Kerst in Polen Jawor en Legnica
Żagań
Żagań is een stad in het Poolse woiwodschap Lubusz, gelegen in de powiat Żagański. De oppervlakte bedraagt 39,92 km², het inwonertal is 26.665 (2005). In 1942 bouwden de nazi's hier Stalag Luft III, een krijgsgevangenkamp voor geallieerd luchtmachtpersoneel, dat bekend is gebleven door boeken en films over 2 ontsnappingen via tunnels.
Stalag Luft III Gevangenenkamp museum
De stad Żagań heeft een lange militaire geschiedenis. Het is het vooral bekend vanwege het gebruik als krijgsgevangenenkamp onder leiding van de Luftwaffe tijdens de WOII.
In het bijzonder omdat het de locatie was van een van de grootste ontsnappingen uit de gevangenis van de oorlog, die beroemd werd gemaakt door de film ‘ The Great Escape’ uit 1963.
In 1944 ontsnapten 76 geallieerde gevangenen in het Stalag Luft III-kamp, afkomstig uit verschillende landen, onder de neus van de Duitsers vandaan via een tunnel die ze met de hand hadden gegraven. Helaas werden bijna alle vluchtelingen uiteindelijk gepakt; 50 werden geëxecuteerd en nog eens 23 werden teruggestuurd naar krijgsgevangenenkampen.
Slechts 3 van de 76 mannen wisten met succes te ontsnappen.
De kampbewakers waren meestal ouder of medisch beperkt Luftwaffe-personeel, de 'fretten' waren een aparte groep die verbonden was aan de militaire inlichtingendienst. Het was hun taak om ontsnappingen te voorkomen, tunnels uit te graven en vluchtmateriaal te verbergen.
De plek van het voormalige krijgsgevangenenkamp is nu een museum, met een replica op ware grootte van de hut (zie onder) waar de mannen hun gewaagde massale ontsnapping planden, en veel originele voorwerpen uit het gevangenkamp.
Ongeveer een halve mijl rijden van de hut kun je ook de ‘Harry’-tunnel zien die door de gevangenen is gegraven (een van de 3 gegraven tunnels: Tom, Dick en Harry), die nu dienst doet als gedenkteken. Hier kun je precies zien hoe lang de tunnel was en wat de in- en uitstappunten zijn.
Een laatste locatie, voor geïnteresseerden, ligt nog eens een halve mijl verderop. Er is hier een begraafplaats met het originele mausoleum gebouwd voor de 50 geëxecuteerde mannen. Hun as werd later verplaatst naar de militaire begraafplaats in Poznan.
Helaas konden wij hier niet heen door de sneeuw en blubber was het risico te groot de bus zou gegarandeerd vast komen zitten in de modder.
De barak
Replica-hut, in feite een of 2 ramen korter dan het type dat op het noordelijke terrein werd gebruikt.
De hutten hadden een centrale gang en aparte kamers met elk 8 krijgsgevangenen in stapelbedden. Een kachel verwarmde elke kamer. Aan het ene uiteinde van de gang waren wasruimtes en toiletten
1 Kamer in de hut is gewijd aan een andere ontsnapping uit het kamp, de ontsnapping met het ‘houten paard’ uit 1943. In dit complot sprong een groep krijgsgevangenen over een houten paard dat vlakbij de heklijn van het kamp was gebouwd, terwijl 2 mannen zich in het paard verborgen hielden. Gedurende een periode van 3 maanden baanden ze zich geleidelijk een weg naar de vrijheid.
Er is een wachttoren gereconstrueerd om de nabijheid van de tunneluitgang voor de oplettende Duitse soldaten op patrouille te laten zien. Je kunt ook door het bos dwalen en enkele van de originele fundamenten van het kamp zien.
En dan ook nog wat details van het monument ter afsluiting.
Het was een indrukwekkende ochtend. Nu terug naar het hotel. De rest van de dag voor eigen invulling lekker shoppen in het dorp bijvoorbeeld. Oeps zelfs Floris was het vergeten het is vandaag de dag voor kerst. Dit houdt in dat alles maar dan ook echt alles om max 14;00 uur dicht gaat. Laten we dan maar iets eerder uit de bus stappen kunnen we misschien nog ergens een kopje koffie drinken. En zoals je ziet is het echt uitgestorven op straat. Aangekomen in het hotel even spieken in de eetzaal natuurlijk
Geloof me er was 1 winkeltje open en daar kon je inderdaad koffie drinken met appelgebak gewoon of -compleet. Nou je raadt hem al wel kozen voor compleet en daar hadden we geen spijt van gelijk ons middagmaal op! Die winkel heeft een heel goede dag gehad na ons kwamen nog diversen uit de groep daar bleek in de avond haha.
Dan is het nu rustig naar ons hotel lopen en lekker wat rommelen zien wat de avond gaat brengen want die zal volgens de Poolse traditie verlopen.
Kerstavond
Dit wordt in Polen uitgebreid gevierd, de sfeer is warm en vol plezier. De Polen zelf vinden kerstmis het meest belangrijk zelfs belangrijker dan Pasen. De voorbereidingen starten normaal gesproken half november, dan kun je al veranderingen zien in steden en dorpen, mooie kerstversieringen, kerstbomen en kleurrijke lichtjes.
kerstavond
Dit is de mooiste avond van het jaar. Tot laat in de middag is een ieder bezig met de voorbereidingen zoals; huis schoonmaken het diner baden en mooi aankleden en het dekken van een mooie kersttafel. De meeste families komen samen op kerstavond – normaalgesproken bij opa en oma thuis.
De kersttafel wordt gedekt met wat hooi onder een wit tafellaken (of servet), als symbool voor de armoede van Jezus. Er is altijd 1 plaats vrij voor een onverwachte gast, die plaats wordt ook gedekt met borden en bestek – want er moet altijd ruimte zijn voor bijvoorbeeld een dakloze, met Kerst mag niemand alleen zijn.
De Oplatek
Een hele bijzondere traditie in Polen is het delen van de oplatek (kersthostie of heilige wafel) en kerstwensen. Dit gebeurd op kerstavond. Voor de kerstavond-maaltijd verzamelt de familie zich rond de tafel. Het oudste lid houdt een grote wafel vast en breekt een stuk af om aan het ritueel te beginnen. De resterende wafel wordt doorgegeven aan een ander lid terwijl een gebed voor geliefden wordt uitgesproken. Dit gaat door totdat iedereen aan tafel een stuk van de wafel heeft.
Het breken van de kerstwafel, begon in de 10e eeuw en wordt beoefend door mensen van Poolse afkomst over de hele wereld. Het wordt beschouwd als de oudste en meest geliefde van de Poolse tradities.
De kerstwafel symboliseert naast vergeving en verzoening de eenheid van het gezin, die velen beschouwen als de belangrijkste pijler van de samenleving. Volgens overtuigingen moet er een band van eenheid bestaan tussen familieleden.
De vader wordt gezien als de schakel in de ononderbroken keten van 1 lichaam, 1 brood, 1 Christus en 1 kerk, terwijl andere familieleden zich bij hem voegen in deze eeuwige processie.
Het kerstdiner
Het kerstdiner begint bij het verschijnen van de eerste ster aan de hemel, het teken dat de maaltijden mogen worden genuttigd
Het diner bestaat officieel uit 12 (vleesvrije) gerechten, meestal uit soep – barszcz (rode bieten soep), de karper, paddenstoelen, kool, pierogi (een soort dumplings), aardappels, compote met gedroogd fruit, piernik (cake), sernik (cheesecake) en honing en noten.
De 12 gerechten vormen een verwijzing naar de 12 apostelen, zij zijn traditioneel en meestal regionaal. Als dessert worden er maanzaadnoedels en allerhande gebak opgediend. Er wordt ook een "compote" van gedroogd fruit gedronken. (niet echt lekker) Op de 1ste kerstdag eet je wel vlees, maar op kerstavond niet.
Bij kerstavond hoort ook de kerstmis natuurlijk. Ook dit is een gebeuren die echt door een ieder wordt bezocht.
We zijn echt op tijd gaan lopen naar de kerk Wel leuk zo door het verlichte centrum maar je ziet het goed het regende behoorlijk dat is dan natuurlijk wel weer jammer. Toen wij aankwamen was het stil maar nog geen 5 minuten later begonnen de mensen binnen te stromen. We waren bewust achterin gaan zitten (als toerist weet je je plek immers). De kerk was werkelijk afgeladen Achterin stonden ook heel veel mensen. En daar kwam de Pastoor (denk ik) binnenlopen met zijn gevolg en ja ook het ontbrekende element in de kerststal het kindje Jezus werd door een volgeling in de hand meegenomen Helaas te ver weg om te zien wie hem in het hooi in zijn krib heeft gelegd. We dachten gaan snel weer weg maar was toch wel leuk oma de hele dienst mee te maken. Mens het was staan zitten knielen (Dit laatste deden wij niet) zingen via een scherm ja ook de kerk moet met de tijd mee natuurlijk. En dan komt het moment dat een ieder elkaar de hand schud om fijne o nee zalige dagen te wensen. Dan de collecte oeps die hadden wij niet ingecalculeerd ach altijd wel iemand iets in de zak en toen begon het uitdelen van de heilige hostie. Dit was tevens het teken dat de dienst af was gelopen en we door de mensenmenigte de kerk weer uitgedragen werden. Toch mooi om het meegemaakt te hebben Kunnen we weer een paar jaar op teren denken we. Daar nemen we een slokje op worden we weer warm😜😂
25 december - Kerstmis
Zoals gezegd 1 van de belangrijkste christelijke feestdagen ter ere van de geboorte van Jezus Christus. De Polen ervaren zeer intens de vreugde van deze dag door het eren van oude en nieuwe tradities. Zo komen ze samen met hun familie, naasten, nichten en neven rond de Kersttafel. Mensen gaan naar de kerk. Overal worden er kerstliederen gezongen en Kerststallen neergezet (waarvan sommige ook als levende kerststallen). Wat inhoudt dat alle winkels, de horeca en ja ook de benzinestations gesloten zijn vandaag! Maar we gaan er toch wel een leuke dag van maken met elkaar hoor. De bus rijdt wel!
We vertrekken redelijk op tijd. Je ziet de sneeuw is weg en wat resteert is een blubberpad. Dweilen op de tredes van de bus zijn dus geen overdaad even goed de schoenen droog en moddervrij maken. Dan gaan we op weg uiteraard weer een toeristische route het is zondag immers na een tijdje rijden komen we door een mooi plaatsje
Kozuchow
gelegen in het woiwodschap Lubuskie, historisch gezien Neder-Silezië. Een klein stadje omringd door stadsmuren. Tot op de dag van vandaag zijn ze bijna over de hele lengte bewaard gebleven samen met de grot
Het jaar 1273
Is de 1ste vermelding van de stad zij had in die tijd al vestingwerken. Echter de materialen bestonden toen uit aarde en hout. Omdat Kożuchów zich op de kruising van handelsroutes bevond, werd het heel snel rijk. De stad had het recht om munten te slaan. In zijn gloriedagen was er onder andere een brouw- en kledingcentrum.
Het jaar 1637
tijdens de 30-jarige Oorlog, vond een stadsbrand plaats in Kożuchów. De invasies van de Zweden en het keizerlijke leger brachten de stad tot de ondergang, waaruit ze niet meer opstond. De verwoeste vestingwerken werden niet herbouwd.
18e eeuw
Bovendien veroorzaakte een andere brand in de 2e helft van de 18e eeuw de beslissing om een deel van de muren te slopen.
In het verleden waren er 4 stadspoorten Głogowska, Żagańska, Krosno en Szprotawska. Geen van hen heeft het overleefd omdat ze in 1819 werden gesloopt. In de buurt van het kasteel zie je alleen de toren van de voormalige Krosno Gate, de grot is ook opgedroogd. Er waren 11 halfopen torens in de lijn van muren.
Het stadhuis in Gotische stijl in Kożuchów werd in 1489 gebouwd op de plaats van het oude stadhuis. In de 19e eeuw werd het herbouwd in de classicistische stijl, met behoud van 2 muren en een toren uit het oude stadhuis. Tijdens de WO II werd het gebouw in de jaren 60 verwoest en herbouwd, wat resulteerde in een moderne uitstraling.
Vanuit het eerdere gebouw van het stadhuis is erna de instorting, een toren een bakstenen muur (noordzijde) en een classicistisch fragment als gevolg van de wederopbouw in de 19e eeuw (oostelijk deel) herbouwd.
Als we de stad verlaten zien we de overgebleven toren van de evangelische kerk uit 1826.
We gaan op met naar Je zus.
Het duurde even voor t kwartje bij mi gevallen was haha. Denk niet (zoals ik😅) er staat een klooster het is gewoon een hotel ach heeft wel wat om daar aan de voet van hete beeld te overnachten toch?
Het Christusbeeld vindt je in Świebodzin samen met de stations van de Kruisweg en Geheimen van de Heilige Rozenkrans
De reliëfs voor beide stations, werden gemaakt door de Podkarpackie Sculpture and Foundry Workshop "Arkada" door Józef Siwonia in Łowce en geleverd op 24 september 2008. De laatste 2 arriveerden op 17 maart 2011.
Christ the King Statue
Het Jezusbeeld is in zijn totaal 58 meter hoog De hoogte gerekend zonder sokkel en heuvel eronder.en overstijgt daarmee;
het Jezusbeeld in Brazilië (38 meter) en die in Colombia (26 meter).
De hoogte is gerekend zonder sokkel en heuvel eronder.
De Polen zien Hem als Koning. Tijdens de inwijdingsceremonie zei bisschop Stefan Regmunt dat het beeld het geloof in Christus zichtbaar moet maken. Volgens de ontwerper Sylvester Zawadski is het beeld er gekomen om een religieuze missie te volbrengen en niet als attractie.
Doel van de bevolking;
met dit beeld de plaatselijke economie willen stimuleren, duizenden pelgrims aantrekken en bekend worden in de toeristische wereld.
Het heeft Polen verdeeld en de diepe culturele kloof onderstreept tussen een diep katholieke bevolking en een steeds zelfverzekerder wordende seculiere samenleving - waarbij velen het standbeeldproject als plakkerig bespotten.
Dit behoeft verder geen toelichting denk ik. Doe eens gek en neem m ook eens van onder naar boven dacht ik.
En ja we hadden natuurlijk een schitterend uitzicht daar boven.
Ik vond op t net nog een paar foto's van het in elkaar zetten van het beeld.
De Kruisweg
Aan de linkerkant, kijkend naar het Standbeeld van Christus de Koning, vanuit het zuiden, beginnen ze op hun beurt, volgens de klok, de Mysteries of Sorrows en eindigen met de Mysteries of the Glorious; aan de andere kant, noord, vanaf de top worden ze geleid door de Mysteries of Joy, en eindigen met de Mysteries of Light.
De de bouw van de Kruisweg begon op 14 september 2008, op het feest van de verheffing van het kruis - op deze dag werden 14 berkenkruisen opgezet in plaats van toekomstige stations.
Ga ik september '24 naar een tentoonstelling in het Catharijneconvent en wat zie ik daar in 1 van de gangen aan de muur?
Inderdaad de kruisweg van Westfalen en wel uit het jaar 1530.
Vond het leuk om hier aan toe te voegen
De Geheimen van de Rozenkrans
Op 30 maart 2012, werd dit ingewijd door pater bisschop Stefan Regmunt.
De installatie op de heuvel vond plaats van januari op februari 2014, 2 maanden voor het overlijden van Fr. Prelaat Sylwester Zawadzki. Individuele heiligdommen gebouwd van vuursteen, met gemonteerde reliëfs, zijn gerangschikt in 2 rijen alle Secrets hebben een opstelling met de klok mee
Floris vertelde eerder dat we ook best heel veel pech konden hebben.
Een eerdere groep had dat dus wat inhield dat het gehele beeld in de laaghangende mist/wolken hing en dan zie je uiteraard niets maar wij hadden geluk zoals je ziet. Het was toch wel heel bijzonder. Voor we weer in de bus stappen, natuurlijk een door Floris vers gezet kopje koffie met een snee kerststol voor hen die willen. En zie als wij weggaan wordt de bewolking steeds dichter en de lucht behoorlijk grijs. We gaan op weg naar Zielona Góra.
Zielona Góra Hoofdstad van de Poolse wijnstreek
Het is 1 van de 2 hoofdsteden van het Poolse woiwodschap Lubusz. Het is een eigen stadsdistrict en heeft daarom een eigen stadspresident.
Zielona Góra zou eigenlijk Zielone Góry moeten heten, omdat het niet op 1, maar op meerdere heuvels ligt. De bekendste is Brick Hill, ook wel – niet voor niets – Winny genoemd. Op de zuidelijke helling groeien wijnstokken. En hoewel groene gebieden meer dan de helft van de oppervlakte van de stad beslaan, zijn deze eenvoudige bomen daarvoor van bijzonder belang.
De stad – jarenlang Winny Grod genoemd – heeft altijd een mild klimaat gehad, gunstig voor het verbouwen van wijnstokken en het produceren van wijn. Eerst werden de plantages aan het begin van de 14e eeuw gesticht door monniken. Hun voorbeeld werd gevolgd door de edelen en vervolgens door de rijkere stadsmensen. In 1800 waren er meer dan 2000 wijngaarden in de stad. In 1828 werd in Zielona Góra de Grempler-fabriek opgericht, waar druiven-, witte en rode wijnen werden geproduceerd. Een tiental jaar later, in 1852, werd de druivenoogstvakantie officieel ingesteld. Het wordt vandaag de dag nog steeds gevierd: liefhebbers van wijn en gezelligheid uit heel Polen komen naar Zielona Góra, dansen, zingen en drinken, en aan het eind marcheren ze - een beetje aangeschoten - door de stad in een kleurrijke processie met Bacchus aan het hoofd .
Deze traditie werd zelfs in de tijd van de Poolse Volksrepubliek niet opgegeven, hoewel de wijngaarden werden gesloten, de wijnmakerij werd genationaliseerd en de productie van appelwijn, de populaire jabcok, begon. Na 1990 begonnen de plantages langzaam te worden hersteld en groeien er weer wijnstruiken op Winne Wzgórze.
Op de top van de heuvel staat het huis van een wijnmaker, gebouwd door August Grempler in 1818. Aan het einde van de 18e eeuw stonden er ruim zevenhonderd van dergelijke huizen in de stad, die dienden als pakhuizen voor de opslag van wijnbouwgereedschap.
En dan komen we aan in Zielona Góra. We krijgen ruim tijd om ons hier te vermaken want het is een mooie stad. Maar ech ja het is kerst en ook hier is alles gesloten. Er zijn een paar kerken maar dan moet je net geluk hebben dat de dienst begint want halverwege naar binnen gaat op deze dagen dus echt niet. Maar we gaan gewoon aan de wandel gelukkig is het droog.
Kerk van Onze Lieve Vrouw van Czestochowa
Staat aan de noordelijke rand van het marktplein. De tempel werd binnen de stadsmuren gebouwd in de jaren 1747-1749 als een evangelische kerk. 80 jaar later werd de toren toegevoegd, die vandaag, naast het stadhuis en de co-kathedraaltorens, het meest karakteristieke element van de oude stad Zielona Góra is. Na de WO II, werd de kerk overgenomen door katholieken, maar pas in 1987 was het een parochiekerk (voorheen behoorde het tot de parochie St. Peter en St. Paul). Jadwiga).
Halverwege de jaren '80 was de staat van het gebouw ronduit slecht De onderhoudswerkzaamheden aan het einde van dit decennium herstelden de kerk in zijn huidige glans.
Uitzicht van buitenaf
De kerk is gebouwd op een Grieks kruisplan met een kanor op het oosten (georiënteerde kerk). Het heeft een slotstructuur, d.w.z. het heeft een houten skelet gevuld met stenen. Een interessant feit is dat onder de materialen die voor de bouw werden gebruikt, bakstenen uit de stadsmuren waren die in de 18e eeuw werden ontmanteld. Het is het grootste gebouw van dit type in het woiwodschap Lubuskie.
Interieur
Na het betreden van de kerk zijn de houten empores van de 2 verdiepingen die het hele interieur omringen behoorlijk indrukwekkend.Het gebied achter de krion werd aangepast aan de kamers waar ooit godsdienstlessen werden gegeven.
Boven de hoofdingang staat een orgelprospectus uit 1752 en een orgel uit het begin van de 20e eeuw.
Toen wij aankwamen was er een dienst gaande dus konden we niet naar binnen. Vlak voor we naar de bus gingen kon is door een klein raampje nog een foto maken van het altaar. Voordeel van een groepsreis is dat 1 van de reisgenoten een later tijdstip wel even naar binnen kon en een foto maakte ook van de kerststal zo hebben we dan toch nog een paar foto's.
Monument voor St Urbana
Het idee hiervoor, werd geboren in verband met de viering van St. Urbana I Patron van Zielona Góra in 2001. Op die dag werden de velden gezegend. Hij is de beschermheer van wijngaardeigenaren, wijnstokken, tuinlieden, boeren en goede oogsten. Volgens de legende is het ook St. Urban die instructies gaf aan de geestelijken om de Heilige Mis bij te wonen. hij gebruikte een kelk en een pateen van goud of zilver.
Een groep bewoners wilde dat hun stad een beschermheer zou hebben net als veel andere Europese en Poolse steden.
In 2011 heeft een commissie komend uit o.a. het Sociaal Comité Voor De Aankondiging Van St. Urbana, bijna 2,5 duizend handtekeningen ter ondersteuning van het idee om een monument te bouwen ingezameld. Het idee kreeg de acceptatie van de lokale autoriteiten van Zielona Góra. Op 26 februari 2016 nam de gemeenteraad een resolutie aan over de bouw van het monument van Sint Urbanus I - de patroonheilige van Zielona Góra. Als resultaat van de wedstrijd werd het project van de Zielona Góra kunstenaar Artur Wochniak geselecteerd
Het monument voor St. Urbana I Patron of the City is gemaakt van brons, en de hoogte is 2,20 m. Het monument toont de paus St. Urbana I met een welwillend gezicht in pontificale staf en in een tiara. In zijn rechterhand houdt hij een pauselijk kruis en in zijn linkerhand behandelt hij voorbijgangers met een tros druiven. Op het granieten voetstuk van het monument staat een inscriptie.
Dan zie je een waterfontein die als je goed kijkt intens wordt gebruikt. Dan nog een paar leuke ornamenten
Zoals ik al zei is Zielona Góra de stad van de wijn. En daar zie ik dan een figuur zitten met in zijn armen een wijnvat en met een rietje drinkt hij bij wijze van spreken de wijn uit het vat. En als je 1 zo'n beeld ziet, vallen je er meer op en ja er waren er heel veel ik heb ze in collages gezet. Als je goed kijkt zie je dat elk beeld herleid kan worden naar de wijngaarden.
Natuurlijk heb ik op t net uitgezocht wat deze figuren betekenen. Je vindt ze werkelijk overal en ze hebben ook een betekenis. Het is even zoeken maar je vindt t wel op internet. Zie je die rolschaatsen? Ja het vrachtverkeer.
Bacchusik beklimt de toren, maar hij is zo klein dat het moeilijk is hem op te merken. Ik zag hem en heb hem dus maar even uitvergroot. Kijk hier maar eens hier vond ik ook de foto met de figuurtjes zie je dat ik ze lang niet allemaal heb haha.
https://agnieszkajagusiak.pl/szlak-bachusikow-w-zielonej-gorze/
Het Bacchuspad in Zielona Góra
De kleine bacchanten van Zielona Góra zijn de kleine, vrolijke geesten van deze stad. Je vindt ze op verschillende plaatsen en dienen als symbool van Zielona Góra. Het is ook een buitengewone toeristische attractie, dus als je Winny Gród bezoekt, is het de moeite waard om even langs te gaan, foto's te maken en meer te weten te komen over hun geschiedenis.
Als je in Zielona Góra bent en de Bacchusianen niet ontmoet, is het alsof je Parijs bezoekt zonder naar de Eiffeltoren te kijken.
Bacchusici zijn de kinderen van Bacchus, de Romeinse god van de wijn. Ze zijn gemaakt van brons en hun maker is de beroemde beeldhouwer - Artur Wochniak.
Waar komt de verwijzing naar dit idool in Zielona Góra vandaan?
Wel, in deze stad vindt de druivenoogst plaats. Elk jaar in september wordt er een geweldig evenement georganiseerd dat wijnliefhebbers samenbrengt. Ze kunnen niet alleen drankjes uit verschillende wijngaarden proeven maar ook veel heerlijke, regionale gerechten eten en plezier beleven aan het luisteren naar geweldige muziek.
De hele stad viert feest, er worden parades georganiseerd ter ere van Bacchus. Wijngaarden van topklasse domineren de omgeving van Zielona Góra. Vandaar de Bacchusiki, kinderen van de god, verwijzend naar de traditie en legende van de stad. De legende zegt, dat Athene na de tragische dood van Bacchus besloot zijn bloed te sprenkelen op de plaatsen waar de wijngaarden zouden worden gebouwd. Een van de druppels viel op Zielona Góra, zodat het een plaats van wijncultus werd, en Bacchus zelf werd de beschermheer ervan. Zijn kinderen bevinden zich op veel plaatsen in de stad zoals aan de Zielona Góra-promenade en het marktplein.
Het idee om ze daar te plaatsen ontstond in 2010, toen er renovatiewerkzaamheden in de stad plaatsvonden. De 1ste bacchus werd door goede mensen op de proef gesteld (zoals de krant Lubuskie schreef). Niemand had toen verwacht dat het er na 9 jaar maar liefst 43 zouden zijn! In de loop van de tijd zullen het er echter steeds meer worden, omdat een nieuw bacchanaal gefinancierd kan worden door vrijwel iedereen die er geld en een idee voor heeft.
Alle bacchusianen hebben dus hun eigen naam en verhaal dat de moeite waard is om te weten.
Bij deze sluit ik de bacchusronde af.
Stadhuis
Staat op het marktplein, zoals in bijna elke stad. Het centrale deel werd gebouwd in de 15e eeuw. Vele malen verwoest en herbouwd, kreeg het zijn huidige klassieke uiterlijk in de 18e eeuw. De 53 meter hoge toren van het stadhuis wordt bekroond met een barokke koepel met 3 lantaarns. De koepel staat scheef, wat het gevolg is van een fout van de bouwers die de toren begin 19e eeuw renoveerden.
In de oudheid woonde het stadsbestuur op de1ste verdieping van het gemeentehuis en woonden de gevangenen in de kerkers. Tegenwoordig herbergen de kelders van het stadhuis de wijnmakerij "Bachus", een afstammeling van de 1ste taverne uit de 17e eeuw.
Aan de zuidelijke gevel van het stadhuis, groeit een knapperige druivenstruik: rode Gutedel. Het is een nobele druif (lat. vitis vinifera) die in de vooroorlogse periode in Zielona Góra met veel plezier werd verbouwd. De struik is ongeveer 100 jaar oud en te zien op oude foto's en ansichtkaarten uit de naoorlogse periode van 1945. Nu zien we natuurlijk alleen wat kale takken tegen de gevel. Tot op de dag van vandaag groeien er nog minstens enkele tientallen van deze oude, nobele wijnstokken in Zielona Góra.
Hongertoren
Deze staat 15-eeuwse toren, staat vlakbij het stadhuis. Dit is een deel van de voormalige verdedigingsmuren, evenals de Nieuwe Poort die naar de stad leidt. Hij is 35 meter hoog. De oorspronkelijke naam – Łaziebna – is ontleend aan het nabijgelegen gemeentelijke badhuis. De huidige naam komt van de gevangenis waar het ooit gehuisvest was.
De tegel die ik wel mooi vond bleek de volgende tekst te bevatte; "In de 15e eeuw werd op deze plaats een lagere poort gebouwd" wat een ingeving haha.
En terwijl we door de stad slenterden, kwamen we toch nog wel een paar leuke dingen tegen hoor.
Een artistieke gevel kun je stellen leuk al die glazen hoofden. En ja het eland mag natuurlijk ook niet ontbreken met zijn ballenbak. Er waren 2 winkels open Je ziet het goed een snoepwinkel leuk al die kleurtjes langs de muur (zijn we gauw weer uitgelopen hoor) En een heel klein kruideniertje En laten zij nou net die wodka hebben die we zochten. Nu hoeven weook niet meer op zoek naar een tankstation waar deze ook wordt verkocht. Het kerststukje waarvan we zeiden leuk zo op de toonbank maakten we een heel goede beurt Bleek de schoonvader van het meisje dat in de winkel stond zelf gemaakt te hebben. O ech nee we hebben gewoon contactloos betaald dat geld zagen we in een etalage liggen wel grappig. En de kerstman had het op dat moment niet erg druk zat rustig te wachten op jong publiek die bij hem achterop wilden.
Andrzej Huszcza
Dit monument van de legende van Falubaz, werd in 2018 officieel onthuld. De speedway-loper zelf verscheen ook en veroverde het publiek met zijn bescheidenheid. 'Ik had het niet gepland. Ik ben blij met het initiatief van de stadsautoriteiten en alle fans die wilden dat zoiets zou worden gecreëerd'.
De bronzen sculptuur met een gewicht van 350 kg staat direct naast het theater
Het beeld zou op de rotonde bij de ingang van Racula staan. Het bedrijf dat het bouwde ging failliet. Dus totdat de rotonde klaar was, staat het tijdelijk op de promenade
Hij is Poolse voormalige internationale speedway-motorrijder die reserve was in de wereldfinale van 1988 in Vojens, Denemarken. Huszcza reed 30 jaar voor Falubaz Zielona Góra, van 1975 tot 2005.
En dan is het tijd om weer naar de bus te lopen maar eerst nog even op zoek naar een toilet natuurlijk. Wel zie boven we hebben het gevonden echt een mooi gebouw en het was schoon Ik dacht zo'n apart gebouw heeft vast wel een achtergrond maar nee. Het enige wat ik hierover vond was een heel uitgebreide website over het belang van openbare toiletten in het centrum van de stad Ik doe er toch een klein stukje van bij is wel leuk;
Toilet
Onze lezers rapporteren regelmatig aan de redactie van "GL", vaak senioren klagen over het ontbreken van openbare toiletten in onze stad. - Ik weet dat jongeren het pand zullen betreden en soms zonder te betalen zullen profiteren. Maar dat doen wij oudere mensen niet. En toch hebben we ook dezelfde behoeften - legt een gepensioneerde uit Zielona Góra uit.
Het blijkt dat het probleem met toiletten organisatorisch is. Kan het worden opgelost?
De plek is immers perfect, beschut tegen het zicht van buitenstaanders en wie weet een mogelijke politiepatrouille...
Jong en oud komen hier om te baseren in de zon. Aan de rand van het plein is er een gebouw waarin, naar de mening van de meeste bewoners, openbare toiletten zijn. Mensen komen hier, pakken het handvat, maar de deur blijft gesloten. De meesten vertrekken, maar het gebeurt, vooral in het geval van jonge mannen, dat degenen onder leiding van nood "dwalen" achter het gebouw, en daar aan de muur doen zij dan hun behoeften.
Volgens het oorspronkelijke concept zou op deze plaats een particuliere kleine gastronomie worden gevestigd, waarvan de eigenaar tegelijkertijd zou beloven om de toiletten vrij te maken. Om de toiletten te laten functioneren, zou het nodig zijn om extra mensen in dienst te nemen.
De enige uitzondering in deze is het stadhuis, waar het openbare toilet momenteel wordt gerund door een particulier
Veel bewoners zijn van mening dat aangezien de stad winkels heeft, de toiletten in de stad gewoon altijd open moeten zijn.
Hier laat ik het bij maar je snapt dat het even lachen was Heb bij ons nog nooit zo'n discussie over toiletten gezien op t net.
Nu waren de toiletten dus allemaal gewoon open heeft die discussie toch iets positiefs opgeleverd.😂😂
Als we allen weer in de bus zitten gaan we terug naar ons hotel Nee veel is er niet te zien onderweg . Belangrijk is dat het droog is want er staat ons nog iets leuks te wachten als we aankomen. De tas begint al zwaarder te worden maar die laatste dag kan er nog wel bij hoor!
Dit was toch wel heel erg leuk het vuur brand al als we aankomen en het personeel is al bezig met de voorbereidingen.
Een Poolse bbq zou traditioneel zijn maar dat heb ik op het net niet terug kunnen vinden. Denk dat het traditie is van het hotel want Floris wist er wel alles van. Maar in mijn wijk zit een Poolse winkel zal daar eens gaan informeren je weet maar nooit.
Dit vond ik wel en dat is ook interessant;
Polen is een land dat bekend staat om hoge kwaliteit worst. In de VS wordt de Poolse worst in speciale winkels verkocht. In de supermarkten kun je worst met een label ‘Polska kielbasa’ vinden. Polen exporteert zelfs de worst naar China.
En in Groot-Brittannië en Ierland hebben de arbeidsimmigranten de Poolse vleeswaren populair gemaakt.
De smaak van de worst kan niet in een paar zinnen worden beschreven.
Polen is dus niet bekend om zijn vodka maar om zijn worst!
Er zijn 2 soorten bier;
1 neutraal en 1 met frambozensiroop
De worsten staan al klaar en de spieren waar de worsten straks aan gaan om in het vuur te steken worden schoongemaakt.
Het was een gezellig en warm vermaak want halleluja wat gaf dat vuurtje een hitte af Je moest ook oppassen dat je je worst niet te lang in het vuur hield dan was hij zo zwart geblakerd. En terwijl het vuurtje na suddert gaan wij weer naar ons kamer om daarna weer samen het diner te gebruiken. Ondanks dat de winkels dicht waren hebben we ons vandaag prima vermaakt en kijken we uit naar morgen alweer de laatste dag en gaan we naar