Een aantal koepels uit de Gouden Ring kijk goed naar de uivormige deze symboliseren een brandende kaars
Een aantal koepels uit de Gouden Ring kijk goed naar de uivormige deze symboliseren een brandende kaars

Suzdal Terugblik Moskou/St Petersburg

Gouden Ring van Rusland

Hierbij kun je je van alles bedenken. Maar in dit geval is het is de benaming voor de verzameling van de meest historische steden van Rusland. Deze steden liggen op zo’n 100 à 250 kilometer ten oosten van Moskou, in een soort halve ring. Vroeger waren de plaatsen die tot de Gouden Ring behoren belangrijke steden, maar tegenwoordig zijn het slechts kleine provinciale stadjes in totaal ca 20.

Het is een van de oudste routes in Rusland. De Ring begint en eindigt in Moskou. Onderweg kom je langs vele interessante en oude Russische steden en dorpen met allen hun eigen geschiedenis en Russische architectuur. De route gaat o.a. langs Vladimir, Suzdal, Kostroma, Yaroslavl, Rostov Velikiy, Pereslavl-Zalesskiy and Sergiev Posad. Je komt langs meren en rivieren, kerken van wit steen, oude forten en kloosters en andere historische monumenten. Een aantal van deze plekken zullen wij aandoen op onze route die zoals al gezegd weer eindigt in Moskou.

1000 jaar geschiedenis

We maken dus kennis met 1000 jaar Russische geschiedenis: kerken met glanzende gouden uikoepels, ikonen en muurschilderingen als stripverhalen van de nok tot aan de vloer en zoveel meer.

Op weg naar het klooster

komen we weer door de oude woonwijken en zien de flats uit de sovjet tijd aan ons voorbijgaan.

We zien de hutjes waar de mensen in wonen

We zien huizen in allerlei maten. We komen langs een veld waar reclame wordt gemaakt voor de eengezinswoningen die hier gebouwd gaan worden. Ons Vladimir helpt ons uit de droom; dit is een lokkertje straks komen ook hier de hoge torenflats te staan.  

Tussen de bomen een begraafplaats zo zien we er meer deze reis, een hotel, een kippenfarm? Ja ook de gevangenis mag natuurlijk niet ontbreken.

Kijk daar aan de kant van de weg zit een stel in de berm heerlijk genieten van het weekend het vrachtverkeer ligt even stil.

En ja als je auto niet meer verder wil zet je hem niet aan de kant welnee je stapt midden op de weg uit en tracht hem ter plekke te repareren.

Herkenning

En dan wijst Vladimir ons op een gebeuren langs de weg. Er staan groepjes mannen bij parkeerplaatsen. Deze mannen staan hier in de hoop dat er een auto stopt en de chauffeur iemand nodig heeft met hun kwaliteit zodat zij een dag kunnen werken. He dat hebben we eerder gehoord en gezien op onze vorige reizen.

Traditioneel huis

En dan gaan we stoppen langs de weg. Hier woont een Russisch echtpaar, Vladimir is welkom als hij met een groep rondreist om een kijkje te nemen in hun woning om zo een beetje indruk te krijgen van hoe de mensen op het platte land leven. Laat duidelijk zijn dat deze boer redelijk goed in de slappe was zit want de meesten zijn al blij dat ze in die hoge Stalin-flats een kamertje kunnen betalen waar ze dan met vrouw en kind moeten verblijven. De vrouw des huizes zagen we alleen maar van een afstand in de tuin.

Het was wel heel eg leuk om rond te lopen. En we kregen natuurlijk ook een zelf gebrouwen drankje met iets lekkers want ja de Rus is wel gastvrij als je zijn huis betreedt.

Pelgrimsoord Sergiev Posad

Tijdens de communistische periode heette het stadje Zagorsk naar een bolsjewistische verzetsstrijder de huidige naam van de stad betekent eigenlijk ‘Vesting van Sergej’. Toen was de katoenindustrie de belangrijkste bron van inkomsten maar tegenwoordig zijn dit de metaal- en de chemische industrie. Rond het jaar 1345 stichtte Sergej van Radonezj, (de patroonheilige van deze stad) het klooster wat tevens een Russisch bedevaartsoord is waarvan de grondslag in 1340 werd gelegd. Het is één van de oudste- grootste- en belangrijkste bouwwerken van de orthodoxe kerk van het land en wordt door de Russen bezien als het Russische Vaticaan. Van 23 september 1608 tot 12 januari 1610, tijdens de Pools-Moskovitische Oorlog, belegerde een Pools-Litouws leger het klooster, maar het lukte de Polen niet het klooster in te nemen.

Als aandenken aan die periode heet de grote doorgaande weg dwars door de stad nog Prospekt Krasnoi Armii, Boulevard van het Rode Leger

info UNESCO-site;

Dit religieuze en militaire complex is een symbool van de groei van de Russische architectuur en bevat een aantal van de beste uitdrukkingen van die architectuur. Het heeft een grote invloed uitgeoefend op de architectuur in Rusland en andere delen van Oost Europa. Het klooster begon als een kleine houten kerk op de Makovets Hill en ontwikkelde en groeide door de eeuwen heen

Steenrood

Als we het klooster naderen, zien we eerst het Moskou Theological Seminary in de Trinity-sergius Lavra. Nog geheel in rode baksteen zien we de kerk en de oude vestingmuur. Het ligt precies aan de rand van het klooster. Je ziet er is slaapplaats genoeg. De monniken en priesterleerlingen verzorgen de rondleidingen wat natuurlijk wel interessant is.

Een heilige monnik

Monniken zingen gebeden, Russen staan in de rij om de kist van de heilige Sergej te kussen, bevochtigen de iconen en verzamelen water uit de heilige bron, bebaarde priesters lopen van kerk naar kerk in lange wijde zwarte gewaden.

Het Troitse-Sergijeva Lavra klooster. Het is een van de belangrijkste kloosters van het land en is het door de gelovige Russen drukst bezochte kloosters in het land. Het draagt de eretitel Lavra omdat het op een heilige plaats is gebouwd, het graf van Sergej. De heilige trok zich in de 14e eeuw als monnik hier terug in de bossen maar velen voegden zich bij hem. Er ontstond een gemeenschap die het klooster stichtte. De hoge muren weerstonden een tweejarig beleg door Poolse troepen tijdens de woelingen aan het begin van de 17e eeuw. Het klooster is een actieve religieuze gemeenschap en het fotograferen van de monniken wordt dan ook niet op prijs gesteld. Het is na de instorting van het Sovjetrijk de zomerresidentie van de patriarch, die in de winter in Moskou in het Danilov klooster verblijft. Sergej is inmiddels de patroonheilige van Rusland.

Troitse Lavra

Het plein aan de voorzijde Lavra - is enigszins gelijkwaardig aan het Rode Plein van Moskou. Het Rode gebouw en Trinity-Sergius Lavra heeft ook een Mausoleum. 

De vestingmuur

Het was de eerste Tsaar van Rusland, de legendarische Ivan IV (1530-1584) - beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke, die het klooster liet versterken tot een ommuurde vesting met ongewone hellende muren. Op sommige plaatsen zijn ze 8 meter hoog en 15 meter breed en werden bewaakt vanuit 12 wachttorens. De torens hebben namen zoals de Droogtoren en de Biertoren, die verwijzen naar hun vroegere functies.

De Rode Poort

Bezoekers aan het Troitse-Sergieva Lavra Lavra komen binnen door de Rode Poort. Hier zijn fresco's te zien zijn die het leven van Sergej van Radonezj voorstellen.

De heilige bron

Op de open binnenplaats van het klooster, naast de Drieëenheidskathedraal  is een blauwe koepel waar zich een heilige bron bevindt. De Russen tappen water om te drinken en om het over zich heen te sprenkelen. 

Oespjenski sobor

Het gehele complex werd opgericht volgens het architectonische concept van de hoofdkerk, de Trinity Cathedral (1422), waar de relikwieën van St. Sergius kunnen worden gezien. 

De centraal staande kathedraal is een eeuw later nagebouwd naar het voorbeeld van de gelijknamige kathedraal in het Kremlin in Moskou. Ivan de Verschrikkelijke heeft hiertoe opdracht gegeven uit spijt voor het doodslaan van zijn zoon. 

De benamingen voor de kathedraal in de vertaling zijn divers; Hemelvaartskathedraal, Kathedraal van de Maria-Ten-hemelopneming. Opvallend mooi zijn de torens van de  met 5 koepels, één gouden en vier donkerblauwe, getooid met gouden sterren. De kathedraal bevat de relikwieënvan de heilige Sergej en fresco's door beroemde iconenschilders als Andrej Roebljov. De Moskovische vorsten werden gedoopt in de kathedraal en kooplieden en adellijke families ruilden hier hun goud en edelstenen tegen goddelijke steun waardoor de monniken de beste architecten en kunstenaars konden inhuren.

Het graf van Boris Godoenov 

Dit staat buiten de kathedraal. Hij is de enige Tsaar die niet in het Moskou Kremlin of Sint Petersburgs, SS Peter & Paul Kathedraal begraven is, eerst was dit graf binnen. Hij was de machtigste man van Rusland aan het eind van de 16e eeuw en tsaar van 1598 tot 1605. Godoenovs regering was succesvol. Vrede en rust keerden terug, en de economie bloeide op. Godoenov werd op 1 september tot tsaar gekroond. Op 13 april 1605 stierf Godoenov plotseling, mogelijk door een hartaanval of vergiftiging.

Archimandrite Kirill (Pavlov),

die vele jaren als belegger in het klooster diende.

Mensen werden aangetrokken tot hem omdat ze zijn spirituele kracht voelden doordat geestelijke vaderschap niet alleen een begrip is maar een gebedspatroon, "vervolgt de patriarch. Kirill was een voorbeeld van geestelijke vaderschap voor ontelbare andere geestelijken. Hij stierf op 97 jarige leeftijd 0- 27 februari 2017. Dit is de man op de foto en een vrouw kust het kruis op zijn graf.

De graven liggen verspreid over het terrein van het klooster

De barokke klokkentoren (колокольня)

het complex wordt gedomineerd door de klokkentoren van 5 verdiepingen waarin nog 25 klokken hangen. De toren werd halfweg de 18e eeuw gebouwd door Dmitri Oukhtomski en bevatte oorspronkelijk 42 klokken.

 

De schitterende Kapel-op-de-Vel (Накладезная часовня) werd gebouwd tijdens de Poolse belegering van 1608-1610 in een problematische tijd. De toren was met zijn 88 m de hoogste in Rusland - het duurde bijna 30 jaar (van 1741 tot 1770) voor deze af was. De grote klokkentoren is een ontwerp van Rastrelli uit 1777.

Kerk van de Heilige Geest

1476 gaf Ivan de Grote opdracht aan ambachtslieden uit Pskov om de sierlijke Kerk een rechthoekige structuur van witte baksteen, omhuld door een slanke, blauwe en gouden koepeltoren, die ook als uitkijkpost fungeerde. Gewijd aan de afkomst van de Heilige Geest op de apostelen. De kerk combineert unieke kenmerken van vroege Muscovite en Pskovian architectuur. Een opvallend kenmerk van deze kerk is een klokkentoren onder de koepel zonder interne interconnectie tussen de belfort en de kathedraal zelf.

Het Refectory 

Er zijn diverse andere kerken en kapellen binnen en net buiten de kloostermuren, maar de andere belangrijkste architectonische attracties zijn een paleisgebouw met ingewikkelde en felgekleurde decoraties, voltooid in 1692.

Het museum van Lavra, heeft een verzameling iconen en koninklijke portretten en nog een aantal kerken meer zoals het versierde Tsar Palace van dezelfde periode, welke later de Theologische Academie werd.

 

Sergej-kathedraal

Gebouwd in 1423, is de squat-gouden dominante Drie-eenheidskathedraal (Троицкий собор) het hart van het klooster, evenals zijn oudste overgebleven gebouw. Het graf van St Sergei staat in de zuidoostelijke hoek van de kerk, waar elke dag een herdenkingsdienst voor hem wordt gehouden. 

Het icoon-festooned interieur, verlicht door olie lampen, is grotendeels het werk van de grote middeleeuwse schilder Andrei Rublyov en zijn studenten.Ooit een eethuis was voor pelgrims. Later eetzaal voor de monniken, vandaar de bijnaam Refectorium. Nu is het de tegenhanger van de Assumptiekathedraal, die ochtenddienst bij koud weer houdt. De kerk is buiten de diensten alleen open voor rondleidingen Hier zijn kerkschatten te bezichtigen en vele donatie-geschenken van rijke families door de eeuwen heen zijn hier verzameld. 

Ik heb hier een overzichtje gemaakt van alle heiligen e.d die we gezien hebben op het terrein het waren er heel veel.

Nu is het een kleurrijk geheel geworden dat ik althans leuk vond om naar te kijken. 

En dan nu nog wat foto's buiten genomen op en rond het kloostercomplex.

Volgens ons waren het padvinders met hun hopman die daar liepen.

Kvas (je spreekt het uit als “kwas”)

is een traditionele, licht koolzuurhoudende en niet- tot licht alcoholische drank uit Rusland, Oekraïne en andere Oost-Europese landen. De drank wordt gemaakt op basis van water, roggemeel en mout, dat een gistingsproces doormaakt. Kvas wordt vaak ook bereid met brood en soms ook met vruchten, zoals peren, aardbeien, bessen of ro-zijnen en wordt soms ook gekruid met munt of zelfs berkensap. In Rusland is kvas al van oudsher een populaire drank, die niet alleen in de winkel  verkrijgbaar is, maar vaak ook thuis zelf gemaakt wordt.  ’s Zomers wordt de drank in Rusland en Oekraïne veelvuldig op straat verkocht, in grote tankwagens. Maar ook in Polen en de Baltische staten is kvas een bekende drank. Nu staan we ook vlakbij eenkraampje met koek e.d. ook maar even een foto nemen

Recept van Kvas

Ingrediënten: 

– 1 kg roggebrood;

– 300 g suiker;

– 20 g gist;

– 5 l water;

– 100 g rozijnen (niet noodzakelijk).

Bereiding:

– roggebrood in kleine stukjes snijden en in de oven roosteren (of in een droge koekenpan) tot donkerbruine kleur;

– de geroosterde roggebrood in een grote pan doen en kokend water er overheen gieten;

– het geheel gedurende 4 uur laten staan en daarna door een zeef halen;

– de gist in warm water oplossen en samen met de suiker bij de gezeefde roggebroodmengsel toevoegen;

– alles goed door elkaar roeren en de rozijnen er bij doen;

– met een deksel goed afsluiten en 8 uur lang op een warme plek laten staan.

De zelfgemaakte kvas is nu klaar! Doe het in flessen en zet het in de koelkast.

The family

Het monument is een ode aan het gezin en het huwelijk van St. Peter en Fevronia en staat op het plein vernoemd naar S.A. Afanasjev

Standbeeld van Saint Sergius van Radonezh

op het grote voorplein buiten het  Trinity-St. Sergius klooster.

St. Sergius van het klooster van Radonezh leefde in 1339  als kluizenaar in een hut en een kleine kapel in de buurt van Moskou, die door zijn oprichter aan de Drie-eenheid werd ingewijd. Dit voorbeeld leidde tot een beweging van kloosterfundamenten in heel Rusland. Binnen 3 decennia na zijn dood in 1392 werd Sergius erkend als een heilige, en tegen 1450 beschouwden velen hem de voorstander van het Russische land, die zijn volk van de Mongoolse regering bevrijdde.

De huizen op het platte land

Het uiterlijk en de bouwstijl van Russische houten huizen wijkt af van wat wij in West-Europa gewend zijn. In het algemeen zijn de materialen iets ruwer, en tegelijkertijd zit er veel fijn handwerk in de afwerking en de details.

Russische houten huizen hebben soms nauwelijks een fundering. Ze worden gebouwd op de permafrost (permanent bevroren bodem, waarbij het bovenste laagje in de zomer kan ontdooien) en dan is funderen moeilijk. Als in het huis dan de kachel aan gaat, dan wordt de permafrost iets minder perma. Weg frost en het huis begint te verzakken. Een houten huis kan daar gelukkig iets beter tegen dan een stenen huis, maar het is toch niet goed.

Meestal zijn ze gebouwd met ronde logs, (deze constructie is één van de oudste bouwmethodes). In Europa is het ongebruikelijk, tenzij je bovenin de Alpen wilt bouwen. Bovendien gebruiken ze meestal ongedroogd ongelamineerd hout. Dat hout krimpt en scheurt, maar verder is het prima. Behalve het hout is er geen aanvullende isolatie aan de binnen- of buitenkant. Zelfs met de prima isolatie-eigenschap van hout (vergeleken met steen of beton) zullen deze huizen nooit aan de moderne Europese normen voldoen. Deze huizen zijn niet luchtdicht: tocht in elke hoek en rond elk raam.

Met de lage kosten van energie op het platteland van Rusland (hout zat) maakt dat weinig uit. 

Ook in Rusland ontvolkt het platteland en vertrekt de jeugd naar de steden.  Bewoners en de autoriteiten staan onverschillig tegenover de historische waarde van bezittingen. De Russische huizen zakken langzaam weg.

Een Izba

is een typisch Russisch boerenhuis, dat vroeger gebouwd werd volgens de traditionele principes. De Siberische Izba was zo gebouwd dat het huis  bescherming bood tegen de extreme kou en lange winters. Op de begane grond verbleef het vee en de familieleden bewoonde de boven verdieping.

Het kent een relatief eenvoudige constructie. Het bouwwerk bestaat uit op elkaar gestapelde ronde houten balken. De houten huizen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar. Momenteel staan op het Russische platteland nog Izba’s uit 19e eeuw. 

De Siberische massief houten huizen worden tegenwoordig gebouwd als 2e huis. Op zijn Russisch heet zo’n tweede huis een “Datsja”. 

Vroeger werden de meeste huizen van hout gebouwd. "Houten hutjes, houten kerken en kapellen, houten molens aan de rivieren. Alleen zeer rijke burgers konden zich steenbouw veroorloven

En dan komen we ook nog een Politiebureau tegen en zien we het goed jawel ook hier net als in Oezbeek in de woestijn en Guatemala in de afgelegen gebieden staat hier ook een politieagent met zijn opvallend voertuig langs de weg in de hoop de bestuurders tot rustig rijden te bewegen. Ja klopt ook deze combi is een nep-creatie en toch weer vast gelegd in de vluchte dus helemaal scherp? sorry

Uiteraard zijn er weer genoeg werkzaamheden. En weer of geen weer geloof me het kwam met bakken naar beneden. Geen gezeur regenjas aan en werken ja voor de schaft mag je even droog zitten in de bus.

O t wordt voor ons ook tijd voor een pauze heerlijk op weg naar de koffie even aansterken voor zoals het er nu uitziet trip in de regen straks

We zijn aangekomen in Suzdal en ja het regent nog steeds je ziet dat ook hier de straten behoorlijk te lijden hebben met dit weer. Nu is het wachten op Vladimir die is uitgestapt om onze plaatselijke gids te zoeken. Zijn wij te vroeg of te laat? Ach wat maakt het uit we kunnen even onze benen strekken in die tijd