Cameron Highlands Terugblik Maleisie

Taman Negara National Park

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara bezoekt! Het is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vind je ook nog een breed scala aan wilde dieren. Maar die zul je niet tegenkomen zij hebben immers ruimte genoeg om ver van die toeristen te blijven?

Op weg naar Tembeling

De koffers zijn gepakt en we hebben een weekendtas ingericht voor 2 dagen met de minimale benodigdheden voor Taman Negara. We vertrekken op tijd want we moeten een aardig stuk rijden en ook nog even een lunch tussendoor. Anders is het wel heel erg lang tot vanavond. Je ziet we komen van alles tegen onderweg. Rijden we de tunnel in en komen eruit zien we geweldige berglandschappen opdoemen. Dan weer een paar dorpjes of wat kramen langs de weg altijd afwisseling. Dan komen we bij een kleine winkel waar we even binnen neuzen. We zoeken ook iets tegen de Maleisische muggen ja zo heeft elk land zijn eigen mug en het daarbij behorende antigif natuurlijk. Dan gaan we nog even eten in een cafetaria (veel is er niet langs de weg) En zie hier de familie op zijn paasbest geweldig nee geen enkel probleeem maak maar een foto dat doen we dan ook.

We zijn er! Tembeling startpunt van onze rit naar de jungle. De koffers worden hier opgeslagen. De tassen nemen we mee. Nou dat is nog even een gepuzzel en gezoek maar uiteindelijk is dan toch wel alles op zijn pootjes terecht gekomen en zijn we allen aan boord van de Longtrailboot haha

Op weg naar Taman Negara

Een tocht van bijna 3 uur dwars door de jungle maken over de Tembeling rivier. Dat is wel heel erg leuk we hadden veel lol. O kijk nou zwemvesten tegen het dak. O moeten we die aan nou dan moet t maar veiligheid boven alles uiteraard. We zien vooral veel water de kleur is niet echt dat je zegt wauw maar dat hoort erbij. Ik heb niet kunnen ontdekken hoe dat komt maar zal wel met het gebergte en de bodem aan beide zijden van de rivier te maken hebben. We zien nog wel iets meer dan alleen water hoor jawel kleine dorpjes een enkel huisje wat bootjes, drijvende restaurantjes ja zelfs een trailboot op de terugweg en hier en daar is de bevolking ook nog aan het badderen in de rivier.

Aankomst

We werden hartelijk onthaald zoals je ziet. Viel ff tegen die trap na zo'n lange zit maar we hoefden niets te dragen de tassen gingen op een kar en over het spoor naast de trap naar boven goed geregeld. Van bovenaf nog even naar beneden kijken en dan zien we het dorp Kuala Tahan aan de overkant liggen. Ook zien we borden waarop de spelregels van het park staan ja eigenlijk wel logisch dit is een stukje natuur waar we met zijn allen zuinig op moeten zijn. In de eetzaal krijgen we de sleutel van ons verblijf nou dat ligt zoals je ziet niet verkeerd dit worden een paar mooie dagen zonder WIFI. Maar daar heb je midden in de natuur ook geen behoefte aan toch?

 

Na een hapje en een drankje even bijgekomen en dan gaan we er op uit een avond-, nachttocht door de jungle. 

Maar de foto's zijn wel beperkt gebleven want flitsen is niet echt prettig voor de dieren dat snap je wel. Je ziet de wandelende tak, de spin op de boom en dan kijk goed dan zie je de mierenkolonie lopen. Ze zijn heel druk aan t werk. En dan ook nog even mijn favoriete bloem zomaar in t veld. De meeste diersoorten zijn prima in staat zich verborgen te houden wanneer toeristen in de buurt zijn. Het was een geweldige tocht.

De jungletocht

is een enorm groot park, daardoor is de kans om er wilde dieren te spotten vrij klein. Het park heeft een prachtige flora, er zijn enorm veel plantsoorten te bewonderen. Verder heb je er ook veel mooie insecten, vogelsoorten en reptielen. Je hebt een hoop wandelroutes in het grote park.

Een goede gids is goud waard dat blijkt maar weer. In deze jungle kun je overleven zo vertelde hij. Elke plant, boom, blad, steen en bloem heeft zijn functie. Op de foto's zie je een paar voorbeelden. De bloem is als hij is uitgebloeid voedsel voor de vogels. Van het blad van sommige planten maak je zoals je ziet echt zeep. Met een blaadje uit de natuur een fikkie stoken . Met de steentjes en een beetje vocht, maak je krijgskleuren maar ook oogschaduw. Zie de laatste foto een heel bijzonder blad met blad en de rubber loopt uit de stengels. Het was een bijzonder zo dwars door de natuur. En dan gaan we het nu in hogere sferen zoeken.

De Capony walk

is een letterlijk hoogtepunt van het park, een loopbrug op zo'n 40 meter hoogte met een lengte van ruim 500 meter, gaat van boomtop tot boomtop en is daarmee 1 van de langste canopy's ter wereld. Zij is verbonden door 9 boomplatforms aan de bomen van het woud. Dit is een icoon van Taman Negara.

De luifel loopbrug staat onder volledige supervisie van de natuurafdeling. Regels en voorschriften worden opgelegd om de veiligheid van de toeristen te waarborgen.

Er mogen slechts 3 personen tegelijk in een gedeelte van de loopbrug lopen. Dit is puur om veiligheidsredenen.

De hele overkapping is aan beide zijden gesaldeerd. Als je slipt of misstapt, kunt je de touwen vastpakken en ben je nog steeds in de kruingang.

Aan het begin van de wandeling moet je een trap in een houten toren beklimmen. Dit is ongeveer 2 verdiepingen hoog en er is een opening waar je ongelooflijke reis begint.

Je begint op een hoogte van ca 5 meter als het bladerdak van boom naar boom stijgt. De sensatie is om tijdens je wandeling te balanceren door de touwen vast te houden terwijl je je voeten een voor een op de houten planken zet.

Na verschillende boomstations, realiseer je je ineens dat de grond zich meer dan 40 meter onder je bevindt. Het is een geweldige ervaring

Dit project werd oorspronkelijk gebouwd voor onderzoeksdoeleinden in 1992 voor een bedrag van ongeveer RM1 miljoen, en het duurde ongeveer een jaar om dit af te ronden. De eerste 250 meter was klaar in 1993. 

Kampung Orang Asli (Aborigine Settlement)

We stappen in de longtailboot en gaan op weg naar KG. Orang Asli of de natuurlijke mensen. Zien hoe deze groep mensen nog steeds in een afgelegen gebied, leeft dat verre van ons moderne leven is. De natuur is nog steeds de voedselbron van de orang asli. Deze bepaalt ook hun beroep en bronnen van inkomsten. 

Zij hebben een lange weg afgelegd. In de 18e en 19e eeuw plunderden de plaatselijke Malay- en Bataksstammen de dorpen om de orang asli gevangen te nemen en te verkopen aan slavenhandelaren. De komst van de Britten en hun bestuurders in 1884 leidde tot afschaffing van de slavernij maar de orang asli werden toen het doelwit van Christelijke missionarissen en antropologisch onderzoek.

De regering  heeft zijn uiterste best gedaan voor de acceptatie van hen en zij heten nu Orang Kita (onze mensen) om armoede tegen te gaan alsook analfabetisme bij volwassenen en kinderen. Het ‘Orang Asli Thuisblijf Programma’ van het Ministerie van Toerisme heeft hun bekendheid gestimuleerd. 

Ook de tocht erheen is de moeite waard want aan de rivier wordt immers geleefd?

De nederzettingen

zijn te vinden langs het pad en de rivier. Over het algemeen zijn het aardige mensen met een donkere huid en strak krullend haar die een nomadische levensstijl in Taman Negara hebben.  

Er zijn in totaal 18 stammen maar omdat de taal en gebruiken zo overeenkomen worden ze gecategoriseerd in 3 groepen

  • de Semang/Negrito, die bijna de helft van de orang asli bevolking uitmaken wonen in de noordelijke delen van het schiereiland.
  • de Senoi grootste groep van orang asli wonen in het midden gedeelte
  • de Proto-Malays gewoonlijk in de zuidelijke regio te vinden zijn. 

De meeste orang asli’s spreken echter vloeiend Bahasa Maleis, de nationale taal van Maleisië. De Orang Laut en Orang Seletar, die in de kustgebieden wonen zijn vissers terwijl de Semai, die de heuvels en bosgebieden bevolken, zich bezighouden met rijstcultivatie, jagen en wat de natuur dan ook te bieden heeft aan voedsel en inkomen. 

Bezoek 

We krijgen werkelijk een inkijk in het leven van deze mooie mensen.

Wat foto's van hoe de mensen leven

We zien hoe zij vuur maken ja doe dat maar eens na.

Hoe zij hun pijlen maken en dragen en hoe de bamboe jachtblaaspijp gebruikt wordt.

Ze jagen in de bossen met deze blaaspijpen op wilde dieren en kappen bamboe waar na het drogen van de bladeren ook mooie dingen van gemaakt worden die dan weer verhandeld worden. We pikken ook nog een les aan de jeugd mee over de netten die over die balk gedraaid worden totdat ze gedroogd zijn. Pas dan gaan ze naar de hutten van de bewoners. En natuurlijk was onze gids de op de achtergrond bezig voor de mensen

Ter afsluit nog een paar mooie plaatjes. We gaan even een kleine lunch nuttigen alvorens we verder gaan.

Lata Berkoh

dit is een spectaculaire waterval die de grens van makkelijk varen op de rivier belemmert. Er zijn diepe poelen onder de waterval met een sterke onderstroom en erg koud water. Zwem alsjeblieft niet, het is gevaarlijk! Ontspan en geniet van de stroomversnellingen en van het rotsachtige gebied.

De boot is de beste keuze om er te komen. Dit komt omdat de jungle trekking van 8,5 km van Kuala Tahan best moeilijk is voor de meeste toeristen.

We varen op de Sungai Tahan rivier. Deze is op veel plaatsen omzoomd door enorme, leunende Neram-bomen, en vormen een boog over het water, hun stammen en takken zijn versierd met varens en orchideeën.

De boten stoppen op ongeveer 500 meter van de waterval. Dan lopen we langs de oever van de rivier naar de waterval.

Na afloop gaan we stroomafwaarts terug. Ogen en oren wijd open tijdens de tocht. Genieten van het geluid van de natuurlijke junglehabitat en we zien ijsvogels, visarenden, bolgewassen bulbuls enz. Een mooie ervaring maar het is een pittige tocht om te lopen zoals je ziet dus goed schoeisel aan!

Met de longtailboot varen we door de jungle over de Tembeling rivier weer terug naar de plek waar of we op gestapt zijn Tembeling. Uiteraard werden we ook weer uitgezwaaid.

Daar aangekomen halen we onze bagage en gaan weer naar de bus.

Via een mooie route rijden we naar de Cameron Highlands, het woongebied van de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners. Dit gebied bestaat uit glooiende hellingen met fruit- en theeplantages, een adembenemend mooi landschap. En natuurlijk gaan we onderweg nog een hapje eten. Als je goed kijkt zie je dat we naast KFC hebben gezeten om te eten haha

We rijden weer verder. Eenmaal in de bus die nog even tanken moest krijgen we weer een up date van waar we vandaankwamen en waar we heengaan. En het is weer gezellig langs de weg scholen net uit lijkt. Dan zien we diverse huizen van oud naar nieuw en modern. Helaas zien we ook dat het vuil niet in een afvalbak gaat maar buiten het hek gedumpt wordt helaas.

Oliepalmplantage

En dan rijden we ineens langs een palmboomplantage, dat is leuk nog leuker is dat we de bus uitmogen en naar de plantage gaan.

Het was een leerzaam half uur.

Onderstaande informatie heb ik van de site van het WNF

Productief en veelzijdig

Palmolie komt uit de vrucht van de oliepalm en wordt verwerkt in een groot aantal verschillende producten. O.a. door zijn veelzijdigheid heeft palmolie veel andere plantaardige en dierlijke vetten en oliën vervangen. Van bakolie tot margarine, van snoepgoed tot kant-en-klare maaltijden en van wasmiddelen tot shampoo. Ook wordt palmolie gebruikt als industrieel smeermiddel en biobrandstof.

De opbrengst van palmolie - de hoeveelheid geproduceerde olie per ha per jaar - is veel groter dan die van andere plantaardige oliën. Omdat palmolie bovendien een lage kostprijs heeft als gevolg van de productie in lagelonenlanden, is het onder bedrijven een populair product. 

Palmolieteelt vaak ten koste van natuur én mens

Sinds 1970 stijgt wereldwijd de vraag naar plantaardige oliën. Dat heeft geleid tot de aanleg van grootschalige oliepalmplantages. Met stevige gevolgen voor de biodiversiteit en het klimaat. Daarnaast leidt palmolieproductie vaak tot watervervuiling en erosie. De grootschalige plantages bieden relatief weinig werkgelegenheid. Ook worden de landrechten van de lokale bevolking niet altijd gerespecteerd. 

Ongeveer 85% van de oliepalmplantages bevindt zich in Indonesië en Maleisië (bijna 10 ha). Nigeria bekleedt de 3de plaats.

Vernietiging van regenwouden

Misschien wel het bekendste probleem dat de productie van palmolie met zich meebrengt, is dat er enorme stukken regenwoud verdwijnen om plaats te maken voor de oliepalmen. 

Samen voor verandering 

Door betere productiemethodes toe te passen kan de palmolie-industrie economische groei en sociale ontwikkeling opleveren zonder dat dit ten koste gaat van natuur en mensen. 

Verantwoorde palmolie loont!

Palmolie heeft ook een positieve kant: het levert een belangrijke bijdrage aan de economieën van Indonesië en Maleisië. Onderzoek wijst uit dat de overstap naar de productie van duurzame palmolie loont; de economische baten van certificering van palmolie volgens de principes van de RSPO overstijgen de kosten ruimschoots.

In een project van WWF Indonesië nam de productiviteit per ha in korte tijd toe met 20%, terwijl kosten werden bespaard door minder gebruik van pesticides en kunstmest. Dat betekent ook winst voor de natuur!

https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/onze-aanpak/grondstoffen-en-keurmerken/palmolie-rspo.htm

We rijden weer en het landschap wisselt van minuut tot minuut. We zien welfs orchideeën in de berm staan even plukken hoor. En wat dacht je van die huisjes tegen de bergen aan gebouwd? Dat zijn weer van die dorpjes. En dan zien we allemaal pijpjes uit de cementen hellingen steken wat is dat nu weer???? Wel dit zijn luchtkanalen die zijn aangebracht. We rijden verder het wordt groener en groener en er is steeds meer bedrijvigheid op het land en langs de weg

We zien kassen, landbouwvoertuigen, mooie theeplantages tegen de hellingen en steeds meer reclame voor thee we zijn bijna aangekomen op de plek van onze bestemming.

Strawberry Park, hier zullen wij de komende 2 nachten verblijven en geloof me dit was geen straf!! Morgen gaan we weer op weg.

Cameron Highlands  Terugblik