Kuala lumpur Taman Negara Cameron Highlands Penang Langkawi Terugblik Azië
Algemeen
Maleisië (Maleis: مليسيا,) is een land in Azië dat bestaat uit West-Maleisië (Malakka) en Oost-Maleisië.
West-Maleisië grenst aan Thailand en Singapore.
Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo en grenst aan Indonesië en Brunei.
Maleisië is sinds 1957 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
Uit het koloniale tijdperk zie je nog duidelijk Britse invloeden en ook de Nederlandse architectuur is terug te vinden in het straatbeeld in het oude centrum van Kuala Lumpur. De haven van Kuala Lumpur, Port Klang, is de grootste haven van Maleisie.
Voor de kust van Maleisië liggen nog een groot aantal eilandjes die deel uitmaken van het land. De bekendste eilanden zijn Penang, Langkawi, Tioman, Redang en Perhentian.
De Maleisische hoofdstad (Kuala Lumpur) staat bekend om zijn indrukwekkende skyline met veel wolkenkrabbers.
Staatsvorm
Regeringsvorm: Federale constitutionele monarchie (Kieskoninkrijk)
De federale regering bestaat uit een Premier en zijn ministers, wier benoeming wordt bekrachtigd door de Koning. Elk van de dertien deelstaten heeft een “Executive Council”, die zich met het bestuur van de deelstaat bezighoudt onder leiding van een chief minister (menteri besar). De constitutionele verantwoordelijkheid van elke staat ligt bij de sultan of, in de vier deelstaten waar deze ontbreekt, bij een staatsgouverneur die door de koning wordt benoemd op advies van de federale regering.
Vlag
De gebruikte kleuren in de vlag zijn blauw, rood, geel, wit.
De kleur geel staat voor de Koninklijke erfelijkheid van de Maleisiche Heersers
De betekenis :
Valuta
Geld en Geldzaken
In Maleisië wordt betaald met de Maleisische ringgit (MYR).
Prijsniveau
De prijzen in Maleisië liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -44%.
Fooi
In Maleisië is fooi normaal gesproken al inbegrepen in de rekening. Toch wordt er vooral in westerse eetgelegenheden een extra fooi verwacht van circa 5-10%.
Taal
Maleis is de officiële taal in Maleisie. Daarnaast wordt er veel Engels en Chinees gesproken.
Klimaat
Maleisie is een tropisch land dichtbij de evenaar, waar de temperatuur gedurende het hele jaar tussen 25 en 35 graden schommelt. Het voelt vaak zeer warm en vochtig aan, vooral in de steden is het vaak zweten geblazen vanwege de hete lucht en de smog. Op de eilanden waait vaak een windje en hierdoor is het er minder benauwd. De koelste plekken van het land vind je in de hooglanden.
Noordoostmoesson
tussen half oktober en eind maart dan waait het aan de oostzijde. Het regenseizoen aan deze kant van het schiereiland is vaak flink heftig, er valt soms dagen achtereen regen. Resorts aan de kust en op de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland sluiten in de moessonperiode zelfs tijdelijk de deuren. Er is geen vast begin of einde van de moesson periode, het ene jaar is het begin oktober al raak en het jaar erop is het nog stralend weer tot begin november. De moesson maakt van de oostzijde van het schiereiland een sombere bestemming. Er zijn gelukkig nog diverse andere mooie gebieden in Maleisie, zodat je het land het hele jaar door prima kunt bezoeken.
Zuidwestmoesson
waait tussen mei en oktober langs de westzijde van het schiereiland. Hier merk je meestal veel minder van, behalve de standaard bui rond het einde van de middag en de zware onweersbuien diep in de nacht. Soms heb je pech dan regent of miezert het de hele dag. Over het algemeen kun je de eilanden aan de westzijde van het schiereiland prima het hele jaar door bezoeken. Populaire bestemmingen die te maken hebben met de jaarlijkse zuidwestmoesson zijn: Pangkor, Penang en Langkawi.
Koud
Plekken in Maleisie waar het vrij koud kan zijn, zijn de hoger gelegen gebieden Zoals de populaire highlands van Maleisie de Genting Highlands, Fraser Hill en Cameron Highlands. Temperaturen in dit soort gebieden komen meestal niet boven de 25 graden uit
Regenseizoen
vind je op Maleisisch Borneo tussen december en februari. Dit is een direct gevolg van het tyfoonseizoen rond de Filipijnen.
In Maleisie, is een gevarieerde flora met ondermeer acacia, banaan, hibiscus, mangrove oliepalm orchidee en sagopalm.
Bevolking
Samenstelling: de grootste bevolkingsgroep vormen de Maleisiërs(50%). Verder zijn er groepen Chinezen (21%), Inheemse volkeren (11%) en Indiërs (6%) en diverse kleinere groepen. De levensverwachting is 75,2 jaar. (mannen 72,4 en vrouwen 78,2 jaar
Religie
Maleisië is een hoofdzakelijk islamitisch land. Een aantal wetten, normen en waarden zijn hier dan ook op gebaseerd. Zo is intiem gedrag op straat ongepast, net als alcoholgrbruik op de openbare weg. In Kuala Lumpur loopt een redelijk deel van de vrouwen met een hoofddoek. Ook zul je een aantal keren per dag de oproep tot het gebed op straat horen. Van de Ramadan heb je als toerist niet zoveel last in Kuala Lumpur. In tegenstelling tot streng islamitische landen zoals die op het Arabisch schiereiland kun je als toerist op veel plekken gewoon eten en drinken tijdens de Ramadan. Wel kan het wat lastiger zijn om een tafel te bemachtigen voor vlak na zonsondergang in een restaurant waar halal voedsel geserveerd wordt.
Economie
De economische ontwikkeling van Maleisië is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de regio en vooral ook de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Japan, de belangrijkste handelspartners van Maleisië. Het streven van Maleisië om in het jaar 2020 een volledig ontwikkeld en geïndustrialiseerd land te zijn, werd in 1991 door de toenmalige premier Mahathir gelanceerd als zijn 'Vision 2020'. Dit concept behelst niet alleen een economische component, maar richt zich ook op harmonieuze nationale ontwikkeling, een concept dat alles te maken heeft met de etnische opbouw van de Maleisische bevolking.
Wist je dat…
…Tussen 1998 en 2004 het hoogste gebouw ter wereld in Maleisië stond?
…In Maleisië de grootste grot ter wereld is te vinden?
…20% van alle diersoorten in Maleisië voorkomt?
…De grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, in Maleisië voorkomt?
…Er in Maleisië nog talrijke stammen leven?
…Maleisië 9 verschillende koninklijke families heeft?