Windhoek-Kalahari

De Fish River Canyon

Namibie

 Terugblik

Jawel dit is hem dus de "luxe touringcar", die heel wat te lijden heeft gehad ja wij ook hoor neem dat maar van mij aan haha.

Goed ik gaf op de pagina "Terugblik" al aan, dat we niet geslapen hebben door het kabaal van de lekkage. Voor vandaag staat een stadstour door Windhoek ingepland. Echter de wolkbreuk is nog niet gestopt. Het komt nog steeds met bakken naar beneden. Krijg je als er meer dan een jaar geen druppel is gevallen. Als het dan regent, is het een aanhoudende tropische regenbui.

Ons reisleider/buschauffeur "Reggie" genaamd, zo zal ik m verder ook noemen dat is makkelijker, geeft aan hier hebben jullie niets aan met dit weer. We doen de tour als we terugkomen.

We rijden direct naar de Kalahari woestijn.  Die Officieel geen woestijn genoemd mag worden, omdat er te veel neerslag valt.

Onze "SPRINGBOK ATLAS"  aan t begin van de rondreis
Onze "SPRINGBOK ATLAS" aan t begin van de rondreis

Op weg naar onze eerste stop Rehoboth

We gaan op weg, we rijden en rijden en het regent en het blijft regenen. Zo gezellig en er is zoveel te zien buiten, echt de moeite  waard zoals je ziet. En ja wij als groep moeten natuurlijk nog een groep gaan vormen. Een reisleider zou deze rit wel aan elkaar praten met info over het land. Je snapt dat een buschauffeur zijn bus met gasten veilig naar een volgende plek wil brengen en dus alle aandacht nodig heeft voor de weg. Ik zei immers al dat de wegen nou niet bepaald gelijk zijn aan onze Hollandse wegen.

Het is 10:00 uur geweest. We zijn in Rehoboth we zien een benzinepomp. En die benzinepomp heeft toiletten en een klein winkeltje. Reggie laat zijn tank vullen met Diesel. Wij naar het toilet. Zo dat lucht op. Leuk hé, zie je Maja en Billy de bij?  Koekjes, bekers en thermoskannen worden ingeslagen want die zijn nodig. We zijn in Namibie zo vertelde hij aan t begin van onze reis. Hier heb je geen restaurants langs de weg om een bakkie te doen. Na een tijdje stapten we weer in de bus en wat schetst onze verbazing? We reden de parkeerplaats rond en stopten voor het Winkelcentrum waar we tegenaan keken toen we bij de benzinepomp stonden. Daar konden we ons een uurtje gaan vermaken maar daar hadden we geen zin in dus bleven wij zitten terwijl hij even boodschappen deed. 

Koffietijd

We rijden weer waar gaan we heen? Nou wat dacht je van de volgende benzinepomp??? We hebben nu wel de bekers, Thermoskannen, koekjes, koffie en thee. Maar..... juist nog geen water. Dus ongeveer 2 uur later onze 2de stop bij een benzinepomp, de toilet was heel even open maar al gauw ging het slot er weer op haha. Was het omdat de stopcontacten erbij hingen? Of betaalden we niet genoeg we zullen het nooit weten.

De kannen werden gevuld met heet water. Nog even een wasbak met theedoek toegevoegd aan de voorraadbak we zijn compleet. Een eindje verder ging de bus aan de kant je ziet er is regen genoeg gevallen. Doordat het zo droog was kan het water niet weg.

Het is zover de koffiecorner gaat in werking. Ja heeft toch wel wat. En Reggie zorgde ook met volle enthousiasme voor ons. En de koffie smaakte best

We gaan weer op weg, je ziet het wordt droger. Dit is toch wel heel prettig hoor want het zag er allemaal zo somber uit met die regen. Dit is natuurlijk het laatste wat je op je vakantie wilt en zeker als de deze richting op gaat houd je daar geheel geen rekening mee althans wij niet! We hebben natuurlijk altijd wel regenkleding in de koffer je moet tenslotte overal op voorbereid zijn. Maar het wordt beter en we zien ook wat meer van de natuur we zien wat meer kleur niet alleen dat grauwe. We zien de bergen, een gnoe in het land we zien zelfs huisjes en bomen. We zien al die mooie kleuren. Als we een dorpje in en of uitrijden vind je een "Welcome" en een "Have een good Journey" aan de weg. We komen op het punt dat de asfaltweg overgaat in de zand/grauwel weg. Daar zijn we even uitgestapt en voor degenen met hoge nood was hier de bomenstop joch waar hoorden we dit eerder haha... Op dit punt stond ook een grote zendmast nou dat leg je dan ook maar even vast. Maar we blijven een grijze lucht zien helaas geen stukje blauw te bekennen. En het laatste stuk naar de Lodge waar we vannacht zullen verblijven is een voorproefje voor de komende tijd. We werden letterlijk door elkaar geschud en de blubber zag je dus ook hoog opspatten. De kuilen waren uiteraard gevuld met water en ook al deed Reggie nog zo zijn best dit was niet te voorkomen ontwijk een kei en duik in een kuil. We hebben echt gelachen. En dan ineens vanuit het niets zien we de Lodge te voorschijn komen Nou geen klagen hoor kijk maar op Terugblik. Ik doe hier dan ook even een foto bij van onze Springbok die nu niet meer zo glimt haha.

Het is een mooie Lodge. Op het moment dat we uitstapten begon het helaas weer te regenen. Jawel dus gauw het restaurant in. We hebben genoten van een lichte late lunch. De rest van de middag hadden we vrij en afhankelijk van hoe het weer zich zou gedragen stond er een zonsondergang in de duinen gepland met een diner. Om 16:00 uur, zou de beslissing vallen. We gingen op ons gemak rond kijken op het terrein. Wat een rust we zijn de enige bezoekers. Het was bijzonder om te zien hoe het weer zich totaal omdraaide. De zon kwam door geweldig de tour gaat door!! We gaan straks de duinen in en genieten van de zonsondergang

De Kalahari woestijn

Deze is met zijn ca. 260.000 km², één van de grootste zandvlaktes ter wereld. Het is de thuisbasis van de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. Deze jagers en verzamelaars worden als oudste bewoners van de wereld beschouwd. De Kalahari is daarnaast volgens wetenschappers één van de oudste stukken land ter wereld. Een immense halfwoestijn die in het regenseizoen opvallend groen is. En waar de flora en fauna zich hebben aangepast. 

Hoewel de Kalahari het gevoel van een woestijn geeft door het rode zand en de weidsheid, wordt de Kalahari toch niet als woestijn geclassificeerd. Daarvoor valt er te veel water (meer dan 100 mm per jaar!) Als het regent, zakt het water direct de bodem in naar ondergrondse waterstromen. Oppervlaktewater is er nauwelijks en er zijn zelfs bewijzen dat het gebied vroeger nog droger was waardoor het toen wel een echte woestijn was. De Kalahari is daarmee eigenlijk een fossiel geworden van haar vroegere biosysteem. Sommige mensen noemen de Kalahari daarom ook wel een fossielwoestijn.

De ontstaansgeschiedenis

De basis vormt één van 's wereld oudste stukken aardkorst, gedateerd op 3,5 miljard jaar. Zo'n 65 miljoen jaar geleden zorgden diverse uitbarstingen voor verse lava. Wind en regen brachten geleidelijk massa's zand van de kust naar dit deel van Zuidelijk-Afrika. De rode duinen die nog dagelijks van vorm veranderen door de elementen zijn inmiddels het visitekaartje van de Kalahari. Maar er zijn ook bossen en grasvlaktes te vinden.

Klimaat

De Kalahari kent een extreem klimaat. 's Nachts kan het tot vijftien graden vriezen, overdag wordt het gemiddeld zo'n dertig graden. De dieren hebben zich aan de omstandigheden aangepast. Nog steeds trekken veel diersoorten rond op zoek naar voedsel, vooral gnoes en zebra's. 

Geografie

Om de geografie overzichtelijk te houden wordt de Namibische Kalahari vaak verdeeld in twee regio's: het zuidelijke deel en het noordelijke deel. Beide regio's hebben een zelfde type biosysteem. Feitelijk loopt de Kalahari zelfs nog verder door naar het noorden. De regio nabij Tsumkwe in Bushmanland behoort qua vegetatie ook tot de Kalahari. 

De Kalahari blijft niet beperkt tot Namibië, grenzend aan de Kalahari-Zuid, ligt de Zuid-Afrikaanse Kalahari.

Betekenis Kalahari

Het woord Kalahari betekent 'grote dorst'. Het is afkomstig van de Tswana, een bij ons relatief onbekende stam, die vooral in zuidelijk Afrika leven. 

Het is zover de jeeps komen voorrijden we stappen in het avontuur gaat beginnen. Ons Reggie zwaait ons uit hij blijft op de Lodge.

Dit is een hele belevenis zoveel natuurschoon, rust en weidsheid dat is heel moeilijk weer te geven het is een gevoel. Indrukwekkend, het landschap verandert continu. De vele kleuren vormen een prachtig contrast. De intense rode kleur van het zand, de bomen en struiken geheel groen en ja ook zien we droge, dorre en gele stukken. En de lucht is ook aan t veranderen door de zonnestand.

We zien het spoor waar de jeeps veel rijden, we rijden vlak maar ook zitten er flinke hevels tussen.

Nu is het afwachten of we ook dieren gaan zien en zo ja welke.

De tour

Er is veel vegetatie, stekelige struiken en bomen waarin wevervogels enorme nesten hebben gebouwd zoals je hier ziet. Dit gebeurd veel in Acacia-bomen. Wevervogels en dan met name de republikeinwevers, zijn vaak met velen en bouwen hun nesten gezamenlijk. Het wordt vele jaren achtereen gebruikt. Ieder seizoen wordt het dan ook groter. Zo ook in deze boom. 

De bovenkant van het nest vormt een beschermende koepel die weerstand biedt tegen regen en predatoren. Deze koepel wordt dor de vogels ook vaak bekleed met doorndragende takken. De openingen naar de nesten bevinden zich aan de onder– en zijkanten. De nestkamers zijn bekleed met zachtere materialen, als veren en de aren van grassen. Houd er rekening mee dat onder een boom met een wevernest bijna zeker slangen huizen dus opgepast!!

Onder een paar foto's van de woestijn en dan de dieren die we tegenkwamen

Impala's

zijn sierlijke bruingele tot roodbruine antilopen. Over de staart en heupen lopen donkere vegen. De bokken hebben liervormige, geribbelde horens van 50 tot 75 centimeter lang, de vrouwtjes zijn meestal ongehoornd. Vergeleken met andere antilopen zijn impala's nogal luidruchtig. Vooral in de paartijd, als de mannetjes een hees geknor laten horen. De mannetjes vechten dan met elkaar om een territorium. In de droge tijd leven mannetjes en vrouwtjes in gemengde kuddes. Ze leven soms samen met bavianen waarbij beide soorten van elkaars waakzaamheid profiteren.

Het voedsel van de impala bestaat uit kort gras, bladeren en vruchten van bomen en struiken. Ze leven in groepen waarin plaats is voor maximaal ongeveer 200 dieren. Doorgaans bestaat een groep impala’s echter uit minder dan 50 dieren. Jonge mannetjes trekken vaak samen op.

De gemsbok

De oryx antiloop of de gemsbok is het nationale dier van Namibie. De vacht van deze bijzondere antilopensoort is grijsbruin. Ze hebben een zwarte tekening rond de kop, buik, poten en staart. Bijzonder is dat de spitse hoorns meer dan meter lang kunnen worden. En ze zijn erg nuttig: hiermee worden aanvallers als leeuwen en luipaarden afgeweerd. Het lukt ze soms zelfs om de roofdieren dodelijk te verwonden. Gemsbokken hebben zich aangepast aan de harde omstandigheden in het gebied. Ze kunnen langere tijd zonder water; al hun vocht halen ze uit de grassen die ze eten. De officiële naam is Nederlands en komt van de kolonisten. Op de één of andere manier zagen zij in de kop van dit dier een duidelijke overeenkomst met de gems die wij van de Alpen kennen.

Giraffe

waren (net als olifanten) in dit deel van Afrika uitgestorven, maar zijn inmiddels geherintroduceerd in de Kalahari. De giraf is bij toeristen een zeer geliefd dier. Zijn karakteristieke lange nek en slungelige loop zorgen er voor dat mensen dit dier op safari graag willen zien. Zij leggen hun hoofd op hun romp, waarvoor ze hun nek helemaal moeten draaien. Hun voedsel bestaat uit bladeren, jonge scheuten en knoppen. De giraffe is een hoefdier met een zeer lange nek en lange en slanke poten.

De bergzebra

is een aparte soort en is bijna uitgestorven. Hij leeft vrijwel alleen nog in nationale parken in het zuidwesten zoals Namib-Naukluft NP. Vroeger kwam deze soort voor in het hele gebied van Angola tot Kaap de Goede Hoop. Zowel in lager gelegen struikgebieden als hooglanden tot 2.000 meter hoogte. Een bergzebra is te herkennen aan de strepen op zijn lichaam die in tegenstelling tot andere zebrasoorten niet over de buik door lopen. De buik is geheel wit. Wie goed kijkt ziet ook dat de strepen op de manen over lopen in de nek. Het dier kan zich goed handhaven in het droge klimaat. De dauw en mist in de nacht is voor hen genoeg vocht om te kunnen overleven. Later een duidelijker foto maar deze waren in de Kalahari.

Blauwe gnoe 

In de Kalahari is de blauwe gnoe niet het meest opvallende dier. De dieren zijn eenvoudig te herkennen aan de donkere kleur van hun vacht en de gekrulde hoorns. Gnoes leven vaak in groepen om zich zo beter tegen roofdieren te beschermen. De voorpoten zijn langer dan de achterpoten. De gnoe is officieel familie van de antilopen. Hun grootste vijand is de leeuw.

Zonzak in de Kalahariwoestijn

En ja je zag het bij de Gnoe al de zon zakt steeds verder. Het voelt heel apart we genieten van dit moment en ook dit is natuurlijk heel moeilijk om weer gegeven maar de kleurschakeringen zul je vast heel mooi vinden. Wij hebben genoten we werden er werkelijk stil van. Geloof me wat je hier ziet speelt zich in slechts 1 uur en bijna 30 minuten af. Bij een zonzak hoort gedronken te worden en uiteraard een selfie vanuit de Jeep. We zagen ook nog de Struisvogeleieren liggen maar de struisvogel zelf niet. We gaan terug naar onze Lodge want daar wacht ons een diner! De lunch was goed dus alle vertrouwen.

Diner

Kijk onder is dit geen plaatje? Heel verrassend dit hadden we echt niet verwacht! We hebben genoten wat een leuke afsluiting van ons verblijf in de Kalahariwoestijn. We kregen allen nog een flesje Kalaharizand met de naam van de Lodge als aandenken. We hebben heerlijk gegeten.

Straks slapen in onze luxe kamer en dan mogen we morgen weer in de bus de reis gaat dan naar                     De Fish River Canyon

Namibie

Terugblik