KERST 2023 IN POLEN

VAN 22 T/M 27 DECEMBER 

OMGEVING ZAGAN

 

Europa Zagan Jawor en Legnica

Polen

is gelegen in Centraal Europa aan de Weischel, de Oder en de Oostzee. Het land heeft een gevarieerd landschap en  veel bijzondere historische monumenten.

In het Zuiden bergketens. Het centrale deel vind je laag- en hoogvlaktes. Het noordelijke deel het Mazoerië- en het Pommeren Merengebied wordt gekenmerkt door licht golvend, dicht bebost landschap met letterlijk duizenden meren en nog meer naar het Noorden liggen de zanderige stranden van de Oostzee. 

Polen is modern, wat op elk gebied zichtbaar is, maar de vooruitgang gaat gepaard met respect voor traditie en afzonderlijke culturele identiteit van verschillende gewesten. 

Het is een parlementaire republiek met een regeringsleider (de eerste minister) en een staatshoofd (de president). De uitvoerende macht berust bij de raad van ministers. Het land is verdeeld in 16 woiwodschappen (provincies) grotendeels gebaseerd op de historische regio’s van het land. Die provincies worden gezamenlijk bestuurd door een door de regering aangestelde wojwod (gouverneur), een gekozen regionale vergadering en een door die vergadering gekozen bestuur.

Polen is sinds 2004 lid van de Europesche Unie maar heeft nog wel zijn eigen historische munteenheid, de złoty (PNL). De Poolse munt zoals we die vandaag kennen, ontstond in 1995 onder het postcommunistische regime met als doel de economie van het land een impuls te geven. Je kunt eigenlijk overal contactloos betalen.

 

 

Ooit bestond de Poolse vlag uit een rood veld met een witte adelaar. Later kwam in plaats van de witte adelaar het gecombineerde wapen van Polen en Litouwen, maar werden de kleuren rood en wit behouden. Sinds 1831 is bepaald dat de nationale kleuren van Polen de kleuren wit boven en rood zijn. De Poolse vlag heeft geen 'echte' symbolische betekenis, behalve dat het Poolse volk en land vertegenwoordigt. 

De dag van vertrek is het uiteraard weer vroeg opstaan. We parkeren de auto in de parkeergarage naast de auto van onze vakantievrienden van de reis naar de Bloemenriviera. Zij zijn een dag eerder vertrokken. En zo zijn we toch weer een beetje samen op reis. We rijden met de pendelbus naar Zeeland waar we tijd genoeg hebben voor koffie en toiletstop. De bus die ons naar Zagan gaat brengen heeft een Belgisch kenteken en draagt de naam Heidebloem. We vertrekken op tijd en het is nog helemaal donker. Kijk we rijden langs onze grooste kerstboom van het land jawel hij staat nog steeds in Lopik.

He daar is de stem van de chauffeur hij had nog niet gesproken. We rijden zo de parkeerplaats op en dan komt jullie chauffeur aan boord die de rest van de reis tevens jullie gids is zijn naam is Jan. De bus staat stil. Er is wat gerommel daar voor in de bus en dan komt er beweging in.

Goedemorgen allemaal

Ik hoor net dat de collega mijn naam iets heeft vervormd Maar je mag me gewoon Floris noemen deze reis en dat hebben jullie achterin vast niet meegekregen, maar ik heb mijn dochter mee op deze reis. Dat leek haar wel leuk en zo heb ik een aardig hulpje want ze zal toch iets moeten doen voor de kost. We gaan er met zijn allen een leuke reis van maken dit is de 3e keer dat ik hem rijd met de kerst dus ik ben hier niet vreemd.

 

En zo rijden we rustig door het gevarieerde landschap langs diverse rivieren zoals de Elbe en door de dorpjes met hun karakteristieke huisjes over de grenzen heen naar Polen. Ja uiteraard hadden we diverse stops en dan was er of koffie in het restaurant of door Floris vers gezet in de bus. En zolang de voorraad strekt is er kerststol bij de koffie! Zowel de koffie als de stol waren niet verkeerd. De bus zat trouwens bomvol zelfs de achterbank was vol! 

Voor de Poolse grens vroeg Floris nog wel even of iedereen de Nederlandse nationaliteit had want aan de Poolse grens kan in geval van, knap moeilijk gedaan worden. Maar alles liep op rolletjes. We waren wel gaar toen we eenmaal bij ons hotel aankwamen. Het had ook hier dat zagen we onderweg al flink geregend en ech het pad naar het hotel was werkelijk een modderpad geworden. Morgen bij daglicht maar eens de buitenkant bekijken. Nu naar binnen en wachten op de sleutel van onze kamer dat nam behoorlijk wat tijd in beslag. Maar eenmaal boven hoorde je ons niet klagen Kerstboom in de hal van onze verdieping en de kamer was best royaal. Nu naar beneden en een hapje eten dat zoals je ziet niet slecht was. Er wordt geen drank aan tafel geserveerd dat moet je vooraf aan de bar halen en direct afrekenen. Na nog even nagepraat te hebben ging een ieder richting kamer voor een hopelijk goede nachtrust. Morgen gaan we naar Wrowclow.

 

Hotel Willapark
Hotel Willapark

De volgende ochtend, wakker worden en naar buiten kijken. Oeps dat is mooi! Als de wiedeweerga onder de douche door en aankleden en dan voor het ontbijt naar buiten om die mooie lucht en die sneeuw even vast te leggen. Na het ontbijt was de lucht uiteraard verdwenen maar toch nog maar even op het terrein gewandeld om de omgeving vast te leggen. Je ziet het is een groot terrein. Floris dacht dat het vroeger een sanatorium geweest was en als je dat zo bekijkt zou dat best eens kunnen ook de indeling van de ruimtes binnen. Ik heb op internet gezocht maar helaas geen informatie gevonden.

 

Julek heeft de tas op de schouders gebonden om te zien welke herinneringen mee naar Nederland kunnen
Julek heeft de tas op de schouders gebonden om te zien welke herinneringen mee naar Nederland kunnen

En nu denk je wie is Julek??

Wel dat is een sculptuur van  een jongen met een hoed op, een schooltas en een gesp aan zijn broekspijp. We kwamen hem tegen in Legnica en ik vond m wel grappig.

We gaan op weg naar Wroclaw. En je ziet het goed waar we begonnen met sneeuw zagen we die langzaam maar zeker totaal verdwijnen. Maar achteraf blijkt Wroclaw de warmste plek van Polen te zijn dus vreemd is het niet! We rijden weer de toeristische route door de vele dorpjes heen wel zo gezellig en geen last van files want daar heeft Floris een hekel aan en wij mazze. nu zien we tenminste nog iets.

 

Als eerste zien we het standbeeld van Maria met kind en Sint-Jan van Nepomuk (dat is de patroonheilige van vlotters, molenaars, schippers, biechtvaders en bruggen) op het voetstuk. 

Dan rijden we langs het stadion van Wroclaw dit ligt 7 km buiten het stadscentrum.

Het besluit van de UEFA om Polen en Oekraïne als gastheer van EURO 2012 te selecteren, moedigde de stad Wroclaw aan om een architectuurwedstrijd te organiseren voor het nieuwe stadion, dat plaats zou bieden aan 40.000 zitplaatsen en bereid zou zijn om groepswedstrijden van EURO 2012 te organiseren. uitgenodigd om te concurreren. De Poolse praktijk JSK Architekci ontving de eerste prijs en in oktober 2007 kreeg het bureau de opdracht om het project op te leveren. We zien veel hoge gebouwen en ook een flat boven de jawel Aldi kijk naar de bovenzijde die uitstekende schachten. Dan komen wed bij een enorme ronde soort van toren. Dit is een shoppingmall. Daar het in de winter meestal koud is, vind je de bevolking meestal daarbinnen in plaats van op straat. Het is dus ook een soort van ontmoetingsplaats.

 

Wroclaw De stad van 100 bruggen ook wel het Venetie van Polen

Wroclaw de zusterstad van Breda is een oude Hanzestad in het zuidwesten van Polen het is de hoofdstad van de provincie Neder-Silezië en is qua inwonersaantal de 4e stad van Polen. Op de Oder varen schepen langs, bijna zoals in Venetië. Meer dan 100 bruggen en loopbruggen verbinden de oevers van de 12 eilanden van de stad met elkaar. Hun aantal maakt doet in Europa denken aan Venetië, Amsterdam, Sint-Petersburg of Hamburg. De Grunwaldzki Bridge is de keizer van Wrocław - het is al meer dan honderd jaar het uithangbord van de stad. Hij wordt gezien als de brug naar de vrijheid. Helaas foto ontbreekt.

 

De geschiedenis van Wroclaw

Wroclaw heeft een 1000 jaar oude geschiedenis, die werd gekleurd door onder meer; Tataren, Bohemen, Polen, Habsburgers, Pruisen en Duitsers. 

Volgens het boek Mikrokosmos van Norman Davies, heeft Wrocław in de loop van de geschiedenis bijna 50 verschillende namen gehad.

Tegenwoordig noemen de Duitsers de hoofdstad van Neder-Silezië "Breslau", de Tsjechen zeggen Vratislav en de Polen zeggen Wrocław.

Het kan de stad van 3 naties worden genoemd. De 1ste inwoners waren Slaven van de stam Ślężanie en hebben de 1ste nederzettingen op Ostrów Tumski gebouwd.

  • Gedurende 400 jaar werd Wrocław geregeerd door Polen van Piasten dynastie en had een eigen bisdom ondergeschikt aan de aartsbisschop in Gniezno.
  • Gedurende ongeveer 470 jaar verbleef Wrocław onder Tsjechische invloed, de inwoners waren echter grotendeels Polen, de stad bleef katholiek. (Door annexatie van Tsjechie door het Habsburgse rijk van 1526-1741, viel Wrocław officieel onder de Habsburgers)
  • En nog eens ongeveer 200 jaar hebben de Pruisen/Duitsers hier geregeerd.

Vestingstad

Na de Duitse eenwording werd de stad een van de meest oostelijke buitenposten van het Duitse Keizerrijk. Ook na de WOI, bleef Wrocław/Breslau deel uitmaken van Duitsland en aan het eind van de WOII werd de stad door de Duitsers veranderd in 1 groot fort ter verdediging tegen de Sovjettroepen: Festung Breslau. Er werden gigantische verwoestingen aangericht. 

Na de oorlog werd de stad, nu deel van Polen en eindelijk onder de naam Wrocław, met zorg gerestaureerd. Vandaag de dag wordt Wrocław tot de meest sfeervolle steden van het land gerekend en dikwijls vergeleken met het beroemdere Krakau.

Boven zie je nog delen van de vestingmuren.

 

Sky Tower

Sky Tower is de eerste wolkenkrabber in Wrocław en een van de hoogste gebouwen in de stad, met een hoogte van 212 meter. Het uitkijkpunt bevindt zich op de 49e verdieping.

De landschappen die door de ramen te zien zijn, maken op elk moment van het jaar een ongelooflijke indruk, waardoor ze een uitstekende setting zijn voor verlovingen of diverse fotosessies. Het uitkijkpunt Sky Tower wordt jaarlijks door bijna 300.000 mensen bezocht. mensen. Dit is een van de belangrijkste toeristische punten in Wrocław. Het ziet er het mooist uit bij zonsondergang en na zonsondergang. Vanuit de glazen ramen kun je naast Wrocław ook Śnieżka, Chełmiec en Ślęża zien.

Ja en wij waren daar natuurlijk overdag en het werd steeds heiiger helaas. Maar het was heel indrukwekkend en hoog!

Kaartjes voor het uitkijkpunt Sky Tower kunnen online of ter plaatse worden gekocht. Onze gids had alles voordien voor ons geregeld. We gaan in 2 groepen naar boven er is een max ingesteld zoals te begrijpen

Je kunt natuurlijk ook een appartementje huren aldaar Iedereen weet je dan wel te vinden.

Sky Tower Apartments is gevestigd in het hoogste woongebouw in Polen, 212 meter hoog, met 51 verdiepingen. Wanneer je een appartement huurt, verblijf je op de hoogste verdieping van de Europese Unie, zelfs op de 47e - 200 meter boven de grond. 

  

Tumski Brug

Een grote, turkoois stalen brug die de gebieden Ostrów Tumski en Wyspa Piaskowa verbindt de torens van de gotische Sint Maria Magdalena kathedraal. Tot aan 1945 heette de Tumski brug de Dombrücke en staat de brug tegenwoordig ook wel bekend als de 'Lovers Bridge'. Zowel inwoners als toeristen hangen slotjes met de initialen van hun geliefde aan de steunpalen van de brug.

 

 

De anonieme voorbijganger

Een van de bijzonderste beeldhouwwerken van de stad is het monument voor een anonieme voorbijganger. Dit is een kunstwerk van bronzen beelden aan de Świdnicka-straat in Wrocław. De personages lijken uit de stoep omhoog te komen of erin te verdwijnen. Heel indrukwekkend jammer dat we het alleen uit de bus hebben gezien maar kon het gelukkig wel vastleggen.

 

We rijden verder en komen o.a. langs

  • Dę Sint-Adalbertkerk (Pools: Kościół św. Wojciecha we Wrocławiu) dit is een van de oudste kerken van Wrocław. Het bouwwerk is een beschermd architectonisch monument gewijd aan Adalbert van Praag
  • een monumentaal pand waar nu een bank in is gevestigd
  • een indrukwekkend gebouw dat een Verzekeringskantoor is. En kijk even naar het fietsenrek ook wel apart
  • We komen op 1 van de Poolse stadspleinen met de naam ‘Armeens. Volgens het besluit van de gemeenteraad van de stad Wrocław werd het plein in de Klemens Janicki-straat, vlakbij de Dominicaanse kerk in de centrale wijk Stare Miasto, “Armeens”  genoemd. Een aantal jaren geleden werd in die straat een Armeense kruissteen geplaatst, zo meldt de Armeense persdienst van de MFA
  • Het Nationaal Museum in Wrocław Dit  ligt aan de oever van de rivier De Oder en wordt beschouwd als een van de grootste en belangrijkste musea in Polen. Het werd in 1947 opgericht als Staatsmuseum en de officiële opening vond plaats op 11 juli 1948. Twee jaar later werd de naam veranderd in Muzeum Śląskie [het Silezische Museum] en onder die naam bleef de instelling de volgende twintig jaar functioneren. tot 1970, toen het werd gepromoveerd tot de rang van het Nationaal Museum.
  • Op de laatste foto zie je goed dat het allemaal mooie brede wegen zijn De foto met die ramen ging eigenlijk om de gezichten die er op de gevel zijn aangebracht geen 1 is gelijk maar de ramen van de bus waren beetje vochtig helaas. Het gebouw met puntdak is niets meer dan een simpele parkeergarage. Zo maak je van alles iets bijzonders toch?

 

Katedra sw. Jana Chrzciciela

De kathedraal ook bekend als de kathedraal van st. Johannes de Doper op Ostrow Tumski, dit is een historische oude stadswijk. De collegiale kerk van het Heilig Kruis en de Sint-Bartholomeuskerk is een gotische kerk gebouwd tussen 1288 en 1350. De kerk maakte een turbulente geschiedenis door, werd herhaaldelijk beroofd, omgevormd tot een pakhuis, een schuilplaats voor de bevolking en heeft zelfs dienst gedaan als stal tijdens de Dertigjarige Oorlog.

De kerk werd na WO II tot 1957 herbouwd

Standbeeld van St. John Nepomunk

Gemaakt door Jan I Urbansky in 1732 staat voor de collegiale kerk op het kathedraaleiland  

We zien daar ook een mooi wapenschild (een Orphantorium) aan de muur van een gebouw op het plein. 

Het beeldhouwwerk van Johannes XXIII

werd in 1968 in Ostrów Tumski geïnstalleerd en is 1 van de symbolen van Wrocław. Hij was degene die na de WOII het bestuur van de Poolse Kerk in de noordelijke en westelijke landen erkende. Het beeld is 5,2 meter hoog. De auteur was Ludwika Nitschowa Je ziet hier alleen de achterkant haha Oke toch maar  ff fotootje aan voorzicht van het net geplukt

Van hieruit hadden we ook goed zicht op de Heksenbrug.

 

Dan rijden we over de rivier de Oder richting het Marktplein waar we straks een paar uur worden vrijgelaten. Maar eerst moeten we netjes mee met de gids terwijl ze ons nog het een en ander verteld over de stad en met name de vele kabouters en ja dat is natuurlijk wel leuk.

 

Rynek

Het middeleeuwse marktplein van Wroclaw Rynek vind je in het hart van de stad. Dit plein is 1 van de grootste marktpleinen van Europa en bezit het grootste stadhuis van Polen. Een andere leuke bezienswaardigheid op het plein is de bronzen fontein in de vorm van een Aziatische Zware beer. Deze fontein is 1,5 meter hoog en weegt maar liefst 270 kilo. Wrijf zeker over de neus van de beer, er wordt verondersteld dat dit je geluk zal brengen!

Het plein heeft een oppervlakte van 3,8 ha. Het wordt omringd door prachtige herenhuizen. Historische renaissance- en maniëristische huurhuizen die worden gefinancierd door de patriciërs uit Wroclaw. Alles in perfecte harmonie met naoorlogse reconstructies, dag en nacht weerklinkt er muziek.

The House Under the Blue Sun

is een middeleeuws herenhuis gelegen aan de Zeven Kiezerszijde van het Marktplein. Het werd in 1670 grondig herbouwd en gemoderniseerd door de eigenaar, Georg Miltner, met het nieuwe ontwerp van de gevelkozijnen en dakkapellen in het dak.

Later werd het huis eigendom van Johann August von Riemer und Riemberg, daarna van zijn weduwe Maria Rosina, daarna van de burgemeester en notaris Johann Christoph Wolf. Sinds de daaropvolgende reconstructie in 1804 is de gevel van het gebouw ingericht in Empire-stijl en het interieur met stucwerk in de stijl van de jaren 1890 en Delftse tegels.

Hier ook nog een gedenkplaat op de gevel van het gebouw aan de Świdnicka-straat. 

 

Het oude stadhuis (Ratusz).

Het gotische raadhuis met spitse torentjes is een blikvanger op het grote marktplein en 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en is 1 van die gebouwen die je meteen fascineert. Hoe lang je ook staat en kijkt, je zult steeds nieuwe dingen vinden om je op te concentreren. Een veelheid aan torentjes, torenspitsen en architectonische details dragen allemaal bij aan de ouderwetse charme van dit unieke bouwwerk, Het herbergt nu het Historisch Museum. Ook is hier een restaurant en er worden concerten gegeven. Het gebouw van het nieuwe stadhuis werd gebouwd in de 19e eeuw. Dit is waar de autoriteiten en de president hun kantoren hebben zie boven.

 

Na nog wat nodige informatie over de stad en zijn dierbare kleine inwoners,

kregen we een paar uurtjes de tijd om ons te vermaken op de kerstmarkt. 

Nou ons maagje was aardig aan het knorren dus wij zijn eerst op een lunch afgegaan en die was heel lekker!

Aan kerst kun je niet ontsnappen vanaf eind november in Wroclaw. Werkelijk het hele centrum van de stad is in kerstsferen. Op het Marktplein, de Zoutmarkt en in de Świdnicka en Oławska is de afgelopen jaren een kerstmarkt ontstaan die wij in West-Europa niet kennen. De geschiedenis gaat terug tot in de 16e eeuw. Het traditionele middelpunt is de enorme kerstboom op het Marktplein. Duizenden lampjes kleuren deze boom op fantastische wijze. Daar omheen nog veel meer lampjes, het is betoverend. Je snapt dus dat wij niet veel van het plein hebben gezien. Leuk om hier even overheen te lopen. Zie het dat de Nederlandse molen Belgische patat haha.

 

Papa Krasnal
Papa Krasnal

Hét symbool voor de stad Wroclaw zijn de kabouters. In volksmond de krasnale.

De achtergrond van de kabouters gaat heel wat jaren terug naar de Sovjet-tijd.

Rond de jaren 1980 stond het communisme nog steeds aan de macht in Polen. In enkele steden waaronder Wroclaw ging dit gepaard met fel verzet door een anti-communistische studentenbeweging  

Deze beweging "Het Orange Alternative Movement", was een geweldloze protestbeweging. zij adopteerde de gnoom (kabouter) als symbool. De leden liepen verkleed als dwergen door Wroclaw en tekenden ook dwergen doorheen het straatbeeld. Uiteraard was daar niets illegaals aan. Deze acties hielpen mee tot de val van het communisme in Polen. 

In 2001 werd ter nagedachtenis van dit heroïsch protest een eerste standbeeld op de duim van mensenhand geplaatst.

De 1ste kabouter genaamd  "Papa Krasnal".

Hij staat op de hoek van ul. Świdnicka en ul. Kazimierza Wielkiego, vlakbij de metro waar vaak demonstraties plaatsvonden. Om de geschiedenis van het Oranje Alternatief te vieren, blijft Papa Krasnal de grootste van alle kabouters. 

Het Poolse woord voor dwerg verschilt maar 1 letter met het Russische woord voor ‘rood’ en dat is de symboolkleur voor de Sovjet.

Het jaar 2006.

Het stadsbestuur zocht naar een symbool voor de stad dat net zo iconisch zou zijn als bijvoorbeeld de draak voor Krakau. Iemand dacht toen terug aan het studentenverzet en hun kabouters en zo werd een nieuwe traditie geboren

De kabouters vind je verspreid over heel Wroclaw, al zijn de meeste in de oude stad te vinden.

Het grote Kabouterfestival

De bewoners werden vrienden met de kabouters en tegenwoordig zijn kabouters een van de symbolen van Wrocław. Een keer per jaar hebben de kabouters hun eigen feestdag – het Kabouterfestival in september. Dat is een waarlijk sprookjesachtig en kleurrijk festijn, waar zowel kabouters als mensen aan deelnemen. Kinderen dragen kaboutermutsen en verven kleine huisjes voor hun kleine vriendjes.

Lijkt me wel heel leuk om mee te maken. Ik heb hier een selectie geplaatsts van de vele kabouters. De meesten hebben we een betekenis maar dat vind je wel terug op het net. Net zoals ook die overzichtskaart heb gevonden.

 

Jawel de CORONA-periode
Jawel de CORONA-periode

We keken elkaar aan dan op ons klokje en ja hoor dat hebben wij verdiend Op zoek naar een gezellig tentje om iets te drinken. Banjerend over het stadsplein kwamen we bij een wel heel bijzondere lokatie zoals je ziet. Ja hiet aha je niet zitten voor een biertje Dus hebben wij ons een cocktail laten maken. Nou daar hebben we goed aan gedaan geloof me die was heerlijk haha. En dan op ons gemak lopen naar de bus. We stappen in de bus en vertrekken uit Wroclaw op weg naar

Zagan