Langkawi Terugblik Maleisie

Penang

ook wel de Parel van de Oriënt genaamd, is al jaren één van de meest toeristische bestemmingen van Maleisie.  Het is het enige eiland van Maleisië dat via een brug verbonden is met het vasteland.Het eiland heeft een oppervlakte van ca 285 km² en ligt in het Noordwesten van Maleisie.

Op Penang wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen, waarvan

  • 59% van Chinese afkomst
  • 32% Maleis en verder
  • 7% van Indiase afkomst
  • 2% van overige afkomst

Het eiland kent een bewogen geschiedenis, dat geeft het aantal bevolkingsgroepen hier duidelijk aan. In het verre verleden had Penang een belangrijke waarde voor veel handelaren en piraten. Nu is het eiland vooral populair vanwege de culturele hoogtepunten, de vele attracties, het heerlijke eten en de moderne shopping malls. Niet zozeer om de mooie stranden

Multiculturele smeltkroes

Mede door de bevolkingssamenstelling, is Penang vooral bekend om de culturele diversiteiten. Omdat het grootste gedeelte van de bevolking op Penang Chinees-Maleisisch is, doet het hele eiland 'Chinees' aan. Hierdoor heeft het eiland iets 'typisch Aziatisch', wat je eigenlijk in de rest van Maleisie bijna nergens zo duidelijk tegenkomt. Penang is een fantastische bestemming, en absoluut een bezoek waard.

Georgetown gezien vanuit het raam van onze kamer
Georgetown gezien vanuit het raam van onze kamer

Georgetown

is de bruisende hoofdstad en middelpunt van het eiland Penang. Eigenlijk kent iedereen het eiland Penang als Georgetown. Georgetown is opgebouwd in wijken zoals de Chineze "Chinatown" en het kleurrijke Little India, en het business district.

Sinds 2008 staat het centrum samen met het historich centrum van Malakka op de UNESCO werelderfgoedlijst.

In de stad heb je zeer goede voorzieningen voor de vele buitenlanders die er wonen, werken of op reis zijn. Vooral de medische voorzieningenzijn zeer goed, het eiland groeit daarom ook steeds meer uit tot een hub voor medisch toerisme in Maleisie. Uit onderzoek is gebleken dat Georgetown de beste stad is om te leven Maleisie.

Je hebt hier diverse tempels van verschillende geloven, er zijn er mooie musea en er wonen veel kunstenaars in de stad. In veel straatjes vind je leuke restaurantjes en barretjes die allemaal leuk en uniek zijn ingericht.

Tijdens Chinees Nieuwjaar is Penang werkelijk schitterend om te zijn. Overal heb je vieringen, en er wordt dag en nacht prachtig vuurwerk afgestoken. De tempels zijn allemaal prachtig verlicht, en iedereen komt er 's avonds op af. 

We gaan de stad bekijken vanuit de trisjaw allereerst even door de binnenstad wat een (leuke)chaos.

Er staan heel wat koloniale gebouwen aan de rand van de stad en de haven is natuurlijk ook altijd de moeite waarden dan komen we op een druk kruispunt en daar staan de trisjaw stil Uitstappen aub nou dat doen we dan maar haha.

 

Clan-steigers maken deel uit van de Penang Heritage Trail.

Deze steigers,  zijn een van de laatste bastions van oude Chinese nederzettingen op het eiland en bevinden zich aan de Weld Quay in het zuidoosten van Georgetown. De waterdorpen die meer dan een eeuw oud zijn, zijn gebouwd op palen en de loopbruggen zijn verbonden door houten planken. Motorfietsen en fietsen zijn niet toegestaan in deze loopbruggen, omdat ze alleen geschikt zijn voor bezoekers te voet. Dit is de thuisbasis van verschillende Chinese clans. Elke steiger is vernoemd naar een Chinese clan. Elke clan werd geïdentificeerd aan de hand van de achternaam en alleen degenen met die achternaam mochten daar blijven. In totaal zijn er 7 steigers  die nog intact zijn;

  • ONG-steiger
  • LIM Jetty
  • CHEW Jetty
  • TAN steiger
  • LEE Jetty
  • NIEUW Jetty
  • YEOH-steiger

De andere 2 steigers, zoals de PENG AUN-steiger en de KOAY-steiger, zijn in 2006 gesloopt om plaats te maken voor een hoogbouwproject voor woningbouw. De Penang-clanjunissen maken nu deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlocatie Georgetown. Een bezoek aan Penang zonder deze steigers te bezoeken is niet compleet.

Geschiedenis van Clan-steigers

Historisch gezien waren de hutten aan de steigers voor Chinese immigranten uit Hokkië, die naar dit deel van de wereld kwamen om te ontsnappen aan de armoede in China in de 19e eeuw. 

Aanvankelijk was het gebied waar de Clan-steigers liggen, een charhionh (houtwerf) bezaaid met planken en brandhout. Na de bouw van de kade in 1882 ontwikkelde men openbare aanlegplaatsen en -steigers. Nederzettingen groeiden op deze fundamenten en ze werden gebruikt voor het laden en lossen van goederen en voor het afmeren van sampans (boten). 

Geleidelijk aan werd elke steiger geïdentificeerd en gedomineerd door bepaalde clans en na verloop van tijd ontstonden er meer hutten. Vanwege de voortdurende rivaliteit ten aanzien van de toegang tot en het monopolie op werkzendingen, waren de relaties tussen de clans zeer antagonistisch en leidden vaak tot bittere gevechten en geschillen.

De tempel

in chinese stijl aan de kade, is de toegang tot de aanlegsteigers. 

Verwacht geen moderne infrastructuur, want het is een stijger die meer dan een  eeuw oud is. Erfgoedhuizen op palen met houten planken die fungeren als vloer.

Levensbehoeften

In het begin van de 20e eeuw breidden de steigerlocaties zich uit, maar als krakers hadden bewoners geen basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen in Penang in 1957 begonnen de Clan-steigers zich aan te sluiten bij het moderne tijdperk; daarvoor droegen ze hun water in kerosineblikjes vanaf de hoofdweg. Tegenwoordig brengen ze voedsel naar de hoofdweg zoals je ziet. Aan de kade zijn voor de steigers gemeenschapshuizen gezet met alle voorzieningen daar komen de mensen samen. Tot op de dag van vandaag betalen geen van de gezinnen belasting, omdat ze niet op het land wonen.

Chew Jetty

dit is de meest bekende en prominente onder de 7 clanpoorten van Pengkalan Weld. De oorsprong is terugvinden in de eerdere Chinese nederzettingen in Penang. 

De Chew Jetty is ook de meest toerist-vriendelijke met de meeste paalwoningen, de langste loopbrug, een tempel die de moeite waard is om te stoppen en tal van plaatsen voor die fotomomenten.

En die momenten ga je hieronder zien wat een indrukwekkend bezoek was dit,  ben je in Penang DOEN!!!

Elk huis heeft een hek en een altaar. Tussen de huizen vinden we water of hout. Zoals je ziet is er toch nog volop variatie. De mens is altijd bezig of geniet van de toeristen die langs komen. 

Dan komen we helemaal aan t einde van de pier bij de tempel. Het zag er naar uit dat er van alles in gereedheid gebracht werd voor een op handen zijnde dienst. Mooi he ook hier is te zien dat de buitenwereld zijn entree heeft gemaakt kijk naar de flessen frisdrank. En geloof jet of niet er was zelfs een politiepost aanwezig aan de steiger.

De trisjaws staan weer klaar als we buiten komen. We rijden de buitenwijk in oeps het wordt langzaam een beetje vochtig je ziet steeds meer paraplu's en dit keer niet voor de zon dat is minder. Het begint aardig serieus te worden. Gelukkig zijn we bij een tempel aangekomen waar of we even binnen gaan.

De Khoo Kongsi

is normaal bekend als een miniatuur clandorp. De ingang van de Khoo Kongsi is bij Lebuh Cannon, de zijingang voor deze clan-tempel is in Armenian Street (Lebuh Armenië) en er is nog een ingang op Beach Street (Lebuh Pantai).

Overzicht

Khoo Kongsi is een groot Chinees clanhuis. Het is heel beroemd omdat het de grootste clan-tempel is niet alleen in Penang, maar in het hele land. Het huis, is van grote historische waarde en door de architectuur, trekt het veel toeristen aan. Deze clan-tempel is de plek die de van toetreding van de Chinezen uit de eerste periode tot Maleisië markeert. 

Er is een grote binnenplaats met uitzicht op de clan-tempel. Dit is de locatie van de populaire en historische Chinese opera. Dit evenement wordt normaal gesproken gehouden rond een van de grootste gevierde feestdagen, het Chinese Nieuwjaar. 

Er is ook een museum op de begane grond van de recente renovatie.

 

Khoo Kongsi

werd zo'n 650 jaar geleden gebouwd en maakt deel uit van de goh tai seh (5 grote clans) die de ruggengraat vormden van de Hokkien-gemeenschap in het oude Penang. Een kongsi (clanhuis) is een gebouw waarin Chinese families van dezelfde achternaam samenkomen om hun voorouders te aanbidden. Ook fungeert de Kongsi als belangrijk middel tot solidariteit en helpen ze met de opvoeding van de kinderen van leden, bemiddelen bij geschillen en voorschotten.

(zie ook de Clan steigers) Khoo Kongsi is tot op de dag van vandaag de meest indrukwekkende architectonische prestatie die een voorbeeld is van geluk en welvaart.

 

Geschiedenis

De kongsis zijn aanvankelijk ontwikkeld voor 19de eeuwse immigranten om samen te komen volgens hun respectieve districten. Met regelmaat ontaarden de clangerichte vooroordelen tussen de clanhuizen uit in rivaliteit en geweld

Veel van de kongsis in Penang zijn meer dan 100 jaar oud; de Khoo Kongsi is het meest beroemde clanhuis in Penang. Opgericht door de Leong San Tong-clan uit het Sin Kang-clandorp in de provincie Hokkien, werd het clanhuis in de eerste plaats gebouwd om het succes van de Khoo-familie te demonstreren.

 De clan families Cheah, Yeoh, Lim en Tan hebben ook clanhuizen opgericht om als een centraal punt van hun respectieve gemeenschappen te fungeren. Niemand was echter zo magnifiek als de Leong San Tong (Khoo Kongsi).

Op het hoogtepunt van de bekendheid van de familie Khoo, werden ambachtslieden uit China gevraagd om dit architectonische meesterwerk te bouwen. Khoo Kongsi, ook wel bekend als Dragon Mountain Hall, is een sierlijke structuur die op een plein van graniet staat met steensnijwerk dat de hal siert. Daarnaast zijn er paviljoens, muurschilderingen met verjaardagen, bruiloften en 36 goddelijke beschermengel-beelden verspreid over het interieur. Kijk maar gewoon het is zo verschikkelijk veel ga ik niet allemaal uitwerken.

Ondertussen baden massale overhead papieren lampen het interieur in een oranje gloed en verbluffende keramische sculpturen van onsterfelijken, karpervissen en draken langs de dakruggen.

We gaan weer op weg. Is het nu droog denk je? Nou nee het is nog harder gaan regenen. We zitten helemaal ingepakt. Je ziet de mensen denken ach wat zielig ja dat vonden wij ook hoor we zagen wel het een en ander voorbijkomen maar dachten wie weet morgen droog en kunnen we het even te voet gaan zien want dit was niet echt leuk meer. Maar we zijn al wel in Little India geweest haha Ach heeft ook wel wat die regenfoto's maar hopelijk is het morgen lekker droog

St Georges Church Penang

(de parochie van Sint Joris de Martelaar) is de oudste Anglicaanse kerk in Zuidoost-Azië. Zij werd gebouwd door de Oost-Indische Comgagnie, tussen 1817 en 1818 onder toezicht van kapitein Robert Smith van de Madras-ingenieurs. Dan formeel ingewijd op 11 mei 1819 door de bisschop van Calcutta, the Rt Rev Thomas F Middleton.

De architectuur en het ontwerp zijn grotendeels Grieks en relatief onpretentieus. Het sierlijk geproportioneerde gebouw is ontworpen door Captain Robert Smith (een militaire ingenieur) wiens prachtige olieverfschilderijen nog steeds hangen in het Penang State Museum. Het interieur is koel pastelblauw met marmeren vloeren en buiten het hoofdgebouw op het kerkhof staat een gedenkteken voor Sir Francis Light in de vorm van een Griekse tempel - een mooi paviljoen in duidelijke Victoriaanse stijl gebouwd in 1886 op het eeuwfeest van de oprichting van Penang.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd door een van de vele Japanse luchtaanvallen op het eiland Penang en vervolgens grotendeels leeggeplunderd, zodat de enige originele overblijfselen van de kerk nog de bisschoppenstoel en het doopvont zijn.

St George's kreeg de National Heritage Status in 2007 en heeft sindsdien een volledige restauratie ondergaan en is nu weer open voor het publiek.

Leuk zo'n spontaan inkijkje we liepen er langs, de kerk staat vlak bij ons hotel. Mooi begin van de dag en dan staan we ineens voor een tempel ja waauw dit is wel heel bijzonder wat een drukte.

Kong Hock Keong-tempel (廣 福 宮) of Kuan Ying Teng-tempel (觀音 寺) of Goddles of Mercy Temple

is een taoïstische en boeddhistische tempel, gebouwd in 1800 door vroege Chinese kolonisten uit de Hokkien- en Kantonese gemeenschappen. Zij is opgedragen aan de aanbidding van Guanyin. 

Beschermd tegen vernietiging

De tempel is keer op keer ongedeerd door de bedreigingen gekomen. Niet alleen heeft het een bom overleefd die door de Japanse invasie van de WO II was gevallen, maar ook andere bedreigingen door de jaren heen, inclusief het vuur van 1846, de terroristische granaataanval op de Penangse onderwereld in Pitt Lane en de hal van het Chinese stadsdeel naast de tempel. En de brand in het midden van de nacht die de nabijgelegen kraampjes met olie- en josspapier vernietigde. 

Opeens was daar die geur dat kon alleen maar wierook branden zijn. Dit is een van de belangrijkste en oudste tempels van Georgetown voor de bevolking. Ook hier speelt het immigrantenverhaal vanuit Hokkien weer een grote rol.

Heel bijzonder om hier binnen te mogen zijn het was enorm druk. Ik zal de foto's weer opsplitsen om een beetje overzicht te hebben.

 

Bij aankomst word je even overvallen door de diversiteit.

De wierook ruikt heerlijk. Om hun verzoeken kracht bij te zetten wordt er wierook geofferd (soms hele dikke stokken) en offergeld verbrand. De godin is driemaal per jaar jarig. Gedurende haar verjaardagen is het extra druk.

Achter in de tempel gaat het werk gewoon door uiteraard.

Je ziet de olieblikken en de houtskool liggen ook achter opgeslagen.

Niet alleen de stokjes ook de ketels branden volop. 

De tempel zit altijd vol met Chinezen die van alles aan de godin komen vragen. 

Het belangrijkste heiligdom is voor de godin
Het belangrijkste heiligdom is voor de godin

Een paar kleine kraampjes met Chinees religieus aanbod vind je in de straat. Hier kun je ook offeren en offers kopen.

We lopen weer verder en komen van alles tegen zoals je ziet. En dan ineens staan we weer waar of we gister reden in de stromende regen jawel voor de tempel

Sri Mariamman-tempel

ook wel ook wel Sri Muthu Mariamman-tempel of Sri Arulmigu Mahariamman-tempel, is de oudste Hindoe-tempel in Penang en wordt gedomineerd door zijn indrukwekkende ruim 7 mtr -hoge gopuram (toegangspoort). Het is een toren met 4 niveaus met 38 felgekleurde sculpturen van soldaten, hindoegoden en -godinnen en bloemendecoraties, plus 4 zwanen.

Het is bedekt met 5 kleine kalasams en honderden duiven hebben van deze toren hun thuis gemaakt.

De toren vertegenwoordigt Mt. Meru, de hemelberg die de hemel ophoudt en het rijk van de goden dat begint in het tempelcomplex.

Toen de Tamil-indianen voor het eerst in Penang aankwamen, (ca 200 jr geleden) werd de Sri Mariamman-tempel gebouwd als een klein en eenvoudig heiligdom en bleek het een belangrijke plaats van aanbidding te zijn voor deze vroege Indiase immigranten. De tempel werd uitgebreid gerenoveerd en uitgebreid in 1933 met ambachtslui en beeldhouwers uit India die een rol speelden in het verfraaien van de gevel van de tempel. Tegenwoordig dient de tempel een gemeenschap die grotendeels wordt gedomineerd door indianen, met geldwisselaars, juweliers, restaurants en theekraampjes

In het binnenste heiligdom van Sri Mariamman Temple is onder de 9 mtr hoge koepel een standbeeld van Lord Subramaniam versierd met uitgebreide sieraden.

Ook in de tempel is een verzameling van meer dan 40 beelden van goden en leeuwen. Het Thaipusam-festival van Penang begint hier, aangezien het beeld gewoonlijk wordt gebruikt om de processie naar Watervaltempel te leiden; in oktober neemt een houten strijdwagen de godheid van de tempel om rond te rijden in de buurt tijdens Vijayadasami-festiviteiten.

De binnenkant van de tempel heeft de symbolen van de 9 planeten en tekens van de dierenriem uitgehouwen in hout op het plafond.

In de tempel zijn veel fascinerende beelden van hindoegoden, waaronder de Lord Subramiam, Durga en Ganapathy. Tijdens feestelijke seizoenen, bijvoorbeeld Deepavali en Thaipusam, zullen de tempels vol zitten met duizenden toegewijden die offers brengen.

Gebeden vinden meestal in de vroege ochtend plaats, dus als je wilt zien hoe de tempelpriesters de gebeden afhandelen, ga dan vroeg in de ochtend langs de tempel. Houd je aan de ongeschreven regels van de tempel. Je moet eerst toestemming krijgen van de oudere priester voor je de tempel binnengaat. Probeer niet binnen te sluipen, want het is niet beleefd en je zou zelfs de goden kunnen beledigen.

En dan weer heerlijk verder banjeren en zo kom je van het een in het ander en ja de motoragent wilde wel even op de Kodak haha. Je ziet helemaal schoon is het niet helaas.

En dan gaan we nu nog even een kopje thee drinken in het duurste hotel van Penang gewoon voor de gein ter afsluiting van de ochtend.  

Ga voor een sterrenbehandeling en geniet van service van wereldklasse in Eastern & Oriental Hotel, ligt op het UNESCO-werelderfgoed van Georgetown zo staat geschreven op internet.

Na even lekker bijgekomen te zijn en een kleine lunch gaan we even samen op pad ook wel leuk. En zo zien we inderdaad de dingen die we gisteren in de regen hadden waargenomen. We zien ook het World War I Memorial en Logan Memorial een monument in Gothische stijl.

Er was een Hindoestaans feest op het veld. Veel kleur, vrolijke mensen en heerlijke geuren van het eten. Gelukkig was het vandaag droog!  Aan het grasveld zien we ook nog typische huizen gemaakt van bamboe staan. O kijk daar een bruidspaar.

Fort Cornwallis

Gelegen op het noordoosten van het eiland, was dit de plaats waar het allemaal begon. In de nabijheid van dit fort zijn vele eeuwenoude gebouwen te zien die nog steeds intact zijn en tegenwoordig worden gebruikt als kantoren. In dit fort zette kapitein Francis Light voor het eerst voet op dit eiland in 1786.

De originele structuur werd gebouwd met palmboomstam. Van 1808 tot 1810 werd het tijdelijke houten fort herbouwd met bakstenen en stenen met behulp van Indiase veroordeelden. Het fort is vernoemd naar Charles Cornwallis, de gouverneur-generaal van Bengalen, in die tijd. Dit fort werd het eerste militaire en administratieve centrum van de Oost-Aziatische Compagnie.

Het stervormige fort heeft kanonnen langs de randen van de muren. De lokatie van het fort, is millitair gezien zeer strategisch omdat deze zich bevindt aan de zee tegenover het vasteland. Een vuurtoren en vlaggemast bevinden zich aan de andere kant van het fort. De buitenste omringende muren staan nog steeds stevig. Tegenwoordig trekt dit 200 jaar oude fort nog steeds veel bezoekers.

De Kapitan Keling-moskee

is een herkenningspunt in Penang. Gebouwd in 1801 door de eerste Indische Moslim kolonisten van Penang (de troepen van de Oost-Indische Compagnie). De Indo-Moorse structuur staat op de kruising Lebuh Buckingham en Lebuh Pitt. Het is de grootste moskee in Georgetown. Vernoemd naar kapitan van de Keling (een leider van de Zuid-Indiase gemeenschap vergelijkbaar met de leider van de Chinese gemeenschap), Cauder Mydin Merican. De witgekalkte moskee is bedekt met grote goudgele Mughal-stijl koepels, halve manen en sterren en beschikt over een enkele, typisch Indiaas-Islamitische minaret waaruit het geluid van de azan (oproep tot gebed) te horen is.

Ontwerp van de moskee

Een lange loopbrug leidt naar de grote gebedsruimte met sierlijke bogen langs de buitenste doorgang. In de moskee zijn hoge witte gotische, Moorse en Romeinse bogen die een illusie van nog meer diepte creëren in de toch al ruime gebedshal. De muren zijn bedekt met kalligrafiepanelen en glas-in-loodramen met arabesken van geometrische ontwerpen en bloemmotieven. De vloer is massief, gepolijst wit marmer met lange rijen gebedskleden overal uitgestrooid. De moskee strekte zich uit over 18 hectare, maar beslaat nu slechts 8 hectare, omdat het land werd opgeëist door overheids- functionarissen voor de aanleg van wegen. 

De Kapitan Keling-moskee in Georgetown Penang, is een goed voorbeeld van de Indiase islamitische architectuur, met het oorspronkelijke gebouw uit de 19e eeuw. Door de jaren heen is de oorspronkelijke moskee vele malen uitgebreid tot wat hier vandaag te zien is, de grootste moskee in Georgetown Penang.

Acheen St. Moskee (officieel Masjid Lebuh Acheh)

is opmerkelijk vanwege zijn ongebruikelijke minaret in Egyptische stijl: aangezien de meeste lokale moskeeën minaretten in Moorse stijl hebben, valt deze op. Gebouwd in 1808 door een rijke Arabische handelaar die afkomstig was van Acheh (Syed Sheriff Tengku Syed Hussain Aidid), noemen de inwoners het Masjid Melayu. Gelegen in de oudste Maleisische kampung (dorp) in Georgetown, is de moskee een cruciale structuur voor Maleisische en Arabische handelaars in deze wijk. Een van de oudste moskeeën in Penang, een fotostop waard. En nee  je kunt de moskee niet betreden.

Penang Street Art

In de stad Georgetown kun je als je op let genieten van de vele muurschilderingen en smeedijzeren karikaturen. de kunstwerken zijn te zien op de belangrijkste historische wegen van Georgetown met betrekking tot de "Core Zone" en de "Buffer Zone". Deze zones zijn als zodanig aangewezen en maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

In een poging om de toeristische industrie te blijven stimuleren, werd tijdens het Georgetown Festival 2012 een beroemde kunstenaar uit Litouwen genaamd Ernest Zacharevic gevraagd om enkele muurschilderingen te schilderen.

Er zijn ook looproutes uitgezet langs de belangrijkste afbeeldingen, welke veelal in of rond Lebuh Armenian te vinden zijn. Het leuke is dat de halve stad mee is gaan doen: ook bij veel winkels en lunchzaken zie je kleine muurschilderingen op de gevel. Vergeet trouwens niet om regelmatig naar boven te kijken. Ook hoog tegen de gevel vind je soms de mooiste schilderingen. Het bezichtigen van de muurschilderingen in George Town is ontzettend leuk om te doen. Die laatste op de Chew Jetty is bijna geheel verdwenen.

Penang Christian Cemeteries Association

is vele jaren geleden opgericht door de christengemeenschap in Penang, toen de kerken in Penang State beseften dat er onder de christenen behoefte was aan een plek om hun dierbaren te laten rusten en van daaruit naar huis te laten gaan om bij de Heer Jezus Christus te zijn.

De vroege christelijke begraafplaats in Penang waren de grafvelden en landerijen die sinds 1786 aan de koloniale meesters van het Britse Rijk en de Oost-Indische Compagnie waren gewijd.

Je vindt hier graven van missionarissen, officieren en familieleden van de Britse kolonisten en christelijke gelovigen, zeevaarders en later de krijgers rond Georgetown . De stenen op de graven dateren van vroeger tot de 19de eeuw. Het is een van 's werelds beter bewaard gebleven erfgoederen in vergelijking met andere oude begraafplaatsen in Warschau, Polen en andere delen van Europa.

Red Garden Food Paradise

in Georgetown heeft veel heerlijke hawker-kraampjes. Dit zijn vaste kraampjes met elk hun eigen speciale gerechten. De strandventers in Maleisië hebben een licentie en deze worden periodiek vernieuwd. Hawker-voedsel wordt vers bereid. 

Handhavingsambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en gemeenteraden houden ook regelmatig controles op hygiëne en reinheid. 

De Red Garden vind je midden in de stad aan het einde van Penang Road, naast hotel Maleisië en in de buurt van Upper Penang Road. Het werd officieel geopend in januari 2007.

De sfeer is goed voor zowel vrienden onderling als gezinnen om daar heen te gaan voor een samenzijn diner of gewoon voor een tête-à-tête onder het genot van een drankje. 

Ik zei het zal zij hebben allen hun eigen lokale gerecht. Zoals Maleisische, Indiase, Chinese, maar ook Thaise, Japanse Koreaanse en westerse gerechten. 

Je zult zelfs een aantal vegetarische gerechten vinden in het Red Garden Food Paradise. Gemiddeld betaal je omgerekend zo'n €2 voor een maaltijd.

Het concept is simpel je neemt een nummer van een lege tafel daar zit je vanavond met dit nummer ga je naar het tentje van jou voorkeur en besteld een gerecht. Je gaat terug en zodra het gerecht klaar is wordt het netjes bij je gebracht. Werkt perfect en geloof me het was zalig wat hebben we zitten smullen. Een mooie afsluit van de dag. En wat een geluk we konden de volgende dag ook weer nee wij hoefden niets anders haha.  De bestelling voor het drinken, wordt aan tafel opgenomen.

En weet je wat zo leuk is de tentjes staan gewoon langs de rand van een grote parkeerplaats dus morgenvroeg parkeer je je auto weer op die plek bij wijze van spreken. en voor nu? Ach je hebt ook hier daklozen die lagen daar prima.

Vanaf onze kamer rond 06:30 uur schitterend die lucht
Vanaf onze kamer rond 06:30 uur schitterend die lucht

Het wordt weer een intensieve dag. Op voorhand hebben we gister maar wel een regenjas gekocht stel dat.....

We kijken op het sportveld naast het hotel en zien dat de jeugd al aardig actief is en het is echt nog maar net 07:00 uur.

Eenmaal in de bus laat Ida ons weer zien waar we vandaag heen gaan ongeveer een 20 minuten rijden dan zijn we aan de voet van de Penang Hill. Oeps wat is dat???? Ja helaas het regent  kijk ze op de brommer zitten met jassen achterste voren aan. Tussen de bomen door zien we de Moskee van de Staat

Penang Hill

deze bevindt zich in Ayer Itam, ca 6 km van het stadscentrum van Georgetown. Het is een heuvelgebied dat uit een groep pieken bestaat met een hoogte van 830m en zo zegt men daar, 3 graden koeler dan de stad.

Overzicht

Penang Hill is ook bekend als Bukit Bendera in de Maleisische taal. Penang Hill is het eerste hillstation van Maleisië en is ontdekt door de legendarische Francis Light toen hij opdracht gaf het gebied vrij te maken voor plantage. De meeste toeristen bezoeken de heuvel het is een grandioos mmi stukje natuur en je hebt een betoverend uitzicht op Penang als het helder weer is. Er zijn tal van activiteiten mogelijk. Wij gaan naar boven voor zowel de moskee als de Indiase tempel. 

Heel veel inspanning kost het niet, want je kan met een treintje omhoog je bent er voor je er erg in hebt kleine 10 minuten en dan bij mooi weer  te voet weer af te dalen. Bij ons brak de hemel echter open dus werd het ook de trein weer terug.

Je bent dan natuurlijk wel afhankelijk van de vertrektijden. Maar goed het was een leuke ervaring. Het treintje is sinds 1923 in gebruik, maar maak je geen zorgen: sinds 2011 is het traject compleet vernieuwd en het geheel doet nogal futuristisch aan als je naar boven zoeft. De Penang Hill-trein rijdt o verhet langste kabelspoor in Azië, met een totaal van 1996 meter van het laagste station naar het bovenste station.

Sri Aruloli Thirumurugan

beter bekend als de Penang Hill Hindu-tempel, is een van de oudste hindoetempels in Penang en bevindt zich op een berg in Penang Hill genaamd Gun Hill. Het begon in de 19e eeuw als een klein heiligdom voor de hindoeïstische godheid Murugan - de godheid geassocieerd met Thaipusam - door de Indiase sepois en draagstoelen van sedans,

Een drietand, of Murugan Vel, werd daar geïnstalleerd door de toegewijden. In de loop van de jaren werd het vergroot en herbouwd. De huidige incarnatie van de Sri Aruloli Thirumurugan is een zeer sierlijke hindoetempel in de Dravidische bouwstijl van Zuid-India. De Dravidische stijl van het bouwen van Hindoetempels vereist 4 hoofddelen;

  • Vimana De eigenlijke tempel met schrijn en toren,
  • een mandapa of veranda,
  • gopurams of poorttorens
  • en chawadis of zuilengangen.

Bovendien zou er gewoonlijk een tank met water zijn voor gebruik in heilige rituelen of voor reiniging.

Er zijn geplande gebeden (abishekam) om 7.30 en 17.00 uur en aanbiddingen (poojai) om 8.00 en 18.30 uur. 

Er is een schouwspel van Lord Murugan en een prachtig beeldhouwwerk van Lord Nataraj aan de zijkanten van de ingang van de tempel.

De tempel is verfraaid met kleurrijke en prachtig sierlijke sculpturen van hindoegoden. Je kunt hier foto's in overvloed maken van de beelden van de hindoegoden en -godinnen. De tempel ligt op slechts een steenworp afstand van de Penang Hill-moskee.

In de buurt van de tempel is er een speeltuin en een food court. De Penang Hill Mosque was niet open. Ook het Owl Museum was niet geopend en de Love Lock op het observatiedek bezoeken.Ook al kwam het water met bakken naar beneden toch hebben we best nog aardig wat gezien. 

We gaan weer naar beneden met de trein inderdaad. We stappen in de bus en gaan naar onze volgende stop de Kek Lok Si Tempel. o wacht er is markt altijd leuk om er even overheen te lopen toch? O we hebben gelijk beetje zicht op wat of we straks gaan bezoeken.

Bezoek de Kek Lok Si Tempel

De Kek Lok Si Tempel of Tempel van Supreme Bliss, is iets bijzonders: met zijn 121.000 m²  oppervlakte is het is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. Dit nationale icoon werd gebouwd door Beow Lean, een toegewijde Chinese boeddhistische immigrant. De grond werd gekocht in 1893 en de oorspronkelijke tempelstructuur werd gebouwd op de top van He Shan. 

20 Jaar later wordt de 2 decennia lange extra constructie van dit uitgestrekte huis van aanbidding grotendeels gefinancierd door donaties van de Chinese gemeenschap in Penang. Het complex dat bestaat uit een reeks kloosters, gebedshuizen, tempels en prachtig aangelegde tuinen, is een hoeksteen van de Maleisische Chinese gemeenschap. Ook bekend als de 'Tempel van de Opperste Gelukzaligheid',

Zodra je aankomt wordt je volledig verrast door dit bouwwerk. Het is zo immens groot, je weet niet wat je ziet. Het is enorm over de top, maar juist daarom is de Tempel een bezoekje waard. 

Hij staat in Ayer Itam een van de buitenwijken in Penang  op de heuvel van Ayer Itam die bekend staat als de Crane Hill of He San. De tempel is ongeveer 3 decennia geleden gebouwd en geïnspireerd door de hoofdmonnik van de Kuan Yin Teng-tempel in Pitt Street deze bezochten wij gisteren. Er is altijd een mensen massa van toeristen en lokals die komen offeren net als beneden in Pitt street. 

De tempel van Kek Lok Si herbergt tabletten en keizerlijke boeddhistische soetra's begaafd door Manchu Emperor Kwang Xi en keizerin Cixi van de Ching-dynastie; deze historische relikwieën worden bewaard in de tempelarchieven. Het indrukwekkende complex is meestal vol met bezoekers en ligt op ongeveer 3 km van Penang Hill.

Het complex is verdeeld in 3 zones,

(zone 1) tempelterrein; ingang van de heuvel, souvenirs- en eetkraampjes en de bevloeiingsvijver van de schildpadden.

De schildpadvijver 

bekend als The Liberation Pond - is gebouwd omdat schildpadden volgens de Chinese traditie symbool staan voor duurzaamheid, kracht en uithoudingsvermogen. Het vangen en bevrijden van een schildpad (die volgens de Chineze traditie staat voor duurzaamheid, kracht en uithoudingsvermogen staat), is een symbool van spirituele kracht bevrijding . De locatie brengt geluk volgens de locals, want het heeft de juiste Feng Shui.

Het middengedeelte (zone 2)

van de tempel herbergt tempels, tuinen, de pagode en het paviljoen van de vier hemelse koningen

Talrijke Boeddha's met een svastika

De oorsprong van Swastika

De oudste swastika’s die zijn gevonden komen uit 2500 voor Christus. De Swastika werd toen veel gebruikt om een Boeddha mee te versieren. Het teken werd veelal op de borst of voeten van de boeddhabeelden afgebeeld. Zij wordt gebruikt als zonnerad. De ‘haken’  zijn de 4 windstreken benoemd. Dit heilige symbool wordt gezien als de cyclus van het leven.

Bij het Hindoeisme is dat het symbool voor het kosmisch bewustzijn. Oftewel de voortgang van het leven en zijn evolutie. 

We zagen zo verschrikkelijk veel het was inderdaad een doolhof maar wel een met veel kijkplezier

Hier zien we bijvoorbeeld hoe de monniken les krijgen, een Hindugod met de vele armen, het beschrijven van de dakpannen en ga zo maar door Ook leuk was het dat we in een soort van magazijn terecht kwamen ja daar moet je ook een fotootje knippen toch?

De pagode met zeven verdiepingen

Men is met de bouw begonnen in 1915, nadat de koning van Thailand de eerste steen had gelegd. De pagode heet officieel ook ‘De pagode van Rama VI’. In de souvenirwinkel kun je dakpannen kopen, waarop je je naam geschilderd wordt. Deze dakpannen zullen gebruikt worden voor de afdak van de ‘Kuan Yin Statue’.  Enkele jaren geleden deed men

 hetzelfde voor de grote gebedshal.

In de pagode ook wel Toren van 10.000 Boeddha's

Dan de pagode in en een flinke klim naar boven maar het is het waard. De 32 meter hoge tempeltoren is gewijd aan alle verschijningen van Boeddha. Langs de wenteltrap die naar de top leidt, staan ontelbare boeddhabeelden en zie je afbeeldingen van Boeddha op de wandtegels. Als je dit gezien hebt, snap je de naam die toren kreeg.

Je zag het al de pagode heeft heel wat openingen en daardoor had je ook een heel mooi zicht.

Vervolgens met de kabelspoortrein naar de top van de Penang Hill. De beklimming van de 780 meter hoge, steile Penang Hill is een belevenis. Het uitzicht boven over Georgetown en de Straat van Melaka is sensationeel. Op een heldere dag kun je zelfs Buttersworth op het vasteland zien liggen. Je ziet het was nu behoorlijk druk in de trein ja ook achter het hek haha.

De heuveltop (zone 3)

Een enorm beeld van de gastheer de Goddess of Mercy, Kuan Yin en meer tuinen en tempels. Het bestaat uit een reeks kloosters, gebedshuizen, tempels en prachtig aangelegde tuinen.

Goddess of Mercy Kuan Yin

Dit is 1 van de hoofdattracties van de tempel. Het enorme bronzen beeld van niemand minder dan de Goddess of Mercy Kuan Yin. Het beeld staat echt heel hoog en het lijkt als houdt een wachter de wacht Je ziet ook hier is weer ruimte voor gebed door middel van het kopen van linten. En wat zien we hier liggen? Yep de dakpannen.

Aan de top zijn nog een paar tempels, een visvijver, uitgestrekte tuinen en 12 dierenstandbeelden die de Chinese dierenriem voorstellen. De tempel met de 12 beelden van de dieren zijn we nog even ingegaan. En toen was het tijd om weer naar beneden te gaan.

In Georgetown terug gaan we nog even langs een tempel in die we tijdens onze regentocht al gezien hadden banjeren nog even door de straatjes en dan is de dag om. Vanavond nog weer even lekker eten in de Red Garden en dan is het tijd voor koffers pakken. We gaan nog even nagenieten op Lankawi

 

Leuk om gezien te hebben
Leuk om gezien te hebben