Rabat is de 4e Koningsstad en de tegenwoordige hoofdstad van Marokko. Net als de meeste andere steden in Marokko is Rabat oud en heeft het veel historische waarde. Het is de op één na (Casablanca) grootste stad van Marokko. Zij is gelegen op de linkeroever van de monding van de rivier Bou Regreg.
Hoewel de stad uiterst modern aandoet en een kleine medina heeft, is ze een kleine 1000 jaar oud. Rabat werd rond 1150 gesticht door Abd el-Moumen, de eerste heerser van de Almohaden-dynastie. Je vindt hier; stadspoorten, moskeeën, kleine straatjes en steegjes, souks en markten, een aantal brede boulevards en is gevuld met buitengewone historische monumenten en locaties, enkele van die locaties dateren uit de 7e eeuw. Ook biedt Rabat veel verfijnde kunst en cultuur.
Het is de politieke en bestuurlijke hoofdstad van Marokko en de officiële residentie van de koning. Alle ministeries en ambassades zijn gevestigd in Rabat. Ook is Rabat het belangrijkste industriële centra van het land o.a. textiel, levensmiddelen en bouwmaterialen worden hier geproduceerd.
Chellah de vervallen dodenstad van de Meriniden.
Dit is een necropolis van middeleeuwse en antieke ruïnes in de buitengebieden van Rabat.
Het was op deze plek dat zich voor het eerst mensen vestigden, aan de monding van de rivier de Bou Regreg.
Deze dodenstad werd neergezet op de oude Romeinse stad Sala.
Deze uitgestrekte begraafplaats wordt afgebakend door imposante vestingmuren. Je kan het terrein betreden via een prachtige poort. De necropolis is het werk van de Meriniden die in de 14de eeuw een plaats zochten om leden van hun dynastie te begraven. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een groene natuurlijke begroeiing.
Chellah is ook heerlijk om te wandelen en van de natuur te genieten. Het gebied is heden begroeid met een weelderige vegetatie van palmen, hibiscus, banaan- en vijgenbomen
In het Mariniden heiligdom staat de 13de eeuwse Abou Youssef moskee, genoemd naar de eerste sultan die in de Chellah begraven ligt en de minaret een toevluchtsoord voor ooievaars is.
de Gzaoudanser
Buiten de poort werden we opgewacht door deze groep dansers met muziek wel leuk hoor.
In het park, worden we ook nog getrakteerd op een groene rakker, haha blijf maar lekker zitten waar je zit!
Dan ook nog even de plattegronden. De plattegrond van het ommuurde gebied, afgeleid van de plattegrond van de Romeinse stad Sala Colonia, is een onregelmatige vijfzijdige veelhoek die een trapezium vormt met één afgeschuinde hoek. Ook de bewegwijzering en niet onbelangrijk de richting voor het toilet nog maar even vermeld. Van hieruit gaan we naar het Mausoleum van Mohammed V
Het mausoleum van Mohammed V
De machtige Hassan-toren (het symbool van Rabat) is een vierhoekige minaret. Dit is het enige dat is overgebleven van de onvoltooide Hassan-moskee die de Almohadenheerser Yacoub Al-Mansour (1184-1199) voor zijn residentiestad Ribat-el0Fath (Zegekamp) wilde bouwen.
Deze steekt af tegen de blauwe lucht en verheft zich hoog boven een plein met marmeren zuilen, de overblijfselen van een moskee die in de 12e eeuw werd ontworpen opdat het voltallige leger van de heerser Yakoub Al-Mansour er zou kunnen bidden.
De 44 meter hoge toren is een van de 3 zuilen van het machtige Almohadenrijk waartoe ook de minaret van de Koutoubia-moskee in Marrakech en de Giralda in Sevilla behoren. Het mausoleum staat tegenover de Hassan toren.
Op dit plein staat ook de sacograaf. Gebeeldhouwd uit één blok geciseleerde witte onyx en rustend op een vloer met plavuizen van onyx en donkerblauw graniet. Marmer, brons en fijn bewerkt en beschilderd hout een mahoniehouten koepel (zie onder) met gebrandschilderde ramen, vormen het decor voor de koninklijke graftomben. Deze werd gebouwd tussen 1961 en 1969 door de Vietnamese architect Vo Toan als een huldebetoon aan de sultan die in 1956 Marokko de onafhankelijkheid bracht.
De sarcofaag in onyx is zo gepolijst dat het lijkt alsof het op een turkooizen wateroppervlak drijft. Dag en nacht wisselen theologen elkaar af om vlak bij de sarcofaag hardop uit de koran te lezen. De Koran ligt opengeslagen naast de kisten.
In een andere hoek van de zaal ligt het graf van de zoon van Mohammed V. De twaalfzijdige koepel is samengesteld uit gebeeldhouwd mahoniehout.
Onder de koepel hangt een kroonluchter met een diameter van 2,3 m en weegt 1,5 ton. Het gebouw behoord tot de mooiste voorbeelden van de moderne Alaoui architectuur. De details op en in het mausoleum zijn indrukwekkend.
Koninklijke garde
Het mausoleum wordt dag en nacht bewaakt door een erewacht. Deze zijn gekleed in de traditionele kleding van de koninklijke garde. In de zomermaanden in het wit en de rest van het jaar in het rood.
Paar details waaronder de bijzondere koepel boven de sacograaf.
Voor de deuren in de 4 muren van het mausoleum staan ranke zuilen van carrara-marmer. Het mausoleum heeft ook 4 ingangen.
De kandelaber
met zijn slanke verticale schachten is gemaakt van geperforeerd en gegraveerd koper. Hij staat op het plein voor het mausoleum van Mohammed V.
Kasbah des Oudaias
In de 10e eeuw bouwden Islamitische monniken op de rots boven de linkeroever van de Bou Regreg een ribat (kloostervesting).
Almohadensultan Abd el-Moumen voegde er in de 1146 een paleis en een moskee aan toe. De oudste moskee van de hoofdstad, namelijk de Kasbah-moskee welke in de 18e eeuw werd vergroot en gerenoveerd.
In de 17e eeuw vestigden zich Islamitische vluchtelingen uit Andalusië in de kasbah en leefden van de piraterij. Onder heerserij van de 26 jarige Moulay Ishmaël, vestigde de leden van de Oudaiastam in de kasbah vandaar de naam.
De Kasbah des Oudaias is een pittoreske plaats met huizen en straten die van een andere standaard zijn dan de rest van de stad. Alle huizen zijn wit en zien eruit alsof ze net zijn beschilderd met helderblauwe borstweringen. Dit deel van de stad is rustig en er lopen relatief weinig mensen door het wirwar van straten. Dit maakt het verkennen van de noordelijke delen van de stad een stuk leuker.
De toegangspoort (Bab Oudaia) die je naar de Kasbah leidt, werd gebouwd in de 12e eeuw. Later in de 18e eeuw werd de moskee vergroot en gerenoveerd. Deze enorme poortje Oudalia Bab, werd onder kleinzoon Mansour gebouwd.
De drukste delen van Kasbah des Oudaia zijn de stranden, waar je kunt zitten en kijken naar de oceaangolven die binnenkomen en urenlang de Kasbah-muren raken. Honderden mensen van buiten Marokko komen naar Kasbah des Oudaia vanwege de kustlijn en de schilderachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan en Sale, de naburige stad van Rabat. Zie de Kashba-moskee in het centrum.
Dan is onze eerste dag ten einde.
We stappen de bus in en rijden naar ons eerste hotel waar we eindelijk heerlijk ons bed op konden zoeken uitrusten voor de volgende dag.