Golden Rock Terugblik Myanmar 

Ons doel vandaag is Kakku een bijzonder stukje grond maar wat komen we nog meer tegen onderweg.

Onderweg genieten we even van het dagelijks leven en ja dan is daar de eerste stop! Het gaat om de Pagode op de berg maar dat hadden we even niet door. Het zien van de activiteiten van het volk nam ons in beslag. Maar goed op de pagode op de berg is best ver weg. Even later staan we bij de benzinepomp en hebben we vrij zicht op 1 van de pagodes.

En iets verderop ook heel in de verte de Nawng Kar Mountain Temple, een boeddhistische pagode ten zuiden van Taunggyi hoog op de berg toch maar even proberen hem dichterbij te krijgen. En dan nu weer de bus in.

We zaten nog maar even in de bus of het werd steeds drukker langs de weg. Het was tijd om te oogsten. Heerlijk als je een plaatselijke gids hebt die wel snapt dat zijn mensen dit heel erg leuk vinden om van dichtbij te bekijken! Dus we mochten weer los. En na gedane arbeid is het tijd voor thee of ander helder vocht en ja na hard werken is een bad niet slecht met die hitte natuurlijk

En nu we toch uit de bus zijn gaan we ook maar eens door 1 van de vele dorpjes lopen en dat is best leuk. Je ziet weinig mensen buiten maar wel zien we veel fruitbomen en heel wat vruchten liggen te drogen op de weg zoals de koffie en de knoflook. En dan komen we bij een tuin waar de familie aan t werk is en wij mogen even kijken ja dan heb je er ook weer een mensengezicht bij. alleen jonkie in blauwe shirt vond t best dat we de rijst op de foto zetten maar hield stug zijn handjes voor zijn gezicht geweldig.

Na een heerlijke uitstap aardig stukje gelopen weer in de bus maar niet voor lang want alweer werd er hard gewerkt op het veld zoals je ziet. Nu stonden we bij de mensen in het rijstveld.

Na een korte stop bij het toiletgebeuren gaan we weer verder want ja we hebben natuurlijk een belangrijk doel en op deze manier komen we er niet haha.

Dan doemt zo maar uit het niets een volledig gouden Pagode-complex op. Je snapt dat hier niet voorbij gereden kan worden zonder te stoppen.

Wij waren daar helemaal alleen op een paar spelende kinderen en een groepje mensen die in de daartoe ingerichte ruimte aan t offeren waren na. Ook hier zagen we weer de boeddha's van de week onder de boom, boeddhabeeldjes in de nissen van de pagodes en ook de klok om een wens uit te brengen ontbreekt hier niet. Het heeft natuurlijk een extra uitstraling door die blauwe lucht met al dat goud.

Maar dan zijn we dan toch aangekomen nog een laatste rijstveld een boeddhabeeld in de steigers.

Daar zien we de toegangspoort en dan staat de bus stil.

Bij aankomst gaan we eerst een hapje eten op de markt en geloof me niets mis mee.

Maar eerst even over de markt slenteren natuurlijk

De Kakku-pagoden

2500 oude pagodes in de heuvels nabij het Inlemeer zijn een pagode-complex in de heuvels met uitzicht op de vallei ten zuidoosten van het Inlemeer De afgelegen site, die onlangs is geopend voor bezoekers, bevindt zich op Pa-Oh-grondgebied, een volk dat verwant is aan de Karen.

Vanwege de geïsoleerde locatie kost het veel moeite om er te komen. Een schilderachtige rit door de heuvels over kleine kronkelende wegen met Pa-Oh dorpen, huizen van hout en bamboe en velden met gewassen als uien en knoflook leidt naar de groep pagodes. zoals we hebben ervaren.

De 2500 pagodes, meestal met dezelfde vorm en grootte, zijn te vinden in lange rijen die dicht bij elkaar staan in een vierkant veld.

In het midden is de 40 meter hoge hoofdstupa, omringd door meestal goed bewaarde kleinere. De meeste hebben nog steeds de hti, een topelement in de vorm van een sierparaplu. De eeuwenoude pagoden zijn gemaakt van baksteen en gepleisterd met stucwerk, waarvan veel is afgebrokkeld.Sommigen van hen hebben bomen en struiken die eruit groeien.

Veel stoepa's zijn versierd met goed bewaard gebleven sculpturen gesneden in stucwerk, waarvan sommige nog steeds hun originele kleuren tonen.

De meeste stoepa's dateren uit de 17e en 18e eeuw. Sommige zijn gerestaureerd, niet altijd vakkundig, wat de authenticiteit van de site wegneemt. De Kakku-site dateert waarschijnlijk al uit de 3e eeuw voor Christus, toen de Indiase keizer Ashoka een groot aantal pagodes en kloosters in Zuidoost-Azië bouwde.

De grootste Kakku-pagode werd vermoedelijk gebouwd door Alaungsithu, koning van het Bagan-rijk in de 12e eeuw. Alaungsithu was een vrome boeddhist die veel in zijn koninkrijk reisde en pagodes en boeddhistische monumenten in zijn rijk bouwde om verdienste te verkrijgen en het boeddhisme te verspreiden. In de loop van de eeuwen zijn er nog veel meer pagodes toegevoegd.

Het veld stond oorspronkelijk bekend als 'Weq-gu', 'weq' is het Birmese woord voor varken. Vervolgens wordt het zwijn vereerd in Kakku en wordt u aangemoedigd om zijn imago te 'voeden' met donaties. Dit beeld is zelf gerenoveerd, versterkt en verguld goud door een Singaporese monnik geboren in het Chinese jaar van het varken, die in 2000 een groot bedrag aan Kakku schonk. (zie onder)

Het valt niet mee om een goed en overzichtelijk geheel te maken er was zoveel te zien maar ik doe mijn best.

De pagodes op breedte zicht

Doorkijkjes

Een aantal van de vele Hti's

Details

 Een aantal pagodes bevat beelden van de Boeddha hier een kleine greep

Het varken

Aan de linkerkant van de ingang van het Kakku-pagodeveld bevindt zich een glazen schrijn waarin een gouden standbeeld van een everzwijn is gehuisvest. Dit komt uit de legendarische oorsprong van Kakku's pagodeveld. Ergens in de 13e eeuw, zou een oud Shan-stel dat in het dorp woonde, tijdens hun dagelijkse wandeling naar huis van het werken in de velden een stralend licht zien zweven over de plek waar de Kakku-pagoden nu staan. Elke keer dat het paar het betreffende veld naderde om de bron van de glans te achterhalen, verdween het licht zonder te weten wat de oorzaak was. Zij begonnen te graven op t veld om de schat te vinden die daar volgens hen lag. 

Ze vonden er geen maar de verse aarde ontstaan door het graven, trok de aandacht van de lokale varkens, die begonnen te wentelen in de modder. En zij vonden uiteindelijk de ongrijpbare schat. Het echtpaar verheugde zich en begon snel hun rijkdom te gebruiken om de eerste pagode van het Kakku-veld te bouwen. Bescheiden in omvang. Door de eeuwen heen werden anderen aangemoedigd door het verhaal en voegden hun eigen pagode toe. Leuk he zo'n legende.

Heilige der heilige

Direct achter de pagodes en voor het everzwijn is een tempel. Er loopt volop bewaking en zij zijn allen zichtbaar bewapend dus geen grapjes. Ik heb ze ook maar niet op de foto gezet. Stel dat ze de camera innemen zou ik wel eens heel verdrietig kunnen worden. Uit een eerdere reis weet ik (bij een groepgenoot) dat er dan zo een heleboel foto's gewist kunnen worden en die maak je niet meer overnieuw natuurlijk.

Hier werd heel veel geofferd en gebeden. Het was een gouden tempel met heel veel boeddha's offerplaatsen mooie stoepa's ja ook de boot, het paard en de olifant waren in steen uiteraard aanwezig. Bij elke poort stond wel een bijzondere pagode.

Ook binnenplaatsjes met gouden stoepa's met nissen en daarin kleine boeddha's

Het goud op de binnenplaatsjes van de tempel

Tijd om naar de uitgang te gaan de bus wacht op ons. Ik loop even die pagode in o jee loopt toevallig een hele groep chinezen danwel japanners weet ik niet zeker dus maar even een andere binnen. Daar had ik geen spijt van (1ste foto)

Op de een of andere manier moest ik toch nog even kijken in die andere. Wauw daar had ik geen spijt van! Daar lag Boeddha opgebaard omringd met zijn volgelingen. De bloemblaadjes en rijst lagen er in overvloed. Er werd nog wel uitleg gegeven maar helaas niet in een voor mij begrijpbare taal. Aan de muur zie je foto's van een opgraving en aan het plafond was hoe kan het anders een lotusbloem boven het hoofd van Boeddha. Dit was voor mij het sluitstuk van Kakku.

Reisleider nog lokale gids wisten hiervan en op internet heb ik ook totaal geen info kunnen vinden. Ik zal met regelmaat even op de site van onze reisleider kijken daar hij dit zeker wilde gaan bekijken als hij er weer komt. En heeft hij info zal ik dit zeker nog aanvullen

Een heel mooi stukje aarde.

We rijden terug naar ons hotel. Onderweg zien we nog wel het een en ander maar stoppen doen we niet meer. Straks een neutje, hapje eten en dan de koffer weer inpakken want morgenvroeg  vliegen we naar

Golden Rock Terugblik 

Wat zal Yangon ons brengen?
Wat zal Yangon ons brengen?