CASABLANCA

Rabat Marokko

In de 7de eeuw na Chr. was Casablanca (in het Spaans Wit huis) nog een klein (maar strategisch gelegen) Berberdorp. In de eeuwen daarna groeide Casablanca uit tot een belangrijk piratennest, en in 1468 werd de stad aangevallen door de Portugezen die er de kapersvloot verwoestten. Onder sultan Sidi Mohammed ben Abdallah (18de eeuw) nam het economisch belang van Casablanca toe, vooral dankzij de haven.

‘s Morgens vanaf de luchthaven, komen we in alle vroegte komen aan in Casablanca en rijden naar het plein in het centrum.

 

Plein van Mohammed V.

Dit plein is in het hart van de stad en is omgeven door gebouwen die de Moorse stijl weerspiegeld. Zij bevatten zowel Marokkaanse als Franse architecturale elementen.

Je vindt hier kantoren van de overheid, Paleis van justitie, politie, het gebouw waar de Gouverneur van Wilaya zetelt. hotels en bedrijven. Het plein komt ‘s avonds pas echt tot leven. Overdag is het een ontmoetingsplaats voor de bevolking en de duiven.

De haven

Het begin van de 20ste eeuw luidde het begin van de havenontwikkeling in en even later, in 1907, bezetten de Fransen de stad. Om hun stempel op Casablanca te drukken, bouwden ze naast het oude stadscentrum een nieuwe stad in Franse bouwstijl. De komst van de Fransen maakte van Casablanca de economische hoofdstad van Marokko.

Pas in 1956 werd Marokko opnieuw onafhankelijk, wat de economie van Casablanca een serieuze deuk bezorgde. Gelukkig zorgden de handel en nijverheid voor een spoedig herstel. Ook het toerisme werd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Hier was het tijd voor ons (Frans) ontbijtje. Daarna, reden we via de Place des Nations Unies naar de  🕌 

De Hassan II Moskee

De Hassan II Moskee (bouw gestart in 1986 en geopend in 1993), staat in de top 10 van de wereldlijst op de 5e plaats.

In Mekka staat uiteraard de grootste Moskee ter wereld. Hij schittert aan de Boulevard Sidi Mohammed Ben Abdallah, gelegen in de richting van Ain Diab. 

De plannen werden ontworpen door de Franse architect Michel Pinceau. In de moskee is plaats voor zo’n 25.000 gelovigen maar op de binnenplaats kunnen er ook nog zo’n 80.000 mensen plaatsnemen.

Door de lichtval was de foto een beetje donker uitgevallen dus ik heb ervoor gekozen de foto in zwart/ wit te plaatsen.

 

 

 

De minaret

is zo’n 210 meter hoog en is daarmee de langste ter wereld. Eveneens ontworpen door Michel Pinceau. Vanaf de top van de minaret schijnen 2 laserstralen richting de moskee in Mekka.

Het is 1 van de weinige Moskeeën die door niet gelovigen mag worden betreden tegen betaling.

De bouw zou tussen de 500 en 800 miljoen dollar hebben gekost.

Men mag daarnaast zeker niet vergeten dat op de plaats van de moskee voordien een sloppenwijk was waarvan de bewoners gedwongen werden te verhuizen en hiervoor geen enkele vergoeding kregen!

Technologische snufjes

Naast de traditionele Marokkaanse elementen bevinden zich ook heel wat technologische snufjes in de moskee :

  • elektrische deuren, vloerverwarming, lasers die ’s nachts vanuit de minaret in de richting van Mekka schijnen. 
  • Zelfs het dak kan mechanisch worden geopend.
  • De moskee is bovendien zo gebouwd dat ze bestand is tegen aardbevingen.

Hoewel de moskee werd gebouwd door een Franse architect, is ze door en door Marokkaans. Al het graniet, marmer, hout en andere materialen die werden gebruikt zijn afkomstig uit Marokko. 

Ongeveer 6000 ambachtslui werkten 5 jaar lang om deze ruwe materialen om te toveren tot marmeren vloeren en zuilen.

mozaïeken omringt door Moorse bogen en de in cederhout uitgesneden plafonds.

Naast een gebedszaal is er ook een museum, bibliotheek, een koranschool en badruimte. De bouw ervan was een geschenk aan koning Hassan II voor zijn 60ste verjaardag in 1989.

Zellige (of Zellij, Arabisch  الزليج ) is een Marokkaanse kunstvorm van mozaïek waarbij met veelkleurige tegels van geglazuurd terracotta geometrische patronen worden gevormd die vloeren en muren bedekken. Ook tafels en fonteinen worden met zelligewerk bekleed.

Na al deze indrukken verlaten we Casablanca en gaan op weg naar

Rabat