Amman - Shobak
Amman
is de hoofdstad van Jordanie en ook de grootste stad van het land. Het is een fascinerende stad met duizenden jaren aan geschiedenis. Een plek die in het verleden in handen is gevallen van vele volkeren en veroveraars, maar inmiddels uitgegroeid tot een stad van formaat en behorend tot de meest stabiele bestemmingen in het Midden Oosten.
We gaan op weg naar de Citadel. Je ziet we rijden nu wel in een echte stad. We klimmen behoorlijk en er is ook veel verkeer op de weg. We rijden ook nog langs de toegangspoort van het werkpaleis van de koning. De grote Moskee heb ik wel gezien vanauit de bus maar gezien de vieze ramen geen meerwaarde om een foto van te maken er was geen tijd om te stoppen.
De oude Citadel
Dit deel van de stad is gelegen op de hoogste berg van Amman, de Jebel al-Qala’a, met een geschiedenis die vele duizenden jaren terug in de tijd gaat. Hier vind je een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de overblijfselen van de Tempel van Hercules, gebouwd tijdens de Romeinse periode, ruïnes van een eeuwenoude Byzantijnse kerk, het archeologisch museum en het indrukwekkende Ummayad Paleis (niet gezien). Daarnaast heb je vanaf deze plek een indrukwekkend uitzicht over de stad.
Dit zijn de overblijfselen van de tempel van Hercules.
Van hieruit ook een schitterend zicht op de stad en het Romeinse amphitheater dit is ivm renovatie gesloten voor publiek.
Jordan Archeological Museum
Binnen de muren van de citadel is ook het archeologisch museum van Amman gevestigd. Dit kleinschalige museum heeft een indrukwekkende collectie aan archeologische vondsten uit de regio, gedateerd van de prehistorie tot de 15e eeuw. De collectie bestaat uit dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals aardewerk en metalen voorwerpen, maar ook kunstvoorwerpen, sieraden en munten. Het museum had lange tijd een deel van de Dode Zee-rollen tentoongesteld, maar die zijn sinds een paar jaar te bekijken in het recent geopende Jordan Museum, elders in de stad.
Antropoïde doodskist
Het concept van deze antropoïde lijkkisten, afkomstig van de mummiekisten van Egypte, werd door Egyptische officieren en handelaars naar de Levant gebracht en hun gebruik hield verband met de ijzertijd-gedachte dat de doden in hun graven woonden. Deze kisten zijn meestal gevonden in Egyptische administratieve centra en commerciële centra op de handelsroutes tussen Egypte en Syrië. Die gevonden in Jordanië zijn echter gedateerd naar een latere periode dan die van Palestina en Egypte. In Jordanië zijn de doodskisten die op de Raghadan Palace-site in Amman zijn ontdekt het meest interessant. Vijf doodskisten werden daar gevonden in een schachtgraf, daterend tussen de 10e en de 7e eeuw voor Christus.
Het begin en eindpunt.
Dan nu stukje Amman uit de bus gefotografeerd maar zo krijg je gelukkig wel een beetje beeld van de stad.
De mens
Op weg naar het Jordan Museum
Het Jordan Museum
bevindt zich in het dynamische nieuwe centrum van Ras al-'Ayn, gelegen naast het stadhuis. Het Jordan Museum presenteert de geschiedenis en het culturele erfgoed van Jordanië in een reeks prachtig vormgegeven galerijen en fungeert als een uitgebreid nationaal centrum dat de geschiedenis en cultuur van Jordanië weerspiegelt, en presenteert op een boeiende maar educatieve manier de historische, antieke en historische erfgoedbezit als onderdeel van het doorlopende verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van Jordanië.
De Dode Zeerollen
Een bijzonder item van het museum zijn de Dode Zeerollen. Deze rollen omvatten een collectie handschriften van meer dan 900 documenten. Inclusief ruim 200 handschriften van de Hebreeuwse Bijbel, het Oude Testament. Deze rollen werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in elf grotten in de buurt van Qumran. In 1947 stuitte een bedoeïen op een aantal rollen terwijl hij zijn schaap aan het zoeken was. Zonder ook maar enig idee van de onschatbare waarde heeft hij de rollen doorverkocht aan een antiekhandelaar. Inmiddels zijn deze Dode Zeerollen uiteraard een van de belangrijkste ontdekkingen ooit in Jordanië.
De rollen dateren uit de periode van circa 250 voor Christus tot circa 50 na Christus. Deze handschriften zijn erg belangrijk omdat het teksten bevat uit de ontstaansperiode van het Jodendom. Het zijn bovendien de oudste Bijbelse teksten die ooit gevonden zijn.
Romeins theater
Terwijl de citadel hoog boven de stad uittorent staat die andere Grieks-Romeinse bezienswaardigheid van Amman, het Romeins Theater, met beide benen op de grond. Gelegen aan de voet van een heuvel in het hart van de stad vind je dit bijzondere amfitheater, gebouwd onder gezag van de Romeinse keizer Marcus Aurelius en nog regelmatig het toneel van cultureel spektakel en concerten. Het theater heeft plaats voor ruim 6.000 mensen en is ook ’s avonds sfeervol verlicht.
En ja je ziet het goed, zie nu ook dat er wel degelijk toeristen lopen maar dat was waarschijnlijk niet bekend bij onze reisleider.
De King’s Highway
loopt dwars door het land, is vanwege de haarspeldbochten de langzaamste optie. Toch is het zonder twijfel ook de mooiste optie. Wanneer je de King’s Highway neemt, rijd je onder andere langs de Grand Canyon van Jordanië, de Wadi Mujib Dam (helaas het raam van de bus was vies) en verschillende oude kastelen. vroeger een handelsroute was en van vitaal belang voor het oude Nabije Oosten. De weg begon in Egypte en strekte zich uit over het Sinaï-schiereiland door naar Aqaba.
Wij hebben hier een stuk overheen gereden echter door de overstromingen van vorig jaar mag de bus niet meer de gehele route rijden, nee ook niet zonder passagiers.
Kruisvaarderskasteel van Shobak
dit kasteel is in 1115 gebouwd door de kruisvaarderskoning Boudewijn I van Jeruzalem. Gedurende deze periode veroverde hij Aqaba bij de Rode Zee. De verdedigers weerstonden talloze aanvallen van de legers van Saladin. Het kasteel had een strategische ligging op een rots en lag tevens op de route van Syrië naar Arabië. De pelgrims en karavanen hadden dan ook toestemming nodig om het gebied te betreden. Zo hield Boudewijn ook de economische controle over het gebied. Uiteindelijk, zo’n 70 jaar later, werd het Shobak kasteel door Saladin veroverd. In de 14e eeuw werd het kasteel nog bewoond door de Mamelukken.
Het ligt op een heuvel in een wild afgelegen landschap. Daarmee verovert het kasteel al meteen je interesse.
oorspronkelijk de naam Krak de Montreal of Mons Regalis en was onderdeel van de Frankische verdedigingslinie. Samen met het kasteel van Kerak, moesten de kastelen het gebied tussen de Dode Zee en de Rode zee verdedigen.
De witte stenen van het pad aan de buitenkant lijken je ogen te verblinden, binnen liggen er vele ondergrondse gangen en ruimtes tot ver waar het buitenlicht kan reiken. Het is zelfs mogelijk om 375 treden af te dalen naar een verbazingwekkende geheime gang die uiteindelijk via een ladder buiten het kasteel weer omhoog gaat. Nee er zijn wel grenzen haha.