rood

  • symboliseert verbondenheid, is gerelateerd aan vuur en bloed. het symbool van extreme hitte, symboliseerd moed en tevens de kleur van geluk in het hindoeisme

Blauw

  • symboliseert afstand. is gerelateerd aan de uitgestrekte hemel en diepe zee, het symbool van extreme kou symboliseerd kennis, wijsheid, eerlijkheid, rust en vrede

De witte kleur

  • symboliseert de neutralitiet

Het lijkt heel betekenisvol dat de zon, de maan, en de blauwe en rode kleuren samen worden gebruikt. 

  • Boven de maansikkel in de top driehoek zijn 8 kleine driehoekjes in wat lijkt op een kleinere versie van de zon gedeeltelijk verduisterd door de maan. 
  • De maan is gebruikt als het symbool van Elixir en wordt geacht tot het eeuwige leven te geven. Elk religieus ritueel vindt plaats op basis van de wassende en afnemen van de maan. Deze weerspiegelt ook de rustige en vriendelijke houding van de Nepalezen.
  • De zon in het onderste deel is 12 driehoeken helemaal. Dit is het hemelse symbool van het vuur. Het is zelfs het symbool van het leven omdat de warmte nodig is voor levende wezens. Het absorbeert het water en geeft het terug in de vorm van regen, waardoor de productie van levensmiddelen mogelijk is op aarde.

Tibetaanse Gebedsvlaggetjes

Zijn gekleurde rechthoekige stukjes textiel, bedrukt met gebeden en mantra's en opgehangen in slingers op bergpassen, tempels en rotspunten in de Himalaya. Gebedsvlaggetjes komen alleen voor in het Tibetaans Boeddhisme, en worden verondersteld afkomstig te zijn uit het oude Böngeloof, dat voor de opkomst van het Boeddhisme in Tibet werd beleden.

Betekenis;  

Traditioneel komen gebedsvlaggetjes in sets van 5, van elke primaire kleur 1 plus wit en groen.

De 5 kleuren staan voor de 5 elementen;

  • Blauw staat voor "hemel",
  • wit voor "wind",
  • rood voor "vuur",
  • groen voor "water" 
  • geel voor "aarde".

Tegelijkertijd staat elke kleur voor 1 van de 5 Dhyani Boeddha's:

  • blauw voor Akshobhya Boeddha,
  • wit voor Ratnasambhava Boeddha,
  • rood voor Amitabha Boeddha,
  • groen voor Amoghasiddhi Boeddha en
  • geel voor Vairocana Boeddha.

Vaak staan naast de mantra's gebeden voor een lang en voorspoedig leven van degene die het vlaggetje ophangt.

Afbeeldingen of namen van 4 legendarische dieren staan in de hoeken van het vlaggetje:

de draak, de garoeda, de tijger en de sneeuwleeuw.

Ophangen;

De verschillende kleuren moeten van links naar rechts in de volgende volgorde worden opgehangen:

blauw, wit, rood, groen en geel.

Soms wordt gedacht dat als de vlaggetjes worden opgehangen op de verkeerde astrologische datum of tijdstippen, het negatieve invloed op hun werking heeft. De beste tijd om vlaggetjes op te hangen zou in de morgen op een winderige zonnige dag zijn.

Tijdens het Tibetaanse nieuwjaar worden massaal oude vlaggetjes vervangen door nieuwe. Omdat de symbolen en mantra's op de vlaggetjes heilig zijn, mogen vlaggetjes bijvoorbeeld niet op de grond worden geplaatst of in kleding worden verwerkt. Oude, verwijderde vlaggetjes moeten worden verbrand.

 

Tibetaanse gebedswielen (Mani-wielen in het Tibetaans)

Zijn hulpmiddelen voor het verspreiden van spirituele zegeningen en welzijn. Rollen dun papier, bedrukt met heel veel kopieën van de mantra (het gebed) “Ohm Mani Padme Hum”, worden om een spoel gewikkeld, in een beschermende drum gedaan en deze drum wordt voortdurend rondgedraaid. Bij het draaien aan het wiel wordt de mantra actief. Om Mani Padme Hum is een mantra (een manier van mediteren waarbij gebruik wordt gemaakt van het herhalen van een geluid, een woord of een zin, om zo andere (aardse) gedachten te weren en je tot volle meditatie kunt overgaan).

 

“Ohm Mani Padme Hum”

Gewoonlijk wordt de mantra  ook op de buitenkant van het wiel geschreven.

Tibetaanse boeddhisten geloven dat het uitspreken van deze mantra, de machtige, goedgunstige Chenrezig, de belichaming van het medeleven aanroept. De meeste Tibetanen hebben deze mantra al duizenden keren opgezegd en herhaald. 

De betekenis van deze mantra is o.a: "Groet aan de juweel in de lotus". Om = Groet, Mani = Juweel, Padme = Lotus, en Hum is een standaard afsluiting van een mantra

Het ohm of aum teken is 1 van de belangrijkste symbolen uit het Sanskriet.

 

Tingsha cimbalen: 

De Tingsha zijn kleine cymbalen van uit Tibet. Ze worden gebruikt door Tibetaanse boeddhisten bij de gebeden en rituelen. De 2 cymbalen zijn verbonden door een leren riempje. Als je de 1 tegen de ander slaat, ontstaat een klank die lang te horen is. De Tingsha worden vaak gebruikt om het begin en einde van een meditatiesessie aan te geven

 

De 8 tibetaanse voorspoedsymbolen

Op veel rituele voorwerpen uit Tibet zijn de 8 Tibetaanse voorspoedsymbolen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan tingsha's waarop deze symbolen vaak zijn afgebeeld. Maar wat zijn deze voorspoedsymbolen eigenlijk? Waar staan ze voor?

  • De vaas met schatten staat voor de rijkdom van de boeddhistische leer maar ook voor lang leven, rijkdom, voorspoed.
  • De lotus symboliseert veel aspecten van het spirituele pad: hij groeit vanuit de modder en verschijnt schoon aan het oppervlak (zuivering) en geeft een prachtige bloem (verlichting). De knoppen staan voor een ieders potentieel voor de verlichting.
  • Het overwinningsbanier symboliseert de overwinning op negatieve activiteiten en belemmeringen verricht door lichaam, spraak en geest. Het banier getuigt van de volledige overwinning van de Dharma (leer van de Boeddha) op de krachten van het kwade in onszelf.
  • De parasol symboliseert de bescherming van de Dharma voor voelende wezens tegen de verschroeiende zonnestralen (het lijden). De parasol behoedt hen voor ziekten, obstakels, ongelukken, boze geesten etc. Ook is de parasol het symbool voor de verfrissing van de schaduw van positieve daden.
  • Het Dharmawiel symboliseert het in beweging zetten van de Dharma, oftewel de Leer van de Boeddha en de verspreiding ervan.
  • De gouden vissen staan oorspronkelijk voor de rivieren de Ganges en Yamuna in India, maar nu zijn ze een algemeen symbool voor voorspoed. Ook staan de vissen symbool voor het feit dat mensen die Dharma (Leer van de Boeddha) beoefenen niet bang hoeven zijn om te verdrinken in de oceaan van lijden, en zich vrij zullen kunnen bewegen als vissen in het water.
  • De oneindige knoop stelt de onderlinge afhankelijkheid van alles voor, vooral van de beoefening van de Boeddhistische leer en van de steun die dit aan de samenleving geeft. Zonder begin of einde, stelt hij ook de eindeloze wijsheid van de Boeddha voor.
  • De schelp symboliseert de diepe klank van de Leer van Boeddha, die alle voelende wezens wekt uit hun slaap van onwetendheid en hen aanspoort om hun eigen welzijn en dat van anderen na te streven.

UNESCO

De geboorteplaats van Boeddha

Chitwan National park Kathmandu Valley

Boudhanath

Bhaktapur

Kathmandu Valley

Boudhanath

Bhaktapur

Lumbini 

Een grens een ander land, in Nepal nu aangekomen

Zo teder maar ingeklemd, tussen twee grote jongens

Refrein;

Aardbeving 2015  

Met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar.

Het zal duidelijk zijn dat hier enorm veel menselijk leed gepaard is gegaan.

De bevingen van 25 april en 12 mei 2015, en ook de vele naschokken, zijn een direct gevolg van het ontladen van

(een deel van) de drukspanningen die in dit botsingsgebied van de India-plaat met de Eurazië-plaat.

steeds weer worden opgebouwd.

Helaas richtte de aardbeving een verschrikkelijke ravage aan in de stad. Straten met traditionele huizen en diverse tempels zijn verloren gegaan.

Durbar Square in Kathmandu

Dit is zwaar getroffen, maar andere Werelderfgoedsites als Pashupatinath, Bodnath en Swayambunath hebben de aardbeving al bij al vrij goed doorstaan.

Het huis van de Kumari,

de levende godin, heeft slechts beperkt schade opgelopen. 

Het witte paleis en het oude koninklijke paleis,

zijn enorm beschadigd.

Het standbeeld van Garuda is naar beneden gevallen.

De 3 pagode-tempels die het plein domineerden zijn ingestort.

Bhaktapur tempel

5 verdiepingen zonder noemenswaardige architecturale schade.

Bhairavnath tempel 

Hoewel de tempel licht werd beschadigd, heeft hij nog steeds het grootste deel van zijn structuur behouden. Vóór de aardbeving hadden priesters toegang tot het interieur via de kleine Betal-tempel , aan de zuidkant van de hoofdpagode, maar deze stortte volledig in en de restauratiewerkzaamheden zijn aan de gang.

Siddhi Lakshmi Tempel

stond in de zuidoostelijke hoek van het Bhaktapur-paleis totdat deze instortte. De trappen naar  de tempel, zijn blijven staan 

Vatsala Durga Tempel & Taleju Bell 

de tempel is volledig vernietigd

De grote bel, die in 1737 door koning Jaya Ranajit Malla werd opgericht om het ochtend- en avondgebed in de Taleju tempel te markeren staat er nog wel.

Chyasalin Mandap

werd na de aardbeving van 1934 herbouwd en voorzien van metalen frames in de hoop dat het een nieuwe aardbeving zou overleven. Dit bleek te helpen, want tijdens de aardbeving van 2015 vertoonde het paviljoen geen schade.

Swayambunath Stoepa 

De Apentempel van Swayambunath heeft op zich weinig te lijden gehad van de aardbeving, al is er behoorlijk wat schade aan de kleinere tempels en gebouwen rondom.

Pashupatinath

De grote hindoetempel aan de Bagmati-rivier, heeft nauwelijks schade opgelopen. De ghats aan de rivier die gebruikt worden voor crematies draaien de jongste weken echter jammer genoeg op volle toeren.

 

Veel tempels zijn gelukkig blijven staan, maar de meeste woningen zijn teveel beschadigd en daarmee onbewoonbaar geworden. De schade van de ramp is nog steeds duidelijk zichtbaar en het zal jaren duren voordat alles volledig is hersteld. Deze restauraties zijn nog steeds in volle gang, maar er zijn nog voldoende bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn.