OLOMOUC
Olomouc gelegen aan de rivier de Morava op het kruispunt van belangrijke handelswegen, is dankzij haar gunstige ligging altijd al een van de belangrijkste steden in het koninkrijk van Bohemen geweest. Door de eeuwenoude universiteit en spirituele en culturele tradities is het al vele eeuwen het logische centrum van Moravië.
Een plek waar je vooraf geen verwachtingen van hebt, kan je positief verrassen. Met haar netwerk van straatjes, steegjes en pleinen, nodigt ze uit tot dwalen. In elke hoek vind je wel een ander kleurrijk gebouw een kerk of een fontein en of anders wel een monument de de stad heeft er velen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, waardoor je het historische centrum prima te voet kunt verkennen
We gaan na een goed ontbijt weer op weg. We rijden langs wijngaarden en landerijen. We moeten onze gids van vandaag ergens in een dorpje ophalen Zij zal bij de enige grote boom van het dorp staan ja lekker duidelijk😂 maar is niet anders we mogen niet weten waar zij woont lijkt. We slingeren dus echt door de velden heen en dan..........
Een oplegger op de weg
Geloof het of niet! Op een gegeven moment stonden we op zo'n boerenlandweggetje gewoon stil! We konden geen kant meer op!!
Een oplegger met daarop een aantal tractoren, stond half op de weg. De bus kan er met geen mogelijkheid langs.
Silvia stapt uit en loopt naar de mannen bij de oplegger. Tijdje later komt ze terug. Nou jongens neem van mij aan wordt nooit Touringcarchauffeur!
Wat wilde het geval de plaatselijk boeren-/landbouw organisatie zou hier met haar werkzaamheden gaan starten. Er moesten een aantal tractoren van de oplegger getakeld worden en in het boerenland gezet. Nou dat is toch niet zo erg hoor ik je denken. Wel als het personeel dat dit moet doen, pas over een uurtje of 2 aanwezig is. Ze mag wel door de berm rijden de mannen zullen haar begeleiden .
Maar weet je hoe zwaar zo'n afgeladen bus is? nou best zwaar!! En wat als hij wegzakt in de blubber of kantelt, gaan we met zijn allen misschien wel het modderbad in leuk als je er zelf voor kiest maar niet op deze manier!!
En dan komen we op het idee om met zijn allen uit te stappen en Silvia met een lege bus toch deels door de berm. Wat was ze blij dat we allen achter dat besluit stonden want dat scheelde heel wat kilo's 48 x minimaal 65 kg denk?
En zo liepen wij in colonne over de weg langs de oplegger en werd Silvia deels deels via de berm door Klara en de mannen langs de oplegger gesouffleerd.
Geloof me dat was niet makkelijk en dat werd ook snel bewezen want de Mannen kwamen haar allen persoonlijk feliciteren met haar rijkunst. Kijk dit is nou zoiets wat je niet elke reis mee zult maken 😂😂😂
We gaan weer op weg en genieten an het weidse uitzicht want dat was natuurlijk wel grandioos.
We kwamen natuurlijk nogmaals voor een dilemma te staan want we stonden voor een viaduct (1.60 meter, waar we met de bus 1,75 meter niet onderdoor konden. Maar we konden gelukkig nog iets zakken en zo ging het netnet. In het dorpje aangekomen stapte de gids in Ze begon met vertellen en geloof me ze heeft niet meer gezwegen. Tuurlijk is he wel interessant maar je kent het wel sommige gidsen willen je echt al hun kennis overbrengen met jaartallen en alles wat er bij hoort en ja als toerist wil je wel iets van de stad e.d. weten maar tot op een bepaalde hoogte want het kan onmogelijk allemaal blijven hangen.
Er waren wel leuke weetjes hoor. Hieronder zal ik je een overzichtje geven. We rijden nu door naar Olomouc.
Achtergrondinformatie van onze gids over Tsjechië/ Moravië
Tsjechië heeft een landklimaat en er wordt zowel Tsjechisch als Russisch gesproken
De Bohemen waren voor 1948 Duits en Russisch
En Moravië is vernoemd naar rivier Mokave en er staan 7 lokaties in het land op de wereld-erfgoedlijst.
Moraven zijn echte bierdrinkers gemiddeld 160 liter pp per jaar
Slowaken drinken wijn
Moraven zijn Slowaken die in Tsjechië zijn gestopt
De beste wijnen komen uit Tsjetsjenië, Moravië
Hop groeit vanaf april 10 cm per dag en wordt in september geoogst voor bier
In Tsjechië;
Werken beiden partners
Zijn de scholen open vanaf 06:30 uur
Kent men geen huisarts
Bij ziekte e.d. neem je contact op met het Ziekenhuis
Dan komt de Noodarts komt met ambu of met een taxi afhankelijk van de melding naar je huis voor een bedrag van €35-€50
word je naar het ziekenhuis vervoerd indien nodig
Ben je zwanger heb je het recht om 1-4 jaar thuis te blijven en je werkgever is verplicht ja daarna weer in dienst te nemen
Autohandel
Je zult bijna geen garages vinden hier dit omdat de voertuigen bij de werkgever moeten worden besteld. De bedrijven verzamelen onderdelen en zetten het voertuig passen elkaar als er een bestelling komt. De wachttijd is 4 jaar.
Ja ech waar hoorden eerder van dit systeem? Bij Cube (fiets) werkten ze met het zelfde principe vandaar we maar wachten en wachten 2 à 3 jaar op ons nieuwe fiets die ook nu nog niet geleverd is, en we na 2 jaar toch maar een ander merk hebben gekozen haha.
Tegenwoordig zijn er wel een paar zogeheten autobazars voor 2e hands voertuigen. Je krijgt bij aankoop; 2 weken teruggeef-garantie en een verzekering. Dit is door de overheid bepaald dus verplicht!
Langs de weg, wordt zowel de buiten- als wegtemperatuur aan aangegeven dit ivm eventuele gladheid in de winter.
Vandaag was het 18 graden buiten en asfalt 25 dus alles onder controle.
2 belangrijke feestdagen zijn;
8 mei bevrijding
April heksenfeest
Het vervallen marktgebouw
Dit is een historisch gebouw op de drempel van het historische centrum, kwamen wij Olomouc binnen
De kraampjes van de markt van Olomouc, die werd overgenomen door Výstaviště Flora, zijn verdwenen. De volgende stap moet het opruimen van de ruimte en basisreparaties zijn, zodat de eerste groentemarkten van het jaar over anderhalve maand kunnen beginnen. Deze info vond ik op het net maar ik weet niet of er inderdaad een groentemarkt is Wel stonden er volop gekleurde bloemen zoals dalia's, margrieten en dotters toen wij er langs liepen
Dolní náměstí en Horní náměstí.
Zij zijn samen de oudste pleinen van Olomouc. Vanaf het begin was Dolní namaesti verbonden met Horní náměstí door het bovenste, versmalde deel van de straat dat later Kramářská werd genoemd tijdens de reconstructie van beide pleinen in de 16e en 17e eeuw. De rijke stedelingen, kooplieden en edelen vergrootten de ruimte tussen de 2 pleinen.
Een deel van de stad genaamd " Onder de rijke winkels " werd hier gecreëerd op de plaats van het oostelijke deel van het Bovenplein en het bovenste deel van het Benedenplein" met bevoorrechte huizen die al in de 19e-eeuwse verbonden waren. De hele Dolní náměstí omringen in de vorm van een langwerpige driehoek de huizen en paleizen van rijke stedelingen en edelen, grotendeels herbouwd, zodat het glorieuze verleden van individuele huizen alleen doet denken aan het huisportaal, huisbord en wapenschilden op de gevels. Veel huizen hebben nog een goed bewaard gebleven interieur en/of souterrain.
Hier zie je nog wat uitspringende details op/aan de woningen
Het Hauenschildpaleis (1ste foto)
uit de 16e eeuw is een van de best bewaarde huizen op het plein. Dit renaissancepaleis werd rond 1583 gebouwd voor de burgerlijke familie Hauenschild uit Fürstenfeld. Het is een groot gebouw met 3 verdiepingen op de hoek van de Lafayetova-straat en het Benedenplein. Eerder stond hier een gotisch gebouw, waarvan alleen gewelfde plafonds bewaard zijn gebleven.
Een grote zaal met originele renaissancegewelven en een voorgevel met rijk renaissancistisch metselwerk, zoals het portaal of een hoekerker met figuratieve reliëfs, zijn bewaard gebleven. Decoratie van de erker haalt ideeën uit verhalen in Ovidius' Metamorphosen. De gevel onderging in het begin van de 18e eeuw een barokke behandeling;.
Olomouc staat bekend om de vele fonteinen en zuilen.
In een aantal grote steden in Tsjechië zul je trouwens de zogenaamde pestzuilen aantreffen. Deze monumenten zijn vooral terug te vinden op de belangrijkste pleinen in de binnensteden. De pestzuilen zijn ter nagedachtenis aan de pest.
De 2 stadsfonteinen, die van Jupiter en Neptune, zijn monumenten deel uitmaken van een historisch gecreëerd ensemble gebaseerd op een verenigd mythologisch idee.
Aan het begin van de 17e en 18e eeuw werd de voet van de mythische Michaëlheuvel voorzien van 6 fonteinen met figuren van Neptunus, Hercules, Tritons, Caesar, Mercurius en Jupiter.
De Neptunus fontein
van de Griekse watergod werd als eerste gebouwd op Dolní náměstí. De gedaante van Neptunus leunt naar voren en wijst met de drietand naar beneden. Hij probeert de golven van water tot zwijgen te brengen die uit de monden van 4 zeepaardjes aan de voet van de god van de zeeën stromen.
De Hercules-fontein
op Horní náměstí volgde in 1687 als 2e op rij. De mythische held werd hier symbolisch voorgesteld als de beschermer van de stad, die met een enorme knots de vijandelijke aanvallen van de Hydra aan zijn voeten afweert. Werd later verplaatst naar de huidige locatie voor de noordelijke gevel van het stadhuis, toen hij in 1716 de bouwplaats moest vrijmaken voor de geplande zuil van de Heilige Drie-eenheid.
Florián 's fontein
was de volgende, in Dolní náměstí zette Render zich in als figuratief kunstenaar en leverde hij niet alleen een eenvoudige stenen tank en een met reliëf versierde sokkel, maar ook zijn eigen standbeeld van de populaire beschermer tegen branden en overstromingen. De christelijke heilige werd in 1735 vervangen door een standbeeld van Jupiter, de heerser van de oude goden.
Triton-fontein
Een onbekende beeldhouwer creëerde de rijkste compositie ooit met een paar Watermannen en dolfijnen die een stenen schelp bij elkaar dragen bij de Triton-fontein. De figuur van Caesar kijkt vanaf de rug van een paard met een zelfverzekerd gebaar naar Michael's Hill, waarop ten tijde van de creatie van het werk de "Pagan" of Julius Tower (Turris Iulia) nog stond - De compositie van de fontein wordt aangevuld met begeleidende figuren van de riviergoden Moravië en Donau met de regionale symbolen van Moravië en Neder-Oostenrijk en de figuur van een zittende hond als symbool van Olomoucs loyaliteit aan de keizer.
Arion-fontein
staat in de zuidwestelijke hoek van het stadhuis. Het werd in 2002 opgericht als onderdeel van de reconstructie van het Bovenplein en voltooide de groep barokke fonteinen van Olomouc, geïnspireerd op de oude Griekse mythologie. De auteur is de beeldhouwer Ivan Theimer, een beroemde inwoner van Olomouc die in Frankrijk woont. Het onderwerp van de sculpturale decoratie is een oude legende van de Griekse dichter, zanger en kitharaspeler Arion die uit de zee werd gered door een dolfijn die werd aangetrokken door zijn gezang.
Het ovale bassin van de fontein is verzonken onder de stoep en draagt 3 bronzen beeldengroepen: een obelisk op de schaal van een monumentale schildpad, een beeld van 2 kinderen en de staande figuur van Arion met een dolfijn. Een andere schildpad bevindt zich naast de fontein, tot grote vreugde van kinderen. De beelden zijn bedekt met een gedetailleerd reliëfdecor dat Moravië, de stad Olomouc en haar inwoners viert. Er staan ook nog van die kleine drinkfonteinen over de pleinen verspreid.
De Zuil van de Heilige Drie-eenheid (Pestzuil)
Wanneer je in het centrum op het Horní Náměstí plein bent worden je ogen automatisch naar dit beeld getrokken.
De Zuil is een barok beeldhouwwerk dat zijn weerga niet kent en is de grootste van Centraal-Europa.
Hij werd gebouwd in de vroege jaren van de 18e eeuw (tussen 1716 en 1754). Het hoofddoel van de bouw was het eren van God, katholieke kerk en het geloof. Een belangrijke aanleiding voor het begin van de bouw in 1716 was het einde van de pest die de regio getroffen had tussen 1714 en 1716. De zuil wordt ook gezien als een uiting van het lokale patriottisme, aangezien alle kunstenaars die aan het monument werkten, inwoners van Olomouc waren. Daarnaast zijn bijna alle afgebeelde heiligen op een bepaalde manier met de stad verbonden. De zuil is ontworpen in de karakteristieke stijl van deze streek, die bekend staat als Olomouc Barok. In de zuil vind je een kapel. Het monument heeft een hoogte van 35 meter en is versierd met veel mooie religieuze sculpturen; het is het werk van de vooraanstaande Moravische kunstenaar Ondrej Zahner. Een paar van de andere kunstenaars zijn steenhouwer Václav Render, de beeldhouwers Tobiáš Schütz en Jan Sturmer. Bovenaan zie je een standbeeld van P. Maria.
De Mariazuil
is een gedraaide zandstenen zuil met Corinthisch kapiteel en een Madonna-Maria met Jezus. Ook een barokke pestzuil op het Benedenplein. De zuil werd tussen 1715 en 1723 gebouwd door Václav Render als dankbetuiging van de inwoners van Olomouc voor het einde van de plaag die Moravië trof tussen 1714 en 1716.
In 1758 werd de zuil beschadigd tijdens het Pruisische beleg van Olomouc, waarna het standbeeld van Sint Sebastiaan werd vervangen. Bovenaan de zuil staat een beeld van de Onbevlekte Maagd Maria met Jesus. Onderaan de zuil staan 8 heiligenbeelden (beschermheren van de stad Olomouc en beschermers tegen de pest)
De astronomische klok van Olomouc
In het hart van het centrale plein van Olomouc staat het indrukwekkende stadhuis. Het is namelijk niet een van de vele gebouwen rondom het plein, maar een monumentaal gebouw in het midden van het plein. Het werd ooit gebouwd als markthal, maar is in de loop van de geschiedenis veranderd in een stadhuis.
Je vindt de klok aan de noordelijke gevel van het stadhuis.Het is een nis met een gebogen boog van bijna
14 m hoog. De astronomische klok dateert uit 1519 en heeft de Dertigjarige Oorlog ternauwernood overleefd , net als de hele stad. De en klok in zijn oorspronkelijke vorm, gebaseerd op het geloof in de beweging van de zon en de planeten rond de aarde, vond plaats in 1746-1747. Er is veel en door velen gesleuteld aan de klok. Hoe het ook zij, midden in de sombere jaren '50 scheen de ijzige idylle van Neznalek's Sunny City door op het toenmalige Stalin-plein in Olomouc, echter bevolkt door werken, dansen en sporten Hanaks. Hoewel Svolinský zich in zijn jeugd in Svaté Kopeček bij Olomouc al had gevestigd als meester-beeldhouwer van poppen, werd zijn vrouw Marie de auteur van de bewegende figuren van de astronomische klok. De glasmozaïeken met de motieven van de rit der koningen, de processie van de koninginnen, de arbeider, de scheikundige en de allegorie van de 12 maanden werden geleverd door de nationale onderneming Česká mozaika in Nové Bor, aldus Svolinské kartón.
Het bijzondere aan de klok, is dat het vormgegeven is in communistische stijl;
In de naamdag-cirkel staan zelfs de geboorte- en sterfdata gegraveerd van voormalig communistische leiders.
Andere cirkels geven onder meer de stand van de sterren, de tijd in uren, in minuten, et cetera weer.
De klok is versierd met een mooi mozaïek.
Leuk om te weten: om 12;00 uur worden er enkele lokale liedjes gespeeld, inclusief bewegende figuren.
In 1 van de hoeken van het plein zien we een klein kapelletje maar helaas gesloten. Aan de achterzijde van het stadhuis is mogelijk een muziek uitvoering geweest. Er stonden nog vele bloembakken waarop muziekbladen waren geprojecteerd Misschen hoort dit ook wel zo Ik heb er niets over kunnen vinden en de gids wist het ook niet. Maar leuk was het wel.
Een bronzen 3-D van Olomouc altijd leuk om te zien
De 3 koepels, zijn een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van de stad.
Een tekening in 1 van de gangen van de aangrenzende gebouwen
Sint Michael's kerk
De kerk staat op de plaats van een oude vroeg-middeleeuwse kapel die door koning Wenceslas I aan de Dominicanen werd geschonken. Het is waarschijnlijk ingewijd in 1251.
De buitenmuren (perifeer metselwerk) en een boog aan het einde van de pastorie van het Vroeg-Gotische gebouw zijn bewaard gebleven.
Na de branden werd ze omstreeks 1482 aangepast in Laat-Gotische stijl en voorzien van een prismatische toren. Het huidige vroegbarokke uiterlijk van de kerk is het resultaat van een renovatie in de jaren 1673-1686 naar een ontwerp van Giovanni Pietro Tencalla, met arrangementen van Domenico Martinelli.
In 1829 werden de barokke beelden van Ondřej Zahner vanuit de kerk van de Maagd Maria in Předhradí naar het front overgebracht. Na de brand in de stad in 1709 werd het interieur herbouwd in barokstijl en in de jaren 1892-1898 onderging het een neobarokke reconstructie onder leiding van Richard Völkel.
De eenbeukige structuur met zijkapellen heeft een rijke sculpturale en schilderende decoratie en is een voorbeeld van de barokke aantrekkingskracht gericht op de zintuigen van de kerkgangers
De voorkant van de kerk is versierd met beelden van de Maagd Maria en de Salvator Mundi van Ondřej Zahner en dateert uit de jaren 1830. Een gotische St. Alexei-kapel en een gotisch klooster met kruisgewelven grenzen aan het kerkgebouw. Rondom zijn ook diverse standbeelden en aan het hek hingen allemaal kindertekeningen.
Loopt door de kerk en geniet van al dat glas in lood en houtsnijwerk
Hier zie je ook he effect van het glas in lood maar ook de altaren en de koepels ingelegd met mozaïek.
Ook nu wordt er nog volop gewerkt.
En dan nog wat details ja een biechtstoel mag natuurlijk niet ontbreken
Het soort van kerststal stond buiten ergens halverwege tegen de gevel aan
Zo en dan is het nu echt echt tijd voor koffie nee even geen kerk meer. Jullie doen je best maar. Wij even heerlijk lopen door de smalle straatjes. Vaste prik Ans gaat altijd eerst naar het toilet en dan komt ze terug zegt niets of "neem maar mee" dan kijken anderen waar heeft ze het over...... Maar ik weet dan genoeg en neem de phone mee en dan kan ik weer leuke plaatjes schieten zoals hier Sjijk he? 😂
Aan de andere zijde van het plein was een bakker en daar lagen heel veel lekkere dingen in de vitrine Nou bijna lunchtime dus laten we maar wat meenemen Heeft ons goed gesmaakt hoor Echt traditioneel broodje van Olomouc die rode (Frgály, Moravische taart platte taart met rood fruit)
Stolpersteine
(ook wel Struikelstenen genoemd) om te herdenken, zien we hier ook.
Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.
In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
Het is mooi geweest we lopen rustig naar de bus komen we daar aan zien we Clara heel relax zitten en even later kruipt ze onder de bus wij kijken elkaar aan kijken op ons horloge yep wegwezen nog even een extra wandelingetje hahaha
Als we allen weer op ons plek zitten rijden we naar de volgende stop. We zien veel Sudeten woningen
Sudeten zijn vanuit de Bohemen met valuta teruggestuurd naar Rusland en hebben tot 2028 de kans om terug te komen vandaar sommige huizen nog leegstaan. Hoewel velen nu al wel bewoond door Tsjechen.
Kroměříž
Een pittoreske historische stad gelegen in de provincie Zlín met herenhuizen en rondbogen, het monumentale chateau van de aartsbisschop, de prachtige tuinen die zich er omheen uitstrekken, en de kelders van de aartsbisschop met hun unieke wijn. Dit is het Athene van Haná, een stad waarvan de pracht en spectaculaire schoonheid voor een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO hebben gezorgd. Je kunt er zelfs een sprookjesachtige huwelijkssluiting in het aartsbisschoppelijke paleis bespreken.
Nou moet ik je eerlijk bekennen dat we ons er heel wat meer van hadden voorgesteld. Maar dat is het nadeel als je chauffeur/gids de reis voor het eerst maakt. Je komt onderweg zoals je gemerkt hebt nog wel eens voor verrassingen te staan ivm wegwerkzaamheden waardoor je veel tijd verliest daar de tomtom geen goed alternatief biedt.
Ook staan de plekken natuurlijk niet op het netvlies zoals een ervaren chauffeur op die reis dus dan kunnen er zo maar dingen bij inschieten. Wij hebben die bloemenweelde dan ook niet gezien En we waren er echt te kort om nog te gaan zoeken. Dus we zijn letterlijk in vogelvlucht door het plaatsje heen gegaan. De plaatselijke gids maar gelaten voor wat ze was anders hadden we maar op 1 punt gestaan in Kromeriz zoals velen in de groep.
Tomáš Garrigue Masaryk
Geboren in Hodonin als de oudste zoon van Josef Masaryk's familie die in armoedige omstandigheden leefde.
Hij werd vervolgens Tsjechische geleerde, filosoof, leraar, politicus en journalist, stichter van een moderne Tsjechoslowaakse staat. En was de eerste president van Tsjecho-Slowakije van 191to 1935.
Het monument voor Milič uit Kroměříž
Regent's House met daarvoor het monument van Sillezisch graniet, dat werd onthuld in zijn geboorteplaats op 29 juni 1974, op de 600ste verjaardag van zijn dood, op Velké náměstí. Milič (1320 tot 1325-1374) wordt gerekend tot de voorlopers van de 1ste Tsjechische Reformatie. Hij sprak een programma uit voor de correctie van de kerk, gedragen door de hoop dat de prediking van het Woord (het evangelie) het verraad van het westerse christendom zou openbaren, en zo de noodzaak zou aantonen om te beslissen tussen Christus en de verdraaiing van de kerk door de antichrist. Als keizerlijk ambtenaar en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder erkende en zag hij de praktische gevolgen van de verbinding van wereldlijke en geestelijke macht. In 1363 deed hij onder invloed van Konrad Waldhauser (ca. 1320-1369) plotseling afstand van zijn ambt en wijdde hij zich aan het prediken van de profetische boodschap. Als predikant is hij verbonden aan een aantal Praagse kerken.
Aartsbisschoppelijk Paleis van Kroměříž
Het paleis, is samen met het bijbehorende park, sinds 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het paleis is sinds het begin van de 16e eeuw de residentie voor de bisschoppen van Olomouc. Het is gebouwd op de plaats van een vroegere gotische burcht die stamde uit de tijd van het Groot-Moravische Rijk.
Na de verwoestingen van de Dertigjarige Oorlog is het paleis in de huidige vorm gebouwd vanaf 1686 naar een ontwerp van de Weense architecten Filiberto Lucchese en Giovanni Pietro Tencalla in barokstijl. Ook het park en de bloementuin stammen uit deze tijd.
Maar zoals ik al zei en je ziet het ook wel stond dit volledig in de steigers en was het niet toegankelijk voor publiek.
Ja kerken zijn er genoeg hoor haha
En dan gaan we weer terug naar ons hotel voor de laatste avond morgen begint de terugreis weer. We gaan hier natuurllijk niet weg zonder een ijsje te hebben gegeten de deur van de ijssalon stond heel uitnodigend wagenwijd open haha.
Het is nog even genieten van de weidse vergezichten het wolkendek, de uitgebloeide zonnebloemen die staan te drogen. Natuurlijk was er weer even oponthoud door een tractor met hooibalen dit keer maar het was wel leuk. En dan moesten we langzaam rijden want de spoorbomen waren dicht. Ech toen we aankwamen gingen ze weer open het was even testen of ze zouden werken mocht er een trein aankomen Ja dat was wel komisch schijnen heel geen treinen meer te rijden op dit traject Maar zo blijf je je mensen wel aan het werk houden natuurlijk.