Deze stond bij ons hotel op het terrein. Wel een mooi plaatje voor de laatste dag en pagina van onze reis naar Moravië. Tenslotte heeft het altijd om de druif en de wijn gedraaid ook al zijn we dan niet in de wijngaarden zelf geweest want dat moet ver van te voren worden aangevraagd.
Het is zover de koffers zitten in het bagageruim. Silvia stapt de bus in wij maken nog even een selfie en volgen haar. We rijden langs de enige kerk die het dorp rijk is op weg naar huis maar we stoppen nog wel onderweg hoor. In het volgend dorp heb ik eindelijk de mogelijkheid om die getekende voetganger op de weg vast te leggen. We kwamen er bijna dagelijks langs maar altijd was er net te veel verkeer om het vast te leggen ik dacht trouwens dat het een fietser was😜. We rijden door het gloed landschap lang de plassen door naar onze koffiestop.
Niets mis met de koffie alleen werd het geschonken in een vis/weg-restauant ook niet verkeerd, ware het dat de vislucht wel heel extreem aanwezig was en dat rond koffietijd was net iets minder maar gewoon lekker buiten zitten zie je ook nog wat haha. Wat je daar op de 2de foto tussen de bomen ziet is hop dit wordt gezaaid in april en wordt in september geoogst voor het maken van bier Hop groeit maar liefst 10 cm per dag. Verder rijden we rustig verder niet veel spectaculairs. Dan zien we een leuk bord in de wie staan he dat klinkt bekend. Daar gaan wij toch heen?
We rijden Karlovy binnen via een heel lange geluidswal.
Daarachter ligt het ziekenhuis dat is enorm groot en uitgebreid zoals je ziet
En dan komen ook gelijk de spa's in zicht
En dan rijden we naar de busstop je ziet we gaan nog een flink stuk door het gebied heen we moeten buiten het centrum om daar mag geen gemotoriseerd verkeer rijden. We stappen uit om vervolgens in het kleine stadsbusje plaats te nemen die ons naar het hotel aan de rand van de stad rijdt. Hier moeten we straks ook weer opstappen.
Karlovy Vary
Vroeger Karlsbad, is een stad in het westen van Tsjechië in de gelijknamige regio en ligt in de zogeheten Spa-driehoek.
De stad, draagt de naam van keizer Karel IV. Alles begon in het jaar 1522 maar de echte bekendheid als kuuroord voor de hoge adel, kreeg zij pas in de 18e en 19e eeuw. Toen kwamen de groten der aarde, waaronder beroemdheden als Mozart, Napoleon en Goethe naar de stad om zich eens lekker te laten verwennen. Een stad waar je kennis kunt maken met de heilzame werking van de ondergrondse warmwaterbronnen zij leveren water waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. Verspreid over de stad vind je fonteintjes en kraantjes waar je van het heilzame water kunt proeven.
Een prachtige historische stad uit 1350
Klara vertelde dat de Russen een flinke lepel in de pap hebben hier. Ik moest nu even zoeken op het net en vond een stukje in
De krant Trouw van april 2003;
'Elke Rus met geld is in Karlsbad geweest' Het huidige hotel Imperial was een halve eeuw lang het sanatorium van het centraal comité van de communistische partij van de Sovjet-Unie. Nu is het in handen van een Russische firma. Ook de regering van Kazachtstan houdt er nog een groot sanatorium op na,. Ook landt 3 x per week een directe vlucht uit Moskou. De Russisch-talige 'Karlovarskie Novosti' staat vol advertenties voor appartementen en luxe-artikelen als kroonluchters en piano's. De oosters-orthodoxe kerk uit de tsarentijd prijkt op menig ansichtkaartje. Maar veel voormalige Sovjet-burgers sturen al lang geen kaartjes meer naar huis, omdat ze permanent in het Karlsbad verblijven.
Er zijn geen echte beperkingen om onroerend goed te kopen in Tsjechië. ,,Zo'n Rus komt, richt een firma op en stelt een Tsjech aan als bedrijfsleider.
Op het Tsjechisch forum mei 2022 lees ik het volgende;
De gouden eeuw, toen roebels royaal in het beroemdste Tsjechische kuuroord werden gegoten, behoord tot het verleden. In de stad hoor je nog zelden Russisch. Het werd vervangen door Duitse uit het Westen arriverende gasten en Tsjechische toeristen die genoten van de lege straten.
De terugkeer van klanten werd door de aanval van Poetin op Oekraïne verijdeld. De dag na het uitbreken van de oorlog was het plaatselijke Russische consulaat gesloten en in minder dan 3 weken reisde de laatste diplomaat terug naar Moskou.
Hotels en kuuroorden bereiden zich al lang voor op de afnemende Russische belangstelling. Deze omvatten het Imperial Hotel, dat zich na de annexatie van de Krim in 2014 niet meer op Russische toeristen richtte.
Sinds 2021 staat het kuuroord op de UNESCO-Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Historische kuuroorden van Europa.
Veruit de meeste gebouwen op de oever van de Teplá rivier dateren uit de 18e eeuw, toen Karlovy Vary tot bloei kwam. Je vindt hier dan ook een groot aantal gebouwen in art-nouveau stijl. Omdat het dal waarin de stad ligt is vrij smal. Op de oevers van de rivier kun je heerlijk flaneren en genieten van een terrasje. Ook wij zochten hier een plekje voor onze lunch
Ieder jaar in juli vindt in Karlovy Vary het International Film Festival plaats, het is dan extra druk in de stad.
Hotels zijn er in overvloed al zullen deze best wel beetje duur zijn maar ach voor een nachtje doe eens gek.
The Elefant wel de goude he is €99,00 voor 1 nacht 2 personen en je hebt er ook nog eens een ontbijtje bij😂
Godin Hygieia
Dit gietijzeren beeld van de godin in classicistische stijl, werd door de Weense beeldhouwer Vincenzo Pilz in 1878 gegoten in de gieterijen van Anton von Fernkorn in Wenen. De Griekse godin van gezondheid en zuiverheid, was een van de meest gebruikte symbolen van de helende eigenschappen van de Karlovy Vary-bronnen. In maart 1879 werd het beeld daarom voor 1.000 gulden aangekocht uit de nalatenschap van de beeldhouwer Fernkorn en op 16 mei 1879 geïnstalleerd in een speciale ruimte van de zijhal
Het werd ter beschikking gesteld bij de ceremoniële opening van het nieuwe colonnadegebouw op 1
‘Sprudel’ of ‘Vřídlo’
In en rond de stad bevinden zich tientallen warme bronnen die zout- en zwavelhoudend water leveren waaraan therapeutische eigenschappen worden toegeschreven. De bekendste bron is ongetwijfeld de geiser die 2.000 liter water van 72°C per minuut 12 meter de hoogte inspuit.
Vřídelní kolonáda
Deze werd in 1975 rond deze geiser gebouwd, een modern gebouw bestaande uit veel glas en beton in functionalistische stijl van die tijd het is een boog over de meest populaire bron in Karlovy Vary. De geiser van de Hot Spring staat in een apart paviljoen. Het is hét symbool van de stad.
Karlovy Vary is trots op zijn zuilengalerijen.
Ze werden gebouwd in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw en er zijn er 5 - de Mill Colonnade, Park Colonnade, Market Colonnade, Chateau Colonnade en Hot Spring Colonnade.
Waarschijnlijk de mooiste is de Molencolonnade in neorenaissancistische stijl. Deze is 132 m lang, 13 m breed en heeft 124 kolommen. Het strekt zich uit over 5 warmwaterbronnen.
Geschiedenis van de structuur
Het sijpelen van de minerale bron in de historische Tržiště (markt) onder Zámecká věž (kasteeltoren), die bekend staat als de Karel IV-bron, heette oorspronkelijk Žrout (Glutton) en volgens de legende is keizer Karel IV die zelf zieke ledematen had genezen door het water. Op deze plek stonden ooit de oudste baden van Karlovy Vary. De lente-sijpels werden oorspronkelijk beschermd door een eenvoudig zuilvormig prieel en een korte promenadehal.
De huidige rijk gesneden houten zuilengalerij werd tussen 1882 en 1879 in Zwitserse stijl gebouwd op de plaats van het oude stadhuis naar ontwerp van de beroemde Weense architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer.
De eigen constructie van de zuilengalerij, bedoeld als tijdelijke structuur, kreeg de opdracht van meester-timmerman Oesterreicher uit Wenen. In 1904 en 1905 werd de zuilengalerij verlengd om het sijpelen van de Marktbron te dekken op basis van het ontwerp van de directeur van het gemeentelijk gebouw, Franz Drobny.
In de Market Colonnade kun je de sijpelen van drie minerale bronnen vinden: de Charles IV Spring, de Lower Castle Spring en de Market Spring.
Karlovy Vary is ook de stad van het alcoholische kruidendrankje Becherovka, dat hier al meer dan 200 jaar wordt bereid.
Er is zelfs een museum aan gewijd: het Jan Becher museum. Uiteraard is er een flesje meegegaan in onze handbagage!
De Heilige Drie-eenheid
Dit is een hoge barokke zuil met een beeldengroep die tussen 1715 en 1716 werd opgericht door de beroemde regionale beeldhouwer Oswald Josef Wenda uit Žlutice bij het oude stadhuis op het plein dat bekend staat als Tržiště (markt) in het historische centrum van Karlovy Vary . De zuil werd gebouwd als een symbool van dankbaarheid dat het kuuroord in 1713 gespaard was gebleven voor een uitbraak van de pest. De zuil werd in 1716 ingewijd door de toenmalige Karlsbad-priester František Böhm.
Het belangrijkste motief van de zandstenen plaagzuil is de kroning van Maria van de Onbevlekte Ontvangenis door de Heilige Drie-eenheid. De beeldengroep staat op een bol waar de slang van de erfzonde omheen is gewikkeld. De kolomvoet bestaat uit een driehoekig voetstuk versierd met de beelden van de bisschoppen Sint-Adalbert en Sint-Augustinus en het standbeeld van Sint-Florian, de patroonheilige van de brandweerlieden. De totale hoogte van de kolom is 9 meter.
Hoewel de dominante pestzuil die tegenover de parochiekerk van Sint-Maria Magdalena werd gebouwd, geleidelijk in het niet viel door de bouw van de Hot Spring Colonnade en andere aanpassingen aan de omgeving, blijft het nog steeds een prachtig voorbeeld van architectuur uit de hoogbarokke periode.
Dansende bel
De dansende beiaard combineert bewegingen. 9 Bronzen tabletten zijn gerangschikt in de vorm van een vierkant en onder elk ervan bevindt zich een geluidselement. Stuiteren, springen of zelfs dansen op de negen platen zorgen voor heldere tonen. Dansende klokken zullen iedereen in vervoering brengen, ongeacht de leeftijd. Met wat oefening kun je er verschillende melodieën op spelen. - kinderen vanaf 4 jaar - tot 120 kg
Dan zien we banden tussen de tegels met daarop een tekst. Het heeft even geduurd maar kan e niet meer van maken dan dat zij de naam van de winkel aangeven En ja dan zijn er natuurlijk altijd nog de putdeksels ik vond ze wel leuk. En ja dan zijn er natuurlijk altijd nog de putdeksels ik vond ze wel leuk.
Dan zit de tijd er weer op we gaan naar de afgesproken plaats om weer naar onze bus te gaan richting overnachtingshotel.
Nog een paar laatste plaatjes
Ludwig van Beethoven
Het standbeeld een halfrond granieten monument met het bronzen, meer dan levensgrote beeld van hem, werd in 1929 geïnstalleerd op de plaats van het voormalige monument van keizer Franz Joseph I in het park voor Parkhotel Richmond in het zuidelijke deel van de stad. Het is het belangrijkste werk van de Karlovy Vary-beeldhouwer Hugo Uhepgericht ter nagedachtenis aan 2 kuurverblijven van het muzikale genie in 1812 en het liefdadigheids- concert van Beethoven, dat hij op 6 augustus 1812 uitvoerde in de Czech Hall voor de inwoners van het door een brand verwoeste kuuroord Baden bij Wenen. Experts beschouwen het als een van 's werelds mooiste gedenktekens voor Beethoven. (Niet helemaal scherp vanuit de bus)
Terwijl we op het busje wachten zagen we nog een politiecontrole maar dan was het wel gedaan in Karlovy Vary.
We gaan weer op weg en verbaasd het je? Nee natuurlijk niet we reden weer eens verkeerd! Maar rondje van de zaak moet je maar denken. We moeten echt die grens over. Nu gewoon door naar het hotel!
Hehe we zijn in Chemnitz aangekomen jawel in Duitsland. Nu op zoek naar ons hotel dat was uiteraard weer even een puzzeltje. Er was niet duidelijk een parkeergelegenheid aangegeven dus Klara even naar binnen en gelijk even vragen hoe met kamers en toelaat het diner. Wij wachten keurig in de bus. Ze komt terug van de receptie en roept Silvia naar buiten ze praten wat we zien ze wat gebaren enfin zal wel goed zijn. Dan stappen ze de bus in en ga allemaal maar even zitten dan hoor je hoe of wat. Oeps dat klinkt niet helemaal jofel. Wat wil het geval;
Er zou tussen de reispapieren van hun een enveloppe hebben gezeten waarin een voucher zat voor het diner oké? Nou die voucher in die enveloppe was voor een hotel 150 km terug! Dit hotel heeft geen eetgelegenheid alleen voor het ontbijt.
Je mag weer lachen deden wij ook als een boer die kiespijn heeft we waren het echt wel een beetje zat zo aan het eind van de dag.
We hebben een oplossing aldus Silvia, Bolderman/Effeweg geeft jullie de mogelijkheid hier ergens iets te gaan eten voor een bedrag van € je levert de bon morgen in in de bus met je reisnummer en het geld wordt teruggestort.
Wat je meer uitgeeft is uiteraard voor eigen rekening.
Weet je? dit was een grandioos goed idee. Chemnitz bruiste van het leven en we zaten echt een kleine 100 m lopen van het centrum. Er was een soort wijnmarkt. Hier lekker overheen gewandeld heerlijk sfeertje en gezellige muziek. Daarna zijn we een plekje gaan zoeken om te eten lekker met zijn 2.
Je ziet we hebben goed voor onszelf gezorgd en het smaakte erg goed.
De zon gaat al onder kom afrekenen gaan we nog even naar het dorpsplein ziet er ook gezellig uit.
(trouwens geld was binnen een week keurig op ons rekening gestort)
Je ziet het was gezellig er was ook nog een evenement heel veel jongeren op het plein onder de bomen. Ach en nu we toch aan de wandel zijn lopen we ook nog maar even naar het borstbeeld van Karl Marx dat we vanuit de bus al hadden gezien.
Karl Marx (1818-1883)
Het monument is een 7,10 meter hoog gestileerd hoofd. Het zware beeldhouwwerk, samen met het basisplatform, is meer dan 13 meter hoog en weegt ongeveer 40 ton. Op een muur net achter het monument staat de tekst "Arbeiders van de wereld, verenigt u!"
De Grondlegger van het communisme
De Duitse filosoof was een van de belangrijkste denkers uit de 19e eeuw. Grondlegger van het communisme
Zijn ideeën – bekend als het marxisme – hadden grote invloed op de filosofie, historiografie, economie, sociologie en ook op de praktische wereldpolitiek in de 20ste eeuw. Marx was een belangrijke inspirator van de arbeidersbeweging en een van de belangrijkste denkers van het socialisme en het communisme. Hij is vooral bekend geworden door zijn -delige magnum opus Das Kapital (1867, 1885 en 1894) en het eveneens beroemde Communistisch Manifest (1848), dat hij schreef met zijn levensvriend Friedrich Engels (1820-1895).
Het hotel? Niets te klagen hoor goed bed (ons eigen koffie smaakte ook prima en eenvoudig maar goed ontbijt!
En de bus parkeren? Wel gewoon in de ondergrondse parkeergarage.
Nu gaan we op weg voor de laatste km's van deze reis
Nog een laatste foto op de terugweg stukje schitterende natuur. We zijn geen obstakels meer tegen gekomen. Ergens op een heel rustige parkeerplaats zet Sil de bus stil. Ik weet hoe het straks in Zeeland gaat iedereen vliegt een andere kant uit en ik vind het fijn om toch nog even van iedereen persoonlijk afscheid te nemen. Ik ga als eerste en dan volgen jullie 1voor1 en sluiten Nast mij aan zodat niet alleen ik maar ook jullie allen elkaar nog 1 maal de hand (of een boks) kunnen geven. En zo vormden we een lange ketting di vervolgens ook weer rustig verdween in de bus voor het laatste stuk. Erg origineel dit hadden we nog niet eerder meegemaakt. En klopt eenmaal in Zeeland was er niets meer over van de groep die veel plezier met elkaar hebben gehad op deze reis.
Er zijn altijd een paar foto's die aan het eind nog even aandacht krijgen.
De eerste foto toont de landen waar of de Tempeliers actief zijn geweest ik heb een link voor je als je het leuk vindt om er meer over te lezen en dan met name De tempelier in Tsjechië
Waar je ook komt overal staan aan de rand van de wijken een serie containers zodat de stad schoon blijft. Het is zelfs zo dat de werklozen in vroege ochtend de dorpspleinen aan moeten vegen. Doe je dit niet dan is er geen uitkering!
En ja we hadden een hoop omleidingen dus dan ook maar 1 van de vele wegwerkzaamheden vastgelegd.
Dan had je schitterende rotondes met zoals hier de kreeft of onder de tros druiven.