MEKNÈS de kleur is groen

Marokko Féz

De naam Meknès komt volgens middeleeuwse Arabische bronnen van de naam van een Berber-stam die bekend stond als de Miknasa-stam. In 117 na Chr. kwamen Meknès en de omliggende provincies onder bestuur van het Romeinse Rijk.  

Het is de 5e grootste stad van Marokko en heeft een groot economisch centrum waar vooral wijn, muntthee en olijven worden verhandeld. 

Deze stad is prachtig gelegen  op een heuvel aan de Wadi Bou Fekrane in de vruchtbare vlakte van de Saïs in het noorden van Marokko. Ligging is 130 km van Rabat en 60 km van Fès.

Zij staat vooral bekend om haar enorme historische betekenis en om de nauwe banden met Sultan Moulay Ismail (stichter van het Alawitische Rijk 1672-1727). Deze was verantwoordelijk voor de bouw van de stadswallen en indrukwekkende poorten. 

Het is 1 van de 4 van de koningssteden in Marokko (staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO). 

De sultan maakte van Mèknes een aantrekkelijke stad in Moorse-Spaanse stijl, omringd met hoge muren, waarin gigantische deuren zaten. De omwalling van van de oude stad, is ongeveer 40 km, bestaande uit 3 opeenvolgende muren.De medina vind je in het Noordwesten van de oude stad. Nog steeds kun je deze harmonische mengeling van Islamitische en Europese stijlen van het 17e eeuwse Meknès bezichtigen als je door de stap loopt.

 

De Bab Berdaine, de Bab El Khemis en zo zijn er vele benamingen voor de poorten die toegang tot de stad geven

Bab Mansour el-Aleuj (18e eeuw)

is wereldberoemd en de grootste stadspoort van Meknès, te vinden in de medina. De poort werd in opdracht van de Sultan gebouwd door een architect die van oorsprong christelijk was, maar zich tot de islam had bekeerd. Deze stadspoort is te herkennen aan de zigzag structuur.

Deze unieke zigzag was bedoeld om het lastiger te maken om snel de stad binnen te dringen. 

De Souk

is de plaatselijke markt, welke in het stadscentrum te vinden is en kan zeer productief worden genoemd.

Hier vindt al het leven plaats en worden de meest uiteenlopende producten bijna aan de lopende band af- en aangevoerd. De Souk is absoluut een bezoek waard. Hier maak je kennis met tal van producten, waaronder teenslippers, zilverwaren, tapijten, wijnen, granen, citrusvruchten en olijven. Daarnaast kun je er in de gezellige winkeltjes ook veel lederproducten en djellaba’s vinden.

En natuurlijk ook even lekker over het plein gebanjerd. en voor de inwendige mens gezorgd op een dakterras van waar we leuk foto's konden maken van het plein. Dan nu weer op weg naar de volgende bezienswaardigheid.

Heri es Souani.

Hier vind je de enorme graanopslagplaatsen en paardenstallen van Moulay Ismail.

De paardenstallen: deze ruimte was groot genoeg voor de 12.000 paarden van de sultan!

De voorraadschuren: Hierin bevond zich een hoeveelheid aan voedsel dat voldoende moest zijn voor de ganse stad en dit voor een periode van 20 jaar!... .

Meters dikke muren en een doordacht ventilatiesysteem zorgden voor een afdoende bescherming. Het schitterende bouwwerk is ook Martin Scorcese niet ontgaan. Hij gebruikte Heri es-Souani als filmdecor voor de film 'The Last Temptation of Christ'.

We lopen langs het waterbassin Agdal

In de buurt is een bedrijfje waar ijzer met zilverinleg wordt gemaakt leuk dit even te zien.

Dan gaan we op weg naar het bedevaartsoord Moulay Idriss. We rijden door schitterende natuur zoals je ziet. Ja ook de olijvenfabriek daar rijden we alleen maar langs helaas.

Bedevaartsoord Moulay Idriss

Dit is de stad van de gelijknamige heilige die als stichter van de Marokkaanse natie wordt beschouwd. Moulay Idriss was een afstammeling van Fatima, de dochter van Mohammed. Hij onderwierp de streek aan de islam. Kennelijk was niet iedereen hier even blij mee, want hij stierf door vergiftiging.

Het stadje ligt op 1750 meter hoogte op 2 hellingen tegen de berg aangedrukt. In het dal waar de heilige Idriss begraven ligt, is een cirkelvormige minaret opgetrokken die op zich niets bijzonders is maar waarvan de ongebruikelijke vormgeving aan die van Mekka doet denken.

De moslims uit Maghreb koesteren een bijzondere verering voor dit heilige oord omdat Moulay Idriss hier begraven ligt. 

Voor moslims met weinig middelen vervangt een tocht naar Moulay Idriss trouwens de bedevaart naar Mekka dus best indrukwekkend.

De plaats was lange tijd zelfs een verboden stad voor niet-moslims. Ook nu nog is het voor 'ongelovigen' niet toegestaan er te overnachten. Er zijn balken geplaatst als teken dat het betreffende gebied heilig is je mag er niet in! Ook geen foto’s maken.

De stad wordt gekenmerkt door de smalle straatjes, die je ook terug kunt zien in de stad Fez. Waar mocht hebben we toch een paar foto's gemaakt zodat je beetje indruk hebt.

 Volubilis 

Dit was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Geschiedkundigen vermoeden dat de stad is gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Christus.

De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes

 

De historische waarde en belang van Volubilis werd in 1997 erkend door UNESCO. Deze plek staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekend dat de stad internationaal erkend is als van onmisbaar historisch belang.

Volubilis werd 2x  zwaar getroffen door een aardbeving. De 1e was een kleinere aardbeving in de 4e eeuw, maar de 2e en laatste aardbeving was in 1755.

We zetten de reis voort. We rijden langs stuwmeren en hebben een mooi zicht in het landschap tegen de tijd dat de zon aan het ondergaan is, komen we aan in de volgende stad 

Féz