Op weg naar Langkawi
Op weg naar Langkawi

Terugblik  Maleisie

Het is zover de koffers staan klaar de kamers zijn leeg. Nu op weg naar de Ferry die ons naar het tropische eiland gaat brengen hij doet er een uurtje of 2 over. We waren ruim op tijd dus konden we even wat foto's knippen. Maar toen was het zover we mochten aan boord van Zon2. Wij hebben een mooi plekje gevonden en de Kapitein gaat aan t werk we verlaten de toch nog wel grijze lucht van Penang en gaan richting blauwe lucht van Langkawi.

We hebben er de vaart in. Wat? Zijn we er al? O nee we hebben een tussenstop. Maar dan gaan we er weer tegenaan Onderwijl genieten wij vna de natuur en de boten die langs varen ja we zien zelfs de stoomboot van Sinterklaas echt zwart die rook!!

Dan komen we aan op het eiland wat een chaos iedereen loopt door elkaar en roept om zijn bagage nou wij zien de koffers al staan hoor, nu zien dat we ze te pakken krijgen kunnen we naar de terminal. Daar kunnen we even een hapje en een drankje nemen voor we naar ons hotel worden gebracht.

zicht op 1 van de 100 eilandjes van de eilandengroep
zicht op 1 van de 100 eilandjes van de eilandengroep

Langkawi

is de meest noordelijk gelegen eilandengroep aan de westzijde van het schiereiland Maleisie in de Andamansezee. Het is een tropisch eiland, met prachtige stranden en een spectaculair binnenland. Het ligt dichtbij de grens met Thailand, je vaart in 30 minuten met de boot naar Satun. Verder ligt het bountyeiland Koh Lipe op zo'n 60 minuten varen met de boot. De eilandengroep bestaat uit het hoofdeiland Langkawi en bijna 100 kleine omliggende eilandjes waarvan er maar een paar permanent bewoond zijn. Het eiland ligt zo'n 30 km uit de kust en valt binnen de deelstaat Kedah met een oppervlakte van  479 km². In 2007 werd het tot UNESCO Geopark verklaard. Langkawi telt ruim 62.000 inwoners; het merendeel woont in de hoofdstad Kuah. De rest van de bevolking woont verspreid over een aantal kleine dorpjes en rondom een flink aantal resorts. De meeste inwoners van het eiland zijn van Maleisische komaf (zo'n 90%). Daarnaast heb je er - in tegenstelling tot het buureiland Penang (waar de meerderheid Chinees is) - een kleine Chinese en Indiase community (Maleisisch).

Na een gezellige avond met een hapje en een drankje, was het tijd voor een welverdiende nachtrust. De volgende dag  een goed ontbijt op het terras je ziet de vogels eten gewoon mee, gaan we vandaag maar eens een stukje van het eiland verkennen en dat doen we jawel op de fiets. 

 

Dat Langkawi een prima eiland is om fietsend te verkennen, bewijst een belangrijke wielerronde die zijn oorsprong op het eiland heeft; De Tour de Langkawi, voor veel internationale wielerpro’s de start van een succesvol wielerseizoen.

Langkawi is een bekende strandbestemming en maar weinigen weten hoe mooi het binnenland is. 

In de ochtend worden we opgehaald en naar het startpunt gebracht. De route voert langs rijstvelden, bossen en rivieroevers het strand en eindigt met een lunch. Onderweg maken we kennis met het leven in de kampungs in het binnenland van Langkawi. De route is ongeveer 25 km en de deskundige gids vertelt ons onderweg alles over het leven en de natuur van Langkawi. Dit is een excursie van een halve dag.

Laman Padi

Laman betekent veld en Padi staat voor rijst in het Maleis. Dus Laman Padi betekent in wezen rijstveld. Dit uitgestrekte open complex bestaat uit een aantal rijstvelden, kruidentuinen en galerijen waar het proces en de evolutie van rijstteelt en oogsten in Langkawi wordt tentoongesteld. Ligt in Pantai Cenang en tegenover Meritus Pelangi. Is opgericht in juni 1999.  

Je ziet het proces van het kweken en oogsten van rijst. In traditionele methoden worden de paddy (rijstplanten) eenmaal enigszins gegroeid en vervolgens met de hand verwijderd, opgesplitst en opnieuw geplant op een ander veld in het water tot kniehoogte. Dit hele proces van planten en herplanten wordt uitgevoerd door vrouwen, omdat ze meer geschikt zijn voor dergelijk werk dat veel geduld en doorzettingsvermogen vereist.

Zodra de paddy volgroeid is, wordt ze geoogst door vrouwen; plukken en bundelen  in het veld. Dan komt de man in beeld hij neemt de bundels mee naar de rijstfabrieken of fabriek voor verdere verwerking. 

Je ziet overal vogelverschrikkers staan.Tijdens de groei, eten de vogels de granen vaak op. Ook wordt wel een lang nylon touw bevestigd aan een baksteen die tegen een groot metalen stuk hangt. Door eraan te trekken maakt de steen een hard geluid tegen het metaal. Er is een ook kruidentuin met veel lokale en inheemse kruiden, planten en bloemen.

De Tsunami eind 2004 

Heeft ook Maleisie getroffen. Op het eiland Penang zijn de meeste slachtoffers gevallen. Ook het eiland Langkawi was getroffen, maar hier viel het aantal slachtoffers mee. Op beide eilanden was er sprake van aanzienlijke materiele schade. De kant waar de vloedgolf de beide eilanden Penang en Langkawi raakte, waren namelijk ook nog eens de drukbevolkte gebieden van de eilanden; en tevens in beide gevallen het toeristische centrum. De reden dat het aantal slachtoffers meeviel is simpel; de ‘kop’ van Sumatra heeft voor bescherming gezorgd ten tijde van de aardbeving. Het epicentrum lag namelijk aan de noordwestzijde van het Indonesische eiland Sumatra. Helaas werd een aantal eilanden voor de kust van Thailand wel hard getroffen, in Phuket bijvoorbeeld vielen vele slachtoffers. Hier staan we op het stukje Langkawi waar nog steeds de gevolgen van de tsunamie zichtbaar zijn. Je wordt even stil.

Nog even over het strand gefietst en gelopen natuurlijk en toen was het tijd voor een heerlijke lunch op de patio van het huis van onze gids. Hij had het eten zelf klaar gemaakt en vertelde trots wat of we te eten kregen geloof maar dat het lekker was. De rest van de dag gaan we heerlijk languit op t strand en morgen gaan we weer op weg.

Het Kilim Natuurpark

dit strekt zich uit over een oppervlakte van 100 km². Het is een mix van beschermde, groene mangrovebossen, witte stranden en blauwe lagunes.

Mangrove tour

We komen aan bij het vertrekpunt van de boot Jalan Ayer Hangat. Hier zien we heel goed de gevolgen van de tsunami. Ik heb er ook bewust voor gekozen om de foto die we maakten aan het eind van onze tocht naast de beginfoto te zetten zodat je goed het verschil kunt zien. Je ziet dus dat we hier eigenlijk weer op een stukje vroegere Andamanse Zee staan. We gaan naar de boot en vertrekken naar de Vleermuizengrot Gua Kelawar.

Gua Kelawar

De grot maakt deel uit van het Kilim Geopark. De grot dankt zijn naam aan de grote populatie van Maleisische Fruit Bats die hier wonen. De gids heeft een zaklamp. Het is vrij donker en griezelig van binnen.

Vanaf de boot stappen we op de houten voetgangersbrug die door zowel de moerassen als ook de grot gaat. De vleermuizen hangen aan het plafond te slapen. Je ziet ze niet tot de zaklantaarn naar het plafond gericht wordt. Sommigen vliegen zelfs recht boven je hoofd en maken een gierend geluid. En stinken die uitwerpselen verschrikkelijk. Er verblijven meer dan 1000 vleermuizen in de Vleermuisgrot. Ze hebben voor deze donkere grot gekozen ivm de temperatuur en de vochtigheid. 

Bij de grot wordt je gevraagd om te zwijgen, niet te roken en niet te  flitsen, want dat zou schadelijk zijn voor de vleermuis. 

Kalksteenformaties

Tijdens de wandeling zien we enorme kalksteenformaties in de grot. In een dergelijke formatie hebben de stalactieten die aan het plafond hangen en de stalagmieten die uit de vloer opstaan zich verenigd Stalactiet en stalagmiet vormen een kolom

Er zijn formaties die structuren en vormen van verschillende wezens hebben aangenomen. Je ziet water uit de mond van de slang druipen.

Mangrove bomen

groeien in het water, de wortels steken bij eb boven water en bij vloed staan ze onder water.

Aan de ene kant van de brug is een kalkstenen klif vol met planten en bomen. 

Hier staat ook de Cycad. Dat is een plant die zo'n 200 miljoen jaar oud is. Omdat hij zo oud is, wordt hij 'The Living Fossil' genoemd. De Cycads kunnen groeien en overleven op harde oppervlakken zoals kalksteenrotsen en kleien. Ze hebben kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van menselijke wezens. De vrouwelijke cycads zijn de aantrekkelijkste en de planten met grote en rechte stelen zijn mails. De vrouwtjes planten zich voort door zaadbemesting die plaatsvindt in de vrouwelijke kegels. In het mangrovebos daar buiten,  dartelden kleine krabben e.d op en in de modder tussen de boomwortels.

Het Kilim Natuurpark

Je geniet er van mooie en spectaculaire uitzichten op unieke kalkstenen rotsformaties die omhoog rijzen uit de mangrovemoerassen en de zee. 

Via een vaarroute, die door een rustig kronkelende Kilimrivier loopt, worden we toch een beetje stil. Dit heet genieten van flora en fauna in zijn natuurlijke omgeving. Het water van de rivier de Kilim heeft een diepe smaragdgroene kleur, als je langs de oever van de rivier vaart. Het landschap verandert en je ziet overhangende Bogak bomen en baby-mangroven. We verlaten Kelim rivier door "the Hole in the Wall" (het gat in de muur). Dit is een beroemde passage, zo genoemd naar een smalle doorgang tussen twee enorme muren van kalkstenen kliffen, die de rivier verbindt met de open zee. De Andamanse Zee geweldig.

En zo relax als we zij hebben we nu een Bountystrand verdiend vindt de schipper. Yes dit is een prima idee. Na even heerlijk te hebben genoten van dit stukje wit zand met alleen ons eigen clubje, gaan we weer verder.

Fishfarm

En dan leggen we aan bij een van de speciaal aangelegde bassins met de verschillende soorten vis, die in het magrovegebied leven. We krijgen veel uitleg van het personeel niets is ze te veel.

Brown Eagles

We varen weer terug naar de Kilim Rivier want het is tijd voor het voederen van de adelaar en de schipper zijn truc met de adelaar zien. In deze streek leven veel grote, bruine zeearenden met een witte onderbuik. Ze zitten meestal in de mangrove of op een nabijgelegen heuvel. De adelaars zijn vertrouwd geraakt met het geluid van de motor en als de schipper iets eetbaars in het water gooit, komen ze tevoorschijn. En je ziet hier zijn we niet meer de enigen op het water maar t was wel leuk.

Het is niet alleen een plek voor de adelaars, zoals je ziet ook voor de Brahmaanse wouw, of grote hagedissen en makaken varanen apen enz.....

Kilim River is ook een geweldige plek voor een aantal trekvogels. Ze fourageren hier in het trekseizoen (september en maart).

Dan komen we bij een smalle kloof in deze beschutte omgeving vind je diverse viskwekerijen, waar de boten aanmeren. Ook wij doen dit voor een toiletstop en krijgen natuurlijk weer uitleg. 

De tour zit er op terugvaren naar de plek waar de auto staat en vanmiddag maar natuurlijk weer lekker naar het strand om uit te rusten en te genieten van een schitterende zonsondergang onder het genot van een hapje en een drankje

Palau Dayang-gors, Lake of the Pregnant Maiden

Dayang-gors is het op één na grootste eiland in het cluster van 99 eilanden van Langawi. Het ligt ten zuiden van het hoofdeiland en is gemakkelijk te bereiken met een boot. Waarom is dit eiland zo bekend? De letterlijke betekenis van de naam is 'Island of Pregnant Maiden'. En het heeft een prachtig groot zoetwatermeer (bekend als Lake Guillemard), omringd door heuvels met dichte regenwouden.

De legende zegt dat een man genaamd Mat Teja en prinses Mambang Sari elkaar op het eiland aan het meer ontmoet hebben. Zij werden verliefd op elkaar, zijn getrouwd en kregen een zoon deze heeft echter niet lang geleefd. Zij besloten hun zoon in het water van het meer te leggen en hem in vrede te laten rusten. De genadige prinses zegende ook alle vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Ze zouden vruchtbaar worden zodra ze een duik namen in het water van het meer.

Meer van de zwangere vrouw, Langkawi

Let op de heuvels die de vorm van een zwangere vrouw vormen. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, blijft dit een sterk geloof binnen de lokale bevolking. Om toe te voegen aan het mysterie rond het eiland en het meer, als je kijkt naar de heuvels die de achtergrond vormen van het meer, lijkt het vanuit een bepaalde hoek alsof een vrouw op haar rug ligt en de buik uitpuilt zoals dat van een zwangere vrouw.

Een verbazingwekkend iets over het meer is, dat het een zoetwatermeer is hoewel het heel dicht bij de zee ligt en gescheiden door slechts een strook rotsen.  

We worden opgehaald bij ons hotel en dan zien we ons hotel vanaf het water nou als dat geen mooi stukje is. 

Zodra we het eiland bereiken, is er een smalle steiger en vervolgens een betonnen smal pad dat naar de heuvels leidt door het bos. Na ongeveer 10 minuten klimmen langs de trappen op de heuvel, zijn er ongeveer 100 treden die naar het prachtige meer aan de andere kant van de heuvel leiden. Het meer heeft diepblauwe wateren. Het meer is ontstaan uit een grote onderwatergrot, waarvan het oppervlak instortte en later werd gevuld met water. Dit is waarschijnlijk de verklaring voor het zoete water. Besef goed dat het meer ruim 10 meter diep is en er geen ondiep gedeelte is. Let op de apen zijn gek op voedsel e.d. dus geen losse dingen in je handen en tas goed vast houden.

We gaan weer verder dus terug naar de steiger. Nou dat was me daar een gedrang verschrikkelijk. Je moest weer met dezelfde boot mee uiteraard dit mede met het afzetten aan het einde van de rit natuurlijk. Wat hadden wij geluk met ons rustige clubje kijk daar is onze bootsman we gaan aan boord en varen naar een mooi wit strand waar we genoten van zon zee en strand. Weer een leuke ervaring.

Sluiten de dag weer af op het strand met een schitterend zonsondergang
Sluiten de dag weer af op het strand met een schitterend zonsondergang

Vandaag gaan we op pad met de opzet fietsen te huren. Niet ver van ons hotel biedt zich die mogelijkheid al. We stappen op de fiets maar na 20 minuten onderweg te zijn komen we er achter dat dit niet echte tourfietsen zijn dus terug naar de winkel.  We maken de keuze voor een brommer kunnen we ook net iets verder weg komen. O dan moet er natuurlijk ook wel getankt worden haha. We besluiten naar de haven te gaan want we hebben bij aankomst de Eagle wel gezien maar daar heb je het dan ook wel mee gehad laten we die maar eens van dichtbij gaan bekijken. Er is genoeg te zien op weg naar de haven. De wegen zijn breed en goed onderhouden 

Eagle Square 

Naast de Jetty Point, tegen de rand van het stadje Kuah, ligt Langkawi Eagle Square. Op dit plein rijst een handgemaakte, metershoge adelaar overal bovenuit. Deze Eagle zie je door heel Langkawi terug. De naam van het eiland komt dan ook voort uit een combinatie van de woorden ‘Helang’ (Arend) en ‘Kawi’ (Marmer). Aan de voorzijde van het grote beeld heb je een muur waar water uit komt, hier zie je vaak kleine kinderen in het water spelen. Naast het beeld heb je diverse bankjes waar je gezellig kunt zitten. Ik vond het wel leuk om diverse opnames van de Eagle te plaatsen.

En dan kom je bij een supermoderne zalmkleurige brug met mooie lantaarnpalen. Kijk je naar beneden denk je ja......

De natuur is mooi je rijdt natuurlijk veel langs het water we gaan weer ri ons hotel dat houdt in brommer bij de winkel stallen en het laatste stukje lopen. We komen via een zij ingang het terrein van ons hotel op en zien toch weer stukjes die we gisteren gemist hebben.

De Seven Wells

De waterfall wordt zo genoemd, omdat er 7 natuurlijke zwembaden zijn op verschillende hoogtes, die gevormd worden door het vallende waterd dat naar beneden stroomt van de 2de hoogste berg van Langkawi: Mount Mat Cincang. Dit is de meest pittoreske en ongetwijfeld de beste waterval in het eiland. Plaatselijk staat de waterval bekend als de Telaga Tujuh.

De waterval is 91 meter hoog en de laagste poel wordt gevormd onder de waterval. Deze poel is tevens een zwembad.

Er zijn 2 manieren om bij de waterval te komen. Beide beginnen bij de parkeerplaats.

Als je niet van klimmen houdt, neem dan de korte wandeling over de parallelweg. Op een gegeven moment krijg je een bocht naar links. Je hebt hier een geweldig zicht op de waterval. Als je wilt, kun je zelfs baden in het natuurlijke, ondiepe zwembad.

Geloof het of niet …..

In de taal van Maleis Maleis: Telaga is een bron. Tujuh is het getal "7." Telaga Tujuh of Seven Wells waterval zijn de 2 namen in de 2 talen. Wat de naam ook mag zijn, deze plaats in het bosreservaat van Machincang is op verschillende manieren magisch.

Het heet Seven Wells

omdat het geologisch is vervaardigd in een reeks van 7 zwembaden, die elk in elkaar overlopen. In totaal zijn er 7 verbonden natuurlijke zwembaden gevoed door 7 afzonderlijke watervallen.

Bij de laatste herfst zie je het water van 90 meter naar beneden vallen - visueel verbluffend en zelfs nog indrukwekkender is het luchtpanorama wanneer je aan het tokkelen bent.

De legende

Er was eens een feeëngemeenschap, die het huis in Seven Wells opzette. Ze dansten op het glinsterende water en sliepen op massieve regenwoudbladeren naar Nature's slaapliedje. Ze lieten hun helende energie achter in de wateren en weelderige begroeiing en elke dag werden ze onzichtbaar als een mens opdook.

"U kunt de echo van hun aanwezigheid voelen of een delicate citroenachtige geur ontdekken, die in de lucht blijft hangen. De geur van de Sintuk-klimplant, een klimplant die de feeën voor ons achterlieten. Vermoedelijk om pech weg te spoelen, de bladeren worden al duizenden jaren gebruikt in traditionele Maleisische zuiveringsceremoniën." Als mens kun je de feeën misschien niet zien. En zelfs als je ongelovig lacht, kunnen we je van 2 dingen verzekeren. Je zult zeker genieten van de pracht van het landschap en de pure opwinding van energie voelen die afkomstig is van de mistige nevel van de waterval.

Misschien komt deze betovering voort uit het feit, dat de Seven Wells-waterval zich bevindt binnen het 450 - 550 miljoen jaar oude Machinchang Cambrian Geoforest-park met rotsformaties ouder dan de Himalaya, ontstaan uit de nabijheid van Cambrium-zandsteen en laat-Trias-granietrotsen. Zo oud als de feeën, die er altijd hebben gewoond!

Het wordt pas echt leuk, wanneer je besluit helemaal naar boven te lopen. Wees gewaarschuwd, want het is niet gemakkelijk. Je kunt nu verder via de steile parallelweg, die zich rechts bevindt of neem de trap vanaf de parkeerplaats (achter de kraampjes), die helemaal naar de top gaat.

Er zijn 638 treden schuin onder een hoek van 45 tot 60 graden te klimmen en de totale hoogte, waarop je uiteindelijk de top van de waterval bereikt is ongeveer op 480 meter hoogte. Er zijn onderweg bordjes, die aangeven hoeveel treden je nog moet nemen om bovenaan de waterval te komen. Dus als je naar de top gaat, doe het rustig aan je doet er circa 45 minuten over. De route gaat door het regenwoud van de berg Mat Cincang, waar je waarschijnlijk veel flora en fauna zult, waaronder vogels. Je ziet ook talrijke hoge bomen, die honderden jaren oud zijn. Dus over het algemeen is de wandeling heel mooi.

Eenmaal boven aangekomen, zie je hoe het water uit verschillende beekjes hier prachtige natuurlijke zwembaden hebben gevormd. Het stromende water heeft de rotsen glad gemaakt en bij één zwembaden heeft zich een natuurlijke glijbaan gevormd.

Als je rondkijkt, zie je dat het omliggende gebied weelderig groen is en bedekt is met bladeren van de Sintuk. Aan de andere kant heb je een adembenemend uitzicht op de blauwe wateren van Burau Bay en Pantai Kok

Enkele waarschuwingen, wanneer je boven bent bij de Seven Wells Waterfall.

  • Ga niet naar de rand van een rotsen. Het kan glad zijn en je kunt lelijk vallen. De rotsen aan de onderkant van de zwembaden zijn ook vrij glad.
  • Ga niet voorbij de waarschuwingsborden. Het wordt daar gevaarlijk er hebben al enkele dodelijke ongevallen plaatsgevonden. Een val vanaf hier is 65 meter naar beneden je hebt geen kans om te overleven.
  • De zwembaden hebben hier altijd genoeg water om te baden. 

Het regenseizoen (oktober - november) is echter de beste tijd de waterval te bezoeken. Maar in deze periode, kunnen de trappen vrij bemoste en glad zijn. Maar je kunt gerust naar boven. Er is op de top een soort tuinhuisje, waar je kunt uitrusten. 

Dit was een mooie afsluiting van onze reis het is bijna tijd om naar huis te gaan.

Terugblik