Vandaag gaan we via Moscenica terug naar Opatija. Je ziet het is/wordt mogelijk een grijze dag. En geloof me zeker in de ochtend is er heel wat water naar beneden gekomen. 

Moscenice

is een waar juweel in de Kvarner-baai. Niet ver van de beroemde stad Opatija.  Het is een middeleeuws stadje gelegen op een heuvel 173 meter boven de badplaats Mošćenička Draga. Uit documenten uit 1436 blijkt dat het populaire vakantieoord Mošćenička Draga ooit de vissershaven van dit historische stadje was. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de oude stadspoort met de stenen muur, de stadsloggia, de historische olijfmolen en de 3 prachtige kerken van Mošćenice. Aan de andere kant van het kerkplein van de Crkva sv. Andrije kerk bevindt zich een prachtig uitkijkpunt vanwaar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over de kust van Moscenicka Draga. Het oude dorp is het startpunt voor wandelaars en bergbeklimmers op weg naar het Ucka gebergte en het natuurpark.

Geschiedenis

Het gebied was bewoond in de prehistorie. Op vele plaatsen zijn nog resten zichtbaar van oude dorpen, forten, zowel aan de kust als op de heuvels. Het eigenaardige van alle dorpen is, dat zij vanwege het karakteristieke terrein, uitsluitend op de hellingen of langs de rand van het veld werden gebouwd om zoveel mogelijk akkerland te kunnen bewerken.

Het gebied staat bekend onder de naam Liburnija naar de bevolking van Liburni, uitstekende landbouwers en bijzonder bekwame zeelieden uit deze streek wier speedboten in de wijde omtrek bekend waren.

 

De bus staat stil boven aan de weg hij kan/mag het dorp niet in. Dus we maken een stevige tippel naar beneden door de stromende regen. Na heel wat bochtjes en klimpartijen komen we aan bij het punt waar of de burgemeester ons op staat te wachten. In 2012 deed ik deze plaats ook aan tijdens een rondreis en jawel daar stond hij dan weer dezelfde burgemeester als toen. Een leuke gezellige slimme man die je als je niet oppaste, je geld je zak uit praatte zonder dat je er erg in had. Maar we hebben wel weer gelachen. Uiteraard gaan we eerst naar de oude historische Olijfmolen. En ook dit keer gingen de glaasjes grappa weer veelvuldig rond. Lekker hoor en ach ja er zijn altijd mensen die het niet lekker vinden weggooien beginnen we niet aan haha.

 

We lopen naar de kerk waar de burgervader natuurlijk ook weer de nodige leuke anekdotes weet te vertellen.

Kijk maar even rond dan wacht ik jullie buiten op bij de waterpomp.

 

 

Daarna lopen we nog even letterlijk een rondje om de kerk. Het was wel goed opletten waar of je liep want die straat was niet bepaald geasfalteerd zoals je ziet. Halverwege was het eerder genoemde uitkijkpunt Helaas was natuurlijk geen helder weer maar toch maar even kijken. Na dit uitzicht liepen we via hoe kan het anders het winkeltje waar de vrouw van de burgemeester de scepter zwaaide weer naar buiten op weg naar de bus. Het was een leuke ochtend.

 

Vidikovac-uitkijkpunt

Het uitkijkpunt, waar de inwoners van Por op stoutmoedig staan, ligt langs de rand van de middeleeuwse stadswallen en bovenop het kleinere knekelhuisgebouw. Na het verplaatsen van de begraafplaats werden de overblijfselen namelijk verzameld op het Kosnion-plateau. Laten we, in direct contact met de laatste rustplaats van de geschiedenis van de bevolking van Mošćenič, onze aandacht richten op de schoonheid van het landschap voor ons. Op de voorgrond zien we de steile hellingen die afdalen vanaf de bergkam van Uska richting de zeekust. In het groen van de beuken-, haagbeuken en eikenbomen liggen kleine dorpjes, verspreid en vaak niet met elkaar verbonden. Onder de dichte komische palen bevindt zich een ranggravida-structuur met omheinde landbouwterrassen.

 

We gaan weer terug naar Opatija. En daar starten we met koffie en nee géen tompoes!

Dit heet een Leeuwenpoes echt waar! Onze gids wist ons dit te vertellen!

 

Opatija

is een kustplaats aan de Kvarnerbaai in de Kvarner regio en ligt in de provincie Primorje-Gorski Kotar maar geografische gezien op het schiereiland Istrië in het noordwesten van Kroatië een groene bosrijke omgeving. Aan de voet van het Ucka gebergte en het natuurpark Ucka en ca 16 km ten westen van de plaats Rijeka. Opatija wordt in het Italiaans Abbazia genoemd en was een van de 1ste plaatsen in het land waar het toerisme ontstond. De stad heeft een rijke architectuur met een mediterrane uitstraling, veel gebouwen zijn ontworpen door de Oostenrijkse architect Carl Seidl. Aan het einde van de 19e eeuw bouwden rijke koopmannen zomerhuizen in het gebied met zwembaden, parken en promenades. Het 1ste officiële hotel, het huidige hotel Kvarner, werd gebouwd in 1884. Met een keizerlijk decreet in 1889 werd Opatija het 1ste officiële kuuroord aan de Adriatische kust, vanuit heel Europa kwamen de aristocraten naar de inmiddels internationaal bekende badplaats. Bij het ontstaan van het toerisme was de kustplaats vanwege de beschutte ligging vooral een vakantiebestemming om te overwinteren. Ondanks dat de Joegoslavische periode de stad weinig goed heeft gedaan, heeft Opatija nog steeds die elegante sfeer weten te behouden. Dat blijkt ook wel uit de liefkozende bijnamen zoals ‘Wenen aan Zee’, ‘Nice van Kroatië’, ‘de Parel aan de Adriatische Zee’ en ‘de Oude Dame’.

 

Lungogmare 

Opatija staat bekend om de langste promenade van Kroatië deze heeft een lengte van ca.12 km. 

 

Nadat we ons buikje rond hadden gegeten want geloof me het was een hele maaltijd, gingen we naar buiten met ons Nederlands sprekende gids die we achteraf het liefst de hele reis hadden gehad. Hij is wel geboren in Kroatië maar heeft zich de Nederlands/Belgische taal behoorlijk eigen gemaakt. Waarom die foto van dat hotel? nou daar beneden was het restaurant waar we genoten van die leeuw haha

Lungogmare 

Officieel de Franz Josef Promenade, vernoemd naar de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Joseph I. Deze werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd om het toerisme te bevorderen en loopt van Volosko tot aan Lovran. Onderweg passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van Opatija, waaronder hotels, villa’s, monumenten van historische personen en verschillende parken. Bomen zorgen voor voldoende schaduw, dus ook op warme dagen is het een idee om over deze promenade te wandelen.

Walk of fame

Hier starten wij de route. Momenteel heeft de Kroatische Walk of Fame 32 zilveren sterren gewijd aan wereldberoemde mensen uit Kroatië zoals tennislegende Goran Ivanišević en;

Nikola Tesla

Werd op 10 juli 1856 als zoon van een orthodoxe priester geboren in Smiljan, een dorpje in het huidige Kroatië.

Al op jonge leeftijd voelde hij zich aangetrokken tot de wetenschap. Mogelijk werd hij geïnspireerd door zijn moeder van wie gezegd wordt dat ze, hoewel ze ongeletterd was, verschillende huishoudelijke en landbouwgereedschappen uitvond.

Tesla studeerde werktuigkunde aan de Technische universiteit van Graz (Oostenrijk). In deze periode zag hij de Gramme-dynamo, uitgevonden door de Belg Zénobe Gramme, in werking. Deze dynamo was in staat veel hogere spanningsverschillen te creëren dan de tot dan toe gemaakte dynamo’s. Later bleek de dynamo omgekeerd als elektromotor te kunnen werken. Tesla werd hierdoor geïnspireerd en wilde een beter werkende elektromotor maken.

 

Jozef Piłsudski 1867 1935

Strijder en staatsman, medeschepper van het onafhankelijke Polen. De 1ste Marshal en hoofd van de Poolse staat.

Hij woonde in Opatija op de ambassade van de Republiek Polen voor de grote oorlog voor de vrijheid van het volk 

En dan komen we bij het beeld dat mij nog scherp voor de geest stond van 2012 haha.

A Barkajol Boatman

Bitteschön, blaffen fahren, of "wil je een boottocht maken?" was een vraag die vaak te horen was in de kleine haven van Opatija, het ontmoetingspunt van de barkajoli-schippers die panoramische boottochten langs de Rivièra aanboden.

Barkajoli was voor Opatija wat gondeliers zijn voor Venetië: authentieke gidsen die de zee en de kust heel goed kenden.

Onze barkajol werd geboren in een gewone Opatija-familie waarvan de leden generaties lang leefden van de visserij. De komst van de moderne tijd en de ontwikkeling van het toerisme brachten nieuwe kansen met zich mee, en daarom besloot hij zich te concentreren op de adel in plaats van op de visserij.

Er was grote belangstelling onder bezoekers voor wat hij te bieden had, want Opatija is het mooist gezien vanaf de zee. Een barkajol was altijd bezig, vooral als hij een boottocht interessanter kon maken door te zingen of interessante anekdotes te vertellen.

De barkajol werd een van de symbolen van Opatija, dus maak van de gelegenheid gebruik terwijl hij een pauze neemt van de boottochten om van hem iets over de geschiedenis van de stad te leren.

En als je het nog iet wist ook hier is het gewoonte om de uitwerpselen van je viervoeter direct op te ruimen.

 

De Benedictijnenabdij

Is 1 van de belangrijkste gebouwen van Opatija die gewijd is aan Sint Jacob. In het Kroatisch betekent Opatija namelijk ‘abdij’. Rondom deze abdij ontwikkelde zich een klein gehucht dat later uitgroeide tot een populaire vakantiebestemming van de elite. De abdij van Sint Jacob is gebouwd in de 14e eeuw en is de naamgever van de stad. Op de plaats van de abdij in het St. James park staat nu de St. Jacobs kerk 

Informatie

Deze kerk, oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw, wordt tot op de dag van vandaag nog steeds beschouwd als een uniek architectonisch meesterwerk en een prominente toeristische attractie in de stad.

 

 Madonna del Mare

De stad is vernoemd naar de Benedictijnse abdij van Sint-Jacob, zie boven. Sint-Jacob werd uitgeroepen tot beschermer van de stad. (zie boven) naast het klooster staat een kopie van het standbeeld Madonna del Mare. De eerste locatie van Madonna del Mare was op de positie waar nu Maagd met Zeemeeuw staat. De “Madonna” werd opgericht om de ziel van graaf Arthur Kesselstadt te bewaken, die verdween, niet ver van het voorgebergte dat in 1891 werd verzwolgen door de golven van vóór Pasen. Tijdens die excursie verloor ook gravin Fries haar leven, maar haar zoon Georg werd gered. 

 

En zo zien we op weg naar het park nog vele vormen van kunst en mooie oude gebouwen.

Ivo Robic was een zanger van Kroatische komaf.

 

Angiolina park en villa Angiolina

In het Angiolina Park vind je 1 van de eerste villa’s van Opatija.

De Italiaan Iginio Scarpa liet in 1844 een zomerverblijf bouwen voor zijn echtgenote Angiolina. Zij nodigde rijke vrienden uit die onder de indruk raakten van de schoonheid van Opatija. Onder meer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije, keizerin Maria Anna en Ban Josp Jelacic brachten een bezoek aan Opatija. Zo werden er steeds meer luxe villa’s gebouwd.

Villa Angiolina

is een prachtig gebouw met klassieke architectuur. Ooit was dit een zomerresidentie, tegenwoordig is er een museum in gevestigd. De villa is gelegen aan de botanische tuin van Angiolina Park. Een heerlijke plek een groene oase. Hier vind je meer dan 150 verschillende bomen, planten en struiken.

Naast het Angiolina Park kun je ook St. James Park, Margarita Park en de Amerikaanse tuinen bezichtingen.

 

Wall of Fame

Portretten van beroemde mensen sieren de muur van het Openluchttheater in het Park Angiolina.

Ze zijn allemaal geboren in Opatija of bezochten de Kroatische kustplaats zoals Gustav Mahler, Isadore Duncan, Albert Einstein, Zucchero, Franz Joseph I., Rikard Katalinic Jeretov, Leo Sternbach, Andrija Mohorovicic, Drago Gervais, James Joyce, Vladimir Nabokov, Robert De Niro, Kirk Douglas, Auguste en Louis Lumière. 

1 ruimte in de rij is leeg, zodat toeristen deel kunnen uitmaken van de foto. Er staat: "Ik was ook in Opatija!!!"

Nou dan wij ook maar even op de foto toch? Dit was gewoon even genieten en zie je het? Het is droog geworden

 

Madonna del Mare

Op het voorgebergte voor de voormalige begraafplaats strekt een meisje van steen haar arm uit naar een meeuw. Dit is echter een nieuw beeldhouwwerk, het werk van beeldhouwer Car en het werd hier in 1956 opgericht en veranderd tegenwoordig het symbool  van Opatija. Daarvoor stond hier totdat deze door een storm werd verwoest, de “Madonna del Mare”, het werk van beeldhouwer Rathausky uit Graz (van hem is ook de fontein “Helios en Selene” in het park tussen de St. Jacobskerk en het hotel Imperiaal). 

Zo kwam ze steeds dichterbij het meisje met de zeemeeuw ze verwelkomt je en wijst naar het mooie uitzicht over de Adriatische Zee. 

 

En zo kwam aan onze stadstoer een eind veel informatie  We stopteen bij het beleed van de zeepkar Die race is echt heel leuk zei hij. Maar het zag er niet naar uit dat we op tijd terug waren die dag De scancode gaf het filmpje dat je ziet in de link onderaan.

Ieder ging nu zijn eigen weg. Wij hebben nog even heerlijk langs de boulevard gelopen nadat we geld hadden gepind. En natuurlijk een ijsje gegeten bij volgens onze chauffeur de beste ijssalon van Italie wij hebben er maar Opatija van gemaakt want het ijs in Rome onder ons appartement vorig jaar was echt vele malen lekkerder haha.

Het was een leuke dag morgen staat er weer een nieuwe route op het program met dezelfde gids als vandaag

https://www.canva.com/design/DAEVoLCcw_A/watch

 

Kvarnerbaai

of de Kvarner Golf, grenst aan het schiereiland Istrië en de regio Dalmatië en ligt in het noordwesten van het land. De Kvarner is een uitloper van de Adriatische Zee en in de Kvarnerbaai liggen een aantal onbewoonde eilanden en de bewoonde eilanden Krk, Cres, Pag, Losinj, Rab, Susak, Unije, Ilovik, Man en Vele Srakane.

Aan de kust van de baai liggen onder andere de plaatsen Rijeka, Opatija en Lovran. Tussen de eilanden Krk en Rab en het vasteland ligt het bijna 130 kilometer lange Velebit Kanaal dit is een moeilijke zeestraat voor de scheepvaart vanwege een sterke en onvoorspelbare wind.

In de winter bereikt de Bora wind hier soms een kracht van 12 Bft maar in de zomer zijn er met de Mistral wind ook regelmatig onvoorspelbare windstoten.

Tussen het vasteland en het eiland Krk ligt de Krk brug. De 2 grootste eilanden in de Kvarnerbaai zijn Krk en Cres, beiden met een oppervlakte van iets meer dan 405 km² tussen Krk en Cres vaart een veerboot.

De eilanden hebben een grotendeels groen en heuvelachtig landschap en er groeien veel soorten planten, in het gebied leven ook veel vogelsoorten en het eiland Cres is een van de weinige leefgebieden van de vale gier. In de zomermaanden zijn er rondom het eiland Losinj regelmatig dolfijnen te zien en er is een beschermd gebied voor de dolfijnen.

Ik dacht een klein beetje achtergrond is wel de moeite waard daar we er eigenlijk de hele vakantie wel ergens langsrijden.

 

Krk Wijnproeverij