Kalahari - Fish River Canyon

Kolmanskop-Aus

Namibie

 Terugblik

Na een goed ontbijt verlaten we de mooie Lodge weer. De koffers in de bus wij er achteraan. We gaan op weg naar de Fish River Canyon. Nog ongeveer 160 km rijden op de zandweg dan diesel tanken en door naar de verharde weg.

Maar bij de benzinepomp aangekomen was deze wel open maar helaas geen diesel meer echt slik Dit betekend terug naar de Lodge en een andere weg inslaan ja veel wegen zijn hier immers niet. Het wordt vandaag dus iets meer dan 415 km dat snap je wel! Toch weer apart om te zien hoe nuchter ons Reggie dit weer oppakt met een smisse op zijn gezicht "wordt beetje langer rijden" sorry. Maar ziet er wel naar uit als belt hij met de volgende pomp om te informeren of deze wel diesel op voorraad heeft haha. Ja wij dachten dat hij wel getankt had toen wij in de woestijn waren. Nee dus haha 

We gaan terug op weg en ja hoor heus we rijden gewoon weer langs de Lodge nou even zwaaien dan maar. We slaan een andere weg in eentje die naar een pomp leidt die wel Diesel heeft haha.

Ach ja joch kun je blijven zeuren maar daar hebben we niets aan is gebeurd! Van daar uit rijden we weer verder.

Mariëntal

Ook wel de administratieve en commerciële hoofdstad van de Hardapregio in Zuid-Namibië. Mariëntal oogt nogal stoffig (de oorspronkelijke naam van Mariëntal was Zara-gaebia, wat letterlijk stoffig betekent!) omdat in deze regio weinig regen valt.

Tevens is Mariental het centrum van Namibië ’s struisvogel industrie. Deze vogels kunnen namelijk goed tegen het droge klimaat. Struisvogelvlees en veren (waar prachtige stoffers van gemaakt worden) worden hier geproduceerd voor verkoop en export.

Mariëntal zelf heeft de gemiddelde reiziger niet zo heel veel te bieden, het is slechts een handige tussenstop om te tanken, de benen te strekken en dan snel weer verder te rijden. De politie heeft hier een lucratieve zaak van gemaakt en houdt regelmatig motorvoertuigen aan die de maximale snelheid in het stadje overschrijden!

Ook staat hier een koemelk- en een varkensfabriek De reden? Die is me even ontgaan kom ik er nog achter vul ik het aan. Volgens mij was het zo dat hier eigenlijk de hele productie plaatsvindt. We rijden alleen langs, we gaan het plaatsje niet in.

Verder is er niet echt veel te zien onderweg het is wijds af en toe zien we toch nog wat (verdwaalde) mensen. En dan komen we bij wat eens toch een stadsdeel geweest moet zijn. Nu echter was het leeg er zaten wel een paar mensen op de grond maar het leefde niet als je begrijpt wat ik bedoel. Dit was weer een toiletstop op een andere manier

Een groot deel van de commercie bestaat hier o.a. uit het verbouwen van katoen, tarwe, luzerne (alfalfa), maïs, tomaten en verschillende groenten. De krokodillenfarm die hier stond is vervangen door dadelpalmen en druiven. De export gaat sinds 2011 rechtstreeks via de haven van Lüderitz en niet meer via Zuid Afrika.

Hardap Dam 

De naam van de dam, is ontleend aan het Namawoord voor wrat. Dat heeft alles te maken met de omgeving, de omliggende heuvels lijken te zijn afgetopt. De Hardap Dam houdt het water van het hoogst gelegen zoetwaterreservoir van Namibië in bedwang. De oppervlakte van het meer bedraagt 25 km². De Dam zorgt ervoor dat irrigatie in de omgeving van Mariental op grote schaal mogelijk is. In 2006 is dit gebied overstroomd geweest! De sluizen van de Hardap Dam werden na zware regenval te laat opengezet en de stad kwam blank te staan, met alle gevolgen van dien.

Deze foto heb ik uit de rijdende bus gemaakt. Dit betreft de Nood-Damwand Wij zijn er niet gestopt, moesten natuurlijk tijd inhalen.

Garas Quiver park

Het Kokerbomenwoud of Quiver Tree Forest, ligt in het Zuiden van Namibië ongeveer 15 km ten noordoosten van Keetmanshoop op de route van Mariëntal naar Fish River Canyon. Deze is niet vrij toegankelijk, het bevindt zich op de Gariganus boerderij.

 

Hier staan ongeveer 250 Quiver trees of kokerbomen, zij zijn tussen de twee- en driehonderd jaar oud. Het Kokerbomenwoud of Quivertree Forest werd in 1955 uitgeroepen tot Nationaal monument.

De Kokerboom is erg fotogeniek

De Kokerboom

De Kokerbomen die tot ca. 7 meter hoog worden, zijn één van de 4 Namibische aloë’s die als boom geclassificeerd worden.

De (Aloe dichotomie), is eigenlijk geen boom, maar een plant van het geslacht Aloë, die uitgroeit en vertakt tot hij de proporties van een flinke knotwilg heeft. Aloë's zijn een Afrikaans vetplantengeslacht waarvan slechts enkele bomen vormen. De kokerboom komt voor in erg droge streken in het zuiden van Namibië, onder andere in Giant's Playground bij Keetmanshoop en in het noordoosten van de Karoo in Zuid-Afrika (onder andere bij Brandvlei)

De eigenzinnige boom is een belangrijke boom geweest voor de Bushman (bosjesmannen). Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun giftige pijlen. Hij groeit eigenlijk altijd tegen of op een stuk rots. Deze rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft deze 's nachts af aan de boom, die daardoor onder constante temperaturen kan doorgroeien. De nachten kunnen namelijk verraderlijk koud zijn, met temperaturen tot of onder het vriespunt. Hij kan zeer goed tegen de droge omstandigheden en slaat het water op in haar takken en stam.

De Tuin der Goden, Speeltuin der reuzen.

Je kunt het eigenlijk niet los zien van elkaar daar alles met elkaar verweven is. Deze ligt ook in het Garas Quiver park, de bomen staan over het gehele terrein maar zo kan ik er foto's tussen in zetten en blijft het tekstblok een beetje overzichtelijk. Deze mooie en geheimzinnige naam is gegeven aan een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken (Giants Playground) zogenaamde ‘rotstuinen’ waar een aantal enorme rotstotems her en der verspreid staan. De rotsen zijn geërodeerde overblijfselen van 180 miljoen jaar oude lava die eveneens van geologisch belang is. De Speeltuin der reuzen is gewoon grappig maar ook wel heel apart om te zien

Keetmanshoop

Gelegen op ca. 480 km ten zuiden van Windhoek, vormt Keetmanshoop met ruim 20.000 inwoners het administratieve en economische centrum van de zuidelijke provincie Karas. Het ligt centraal in de provincie dus een ideale stopover vanuit Windhoek op weg naar zowel Lüderitz als de Fish River Canyon of Zuid-Afrika. 

Karas is met 161.000 km2 (ca. 1/5 van de totale oppervlakte van het land) de grootste provincie van Namibië en is vernoemd naar de bergen met dezelfde naam, die ten zuid-oosten van de stad liggen. 

Zoals wel meer Namibische steden is Keetmanshoop ontwikkeld rond een Rheinische  missiepost. Gesticht in 1860 om hun geloof te verspreiden onder de lokale Nama. De stad werd vernoemd naar de Duitse handelaar Johann Keetman, die de missiepost financieel steunde. Hij sprak de hoop uit dat de missiepost vruchten af zou werpen en veel 'heidenen' geholpen zouden kunnen worden. 

Hoewel het tot de belangrijkste plaatsen van Zuid-Namibië gerekend wordt, is Keetmanshoop niet echt een stad waar je als toerist je ogen uitkijkt.

De Lutherse missiekerk

In de lutherse missiekerk is tegenwoordig het Keetmanshoop museum gevestigd. Nadat de oorspronkelijke kerk in 1890 door de Aub rivier overspoelt werd is in 1895 een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk werd in 1978 tot een nationaal monument verklaard en is een bekend oriëntatiepunt in de geschiedenis van het land. De unieke combinatie van Gotische architectuur en Namibisch gesteente maakt het tot een meesterwerk en populaire trekpleister voor toeristen. Ook interessant zijn de kerktuinen die mooi aangelegd en onderhouden zijn en het traditionele Nama matjieshuis (een huis van riet), dat zich ook op de kerkgronden bevindt.

Nee wij zijn hier niet geweest. We reden langs dus de echte dorpskern hebben we niet gezien. Hier een paar kiekjes

Winkelcentrum Keetmanshoop

Dan zien we weer iets dat lijkt op.... Nee het is een winkelcentrum. Hier kunnen we onze lunch halen en even rondkijken. Nou daar gaan we dan. Wat zien we daar???? Dat is leuk. er zit/staat een hele club jawel medische studenten. Hun supervisors staan erbij. De burger kan zich hier laten wegen en meten. De studenten geven advies op gebied van voeding. Geweldig en dat geheel gratis juist het is immers voor de studie. We zagen hier nog een paar leuke dingen hoor kijk de foto.

We gaan weer op weg kijk daar wat zien we? Jawel ziet eruit als een restaurant. Maar weinig beweging. Je kijkt zo door het gebouw heen en een eenzame man staat de tuin te harken lijkt het. En wat staat er voor het restaurant? Ja inderdaad een auto die zoals t lijkt al een tijdje staat te wachten tot de deuren opengaan, vooral niet aan de bestuurder denken.😜

Weet je... wij rijden toch ook maar door.

Cañon Roadhouse

Cañon Roadhouse ligt in het Gondwana Cañon Park aan de C37( voorheen de D601) 12 km van de Hobas ingang van het Fish River Natuurpark en 20km van het uitkijkpunt van de Fish River Canyon.

Het Cañon Road House is een kleine, karakteristieke, gerenoveerde boerderij en geheel gedecoreerd met oude auto's die gevonden zijn in de regio

 Door zijn decor heeft het een soort cultstatus verworven in Namibië: in het thema-restaurant en in de bar wordt de goede oude tijd van de auto gevierd. De boerderij zelf is ook ingericht met oude auto-onderdelen en oud antiek, heel leuk om te zien. Dit was het wachten waard!. Nog een klein half uur en dan zijn we bij onze volgende Lodge zeer benieuwd wat we daar aan gaan treffen. De foto's onder spreken voor zich lijkt mij.

Wij rijden verder het laatste stukje. Het zicht wordt nu regelmatig belemmert door zandverstuivingen (het is heel erg droog), stemming in de bus is goed wat willen we nog meer? Nou eigenlijk hebben we t in de bus zitten wel weer gehad voor vandaag! Wat zien we daar vage vlekken tegen die helling het lijken wel daken van huisjes. Zeker een paar berghutten. Maar naarmate we dichterbij kwamen werd het mooier en mooier. Jawel laat dat nu onze Lodge zijn! Geloof me we waren met stomheid geslagen wat is het hier mooi en geloof me doodstil. Het welkomstdrankje zat gember in was lekker. We hoeven even niets straks rond 19:00 uur lekker traditioneel eten dus even bijkomen en genieten. Morgen gaan we weer op weg. Uiteraard vind je de Lodge op terugblik maar hier toch ook een paar foto's van de omgeving zodat je ziet dat we hebben genoten

Heerlijk geslapen. Kijk toch wat een schitterend zonsopkomst. Ja dat moet even vast gelegd worden hoor. En dan nu ontbijt

Daarna gaan we naar de Fish River Canyon. We zijn goed voorbereid, schoeisel is belangrijk want je moet een aantal km's lopen en nee het zijn geen geplaveide paden maar bergschoenen is ook wat overdreven dus een tussenweg dan maar. We komen bij het beginpunt van onze wandeling. Uitstappen en genieten!! geloof me dat hebben we gedaan, kijk maar!!

Fish River Canyon Park

In het zuiden van Namibië , tussen Keetmanshoop en Noordoever, vindt u het Fish River Canyon Park, waarbinnen de indrukwekkende Fish Canyon domineert.   

De belangrijkste plaats in het gebied is het plaatsje Ai-Ais, van waaruit tochten ondernomen kunnen worden. De plaats is vooral bekend door de geneeskrachtige heetwaterbronnen waarbij vooral reumapatiënten baat vinden. (te ver weg helaas 80km)

De kloof maakt deel uit van het grotere Fish River Canyon Park, waar je overigens weinig wilde dieren zult aantreffen. Bavianen, spiesbokken en zebra's zijn de belangrijkste bewoners van het park, maar er zijn toch ook sporadisch luipaarden en hyena's waargenomen.

Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op een na langste canyon ter wereld (de Grand Canyon in de VS). Het is een bijzonder indrukwekkend landschap. Hoewel het landschap lijkt op dat van de Grand Canyon, vallen vooral de verschillen op.

  • De stilte, de afwezigheid van bebouwing, verharde wegen, neonverlichting en massa's toeristen.
  • De Fish River Canyon is waarschijnlijk circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie is de kloof steeds dieper geworden.
  • De diepte is nu ca. 550 meter, de breedte 27 km en de lengte is ca. 160 km.
  • De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier Fish uit in de Oranjerivier. 
  • Ooit moet de Fish River een geweldige rivier zijn geweest waar veel water met zoveel kracht doorstroomde dat het de vorming van deze kloof tot gevolg had. 
  • Wetenschappers hebben vastgesteld dat het proces wel twee miljard jaren in beslag genomen moet hebben.
  • De kloof kan maar op enkele plaatsen bezocht worden. 
  • Het mooiste uitzicht over de kloof is in Hobas.
  • Vandaag de dag, vloeit er slechts enkele dagen per jaar water door. In dat beetje water wat er is, zit echter veel vis. 
  • Het water trok vroeger veel bosmannen aan die in dit gebied leefden. In de omgeving zijn 50.000 jaar oude resten gevonden van leden van de San- en Khoi-stam.

De Zonzak

De middag heerlijk aan het zwembad relaxen, nu tijd om te vertrekken. We gaan kijken naar de Zonzak in de Fish River Canyon, 18:00 uur vertrek met onze bus. We gaan weer naar het uitkijkpunt in jawel Hobas.

Wij moeten gaan genieten terwijl ons Reggie zich ontfermt over de hapjes en de drankjes. Ja je snapt dat we dit wel vast leggen. Moet gezegd worden dit zorgen voor ons deed ie met veel liefde. Het was heel gezellig lekker ontspannen en we hebben veel gelachen.De hapjes waren erg lekker. Ik vond vooral het gedroogd vlees lekker. En o ja niet vergeten! Een Zonzak genieten in Namieb doe je met een metalen mok met Gin/tonic!! De verhouding? Doe maar half om smaakt wel.

O vergeet ik toch waar we hier voor kwamen de "Zonzak" wel die had er niet echt veel zin in vandaag maar ach een enkel fotootje lukte wel hoor. Het ging tenslotte om het totaalbeeld en dat was bijzonder geslaagd! We vertrokken toen het geheel donker was.

En toen we weer in de Lodge kwamen stond ons een heerlijk diner te wachten jawel dit keer was de wind blijven liggen en konden we gezellig buiten eten. Daarna was het koffers pakken want morgen vertrekken we weer op weg naar de volgende slaapplek wie weet waar we dan terecht gaan komen.Ik sluit de pagina af met een foto van twee zebra's die ik voor in de avond heb gemaakt.