Jordanië
Jordanië (Engels: Jordan, Arabisch: الأردن al-Urdun)
is een land met een oppervlakte van 90.650 km² in het Midden-Oosten (Azië) dat grenst aan Israël, de Westelijke Jordaanoever (Palestina), Syrië, Irak en Saoedi-Arabië. De hoofdstad van Jordanië is Amman. Het staat bekend om het woestijngebied.
Dit Haschemitische koninkrijk is een jong land met een hele oude geschiedenis. Het is bovendien een brug tussen Oost en West én tussen zee en woestijn. Vanuit Nederland is het zo'n 4 uur vliegen naar hoofdstad Amman, in het hart van het Midden-Oosten.
In Jordanië zijn veel historische plekken te bewonderen. In de hoofdstad Amman zijn diverse musea te vinden en je vindt er het oude Romeinse theater met 6000 plaatsen (wegens werkzaamheden gesloten toen wij er waren) Verder staan er in het centrum diverse moskeeën. Rondom de stad vind je op diverse plekken in de woestijn nog oude kastelen. Verder is er de Ruïnestad Petra waar je tussen de rotsen circa 500 monumenten kunt vinden. Deze monumenten bestaan veelal uit een amfitheater, rotsgraven, oude huizen, graftombes, offerplaatsen en kloosters.
Weer ligging en klimaat
Jordanië is te verdelen in drie landschappen: de Jordaan-vallei, het heuvelland in het westen, en het Oost-Jordaanse woestijnplateau, dat zich tot in Syrië en Saoedi-Arabië uitstrekt. Het totale landoppervlak van Jordanië bestaat voor 91% uit woestijn. Het kent zowel een mediterraan- als een woestijnklimaat.
Jordanië ligt ook aan de Dode Zee waar je blijft drijven door het hoge zoutgehalte (meer dan 30%) en de Rode Zee waar je ideaal kan duiken en snorkelen naar de vele koraalriffen.
De Jordaan-vallei in het westen, is het laagst gelegen dal op aarde.
Zo ligt de waterspiegel van het Meer van Tiberias op -210 meter, de Dode Zee ligt op -410 meter, het laagste punt op aarde. Wadi Rum is een natuurreservaat.
Tijdsverschil
Het verschil van Jordanië met het GMT? is +2 (+3 zomertijd).
Onafhankelijkheid Jordanië
Na eeuwen lang onder Ottomaanse heerschappij te hebben gestaan en 15 jaar onder Brits bewind werd Jordanië op 25 mei 1946 een onafhankelijke staat.
Transjordanië was een kleine staat met zo’n 400.000 inwoners en weinig infrastructuur. In 1923 gaven de Britten aan dat dit in de toekomst een onafhankelijke staat diende te worden en zij begonnen aan de opbouw van een moderne staat. Wegen, onderwijs, politie en andere overheidsinstellingen werden gevormd onder toeziend oog van de Britten. Jordanië was een armoedig land waar de Britten niet veel financieel voordeel uit haalden, maar de strategische ligging zorgde ervoor dat Palestina en Egypte goed bereikbaar bleven voor de Britten.
Na de WO II, was Groot-Brittannië echter financieel uitgeput en besloot men een einde te maken aan de Britse financiële en politieke invloed in Transjordanië.
Regeringsvorm
Het is een Parlementaire monarchie (Koninkrijk)
De koning heeft de macht in handen en wordt bijgestaan door ministers.
De Nationale Vergadering bestaat uit twee kamers, 1 senaat van 30 leden en een Huis van Afgevaardigden dat 50 moslims en 10 christenen kent. Om de 4 jaar vinden er verkiezingen plaats.
In 1974 was er een grondwetswijziging die ervoor zorgde dat de macht van de koning werd uitgebreidt. Voortaan heeft hij het recht om de Senaat te ontbinden.
De vlag van Jordanië
is gebaseerd op de vlag van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De vlag is in gebruik sinds 16 april 1928 en bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren zwart, wit en groen. Aan de linkerkant is een rode 3-hoek met daarin een 7-puntige ster.
Symboliek
Volgens sommigen symboliseren de 7 punten ook de 7 heuvels waarop de Jordaanse hoofdstad Amman is gebouwd.
De 416-voet Raghadan-vlaggenstok bevindt zich op het Raghadan-paleis in de koninklijke Al-Maquar-nederzetting in Amman, Jordanië.
Koning Abdullah II hees de officiële vlag van het land afmeting 200 bij 100 voet op 10-06-2003. De vlaggenmast is lang genoeg om duidelijk zichtbaar te zijn vanaf 12 mijlen = 25.75 km ver weg. In periodes van slecht weer, wordt de grote vlag neergelaten om het onaangename lawaai veroorzaakt door overmatig golven te voorkomen.
Economie en handel
Jordanië stelt zich redelijk gematigd op in het Israëlisch-Arabische conflict. In de jaren '80 is de relatie met buurland Syrië zelfs meer gespannen geweest dan met Israël. De reden is dat Syrië in de oorlog tussen Irak en Iran voor Iran koos, terwijl Jordanië voor Irak koos. Het Jordaanse leger was in 1948 het enige leger dat niet verslagen werd door Israël.
Handel
De economie groeit erg maar is nog steeds afhankelijk van buitenlandse markten.
Jordanië voert o.a. fosfaten, fruit, groenten, olie, tabak en leer uit. Dit gebeurt voornamelijk naar Arabische buurlanden. Invoerproducten zijn meestal levensmiddelen, machines en transportmiddelen.
Windenergie
Opvallend is dat ook het Midden-Oosten, traditioneel sterk afhankelijk van olie, steeds nadrukkelijker naar windenergie lonkt. Jordanië en Iran waren vorig jaar de grootste groeiers, met respectievelijk 86 en 61 megawatt aan nieuwe parken.
'GWEC volgt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met argusogen', zegt Backwell.
Godsdienst
Sinds de invoering van de grondwet in 1952 is de islam staatsgodsdienst. Ruim 93% van de bevolking is de soennitische richting van de islam toegedaan en volgt daarin de sjafi'itische rechtsschool; 3% zijn sji'ieten (o.a. de Circassiërs).
In de dagelijkse praktijk is de islam in Jordanië niet zo streng als in sommige buurlanden. De moskeeën zitten lang niet overal vol en sommige voorschriften worden nauwelijks gerespecteerd; zo wordt de chaddor zelden gedragen, hoewel veel vrouwen wel gesluierd lopen. In de hoofdstad Amman lopen echter steeds meer vrouwen in westerse kledij, en hebben hierin een goed voorbeeld in koningin Noor.
Naast islamieten telt het land een aantal christelijke groepen: grieks-orthodoxen, grieks-katholieken, rooms-katholieken, Syrisch orthodoxen, koptisch-orthodoxen en enige protestanten (lutheranen, anglicanen), samen ca. 5% van de bevolking.
In het noorden woont een klein aantal Druzen. Dit zijn ismaëlieten die geloven dat de ‘verborgen imam’ niemand minder is dan de stichter van hun sekte, met name de Egyptische kalief Al-Hakim, die leefde in de 10e eeuw.
Leerplicht
Kinderen vallen van hun 6e tot 15e onder de leerplicht.
Met name in Petra vind je erg veel jonge kinderen die van alles lopen te verkopen. Koop niets dit is de enige manier om hen dit leven onaangenaam te maken en zullen zij hopelijk weer naar school gaan!!
Taal
Arabisch is de officiële taal in Jordanië. Daarnaast wordt er op veel plaatsen Engels gesproken
Een visum is vereist. Dit werd op de luchthaven geregeld daar we in groepsverband reisden
Munteenheid
De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse dinar.
Eten in Jordanië
Er wordt veel gebruik gemaakt van kikkererwten, bonen, olie, groenten en pitten. Je hebt 2 categorieën: de snelle hap en volledige maaltijden.
Een snelle hap
bestaat in Jordanië uit broodjes met overheerlijke vullingen. Broodjes worden gevuld met falafel (gefrituurde balletjes van groene bonen), hummus (gepureerde kikkererwten met sesamzaad), foel (bruine bonen met veel olie), shawarma (gemarineerd lamsvlees) en kibbeh (gefrituurde balletjes van vlees en ui).
De kleine eethuisjes
bieden voornamelijk kebab (gegrild gehakt) of faroej (gegrilde kip) aan. Deze worden geserveerd met khoebz tanoer (het traditionele platte brood), tomaten, peterselie en komkommer. Bij de restaurants kun je uren tafelen.
De wat duurdere restaurants
daar kun je gaan voor mezze (verschillende kleine hapjes en salades) of mensaf (typisch bedoeïengerecht met lamsvlees, rijst en pijnboompitten). Qua drinken houden de Jordanezen het bij thee en vruchtensappen.
Meest voorkomende gerechten
Drinken
Jordanië is een overwegend islamitisch land, omdat de Islam het eten van varkensvlees verbiedt zul je weinig varkensvlees tegenkomen.
Onder vind je beknopte info van de bezoeken plaatsen De namen vond ik aan de muur van het Jordan Museum. Wel leuk want de naam staat ook in het Arabisch.
Madaba
is een stad die bij toeristen populair is vanwege de mozaïeken, waaronder de Madaba Map. Madaba is een vaste stop op de tourbus routes door Jordanië. In de omgeving zijn ook veel minder bekende plekken te bezoeken, zoals de nieuwste World Heritage site Umm ar Rasas. In het centrum van Madaba is een heel toeristisch straatje met restaurantjes. Buiten dit straatje heb je genoeg lokale en goedkopere restaurantjes. Er zijn in Madaba enkele cafés die 's avonds tot laat open zijn.
Ajlun
(ook geschreven Ajloun) in het noorden van Jordanië is een stad met een islamitisch fort. Optimaal genieten van deze groene en heuvelachtige omgeving doe je in het Ajlun Forest reserve. Het kasteel van Ajlun is het enige Islamitische kasteel in Jordanië.
Jerash
De oude Romeinse stad Jerash is een absolute aanrader. Jerash was in de Romeinse tijd één van de tien grootste steden op de wereld en er is ongelooflijk veel van bewaard gebleven. Wanneer je door de stad wandelt kun je je inbeelden hoe het 2000 jaar geleden zou zijn geweest. Hoewel dit zo’n bijzondere plek is, zul je niet veel toeristen tegenkomen waardoor je relaxed door de stad kan dwalen.
Amman
de hoofdstad van Jordanië wordt door veel reizigers over het hoofd gezien. Toch heeft deze bruisende stad een aantal attracties zoals de citadel en het Romeinse theater. Daarnaast is het vooral ook een goede stad om het Jordaanse leven te leren kennen. Voor de backpacker is Amman een goede basis vanwaar je met het openbaar vervoer grote delen van het land als een dagtrip kunt bezoeken.
Irbid
Een nog onbekende stad in Jordanië. En dit is best vreemd, als je je bedenkt dat dit de op twee na grootste stad van Jordanië is. De jonge universiteitsstad is een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de noordelijke Jordaanse Vallei. Wanneer het in het verassend mooie Syrië rustig is, is Irbid ook een geschikt startpunt voor een reis door Syrië. Irbid huisvest leuke attracties, zoals 2 van de grootste musea van Jordanië.
Aqaba
Het district Aqaba is een van de 12 gouvernementen waarin Jordanië is verdeeld en ligt tegen Ma'an aan. Een deel van de Wadi Rum, Petra en Little Petra, bevinden zich in dit gouvernement.
Ma'an
is het grootste van de 12 gouvernementen waarin Jordanie is opgedeeld. Ma'an is een stad in Jordanië en is de hoofdplaats van het gouvernement Ma'an.