Krotië 2023 Plitvicemeren

De geschiedenis van Krk

gaat terug tot de Liburische tijd, waarbij het eiland ook deel uitmaakte van de Elektridische of Apsirtidik-eilanden van het Griekse Rijk. Deze staan nu bekend als de Kvarner-eilanden. Krk maakte ook deel uit van het Romeinse Rijk – Curicta is de Latijnse naam van het eiland – en er zijn op het eiland bewijzen van bouwwerken uit de Romeinse tijd, zoals de overblijfselen van thermale baden.

Vanaf het begin van de 12e eeuw werd Krk geregeerd door een opeenvolging van Kroatische graven, wier macht en invloed in de loop van de volgende eeuwen aanzienlijk toenamen. De belangrijkste adellijke familie in deze periode waren de Frankopanen, waaruit een aantal Kroatische onderkoningen voortkwamen.

Net als de naburige eilanden kwam Krk onder Venetiaans bestuur. Het was echter het laatste eiland in deze regio dat zich aan dit rijk overgaf, namelijk in 1480 (tot 1797). In deze periode was er een migratie van Kroaten van het vasteland. Na de val van het Venetiaanse Rijk werd het eiland deel van het Oostenrijkse Rijk, hoewel dit kort onderbroken werd door de heerschappij van Napoleon gedurende zeven jaar, vanaf 1806.

Toerisme speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het eiland in deze eeuw; Omisalj was een soort toeristenoord in het begin van de 20e eeuw. Malinska begon al aan het eind van de 19e eeuw toeristen per boot te ontvangen. Er is een geweldig artikel over – inclusief foto’s! – op de website van het Krk Toeristen Bureau. 

Na de WO I, maakte het eiland kort deel uit van Italië (van 1918 tot 1920), daarna van Joegoslavië. Tijdens de WO II, kwam het eiland opnieuw in handen van de Italianen (van 1941 tot 1943) en werd het vervolgens tot 1945 bezet door de Duitsers, voordat het op 17 april 1945 werd bevrijd.

Het eiland, werd weer een deel van Joegoslavië, waar het tot de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991 deel van uit bleef maken.  Deze info komt van de site Kroatiehetland.nl

 

Een mooie start van de dag. Heerlijk even vanuit onze kamer genieten van het water en het voorzichtig opkomende zonnetje ja hij wil wel. Na het ontbijt stappen we in de bus en onze gids is ook al aanwezig. We gaan op weg naar Krk. We genoten van de natuur en de dorpjes die we langsreden. En natuurlijk de vele verhalen van onze gids.

 

Je ziet het was echt genieten zo langs het water en ja toen zagen we ook nog de Observatietorens voor de tonijnvisserij. Nee ze waren niet bemand. Het vangen van de tonijn gebeurd met name tussen april en november  's Zomers vertrekken de boten vaak heel vroeg: rond 04:00 uur of 05:00 uur 's morgens. De grote tonijn (100-250kg) vangt men stilliggend met sardine of makreel.

Je ziet dat de wegen/ viaducten ook mooi aangelegd zijn Je hebt een grandioos uitzicht.

 

En zo rijden we dan richting Krk genietend van het lichtspel en de bedrijvigheid in en op het water. In de verte zien we de brug dan even opletten welke baan open is en gaan we door.

Krčki Most

is de huidige naam voor de in 1980 geopende boogbrug van gewapend beton met een totale lengte van 1450 meter met het vasteland van Kroatië, nabij de aansluiting op de verbindingsweg tussen Rijeka en Split, naar het eiland Krk. De brug verbindt Rijeka met een luchthaven die zich op het eiland bevindt. Voorheen sprak men van de Titov Most. De tolheffing op de 1,5 km lange Krk-brug is afgeschaft en het oversteken van de brug is sinds 15 juni 2020 gratis.

 

De grootste plaats op het eiland is het stadje Krk. Al in de Romeinse tijd was Krk een belangrijke nederzetting (zie boven), je kunt de overblijfselen van de Romeinse stadsmuren uit de 2e eeuw voor Christus nu nog zien. De kathedraal van Krk komt uit de 5e eeuw na Christus en de oudste van de verdedigingstorens komt uit de 12e eeuw. 

 

Pralja 

Vertaald is dit wasvrouw. Dit standbeeld in de stad Krk stelt een traditionele vrouw voor die een mand met kleren draagt om te wassen. De naam is afgeleid van het Italiaanse corso, wat stromen betekent, aangezien Krusija tot in de 20e eeuw aan de monding van een ondergrondse stroom lag. Vrouwen kwamen hier emmers vol wasgoed spoelen

Marija Ujević-Galetović is een van de meest gerenommeerde Kroatische beeldhouwers. Haar werk is overal in Kroatië te vinden. Haar werken bevatten beelden van opmerkelijke Kroaten en symbolische beelden van vrouwen. 

 

We lopen via de haven langs de zonnewijzer over de Pier bij de woonplaats van de bisschop

Het omliggende waterfrontgedeelte werd in 1913 gebouwd. De pier staat loodrecht op de golfbreker en biedt extra bescherming tegen de wind. De pier en het braakwater vormen de stadshaven.

In het Statuut van Krk uit 1388 staat dat alle vracht op de stadspier moet worden gelost en via de hoofdpoort naar de stad moet worden gebracht. De pier werd in de 15e eeuw gerepareerd. De kosten werden gedragen door alle eilandbewoners.

 

Het wapen van Krk

is ovaal van vorm: "Azuur een uil met argent snavelvormige en ledige keel, bewaker en stantant op een drievoudige uitgevende vert". 

Het symbool van Krk stamt uit de Griekse tijd en werd in heraldische vorm gebruikt zodra de heraldiek de regio bereikte. 

Het wapen wordt ook gebruikt in een variant met eiken- en olijftakken onder het schild.

De ceremoniële vlag

is een rode gonfalon met 3 staarten, de middelste langer dan de andere 2, alle 3 eindigend in een driehoekige vlieg, en met een gouden rand langs de gehele onderrand. In het midden staat het wapen geel omrand en daarboven in 2 bogen het gele opschrift "GRAD KRK". 

De ceremoniële vlag wordt tijdens het zomerseizoen gehesen op een monumentale vlaggenmast op het centrale plein in de oude stad.

Dit is ook het enige plein dat de kenmerken van een plein heeft behouden. Er werd voor het eerst melding van gemaakt in 1263.

De zeshoekige put in het midden van het kleine plein van de stad Krk, dateert uit de 16e eeuw. Deze is gemaakt van gladde witte steen. De 3 zijden tonen reliëfs een wapenschild met trapmotief tussen ineengestrengelde linten, een afkorting van de naam en het jaartal 1558 in Latijnse cijfers,

De Tempel van Venus

In de directe omgeving van de Kleine Poort (Mala Vrata), in de buurt van de winkel Templum Veneris, ontdekten recente archeologische vondsten de overblijfselen van een interessant oud object. Dit zijn de overblijfselen van de apsis die in de platte achterwand zijn gegraveerd. De manier van bouwen, met behulp van kleine dr

Pluj

is een woord dat bewaard is gebleven uit het Veljot-dialect is afgeleid van het Latijnse pluvia. Het duidt op regen en de steile helling waar het regenwater wegstroomt.

 

Zoals onze gids zei een bodemloze put voor het bankgebouw  vul de reden zelf maar in.

 

 

Tegen een muur bij de ingang van de boulevard bij de haven staat een drinkfontein. Het van grijze steen met een eenvoudige kraan in het midden en een afvoerbakje aan de onderkant, maar bovenaan staat een rode vijfpuntige ster in een cirkel tussen het jaartal 1946. Dit is veel minder sierlijk dan de Italiaanse fontein in het midden van het plein, maar de symboliek van vooruitgang en vernieuwing is hetzelfde. Wapenschild, leeuw en heilige versmolten tot een eenvoudige rode ster, omdat in plaats van een patriciërsfamilie toegewijd aan de Venetiaanse Republiek en de katholieke kerk, de jonge socialistische staat de fontein schonk, zodat de mensen hem uiteindelijk aan zichzelf gaven.

De kathedraal

Vanaf de 17e eeuw werd de St Joseph kapel ook wel “Onze Lieve Vrouw van de Karmel” genoemd. Het is 1 van de 3 kapellen die binnen de stadsmuren bewaard zijn gebleven. Veel kapellen werden tegen het einde van de Venetiaanse overheersing verlaten

Het kathedraalcomplex, gebouwd door de eeuwen heen, is het meest waardevolle erfgoed van de stad Krk en omgeving.

Het bestaat uit overblijfselen van;

  • Romeinse baden,
  • de Mariakathedraal,
  • de Sint-Quirinuskerk,
  • een vroegchristelijke doopkapel,
  • de apsis en de klokkentoren.

De kathedraal uit de 12e eeuw wordt geflankeerd door de paleiskapel van St. Quirinus, een romaans bouwwerk met drie schepen dat door de eeuwen heen verschillende doeleinden heeft gediend: van een portiek en de bisschopskapel tot het matroneum van de kathedraal. De klokkentoren met een barokke koepel werd gebouwd in de 17e eeuw.

St. Margarettenkerk

Deze kerk met 2 schepen is een zeldzaam voorbeeld van echte romaanse ruimte. In tegenstelling tot de gebruikelijke oriëntatie strekt de oost-westas van de kerk zich uit in noord-zuid richting. Het wordt gekenmerkt door een vrijwel perfecte akoestiek.

Het interieur heeft 2 rijen met kolommen, waarvan de 7 kolommen die het dichtst bij het altaar staan, oorspronkelijk binnen de oude basiliek stonden. Deze kolommen werden gebouwd van steen en zijn niet aangesloten op de kapitelen. Van de in totaal 14 kolommen, zijn 12 voorzien van Korinthische kapitelen, 1 is in de klassieke stijl en de ene in de noordelijke rij die het dichtst bij het altaar staat is voorzien van reliëf afbeeldingen van vroegchristelijke eucharistie symbolen.

 

 

 

Klokkentoren van de kathedraal

De kathedraal kreeg in de 16e eeuw een klokkentoren in gotische stijl. In 1767 werd in plaats van de huidige scherpe top een barokke koepelvormige klokkentoren gebouwd met een houten engel. Tegenwoordig is de engel gemaakt van polyester uit 1973.

Stadsmuren

De oude stad is omgeven door muren die tot op heden bewaard zijn gebleven. Verschillende lagen getuigen van vele historische perioden vanaf de Illyrische tijd tot de val van Venetië. De muren werden voor het eerst vermeld in de 1e eeuw voor Christus. De laatste grote reconstructie vond plaats in de 15e eeuw. Zoals je ziet wordt er ook nu weer gerenoveerd.

De 15e-eeuwse toren staat aan de Kamplin werd gratis gebouwd door de eilandbewoners, waarbij de stadspoort in het onderste gedeelte was verwerkt. (De naam van dit plein is afgeleid van het Latijnse woord campus (veld))

In de Romeinse tijd was dit een oefenterrein. Overblijfselen van tempelzuilen getuigen van de prachtige bouwwerken uit de Romeinse tijd. Tijdens de middeleeuwen was dit het toneel van ridderduels. Het diende als verdediging van de stad tegen zee-aanvallen, terwijl de vierkante toren fungeerde als gerechtsgebouw. 

De oostelijke muur is versierd met de wapenschilden van dodge Augustin Barbariga. Hieronder staat een 24-uursklok die voor het eerst werd genoemd in 1538. Deze bevindt zich op de kruising van de zuidelijke en westelijke muren. De inscriptie en het wapen geven aan dat de toren in 1407 werd gebouwd in opdracht van Nikola Frankopan. De inscriptie werd uitgehouwen in een Romeinse grafsteen uit de 1e eeuw.

De poort bevond zich oorspronkelijk verder naar het zuiden, aan het einde van Decumanus Maximus. Toen de stad omringd werd door muren, werd het de hoofdingang vanaf de kust. De stadspoort werd voor het eerst vermeld in 1350. Voor de poort lag vroeger een kleine pier, die diende als vissersingang.

We zagen ook een fragment van een Romeinse gedenkplaat uit de 3e - 4e eeuw gevonden in Krk in 1860, waarin de "splendidissima civitas curictarum" wordt genoemd: de prachtige stad Krk Dit alles is nu in het Servo-Kroatisch.

 

 

 

 

Een Romeinse grafsteen (stella) ingebouwd als spolium op een zeshoekige toren in de muren van Krk, gelegen nabij de Kleine Poort aan de kade. De Stella bevindt zich 5,5 meter boven de grond, is 80 cm hoog en 75 cm breed. Het is gemaakt van zachte poreuze kalksteen. Het bestaat uit een edicule met de hoofden van de dece ...

Dit was een heel bijzonder tafereel Puur toeval behoeft geen verdere omschrijving denk ik.

 

We hebben nog even vrije tijd dus eerst aan een welverdiend kopje koffie

Jammer heb ze nergens zien staan anders had ik zeker even paar gekocht haha.

 

Nog even slenteren door de smalle straatjes heeft wel wat.

 

En natuurlijk kom je ook leuke dingen tegen zoals je ziet.

Ja in het kattenhuis zaten/lagen echt een aantal katten

De olijvenpers was helaas niet in werking.

En dan gaan we nu naar de bus en gaan op weg naar de wijnproeverij.

 

We gaan op weg naar het plaatsje Vrbnik. En was het nog redelijk weer in Krk, zagen we het steeds grijzer worden onderweg.

Vrbnik

 Is een klein middeleeuws dorp in de provincie Primorje-Gorski Kotar in Kroatië. Het dorp is gelegen op een 48 meter hoog rotsachtig uitsteeksel in de Adriatische Zee, aan de oostkust van het eiland Krk.

Openbaar vervoer van en naar Vrbnik is bijna niet te vinden en  auto’s en motoren kunnen elkaar niet passeren dus je vindt hier ook geen motorvoertuigen. Wel een paar toeristen op de fiets die bijna op de groep inreden daar ze van de hoogte af kwamen racen en remmen ging heel moeilijk op dat natte wegdek.

 

Saint Donat

Een 1steklas monument van Kroatische sacrale architectuur. Het betreft een kapel uit de eerste helft van de 12e eeuw, een vierzijdige indeling. Vanuit het centrale ruitgebied, bedekt door een koepel, zijn er drie apsissen. Wees niet verbaasd als u voor het uitzonderlijk waardevolle Kroatische sacrale architectuurerfgoed staat, een uniek prototype.

Het is een werelderfgoed-site. Dit kwamen we onderweg tegen zijn niet uitgestapt helaas. Dus vanuit de rijdende bus haha.

 

Vrbnička žlahtina proeven

Vrbnik staat met name bekend om de wijn die hier en in de omgeving van het dorpje geproduceerd wordt. De Vrbnička žlahtina is een droge witte wijn, maar met een fijne lichte smaak. De wijn in Kroatië heeft vaak een lichtere smaak. Dit zorgt ervoor dat de wijn enorm verfrissend is. Een leuk feitje over deze wijn: hij wordt 1 tot 4 jaar op de bodem van de zee bewaard.

Je mag van me aannemen dat we hier de meeste regen van de hele vakantie hebben gehad het was werkelijk baden door het water naar boven om bij de wijnproeverij te komen. Nu ik dit neerzet bedenk ik me dat het logisch is dat er zoveel water stroomde komt immers altijd van boven😜 Werkelijk we waren doorweekt! Maar binnen werd t al gauw gezellig zoals je ziet en het brood met de ham, kaas en olijven, smaakten wat mij betreft het lekkerst Ja ben geen wijndrinker maar de gezelligheid maakt een hoop goed al is je glas gevuld met water.

Eenmaal buiten was het wel weer droog En daar stond een club onder de parasol te genieten van de wijn (2012 stonden wij daar ook zal eens kijke of ik die foto nog kan vinden.) Je ziet het is een schitterend uitzicht en het ziet er naar uit dat je rotsplantjes gewoon in het water kunt zetten. Ik dacht hier maak ik een foto van want anders vergeet ik dat. Ik ga het wel uitproberen thuis.

 

Het eeuwenoude centrum staat volgebouwd met charmante miniatuurhuisjes en kent tientallen steile, smalle steegjes. Het was erg leuk om doorheen te lopen Wel voorzichtig want het was nog aardig glad door al dat hemelwater.  Ja ook de bananenpalm is hier te vinden zoals je ziet

 

En dan komen we bij het belangrijkste punt van het dorp;

Als de zee spreekt

Klančić of het smalste straatje ter wereld

Deze straat is op het smalste gedeelte slechts 43 centimeter breed. Vrbnik is een echte oude stad van het mediterrane type, met huizen die als een cluster op elkaar zijn geperst. Binnen de muren wordt het doorkruist door smalle en kronkelende straatjes met talloze doodlopende wegen, met veel gewelven (gewelven), waarboven oude, compacte huizen en huisjes oprijzen.

Wij pasten er allemaal gelukkig doorheen, maar het is echt heel smal. 

 

Het eind van de dag is in zicht op weg naar de bus voor de terugreis. En in de bus krijgen we nog wat leuke info van ons gids. 

  • de plaatsnaam van dit plaatsje? klinkt na de wijn als Waarbenik.
  • nummerbord HR Hard Rijden
  • jaja zijn eieren
  • mooi betekent mijn
  • paradijs is een tomaat
  • bok betekent hallo hoi 
  • kkrnabar is kelner
  • nada is hoop
  • De wind op het eiland Krk heet Bura

Kroatische stropdas

Het Franse woord voor stropdas (cravate) en het Duitse woord voor stropdas (Krawatte) zijn allebei afgeleid van het woord ‘Croata.' De Kroaten noemen zichzelf graag het geboorteland van de stropdas.

Volgens de legende kregen mannen die vroeger in de oorlog gingen vechten van hun vrouw een soort sjaal mee. Zo'n sjaal zou de mannen kracht en vertrouwen geven, tegelijkertijd toonden de mannen respect voor hun vrouw en toonden ze trouw. In de eerste helft van de 17e eeuw, tijdens de 13-jarige oorlog, kwam het terecht bij de fransen die deze modeaccessoire droegen "à la Croate." De stropdas kreeg toen de naam ‘cravate.' 

 

Medicinale modder 

Dit is ook op Krk te vinden, zowel in Klimno als in Soline (niet ver van de brug naar het vasteland). De stranden met deze speciale modder zijn zowel bij volwassen als kinderen populair, omdat je er ook prima kunt zonnen, zwemmen en spelen.

 

En dit was het dan eenmaal in het hotel diner even wandelen langs het water en dan gezellig een neut met de club morgen een rustig dagje. We maken een boottocht naar Lovran waar we van boord gaan en later weer terug. De rest van de dag naar eigen inzicht invullen nou lekker pokopoko dan maar haha.

 

Vanuit ons hotel lopen we naar de aanlegsteiger en al vrij snel kwam de boot aanvaren. Als allen aan boord zijn (alleen eigen groep) vertrekken we. We varen van Opatija langs Volosko, Rijeka naar Loran en later weer terug.

Aan boord is live-muziek en daar hoort natuurlijk ook een drankje bij. Wij genoten van de Birnenlikeur Basis peren dus wel gezond toch? Net limonade haha. We hebben schitterend weer 

 

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa 5*

Dit biedt een werkelijk bijzondere ervaring. Gelegen aan de Adriatische kust van Kroatië, in het prachtige landschap van het Risnjak Nationaal Park, meerdere restaurants en zwembaden, een privéstrand, een full-service spa- en gezondheidsclub en Airtime. Tijd over? Elke kamer beschikt over een 55-inch LG SMART TV met Airtime. Gasten kunnen Hollywood-inhoud en livekanalen bekijken, met een filmisch gevoel. En elke kamer heeft uitzicht op de oceaan.

Kantrida-zwembadcomplex

Dit is een plek voor topsportevenementen, topsport, recreatie en onderwijs. Het complex werd in juli 2008 geopend, waarbij een nieuw Olympisch zwembad werd gebouwd en het oude Olympische zwembad en zwembaden voor niet-zwemmers werden gereconstrueerd.

  • De bouw van het complex is in 2011 afgerond met de aanleg van een duikbad, het herstel van het strand en de reconstructie van de boulevard.
  • In december 2008 werd in de nieuwe zwembaden het 12e Europese kampioenschap kortebaanzwemmen gehouden. Het is een van de grootste sportcompetities in de geschiedenis van Rijeka, die ook de 100ste verjaardag van de sportvereniging “Viktoria – Primorje 08” markeerde.
  • Op initiatief van de stad Rijeka worden sinds schooljaar 2008/2009 zwemcursussen georganiseerd voor alle basisschoolleerlingen in de stad Rijeka via het bekroonde project “Rijeka Pliva/Rijeka swimms”.
  • Om de levenskwaliteit van haar senioren te verbeteren, staan de stad Rijeka, Rijeka Sport en de Vereniging van gepensioneerden van de stad Rijeka leden van de vereniging toe de Kantrida-zwembaden te gebruiken voor de behoeften van recreatieve programma's voor senioren , 3 x per week, gratis.

Rijeka

Dit is niet alleen de grootste stad maar ook de hoofdstad van de prachtige Kvarner baai. De kuststad, gelegen aan de Adriatische Zee, speelde een belangrijke rol in de economie van Kroatië doordat de grootste haven hier ligt. Daarnaast werd de stad ook gezien als een belangrijke een industriestad dat is duidelijk te zien aan de verschillende olieraffinaderijen, fabrieken en scheepswerven die je hier kan terug vinden.

 

Leuke info maar was vooral genieten op het water

 

Lovran 

Het ligt ongeveer 7 km ten zuiden van Opatija en 10 km ten noorden van de badplaats Moscenicka Draga.

De naam “Lovran” betekent laurier, de plant vind je ook terug in het wapen van de stad en in de groene bossen in de omgeving. Dit voormalige scheepsbouw-stadje is vooral beroemd om zijn authentieke sfeer, de onmiskenbare nostalgische stijl en de fantastische stranden die uitnodigen tot zwemmen en ontspannen langs de uiterst fraaie kusten. Tevens sta je hier aan het eind van de kustpromenade

 

Het charmante oude stadje is de moeite waard. Kleine smalle stenen steegjes lopen door de zogenaamde Stari Grad. De eeuwenoude monumenten, kerken en herenhuizen op de pittoreske stadspleintjes zijn indrukwekkend.

Er zijn echter maar weinig originele delen van de voormalige stadsmuur te bezichtigen. Alleen de stadstoren, die een fantastisch uitzicht biedt, en de Stubiza-poort, die toegang geeft tot de oude stad, zijn goed bewaard gebleven.

 

 

Niets mis mee om hier even heerlijk rond te dwalen toch?

 

De kerk van St. George 

in het centrum van de stad, behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Lovran. Zij werd in de 12e eeuw gebouwd, en de kenmerkende gele kerktoren, die werd later in de 17e eeuw gebouwd.

 

Koffietijd!!!

 

Na de koffie weer op pad nu gaan we leuke dingen zoeken en je ziet ook dat is ons weer gelukt

 

Nog even een foto van bovenaf en dan gaan we weer naar de boot voor de terugreis. Zie onze stoere man staan ja wel helm op he! Het ging me eigenlijk om die brommer hoor maar hij wist niet hoe snel hij erbij kon staan voor de foto haha en zo zitten we weer op het water op weg naar ons hotel.

 

En zo komen we weer terug in Opatija Wel leuk nu kunnen we een foto maken van ons hotel vanaf het water.

 

De middag hebben we ons prima vermaakt en na het diner natuurlijk weer even op weg en we hadden en mooie zonsondergang zoals je ziet. Morgen gaan we naar de meren

Plitvice meren