Kopenhagen
Kopenhagen werd in 1445 de hoofdstad van Denemarken. De Denen noemen hun hoofdstad København, wat koopmanshaven betekent. Het is de enige miljoenenstad van het land met – inclusief de voorsteden – 1,3 miljoen inwoners. Dat betekent dat bijna 1 op de 4 Denen in of bij de hoofdstad woont.
Voor je meegaat naar het Kopenhagen zoals wij het beleefden, wil ik je toch eerst even een stukje achtergrond over Denemarken meegeven.
Denemarken
Dit is een koninkrijk in Noord-Europa dat ongeveer even groot is als Nederland maar telt slechts circa 5,5 miljoen inwoners tegen ons land inmiddels bij na 17 miljoen. Ja zoek het verschil.
Het wordt vaak met Nederland vergeleken, niet alleen door zijn overwegend vlakke landschap, maar vooral ook door zijn relatief vooruitstrevende bevolking.
Hoewel Denemarken een van de oudste monarchieën ter wereld is, is het principe van gelijkheid bijvoorbeeld hecht geworteld in de Deense cultuur.
Ook werd reeds in het begin van de jaren '30 een stelsel van sociale zekerheid geïntroduceerd, lang voordat daar elders in Europa sprake van was.
De vlag
Op 11 juni 1784 zijn de afmetingen en vorm vastgelegd. Het ontwerp, is overgenomen door de andere Noordse landen.
Politiek
Volk en Cultuur
Denemarken is 1 van de oudste monarchieën ter wereld en het land kent enkele oude adellijke geslachten, die nooit speciale wettelijke privileges hebben genoten.
Daardoor is er nooit een langdurig feodaal systeem van de grond gekomen en zijn de klasseverschillen in Denemarken minimaal.
Het principe van gelijkheid is hecht geworteld in de Deense geschiedenis. Zij was een voorloper in het uitvaardigen van wetten en regelingen die in andere landen als "uiterst progressief" werden bestempeld.
Deense taal
Het Deens behoort tot de Scandinavische groep van Germaanse talen, maar dat betekent niet dat Denen bijvoorbeeld Zweeds kunnen verstaan. Noors is al gemakkelijker, want dat is afgeleid van Oud-Deens. De dialecten lopen sterk uiteen.
Dit is een erfenis uit de tijd dat het verkeer tussen de Deense eilanden en Jutland moeilijker was dan nu.
Geschiedenis
Kort na de laatste IJstijd werd Jutland bevolkt door nomadenvolken. Waar zij vandaan kwamen is niet bekend.
Rond 2000 v. Chr.
vermengden zij met Indogermaanse stammen uit het oosten en in de 5de en 6de eeuw met zeevarende stammen uit het noorden. Op Jutland en op de eilanden ten oosten daarvan ontstonden kleine rijkjes, die in de 8ste eeuw verenigd waren onder een centraal bestuur. Toen al legden de Denen kanalen en bruggen aan en – in het zuiden van Jutland – verdedigingswerken. Het staatsverband van het huidige Denemarken stamt uit die tijd.
Zij onderwierpen zich niet aan het Frankische Rijk van Karel de Grote.
Vikingen
Samen met de andere Noordse volkeren werden de Denen aangeduid als Vikingen. De mannen trokken erop uit om de kusten van West-Europa te plunderen. De landbouw thuis werd overgelaten aan de vrouwen.
Koning Gorm de Oude en zijn zoon Harald Blauwtand gingen nog een stapje verder: zij roofden niet alleen, maar veroverden ook land. Rond het jaar 1000 lukte het Sven Gaffelbaard om heel Engeland in zijn macht te krijgen.
De 12de en 13de eeuw
Denemarken richt zijn begerige blik naar het oosten. De Duitse noordkust, de Baltische staten en het zuiden van Zweden, werden aan het Deense Rijk toegevoegd. De koning van Denemarken was rijker en machtiger dan ooit tevoren. Dat stak de adelstand en dwong in 1282 koning Eric V een document te ondertekenen waarin stond dat de koning ondergeschikt was aan de wet.
Intussen kwam de handel op en de kooplieden in de steden verenigden zich in de Hanze. Dit samenwerkingsverband controleerde alle handel in het Oostzeegebied en had dus veel macht.
Unie van Kalkar 1397
Koningin Margrethe getrouwd met Haakon VI van Noorwegen, die ook koning van Zweden was, slaagde erin de 3 landen te verenigen in de Unie van Kalkar. Denemarken was het absolute machtscentrum en met name de Zweden verzetten zich daar fel tegen. Het zou meer dan 125 jaar duren voor de Zweden hun onafhankelijkheid terugkregen. Dat was het begin van vele oorlogen tussen Denemarken en Zweden, waarbij Denemarken vaak het onderspit delfde en verloor uiteindelijk alle gebieden, met uitzondering van Noorwegen. De kooplieden waren woest over het verlies van afzetgebied en gaven de adel de schuld.
1660
De kooplieden spanden samen met de geestelijkheid en de koning om de macht van de adel te breken.
Het koningschap werd erfelijk verklaard; een jaar later kreeg de koning zelfs absolute macht.
Grootgrondbezit en horigheid
De boeren waren het kind van de rekening. Zij moesten op het land blijven dat vaak eigendom was van een grootgrondbezitter. Deze situatie was in veel andere delen van Europa, maar Denemarken heeft er vrij snel een eind aan gemaakt.
1788
De vooruitstrevende Deense minister Bernstorff schafte de horigheid af en vaardigde wetten uit tegen grootgrondbezit. Die wetten gelden nog steeds. Onder koning Frederik V (1766-1808) bevoer Denemarken de wereldzeeën en stichtte kleine handelskoloniën in het Caraïbisch Gebied, Afrika en India. Grote koloniën heeft het land nooit gehad en deze kleine handelsposten deed Denemarken al voor de WO II van de hand.
Tijdens de oorlogen van Napoleon koos Denemarken de kant van de Fransen. Dit omdat Engeland de Deense vloot had vernietigd en de verbinding met Noorwegen afsloot. Na de nederlaag van Napoleon moest Denemarken zwaar boeten voor zijn keuze. Noorwegen werd aan Zweden toegewezen en Helgoland aan Engeland.
Er zijn van die momenten dat je beetje creatief moet denken dus dan de viking-boot uit Tivoli maar geplakt bij dit item😂
Tip is om de bedragen in Deense kronen door 7 te delen. Dan zit je eigenlijk altijd wel goed, want dit is net iets duurder dan de daadwerkelijke prijs in euro’s. 140 DKK is dus ongeveer 20 euro (€18,82) op het moment van schrijven).
Toerisme
Denemarken ontvangt zo’n 3,5 miljoen buitenlandse toeristen per jaar.
De meesten gaan naar de hoofdstad Kopenhagen, maar ook het lege noorden van Jutland is aantrekkelijk. De vele meren in Jutland en de wateren rond de eilanden trekken veel vissers. Omdat Hoogteverschillen er minimaal zijn, leent het land zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Ook kun je er genieten van sfeervolle vissersdorpjes en ruige kusten
Maar nr 1 van Kopenhagen is natuurlijk die kleine zeemeermin.
En ja Legoland in Billund is een droom voor ieder kind. Dus daar zijn wij maar weggebleven haha. Maar natuurlijk wel even een winkel binnen met legosteentjes. Ik had er eigenlijk iets meer van verwacht denkend aan de winkel van Disney- en M&M's world in New York. Maar toch nog wel iets in ieder geval.
Dan gaan we nu aan onze trip beginnen. We vertrekken vanaf Eindhoven airport. Dit lig tussen Best en Veldhoven in.
Van oorsprong is het een civiel vliegveld dat na de WO II als vliegbasis is overgegaan naar de Koninklijke Luchtmacht.
Gezien de voorspellingen van lange wachtrijen (ivm de problemen op Schiphol) zorgen dat we op tijd zijn. Bij aankomst zagen we eigenlijk al snel dat het meeviel. De tenten die buiten waren opgezet voor het wachtend publiek waren leeg we konden zo naar binnen. Ingecheckt hadden we al en geen ruimbagage dus tijd voor jawel koffie. Dan is het tijd en gaan we op weg naar de security. Daar stond wel een rij maar na een klein uurtje waren we al slingerend tussen de hekken door op ons plek. Oeps vertraging ja ech...... dan moet er maar weer iets gedronken met een snabbeltje om die tijd te overbruggen. En dan is het zo ver we mogen het vliegtuig in. Eenmaal op ons plekje zien we bovenstaand vliegtuig naast ons staan in het boekje in de stoel zat nog wat informatie wil je meer weten, kijk dan even op deze website altijd leuk achtergrond info; https://peterpanvakantieclub.nl Nu wachten op het startsein
We gaan de lucht in, vlucht van 1 uur en 25 minuten maar de wind staat gunstig dus we halen 10 minuten van onze vertraging in nou dat is mooi haha. Voor je goed en wel boven bent ga je alweer naar beneden. Maar het was toch wel even mooi daarboven en zoals je ziet kan het in 1 uur totaal donker worden haha.
‘Kastrup’
Zoals de lokale bevolking het noemt is de drukste luchthaven in de Nordics en ligt ten zuidoosten van Kopenhagen op het eiland Amager. Het staat bekend als een van de beste luchthavens in Europa op korte afstand van het stadscentrum.
Je kunt met metro, trein en bus van het vliegveld naar de hoofdstad van Denemarken reizen.
Wij liepen met ons koffertje met de mensenmassa mee. Geloof me het is een enorm groot vliegveld waar je maar niet zo vanaf bent. En er wordt nog volop gebouwd heel wat lege ruimtes kwamen we onderweg naar de uitgang tegen. Eenmaal buiten (nee geen douane gezien waar was dat eerder o ja Bologna😜), stond alles duidelijk aangegeven en voor we er erg in hadden stapten we uit voor ons hotel voor de komende 3 nachten. Groot maar zeker niet onpersoonlijk vriendelijk personeel en een goed ontbijt! Eenvoudige kamer geen kasten, 4 klerenhangers en een la onder het bed waar gelukkig beddengoed en handdoeken voor de 2e persoon lagen😂, douche en wastafel en verder niet zeuren o ja er stonden wel 2 stoeltjes en er waren ook stopcontacten. We zaten vlak bij de nooduitgang. En zoals je ziet een schitterend uitzicht.
Morgen gaan we op weg nu languit.
Wakker worden met zo'n uitzicht is niet verkeerd.
Ook dit keer zal ik per bezienswaardigheid informatie toevoegen om het rustig en overzichtelijk te houden net als in Rome.
We hebben voor dag 1, de Hop on Hop off besproken met tussendoor een uurtje varen.
En we gaan ook nog een halve dag fietsen dus weer van meerdere kanten belicht.
De overige tijd komt echt wel vol hoor. Zoals gewoonlijk weer tijd te kort natuurlijk
Na het ontbijt, gaan we op zoek naar het centrum dat op 10 minuten lopen vanaf ons hotel is. We lopen direct al langs een paar interessante gebouwen.
Hotel Tivoli
Het Tivoli Hotel is een designhotel, voorzien van sfeervol ingerichte kamers die vrijwel allemaal een fraai uitzicht over Kopenhagen hebben. Het zit bij ons om de hoek danwel naast ons hotel. Doet iets sjeiker aan dan het onze. Mag ook wel hier leg je zo'n € 241,00 voor 1 nachtje neer. Wij kijken wel naar de achterkant vanaf onze hotelkamer 😂.
Dan komen we al gauw in het centrum het oude gedeelte van Kopenhagen dus.
Polittorvet
Is het 1ste gebouw dit was het hoofdkwartier van Arbejdernes Ulykkesforsikring, ontworpen door architect Knud Arne Petersen en gebouwd in 1913-1914. Tegenwoordig, herbergt het het hoofdkantoor van de politie.
We komen op het Kongens Nytorv een openbaar plein dat werd aangelegd door Koning Christian V in 1670. Het is het grootste plein in Kopenhagen. Aan dit plein liggen ook een aantal prestigieuze instituten, zoals het Koninklijk Theater, Magasin du Nord en het d’Angleterre Hotel.
Villa Copenhagen
Op internet zie ik dat het een hotel is had ik niet verwacht. Het is uniek in zijn omvang en heeft meer dan 55 kamertypologieën, die allemaal zijn ontworpen om een gevoel van subtiele schoonheid, kwaliteit en tijdloosheid te geven. Universal (ontwerper) bedacht de esthetiek en inrichting voor 341 standaard- en de luxe kamers, 40 suites en junior suites, en een gelijknamige Universal Penthouse Suite met 2 verdiepingen. Alle kamers zijn voorzien van een getinte spiegel aan de wand met een speciale glazen binnengevel waardoor natuurlijk daglicht in de badkamers komt, dat wordt reflecteert door de gerenoveerde historische ramen. Pff gekeken wat dit grapje zou kosten hier leg je ruim € 400,00 neer voor een nachtje met zijn 2. We lopen lekker verder.
Centraal Station Kopenhagen, Kobenhavns Hovedbanegard
Het station werd aan het begin van 20ste eeuw ontworpen door Heinrich Wenck.
Het is het grootste treinstation van Denemarken en het centrum voor al het treinverkeer in het land; S-treinen en regionale treinen, evenals InterCity en internationale treinen met vertrek naar grote steden in heel Europa.
De nieuwe volautomatische treinen van de Stadsring en Metro stoppen hier sinds 2018.
Het station ligt zeer centraal in Kopenhagen, slechts een paar minuten lopen naar het stadhuisplein en de oude stad, en het Tivoli ligt aan de overkant van de straat. Het station beschikt over 7 perrons en 13 sporen.
Stukje geschiedenis; 3 Centraal Stations sinds 1847
Tussen 1978 en 1994 vond een grote verbouwing plaats, waarbij onder meer liften en roltrappen werd geïnstalleerd. Ook werd het station in de jaren tot begin 2009 uitgebreid gerenoveerd. Ik heb helaas niets kunnen vinden van een beschrijving van de gevel van het station.
Op de perrons, vind je een ruime keuze aan in-house faciliteiten, zoals verschillende restaurants en pubs,
een postkantoor, een bank en enkele winkels en snackbars die tot laat in de nacht open zijn.
Ook het kantoor van de Hop on-Hop off is hier gevestigd
We lopen op ons gemak naar het opstappunt. Daar stond een mobiel ticket-loket.Hier moeten we onze digitale ticket in laten scannen. Op onze vraag waar het punt is voor de boot vertelden de jongens dat deze er niet bij inzat. Laat maar dachten wij komt vast wel goed en stappen op de bus
Nyhavn
is de oude haven van Kopenhagen en tegenwoordig een van de meest levendige plaatsen in het stadscentrum. Dit autovrije gebied is op een zonnige dag erg populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Het oude historische deel van Kopenhagen en de hedendaagse trends smelten er samen en je kan er heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes. Het is een absolute must voor iedereen die Kopenhagen bezoekt! Tijdens de fietstocht hadden we hier ook nog even koffiepauze.
Het Memorial Anchor in Nyhavn
Het grote Memorial Anchor (Mindeankeret) in Nyhavn is een monument in de vorm van een anker dat de meer dan 1.700 Deense officieren en matrozen herdenkt die hun leven hebben gegeven tijdens de WO II.
Het Memorial Anchor werd ingehuldigd in 1951, maar het anker zelf stamt uit 1872 en werd gebruikt op de Fregat Fyn (Funen) tijdens de WO II. Het verving een tijdelijk groot houten kruis dat op dezelfde plek werd opgericht in 1945.
Elk jaar op 5 mei, de Bevrijdingsdag van Denemarken, wordt hier een officiële ceremonie gehouden bij het ter ere en ter herdenking van de gesneuvelden.
(rode route): Zeemeerminroute
Deze route geeft je een goed overzicht van de geschiedenis en leuke weetjes van Kopenhagen doorheen de eeuwen. en kanalen en krijg je Kopenhagen vanuit een ander oogpunt te zien.
Tijdens de 60 minuten durende boottocht vaar je onder andere langs het kleurrijke Nyhavn, het hippe Christianshavn en het wereldbekende standbeeld van de Kleine Zeemeermin. Bij de boot aangekomen, de (online)ticket laten zien instappen.
De kanaaltocht biedt een rijk scala aan informatie het is genieten van alles wat je ziet. Enkele dingen licht ik wel even uit maar veel zien we ook later weer en dan licht ik even toe. We hadden natuurlijk ook wel geluk met het weer die strak blauwe luchten geven je foto toch wel iets extra's Dan worden we gewezen op het rumoer aan de kade nou geloof me je hebt t niet door je zou dus zo langs HET monument jawel de zeemeermin voorbij varen. Ze valt echt niet op vanaf het water De mensenmassa schudt je wakker
The Paper Island
Het papiereiland een stedelijke oase. Al bijna 300 jaar huisvest het eiland een reeks belangrijke functies voor de stad: van scheepswerf, tot militair hospitaal, tot arsenaal, tot opslagplaatsen voor kolen en papier. De meeste Kopenhageners herinneren zich de papiermagazijnen, en het zijn deze die Christiansholm vandaag de dag zijn naam hebben gegeven.
Kopenhageners hebben sinds kort toegang gekregen tot dit eiland in het hart van de haven van de stad. Het 1ste initiatief, een tijdelijke voedselmarkt, was een doorslaand succes. Na bijna 300 jaar ontoegankelijk te zijn gebleven, alleen gebruikt door de marine, de industrie en het havenverkeer, is het nu een cultureel centrum en een populaire ontmoetingsplaats geworden voor zowel de lokale bevolking als toeristen.
Een nieuw stadsdeel met baanbrekende architectuur, een water-cultuurcentrum, een internationaal hotel, een eetzaal, woningen en culturele hotspots. Een promenade langs het water omringt de wijk met een breed scala aan recreatieve functies. Dan zien we;
Vestindisk Pakhus,
Gelegen aan de Toldbodgade aan de waterkant tussen Amalienborg Palace en Langelinie, is een voormalig 18e-eeuws pakhuis met daarvoor een beeld van Michel Angelo.
Een pakhuis omgebouwd tot appartementencomplex. De koninklijke paardenstal en het Nationaal museum.
We varen o.a. langs het operagebouw de bijzondere draadbrug en dan onder de brug door en is het net als varen we door Amsterdamse grachten. Die hoge herenhuizen waren ook wel degelijk Nederlandse architecten bij betrokken. Zo door die kanalen is echt genieten wat dacht je van de was die te drogen hangt op die grote boot? Die gans of is het een zwaan kan het niet zien hij ligt heerlijk in elkaar gedraaid op een steen midden in het water en denkt je zoekt het maar uit 😂
En zo kwam de boottocht weer teneinde. Nu is het tijd om even de benen te strekken, onderwijl zie je natuurlijk weer van alles wat dacht van het tafereeltje op de eerste foto ja gewoon boven de deur van een pakhuis. We lopen langs een wit gebouw "het hoofdkantoor van een Deense rederij" die tegenwoordig bulkcarriers voor droge lading (Lauritzen Bulkers) en gastankers (Lauritzen Kosan) exploiteert.
En dan iets wat we echt nog niet eerder hadden gezien een heel hoge bank ja zo'n ding waar of je op kan zitten maar heus erop klimmen ging je niet lukken ook een groep jongeren deed een tevergeefse poging nou dan maar een foto gemaakt.
De tekst bij het bankje;
"Overstromingen worden normaal als we niets doen aan het klimaat"
Volgens het klimaatrapport van de VN zullen de waterstanden tot 1 meter stijgen vóór 2100,
als de opwarming van de aarde zo doorgaat.
Oeps dit zet je even aan het denken. Wat we ook veel zagen deze dagen waren de grandioos leuke koffie-autootjes. Je ziet er zit soms een heuse koffiemachine in. En dan zien we wat ik in 1ste instantie dacht een diefenbachia die bloeit maar vond het wel vreemd nu denk ik dat het misschien een broodboom is wie t weet mag t zeggen wel apart. We lopen een steegje in en zien dit mooie kunstwinkeltje. We gaan naar de bus en op zoek naar koffie.
Het fregat PEDER SKRAM
Het vlaggenschip van de marine tijdens de Koude Oorlog was opengesteld voor het publiek als museumschip en is eigendom van een stichting. Het fregat gebouwd in 1965 was het 1ste grote oorlogsschip ter wereld met zowel dieselmotoren als gasturbines. Het maakte 25 jaar lang deel uit van de ruggengraat van de Deense marinevloot. Vandaag de dag is het fregat, na een uitgebreide renovatie, bijna volledig hersteld in de staat van 40 jaar geleden.
We zagen enorm veel vlaggen hangen in de stad maar ook op deze boot dus even op t net gespit zie onder
De Slag bij Kopenhagen (16 augustus – 5 september 1807)
ook wel de 2de Slag bij Kopenhagen of het Bombardement van Kopenhagen genoemd, wordt herdacht. Het was een Britse aanval op Kopenhagen tijdens de Napoleontische oorlogen.
Denemarken-Noorwegen, waren destijds neutraal in het conflict tussen de Britten en het Franse rijk van Napoleon. Het bombardement vormde het begin van de zogenaamde Kanonneerbootoorlog tussen Denemarken-Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, die pas in 1814 eindigde met de Vrede van Kiel. Het inlijven van een vijandige vloot wordt sindsdien in het Engels Copenhagenization genoemd.
We zagen het fregat al liggen vanaf het water Je kwam er echt niet op geloof me nou dan maar alleen de buitenkant.
Koffietijd
Alexander Nevsky kirke
De enige Russisch-Orthodoxe kerk in Kopenhagen, werd gebouwd door de Russische Overheid tussen 1881 en 1883.
Het werd ooit aan de Russisch-orthodoxe parochie geschonken door prinses Dagmar een dochter van koning Christiaan IX.
De Kirke werd gebouwd volgens de plannen van David Ivanovitsj Grimm. Hij was professor aan de Keizerlijke Kunstacademie in Sint-Petersburg en won de architectuurwedstrijd. De traditionele bouwstijl is sterk beïnvloed door de Byzantijnse architectuur. De buitengevel van de Kirke heeft ook 3 vergulde uivormige koepels die hoog in de lucht steken en een indrukwekkend schouwspel vormen tegen die helblauwe lucht. De voorgevel is gemaakt van grijze en rode bakstenen met kleine zandstenen ornamenten. Hoog op de voorgevel, in een nis boven de kerkklokken, staat een afbeelding van Alexander Nevsky, de beschermheilige van de kerk. De patroonheilige werd met veel oog voor detail ontworpen door de in Rusland geboren geschiedenis- en genreschilder Feodor Andrejevitsj Bronnikoff.
Deze zagen we toen we naar de Marmokirken liepen in een zijstraat dat is natuurlijk een fotostopje waard. Helaas gesloten.
Marmorkirken
ofwel de marmeren kerk is de populaire benaming van de Evangelisch-Lutherse Frederiks Kirken.
Het is een van de belangrijkste bouwwerken van de wijk Frederiksstaden en ligt in het midden van de elegante wijk in rococo stijl in lijn met het Amalienborg-paleis en de Opera. In het jaar 1749 tijdens het bewind van Frederik V, werd begonnen met de bouw om het 300ste jubileum van de troonsbestijging door het eerste lid van het Huis van Oldenburg te vieren. Omdat de kerk voor grote delen uit marmer is opgetrokken, heeft het al snel de naam Marmorkirken gekregen. Door kostenoverschrijdingen en andere obstakels heeft het uiteindelijk ruim een eeuw geduurd voordat de kerk afgebouwd was.
De belangrijkste eigenschap van de kerk is de enorme koepel, die naar alle waarschijnlijkheid is gebaseerd op de koepel van de Sint Pieter in Rome. De kerk ligt in lijn met het Amalienborg-paleis en de Opera.
Amalienborg
Het eerste Amalienborgpaleis werd voltooid in 1673 en was een lustpaleis van Frederik III, koning van Denemarken en Noorwegen, voor zijn vrouw Sophie Amalie van Brunswijk-Lüneburg. En in 1689 brandde het gebouw volledig af.
Tegenwoordig bestaat het nieuwe Paleis Amalienborg uit 4 paleisgebouwen, is het de stadsresidentie van Kopenhagen van de Deense koningin Margrethe II en 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Deense hoofdstad.
Het bestaat uit 4 identieke klassieke paleisgevels met rococo- interieurs rond een achthoekige binnenplaats dat wordt opgesierd door een ruitermonument voor koning Frederik V. Het ligt aan de waterkant van de smalle zeestraat die het eiland Amager van het vasteland scheidt Amalienborg werd oorspronkelijk gebouwd voor 4 adellijke families:
Palais Schack, Palais Moltke, Palais Brockdorff en Palais Levetzau.
Maar toen het Christiansborg Paleis op 26 februari 1794 in brand stond, kocht de koninklijke familie de paleizen en trok ze er in tot op heden tegenwoordig;
Paleis Schack de woning van Koningin Margrete
Palais Moltke herbergt enkele studiezalen en doet tevens dienst als gastenverblijf voor de koninklijke familie, dit kan gedeeltelijk worden bezocht tijdens rondleidingen wanneer de koninklijke familie afwezig is.
Palais Brockdorff woning van kroonprins Frederik en zijn gezien
Palais Levetzau beneden een museum gewijd aan de geschiedenis en het dagelijkse leven van de Deense koninklijke
familie: Naast 2 koninklijke studiezalen wisselen hier verschillende speciale tentoonstellingen elkaar af, bijvoorbeeld over de jurken van de koningin of de koninklijke correspondentie.
Je ziet dat je vanuit het plein diverse kanten op kan.
Copenhagen Opera House
Dit zie je op de laatste foto. Met een futuristische dakluifel die boven de haven uitsteekt, maakt het glazen en stalen gebouw een opvallende indruk. En het is van binnen net zo mooi, met een marmeren foyer en een verguld plafond.
Wisseling van de wacht
Den Kongelige Livgarde bewaakt Amalienborg dag en nacht. Om 11;30 uur marcheert zij van paleis Rosenborg door de stad naar Amalienborg om daar om 12.00 uur de wacht te wisselen. De wisseling van de wacht is het spectaculairst wanneer de koningin zelf in het gebouw aanwezig is, herkenbaar aan het wapperen van de Deense nationale vlag boven het kasteel. Tijdens deze "wisseling van de koninklijke wacht" marcheren tientallen soldaten in parade-uniform en begeleid door een muziekkorps over het achthoekige centrale plein. Indien alleen een kroonprins, de prins-gemaal of de zuster van de koningin, prinses Benedikte, in het kasteel aanwezig is, vindt de zogenaamde "wisseling van de luitenant-garde" plaats met een kleiner regiment.
Als geen van deze koninklijke persoonlijkheden aanwezig is, is er alleen de "wisseling van de paleiswacht" met een paar soldaten en zonder muziek. We zijn er 2x geweest. denkelijk de laatste maal toen een kroonprins o.i.d in huis was we zagen wel een vlag wapperen en de 2e x was het iets uitgebreider dan de 1ste x maar beide keren bleef de muziek uit maar blijft altijd weer leuk om te zien
Rosenborg Slot
Het paleis Rosenborg, is een representatief slot in Nederlandse renaissancestijl gelegen in het stadspark Kongens Have (Konings tuin) in het centrum van Kopenhagen. Deze ooit koninklijke residentie (De Deense koningen woonden tot 1710 op dit kasteel) is inmiddels opengesteld voor publiek. Je vindt er de kroonjuwelen van koningshuis, schilderkunst en andere objecten uit de geschiedenis. Regelmatig worden er verschillende tentoonstellingen gehouden.
De tuin
Daar waar nu het stadspark ligt was vroeger een koninklijke moestuin. De tuin rondom het kasteel is een rustpunt in de grote stad. Velen komen hier tussen de middag even om te lunchen in het gras. Er staan ook een aantal beelden. Een deel van het slot is gereserveerd voor de koninklijke lijfwacht later op de dag zagen we de garde nog net naar binnen gaan maar we waren iets te ver weg om een foto te knippen. Leuk detail de camera scheen verdraaid te zijn ze waren druk doende om hem weer in de juiste richting te draaien ja dan moet je wel even voorzichtig zijn met fotograferen natuurlijk. Het is trouwens voor ons ook tijd om te lunchen niet in het gras want we hadden geen lunchpakketje bij ons dus een broodje gekocht en even lekker aan een tafeltje in de zon.
Christiansborg Palace
Ooit het huis van waar uit koningen en koninginnen regeerden, ligt op Slotsholmen dat een 800 jaar lange geschiedenis heeft als het machtscentrum van Denemarken. Het huidige paleis werd in 1928 voltooid. Tegenwoordig wordt het paleis door de Koningin gebruikt voor officiële evenementen zoals galabanketten en openbare audiënties.
Van vroegere gebouwen zijn enkele delen bewaard gebleven waardoor Slot Christiansborg uit een bonte mengeling van stijlen bestaat. De koninklijke stallen met het koetsmuseum en het hoftheater/-museum, zijn gevestigd in het restant van het barokpaleis uit de 18e eeuw. De kerk en de kelderfundamenten onder de centrale burchttoren dateren uit de 12e eeuw.
Het binnenplein van het Slot Christiansborg is een zandvlakte.
Met zijn 106 meter is de Christiansborg Palace-toren die onderdeel is van het 3e en huidige Christiansborg-paleis, dat tussen 1907-1928 werd gebouwd, de hoogste in Kopenhagen en biedt een prachtig uitzicht over de daken van de stad.
De koninklijke trap
samen met 2 woonpaviljoens, bevindt zich op de Tolboden zie je de Koninklijke dit dateert uit 1907.
Hier stapt koningin Magretha aan boord van het koninklijke schip Dannebrog.
Rådhus aan het Rådhuspladsen of Stadhuisplein
Wat is een stad zonder een stadhuis inderdaad haha. Het huis is een verzamelpunt dat zich in ruimere zin openstelt voor het publiek, precies zoals architect Martin Nyrop voor ogen had toen het stadhuis tussen 1892 en 1905 werd gebouwd.
De installatie van de Wereldklok in 1955 heeft een extra dimensie toegevoegd aan het openbaar gebruik van het stadhuis en past bij de visie van Nyrop. Dit sluit aan bij de ambitie van het stadhuis om zijn functie als huis van en voor Kopenhagenaren en hun gasten te vergroten. Het stadhuis is heel bijzonder. Elke steen, beeldhouwwerk, symbool en decoratie vertelt over de rol van de burger in de geschiedenis van Kopenhagen
Bisschop Absalon en de architect
Het stadhuis is een zeer aantrekkelijk en populair gebouw, niet alleen voor bezoekers van buitenaf, maar ook voor de lokale Kopenhagenaren. Het gehele complex is ontworpen door architect Martin Nyrop - die zijn project baseerde op de Italiaanse renaissancestijl en de middeleeuwse Deense architectuur.
Bisschop Absalon in verguld koper boven de ingang - is de stichter van Kopenhagen rond 1167 en heeft een zeer centrale positie op de muren van het stadhuisgebouw. (Københavns Rådhus)
Geschiedenis
Kopenhagen heeft in de loop der jaren minstens 6 verschillende stadhuisgebouwen gehad.
Over de 1ste rond 1300 is niets bekend, de stad wel een gemeenteraad.
In 1400 stond het stadhuis op de plek van het huidig bisdom tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
In 1479 werd het gebouw overgenomen door de Universiteit van Kopenhagen
In 1600, werd aan de zuidkant van Gammeltorv een nieuw stadhuis gebouwd en gemoderniseerd in Hollandse renaissancestijl in verband met het interieurontwerp van Nytorv.
In 1728 brandde tijdens de grote stadsbrand af maar werd in 1730 gerestaureerd door hofarchitect J.C. Ernst.
Toen een stadsbrand in 1795 het gebouw opnieuw verwoestte, werd besloten de ruïne volledig te strippen en Gammeltorv en Nytorv samen te voegen.
Het in 1850 voltooide gemeentehuis nabij C.F. Hansen aan de westkant van Nytorv werd een gecombineerd gemeente- en gerechtsgebouw met gemeentebestuur en de gemeenteraad een gevangeniscomplex
1892-1905
Door de sterke groei waren de gebouwen ontoereikend. Een nieuw stadhuis werd gebouwd op het land van Vestervold, en het gebouw op Nytorv werd overgelaten aan de gemeenteraad van Kopenhagen.
Dit stadhuis met zijn 107 meter hoge toren is nog steeds in gebruik. Sinds de jaren 40 zijn wel delen van het gemeente- bestuur verhuisd naar andere gebouwen.
De tuin
van het stadhuis staat nog steeds als een ademgat midden in de woeste stad. Met in het midden de berenfontein, net als toen het stadhuis werd gebouwd. De tuin is dagelijks geopend van 9 tot 16 uur. Hier kom je werkelijk even tot rust na alle hectiek op het plein
De Tower Clock
Deze is 107 meter hoog en ligt 110 m boven zeeniveau, deze is ontworpen door Martin Nyrop in de nationale romantische stijl, geïnspireerd door Italiaanse en Deense middeleeuwse architectuur. De constructie is uitgevoerd met voortreffelijke materialen en volgens het beste vakmanschap en tradities. De toren is uitgerust met een beiaard die elke dag zijn bekende melodie door de hele stad laat klinken. Sinds de inhuldiging in 1905, is dit een onmisbaar geluid voor de Kopenhagenaars. Om de 15 minuten verspreiden de klokken hun vrolijke gerinkel over de stad. Het is een deel van de dagelijkse levensstijl geworden. In de binnentuin komt hij op de foto best goed tot zijn recht.
De buitenkant van het gebouw is versierd met reliëfs en sculpturen van onder andere Anders Bundgaard en door Vilhelm Bissen (het standbeeld van Absalon boven de hoofdingang). De toegang is via de eveneens rijkelijk versierde poort.
Glasmozaïek-raam uit 1905
Dit bevindt zich boven de hoofdingang van het stadhuis zeer indrukwekkend en siert het portaal evenals het wapen van Kopenhagen uit 1661 waarschijnlijk met het kasteel van bisschop Absalon uit 1167 - in de middelste cirkel van het schild. Koning Frederik III van Denemarken schonk het wapen in 1661 aan de burgers van Kopenhagen.
En als ik naar de balustrade van de trap kijk, zie ik dat het wapen ook hier weer terugkomt.
De hal ook deze heeft schitterende decors
De Grote Zaal
van het stadhuis is een locatie voor concerten, tentoonstellingen, culturele evenementen - verkooppresentaties, muziekuitvoeringen enz.. voor de inwoners van Kopenhagen en andere stadsbezoekers.
De interieurdecoratie met reliëfs, fresco's, textiel, ornamenten enz. zijn gemaakt door Thorvald Bindesbøll, Lorenz Frølich, Joakim Skovgaard, Agnes en Harald Slott-Møller en anderen. Er stond toevallig een deur open dus even gauw knippen.
O, je kunt hier ook trouwen zoals je ziet ja ook buitenlanders wel moet je dit ruim aanvragen want het is een zeer geliefde lokatie. Zij hebben zelfs een speciale huwelijkspannenkoek. En ja je ziet het goed het koperbeslag wordt hier nog met een tandenborstel schoongemaakt. Ik dacht dat dit alleen in Azië nog een gebruiksvoorwerp was om schoon te maken😜
The World Clock van Jens Olsen
is een astronomische klok in het stadhuis van Kopenhagen, geprojecteerd vanaf ca. 1900 en vanaf 1943 gebouwd door astromech-monteur Jens Olsen. Na zijn dood in 1945 werd het werk voortgezet onder leiding van horlogemaker Otto Mortensen (1900-1973).
Hij bestaat uit 15.448 afzonderlijke delen met een nauwkeurige chronometer als centraal deel, dat zowel de Midden-Europese tijd als de sterrentijd weergeeft, en 10 andere werken in astronomie en chronologie bestuurt.
De klok werd op 15 december 1955 gestart door de kleinzoon van Frederik 9 en Jens Olsen. Tussen 1995-1997 heeft de klok een uitgebreide restauratie ondergaan.
Wist je dat de wereldklok van Jens Olsen;
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de totstandkoming van de unieke klok, de man die hem heeft gemaakt en hoe hij op het stadhuis terecht is gekomen. De positie van de klok in het stadhuis heeft geholpen om het te definiëren als iets meer dan alleen een politieke instelling.
Je vindt de klok net binnen de hoofdingang, die doordeweeks geopend is van 9-17 uur en op zaterdag van 10-13 uur
Er is zoveel meer te lezen als je het leuk vindt kijk dan op onderstaande site echt heel interessant
DE KLOK
is een instrument om de tijd te meten. In de oudheid en de vroege middeleeuwen werd de tijd o.a. geregistreerd door;
Astronomische klokken meestal verdeeld in 2 hoofdtypen:
A. nauwkeurige observatieklokken en B. uitgewerkte klokken met vele functies.
Observatie uur
Elke astronomische waarneming moet een bijbehorende tijdsbepaling hebben, omdat de hemel steeds van stand verandert, deels door de rotatie van de aarde, deels door speciale intrinsieke bewegingen van de zon, de maan en de planeten.
In het midden van de 17e eeuw
werden de mechanische klokken voor het eerst gebouwd door Christiaan Huygens. Met de compenserende slinger en ruim 100 jaar later de draagbare chronometers was een voorlopig doel bereikt.
In het midden van de 20e eeuw
Toen de oscillaties (trillingen) van kwartskristallen in beeld kwamen, werd de nauwkeurigheid aanzienlijk verhoogd.
Kunst uren
Kunstklokken worden ook al sinds de oudheid gebouwd, maar vooral in de Renaissance en later. Herkenbaar aan veel kenmerken zoals; kalenderschijven en schijven die de bewegingen van de zon, maan en planeten aan de hemel laten zien.
Vooral de grote kerkklokken zijn versierd met tal van mechanische figuren die religieuze gebeurtenissen markeren.
In Midden-Europa zijn vele van dit soort uiterst ingenieuze en artistiek waardevolle klokken vervaardigd denk aan Praag.
In kasteel Rosenborg staat een een verkleinde versie is van de grote klok uit de 16e eeuw in de kathedraal van Straatsburg. Deze grote klok stond model voor Jens Olsen's World Clock, hij geeft veel functies tegelijkertijd en met grote nauwkeurigheid weer.
Etymologie.
Het woord klok komt via het Duitse Uhr van het Latijnse hora 'uur', van het Griekse hora 'tijd'.
Mechanische klokken. Dit type dateert uit ca. 1250 in Italië en zijn waarschijnlijk ontwikkeld in kerken en kloosters waar de geestelijkheid op bepaalde tijden moest bidden.
Rond 1300 bestonden er ook mechanische klokken in Frankrijk, Duitsland en Engeland.
Het type, dat torenklokken in kerken, kloosters, kastelen en stadhuizen omvatte, is in Scandinavië bekend van bijvoorbeeld de kathedraal in Lund, die zijn eerste klok had vóór 1400, en de kathedraal in Ribe, waarvan de klok dateert uit 1401.
Rådhuspladsen of Stadhuisplein
Nyrop ontwierp ook het nieuwe Stadhuisplein met de Muslingeskallen, een nis in het plein voor het gebouw dat in 1943 werd verwijderd; het plein met o.a. De Drakenfontein van Thorvald Bindesbøll en Joakim Skovgaard, deze stond er niet (meer) kan natuurlijk ivm werkzaamheden tijdelijk verplaats zijn. Hier nog een foto van het oude stadhuis genomen in het huidige.
De Zero Spot & Melting Pot van de stad
De Zero Kilometre Stone( voormalige mijlpaal) is van graniet en staat op het Stadhuisplein. Als je hier staat dan bevind je je precies in het midden van het centrum van Kopenhagen. Deze werd geplaatst in 1925 en is een monument dat de plaats aangeeft waar de voormalige Westpoort (Vesterpoort) was maar ook als Nulsteen die informatie geeft over het aantal kilometers naar verschillende steden en dorpen op Zeeland.
Het Stadhuisplein is samen met de Zero Spot het duurste stuk land en onroerend goed in Denemarken
Het is de smeltkroes van de stad met tal van activiteiten, arrangementen en evenementen die jaarlijks worden uitgevoerd.
Vandaag was er een kunstenaar bezig alle vlaggen van de toeristen die langskwamen tegen een kleine vergoeding neer te zetten Daar gaat heel wat tijd inzitten hoor wij zijn zoals je wel begrijpt diverse malen teruggegaan om te zien hoe ver hij was
Rådhuspladsen
is momenteel een aardige chaos, maar van hier uit, zie je verschillende gebouwen, b.v. Palace Hotel, gebouwd tussen 1909 en 1910 en beschermd in 1985. De lange toren is 65 meter hoog en de met koper beklede torenspits, versierd met vier mozaïeken van Johannes Kragh, vertegenwoordigt de 4 tijden van de dag.
De 2 Lur-blazers
De 4 meter hoge zuil met de 2 klokkenluiders staat al sinds 1914 tussen het stadhuis en het Palace Hotel en volgens de legende zullen ze een gemeenschappelijke draf maken als een meisje van boven de 18 het plein passeert. Op foto nr 5 zie je ze nog net aan de rechterzijde wie weet vind ik toch nog een duidelijkere foto
Het Avonturenhuis van HC Andersen
Hier zie en luister je naar de vele avonturen van H.C. Andersen in kleurrijke tableaus met spannende geluids- en lichteffecten.
Het huis van de industrie
Ernaast staat het grote glazen huis van Industrien, dat in 2013 werd opgeleverd. De bouw nam 970 dagen in beslag en de glazen gevel heeft een communicerende lichte gevel, best mooi in de avond. Hans Andersson kijkt er ook met plezier naar.
Het Rich-gebouw aan Rådhuspladsen
In de noordwestelijke hoek van Rådhuspladsen kun je de oude barometer zien op het "Rich's Building", het hoofdkantoor van het bedrijf dat de koffiesurrogaat Rich's maakte. De gigantische barometer langs de hoek van de toren met het zonnemeisje op de fiets en het regenmeisje met de paraplu draait naar voren om te kijken, afhankelijk van het weer. We hebben geruime tijd staan wachten of er beweging in kwam. De gids van onze fietstocht zei de volgende dag dat beide meisjes al meer dan een jaar staan op de plek waar of ze nu staan. Dus kortom niet meer in werking.
Hotdogs en smørrebrød - Typisch Deense gerechten
Op bijna elke straathoek in steden dus ook Kopenhagen en resorts vind je een pølsevogn (hotdogkraam), waar zowel de lokale bevolking als vakantiegangers hun warme, felrode worstjes in zachte broodjes kunnen eten. De klassieke Deense variant: met rode worst, mayonaise, ketchup, mosterd, uien en augurken.
In ons eigen land eet ik dit nooit maar deze was heel erg lekker heerlijk pittige waorst en als verrassing die gebakken uitjes.
Ny Carlsberg Glyptoteket
Vanaf Rådhuspladsen langs de H.C. Andersens Boulevard zie je het fantastisch mooie gebouw waarin de Ny Carlsberg Glyptoteket is gevestigd. Het werd in 1888 opgericht door Carl Jacobsen, een gepassioneerd verzamelaar van kunst en culturele voorwerpen. De Glyptoteket heeft meer dan 10.000 werken. Een antiekcollectie bestaande uit Griekse, Egyptische, Etruskische en Romeinse werken, die samen zorgen voor 3500 jaar kunst en geschiedenis. Maar de Glyptoteket heeft ook een moderne collectie Franse en Deense kunst uit de 19e en 20e eeuw. Dit museum is ooit begonnen met een aantal sculpturen geschonken door de oprichter van de Carlsberg bierbrouwerij. Tegenwoordig is de Ny Carlsberg Glyptotek 1 van de grootste en beroemdste kunstmusea van Denemarken.
Ook heeft de Ny Carlsberg Glyptotek een populaire wintertuin met palmen en andere exotische planten. Maar ook aan de achterzijde van het pand, was even lekker genieten in een mooie grote tuin.
Dante's monumentale inspiratie
Geïnspireerd door Dante Alighieri's doodsmonument, Dante's Column, is Dante's Plads een van de grootste open pleinen in Kopenhagen. Het monument is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Carl Brummer. Op een Romeinse zuil staat het beeldje Beatrice Portinari die vaak werd beschouwd als de jonge liefde van Dante. Het beeld werd gefinancierd door vrienden van Denemarken en Italië als een zichtbaar teken van de culturele vriendschap tussen de twee landen.
Op de inscriptie staat "Incipit Vita Nova" wat betekent "Hier begint het nieuwe leven".
Dit is een directe verwijzing naar een van Dante's gedichten met dezelfde naam "Vita Nuova". Het plein is in 2011 opnieuw ontworpen met lichtgele stenen en geoxideerde karmozijnrode ijzeren zijkanten. De zuil werd opgericht in 1922 op de 600ste sterfdag van Dante.
The Royal Library
De koninklijke bibliotheek is een van de weinige gebouwen waar ze er in geslaagd zijn om een modern gedeelte aan een oud gebouw te bouwen. Het nieuwe gedeelte wordt de zwarte diamant genoemd. Als de zon schijnt, zie je de reflectie van de in het water glinsterende zon in de zwarte ramen. Vandaar de bijnaam ‘The Black Diamond’. Het bouwwerk dient niet alleen als bibliotheek, er is ook een boekwinkel, een concertzaal, een restaurant en een expositieruimte te vinden.
The Black Diamond is via een glazen brug verbonden met de oorspronkelijke bibliotheek, dit gebouw stamt uit 1906. Natuurlijk heeft het een heel andere stijl. Vooral de tuin, omsloten door oude muren, is met zijn fontein in het midden een plekje dat een weldadige rust uitstraalt. Er staat een beeld van de Deense filosoof en cultuurcriticus Søren Kierkegaard. Deze oase in het hartje van de stad komt je binnen via de poorten van het Parlementsplein.
Dansk Jødisk Museum
Het Deens Joods Museum, is een museum in Kopenhagen dat de ongeveer 400-jarige geschiedenis van de joden in Denemarken documenteert. Een van de zwaartepunten van het museum is de redding van Deense joden tijdens de nazi-bezetting in oktober 1943.
Het museum is gevestigd in Slotsholmen, in een voormalig gebouw van de Deense Koninklijke Bibliotheek, gebouwd in 1622 onder koning Christian de Vierde. Het werd ontworpen door architect Daniel Libeskind en geopend in de zomer van 2004.
De Koninklijke bibliotheek
De geschiedenis
gaat terug tot de 17e eeuw: de verzameling Europese geschriften werd in 1648 door de toenmalige koning Frederik III gesticht en verhuisde enkele jaren na de stichting naar wat nu het Keizerlijke Archief is als 1ste gebouw. Sinds het einde van de 18e eeuw is de koninklijke bibliotheek opengesteld voor het publiek en dient zij vandaag verschillende doeleinden. Het gebouw aan de Slotsholmen, dat nog steeds in gebruik is, werd in 1906 gebouwd, en er werden verschillende uitbreidingen aan toegevoegd. (zie onder).
Unesco Werelderfgoed
Het wordt beschouwd als de belangrijkste en grootste bibliotheek van Denemarken en Scandinavië, en in haar hoedanigheid bezit zij ook vele werken van groot belang. Onder de 4 miljoen geschriften, boeken en manuscripten van de bibliotheek bevinden zich bezittingen uit kloosterbibliotheken en talrijke Europese werken. Naast de omvangrijke collectie onderscheidt de Bibliotheek zich door een onderzoekszaal, een geïntegreerde uitleenbibliotheek en de musea voor fotografie en Deense cartoons die zich in de Zwarte Diamant bevinden. De leeszalen en musea zijn open voor de cultureel geïnteresseerden.
Hier zijn we wel even binnen geweest echt de moeite waard.
De Old Stock Exchange
op het eilandje Slotsholmen, is een van de oudste en meest karakteristieke gebouwen in Kopenhagen. Koning Christian IV liet het in de periode 1618 tot 1624 bouwen met als doel Kopenhagen te vestigen als een commercieel centrum en metropool. Het fungeerde destijds als warenbeurs en mag daarom met recht de oudste beurs van Europa genoemd worden.
Het gebouw wordt gekenmerkt door een onderscheidend herkenningspunt, de drakenspits gevormd door 4 ineengestrengelde drakenstaarten. Volgens de legende zal de torenspits het gebouw beschermen tegen vijanden en branden, en de Old Stock Exchange heeft inderdaad verschillende branden in aangrenzende gebouwen overleefd, waaronder Christiansborg Palace. Tegenwoordig is de Old Stock Exchange eigendom van de Deense Kamer van Koophandel, een particuliere bedrijfsorganisatie voor de handel, het transport en de dienstverlenende sector. Het is daarom niet mogelijk om het gebouw te bezoeken.
Enorme brand in historisch beursgebouw Kopenhagen: ’Dit is onze Notre-Dame’
16 april 2024
KOPENHAGEN - Het historische beursgebouw in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen is getroffen door een grote brand. De iconische torenspits van het gebouw is ingestort. Alle aanwezigen konden de ’Børsen’ op tijd verlaten, sommigen vonden zelfs nog de tijd om enkele van de historische kunstwerken te redden.
Het gebouw vatte rond 7.30 uur vlam. Brandweer en politie zijn volgens Deense media massaal ter plaatse. De oorzaak, is momenteel nog niet duidelijk. Volgens ooggetuigen stortte de torenspits rond 8.30 uur in.
De brand is volgens brandweerchef Mikkelsen „onze ergste nachtmerrie.” Het vuur heeft zich over alle verdiepingen, ’van de kelder tot de zolder’, verspreid via een liftschacht. De ’Børsen’ dateert uit 1625 en is daarmee een van de oudste gebouwen van de stad.
The Nightchurch of Church of Our Lady
De kathedraal van Kopenhagen is een gebouw in neoclassicistische stijl, ontworpen door de architect CF Hansen. De eerste steen werd gelegd door koning Frederik VI in 1817 en de plechtige inwijding vond plaats op Pinksteren 1829.
De kerk die rond 1200 in opdracht van bisschop Absalon de stichter van Kopenhagen gebouwd werd , is bij het bombardement in 1807 (slag bij Kopenhagen) volledig afgebrand. Veel grote persoonlijkheden uit de Gouden Eeuw werden geassocieerd met de kerk die werd versierd door Bertel Torvaldsen.
De kerk speelt een grote rol bij belangrijke gebeurtenissen in de Deense geschiedenis.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1924 de belangrijkste kathedraal van Kopenhagen- en werd aangesteld als de Nationale Kathedraal van Denemarken
Binnen in de kerk trekt het Christusbeeld van Thorvaldsen de aandacht. Boven het altaar strekt Christus zijn armen uit in een verwelkomend gebaar, terwijl de apostelen vanaf de zijkanten van het schip toekijken. Van dichterbij zijn de stigmata's zichtbaar - maar discreet uitgevoerd zodat de figuur zowel Jezus, mens en van de aarde, als Christus, gekruisigd, verrezen en universeel, weergeeft. Op de voorgrond van het koor het prachtige doopvont, de doopengel die, zoals de rest van de marmeren werken in de kerk, nooit is besteld en betaald. Het was Thorvaldsens eigen idee en zijn persoonlijke gift aan de kerk
De kerk is dagelijks geopend voor publiek de diensten zijn op; zon- en feestdagen, op vrijdag en op elke doordeweekse dag in de ochtend. Donderdag, vrijdag en zondag kun je ook een nachtdienst bijwonen. Er zijn ook speciale diensten, huwelijks- of begrafenisceremonies. Je kunt er gaan genieten van een orgelconcert of een koor of je voorbereiden op het vormsel in de lessen die in de kerk worden gehouden.
Ook is het mogelijk om een kaars in de wereldbol aan te steken en dat hebben wij gedaan
De sculpturen van Thorvaldsen
De beelden van Christus en de 12 apostelen trekken meteen de aandacht van de bezoeker.
Judas is vervangen door Paulus.
Volgens de legende had Thorvaldsen een hekel aan het feit dat zijn beelden in de nissen van de kerk moesten worden geplaatst, daarom maakte hij ze opzettelijk zo hoog dat ze op de vloer geplaatst moesten worden.
Elk beeld bevat het symbool dat traditioneel wordt geassocieerd met het onderwerp:
Sint-Pieter met de sleutels tot de hemel, Sint-Paulus met het zwaard dat zowel de kracht van zijn woorden als het symbool van zijn martelaarschap suggereert, Sint-Jan met zijn evangelistenadelaar enz. Boven de 2 verzamelboxen (niet meer in gebruik) aan de voet van het schip verschijnen 2 kleine reliëfs van Thorvaldsen, "Compassion" en "The Guardian Angel".
De Rundetårn
Christian IV was tijdens zijn regeringsperiode verantwoordelijk voor de bouw van de ronde toren. Hij is zo ontworpen dat je te paard naar boven kon. In 1716 reed de Russische tsaar naar de toren in een koets getrokken door paarden. In die tijd was Denemarken bekend in de astronomische wereld, en dat was te danken aan de astronoom Tycho Brahe. Tegenwoordig wordt het observatorium nog steeds gebruikt door amateurastronomen. Aan de buitenkant van de Ronde Toren, zie je een vreemde inscriptie geschreven door Christian IV, een rebus die een mengeling is van Latijn, Hebreeuws en pure grafische afbeeldingen. De boodschap wordt meestal als volgt geïnterpreteerd: "Geef de Heer (in het Hebreeuws) geloof en gerechtigheid (het zwaard) in het hart van de gekroonde christen4". Maar de volkswijsheid van Kopenhagen heeft ook een bod uitgebracht op een interpretatie: de dokter met het lange mes steekt prullaria uit in het hart van Christian Firtal.
Hovedbygningen Københavns Universitet
Het hoofdgebouw van de Universiteit van Kopenhagen, vind je aan Frue Plads in het centrum niet ver van Radhuspladsen.
in de middeleeuwen lag het plein iets verder naar het noorden. Er werd een residentie voor de bisschoppen van Roskilde gebouwd rond 1420, kort nadat Erik VII van Denemarken het kasteel van Kopenhagen had ingenomen. Na de Reformatie nam de Universiteit van Kopenhagen het gebouwencomplex over. Later werd het uitgebreid met verschillende nieuwe gebouwen.
Het hoofdgebouw werd tussen 1829-1936 naar plannen van Peter Malling (1761-1865), een leerling van C.F. Hansen opnieuw gebouwd, nadat de oude gebouwen tijdens Engelse bombardement van 1807 waren uitgebrand. Hij creëerde een gevel met 7 puntgevels in neogotische stijl die het tegenoverliggende monumentale kerkgebouw van C. F. Hansen in evenwicht bracht.
Tijdens de WO II, werd op het plein een reeks bunkers gebouwd. Deze zijn na de oorlog verwijderd. Voor het gebouw staan diverse borstbeelden zoals van, filoloog Vilhelm Thomsen, filoloog J.N. Madvig, theoloog H.N. Clausen, botanicus J.F. Schouw, zoöloog Japetus Steenstrup en natuurkundige Niels Bohr .
Links van het hoofdgebouw, op de hoek met Norregade, ligt de Kommunitetsbygningen, die zich uitstrekt langs Norregade en is genoemd naar de in 1569 door Frederik II gestichte Communet, die zorg droeg voor de studenten en de universiteit.
De gevel aan de Frue Plads-zijde is gemaakt als een harmonieuze tegenhanger van de Communetsbygningen en vernieuwend was het gebruik van een bakstenen gevel, die al sinds de middeleeuwen ongebruikelijk was en nu pas weer populair wordt in de architectuur. Je ziet de universiteit ligt bijzonder centraal.
De Trinitatiskerk
was oorspronkelijk omgeven door een kerkhof waar Ewald en Wessel werden begraven. De begraafplaats verdween in de nasleep van de brand van Kopenhagen in 1795 . In de jaren 1870 lanceerde een commissie een campagne om een monument te creëren ter nagedachtenis aan de twee dichters en het werd gesteund door de stad en met de Eibeschütz-subsidie voor de verfraaiing van de stad ( Det Eibeschützske Legat til Stadens Forskjønnelse ). Otto Evenskreeg de opdracht het monument te ontwerpen dat in 1879 werd onthuld.
Reformatiemonument
Dateert uit 1943 en staat op het Bisschopsplein. Het monument is ontworpen door Max Andersen en Harald Lønborg-Jensen
Een van de friezen op het monument stelt de Dag des Heren voor op Gammeltorv 30 oktober 1536 ca. 3 maanden nadat de stad zich had overgegeven. De persoon rechts van christen 3 leest een reces voor, waarin de basis voor de nieuwe kerkorde lag. Ze begonnen met het gevangen zetten van de katholieke bisschoppen, waaronder Stygge Krumpen. Kerkelijke eigendommen moesten worden geconfisqueerd - om het ingehuurde leger te betalen en in de toekomst zou het land worden bestuurd door een raad bestaande uit de koning en de adel zonder kerkelijke deelname. De kloosters werden gesloten, maar mochten blijven bestaan zolang de huidige monniken en nonnen leefden. Voor de universiteit, een expositie;
Inge Lehmann (1888-1993)
Ontdekker van de interne structuur van de aarde
Inge Lehmann geboren in de wijk Østerbro in Kopenhagen op 13 mei als dochter van de Deense experimentele psycholoog Alfred Georg Ludvik Lehmann en Ida Sophie Tørsleff. Zij was een Deense seismologe en geofysicus, bekend om haar baanbrekende onderzoek naar de interne structuur van de aarde. Lehmann behoort tot op heden tot de belangrijkste seismologen aller tijden. Haar ontdekkingen hebben de manier waarop wij nu naar de volledige compositie van de aarde kijken getransformeerd.
Staatsmuseum voor kunst
Dit gebouw werd in 1889-96 gebouwd volgens de Italiaansrenaissancistische ontwerpen van Wilhelm Dahlerup en G.E.W. Mller. In de herfst van 1998 kreeg het een uitbouw. De architecten waren Anna Maria Indrio en Mads Mller. Dit originele nieuwe gebouw werd in het park achter het originele gebouw gebouwd en is ermee verbonden door middel van een glazen loopgalerij, 'de beeldenstraat'. Deze 'straat' loopt in de volle lengte van het museum en er worden concerten en dansoptredens gehouden. Je vindt er kunstcollecties uit de 12e eeuw. Echt jammer het was gesloten.
Nørreport station
Voor de verbouwing was Nørreport Station een erg donkere en sombere plek, maar nu is het prachtig open en helder. Er zijn veel goede oplossingen gemaakt, b.v. alle geparkeerde fietsen staan ca. een halve meter naar beneden, en zijn aan 1 kant gemaakt als kleine fietseilandjes. Nørreport Station is het drukste van Denemarken, ongeveer. 250.000 passagiers per dag, dus ze hebben het al die jaren zwaar gehad met de wederopbouw.
De titan Atlas
Het bronzen beeld ook wel de wereld op zijn schouder, is gemaakt van de beeldhouwer Nicolai Schmidt in 1899. Het heeft eerder het dak van Carlsbergs gebouw in Freeport in Kopenhagen versierd en later het Central Machine Building in de Carlsberg n
Christianshavn
in het oosten van Kopenhagen, bestaat uit diverse eilandjes en is de alternatieve wijk van de stad zeg maar de volksbuurt van de stad. Gebouwd in de 17e eeuw beetje Amsterdamse stijl grachten, geplaveide straten en oude 19e-eeuwse huizen in felle kleuren. Hippies en studenten gezinnen en zakenlui heerlijk alles door elkaar. Een gezellige drukte.
Dante gaat de dialoog aan met de 21e eeuw
Een kunstinstallatie van Jens Galschiøt ter gelegenheid van de 700ste sterfdag van Dante
De bombastische bronzen sculptuur, dat een uitgestrekte middelvinger en 4 bewakende "varkenshonden" toont,
Organisator: "Bewonersvereniging voor Dante's Square en nabijgelegen gebieden"
Achtergrond informatie
Galschiøt heeft een kunstinstallatie gemaakt om Dante Alighieri (1265-1321) en zijn leven en gedachten naar de 21e eeuw te brengen. Hij wil de sculpturen een dialoog laten aangaan met de kijker over hoe het is om te leven in een moderne, bruisende stad als Kopenhagen. Net als Dante wil hij het publiek betrekken bij deze dialoog, niet in de laatste plaats rond de democratische processen - of het gebrek daaraan - in het bijzonder de leefbaarheid rond Dante's Square.
Toekomst van het plein
Hier willen Q-Park en de gemeente Kopenhagen het huidige groene paradijs van Dante omvormen tot een zwarte parkeerhel van Dante, ondanks vele protesten van instellingen, verenigingen, bewoners en bedrijven. De bewoners, vrezen voor de bouwfase zelf, die meerdere jaren kan duren. Het plein is omgeven door oude gebouwen, dus het is ook een beetje een experiment qua bouwtechnieken. Op de tekeningen die er zijn van het plein na de herinrichting, staat onder andere een glazen toren, die het hele perspectief vervormt als je op de heuvel staat en aan het einde naar Christiansborg kijkt. Het kan nooit meer ongedaan worden gemaakt.
Dit kunstwerk, zou er tot november 2021 staan lees ik. Je ziet het staat er nog en het is nu september 2022 wel heel apart.
Nyboder-huizen
werden in opdracht van koning Christian IV gebouwd om de zeelieden van het land en hun families te huisvesten.
Zij lagen toen buiten de stad. De huizen zijn aangelegd met strikte symmetrie en diagonale lijnen en zijn de eerste rijtjeshuizen van Denemarken. De meest opvallende kenmerken van deze rijtjeshuizen zijn hun gele kleur en oneindige herhalingen.
Vanaf het begin was dit een bevoorrecht gebied om in te wonen. Nyboder had een privéziekenhuis, privéscholen en een eigen politiemacht. In ruil voor deze privileges waren alle mannelijke bewoners verplicht om gedurende een periode van maximaal 20 jaar militaire dienst te verrichten.
De Nyboder-huizen zijn uniek in die zin dat huizen die voor gewone mensen zijn gebouwd, meestal geen eeuwen meegaan.
Er is officieel nog maar 1 over. Je vindt het in Sankt Pauls Gade 24 en herbergt tegenwoordig Nyboder's Memorial Rooms, waar je een beetje van de oude Nyboder-omgeving kunt ervaren.
Nyboder's Memorial Rooms zijn op zondag geopend van 11.00 - 14.00 uur. En toen waren wij alweer vertrokken.
De Inner Harbor Bridge,
Via deze brug ook wel The Kissing Bridge genoemd, is het makkelijk om met de fiets of te voet van Nyhavn naar Nordatlantens Brygge te komen. Gebouwd in 2016 en in het hart van de stad met een fantastisch uitzicht op de haven.
Ga op de brug staan en geniet. De 180 meter lange brug is mede gemaakt om de 2 drukke stadswijken, Nyhavn en Christianshavn/Holmen, met elkaar te verbinden. Van elk platform op de brug, kun je genieten van het zicht op het havengebied en het Nyhavn-kanaal. Zin in een kus?
De Inner Harbor Bridge wordt ook wel "The Kissing Bridge" genoemd, want wanneer hij intrekt om schepen te laten passeren, en dan weer verbinding maakt in een rustige, horizontale, glijdende beweging, is het een beetje als een kus. Het is speciaal ontwerp voor een havenbrug.
Nordatlantens Brygge
of North Atlantic House is een cultureel centrum, gewijd aan de kunst en cultuur van de voormalige Noord-Atlantische koloniën van Denemarken, Groenland, de Faeröer en IJsland. Deze kunstenaars worden vaak geïnspireerd door de landschappen, het licht en de natuurgeluiden van hun regio, wat hun kunst een fel visuele, lichamelijke en muzikale kwaliteit geeft.
Het centrum is gevestigd in een oud maritiem pakhuis uit 1767 aan de haven aan het Groenlandse handelsplein dat 200 jaar lang een handelscentrum was van en naar de Faeröer, Finnmark, IJsland en in het bijzonder Groenland.
Droge vis, gezouten haring, walvisolie en huiden behoren tot de goederen die in en rond het magazijn werden opgeslagen voordat ze aan de Europese markten werden verkocht.
Het herbergt ook de IJslandse ambassade en de permanente vertegenwoordigingen van Groenland en de Faeröer, evenals enkele commerciële activiteiten en ondernemingen die verband houden met het gebied.
Vor Frelsers Kirke
Of Kerk van onze Verlosser deze 17e eeuwse kerk is een kerkgebouw uit de barok in de wijk Christianshavn. De kerktoren geniet grote bekendheid vanwege het carillon en de kurkentrekkervorm van de torenspits.
De iconische toren van de kerk, die jaarlijks door meer dan 100.000 gasten wordt bezocht, speelt ook een rol in Jules Verne's boek "Journey to the Inner Earth" of "Voyage au centre de la terre"
jaar 1639
Werd voorafgaand aan de huidige kerk een tijdelijke kerk gebouwd voor de door Koning Christiaan IV op het eiland Amager geplande stad Christianshavn.
jaar 1682
Werd met de bouw van de huidige Verlosserskerk begonnen. Het ontwerp is van de Noorse architect Lambert van Haven.
En 13 jaar later, in 1695 werd de kerk ingewijd zonder de toren die moest toen nog worden gebouwd.
jaar 1749
Pas tijdens de regering van koning Frederik V werd de bouw van de toren weer op de agenda geplaatst. De architect Lauritz de Thurah liet de oorspronkelijke plannen van Van Haven varen ten gunste van een eigen ontwerp dat door de koning werd goedgekeurd. De inspiratie voor het ontwerp van de opvallende gedraaide torenspits werd geleverd door Francesco Borromini's ontwerp voor de toren van de Romeinse Sint-Ivokerk (Sant'Ivo alla Sapienza).
jaar 1752
Binnen 3 jaar was de toren voltooid en bij een plechtigheid op 28 augustus, beklom de koning zelf de toren.
De kerk was dicht maar de toren was wel open
De toren
De kerktoren heeft inclusief de spits een hoogte van 90 meter. De houten spits is achthoekig aan de basis met rondbogige openingen en ronde ramen met vergulde omlijstingen. Om de achthoekige basis staan op elke hoek van de vierkante toren de beelden van de vier evangelisten. Boven de octagonale bouw bevindt zich een vergulde balustrade en vanaf dit punt loopt de trap om de ronde spits heen in totaal 400 treden, waarvan de laatste 150 treden zich buiten bevinden en tegen de klok in gaan. Boven op de spits staat op een grote vergulde bol een 4 meter hoog beeld van de verrezen Christus met een banier.
Het carillon
In de toren bevindt zich het grootste carillon van Scandinavië. In zijn oorspronkelijke vorm is het in 1697-1700 door klokkengieter Johann Mercki gebouwd. Het is 285 cm breed en 295 cm hoog. In 1891 raakte het carillon defect en reparatie was niet onmogelijk.
Vanaf 1896 functioneerde een elektrisch klokkenspel van Kemp & Lauritzen, maar na blikseminslag werd dat in 1920 onbruikbaar. Het oude carillon werd toen door Bertram Larsen in ere hersteld.
De huidige klokken dateren van 1928-1932, eerst 33 kleine, later aangevuld met 11 grote klokken. De grootste weegt 3600 kg, het totale gewicht is ongeveer 16 ton. In 1953 werden enkele kleine klokken vervangen door 15 nieuwe. Het hele carillon werd in 1981 uitgebreid met 48 klokken van de Nederlandse firma Petit & Fritsen. De grootste klokken hangen in de top van de toren, de kleintjes in de open lantaarn van de spiraal. De speeltafel - gestapeld - bevindt zich op de vloer. De klokken spelen automatisch op elk heel uur van 8 uur 's ochtends tot middernacht.
Het was wel leuk dat je tijdens de rondgang naar boven nog zo af en toe een onderbreking had niet alleen om om je heen te kijken maar ook om de je tegemoet komende medemens te laten passeren. Heb je de DOM in ons mooie Utrecht wel eens beklommen? Wel daar moet je dus beetje aan denken. Eenmaal boven klim je naar buiten en heb je een mooi zicht op;
Vrijstad Christiana
In Christianshavn ligt ook een vrijstad: Christiania. Hier mag in feite alles en dien je je slechts aan 3 regels te houden: 'Make Fun, don’t run and no photos.’ Er mag absoluut niet gefotografeerd worden. Je camera zal dan af worden gepakt en je krijgt hem ook niet meer terug. Aangifte doen heeft weinig zin, dit stukje Kopenhagen kent zelfbestuur en politie zie je er eigenlijk niet. Er zijn veel hippies en hasj is er ten overvloede. Christiania is in de jaren '70 gesticht en ze hebben zichzelf onafhankelijk verklaard. Hierover verschillen zij echter wel van mening met de Deense regering.
De aluminium balustrade is ook geheel afgewerkt met goudverf en goudkleurige ornamenten. En dan staat je de trap aan de buitenzijde nog te wachten. En zoals je op die foto boven zag was hij geheel van staal breed en vrij glad. En ja een open balustrade. Er stond ook aardig wat wind. Ik ben wel een stuk naar boven gegaan maar niet naar de top Ergens best blij achteraf want er kwamen hele schoolklassen naar boven en ja dat grut is natuurlijk nergens bang voor ik had alleen maar een obstakel op hun weg geweest denk ik dan maar.
Het uitzicht
Assistens kirkegård
Dit is 1 van de 5 begraafplaatsen in Kopenhagen. De locatie is een belangrijke groene zone, een weelderige groene oases en toeristische attractie in het district Nørrebro.
Na de pestepidemieën in de 18e eeuw kwamen de begraafplaatsen in Kopenhagen niet van de grond. Tussen de woningen werden nood-, of wel de zogenaamde hulpbegraafplaatsen gemaakt. Vooral de allerarmsten werden hier begraven.
Het was echter geen oplossing voor de lange termijn, dus werd in 1757 besloten om een grote hulpbegraafplaats aan te leggen aan de Nørrebrogade buiten de wallen bij Nørre Fælled. Waar zich op dat moment een tabaksplantage bevond. De begraafplaats werd geopend op 6 november 1760.
De bevolking van de stad vond het niet fijn om zo ver weg begraven te worden, ook al was de prijs slechts 1/5 van wat het kostte om in de stad begraven te worden.
Pas toen de vooraanstaande wethouder J. S. Augustin van Kopenhagen zich hier in 1785 liet begraven, werd Assistens Kirkegård populairder. In het begin omvatte de begraafplaats slechts een smal gedeelte langs Kapelvej, maar geleidelijk werd het uitgebreid zodat het zich uitstrekte tot aan Jagtvej. Dit werd bereikt in 1805.
Later waren verdere uitbreidingen nodig toen het in 1851 verboden werd om de doden te begraven binnen de oude wallen rond Kopenhagen. In plaats daarvan werden afdelingen opgericht in Assistens Kirkegård voor de afzonderlijke kerken in de binnenstad van Kopenhagen.
De hele begraafplaats is omgeven door een 2 meter hoge muur die dieren buiten hield en misschien ook wel houdt. Op verschillende plaatsen in de muur bevinden zich poorten ontworpen door de Kopenhagense stadsarchitect Peter Meyn (1749-1808). Het was een pittig stukje lopen voor we een ingang vonden.
Tijdens de Deense Gouden Eeuw in de 1ste helft van de 19e eeuw werd de begraafplaats populair onder de notabelen en vele leidende figuren van dit tijdperk: onder anderen Hans Christian Andersen, Søren Kierkegaard, Christoffer Wilhelm Eckersberg en Christen Købke zijn hier begraven. Al meer dan 250 jaar begraven de inwoners van Kopenhagen dus hun doden, bekende en onbekende, op deze begraafplaats.
Naast de graven van de meest bekende mensen van Denemarken, is het voor de lokale bewoners 1 van de belangrijkste ontmoetingsplekken in de wijk. En wij waren verrast toen we een paar eekhoorntjes zagen springen van tak naar tak voor de eikeltjes die ze dan vervolgens lekker oppeuzelden. Tijdens de wandeling zie je duizenden grafstenen van opmerkelijke mensen uit de laatste eeuwen van de Deense geschiedenis. Nee hoor we zijn ze niet allemaal gaan zoeken alleen HC natuurlijk. Verder we hebben gewoon gekeken naar de enorme diversiteit aan graven.
Dit is de plek waar de levenden rondhangen met de doden. Beetje luguber misschien maar zo kun je natuurlijknook naar een begraafplaats kijken.
Kapelvej
De kapel van de begraafplaats werd rond 1867 gebouwd volgens een tekening van architect Niels Sigfred Nebelong (1806–1871). Hij heeft zijn naam gegeven aan de kapel. Het wordt niet meer gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel, maar herbergt sinds 1993 het Cultureel Centrum Assistens.
Hellig Kors Kirke
Het kerkgebouw is een ontwerp van de Deense architect Hermann Baagøe Storck, die vooral bekend werd wegens de restauraties van historische gebouwen. Het tussen 1887-1890 gebouwde godshuis oriënteert zich aan de Noord-Duitse baksteengotiek, zoals deze wordt aangetroffen bij de kerken van Lübeck. De 55 meter hoge kerktoren met achtkantige spits tussen vier topgevels is van iets latere datum en werd in 1895 gebouwd. De davidssterren in de cirkels aan de gevels op de toren ontbraken op de oorspronkelijke tekeningen, maar werden tijdens de bouw alsnog door de architect toegevoegd. De kerk vormt samen met Brorsons Kerk de parochie Blågårdens.
Deze kerk zagen we vanaf de begraafplaats en later stonden we aan de voorzijde maar helaas hij was gesloten.
Gammeltorv en Amagertorv
zijn de oudste en belangrijkste pleinen van de stad. Je vindt hier een telefoonkiosk
Deze is gerestaureerd in art nouveaustijl. Het bedrijf heeft onder andere 2 nieuwe sokkels in inktvis grenen vervaardigd/gereconstrueerd met beeld-snijdende details. De originelen waren afgebroken door rot.
Het is zeker vanaf het jaar 1200 in gebruik maar kan heel goed eerder bestaan hebben en was het centrale plein van het alleroudste Kopenhagen. Ook heel bijzonder op het Gammeltorv is de fontein.
Groene fontein
De Caritas-bron werd in 1608 gebouwd onder Christiaan IV en is de oudste bewaard gebleven renaissancebron van Denemarken en de op een na oudste van Europa (alleen in leeftijd overtroffen door het equivalent in Brussel).
De fontein moest de bron sieren die de burgers van drinkwater voorzag. Het water werd vanuit Emdrup Sø en Utterslev Mose naar de stad getransporteerd via kanalen en leidingen gemaakt van uitgeholde boomstammen.
Onder de put is een grote kamer waar het water werd opgevangen. De put is mogelijk gemaakt door een beeldhouwer, Statius Otto, uit Lüneburg. "Caritas" betekent moederliefde of naastenliefde. De figuren stellen een moeder en haar kinderen voor. Het water straalt uit de borsten van de vrouw en de jongen plast.
Op koninklijke feestdagen barst de bron van de gouden appels die dansen op de opwaartse waterstralen uit de fontein. De appels zijn koperen balletjes bekleed met 24 karaats goud. Je ziet de appels springen op de verjaardagen van koningin Margrethe en kroonprins Frederik en de Dag van de Grondwet.
Admiraal Niels Juel
Het standbeeld van Theobald Stein werd in 1881 opgericht als monument voor Niels Juel. Tijdens de late 17e eeuw was hij verantwoordelijk voor het creëren van een formidabele Koninklijke Deens-Noorse marine. De admiraal leidde vloten in verschillende schermutselingen op zee tegen Zweden, met als hoogtepunt de Slag om de Køge-baai in 1677. Dit bronzen eerbetoon, vind je op Holmens Kanal. Het straatje is vernoemd naar een marinekanaal dat hier van 1606 tot 1860 lag. Admiraal Niels Juel ligt iets verderop begraven in Holmens Kirke.
Nu we toch in het oude gedeelte zijn, een paar leuke kiekjes onderweg
Street art hoort tegenwoordig bij de meest hippe wijken ter wereld dus ook hier. Houd je ogen open en vergeet niet af en toe ook omhoog te kijken. Je weet nooit wat je tegenkomt. Die vogelhuisjes zag je veel in de bomen.
Op de laatste foto zie je de ingang van studentenhuisvesting BaseCamp København aan Georg Brandes Plads in Indre. De gebouwen waren oorspronkelijk een Sølvgade-kazerne en werden later het hoofdkantoor van Danske Statsbaner (Deense staatsspoorwegen). Dit vind je vlakij het National museum
De Nordisk Film Biografer Palads,
bekend als de "Palads", is de grootste bioscoop van Denemarken met 17 filmzalen en een capaciteit van 2.600 zitplaatsen. Het is de oudste bioscoop van Kopenhagen en al meer dan 100 jaar bijna onafgebroken in gebruik. De 1ste Palads werd opgericht in een voormalig treinstation.
In 1911 werd het bijna 3.000 zitplaatsen en een 30-koppig orkest geopend. 6 Jaar na de opening werd het station afgebroken om plaats te maken voor een moderner theater. Architecten Andreas Clemmensen en Johan Nielsen ontwierpen in 1917 het nwe neoklassieke theater, inclusief een balzaal en een restaurant in het complex. Op het dak staat een sculptuur getiteld "Ursus en de stier", door kunstenaar Kai Nielsen, toegevoegd in 1918.
In 1978 liet Nordisk Film het complex herstructureren tot 12 auditoria om verschillende films tegelijk te kunnen spelen. Kunstenaar Paul Gernes schilderde de buitenkant in 1989 in zijn kenmerkende regenboogpastelkleuren. Tegenwoordig biedt de Palads de grootste selectie films in Denemarken.
Het Circusgebouw van Kopenhagen
Werd gebouwd tussen 1885 en 1886 in de buurt van het pretpark Tivoli. Het gebouw is ontworpen door Henrik Vilhelm Brinkopff en werd ingehuldigd op 8 mei 1886 door de koning van het Duitse circus Ernst Jakob Renz (1814 - 1892)
In die tijd was circus in tenten niet gebruikelijk. De meeste gezelschappen die door Europa reisden, traden voornamelijk op in voor het circus gemaakte gebouwen van hout of, in de belangrijkste steden, van massief hout. (Berlijn, Wenen, Hamburg, Breslau...)
Gammel Strand
Is 1 van de oudste en meest pittoreske straten van de stad. Ooit bevond zich hier een natuurlijk strand, dat rond het kleine vissersdorpje lag dat Kopenhagen zou worden. Tegenwoordig is de straat het meest herkenbaar aan zijn gracht met kleurrijke 18e- en 19e-eeuwse huizen. Maar het herbergt ook enkele van de populairste bars en cafés van de stad, een must voor diegenen die het nachtleven van de stad willen verkennen.
Aan de zuidkant grenst het Gammel Strand aan het smalle Slotsholmens kanaal, terwijl de noordkant wordt begrensd door vele, kleine kleurrijke huizen. In de Middeleeuwen kwamen de inwoners van Kopenhagen naar het Gammel Strand om vers gevangen vis te kopen. Marktvrouwen verkochten in kleine kraampjes hun verse waren die hun mannen in de vroege ochtenduren hadden gevangen. Het standbeeld "De Laatste Vissersvrouw" is een herinnering aan vroeger! Leuk op de borden kun je nog even terug in de tijd.
Axel Towers
is de visie van nieuwe Deense architectuur, die mensen die in de stad wonen en werken samenbrengt door zowel kantoren, winkels, eetgelegenheden, openbare tuinen en restaurants te presenteren. Het met een Michelinster bekroonde restaurant AOC opende in het najaar van 2017 hun 'broer-restaurant' TRIO op de 9e en 10e verdieping.
Sculpture Zodiac 1991.
9 Bronzen amphoras ter hoogte van de imposante Axel Tower
Zij symboliseren ons zonnestelsel, waarbij elk van de toen geaccepteerde planeten vertegenwoordigt zijn.
De afstand tussen de amforen, is evenredig aan die tussen de planeten.
Dit werd onthuld in 1991, lang voor de herclassificatie in het midden van de jaren 2000 waar Pluto een dwergplaneet werd. Square by sculptor Mogens Møller & architect Mogens Breyen. Hieronder de planeten gezien vanaf de zon;
Met Pluto die geworden is tot dwergplaneet is dit een mooi moment om over te stappen naar