De witte stad aan de Taag, Lissabon, de stralende hoofdstad van Portugal, strekt zich uit aan de oevers van de Taag, die hier de Oceaan induikt. Deze stad was altijd al gastvrij voor iedereen die kwam en weer vertrok, vooral ten tijde van de Ontdekkingsreizen.
Daarom vind je in Lissabon en in deze regio de belangrijkste monumenten in Manuelijnse stijl, zoals de Torre de Belém en de Mosteiro dos Jerónimos, die in het schitterende licht van de stad hun grootse pracht ontvouwen.
De moderne vrijetijdsruimte in het Parque das Nações vormt het bewijs dat de band met de rivier vandaag de dag nog heel sterk is. Hier vind je bijvoorbeeld de handtekening van Álvaro Siza op 1 van de gebouwen van de laatste wereldtentoonstelling van de 20e eeuw, met als thema de Oceanen.
Als contrast hiermee, zou je de pittoreske middeleeuwse wijken van Alfama en Mouraria, en aan de andere kant van de heuvel de Bairro Alto, moeten bezoeken die alle 3 als het ware bekroond worden met het kasteel, en naar de benedenstad voeren, de Baixa Pombalina.
Er wordt graag gefeest, op een spontane manier, puur en alleen om het plezier van het samenzijn. Met anderen en met de rivier.
Voor het moment waarop de dag ten einde lijkt te komen, 2 suggesties: laat de rustige en gezellige sfeer van een Fadohuis op je inwerken of indien nog fut bezoek een van de vele discotheken langs de oever van de rivier.
Bron; Turismo de Lisboa - Visitors & Convention Bureau
Geschiedenis
De oudste sporen dateren van ongeveer 8000 jaar voor Christus. De eerste bewoners zijn waarschijnlijk de Kelten geweest. Er bestaat ook een legende dat Lissabon gesticht is door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odysse..
Rond het jaartal 711 kregen de Moren de stad in handen. De stad bloeide weer helemaal op. Er werden moskeeën en huizen gebouwd en de stad werd een belangrijk handelscentrum. De officiële godsdienst was toen de Islam.
In 1147 werd Lissabon veroverd door Afonso Henriques. Hierbij werd hij geholpen door kruisvaarders. Dit was het beleg van Lissabon. Deze liet een fort ombouwen tot zijn paleis genaamd Castelo de Sao Jorge (Dit is vanuit bijna heel Lissabon zichtbaar) . Hiermee kwam de stad definitief in handen van Portugal en weer in christelijke handen.
In 1255 werd Lissabon voorgoed de hoofdstad van Portugal.
In 1290 werd de Universiteit van Lissabon opgericht. De stad deed het erg goed in die tijd zowel cultureel als economisch. Nadat Vasco da Gama de zeeweg naar Indië had ontdekt en dat was rond 1500, begon de Gouden Eeuw in Portugal. Ook mede dankzij het goud uit Brazilië. Het huidige aantal inwoners is nu circa 564.77
Vlag van Portugal
De vlag van Portugal bestaat uit een groene (hijszijde) en een rode verticale baan, waarvan de groene 2/5 van de breedte inneemt. Op de grens van de rode en groene baan staat een armillarium met het traditionele wapen van Portugal. De vlag werd officieel aangenomen op 30 juni 1911, maar werd al sinds de Republikeinse revolutie van 5 oktober 1910
De keuken
van Portugal is zo rijk en gevarieerd als zijn landschappen en zijn cultureel erfgoed.
Het is de zee, die de Portugese keuken het meest opmerkelijk maakt.
Portugese olijfolie
Deze uitstekende olie is een onmisbaar onderdeel van ieder Portugees gerecht, en in het bijzonder van de schotels met bacalhau (waarvan er wel 1001 recepten schijnen te zijn!
Wijn
Voor elk gerecht is er een passende wijn. In iedere regio wordt wijn verbouwd. De Portwijn is weliswaar de beroemdste, en vergeet niet een “pastei de Belèm” te proberen; lekker bij een kopje koffie of een typisch Portugese espresso.
Cultuur van Lissabon
Lissabon herbergt een schat aan cultuur met gotische kathedralen, enorme kloosters, bijzondere musea en de mooiste middeleeuwse monumenten uit het verleden van Portugal.
De oude volkswijken Alfama of Bairro alto. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid Lissabon wordt ook wel de stad op de 7 heuvels genoemd die zijn soms wel 500m hoog.
Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28. Deze tramlijn is populair bij toeristen om zo de oude wijken te kunnen bekijken. Een ritje met de oude tram hoort zeker ook bij de cultuur van Lissabon
De traditionele Fado is erg belangrijk voor de cultuur van Lissabon, het is het levenslied van de Lisboetas.
Iets wat typisch is voor de cultuur van Lissabon zijn de Azulejos (Het zijn tegels van keramiek waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn. Vaak gebeurt dit met blauwe verf..
De typische tegeltjes vind je bijna overal terug, van cafés tot kerken zij beelden vaak de geschiedenis van Lissabon uit. De tegeltjes danken hun naam aan het Portugese woord voor blauw, azul, of van het Arabische woord al-Zulaij, wat mozaïek betekent. De azulejos zijn al bijna 6 eeuwen oud. Gebrandschilderd glas zag je ook heel veel.
De natuur van Lissabon bestaat uit enkele grote parken waar de bevolking bijkomt van het dag. Er zijn diverse parken en botanische tuinen waar je schitterende Flora vindt