Taman Negara Maleisie Terugblik

Geschiedenis van Kuala Lumpur 

de stad werd in 1857 gesticht op een strategische plek waar een groep Chinese arbeiders zich vestigden, precies waar twee belangrijke rivieren bij elkaar kwamen de Klang en Gombak. De naam is gebaseerd op de samenkomst van deze rivieren. Kuala Lumpur betekent letterlijk ‘modderige samenkomst van rivieren’. 

De start was stroef; dood en verderf stonden in die tijd centraal en niemand zou denken dat het ooit zou uitgroeien tot de bruisende stad die het nu is. Toen in de omgeving van de nederzetting een enorme hoeveelheid tin gevonden werd, kwam alles in een stroomversnelling. Het gevolg was een explosieve groei in rijkdom en welvaart waarbij de stad over de eeuwen heen uitgroeide tot de enorme metropool die het nu is.

Kuala Lumpur is een mix van Aziatische culturen

Voor veel toeristen is de multiculturele stad het begin van een rondreis door Maleisië of een tussenstop onderweg naar Singapore, Indonesië, Australië of de Filippijnen.

Wie de moeite neemt om Kuala Lumpur te ontdekken die zal zien dat het echt een smeltkroes van culturen is. Je ziet elementen uit de islamitische cultuur terug in Kuala Lumpur. 

De stad is ongeveer 243 ㎢ groot, en in 2014, woonden zo'n 2,3 miljoen mensen in de binnenring. 

Stad van contrasten

Kuala Lumpur ligt op een kruispunt van verschillende culturen. Je herkent bijvoorbeeld India, China, Thailand, Indonesië en de Arabische cultuur in het straatbeeld.

Naast moderne wolkenkrabbers, vind je er ook veel prachtige oude gebouwen uit vroegere tijden. Het contrast uit zich op meerdere manieren. Je ziet afwisselend moderne shopping malls met daarnaast simpele kraampjes langs de weg. Er rijden enorm dure auto's rond met daarnaast veel oudere auto's en ontelbaar veel brommers. Echte armoede heb je bijna niet meer in Kuala Lumpur, hoewel er natuurlijk wel wijken zijn die je bijna als sloppenwijken zou kunnen typeren. Locals die binnen het toeristische centrum wonen hebben het meestal niet zo slecht. In KLCC heb je dan ook alleen maar luxe hotels, afgewisseld met grote bedrijfspanden en dure appartementencomplexen.

Je ziet hier vrij veel Europese toeristen maar ook inwoners. Europese bedrijven die kantoren hebben in Kuala Lumpur (bijvoorbeeld onze eigen Shell) laten massaal Europese werknemers in Kuala Lumpur stationeren.

Kuala Lumpur, ook wel KL genoemd, is een bruisende stad. De stad ligt zo'n 40 kilometer van de kust.

Het Nationaal museum 

in de volksmond bekend als Muzium Negara, is gebouwd in de stijl van een traditioneel Maleis huis en ligt in het hart van de stad te midden van de historische gebouwen en het romantische park. 

De eerste premier van Maleisië, Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj nam het initiatief tot het laten bouwen van het museum. Het werd gebouwd op de plaats van het oude Selangor Museum en in 1906 voltooid.. Tijdens de Wereldoorlog II, werd een deel van het gebouw per ongeluk gebombardeerd door de geallieerden op 10 maart 1945. Vanaf die datum tot 1952, Kuala Lumpur had geen museum.

Het museum werd op 31 augustus 1963 geopend door Zijne Majesteit de Derde Yang diPertuan Agong van Maleisië. Het bevat enorme artefacten en tentoonstellingen die de geschiedenis van de natie Maleisië volgen.

Er zijn 4 grote galerijen in het hoofdmuseum.

  • De vroege geschiedenis; terug naar het tijdperk van het Perm en de Pre-History Era. De ontdekking van Perak Man Skeleton is een van de belangrijkste hoogtepunten in deze sectie. De laatste sectie toont de gevonden artefacten uit de Bujang-vallei, een van de vroege beschavingslocaties in Maleisië.
  • De Maleise koninkrijken; Vroege handelsroutes, Maleisische koninkrijken, de koninklijke troon, de legendarische Hang Tuah-muurschildering en Maleisische traditionele wapens.
  • De koloniale tijd; nadruk op de tijden dat het schiereiland onder de heerschappij van vele koloniale heersers stond. Het Portugese-, het Nederlandse-, en het Britse tijdperk, de Japanse bezetting, de vrijheidsstrijders en het onderwijssysteem worden hier in meer detail getoond. Een goede plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit land.
  • Het deel over Maleisië vandaag toont het onderwijs, de nationalistische bewegingen, de Maleisische noodtoestand, de onafhankelijkheid, de vorming van Maleisië, de Maleisische cultuur en de prestaties van Maleisië.

Op weg naar de volgende stop

TV Alhijrah is een vrij toegankelijk lucht-en televisienet in Maleisië, in eigendom van en beheerd door Al Hijrah Media Corporation, een overheidsbedrijf.  Officieel gelanceerd toen op 7 december 2010. Het staat bekend als de 1ste free-to-air islamitische en HD-tv-station in Maleisië. Uitzending dagelijks 18 uur, van 06:00 tot 00:00 uur. 

Het Departement spreekt voor zich denk ik en dan rijden we nog langs een paar andere indrukwekkende gebouwen 1 daarvan is volgens mij een oude moskee, het zou maar zo de Masjid Jamek kunnen zijn. We spotten de eerste dakloze. En ja ook een mooi hek. Maar dan komen we uit te bij de Moskee die is wel heel bijzonder.

De National Moskee (Masjid Negara)

De belangrijkste religieuze plek in Maleisië is in een modernistische bouwstijl die is geïnspireerd op traditionele islamitische thema's en motieven. 

De Nationale Moskee werd gebouwd in 1965 gebouwd toen Maleisië en Singapore afscheid van elkaar namen en is een symbool van het nieuwe onafhankelijke en verenigde Maleisië. Het complex is ontworpen door een team van Britse en Maleisische architecten. De moskee heeft een oppervlakte van ruim 5 ha en wordt omringd door bassins, fonteinen en tuinen. 

De moskee heeft slechts 1 minaret deze is 74 m hoog en bevindt zich op een paraplu-vormige dak (felblauwe gevouwen platen). Dit staat symbool voor het tropisch klimaat in Maleisie. De punt van de minaret heeft de vorm van een ingeklapte paraplu en de koepel heeft de vorm van een uitgeklapte paraplu. 

Deze moskee biedt plaats aan 15.000 mensen. Voor moslims is er altijd vrije toegang tot de moskee, voor niet-moslims is de toegang beperkt tot een aantal vaste uren. De Moskee heeft een moderne vormgeving waarbij er vooral veel gebruik is gemaakt van beton en staat op een plek waar vroeger een kerk stond.

Het gebouw is voorzien van nog 48 kleinere koepels die zich bevinden boven op de overkapte wandelpaden en de administratieve delen van het gebouw. 

De grote gebedsruimte is een enorme zaal met muren met complexe details, gekleurde ramen en gigantische kroonluchters. 

De Makam Pahlawan zit aan de moskee vast. Dit is het zogenaamde heldenmausoleum, waar de lichamen liggen van belangrijke politieke figuren uit Maleisië. Het mausoleum is voorzien van een soortgelijke koepel als de moskee en wordt omringd door een slotgracht en tuinen. 

Vanaf de moskee heb je mooi zicht op delen van de stad

Merdeka Square

is het onafhankelijkheidsplein van Kuala Lumpur.

Het plein dat in het Maleis de naam Dataran Merdeka heeft ligt redelijk centraal in het centrum van Kuala Lumpur. Dit is de plek waar na 150 jqqr Britse overheersing op 31 augustus 1957 de Britse Union Jack naar beneden gehaald werd en de Maleisische vlag voor het eerst gehesen werd.

Sindsdien is Merdeka Square de plek waar jaarlijks onafhankelijkheidsdag gevierd wordt door middel van de Hari Merdeka Parade. Heel Merdeka Square staat dan vol met vele duizenden Maleisiërs die hier hun onafhankelijkheid vieren. Ook wordt hier jaarlijks in mei het kleurrijke Colors of Malaysia evenement gevierd; waarbij Maleisie alle toeristische hoogtepunten van het land toont in een schitterende parade. Zo nu en dan wordt in het park een festival gehouden, of een ouderwets potje cricket gespeeld. Het grote veld werd namelijk in het verleden door de Britten als cricketbaan gebruikt. Ook is het plein de start van de jaarlijkse Standard Chartered KL maraton. In Maleisie wordt niet veel gedemonstreerd, vaak omdat de groeperingen die willen demonstreren geen toestemming krijgen. In het enkele geval dat men toch besluit te demonstreren, is Merdeka Square het centrale plein waar demonstraties altijd beginnen of eindigen.

Rondom het plein staan een aantal historische gebouwen zoals het Sultan Abdul Samad-gebouw, het Royal Selangor Club Complex en de Nationale Bibliotheek. Dit plein, is onderdeel van het relatief kleine historisch centrum van Kuala Lumpur.

 

Het plein heeft een oppervlakte van 8,2 ha er staat een 95 meter hoge vlaggenmast waarin de vlag van Maleisië fier wappert.  De gehesen vlag wappert ter herinnering van de vrijheidsverklaring.

Sultan Abdul Samad 

ligt tegenover het onafhankelijkheidsplein het gebouw heeft moorse stijlelementen, glanzende koperen koepels en een meer dan 100 meter hoge klokkentoren. 

Het gebouw in Moorse stijl, gecomplementeerd met islamitische kenmerken, is in 1897 gebouwd en ontworpen door de Engelsman A.C Norman. Het is vernoemd naar de toenmalige Sultan van Selangor; Abdul Samad. Destijds was het een belangrijk overheidsgebouw van de Engelsen.  Voorheen vond je er het hooggerechtshof en het nationale textielmuseum. Momenteel wordt het gebouw gebruikt door het ministerie van informatie, communicatie en cultuur.

Istana Negara (Nationaal Paleis) 

lag in eerste instantie aan Jalan Istana maar werd in 2011 verplaatst naar zijn huidige plek aan Jalan Duta. De huidige plek van het paleis was in 1976 aangewezen. Het idee om een groter paleis te maken kwam van de toenmalige Minister van Arbeid die vond dat het paleis niet genoeg ruimte had voor de verschillende functies die er plaatsvonden. De Balai Rong Seri waar de troon van de Yang di-Pertuan Agong zich bevond deed ook dienst als diner- en vergaderruimte. Zodoende werd Jalan Duta 35 jaar nadat de grond aangewezen werd voor het nieuwe paleis eindelijk de thuisbasis van de koning van de natie. Het verschil in oppervlakte van oud en nieuw; voorheen 50.000 m2, huidige 9.765.000m2.  Kosten een geschatte RM800 miljoen.

De bekoring begint al meteen bij de paleishekken. Wachters in vol ornaat van het eerste bataljon van de Royal Malay Regiment houden de wacht bij de hekken van het huis en beschermen zo hun geliefde koning. Chic gekleed in wit en rood geïnspireerd op de Maleisische (wit) en de Britse (rood) culturen, patrouilleren deze wachters ook per paard over de terreinen van het paleis. Verwant aan de beroemde wachters van Buckingham Palace. Ook de aflossing van de wacht is een  op soortgelijke ceremonie.

 Istana Negara is verdeeld in 3 hoofdonderdelen; het Formele-, Het Koninklijke- en het Administratieve Component.

  • Het Formele Component, belangrijkste onderdeel is de Balairong Seri (Troonkamer) die alleen gebruikt wordt voor officiële en gebruikelijke functies zoals het afleggen van de koninklijke eed, installatieceremonie van een nieuw gekozen Koning en de beëdiging van de nieuwe Minister President en zijn Federale Regering. 
  • het koninklijke gedeelte van het paleis waarvan het gebruik alleen voorbehouden is aan leden van de Yang di-Pertuan Agong, de Raja Permaisuri Agong en leden van de Koninklijke Familie. In dit gedeelte bevindt zich het kantoor van de Koning, slaapkamers, diner- en woonvertrekken, en logeerkamers voor gasten van de koninklijke familie. Bezoekers hoeven het echter niet zonder luxe te stellen. Er is een bezoekersplein, een surau die plaats biedt aan 10.000 gelovigen, ondergrondse parkeergarage, een voor meerdere doelen te gebruiken zaal, een medische behandelkamer en sportfaciliteiten. Een heli-pad en stallen zijn ook aanwezig op de terreinen van het paleis maar deze worden uitsluitend gebruikt door de koninklijke familie.
  • Dan is er nog de bilik mengadap (ontvangstkamer), bilik menunggy (wachtruimte), bankethal, een vergaderruimte voor de Conferentie van Bestuurders waar de staatsbestuurders vergaderen en als laatste, een speciale vergaderkamer voor de Bestuurders en VVIP’s om diplomatieke betrekkingen met buitenlandse landen te onderhouden.

Men kan niet anders dan verblind zijn door de pracht van het complex. Het is niet alleen gigantisch maar de architectuur doet je achterover slaan. Met een verbazingwekkend aantal van 22 koepels, ontworpen en zo neergezet dat ze lijken op de bladeren van de arecapalm. De koepels zien er ’s nachts nog indrukwekkender uit als de verlichting van tint verandert en het net lijkt of ze je willen plagen. De hoofdfoyer is ook indrukwekkend met een koepel zo hoog als een gebouw van 10 verdiepingen, die hoog boven de ingang uittorent. Er hangt een schitterende kroonluchter die het plafond versiert. Elke kamer is voorzien van Islamitische elementen in driedimensionale geometrische ontwerpen en handgemaakt beeldhouwwerk in Koranische versen. Zou bijna wensen dat we even binnen hadden mogen kijken.

Batu Caves 

is een aantal verschillende kalkstenen grotten. De meest bezochte grot is de ‘Temple Cave’ deze is 400 m lang en 100 m hoog. Binnenin vind je een aantal Hindoetempels. Daar de grot op 100 m hoogte ligt, ga je eerst een trap op van272 treden. Deze trap ligt achter het gigantische gouden beeld wat er staat.

Hier wordt ook het jaarlijkse hindoe-festival van Thaipusam gehouden, viering voor de jongste zoon van Shiva (Subramaniam) en de eenwording van Pusan en de Brihaspati sterren.

De grotten zijn ontdekt in het begin van de 19e eeuw door een Indiase handelsreiziger genaamd K. Thamboosamy. De grotten waren daarvoor al wel bekend bij de ‘locals’, Orang Asli.

In 1891 werd de eerste tempel, de Sri Subramaniar tempel, binnen de grot gebouwd. De grote trap naar de tempel in 1920.

Het gouden beeld

is van Lord Murugan een god uit India vooral populair bij Tamilhindoes, die staat voor ‘de overwinning’, het is liefst 42 meter hoog. Iets verder zien we ook een enorm groot beeld van de Hindoeistische god Hanuman die de gedaante van een sprekende aap heeft (het Ramayanaverhaal) Verder zie je nog verzamelingen van heel veel Hindoegoden die overal in en voor de grot aanwezig waren

Eenmaal de 272 treden beklommen heb je een mooi zicht over de stad Kuala Lumpur. Op weg naar boven kom je heel veel apen tegen. Het zijn makaken en deze  eten alles. Sommige kunnen echter heel brutaal zijn. Anderen hebben (heel lief) hun baby bij zich. Bedenk echter altijd, dat het wilde dieren blijven. Ze lijken lief, maar kijk uit.

De Temple of Cathedral Cave

is de bekendste en grootste grot en de naam is te herleiden naar de grote hoeveelheid Hindoetempels Deze hebben een lengte van 400 m en een hoogte van 100 m. De binnenkant van de grot ziet er erg fraai uit. Dat komt voornamelijk door de wanden van de grotten en het zonlicht dat aan de bovenkant bij de grotten naar binnen schijnt. Binnen in de grotten zijn tempels gebouwd ter ere aan Lord Murugan. Je ziet dat het zonlicht wat van boven door een gat komt een mooi effect heeft op wat er in de grot aanwezig is.

Terwijl ik een offerdienst in de grot zag, kwam Ans er buiten een tegen. Zij was niet mee naar boven gegaan alles heeft 2 kanten zo zie je maar weer heb je van alles wat haha

Petronas Twin Towers

Ze zijn hét gezicht (boegbeeld) van Kuala Lumpur: de Petronas Towers. Deze 2 identieke torens worden door middel van een luchtbrug met elkaar verbonden. Deze brug die bedoeld is als noodbrug mocht er in 1 van de 2 torens brand uitbreken. De Skybridge is niet bevestigd aan de beide torens. Dit omdat beide torens onafhankelijk van elkaar bewegen, de brug ‘hangt’ er eigenlijk tussen. 

Het is met 88 verdiepingen en 32.000 ramen 1 van de hoogste gebouwen ter wereld. De torens waren met een totale hoogte van 452 meter (inclusief de antennes op de daken) tijdelijk het hoogste gebouw ter wereld. Dat was vanaf de opening in 1998 totdat op 17 oktober 2003 Taipei 101 dit record verbrak.

Het gebouw is gebaseerd op de 5 pijlers van de islam, dat zie je terug in de ronde vormen van de torens. Het ontwerp is van Cesar Pelli, een beroemd architect. In 2004 won het gebouw de Aga Khan prijs vanwege de bijzondere architectonische bouwstijl. Het gehele complex is meer dan 40 hectare groot, destijds was het één van de grootste bouwprojecten ooit. De torens zijn vernoemd naar oliemaatschappij Petronas. Deze oliemaatschappij huurt 1 van de 2 torens. Aan de voorzijde van de Towers, is een enorme waterpartij.

Bezoekers kunnen naar het observatiedek bovenin toren 2 op de 86e verdieping. Zij hebben tevens toegang tot de 42ste verdieping op 175 meter hoogte waar de loopbrug van bijna 60 meter beide torens met elkaar verbindt. Het uitzicht vanaf de loopbrug is mooi, het uitzicht vanaf het observatiedek is fantastisch. Er is een max 1200 bezoekers per dag. Je kunt max 2 mnd van te voren je tickets online boeken. Juist lijkt we wel verstandig als je erop wilt.

 

Direct onder de Petronas Twin Towers heb je een van de meest populaire winkelcentra van Maleisie; Suria KLCC. Hier heb je vele honderden winkels, met vooral bekende internationale merken. Hier hebben we ook even een hapje gegeten nadat we ons aan de torens hadden vergaapt haha. Wel de shopping maal mag er ook zijn zoals je ziet.

En dan gaan we nog even via de achterkant naar buiten waar we in een geweldig mooi park kwamen.

En dan is het wel welletjes voor vandaag. We gaan naar ons hotel even bijkomen en vanavond ons welkomstdiner.

En dan wandelen we terug naar ons hotel. Eerst nog even naar de Petronas Twin Toweers bij avond kijken zie onder. En dan lopen we door de Chinese wijk wat een sfeer helemaal top goed begin van de reis. Je hoeft je niet te vervelen in Kuala Lumpur. Morgen gaan we met zijn 4tjes op stap ja minstens 1 toren moet je wel opgewekt zijn toch? En dat wordt niet de Petronas Twin maar wel 1 waarvandaan we deze goed kunnen zien.

De torens zijn een belangrijk icoon; je ziet de torens namelijk vanaf bijna elk punt in de stad en in de avond zijn de torens prachtig verlicht. ’s Avonds gaan overigens om 0.00 de lichten uit (dit gaat stapsgewijs). Wel denk dat ik niets te veel gezegd heb toch? Dit is echt heel mooi! De eerste foto was trouwens vroeg in de avond rond 19;00uur.

Met zijn vieren op stap we gaan naar de Menara KL Tower. We gaan lopen want het is niet zo heel ver van ons hotel dachten we . 'T was toch nog een aardige tippel maar wel leuk. Vanaf ons hotel langs het ziekenhuis de wijk in en zie tussen de flats door zien we de toren al. Komen we langs een soort van gebedshuis voor mannen voorzichtig tussen de spijlen door een kiekje maken. En dan via een lantaarnpaal waar de bedrading buiten ipv in de paal zat, komen we eindelijk in de buurt. Op een pleintje wachten op een auto en die brengt ons naar Menara. Nog een aardig stukje rijden.  Het avontuur kan beginnen.

hier staat ie dan weerspiegeld in de glazen wand van het gebouw dat kijk goed gezeemd wordt
hier staat ie dan weerspiegeld in de glazen wand van het gebouw dat kijk goed gezeemd wordt

Menara KL Tower

ook wel Menara KL Tower genoemd, is;

  • één van de hoogste communicatietorens ter wereld  incl antenne 421 m hoog.
  • de toren herbergt een aantal communicatie- en zendfaciliteiten
  • is geopend in 1996.
  • Voor de bouw is ruim 45.000m2 aan beton gebruikt.
  • De toren kan de meest extreme windvlagen aan, en tijdens de bouw werd een 100 jaar oude boom geconserveerd, wat tot een flinke vertraging leidde (en een extra kostenpost van ruim RM 430.000).  
  • Onder de antenne is het ronde dek te vinden. Dit dek beschikt over een restaurant en een observatiedek.
  • de toren heeft een trap van 2058 treden maar ook een super snelle lift!
  • De toren dient ook als het Islamitische falak-observatorium, waardoor observatie van de maansikkel mogelijk is, die de Ramadan en andere belangrijke gebeurtenissen markeert.

 

Menara KL is minder hoog dan de Petronas Twin Towers, maar is net zo interessant om te bezoeken. Doordat de toren op een heuvel is gebouwd, komt de KL Tower uiteindelijk net boven de Petronas Twin Towers uitkomt. En kun je dus genieten van het mooie uitzicht op de Petronas Twin Towers.

Ieder jaar wordt er een Base Jumping festival georganiseerd. Bij dit festival springen er bekende basejumper van de toren naar beneden.

Een ander festival dat plaatsvindt bij de toren is het Night Towerthon Challenge. Aan dit festival doen deelnemers mee om eerst de heuvel op te rennen en vervolgens alle traptreden te beklimmen.

Een bezoek aan de Menara KL Tower

Je kunt bij de KL Tower met de lift naar de top op 276 m hoogte, om daar van een schitterend 369 graden uitzicht te genieten. Ook kun je een iets duurder ticket kopen, waarbij je het Open Deck mag bezoeken. Hier sta je in de buitenlucht, zonder de glazen ramen. Gelukkig mag je de trap niet gebruiken, je gaat met de super lift naar boven.

Maar als je nu denkt kaartje kopen en naar boven, heb je het goed mis want omdat wij een kaartje wilden voor het open deck moesten we nog een verklaring tekenen jawel je komt er zo maar niet haha. En dan mogen we dan toch naar boven

YESSS..........  we zijn er! Ho nog even geduld aub we worden eerst geregistreerd alvorens we naar buiten mogen.

Geweldig wat ervaring je moest wel heel alert zijn want er stond een behoorlijke hoeveelheid wind. Hier werd niet op de klok gekeken pas als jij weer terug wilde ging je naar de lift ook wel prettig. We zagen een enorme bui aankomen in de verte ook nog even leuk om vast te leggen natuurlijk. Wat een belevenis toppie. Tijd om te zakken we gaan nog even op het afgeslote deel kijken natuurlijk. Daar zagen we onderstaande torens

WFGT

De KL Tower is lid van de prestigieuze World Federations of Great Towers. Andere leden zijn de Burj Khalifa in Dubai, de Eiffeltoren en het Empire State Building. Joch heb ik wel de Euromast op de foto gezet maar de Burj Khalifa niet en daar zijn we toch echt geweest dus dacht ik plak er maar even een foto van bij haha enne Euromast nee sorry nog niet opgeweest zal het even in de groep gooien.

Het Empire State Building

is een van de oprichters van de World Federation of Great Towers (WFGT). De WFGT bestaat om de grote torens van de wereld te demonstreren en de verbazingwekkende prestaties van architectuur en engineering te vieren die hen hebben gecreëerd. Er zijn 44 lidmasten in meer dan 20 landen over de hele wereld.

Bukit Nanas Forest Reserve

is een kleine jungle onderaan de toren. Het is geen echt natuurpark, maar je kunt er wel een half uurtje door de jungle heen wandelen. Dit was er nog niet toen wij er waren. Wij zagen met name Orchideeen maar wel mooi natuurlijk. En dan gaan we nu naar het vogelpark eens zien wat daar te beleven is.

KL  Bird  Park Taman Burung

Het vogelpark maakt deel uit van een gebied, dat men de Lake Gardens noemt. Dit is aangelegd in 1888 en maakte deel uit van de groene gordel om de stad. Het is het grootste vogelpark ter wereld, dat met een net overspannen is. Het hoog opgehangen net, voorkomt dat de vogels wegvliegen

Dit park wordt ook wel de 's Werelds grootste outdoor-walk-in volière genoemd en is een kleurrijk paradijs waar zo'n 5000 vogels van 200 verschillende soorten te zien zijn, zowel lokaal als overzee. Dankzij het free-flight concept van het park kunnen bezoekers de vogels in hun bijna natuurlijke habitat tegenkomen. Hiervan komt zo'n 90% uit Maleisië en 10% uit het buitenland. Sommige vogels zitten in kooien, andere lopen vrij rond. 

Het park doet bij binnenkomst een beetje ouderwets aan. Betonnen dieren dienen als vuilnisbak. De mensen zijn behulpzaam en vriendelijk.

Het park is in 4 zone's opgedeeld, om te voorkomen dat de vogels bij elkaar kunnen komen, moet je af en toe door een sluisdeur.

 

Het terrein in het Bird Park is wisselend. De paden zijn goed verzorgd. Ze hebben geprobeerd om het park zo natuurlijk mogelijk aan te leggen. Je ziet op foto 2 voor voedsel wordt gezorgd

Monorail

De monorail is de lijn die alleen maar door het centrum van de stad gaat. Verblijf je zelf in het centrum (rond Bukit Bintang) dan neem je meestal eerst de monorail naar KL Sentral, om vervolgens een andere lijn naar een bepaalde attractie te nemen (bv. Batu Caves, Chinatown, Merdeka Square etc). Bij KL Sentral grenst het metrostation aan het winkelcentrum NU Sentral.

Er reizen dagelijks vele duizenden inwoners van de stad met de monorail naar het zakencentrum van de stad (tevens toeristisch centrum). De monorail bevat echter maar uit twee wagons waardoor je soms lang moet wachten om in te kunnen stappen. Er komt elke 3/4 minuut een metro aan bij een monorail station. Per km heb je een station. De belangrijkste haltes in het centrum zijn Bukit Bintang, IMBI, Raja Chulan en Bukit Nanas. De monorail loopt boven de grond op zo'n 10mtr hoogte.

Old Railway Station

Het treinstation Stesen Keretapi is in 1911 in gebruik genomen, 90 jaar lang was dit het centraal station van Kuala Lumpur. In april 2001 vertrok de laatste intercity vanaf dit station. Daarna is het nieuwe station KL Sentral in gebruik genomen. Momenteel is The Old Railway Station, zoals het nu wordt genoemd, vooral een toeristische attractie. Je vindt er een klein museum en daarnaast vind je er een aantal bedrijven. Sommige intercity treinen rijden nog wel door het station (alleen wordt er niet gestopt). Het station heeft een Moorse architectuur. Het gebouw ligt ongeveer 2 km ten zuidwesten van Chinatown en werd ontworpen door Arthur Benison Hubback. Het contrast is mooi een oud gebouw tussen de moderne reuzen. 

Taxi

Over de taxi (in Maleisie teksi genoemd) in KL wordt altijd zwaar gediscussieerd. Zet de chauffeur de meter wel aan of weigert hij op de meter te rijden is waar het altijd om draait. Gelukkig is de situatie de afgelopen jaren enorm verbeterd. Het komt steeds vaker voor dat de chauffeur zonder verder gedoe de meter aanzet. Wel hangt dit vooral af van de locatie en de tijd. Neem je de taxi in de avond op een drukke toeristische locatie, dan blijft de kans groot dat de chauffeur niet op de meter wilt rijden.

Hoe neem je nu een taxi in Kuala Lumpur? Je kunt bij instappen direct vragen of hij de meter aandoet. Weigert de chauffeur dit, dan loop je gewoon door naar de volgende taxi. Je kunt ook bij instappen direct starten met onderhandelen over de prijs,  wordt afgeraden. Hetzelfde geldt voor het vragen naar de prijs voor een ritje naar een bepaald hotel is niet verstandig; de chauffeur zal nooit een kans laten schieten om een extraatje te verdienen. Wat ook helpt is als je de eindbestemming goed weet te omschrijven; daarmee laat je de chauffeur weten dat je bekend bent met de stad. Dus niet 'naar Bangsar' maar 'naar Bangsar Village (in front of the Starbucks)'. Hoe meer gedetailleerd hoe beter. Elke taxichauffeur is verplicht zijn legitimatie zichtbaar te bevestigen in de auto. En tijdens je dienst even een uiltje knappen ze schudden me wel wakker haha.

Zoals je op de kaart ziet gaan we op weg naar een ander district; Selangor. Dit is een van de meest ontwikkelde provincies van Maleisie. We rijden langs een enorme plantage met palmbomen. Ook zien we enorm veel bordn met reclame en wegaanduidingen naar dorpjes en bezienswaardigheden. Ons doel voor vanavond is Malawati en we worden opgewacht dor 2 verzilverde bladapen nou als dit geen welkom is.

Kota Melawati

Op de top van de heuvel, met een prachtig uitzicht op de kustlijn als achtergrond, ligt Kota Melawati, een oud fort gebouwd door het sultanaat van Malakka in de vroege 16e eeuw.

Kuala Selangor viel uiteindelijk in 1784 in handen van de Nederlanders, die het fort versterkten met kanonnen en het Fort Altingburg vernoemden naar Willem Arnold Alting, de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1780 tot 1797.

Tegenwoordig kun je nog steeds de ruïnes van het fort zien met zijn kanonnen, het legendarische trappenhuis met 100 treden, het Royal Mausoleum, de tombe van Virgin, de legendarische executieplaat en de uitkijktoren ( baitulhilal ) die is gebouwd voor het waarnemen van de nieuwe maan en om de datum van vasten en festivals te bepalen.

Op de heuvel van Melawati ligt een kalkstenen steen bij de ingang van Melawati City. De steen wordt verondersteld de plaats te zijn om het hoofd van de geëxecuteerde moordenaar af te snijden.

Lotong Kelabu Bukit Melawati

ook bekend als Bukit Selangor, is gevestigd in Kuala Selangor. Bukit Melawati ligt vrij strategisch, met uitzicht op de Straat van Malakka (heb ik in geschommeld in Sulawesi) en Sumatra, Indonesië. Die hooggeplaatste positie is ideaal als verdedigingsfort. Vijanden die van onderaf komen, kunnen eenvoudig worden gedetecteerd. Daarom was Bukit Melawati ooit het administratieve centrum van het Sultanaat van Selangor aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Sultan Abdul Samad leefde hier voordat hij verhuisde naar Bukit Jugra in Kuala Langat.

Daarnaast was er tijdens de regering van Sultan Ibrahim (1778-1826) een stad gebouwd als een verdedigingskamp tegen de Nederlandse invasie.

In 1784 werd Kuala Selangor binnengevallen door een vloot van marine oorlogsschepen onder bevel van admiraal Jacob Pieter van Braam. De VOC heeft vervolgens twee forten en een artilleriebatterij in de stad gevestigd: Altingburg, Utrecht en 'Van Braams batterij'.

Vuurtoren van Kuala Selangor

Ook bekend als de Altingburg-vuurtoren, werd deze torenhoge structuur gebouwd in 1907 ter vervanging van de originele gebouwd door de Nederlanders ongeveer twee eeuwen eerder, toen ze het gebied veroverden.

Veel gebruikt tijdens de Britse koloniale periode, het baken van de vuurtoren blijft schijnen en functioneert tot op de dag van vandaag nog als een gids voor schepen die de Straat van Malakka besturen.

Silvered Leaf Monkey (Silvery Lutung) of Verzilverde bladapen

De met uitsterven bedreigde aap is in overvloed rond de heuvel te vinden. Hoewel de meesten tamelijk tam zijn en uit je hand zullen eten, moet je wel op je persoonlijke bezittingen letten.

Beschrijving

uiterlijk

Zij zijn gemakkelijk te herkennen aan de donkere vacht met zilveren punt en de donkere huid. Dit uiterst wendbare dier heeft lange ledematen en net als bij andere bladapen, is de staart aanzienlijk langer dan het lichaam. 

Staart

Ondanks zijn onevenredige grootte, heeft deze slechts 1 functie en dat is de aap balans verschaffen hij kan er niets mee grijpen oid.

hoofd

Het laatste deel van de wetenschappelijke naam, cristatus , komt van het Latijnse woord 'crista' dat kam of bosje betekent , verwijzend naar de puntige top van bont op zijn hoofd.

Mannelijke en vrouwelijke

verzilverde bladapen zijn vrijwel identiek in uiterlijk, met als enige verschillen;

  • het mannetje is veel groter is dan het vrouwtje, en
  • het vrouwtje kan onregelmatige witte vlekken hebben aan de binnenkant van de flanken.

Pasgeboren

verzilverde bladapen verschillen aanzienlijk, omdat ze opvallend fel oranje bont hebben met witte handen, voeten en gezicht. De huid verandert binnen enkele dagen na de geboorte in zwart, terwijl de oranje vacht na drie tot vijf maanden verandert in de volwassen kleur.

Soort

Dit is een grotendeels boombewonende soort, maar kan tijd besteden aan foerageren op de grond. 

Voedsel

Het voedt zich overwegend op bladeren, geeft de voorkeur aan de jongste scheuten, maar verbruikt ook fruit, zaden, bloemen en knoppen. Bladapen hebben een aantal aanpassingen die hen in staat stellen om met dit bladrijke dieet om te gaan. 

Leefomstandigheden

De verzilverde bladaap leeft over het algemeen in groepen van niet meer dan 10 individuen, hoewel er groepen van max 30 bekend zijn. Elke groep bestaat meestal uit een enkele man, die verdedigt en paren met meerdere vrouwen, hoewel alleen mannelijke groepen ook voorkomen.

Voortplanting

De verzilverde bladaap broedt typisch 1 x per jaar en hoewel dit op elk moment van het jaar kan plaatsvinden, is er een piek in geboorten tussen december en mei, wanneer er een overvloed aan voedsel is. 

De draagtijd is 6 maanden en meestal wordt slechts 1 nakomeling geboren, hoewel er soms een tweeling optreedt. Het nageslacht wordt goed ontwikkeld geboren, met open ogen en sterke onderarmen, waardoor het aan zijn moeder kan blijven hangen. 

Zorg voor het jong

Vrouwen verzorgen gewoonlijk de jongen van andere vrouwtjes in de groep en volwassen mannetjes staan er ook om bekend dat ze voor onvolwassen groepsleden zorgen. 

Eenmaal  volwassen

Verspreidt het apenjong zich over het algemeen uit de groep waarin ze zijn geboren. 

Geslachtsrijp

De vrouwelijke verzilverde bladaap is op de leeftijd van 4 jaar geslachtsrijp, terwijl de gemiddelde man pas met 4,5 jaar oud is als hij geslachtsrijp is

Bedreigd

Er wordt nog steeds gejaagd op deze bladaap  als een bron van vlees en voor de huisdierenhandel. De grootste bedreiging voor deze soort, zijn voor Indonesië en Maleisië. Het verdwijnen van geschikte laaglandhabitat als gevolg van landruiming (met name voor oliepalmplantages) en bosbranden vormen een grote bedreiging voor deze aap.

Behoud van

De verzilverde bladaap staat vermeld in het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dieren (CITES);  elke internationale handel in deze soort moet zorgvuldig worden gevolgd. 

Hij komt voor in ten minste 4beschermde gebieden: Bukit Barisan Selatan National Park en Gunung Leuser National Park in Indonesië, en Bako National Park en Taman Negara National Park in Maleisië .

 

Het Historisch Museum van Kuala Selangor

Is op de top van Melawati Hill. In de buurt van het museum is er een bron waarvan wordt aangenomen dat deze giftig water bevat, het resultaat van ingrediënten van een beetje rubber en mortel. 

Binnen het Koninklijke Mausoleum van Selangor zijn er drie graven van de Sultans van Selangor,

  • de eerste Sultan van Selangor, Sultan Salahuddin (1742-1778);
  • De tweede Sultan van Selangor, Sultan Ibrahim (1778-1826);
  • en de derde Sultan van Selangor, Sultan Mahmud (1826-1857).

Er is een reeks stenen trappen om via de deur van Melawati City en de stad Kuala Selangor om de Bugit Selangor te beklimmen.

Snackdealers verkopen ook verse bonen en verse boerenkool aan bezoekers voor de apen. Vanwege frequente feedback van bezoekers, zijn zij gemakkelijk te benaderen. Volgens de hapjeshandelaren die bekend staan als Ramu, heeft elke groep een eigen territorium dat hij domineert en zal vechten als een andere groep hun gebied probeert te benaderen. Elke groep heeft zijn eigen leider. Ramu en soortgenoten, hebben de apen getraind om de gegeven instructies te begrijpen. Wanneer hem verteld wordt te kussen, zal het dier de wang van bezoekers kussen. Maar voordat hij de wang kust, zal je de aap voedsel moeten geven ja blijft andel he..

Er was ook nog een filmploeg aanwezig helaas ze waren de set net aan het afbreken. En zie daar het wachthuisje voor de trein die in het weekend rijdt.

De Sri Shakti-tempel

staat in Bukit Rotan, voorzien van fraai gebeeldhouwde stenen muren en een ingewikkeld ingerichte 5-laags gopuram toegangstoren. Dit moet een van de mooiste hindoetempels in Maleisië zijn en misschien wel een toonaangevende toeristische attractie worden, want zijn bekendheid breidt zich de komende jaren nog verder uit.

Het duurde 4 jaar om deze tempel te bouwen. Kosten een bedrag van RM12 miljoen (wat echt een goede prijs lijkt als je bedenkt dat een prime bungalow in het centrum van KL daar voor kan gaan). Ervaren vakmensen werden uit India gehaald om aan het project te werken. De tempel werd uiteindelijk ingewijd in mei 2013.

Onder de vele speciale kenmerken van de tempel zijn 51 Shakti-beelden langs de interne gang van de tempel. Deze beelden vertegenwoordigen de 51 'Shakti Peedam' (plaatsen van aanbidding voor de godin Shakti) die zich op verschillende plaatsen op het Indiase subcontinent bevinden.

Volgens de hindoeïstische mythologie bracht de godin Shakti, die zich aan Lord Shiva bond, zichzelf om in een brand. Shiva pikte de overblijfselen van haar lichaam op en voerde een boze dans uit waarbij Shakti's lijk en sieraden in stukken vielen op de grond op 51 plaatsen overal in het subcontinent op de grond vielen (44 in hedendaags India, 1 in Bangladesh, 3 in Nepal, 1 in Pakistan, 1 in Tibet en 1 in Sri Lanka).

2 Hindu-wijzen bezochten alle 51 van deze heilige plaatsen en verzamelden grond en chakra-platen gemaakt van vijf metalen en brachten ze terug om geïnstalleerd te worden in deze tempel, de enige plek ter wereld waar alle 51 te vinden zijn op 1 locatie. Jammer dat de tempel gesloten was.

Kuala Selangor is sterk in ontwikkeling. Aan de voet van Bukit Melawati is de Kuala Selangor-moskee, Taman Alam, de vissersbasis van Permatang en de steiger voor Kuala Selangor. Dit is de plek waar we gaan eten om de dag af te sluiten.

Morgen vertrekken we naar Tembeling, om daar de longtrailboat te nemen naar National Park;

 

Taman Negara Terugblik