Sint Petersburg Moskou/St Petersburg Terugblik
Rostov Velikii
is een stad van het Oude Rusland gunstig gelegen aan de oever van het Neromeer in de oblast Jaroslavl, ca. 200 km ten noordoosten van Moskou aan de Trans-Siberische spoorlijn. Het nu slaperige stadje heeft een imposante ouderdom, want het werd in de kroniek van 862 al genoemd; het bijvoegsel Veliki (groot), is in 1137 onder grootvorst Joeri Dolgoroeki toegevoegd. Hoewel dat bijvoegsel tegenwoordig meer dient om het te onderscheiden van de grote industriestad in het zuiden van Rusland gelegen aan de Don. In de tweede helft van de 11e eeuw, onder vorst Konstantin van Rostov (1185–1218), groeide Rostov uit tot een belangrijke stad in het noordoosten van het Kievse Rijk.
In de 13e eeuw was Rostov een van de grootste steden in Noord-Oost Rusland en had ook een eigen versterkt deel omringd door bank en sloot (oppervlak van meer dan 100 hectare). Ook was Rostov in de loop der eeuwen het grootste religieuze centrum en de hiërarchieën van Rostov waren de meest invloedrijke kerkheersers.
Eeuwenlang was Rostov dus het belangrijkste centrum in het noordoosten, totdat het in de 14e eeuw werd overschaduwd door Moskou en Jaroslavl. Door het felle verzet tegen de Tataren was er veel verwoesting en werd er veel geplunderd in de stad. In de 16e en 17e eeuw werden vele kloosters in en rondom de stad gebouwd, waarvan vele bewaard zijn gebleven.
De populairste toeristische objecten zijn: Kremlin, Avramiev en Spasso-Yakovlevskii kloosters.
Rondom de steden zien we nog wel wat industrie we rijden rustig verder alhoewel..... Toch later dan gepland (zie terugblik), rijden we dan eindelijk Rostov binnen. Ons hotel staat gelukkig aan de rand van Rostov. Allen zijn we blij veilig aangekomen te zijn en dat we uit mogen stappen. Je ziet dat er vaak heel veel ruimte is bij een woning maar dit is aan de openbare weg niet te zien hier stond toevallig een poort open dus klik.
Na even bijgekomen te zijn hapje eten in het restaurant van het hotel. En dan is het weer tijd voor de avondwandeling met de wandelclub. Ze zijn een beetje traag vandaag dus besloten Ans en ik vast een eindje te lopen en ja dat was richting van het meer. Leverde een paar mooie plaatjes op. Het zag er naar uit dat de hemel open zou breken dus terug naar het hotel even wachten en toen zijn we met de club richting het centrum gelopen ook weer een stukje langs het meer.
Het kremlin
Nadat de zetel van metropoliet van Rostov naar Jaroslavl overgeplaatst werd, raakten het kremlin en zijn kathedralen in verval. In de 19e eeuw werd het kremlin gerestaureerd met het geld dat door de lokale kooplieden inzameld werd.
Het huidige Kremlin van Rostov dateert uit de 17e eeuw en is een van de meest pittoreske van de Gouden Ring.
Eigenlijk is het geen volwaardige kremlin zoals anderen. Ten eerste zijn de muren van het Rostovse kremlin eerder ter decoratie dan voor verdedingingsdoeleinden gebouwd en ten tweede is het geen versterkte stadskern, maar alleen de residentie van de geestelijke leider. Maar toch wordt de naam Kremlin vrij algemeen gebruikt in de Russische bronnen.
Het werd eigenlijk gebouwd als de zetel van de metropoliet Iona Sysojevitsj ergens tussen 1670 en 1683 in de stijl van oudere Kremlins rond de oudere Oespenskikathedraal en is duidelijk meer een wooncomplex dan een religieus centrum.
De architect van het kremlin is niet bekend, maar vermoedelijk was het Pjotr Dosajev. Maar in 1787 verhuisde de aartsbisschop naar Jaroslavl en verliet de metropolitaanse werf in Rostov. Zelfs reguliere godsdienstige diensten vonden er niet meer plaats gezien de constructie zeer slecht werd onderhouden en dit groot gevaar opleverde.
Gelukkig hadden de lokale handelaars geld en tegen het einde van de 19e eeuw was het Rostov-Kremlin hersteld.
In 1953 was er een ernstige tornado in Rostov, die veel architectonische constructies beschadigde maar gelukkig werden zij daarna weer hersteld. Het Rostov-Kremlin is opgenomen in de lijst van meest waardevol erfgoed van de Russische natie.
Emailleschilderen
Bij de bestuurlijke hervormingen van 1778 werd Rostov tot het centrum van een Oejezd gemaakt en werd begonnen met het uitbouwen van de stad volgens een stadsplan. Van het eind van de 18e tot de tweede helft van de 19e eeuw vond in Rostov de Rostovmarkt plaats, waardoor Rostov haar positie als belangrijk economisch centrum binnen het gouvernement Jaroslavl behield. In die tijd ontstond het emailschilderen(finift) in de stad, die wereldberoemd werd. Op het terrein is dan ook een emaillemuseum. Het heeft prachtige kunstwerken van o.a. St. Nicolaas, de kerst, andere religieuze feesten, van Tsaren-dynastieën maar ook van sprookjes van Poesjkin. Niet alleen meesters van de kerk ook juwelen zoals hangers, broches en oorbellen. Dit is werkelijk heel bijzonder.
Paradise Garden
Deze ligt ook op het gebied van het Kremlin omringd door de versterkte muur met de verankerde torens. Het is heerlijk daar te lopen of gewoon neerploffen op een bankje en om je heen kijken terwijl je luistert naar de vogels die daar vrolijk rondvliegen
Klokkentoren
Gedurende 1682-1687 werd een vier-doomed belfort gebouwd ten zuidoosten van de Assumption Cathedral gebouwd. Elk heeft 13 gegoten duizend-kilo-klokken, de grootste klok uit 1688 die 2 duizend kilo's (32 ton) weegt, heet Sysoy (om de grootstedelijke vader te eren), heeft zijn eigen speciale klanken, zodat de unieke klok van Rostov naam heeft in de wereldcultuur.
De klokken behoren tot de grootste en de meest beroemde in Rusland; elk heeft zijn eigen naam. De grootste klok, daterend uit 1688, weegt ongeveer 32.000 kilo. Het
De Oespjenski sobor of Assumptiekathedraal
met zijn grote lichtblauwe/zilveren koepels en vier kleinere staat deels net buiten de kremlinmuren. Zij is het hart van het Rostov-Kremlin. Deze zestig meter lange kathedraal lijkt erg op die, die in het Kremlin van Moskou ligt en heeft ook dezelfde naam. Deze monumentale vijf-dommen constructie is gebouwd met wit steen, verschillende decoratieve elementen geven een beetje expressiviteit aan deze tempel.
De indrukwekkende kathedraal is gebouwd en gewijd op de plaats van een vroeger verwoeste tempel, die uitkijkt over de Volga-rivier, in de buurt van de pilaar waar de wijze van Yaroslav de stad heeft opgericht. De kathedraal is ongeveer 2000 vierkante meter in gebied en is ongeveer 60 meter hoog.
Tegenwoordig vind je op het grondgebied van het Rostov-Kremlin de functionele tempels van de Russische-Orthodoxe Kerk het Staatsmuseum, een groot wetenschappelijk centrum voor archeologie, kunst en geschiedenis. De rode en witte kamers, de tuin van de metropolitaanse oordelen, de kerken van St. John de Apostel, Hodegetria en het beeld van Edessa met enkele andere historische en religieuze monumenten gelegen tussen de muren van het Kremlin met zijn elf torens.
Je krijgt een beeld van wat we zagen.
En zoals bij alle Russisch-orthodoxe heilige kerken wordt verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken met een sjaal (of iets dergelijks) als zij naar binnengaan.
Naast het grote aantal tempelcomplexen is er ook een groot stenen en houten gebouw van 18-19 eeuw, dat een trots is van Rostov.
In het Rostov Kremlin, zijn alle gebouwen met elkaar verbonden door gangen, die vrijwel het hele land kent - zelfs degenen die nooit in Rostov zijn geweest. Al deze gangen worden getoond in de film over Tsaar Ivan Vasilyevich. Voorbeeld; vanuit de Hemelvaart Kathedraal kun je via de overgangen de klokkentoren te bereiken, Church of Our Saviour, kerk van de Verrijzenis, de Rode Kamer en het Metropolitan herenhuis, evenals vele andere gebouwen.
De Basiliek in restauratie
In het Kremlin, nog geheel intact met muren, staat een basiliek die na de tweede wereldoorlog niet gerestaureerd is. Men is er omstreeks 2010 aan begonnen, een klus voor minstens tien jaar. Hij is wel in gebruik en vele gelovigen bidden in de ruimtes waar de fresco's amper te zien zijn. Alles ademt sereniteit uit het ruikt er vreselijk muf door het vocht je voelt het ook aan je huid. Monniken doen hun werk met zegenen enz.
En ook verder was er genoeg te zien in de kathedralen en kerken zoals je ziet. En denk nu niet dat die gaten kogelgaten zijn want dat zijn ze niet! Deze zorgen ervoor dat er een grandioze akoestiek is in de kathedralen waardoor je echt geen microfoon nodig hebt zo bewezen ons diverse spontane groepjes mensen die ons een lied ten gehore brachten al dan niet met een mogelijkheid om een cd te kopen van hen. Geloof me het geluid was fenominabel.
Overigens hebben de vestingwerken rond de stad een Nederlandse oorsprong, want zij zijn in het midden van de 17e eeuw ontworpen door de Nederlandse ingenieur Rodenburg. Te midden van het vele onkruid en opgehoopt vuil zijn ze nog maar moeilijk te herkennen. Ten noorden van het kremlin maar binnen de vestingwerken ligt de bazaar, met een wirwar van kleine marktstraatjes. Het was stil in het stadje weinig volk op straat.
Het is tijd we stappen weer in de bus we gaan naar Moskou! Maar er moet nog wel gegeten worden dus hebben we een brake in Pereslavl-Zalesski. Op weg daar naartoe komen we van alles tegen aan de weg. Maar ook wegwijsborden en reclameborden je ziet het is moeilijk lezen probeer het anders even van rechts naar links soms werkt het wel.
Pereslavl-Zalesski
ligt 67 km verderop, fraai gelegen tussen de omringende heuvels aan de zuidoever van het Plesjtsjejevmeer.
De oorsprong was een fort, dat aangelegd werd door Joeri Dolgoroeki. Ze verheffen de stad, die verder uit gebouwen van de laatste twee eeuwen bestaat, boven de provinciale status.
In Pereslavl liggen de kloosters dicht bij de stad maar ze zijn er nooit mee verenigd. Ze nemen echter evenals de 12e ëeuwse kathedraal van de Verheerlijking van de Verlosser een duidelijke plaats in het stadslandschap in.
Het kleine stadje heeft twee interessante monumenten binnen de aarden wallen, die dateren uit de tijd van de stichting van het plaatsje, midden 12e eeuw. Joeri Dolgoroeki liet hier toen een vesting bouwen ter verdediging van Moskou.
Plesjtsjeva-meer
De rivier Troebezj, die langs de wallen stroomt, mondt uit in het Plesjtsjeva-meer. Hier bouwde Pjotr I, als 20 jarige zijn eerste schepen waarvan er nog eentje in het Botik-museum te zien is. Het is een klein houten bootje onder de naam Fortoena met een lengte van zo'n 5 m. Met ongeveer 100 van dit soort bootjes maakte de nog jonge Pjotr zijn eerste manoeuvres met een flottielje. Op de weg naar het meer staat links op een heuvel het Goritski Monastyr, een klooster uit de 18e eeuw, met de Iconostasis in de Oespjenski sobor. Even verderop dichter bij het meer ligt in de vlakte nog het fraai gelegen Troitse-Danilov Monastyr, dat iets ouder is.
Het Rode Plein
is het hart van de oude Pereslavl. Hier kun je een aantal oude kerken zien: de Kathedraal van de Verlosser, de Vladimirsky-kathedraal, de kerk van Alexander Nevsky en de kerk van Peter de Metropolitan.
De kleine Preobrazjenski sobor is uit diezelfde periode. Voor de kerk staat een martiaal standbeeld van Aleksandr Nevski, omdat dit zijn geboorteplaats was.
Heel leuk was de kleine markt. Niet te geloven zoveel prijsverschil er was voor exact de zelfde prullaria op de verschillende kramen. Maar het was een gezellige drukte. We zagen ook nog een duidelijke plattegrond van het plaatsje met de bezienswaardigheden. Ook hier een gedenkplek voor de gevallenen in de oorlog. En ja hoor oude de Electra is hier duidelijk zichtbaar aanwezig. Ik denk dat je hier makkelijk 2 dagen kan vertoeven. Wij kwamen hier echter alleen om even een hapje te eten en de benen te strekken. We gaan nu even een hapje doen en dan weer terug naar de bus want we moeten immers nog naar Moskou