Belangrijke informatie Rusland
Officiële naam: Russische Federatie (Russisch: Россия, Rossija)
Oppervlakte: 17.098.242 kmÇ (ca. 412 x Nederland)
Ligging: grenst aan Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea
Hoofdstad: Moskou
Inwoners: ca. 145 miljoen
Taal: Russisch
Valuta: Russische Roebel
Tijdverschil: Moskou/St. Petersburg +2 uur
Voltage: 220 Volt
Vlag
De vlag werd op 11 december 1993 aangenomen en is de bron van de pan-Slavische kleuren en is bekend als de handelsvlag uit de tijd van de tsaren en is afgeleid van de Hollandse driekleur. Volgens overlevering draaide Tsaar Peter de Grote de Nederlandse vlag om en dat werd dan de Russische vlag. Maar een omgedraaide vlag betekent 'schip in nood'. Daarom werden vervolgens de kleuren wit en blauw omgedraaid. Oorspronkelijk was dit de koopvaardijvlag; de Russische Tsaristische kleuren waren zwart-geel-wit
De vlag van Rusland is een horizontale driekleur die bestaat uit drie horizontale velden en hun betekenis:
Er zijn nog heel veel interpretaties voor de vlag dit is er slechts 1 van. De waarde van de kleuren zijn bijna gelijk:
Het wapen van Rusland (Russisch: Герб России, Gerb Rossii)
is het officiële symbool van de Russische Federatie en bestaat uit een rood schild, waarop de Russische tweekoppige adelaar is afgebeeld. De adelaar is gekroond met drie kronen, waarvan algemeen wordt aangenomen dat deze staan voor de eenheid van Groot-Rusland (Rusland), Klein-Rusland (het huidige Oekraïne) en Wit-Rusland (Wit-Rusland). Met zijn poten houdt de adelaar een scepter en een rijksappel vast, die staan voor de soevereine macht van een vorst. Ondanks het feit dat Rusland sinds het afzetten van tsaar Nicolaas II geen vorst meer heeft, zijn deze symbolen van macht in het huidige wapen bewaard gebleven. Op de borst draagt de adelaar een rood schild, waarop Sint Joris met de Draak is afgebeeld. Dit schild is van oudsher het wapen van Moskou.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 verving het Russische wapen het wapen van de Sovjet-Unie.
Het Russisch volkslied
Rossija – svjasjtsjennaja nasja derzjava!
Rossija – ljoebimaja nasja strana!
Mogoetsjaja volja, velikaja slava –
Tvojo dostojan’je na vse vremena
PRIPEV:
Slav’sja, Otetsjestvo nasje svobodnoje –
Bratskich narodov sojoez vekovoj!
Predkami dannaja moedrost’ narodnaja.
Slav’sja, strana, my gordimsja toboj!
Ot joezjnych morej do poljarnogo kraja
Raskinoelis’ nasji lesa i polja.
Odna ty na svete, odna ty takaja,
Chranimaja Bogom rodnaja zemlja.
PRIPEV
Ogromnyj prostor dlja metsjty i dlja zjizni
Grjadoesjtsjië nam otkryvajoet goda.
Nam siloe dajot nasja vernost’ Ottsjizne –
Tak bylo, tak jest’ i tak boedet vsegda!
PRIPEV
Vertaling;
Rusland is ons heilig rijk;
Rusland is ons geliefde land.
De machtige wilskracht, de grote eer;
Je erfenis voor alle tijden!
Refrein:
Moge je roemrijk zijn, ons vrij Vaderland;
De eeuwige bond der broederlijke volkeren;
De volkswijsheid die wij van onze voorvaderen gekregen hebben!
Moge je roemrijk zijn, het land! Wij zijn trots op je!
Van de zuidzeeën en tot aan de poolcirkel;
Strekken onze bossen en velden zich uit.
Jij bent de enige in deze wereld! Je bent de enige die zo is;
Godbeschermd geboorteland van ons!
Refrein
De grote ruimte voor de droom en het leven;
Wordt voor ons door de komende jaren geopend.
Onze trouw aan het Vaderland geeft ons kracht;
Zo was het, zo is het, zo zal het voor altijd blijven!
Refrein
Staatsvorm
Het moderne Rusland is, net als een aantal andere onafhankelijke geworden ex-Sovjetstaten, bezig met het vinden van een voor haar geschikte vorm van democratie. Een proces van vallen opstaan. Rusland is een federale republiek en heeft een gekozen president, vrije parlementsverkiezingen en een meerpartijenstelsel. Rusland kent algemeen kiesrecht sinds 1918. De kiesleeftijd is 18 jr. Er is een tweedelig parlement;
Tijdens de regering van president Poetin werden sommige democratische vrijheden geleidelijk aan weer wat ingeperkt.
- Zo bepaalde hij dat vanaf 2004 de federale president de gouverneurs van de deelgebieden kiest, in plaats van door middel van regionale verkiezingen.
- Een ander interessant verschijnsel is de poging van Poetin om oligarchen (zakenlieden uit de voormalige Sovjet-Unie die veel politieke macht verwierven tijdens de periode waarin dit land overging van het communisme op het kapitalisme) aan te stellen als gouverneurs over arme gebieden. Met als doel deze oligarchen geld te laten investeren in deze gebieden.
- Dit is geen echte Federatie, maar gebaseerd op de gedachte van de eenheidsstaat, met voor een aantal gebieden een zekere autonomie. Het grondgebied is verdeeld in 21 (deel)republieken, 1 autonoom gebied, 6 gewesten of grensgebieden (krajs), 10 autonome districten (okroeg), 2 federale steden (Moskou en Sint-Petersburg) en 49 districten (oblasten).
Infrastructuur
Rusland kent een netwerk van M-wegen (M staat voor magistral, "hoofdweg"), die vooral in Europees Rusland te vinden zijn. Daarbuiten zijn nog secundaire wegen, (A-wegen). Hoewel weinig M-wegen de autosnelwegstatus hebben (alleen delen van de M2 en de M4 zijn officieel autosnelweg), bestaan veel van de grote Russische wegen wel uit 2 rijstroken per richting, meestal niet afgescheiden door middel van een middenberm, en zijn er ook vaak geen ongelijkvloerse kruisingen. De meeste wegen gaan langs de grote steden, door middel van rondwegen, zodat doorgaand verkeer niet dwars door de stad hoeft. Rijden in Rusland kan moeilijk zijn. Er staan veel files in de steden en zo af en toe is er een tekort aan brandstof. Er zijn slechte wegen en weinig borden en die borden zijn dan ook in het cyrillisch schrift. In de winter ligt er veel sneeuw, parkeren is duur en er zijn hoge boetes.
GRENSDOCUMENTEN/VISUM
Voor Rusland;
BEVOLKING/CULTUUR
Het Russisch-orthodoxe geloof heeft de meeste aanhangers. Daarnaast zijn er mensen die de islam, het Boeddhisme of het Christendom aanhangen.
Ca. 77,7% van de totale bevolking van Rusland bestaat uit Russen (2014). Verder wonen er verspreid over het enorme land nog zo’n honderd kleinere volken, waarvan de grootste en bekendste de Tataren (3,7%) en de Oekraïners (1,4%) zijn. Het grootste deel van de bevolking woont in het Europese deel van Rusland. Het centrum, rond Moskou, heeft de hoogste totale bevolkingsdichtheid.
Van de bevolking woont 73,8% in een stedelijk gebied, maar dit percentage verschilt sterk per regio:
De belangrijkste twee steden zijn Moskou (10,5 miljoen inwoners) agglomeratie: 12,4 miljoen) en Sint-Petersburg (4,6 miljoen inwoners).
Godsdienst
De Russisch-orthodoxe Kerk (Russkaya Pravoslavnaya Tserkov) is uit het Byzantijnse (Grieks Orthodoxe) geloof ontstaan. De Russische vorst Vladimir I van Kiev, wilde met Anna de zuster van de Byzantijnse keizer trouwen. Hij kreeg echter geen toestemming omdat hij een ‘heiden’ was en werd gedwongen zich eerst te laten dopen en het orthodoxe geloof aan te nemen. Vladimir en zijn hele volk werden in 988 orthodox gedoopt en daarna mocht hij met Anna trouwen.
In 1448 werd de Russisch-orthodoxe Kerk onafhankelijk van het patriarchaat van Constantinopel en werd tot 1905 als enige staatskerk in Rusland erkend. De Russisch-orthodoxe kerk is nu de grootste van alle oosterse kerken met ongeveer 100 miljoen leden.
De patriarch (ook: metropoliet of aartsbisschop) van Moskou staat sinds 1589 aan het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk. Veel van de liturgie en riten van de Russisch-orthodoxe Kerk komen overeen met die van de andere Oosters-orthodoxe Kerken, zoals de Grieks-orthodoxe Kerk. Ook zij moeten een kruis met 3- ipv met 2 vingers slaan van het voorhoofd, via de rechterschouder naar de linkerschouder.
Ca. 82% van de totale Russische bevolking is Christen. Naast de Russisch-orthodoxen zijn er in Rusland Rooms-Katholieken (m.n. in Moskou en Siberië), baptisten, joden en islamieten (voornamelijk soennitische Tataren, Basjkiren en Tsjetsjenen).
En met name onder de Kalmukken, bevinden zich aanhangers van het boeddhisme.
Flora in Moskou
Moskou ligt net onder het Taiga gebied dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte naaldwouden. Hoe dichter je van daaruit naar Moskou gaat, hoe meer deze wouden worden ingewisseld voor gemengde begroeiing waarin de berk overheerst. In de stad zelf zijn verschillende grote en kleinere parken te bezoeken die stuk voor stuk kunstmatig zijn aangelegd.
Er zijn (12 soorten) berken (de nationale boom van Rusland).
De echte kamille is de nationale bloem van Rusland.
Fauna in Moskou
In de bossen rond Moskou kun je een hoop wilde dieren tegen het lijf lopen. Hoewel de variatie niet zo groot is als in sommige delen van Rusland, komen in de diepe bossen nog vaak herten, wolven, lynxen en vossen voor.
De meest opvallende dieren in Moskou zelf zijn zwerfhonden. Door de verwoesting van veel kleine huisjes in de binnenstad zijn tienduizenden honden op straat komen te leven. Wij hebben er echter geen gezien dus die info die ik van t net haalde lijkt enigszins achterhaald.
In de parken kom je vooral veel bijzonder tamme vogels tegen waaronder de Russische broertjes van onder meer de vink, gaai, specht en nachtegaal. Ja die hebben we wel gezien
KLIMAAT
Het uiterste noorden van Rusland kent een pool- en toendraklimaat. De winter duurt hier van november tot april, waarbij de temperatuur kan dalen tot -30 graden Celsius. In het Europese gedeelte van Rusland heerst een
continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus, met maximumtemperaturen van 35 graden
Celsius. De meeste regen valt in juni en juli (korte hevige buien). In maart en april valt over het algemeen de minste
neerslag. De beste reistijd is tussen mei en oktober. De warmste maanden zijn juli en augustus, aangenaam is het in mei, juni, september en oktober. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op klimaatinfo
Vervoer op;
De weg
Het Russische wegennet heeft een totale lengte van ruim 1.000.000 km. De belangrijkste wegen verbinden Moskou en Sint-Petersburg met steden als Minsk, Nizjni Novgorod, Jaroslavl, Simferopol en Samara.
Voor de modernisering van het wegennet heeft de Russische regering een programma opgesteld dat in twee fasen uitgevoerd zal moeten worden. De daadwerkelijke uitvoering is in 2006 begonnen. Op dit moment is men nog druk bezig met de uitvoering.
Het water
De waterwegen hebben een totale lengte van 106.000 km. De drukst bevaren rivieren zijn de Volga, de Don, de Ob, de Lena en de Amoer. Rusland telt in totaal 43 zeehavens de grootste zijn o.a. Moskou en Sint Petersburg
De lucht
Het Russische grondgebied wordt door een dicht net van vliegroutes bedekt. Centrum voor het nationale en internationale luchtverkeer is Moskou met vier luchthavens, waarvan Domodedovo het grootste en meest moderne is.
Sint-Petersburg, Omsk en Vladivostok hebben eveneens internationale luchthavens. In totaal telt Rusland meer dan 500 luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappij is Aeroflot.
Het spoor
De totale lengte van het spoorwegnet bedraagt 150.000, waarvan 86.300 km wordt gebruikt voor personentreinen; de overige lijnen zijn voor industrieel transport. De Russische spoorwegen nemen het grootste deel van het nationale vrachtvervoer voor hun rekening.
De Transsiberische Spoorweg verbindt Moskou met Vladivostok aan de Japanse Zee.
Economie
Na de ineenstorting van Sovjet-Unie aan het eind van 1991 nam de Russische Federatie op 1 januari 1992 een chaotische economie over.
Om de zware economische crisis het hoofd te bieden lanceerde de regering-Jeltsin (met name Min van Financiën Gajdar) een radicaal beleid van liberalisatie. Doel;
prijzen liberaliseren, het begrotingstekort drastisch beperken en een regeling met de buitenlandse schuldeisers en het IMF treffen. Resultaten wisselend.
In 1997 voor het eerst tekenen van een economisch herstel
Augustus 1998 de Russische overheid kon niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen.
Na 1998 herstelde de economie zich langzaam, o.a door de lage koers van de roebel waardoor export toenam.
Meer dan 60% van de beroepsbevolking werkt in de overheids- en dienstensector.
Slechts ca. 32% van het Russische grondgebied kan maar voor de landbouw gebruikt worden, want een groot gedeelte van de grond is permanent bevroren of vervuild. Ondanks de stijgende groei van de productie, met name graan, kan de Russische landbouwsector niet aan de binnenlandse vraag voldoen. land in grote mate afhankelijk was van voedselimport. De regering stemde in met een ingrijpend plan van agrarische hervorming, waarin de voormalige staatsbedrijven moesten veranderen in individuele particuliere bedrijven, vennootschappen of echte coöperaties.
Door tegemoet te komen aan de wensen en belangen van de plattelandsbevolking hoopte men het voormalige communistische landbouwsysteem snel te veranderen. Alle staats- en collectieve bedrijven zijn inmiddels gedecollectiviseerd.
- De productie van vlees, eieren en melk nam de afgelopen jaren toe, ondanks een afname van de veestapel. Het streven is zelfvoorzienend te worden in al deze producten.
- De visserij vormt nog steeds een belangrijke economische sector voor Rusland, ondanks een sterke achteruitgang sinds de jaren tachtig.
Industrie
De industriële capaciteit van de vroegere Sovjet-Unie was zeer onevenwichtig, want vooral gericht op de winning van ruwe delfstoffen, de productie van staal en van wapens. Het fabriceren van consumptiegoederen stond duidelijk op het tweede plan.
In de periode-Gorbatsjov werd begonnen met het ombouwen van de militaire industrie tot een consumentenindustrie. Deze revolutionaire wending werd ten tijde van de Russische Federatie nog versneld.
De industrie bood in 2013 werk aan 27,8% van de beroepsbevolking
We vinden hier auto-, machine-, chemische- en voeding-en genotsmiddelenindustrie.
Mijnbouw en energie
Het gigantisch grote Rusland bezit enorme energiereserves en andere waardevolle delfstoffenvoorraden.
beschikt over de grootste gasreserves ter wereld, over de op een na grootste steenkoolreserves en heeft enorme oliereserves.
De belangrijkste delfstoffen zijn ijzererts en steenkool, bauxiet, gas, olie, kolen, uranium, goud, chroom, zilver, platina, diamant, nikkel kobalt, magnesium, mangaan, lood en wolfraam. Veel van deze delfstoffen voldoen helaas niet aan de westerse kwaliteitsnormen. Alleen de nikkel- en aluminiumsector voldoet hieraan.
Rusland heeft de beschikking over meer dan 400 thermische en hydro-elektrische krachtcentrales en enkele tientallen vaak verouderde kernenergiecentrales, die allemaal in het Europese deel van Rusland liggen. De waterkracht van de rivieren de Wolga en de Angara in Rusland wordt benut door een aantal van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld. Het grootste gedeelte van de energie in Rusland is overigens afkomstig van olie- en kerncentrales.
Handel
Toen de Russische Federatie onafhankelijk werd, was de buitenlandse markt nog steeds vooral in handen van staatsorganisaties en -bedrijven.
De belangrijkste exportpartner van Rusland is de Europese Unie en daarbinnen Duitsland en Nederland; verder China, de Verenigde Staten, Oekraïne en Wit-Rusland.Veel voedsel(producten) worden geïmporteerd, evenals machine(onderdelen), voertuigen en farmaceutische producten.
Sancties
Momenteel wordt de Russische economie hard geraakt door westerse economische sancties. Ook wordt Rusland sterk bekritiseerd voor haar vermeende betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. De sancties en de campagne van demonisering door de media werken averechts. Poetins populariteit is alleen maar toegenomen. Of de economische sancties zullen werken is nog maar de vraag. Rusland heeft in het verleden grotere bedreigingen overwonnen en is daar alleen maar sterker uitgekomen.
Wat in dit overzicht uiteraard niet ontbreken mag zijn
Onderwijs
Op Russische scholen zijn meestal alle leeftijdsgroepen op één onderwijsinstituut aanwezig. Kinderen zijn van hun zesde tot zeventiende verplicht om naar school te gaan, te beginnen met de zogenaamde 1e afdeling, klas 1 t/m 4.
Daarna gaan ze door naar afdeling 2, klas 5 t/m 9 van het voortgezet onderwijs. In deze afdeling wordt een vakkenpakket gevolgd dat al is afgestemd op de persoonlijke voorkeur en aanleg. Ook krijgen zij nu vak gerelateerde leerkracht.
Als laatste is er nog klas 10 en 11 in de 3e afdeling van het voortgezet onderwijs. Alle kinderen krijgen hier het verplichte vakkenpakket met onder andere Russische literatuur, wiskunde, natuurkunde, astronomie, een moderne taal en lichamelijke opvoeding.
Er zijn ook gespecialiseerde scholen waar leerlingen al vanaf de 1e klas bijvoorbeeld Engels, Frans of wiskunde krijgen.
Hoger onderwijs in Rusland wordt verzorgd aan universiteiten (‘universitety’), instituten (‘instituty’) en academies (‘akademii’). Aan alle instellingen worden zowel beroepsgerichte als universitaire programma’s aangeboden. Universiteiten verzorgen programma's, sinds kort ook in de landbouw, geneeskunde en technologie.
Na de verplichte 11 jaar school is er groot feest jawel met dans, hapjes, show en vuurwerk. De jeugd stapt het volwassen leven in!
Gezondheidszorg
De bevolking neemt af en wordt ouder en de levensverwachting ligt fors lager dan het OECD-gemiddelde.
Beperkte toegang tot tijdige, adequate medische zorg en een ongezonde levensstijl zijn de belangrijkste boosdoeners. De overheid is zich hiervan bewust en heeft modernisering van de gezondheidszorg als speerpunt aangenomen.
Zelfmedicatie is populair in Rusland, mede door het grotendeels ontbreken van de eerstelijnsgezondheidszorg varieert de kwaliteit en de diagnostische en behandelingsmogelijkheden enorm. Terwijl in Moskou de modernste medische klinieken te vinden zijn die zich richten op expats en welgestelde Russen, tobt de onderkant van het spectrum met veel verouderde apparatuur en gebouwen die vaak in erbarmelijke toestand verkeren.
In plattelandsgebieden moeten patiënt en arts vaak grote afstanden overbruggen, terwijl de kosten voor computer apparatuur en digitale communicatie afnemen en de transportkosten stijgen. De bevolking op het platteland vergrijst en daarmee neemt tevens de vraag naar medische zorg ter plaatse toe
* 2 plaatjes geplukt van internet onze grote vriend kwamen we onderweg in Suzdal tegen.
ETEN EN DRINKEN
Beroemde Russische voorgerechten zijn kaviaar, salades (met Russische eieren) en 'warme hapjes'. Borsch is een
stevige bieten- en koolsoep met stukken vlees en zure room. Als hoofdgerecht is er veelal de keuze uit vis (steur en
snoekbaars bijvoorbeeld) en vlees (spiezen, boeuf stroganoff en diverse speciaal gekruide kipgerechten). De
dessertkaart in Rusland is uitgebreid, de Russen zijn echte zoetekauwen. Een typisch Russische snack is de blini. Dit
is een opgerolde pannenkoek met een zoete of hartige vulling. De nationale drank is natuurlijk wodka! Bier en
koffie zijn over het algemeen slapper dan wij gewend zijn.
LOKAAL PRIJSNIVEAU
- indicatieprijs lunch € 12, diner € 18
- indicatieprijs kop koffie € 3, glas fris € 2,50, glas bier € 3,50, glas wijn € 5.
Ik was van plan de link te plakken maar weet niet hoelang je hier nog gebruik van kunt maken dus heb ik het verhaal NOS op 31-05-2017 maar gekopieerd. Dit hoort echt bij deze reis daar we ook de mensen in de rij hebben zien staan bij de kerk.
De relieken van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra gaan morgen op reis.
Ze verhuizen tijdelijk van de Zuid-Italiaanse stad Bari naar een kathedraal in Moskou en een klooster in Sint-Petersburg. Dat gebeurt met een speciaal voor de gelegenheid gecharterd vliegtuig.
De katholieke heilige is ook onder Russisch-orthodoxe gelovigen populair. De verwachting is dat duizenden van hen een bezoek aan de kathedraal of het klooster zullen brengen. In 2011 werd in Moskou een riem tentoongesteld die van Maria geweest zou zijn. Toen stonden sommige bezoekers 24 uur in de rij om die te zien.
Myra
Nicolaas zou rond 280 in het huidige Turkije zijn geboren en zou bisschop van Myra zijn geweest. Historisch bewijs daarvoor is er niet. Als bisschop van Myra, een plaatsje in het zuidoosten van Turkije, zou hij meerdere wonderen hebben verricht. Hij is onder meer patroonheilige van zeevaarders.
In de 11e eeuw brachten Italiaanse zeelieden ribben die van deze Nicolaas zijn geweest over naar Bari, omdat ze bang waren dat zijn graf door de opmars van de Turken onbereikbaar zou worden. Sindsdien worden ze daar bewaard.
Patriarch
De hoofden van de Rooms-Katholieke Kerk en de Russisch-orthodoxe Kerk, paus Franciscus en patriarch Kirill, spraken vorig jaar tijdens hun historische ontmoeting op Cuba af dat de relieken van Nicolaas worden uitgeleend.
De tussenliggende tijd is gebruikt om een speciale kist te maken waarin de ribben van Nicolaas worden overgevlogen. Eind juli keren ze naar Bari terug.
De stoffelijke resten
zijn onder grote belangstelling op een vliegveld bij Moskou aangekomen. De bisschop is een belangrijke heilige is voor Russisch-orthodoxe gelovigen. De kist met de resten, die sinds 1087 in een kerk in Bari in Zuid-Italië staat, wordt de komende maanden in kerken in Moskou en Sint-Petersburg tentoongesteld.
De staatszender Rossia-24 besteedde in een live-uitzending urenlang aandacht aan het transport van de beenderen van de heilige vanuit Italië en de aankomst in Moskou. Daar stonden grote groepen gelovigen te wachten om de kist met de glazen deksel te kussen.
De resten gaan eerst naar de Christus Verlosserkathedraal in het hart van Moskou, een reconstructie van de kerk die in 1931 door de communistische autoriteiten werd opgeblazen.
Sint-Petersburg
Medio juni wordt de kist overgebracht naar Sint-Petersburg. waar de beenderen nog een maand lang bezocht kunnen worden door pelgrims. In beide steden worden grote aantallen gelovigen verwacht. Daarna gaan de heilige resten weer terug naar Italië. Afspraken over de rondreis zijn gemaakt tijdens de ontmoeting van vorig jaar tussen paus Franciscus en de Russische patriarch Kirill, (dit was vertraagd want 23 juni hebben wij de mensen nog in rij zien staan bij de kerk in Moskou).
Wonderdoener
Sint Nicolaas, dezelfde heilige waar in Nederland het Sinterklaasfeest naar is vernoemd, wordt in Rusland vereerd als Nicolaas de Wonderdoener. Onder president Poetin heeft de Russisch-orthodoxe kerk aan invloed gewonnen. Poetin verwijst geregeld naar de morele autoriteit van de kerk, en diens nadruk op familie- en traditionele waarden.Ik was van plan de link te plakken maar weet niet hoelang je hier nog gebruik van kunt maken dus heb ik het verhaal NOS op 31-05-2017 maar gekopieerd. Dit hoort echt bij deze reis daar we ook de mensen in de rij hebben zien staan bij de kerk.
Onderstaand info vond ik op internet best interessant daar het info betreft van 2017 en soms 2016. Ik heb het wel behoorlijk ingekort om het een beetje leesbaar te houden
DIPLOMA'S
In de leeftijdsgroep 25-64 jr heeft 54% en bij in 25-34 jaar 58% een HBO-diploma. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is dit aandeel ongeveer verdubbeld. Ook het aantal instellingen voor HBO is gestegen van 514 tot 896 in 2015, waarvan er 40% 'niet-staatsinstellingen' zijn.De regionale verschillen zijn groot dit is mede afhankelijk van stad of platte land.
LEEFTIJDSDISCRIMINATIE
Speelt dit enorm op de arbeidsmarkt, dwz discriminatie van werkzoekenden ouder dan 45 jaar. In 2015 was slechts 3% van de werknemers die een baan vond ouder dan 45 jaar. Werkenden in deze leeftijdsgroep worden ook als eerste ontslagen bij inkrimpen of sluiten van bedrijven. Terwijl in Europa jongeren het meest kwetsbaar zijn voor werkloosheid, zijn dat in Rusland dus ouderen. Russische economen erkennen dat oudere werknemers vaak nog een slechte opleiding uit de sovjettijd hebben en nauwelijks aan bijscholing hebben gedaan, weinig flexibel zijn en nieuwe ontwikkelingen in met name de ICT niet kunnen en willen volgen.
MANNENBEROEPEN
In Rusland bestaat een lijst van 456 beroepen waarin vrouwen niet mogen werken. Het gaat om beroepen als metrobestuurder, mijnwerker, monteur van elektriciteitsmasten, duiker, geologische ontdekker, beroepen in de scheepsvaart en beroepen waarin meer dan twee keer per uur tien kilo of meer moet worden getild. De lijst stamt uit 1974 (de Sovjettijd). Bescherming van het moederschap tegen zware en gevaarlijke beroepen is de reden waarom vrouwen werden uitgesloten. Inmiddels hebben verschillende vrouwen de verbodslijst via rechtszaken aangeklaagd.
MAN-VROUWVERHOUDINGEN
Een gelijkwaardig paar in een gezin. Volgens een onderzoeksbureau, was dit in 2015 slechts in 38 procent van de relaties in Rusland het geval.
Verder ligt de overmacht bij 32 procent van de paren bij de vrouw en bij 30 procent bij de man. Vooral voor vrouwen speelt het dilemma 'geld of macht' zwaar, Als vrouwen financieel afhankelijk zijn van de man is de machtsbalans in de relatie ook bijna altijd in het voordeel van de man.
DATSJA'S
Rusland is een land van datsja's (volkstuinen en buitenhuisjes). Hoeveel datsja's er precies zijn in het land is niet bekend, want een betrouwbaar grondkadaster in Rusland is nog in opbouw. In 2006 waren er officieel 13,8 miljoen datsja's geregistreerd.
BESLOTEN DISCUSSIECLUBS
Het oprichten, lid worden en bezoeken van besloten discussieclubs is 'in de mode' in Rusland, aldus het weekblad Dengi. Meestal gaat het bij zulke clubs om groepen gelijkgestemde hoger opgeleiden en hogere functionarissen. Dit om diepgaander politieke, maatschappelijke en intellectuele kwesties te kunnen bespreken dat zij wegens hun functie in het openbaar niet kunnen/ mogen doen en zij zich ook niet aangetrokken voelen tot deelname aan openlijke protestbewegingen. Daarbij kan netwerk positief zijn voor de persoonlijke carrière.
SPECIALE BIEREN
Bier met berkensap, dennengeur, Jakoetisch rendiermos of met houtsnippers: sinds een aantal jaren hebben deze ook op de Russische biermarkt hun intrede gedaan. Momenteel zijn er ongeveer honderd brouwerijen in het land, die vaak voor een lokale markt produceren.
NAMAAKMERKEN
Volgens een onderzoek van de Hogeschool voor Economie in Moskou bestaat 9% van de omzet in de Russische detailhandel uit handel in illegale dus namaakmerken. Dit cijfer is gebaseerd op de handel in het jaar 2015. De omzet van deze illegale markt bedroeg 2,5 biljoen roebel (bijna 60 miljard euro).
WAPENBEZIT
In vergelijking met de Verenigde Staten is er in Rusland nauwelijks particulier wapenbezit. Voor wapenbezit is in Rusland een wapenvergunning nodig. Volgens gegevens van het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken hadden op 1 januari 2016 4,5 miljoen Russen 6,6 miljoen wapen in bezit. Dit is iets meer dan 1 procent dan het totale mondiale aantal wapens in particulier bezit, 650 miljoen.
BETAALAUTOMAATOVERVALLEN
In Rusland is het aantal overvallen op de automaten in 2016 verdrievoudigd in vergelijking met 2015, tot ongeveer 4.000, aldus cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De meest gebruikte overvalmethode is het opblazen van een bankautomaat.
PINBETALINGEN
Bijna de helft van de Russische werknemers pint meteen zijn hele salaris als dit op de rekening gestort is. En terwijl in Nrd-Amerika en EU-lidstaten uit veiligheidsoverwegingen dagelijkse limieten op het opnemen van cash zijn ingesteld, is dit in Rusland niet het geval, al is er wel over gesproken.
BEZINEPRIJS
In januari 2017 oversteeg de benzineprijs in Moskou de psychologisch belangrijke grens van 40 roebel (ca 65 eurocent) per liter. Ook in Rusland wordt benzineprijs het sterk (ca 60%) bepaald door stijgingen van accijnzen en andere belastingen.
SOCIALE UITKERINGEN
Rusland heeft het 'meest kolossale' systeem ter wereld: het gaat om 800 landelijke regelingen voor 300 categorieën burgers, plus gemiddeld 100 regelingen per regio.
De uitkeringen lopen uiteen van pensioenen, feestdagen en schoolmaaltijden tot een woning voor de winnares van de jaarlijkse Miss Rusland-verkiezing.
Een Moskous gezin met kinderen kan een beroep doen op 17 sociale regelingen in geld en 7 in natura. 7 van de 10 Russen ontvangen sociale uitkeringen. Buiten de pensioenen gaat het om 42% van de burgers. Verder is het bijzondere van het stelsel dat het bijna allemaal generieke maatregelen voor groepen burgers betreft en geen individuele (adresnyje) op basis het inkomen. Er zijn slechts 6 individuele landelijke regelingen. Hierdoor profiteren grote aantallen Russen van regelingen, die ze op basis van hun inkomen eigenlijk niet nodig zouden hebben. Dat dit sociale uitkeringenstelsel van generieke regelingen in Rusland op deze manier functioneert wordt verklaard uit de psychologie van de gemiddelde Rus, die omvangrijke staatszorg gewend is en deze blijft verlangen, en uit het feit dat zittende machthebbers dit stelsel gebruiken om grote groepen kiezers aan zich te binden.
MINIMUMUURLOON
In Rusland bestaat wel een officieel minimum maandloon, maar nog geen officieel minimum uurloon. Nu werkt de Staatsdoema aan een wetsvoorstel over de invoering van een minimumuurloon. Dit zou dan 100 roebel (bijna €1,50) moeten bedragen. Door invoering hiervan zou het officiële minimum maandloon van 7.500 roebel (ca €110) in een keer ruimschoots verdubbeld worden tot 16.500 roebel (ca €240).
Ongeveer 4,8 miljoen Russen ontvangen zo'n minimum maandloon van 7.500 roebel, dat lager is dan het officiële bestaansminimum.
THUISWONEN
Veel jonge Russen blijven thuis wonen, zelfs nadat ze een eerste baan hebben gevonden. 16 Van de Russen heeft zelfs nooit het ouderlijk huis verlaten. In de leeftijdsgroep 18-24 jaar woont 54% nog thuis, bij 25-34 jaar 23% en 35-44 jaar 14%.
Verklaring; is de vermeende overbezorgdheid van ouders en afnemende zelfstandigheid van jongeren.
Uit onderzoek blijkt; dat de hoogte van het inkomen en de situatie op de woningmarkt hier de 2 beslissende factoren zijn.
Gemiddeld verdienen jongeren van 18 tot 22 jaar in hun eerste baan 30.000 roebel (ca €450) p.m. In grote steden is dit onvoldoende om een zelfstandig leven buiten de ouderlijke deur te hebben. Vaak is het hele inkomen dan net genoeg om alleen de huur van een eenkamerwoning te betalen.
HUREN
De grote meerderheid van de Russische huishoudens heeft zijn woning in privébezit. Huurders zijn vaak een flink deel van hun inkomen kwijt aan huur, zo blijkt uit een onderzoek zie boven. Deze percentages werden berekend op basis van de verhouding van de gemiddelde huurprijs ten opzichte van het gemiddelde inkomen van de huurders.