Penang Maleisie Terugblik

 

De Cameron Highlands

zijn ontdekt in 1885 en genoemd naar de Britse expeditieleider genaamd William Cameron. In die tijd  leefden er natuurlijk al wel lokale stammen. 

Overdag is het hier zo tussen de 20 en 25 graden. Het regent er vaak en in de avonden kan het flink afkoelen. Het is hhet theegebied van het land. De uitgestrekte theevelden, kronkelend over de heuvels, leveren prachtige plaatjes op. 

Mount Batu Brinchang

is de hoogste berg in de Cameron Highlands die met de auto bereikt kan worden. De berg is ruim 2000m hoog en heeft boven een uitkijkpunt.

Naast de theeplantages heb je er ook nog de volgende bezienswaardigheden: Butterfly farm, aardbeien plantages, rozentuinen, een chinese tempel, een cactusvallei en groentetuinen. In de omgeving vind je nog een flink aantal Orang Asli nederzettingen.

BOH Tea Plantation

Dit is de grootste en belangrijkste  theeplantage in het gebied die opengesteld is voor publiek. Deze plantage stamt uit 1929, en werd opgericht door J.A. Russel die hierin wel een goede business zag gezien de vraag uit Groot Britannië naar thee, en het feit dat Maleisië een Britse kolonie was. Dit is genieten van de vergezichten over de theeheuvels en -dalen.

Natuurlijk gaan we de plantages bezoeken ik zeg gewoon kijk de foto's die spreken voor zich.

Waar gewerkt wordt, moet natuurlijk ook worden geleefd. Je ziet blauwe en groene barakken. Mannen en vrouwen gescheiden? Nee groen is voor de vrijgezellen en blauw voor de setjes. Wel leuk kijk naar de was die buiten hangt.

En dan zien we ook nog een filmploeg die bezig is op de plantage Altijd leuk om vast te leggen. Later liepen ze ook binnen hoor was een of andere actie van een universiteit

Dit is een Hindoetempel waar we zomaar ineens voor stonden. Hij was niet geopend en er was ook niemand in de omgeving dus gewoon even kijken. Wat dacht je van die 2 vriendjes? Ze hadden het prima naar t zin zoals je ziet.

De Theefabriek

Die hoort er natuurlijk bij we gaan hem bezoeken.

Daarnaast zit een restaurant met fantastisch uitzicht over de theevelden.

Museum

het kleine museum gaat over de geschiedenis van de Cameron Highlands. Je ziet foto's van de oprichters van de plantage en de bijbehorende fabriek en er staan nog wat mooie stukken ten toon gesteld. Buiten was een bank waarop je even uit kon rusten. Je ziet ook plant en bananentrossen ontbraken niet. Eigenlijk best leuk om even gezien te hebben! 

En ter afsluiting van ons bezoek aan de theeplantage uiteraard een kopje thee in het restaurant. En zie hier we hebben weer een bruid en bruidegom in het vizier. Dit is natuurlijk eeen toplokatie voor het maken van een mooie foto. En ja mag niet maar was wel leuk. Hoe drink je nu een kopje thee met een burka??????? Ja duurde even maar ons geduld wordt beloond! Wij genieten ondertussen van een kopje thee met iets lekkers.

Strawberry Farm

Aardbeien zijn misschien wel het bekendste product van de Cameron Highlands. De aardbeien groeien niet van nature in dit gebied, maar zijn geïntroduceerd door Britten met heimwee. In de koloniale dagen gingen Britten hooguit eens in de acht jaar terug naar het thuisland, en in die tussentijd maakten ze van de Cameron Highlands een zo Engels mogelijk stekje, met golfbanen, rozen, theeplantages en aardbeien. Bij de strawberry farms mag je zelf aardbeien plukken of kun je een smoothie met verse aardbeien drinken (vraag wel of ze geen suiker willen toevoegen!). Er zijn er overigens meerdere in het gebied. Overal zag je wel verwijsborden staan naar een Strawberry Farm.

Cameron Highlands Butterfly farm

deze werd opgericht in 1990. De vlinderboerderij is aanvankelijk begonnen als een hobby van de oprichter en een broedplaats voor de vlinders. Momenteel huisvesten er vlinders en andere exotische dieren en is de boerderij open voor de toeristen die Cameron Highlands bezoeken. De vlinderboerderij een van de bekendste tropische insectenhuizen in Maleisië geworden. Je krijgt hier informatie over de tropische flora en fauna van Maleisië.

We rijden tussen de theeplantages door nog even genieten.

Geloof me of niet welgeteld denk 5 vlinders gezien maar goed dat komt in meer landen voor zullen we maar denken. Ach zal de tijd wel niet zijn laten we het daar maar op houden. Het was leerzaam en leuk.

Brinchang

Dit plaatsje ligt ook in de Cameron. Hier is de wekelijkse markt. Rondom dit plaatsje zijn veel aardbei- en vlinderboerderijen te vinden.

Als je Brinchang vanuit Tanah Rata binnenkomt, zie je een kleurrijke Hindoe-tempel aan je rechter zijde. Dit is een echte plaatselijke markt.

Het meest bijzondere was wel de marktportemonnee haha. Ja kijk maar goed zodra het op betalen aankwam, ging de arm naar boven en tussen de koopwaar vandaar kwam dan een emmer te voorschijn geld ging erin en of werd gewisseld vervolgens trok men aan het touwtje en weg was de portemonnee ja geweldig ja het kan hier nog.

En zie je de honingraat en de dadels van de Dadelpalm? Hier wordt verse honing gemaakt! Klaar terwijl je wacht wat wil je nog meer????

Nou ik weet t wel hoor wat dacht je van die aardbeien jaaaaa en dan halen ze ze ook nog even voor je door de warme chocola geloof me het water loopt me weer in de mond wat was dat lekker!! Fruit wordt voor je gesneden zodat je even proeven kan. En zoals je ziet kun je ook nog een blommetje meenemen er is keuze genoeg. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Zin in iets warms ook daar kan in worden voorzien en ja natuurlijk moet t afval ergens gedumpt worden helaas. Het was een echte streekmarkt. We gaan weer terug naar Tanah Rata

Sri Muniswarar-tempel

is een hindoeïstische tempel. De tempel is opgedragen aan Muniswarar . Deze tempel was een van de meest beroemde tempels in Maleisië. Tegenwoordig is de Shree Muniswarar-tempel het meest beroemd vanwege het zegenen van nieuw gekochte auto's. Het trekt een constante stroom van autobezitters, waaronder veel Chinezen en niet-hindoes, om hun auto's te laten zegenen door de tempelpriester. (Dit verklaart natuurlijk de auto's rondom) 

De godheden in de tempel staan bekend om bescherming, gerechtigheid, waarheid en welwillendheid.  De goden bij het hoofdaltaar zijn Heer Sri Muniswarar Sri Ganesha en Heer Muruga .

Voor het hoofdaltaar staat heer Muniandy majestueus met een "Arwaal" (zwaard) in één hand. Er staan twee witte paarden naast hem, de ene aan de rechterkant en de andere aan de linkerkant. Er is ook een hond. Men denkt dat hij 's nachts na middernacht op zijn witte paard ronddoolde met een' Aravaal 'en een sigaar in zijn mond, een tulband op zijn hoofd en gekleed als een oude Indiase prins. Dit is zoals je ziet een klein tempeltje aan de weg dus de paarden moesten naar boven ivm de verkregen ruimte denk ik.

Tanah Rata

Het startpunt voor je thee-avontuur in de Cameron Highlands. Hier staat ook ons hotel, het is het toeristische centrum van Cameron Highlands. Het is een klein dorp met een hoofdstraat met daaraan een aantal winkeltjes en eetgelegenheden. Je hebt er een paar banken waar je kunt pinnen. Ook heb je er een benzinestation, een ziekenhuis, een busstation brandweer en een taxistandplaats. Er zijn een paar kleine winkeltjes, en geen grote supermarkten. 

Alles behalve de Starbucks is 's morgens vroeg nog gesloten. De Starbucks in Maleisie heeft geen ontbijt- of lunchkaart. Wel verkopen ze er wat snacks (zoals muffins) wat op zich ook wel redelijk door kan gaan als ontbijt. Nou dan gaan we de koffie maar even proeven wordt tijd haha.

The Smokehouse

Net als een stap terug in de tijd, biedt Hotel in Fraser's Hill een echte toegangspoort en is populair bij expats en Maleisiërs, vooral degenen die in het buitenland hebben gestudeerd of gewerkt. In een prachtig historisch gebouw met een ontspannen, huiselijke sfeer, zijn er 16 individueel ingerichte suites / kamers en een Engels restaurant en een bar met een echte open haard om 's winters' s avonds warm te blijven. 

Typisch Engelse scones

Een ander 'hoogtepunt' van Cameron Highlands zijn de verse Engelse scones. Scones zijn een soort gebakjes die je met wat verse room en jam eet. De beste plek voor verse scones is bij het hotel The Old Smokehouse. Hier kun je niet alleen erg lekkere scones krijgen, de sfeer is er vooral erg gezellig. Voor RM25 heb je een theeset met 1 kop thee en 2 scones (met natuurlijk room en jam). Hoewel het wat aan de prijzige kant is (Bij Bala's Holiday Chalet iets verderop verkopen ze ook altijd lekkere scones), hebben wij hier en niet elders genoten van de scones.

En van de tuin en het interieur genoten we hadden immers al een perfect hotel! De foto's zeggen genoeg dacht ik zo.

Baybay het was een mooie tijd
Baybay het was een mooie tijd

We gaan weer vertrekken met de bus op weg naar de volgende bestemming. Het eiland Penang. We rijden uiteraard weer door prachtig landschap heen. Ja kijk nou al die roze bloemen zal toch geen...  even stoppen en jawel hoor hier groeien de orchideeën gewoon in de berm schitterend. Ach ja die tractor rijdt toch dan maar achterop meeliften wel zo praktisch.

En zie al die hutjes/ kraampjes langs de weg. Hier brengen de Orang Alsi's hun waar aan de man. Zodra het kan stoppen we en natuurlijk moet er wat gekocht worden. We zien ook veel houtbewerking op kraampjes maar daar zijn we niet voor gestopt. Er zijn natuurlijk grenzen.

Orang Asli's

En dan hebben we een nwe stop En het is een leuke! We gaan weer een nederzetting van de Orang Asli's op en dit is toch weer anders dan in Taman Negara. Hier is alles iets moderner.

De Orang Asli kende je al van de vorige pagina. Er zijn diverse stammen - elk met een unieke taal, subtiele nuances in fysieke verschijning en op verschillende locaties op het hele schiereiland Maleisië. Wat gemeengoed is, is de cultuur die nauw verbonden is met de regenwoudomgeving - hun levensonderhoud wordt ondersteund door de oogsten door middel van jagen, vissen en verzamelen.

Het leven speelt ondanks dat zij een eigen huis hebben echt in de gezamelijke overkapping af.

Er is leefruimte genoeg ook voor de kids zoals je ziet. En het ontbreekt ze niet aan fietsenauto's of bromfietsen haha. Je ziet er staat zelfs een waterpomp die het ook doet!

De hutten gemaakt van bamboe en/of hout, staan op palen en zijn voorzien van een houten dak met grote palmbladeren. Bamboe is een van de belangrijkste grondstoffen voor de Orang Asli. In tegenstelling tot moderne huizen die technologie en andere items vereisen, heeft de Orang Asli dergelijke apparatuur niet nodig. Je ziet hier dus wel verschil met de bewoners in Negara

 

In de Cameron Highlands komen de meeste Orang Asli van de Temiah-stam. Deze mensen leven meestal in dorpen en nederzettingen 

De authentieke dorpen liggen aan de oostelijke valleien van Cameron Highlands, een rit van 40 minuten rijden van Tanah Rata brengt je dus naar deze dorpen! 

Je ziet ook hier hakt de man het vlees maar de vrouw zit achter de pot. Dan is het tijd om gezamenlijk in de grote eettent te eten. Wij gaan weer verder.

Je ziet het landschap verandert het zachte groen verdwijnt en het rotsgebergte komt hier voor in de plaats. Kleine nederzettingen zie je nog wel ook de industrie krijgt hier weer ruimte. Tijd voor een boompiestop, nee doen we dit keer bij een benzinepomp. Ja ook bij de pomp is er gelegenheid voor gebed. O jeee, kijk daar een hele kleuterklas is onderweg met de jufs. Geen probleem gaan jullie maar eerst wij zingen wel vor jullie. Nou we hadden nog wel wat kleinen prullen over dit maar aan de leidsters gegeven om dit onder de kids te verdelen

We hebben nog nooit zoveel borden gezien langs de weg haha.

Tijd voor de lunch we stoppen bij een grote foodselketen nee geen MD of iets dergelijks echt Maleisisch eten heerlijk zelfs. Keuze genoeg en zie de toilet daar is ook aan een ieder gedacht van baby tot kleuter en de volwassene.

Dan nu het laatste stuk. Zo zie je ook eens minder mooie palmbomen haha en weer waarschuwingsborden jawel. Oeps ja je ziet het goed het weer gaat betrekken en goed ook bij het tolstation valt het nog wel meemaar daarna breekt de hemel open. Wat een geluk dat we nog in de bus zitten. En we mogen er ook niet uit lezen we "ALLEEN NOODSTOP".

Eenmaal aan de andere zijde van de brug aangekomen ziet het er iets vriendelijker uit gelukkig. Jawel we zijn op Penang

Penang Terugblik