Wadi Rum - Dode Zee
In de voormiddag aangekomen bij ons kamp. Hier geen personeel die voor je koffer zorgt dit moet je zelf doen uiteraard. Allen staand op het lange pad worden we naar de rij tentjes gedirigeerd. We gaan het beleven. Nou wij hadden beet de tent was vies en voorzien van 1 klamboe, het kleedje op de vloer en de lakens zaten vol vlekken en ook het licht werkte niet. De koffer? Nou die moest maar buiten blijven staan 1 kon wel binnen maar 2 echt niet!!
Verder zag het er zoals je ziet niet slecht uit. We beginnen met een eenvoudige lunch. Deze werd door een paar jongens op een lange tafel gezet. Nu zitten en wachten tot het tijd is voor de Jeeptocht. We hadden allen besloten de 2 uur om te zetten in 4 uur zodat we ook van de zonsondergang konden genieten.
Dit behoeft geen verdere uitleg denk ik zo Dit is genieten!
Tijd voor een kopje koffie/thee in de tent bij de Bedoeïenen. Onze reisleider vertelde hoe de koffie door hen wordt gezet en hoe de taakverdeling tussen de mannen en vrouwen is. Toen ik in Israel was had ik deze uitleg ook al gehad dus dit was niet nieuw voor mij, daar zagen we het proces en hier werd het verteld. De bedoeïenen maken heel veel producten zoals zeep en kruidenmengsels, armbanden e.d.. Deze lagen op een tafel uitgespreid en we kregen de mogelijkheid om dingen te kopen maar buiten was genoeg te zien zoals die kop uitgehouwen in de rots zo waren er nog een paar echt mooi!
Moest ik even omschakelen qua woestijn in Oman, dit is echt geweldig indrukwekkend. Je blijft je verbazen over die rotsformaties zoveel diversiteit zoveel kleur zoveel vormen zie je in die rotsen het is niet te bevatten
Een stop op een mooi uitkijkpunt even vastleggen dit stukje aarde
Jebel Burdah
De grillige rotsformaties vind je in alle vormen en maten. Op verschillende plekken in de woestijn zijn natuurlijk gevormde bruggen te bewonderen. De hoogste is Jebel Burdah, waarvan je op zo’n 80 meter hoogte over het omringende gesteente uitkijkt. Geoefende klimmers kunnen naar boven klauteren. Neem daar wel de tijd voor en een gids mee, want de steile tocht omhoog duurt minstens 2 uur.
Bij ons mocht niemand naar boven met name om de natuur te beschermen en dat vond ik een heel goede reden.
Het is niet alleen rots en steen ook zien we heel veel dromedarissen vrij in de natuur. Al zal het me natuurlijk niet verbazen dat zij straks keurig gedekt klaar moeten staan om de toerist rond te rijden. Maar goed nu hebben ze de vrijheid moet je maar denken
Het is theetijd.
De dames sprokkelen het hout en de mannen stoken het vuur! Toegegeven de reisleider had het vuurtje snel brandende De jongens van de Jeeps gingen even op pad om verderop nog wat extra hout te sprokkelen en kruiden te verzamelen en zo stond vrij snel een grote pot met water op het vuur waar of de kruiden aan toegevoegd werden en voor we er erg in hadden, stonden we al met een beker thee in ons hand die erg lekker was. Doe maar eens tijm, salie en rozemarijn in je thee even laten trekken ruiken en dan drinken relax!
Hebben wij in ons land soepstengels, heeft de Jordanier theestengels zelfde principe alleen zijn ze iets dikker en groter dan onze soepstengels.
Hier kregen we 20 minuten tijd om te mediteren op een van de vele rotsen die hier waren.
Wat zie ik daar lopen? juist leuk he? De herder merkt dat 1 van zijn "schaapjes" achterbleef en gaat hem toch maar even ophalen en knuffelen.
En nu op naar de zonsondergang.
De jeeps komen tot stilstand de chauffeurs nemen pauze en gaan gezamenlijk zitten in het zand. Wij genieten.
De volgende ochtend zie je dat de zon de bergen in een gouden gloed zet onvoorstelbaar zo mooi
Na ons ontbijt rijden we deels (ook weer te maken met de gevolgen van de overstromingen 2018) via de spectaculaire 'Dead Sea Highway' naar de gelijknamige Dode Zee. Om morgenvroeg vandaan naar de luchthaven te vertrekken.
De schaduw van de wolken op het landschap altijd weer fascinerend.
Waar ligt de Dode Zee?
De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (dit is een deel van Palestina) en Israël. Oppervlakte zo’n 1000 km² en het laagst gelegen meer ter wereld, zo ligt de Dode Zee meer dan 400 meter onder de zeespiegel. De Dode Zee is ontstaan door breuklijnen die onder andere aansluiten op de Rode Zee (meer in het zuiden van Jordanië).
Zoutgehalte van de Dode Zee
De Dode Zee is niet alleen het laagst gelegen meer ter wereld, het zo bijzonder omdat het zoutgehalte in dit meer zo ontzettend hoog is. Er is een hoge concentratie van mineralen en hierdoor is er ook vrijwel geen leven mogelijk in dit meer, vandaar ook de naam ‘Dode Zee’. Het schijnt dat het zoutgehalte zelfs 33% is en daardoor is het dus ook zo gemakkelijk om in het water van dit meer te blijven drijven. Ook wordt het water vaak voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt.
Waarom is het zo zout?
De Dode Zee is ontstaan doordat 2 aardplaten scheurden, uit deze scheur kwamen allerlei mineralen en die zorgden ervoor dat de Dode Zee zo’n hoog zoutgehalte kreeg. Daar komt nog bij dat er wel water uit andere plekken de Dode Zee in komt, maar dat dit water door het warme klimaat snel verdampt. Wat er dan achterblijft is zout met als gevolg een zeer hoog zoutgehalte. Het probleem is echter dat er de laatste tijd te veel water verdampt en te weinig water bij komt. De Dode Zee droogt op en in Jordanië is men hard op zoek om hier een oplossing te vinden, (net als in Israel) maar die is nog niet gevonden.